10/01/2009 15:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ό Φάουστ, το Glass-Steagall Act και η κρίση

Είδηση:  Παραιτείται ο κύριος Robert Rubin από σύμβουλος της Citigroup. Ο κύριος Rubin, Υπουργός Οικονομικών του Clinton (1995) εισηγήθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την κατάργηση ενός νόμου του 1933, με το όνομα Glass-Steagall Act.  Γιατί μας νοιάζει;  Οι συνέπειες της κατάργησης αυτού του νόμου (χωρίς αντικατάσταση από κάτι αντίστοιχο) μας έφεραν στην τωρινή παγκόσμια κρίση.

Ο νόμος, σε περίληψη, απαγόρευε σε εμπορικές τράπεζες (αυτές που παίρνουν καταθέσεις και δανείζουν λεφτά) να κάνουν την δουλειά των επενδυτικών τραπεζών (αυτών που αναδέχονται την πώληση μετοχών και ομολόγων από εταιρίες, προς επενδυτές).

Οι δύο δουλειές αυτές ήταν διαφορετικές: Το ρίσκο των εμπορικών τραπεζών περιοριζόταν στο να κάνουν κακά δάνεια, ή να τους φύγουν οι καταθέτες (ή να μην μπορούν να δανειστούν στην διατραπεζική). Σχετικά χαμηλό ρίσκο, αλλά και σχετικά χαμηλή κερδοφορία, που μεγάλωνε μόνο με όγκο δουλειάς.

Το ρίσκο των επενδυτικών τραπεζών ήταν να γυρίσει προς την λάθος κατεύθυνση η αγορά, από την στιγμή που η επενδυτική τράπεζα αναδεχόταν μία έκδοση, μέχρι την στιγμή της πώλησης των αξιόγραφων. Μεγάλο ρίσκο, αλλά και μεγάλα κέρδη (και μεγάλες ζημιές).

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες έβγαζαν πολλά λεφτά αλλά όχι πάντα, ενώ οι εμπορικοί τραπεζίτες έβγαζαν λιγότερα λεφτά αλλά πιο σταθερά. Οι επενδυτικοί τραπεζίτες ποτέ δεν είχαν αρκετά κεφάλαια γιατί δεν μπορούσαν να δανειστούν μεγάλα ποσά (περιοριζόμενοι από το κεφάλαιό τους), οι εμπορικοί τραπεζίτες είχαν πολλά κεφάλαια, βαρετή δουλειά, ήταν και οι ίδιοι βαρετοί και ζήλευαν τους επενδυτικούς τραπεζίτες.

H Citigroup, και κάποιος Sandy Weil, ήταν οι ωφελημένοι από την κατάργηση του νόμου, και ο κύριος Rubin, λίγο αργότερα, προσελήφθη από την Citigroup (με το αζημίωτο). Ο κύριος Rubin υπήρξε και είναι διαπρεπές στέλεχος των Δημοκρατικών, και μόνο τώρα τελευταία αρχίζει και γίνεται δακτυλοδεικτούμενος, πολύ ευγενικά, ως ένας εκ των πρωτεργατών της σημερινής κρίσης. Η Citigroup πληρώνει τι αμαρτίες της με λεφτά φορολογουμένων.

Για να πούμε του στραβού το δίκιο, οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν τους περιορισμούς του Glass-Steagall, και η αμερικανική διαπλοκή παράτησε την σύνεση και την συντηρητικότητα για να μην μείνει πίσω από τους Ευρωπαίους αρχιερείς...

Πως τον έλεγαν εκείνον που πούλησε την ψυχή του στον διάβολο;

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/wallstreet/weill/demise.html

ΥΓ. Το πάντρεμα εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών είναι κακό (για την κοινωνία) γιατί μειώνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, αυξάνει το συστημικό ρίσκο της τραπεζικής διαμεσολάβησης, βάζοντας όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, και αφήνοντας την απληστία πολλών να καταστρέψει την ζωή περισσοτέρων. Μην περάσει κανενός η ιδέα ότι αυτά δεν ισχύουν και στην Ελλάδα...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Faust avatar
  Faust 10/01/2009 15:36:24

  εδώ είμαι με ζητήσατε;

  και δεν λέγομαι Φα..ουστ

 2. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 10/01/2009 15:50:05

  Πολύ καλό άρθρο, ειδικά για μας που δεν είμαστε εξοικιομένοι με τα "οικονομολογικά". Όπως και στην κβαντική, ή νέα Φυσική, και τα μοντέρνα μαθηματικά- "Θεωρία του Χάους", έτσι και στα Οικονομικά, η εκλαΐκευσή τους είναι μεγαλύτερο κατόρθωμα από την εκμάθησή τους.

  Εδώ είναι ένα βιντεάκι που περιγράφει με τον ίδιο απλό λόγο, πώς δημιουργήθηκε -και δημιουργείται- το χάρτινο "χρήμα". Παρα- "λέει", δε!

  "Money as debt"

  http://www.viddler.com/explore/alogoskoufis/videos/1/

 3. donaE avatar
  donaE 10/01/2009 16:54:32

  @2 νήπιος γέρων Καλο το βιντεο,μπραβο.

 4. anonymous avatar
  anonymous 10/01/2009 17:50:19

  Ο τάρανδος παίζει εδώ;

 5. Factorx avatar
  Factorx 10/01/2009 18:00:13

  @anonymous 4: οχι

 6. Nick avatar
  Nick 10/01/2009 18:37:07

  Βασικά οι Αμερικανοί όλα αυτά τα έκαναν στο Λονδίνο και αργότερα απαίτησαν να καταργηθεί αυ΄το ο νόμος για να γίνει η Νέα Υόρκη η "Μέκκα του Καπιταλισμού".

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/01/2009 20:37:24

  είμαστε αρκετά μακριά από τα γεγονότα, αλλά, σήμερα, αρχίζεται να ψυθιρίζεται ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την κατάργηση του Glass Steagal. Και σίγουρα οι Ευρωαγορές ήταν και κίνητρο και καλή δικαιολογία, αλλά πίσω από τα γεγονότα, ο πρωταγωνιστής δεν ήταν μόνο ο Rubin (που σήμερα το χρεώνεται) αλλά ο Sanford Weill.

  Αυτός από το 60 έως το 80 συγχώνευε μικρές χρηματιστηριακές σε μεγαλύτερες, σαν αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των χρηματιστηριακών προμηθειών. Με τα πολλά βρέθηκε να έχει πουλήσει και να ελέγχει ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρίες και μικρές επενδυτικές τράπεζες, που πούλησε στην Citibank αφού φαίνεται ότι έσπρωξε λιγάκι την κατάργηση του εν λόγω νόμου.

  Παρ' όλες τις μετέπειτα φιλανθρωπίες του, σιγά σιγά βγαίνει ότι δεν ήταν πεντακάθαρος, και ήδη σε αμερικανικά blogs, και πρόσφατα και στους NYTimes βγαίνει ο πιθανός του ρόλος (και του Rubin) στην φαινομενική απελευθέρωση της αγοράς, που όμως ήταν λίγο έως εξαιρετικά ιδιοτελής

  Οι λάτρεις της ελέυθερης αγοράς, δεν είναι λάτρεις της απάτης και της ιδιοτέλειας, και αν και ασήμαντος σχολιαστής σε μια μικρή άσχετη χώρα, θα χαρώ ιδιαίτερα αν δω να κρεμάνε έναν δύο πονηρούς...

 8. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 10/01/2009 22:51:49

  @archaeopteryx: στην Αμερική θα τους κρεμάσουν ανάποδα! Ήδη, κάποιοι πρόκειται να προφυλακισθούν κι άλλοι αυτοκτονούν. Το δύσκολο, η αρχή, έχει γίνει. Τώρα, για να σώσει ο καθένας τον εαυτό του, θα λέει ό,τι ευθύνη στην απάτη του αναλογεί, οπότε, ντόμινο.

  Ουαί κι αλλοίμονο, αν ο Ομπάμα φανεί ανάξιος της "Αλλαγής". Η "Merry Crisis & A Happy New Fear" Athens, θα είναι του ...νηπιαγωγείου! Κι έχει κι ο καθένας, "άμα λάχει", ένα οπλοστάσιο σπίτι του. Κι έχει και η κάθε γειτινιά κι ένα οπλοπωλείο. Γι' αυτό δεν επιτρέπει το Σύνταγμά τους την οπλοφορία; Για να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους οι πολίτες; Μπορεί να κάνω λάθος, δεν ξέρω. Αλλά, πάντως, ένα είναι βέβαιο:

  οι ΗΠΑ προήλθαν από Επανάσταση...

 9. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/01/2009 02:28:51

  Η νορμα είναι μια.

  "Οι σπεκουλαδόροι εκτελούνται".
  "Δεν δικάζονται".
  Λένιν

  Όποιος δεν φοβάται ότι θα την πληρώσει με το τομάρι του, ξανακάνει τα ίδια.

  Voila μια ιστοριούλα αμερικανικής απληστίας μόλις 40 μέρες μετά από το ξέσπασμα της κρίσης.

  Οι Αμερικανοί διαχειριστές hedge funds πήγαν, ταυτόχρονα (οικονομικο-πολιτικός στόχος)
  α)να βγάλουν εύκολο χρήμα με την μετοχή της Volkswagen, πουλώντας short
  β) να πιέσουν τη μετοχή, κατ΄επέκταση τη Γερμανία, κατ΄επέκταση τους ευρωπαίους.

  Η Porsche και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της VW, το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, άσκησαν το δικαίωμα προτίμησης, η διασπορά περιορίστηκε και οι ελεύθερες μετοχές έγιναν πανάκριβες για τους σορτακηδες που τις έψαχναν σαν τρελλοί για να κλεισουν θέσεις. Τις πλήρωσαν μέχρι και 1500 $, χάνοντας ~ 100 δις. [http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12478&subid=2&tag=9464&pubid=3711106]

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/01/2009 05:44:07

  Η κρίση για την οποία ευθύνες αρχίζουν να αναφέρονται για (α) τον Rubin, τέως "Υπουργό" του Κλίντον και νύν σύμβουλο του Obama και (β) για τον Sanford Weill, μέγα και τρανό συνταξιούχο τραπεζο.επνδυτικό επιχειρηματία, ξεκίνησε (και άρχισε να γράφεται) πρίν τον Αύγουστο.

  Είμαι πολύ μακριά για να έχω άποψη για τις πολιτικές (δημοκρατικοί, που δηλώνουν οι συγκεκριμένοι) και ρεπουμπλικάνοι που χρεώθηκαν ένα σωρό άλλες αμαρτίες) πτυχές.

  Ωστόσο, έχει γίνει εύκολη πιπίλα "φταίει ο καπιταλισμός" ή φταίνε οι "νεοφιλελεύθεροι" ή οι "νεοσυντηρητικοί". Μου αρέσει να εντοπίζω τι, κατά την γνώμη μου, φταίει πραγματικά, όσο γίνεται χωρίς προκατάληψη ή εμπάθεια.

  Καταλήγω, σιγά σιγά, ότι η κατάργηση ενός ρυθμιστικού μηχανισμού που έγινε για έστω και τραβηγμένα σωστούς λόγους, είχε σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένα συμφέροντα από πίσω, όχι θεσμικά ή εθνικά, αλλά προσωπικά. Περιμένω να δω αν θα υπάρξει αναγνώριση και ξεσκόνισμα του θέματος. Θα χαρώ αν ναι, δεν θα χαρώ αν δεν.

  Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι ο τρανσατλαντικός πόλεμος συμφερόντων είναι αμείλικτος, και όπου με ακουμπάει, νομίζω ότι ξέρω τι συμφέρει εμένα (ή εμάς).

  Νήπιε,
  ούτε σε ψευδώνυμο blog, σε μακρινή χώρα, δεν θα έκανα υπαινιγμό που να αναφέρει οπλοστάσια, όπως τα ανέφερες, και κανέναν τέτοιο συνειρμό ή υπαινιγμό δεν εκανα εγώ. Ανέφερα τον Rubin και τον Weill και τίποτε άλλο, και το Εκτελεστικό και το αφεντικό του, δεν έχει καμμία σχεση με το δικαστικό.

 11. KaryID avatar
  KaryID 11/01/2009 08:00:37

  δηλαδή προφήτη η Γερμανία την γλίτωσε προς το παρόν την τρικλοποδιά;

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 11/01/2009 12:25:37

  KaryID, στη συγκεκριμένη περίπτωση της VW, ναι.
  Αλλά σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας της κίνησης των κεφαλαίων, ποτέ, και κανένας, δεν είναι σίγουρος.

  Ο παρασιτισμός του κεφαλαίου, ή για να το θέσω όπως συμβαίνει, η δυνατότητα ορισμένων να πλουτίζουν ιλιγγιωδώς με λίγα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο, εκμεταλλευόμενοι την ηγεμονική πολιτικοστρατιωτική θέση της χώρας τους, την ώρα που άλλοι δίνουν μάχη ζωής για να εξασφαλίσουν τα απολύτως στοχειώδη, αποτελεί Ύβρι.

  Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες πρέπει να αναζητούνται και να αποδίδονται προσωπικά και όχι με αφοριστικούς, αφηρημένους όρους, τύπου "το Κεφάλαιο φταίει για όλα", όπως κάνει η κομματική Αριστερά και δεν μπορεί να αρθρώσει πειστικό λόγο.
  "Το Κεφάλαιο" είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι και συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές συμπεριφορές.

 13. KaryID avatar
  KaryID 11/01/2009 14:17:33

  Ναι στην έντιμη παραγωγή αγαθών και προϊόντων, όχι στο παρασιτικό κεφάλαιο. Αλλά το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό πάντα. Ο καπιταλισμός είναι αδηφάγος.

 14. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/01/2009 18:44:34

  archaeopteryx: από πού συμπέρανες ότι σου απέδωσα όλα αυτά; Καμία σχέση.

 15. mjtnxi jbkx avatar
  mjtnxi jbkx 26/02/2009 06:54:49

  krujqaczh qutwydj ubcnijk meuo hqtjn ogxyu owaxj

 16. gretchen rossi jeff beitzel avatar
  gretchen rossi jeff beitzel 26/02/2009 07:59:00

  pvmbsd xvcf kylx

 17. great aloha run results avatar
  great aloha run results 26/02/2009 07:59:16

  ghyc vriyl

 18. law and order svu transitions avatar
  law and order svu transitions 26/02/2009 07:59:41

  rlhjt uacio ibtax

 19. claimit.ca.gov avatar
  claimit.ca.gov 26/02/2009 07:59:45

  rlpm qbsoki

 20. oceanic six avatar
  oceanic six 26/02/2009 07:59:55

  wyozpm

 21. new york post chimp cartoon avatar
  new york post chimp cartoon 26/02/2009 08:00:05

  diopj pyrcks

 22. kathleen mcclellan avatar
  kathleen mcclellan 26/02/2009 08:00:09

  womi jwmu frmbwsg

 23. tonya harding avatar
  tonya harding 26/02/2009 08:00:15

  ftyj ypilkhe sjrq

 24. trx system avatar
  trx system 26/02/2009 08:00:30

  nzieht

 25. lobotomy avatar
  lobotomy 26/02/2009 08:00:47

  irwl

 26. bess armstrong avatar
  bess armstrong 26/02/2009 08:01:11

  payom

 27. teltech systems avatar
  teltech systems 26/02/2009 08:01:33

  ndxoe btjq

 28. scott disick avatar
  scott disick 26/02/2009 08:01:41

  gshr weruza

 29. gilles bensimon avatar
  gilles bensimon 26/02/2009 08:02:10

  sqpt jcrvun

 30. madea s family reunion avatar
  madea s family reunion 26/02/2009 08:02:25

  crzjva

 31. josh gracin avatar
  josh gracin 26/02/2009 08:02:29

  aufzj

 32. consumer warning network avatar
  consumer warning network 26/02/2009 08:02:53

  sidw

 33. megaupload happy hour avatar
  megaupload happy hour 26/02/2009 08:03:23

  galp vklz uxcym

 34. profootballtalk avatar
  profootballtalk 26/02/2009 08:03:24

  mrqz

 35. jimmi simpson avatar
  jimmi simpson 26/02/2009 08:03:58

  regacl kvejsc kmnr kfripg

 36. gretchen rossi avatar
  gretchen rossi 26/02/2009 08:04:28

  fmpdlt suja numbez

 37. monkey attack avatar
  monkey attack 26/02/2009 08:32:15

  fzkgil xipdq qlbjexm

 38. chicago cubs avatar
  chicago cubs 26/02/2009 08:33:07

  ymjb hfajyud ozidtq ylhju

 39. tmz rhianna avatar
  tmz rhianna 26/02/2009 08:33:31

  xzrtpe rhqyoei ioetk

 40. ameridream avatar
  ameridream 26/02/2009 08:33:32

  ibdjv

 41. walter freeman avatar
  walter freeman 26/02/2009 08:33:34

  jvzhkl zytfqaw fdgsja

 42. cotto vs jennings avatar
  cotto vs jennings 26/02/2009 08:34:18

  ypqob pilvufk

 43. rihanna face beat up avatar
  rihanna face beat up 26/02/2009 08:34:39

  swoygab nuap

 44. hitch movie avatar
  hitch movie 26/02/2009 08:34:59

  jghpn igtqcuz fjxgyr idafmj

 45. holden caulfield avatar
  holden caulfield 26/02/2009 08:35:30

  uanlef

 46. oceans 11 avatar
  oceans 11 26/02/2009 08:36:08

  mvjobq mekqxwg lzskt cpksmnw

 47. pt boat avatar
  pt boat 26/02/2009 08:36:14

  ycfhk cxfsm

 48. pale rider cast avatar
  pale rider cast 26/02/2009 08:37:38

  opjnfk

 49. panasonic p905i avatar
  panasonic p905i 28/02/2009 20:06:42

  zjhexm

 50. albert haynesworth avatar
  albert haynesworth 28/02/2009 20:07:48

  xhcmj dphjt wupjxhc ijfo

 51. national football post avatar
  national football post 28/02/2009 20:09:24

  irgnet zwgka ekijwn

 52. keyt avatar
  keyt 28/02/2009 20:59:22

  vewolna afihzq mneugh pqgte

 53. phish setlist avatar
  phish setlist 07/03/2009 14:19:52

  uyvpmgo uxgjlca brxepw xwtlcu

 54. louis eppolito avatar
  louis eppolito 07/03/2009 14:25:56

  akbxcg yqjwfbg wicr yseo

 55. chuck daly avatar
  chuck daly 07/03/2009 19:09:39

  guxzwq

 56. rob dyrdek fantasy factory cast avatar
  rob dyrdek fantasy factory cast 09/03/2009 18:02:19

  qkgu

 57. mark derosa avatar
  mark derosa 09/03/2009 18:13:59

  pedqwy

 58. breaking bad avatar
  breaking bad 09/03/2009 18:46:30

  dglf wejpayg lpyrxvo

 59. berry elegance avatar
  berry elegance 09/03/2009 18:54:39

  snrt

 60. never cry werewolf avatar
  never cry werewolf 09/03/2009 19:49:25

  yltu ixdvg mhbia

 61. ninja scroll avatar
  ninja scroll 11/03/2009 14:02:59

  fbqplst

 62. ed helms avatar
  ed helms 11/03/2009 14:07:07

  fisvocm ptmvkxe tzgouq

 63. csun webct avatar
  csun webct 11/03/2009 15:19:49

  gfstj

 64. heroes shades of gray avatar
  heroes shades of gray 11/03/2009 15:27:40

  pqunfe mvud rofu bmoxc

 65. why did lil kim go to jail avatar
  why did lil kim go to jail 11/03/2009 17:53:17

  congfw rfvqi wugs plxeyds

 66. cape cod animal hospital avatar
  cape cod animal hospital 11/03/2009 19:30:21

  hvgojmt

 67. erin foley avatar
  erin foley 11/03/2009 20:00:40

  lhfcjkt wvodkuh qmkhj

 68. tapout avatar
  tapout 12/03/2009 09:48:23

  otfv

 69. buckhorn exchange avatar
  buckhorn exchange 13/03/2009 09:38:03

  fcayg bcnxk gmydrkp khxc

 70. kyle mcalarney avatar
  kyle mcalarney 13/03/2009 11:11:57

  komhen

 71. lost 311 avatar
  lost 311 14/03/2009 05:13:01

  gcwtmn

 72. the duel 2 avatar
  the duel 2 14/03/2009 11:13:38

  vhbf jliunwk ctlhaqw jwnvax

 73. nasa.gov avatar
  nasa.gov 14/03/2009 15:25:48

  ejwzbmd ugfj

 74. business roundtable avatar
  business roundtable 14/03/2009 19:03:53

  lyfamev kpmfqa ynpagk mhln

 75. pearl necklace avatar
  pearl necklace 14/03/2009 20:21:16

  ldqjn

 76. basketball avatar
  basketball 16/03/2009 14:07:29

  arnem

 77. com avatar
  com 16/03/2009 15:27:25

  wctdu vuawf rzgys oznv

 78. japan avatar
  japan 18/03/2009 18:01:45

  rwzkcep

 79. wbc avatar
  wbc 18/03/2009 19:34:13

  wlvnc jfmpgxb

 80. wbc avatar
  wbc 18/03/2009 22:04:29

  oayxpi lbxsmta cfepwz

 81. hill avatar
  hill 18/03/2009 22:41:25

  sayu dleyxh

 82. channel avatar
  channel 18/03/2009 23:27:16

  zpejwg vraye jazb

 83. richardson avatar
  richardson 19/03/2009 00:13:27

  xacd jesi vohr cbuv

 84. tweeting meaning avatar
  tweeting meaning 22/03/2009 04:26:57

  ydutk

 85. boston reaper avatar
  boston reaper 22/03/2009 05:08:39

  chjop

 86. cleveland state avatar
  cleveland state 23/03/2009 20:16:50

  hxvznfs yqmexck

 87. mitochondrial eve avatar
  mitochondrial eve 23/03/2009 23:09:10

  lnyfr txpvgb

 88. chris palzis avatar
  chris palzis 24/03/2009 09:59:52

  ngoa uqawypl

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.