06/11/2008 18:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όχι στην ολική επαναφορά του σχεδίου Ανάν

 

_________________________________________________________ 

Η «Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο» και η «Συμπαράταξη Αγώνα Κύπρου» μας έστειλαν το εξής κείμενο:

Τους τελευταίους μήνες η Κύπρος ζει την ολική επαναφορά του σχεδίου Ανάν, υπό άλλη μορφή και προσωπείο. Αυτή τη φορά, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απόπειρα για την παράδοση της Μεγαλονήσου στα χέρια των Αγγλοαμερικάνων και των Τούρκων συντελείται μέσα από τις περίφημες διμερείς διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Στα κανάλια και τις εφημερίδες, βέβαια, δεν διαφαίνεται τίποτε. Αρκούνται στο να δείχνουν μόνο χαμόγελα και αβρότητες -στις οποίες πρωταγωνιστεί κυρίως ο Χριστόφιας, του οποίου η επίδειξη φιλίας προκαλεί τα αισθήματα του κυπριακού λαού. Η σιγή νεκροταφείου που έχουν επιβάλει τα κατεστημένα ΜΜΕ αποτελεί δείκτη της σοβαρότητας της κατάστασης. Όσοι επιθυμούν να πάρουν τη ρεβάνς από το δημοψήφισμα του 2004, επιβάλλοντας εντέλει τα σχέδιά τους στον λαό της Μεγαλονήσου, έχουν διδαχθεί καλά το μάθημα που τους δίδαξε η ήττα τους. Αυτοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ το ότι ο «αστάθμητος παράγων» που τους συνέτριψε ήταν όση από την αντιστασιακή συνείδηση και μνήμη έχει απομείνει στον λαό της Κύπρου. Γι' αυτό και σήμερα προχωρούν συστηματικά και μεθοδευμένα να την εξοντώσουν.

Μπροστά σ' αυτή την κρίσιμη κατάσταση, οι δυνάμεις που εργάστηκαν για να πετύχουν τη μεγαλειώδη και ηχηρή απόρριψη του κατάπτυστου σχεδίου Ανάν θα πρέπει να βαδίσουν στον δρόμο του 2004. Να δημιουργήσουν τους όρους ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού, που θα αποτρέψει ό,τι ετοιμάζεται στα εργαστήρια των αποικιοκρατικών δυνάμεων. Η παγκοσμιοποίηση και η Νέα Τάξη πραγμάτων ηττάται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γι' αυτό και έχει στρέψει το βλέμμα της στις περιοχές που τους έχουν απομείνει, προκειμένου να διασφαλίσουν εκεί την κυριαρχία τους. Γι' αυτό εξάλλου προβαίνουν σ' αυτή την καλοσχεδιασμένη αντεπίθεση. Εμείς δεν έχουμε παρά να κάνουμε το αντίθετο, να εργαστούμε έτσι ώστε να φυσήξει και στα δικά μας τα μέρη ο άνεμος της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης.

(Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 7 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο και η Συμπαράταξη Αγώνα Κύπρου διοργανώνουν στο Πολεμικό Μουσείο εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: ΚΥΠΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ; Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Βάσος Λυσσαρίδης, Γεράσιμος Αρσένης, Α. Αγγελίδης, Άριστος Μιχαηλίδης, και συντονιστής ο Γιώργος Καραμπελιάς)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 06/11/2008 18:30:15

  Ασχετο με το κυπριακο, αλλα συναμα τοσο σχετικο...

  Διαβαζοντας τις ευχες-προτροπες διαφορων ηγετων προς τον νεοεκλεγεντα Μπαρακ Ομπαμα εμεινα καγκελο διαβαζοντας αυτη του Αφγανου Καρζαι.(συμμαχος των ΗΠΑ για να μην ξεχνιομαστε)

  -Ελπιζω με προεδρο τον Μπ.Ομπαμα να παψει η Αμερικη να βομβαρδιζει αμαχο πλυθυσμο και να σκοτωνονται τοσοι αθωοι...

 2. Καρανανλής avatar
  Καρανανλής 06/11/2008 18:51:41

  μια χαρά είναι το σχέδιο Ανάν , βγάλτε το σκασμό και τελειώνετε μας τα πρήξατε!

 3. Πολυβώτης avatar
  Πολυβώτης 06/11/2008 18:57:19

  Εδώ σε θέλω Φάκτορα, να δω τι άποψη θα υιοθετήσεις και θα προβάλλεις σε σχέση με το Κυπριακό. Μπορούμε να είμαστε κατά του σχεδίου Ανάν και ταυτόχρονα υπέρ μιας ρεαλιστικής λύσης που θα αποτρέψει την de facto διχοτόμηση; Θα αναδείξεις το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων, εκπαιδευμένη από τις «αγωνιστικές» και «πατριωτικές» κορώνες των πολιτικών και των σχολικών βιβλίων, δεν έχει ιδέα τι σημαίνει η «ομοσπονδία» που αποτελεί πάγια επίσημη θέση του κράτους και επιθυμεί την επιστροφή στην κατάσταση του `60; Γιατί εδώ δεν είναι εύκολο να κάνουμε τον μάγκα, όπως με τα Σκόπια.

 4. stavrosx1 avatar
  stavrosx1 06/11/2008 19:06:16

  ... βρε, βρε τα παιδιά, της Ελλάδας παιδιά, που σκληρά πολεμάνε...
  ... αλλά, πού είναι ο Ήφαιστος, που είναι ο Γιαλουρίδης, που είναι όλοι οι πολέμαρχοι;
  ... τέλος πάντων, ας έχουν όμως κατά νου, εκεί στην εκδήλωση για "την ώρα μηδέν της Κύπρου και το σχέδιο Ανάν που επιστρέφει", μια αποστροφή από το λόγο του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου, Χρυσόστομου Β΄ - κατά την ενθρόνισή του ...
  ... « ... να είμαστε μακριά από ηρωϊκές μωρίες και εθνικισμούς» ...
  ... καλό;
  ... διότι, καθότι γνωρίζετε, ο παπάς τούτος είναι ο μπροστάρης όλων των "ανησυχούντων" - εντός και εκτός Κύπρου ...
  ... α, βρε, ρημάδα απομαγνητοφώνηση ...

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/11/2008 19:08:14

  Η ανακοίνωση ως συνήθως εμπλέκει αόριστες έννοιες τύπου Νέα Τάξη και παγκοσμιοποίηση που "ηττώνται" με το κυπριακό.Αλλά στο κυπριακό δεν αντιμετωπίζουμε καμμία παγκοσμιοποίηση αλλά την Τουρκία και τα εθνικά της συμφέροντα.
  Εάν η Νέα Τάξη ηττάται η Τουρκία ενισχύεται.Στο απόγειο της "Νέας Τάξης" η Τουρκία απέρριψε τις φορτικές αμερικανικές πιέσεις να επιτρέψει την διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος της για να εισβάλουν στο Ιράκ απορρίπτοντας και απειλές και προσφορές μεγάλων ποσών δηλώνοντας ότι δεν δέχεται εντολές που αντιβαίνουν στα εθνικά της συμφέροντα από κανένα.
  Τώρα λοιπόν που οι ΗΠΑ είναι πιο αδύνατες γιατί να δεχθεί πιέσεις για λύση του κυπριακού που δεν τη συμφέρει;H Τουρκία δε θα συναινέσει παρά μόνον σε δευτερεύουσες αλλαγές του σχεδίου Ανάν και δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει πιο πέρα.
  Ρεαλιστική λύση που να αποτρέψει τη διχοτόμηση δεν υπάρχει.Οι μόνες λύσεις είναι η καλυμμένη διχοτόμηση του σχεδίου Ανάν ή η κανονική.

 6. koinos_nous avatar
  koinos_nous 06/11/2008 19:17:30

  Αδέλφια που είναι οι οπαδοί του ΓΑΠ να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του σχεδίου Αυνάν όπως έκανε κάποτε ο αρχηγός τους ή εδώ ζορίζονται;
  Εγώ πάντως περιμένω να τους διαβάσω.

 7. nas avatar
  nas 06/11/2008 19:39:14

  @6: "Ρεαλιστική λύση που να αποτρέψει τη διχοτόμηση δεν υπάρχει.Οι μόνες λύσεις είναι η καλυμμένη διχοτόμηση του σχεδίου Ανάν ή η κανονική" γράφει ο/η "ψυχραιμια" ακριβώς απο πάνω σου! Σε καλύπτει, ή θές ντε και καλά κάποιον δεδηλωμένο οπαδό του ΓΑΠ να το γράψει για να σε...εξιτάρει;

 8. koinos_nous avatar
  koinos_nous 06/11/2008 19:47:14

  @nas
  Δηλαδή ο "δεν μπορεί το παιδί" προτιμά την διχοτόμηση μέσω του σχεδίου και οχι την κανονική να υποθέσω η δεν σας έχει δώσει ακόμα την γραμμή του;

 9. KaryID avatar
  KaryID 06/11/2008 19:59:15

  Ο @Καρανανλής πολύ εύστοχος.

  Με το νέο σχέδιο Ανάν δεν ανοίγει για την Τουρκία το πορτάκι της Ευρώπης ;

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/11/2008 20:49:17

  @ Κary
  Από τη στιγμή που η Γαλλία έχει δηλώσει ότι για κάθε νέα είσοδο στην ΕΕ θα κάνει δημοψήφισμα και το 80% των Γάλλων είναι αντίθετο στην ένταξη της Τουρκίας δεν ξέρω αν μπορεί να ανοίξει το πορτάκι.

 11. t avatar
  t 06/11/2008 21:19:18

  Ντ. Μπακογιάννη: Η Ελλάδα στο πλευρό της Γεωργίας, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
  Τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει για την επίλυση των προβλημάτων της Γεωργίας –μετά τον σύντομο πόλεμο του καλοκαιριού με τη Ρωσία- εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τη γεωργιανή ομόλογό της Εκα Τκεσελασβίλι.
  Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ΥΠΕΞ, έχει αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό της Γεωργίας.

 12. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 06/11/2008 21:47:32

  H εκ περιτροπής προεδρία δεν είναι νοητή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή! Το ίδιο και η νομιμοποίηση του εποικισμού, αν γίνει αυτό αποδεκτό οι πρόσφυγες που θα γυρίσουν! Ούτε μπορεί η Κύπρος ως χωρά της ΕΕ να δεχθεί να υπάρχουν επεμβατικά δικαιώματα από την Τουρκία

  Αν γίνει έτσι θα μιλάμε για συνεταιρισμό δυο διαφορετικών κρατών, κάπως δηλαδή όπως ήταν η παλιά Γιουγκοσλαβία, θα είναι το τέλος της Κύπρου κτλ.

  Στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό αποδεικνύεται ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ήταν ολέθριο σφάλμα. Η πορεία της συζήτησης έχει διολισθήσει επικίνδυνα.

 13. Greco avatar
  Greco 06/11/2008 21:58:15

  αναφερθηκε κ συμφωνω οτι ειναι πολυ σημαντικο κ σοβαρο θεμα το κυπριακο

  θα πρεπει να ενημερωνομαστε ομως κ να μην προτρεχουμε.Προς το παρον δεν βγαινει τιποτα προς τ εξω απτις συνομιλιες...

  βεβαια η ομοσπονδια χτυπαει λιγο ασχημα...μειονοτητα οι τουρκοι στο νησι και να παιρνουν το μισο+με τον τροπο που εγινε το 74...


  απ'την αλλη, να ενωθει οπως παλια η κυπρος με τουρκικη μειονοτητα φαινεται πολυ δυσκολο


  εν πασει περιπτωση νομιζω η ελληνικη πλευρα οτιδηποτε και αν γινει,θα πρεπει να φροντιζει να βαλει τις βασεις ωστε ν διατηρηθει η ελληνικοτητα του νησιου με ισχυρο τροπο γιατι στο μακρινο μελλον ποτε δε ξερει κανεις...

 14. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 06/11/2008 22:21:08

  Ο Χριστόφιας έχει σωστές θέσεις αν τις θέσουμε σε επίπεδο κοινοτήτων. Δίνει τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι Τουρκοκύπριοι ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Όμως δεν πρόκειται να κριθεί η λύση σε επίπεδο κοινοτήτων αλλά με βάση τα συμφέροντα των Αγγλοαμερικανών που θέλουν τις βάσεις και της Τουρκίας.
  Με βάση τα ανωτέρω κατά τη γνώμη μου η ρεαλιστικότερη λύση είναι η διχοτόμηση με ισχυρά ανταλλάγματα στο εδαφικό.

 15. Νίκος avatar
  Νίκος 06/11/2008 22:29:20

  Φαινεται οτι ιστορια δεν μας εχει διδαξει τιποτα. Οι Τουρκοι φευγουν μονο με τα οπλα. Ολα τα αλλα ειναι ηττοπαθειες και ενδοτισμος απο τους οποιους μπουχτισαμε. Οσο για το σχεδιο Αυνναν. Αν χρειαστει θα περιμενουμε αλλα 400 χρονια για να διωχτουν. Οι εκλογικευσεις με δακρυβρεχτα περι αδελφων κλπ ειναι τριχες και για τα σαλονια του Αθηναισταν, και ευννοουν τους εξ'ανατολης βαρβαρους.
  Δεν χρειαζεται κανεις να ειναι ειδικος για να καταλαβει οτι το Κυπριακο ειναι ΘΕΜΑ ΚΑΤΟΧΗΣ, pure and simple στην (ανωτερη"γλωσσα των αφεντικων εν Αθηναις ωρισμενων

 16. Νίκος avatar
  Νίκος 06/11/2008 22:30:25

  Ηθελα να πω "των εν Αθηναις αφεντικων ορισμενων"

 17. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/11/2008 22:35:11

  Θα πρέπει να πούμε που βρισκόμαστε τώρα για να ξέρουμε.Αυτή τη στιγμή ισχύει η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που υπέγραψε ο Τάσσος Παπαδόπουλος που προνοεί για μία λύση με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ και χαλαρή ομοσπονδία.Αυτή είναι σήμερα η απόφαση του ΟΗΕ.
  Ας μεταφράσουμε τι σημαίνουν αυτά : Κατ αρχήν η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία που έγινε δεκτή από το Μακάριο το 1977 και από τοτε είναι σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σημαίνει ότι ΔΕΝ θα γυρίσουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και ΔΕΝ θα φύγουν όλοι οι έποικοι.Προκύπτει δια της απλής λογικής.
  Από τη στιγμή που στο νησί οι Ελληνοκύπριοι είναι 4 φορές περισσότεροι εάν γύριζαν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και έφευγαν όλοι οι έποικοι δεν θα υπήρχε περιοχή που θα ήσαν πλειοψηφία οι Τουρκοκύπριοι.Αλλά η διζωνικότης σημαίνει ότι σε κάθε ζώνη θα είναι πλειοψηφία μία εθνική ομάδα εκτός αν δεν έχουμε δημοκρατική με εκλογές διακυβέρνηση.Περίπτωση να είναι οι Τουρκοκύπριοι πλειοψηφία στη ζώνη τους και να γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους δεν υπάρχει.Επομένως όλες οι κυβερνήσεις επί 30 χρόνια εξαπατούσαν όταν έλεγαν ότι επιδιώκουμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με επιστροφή όλων των προσφύγων.
  Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε η εννοια της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων που περιλαμβάνεται και στη συμφωνία της 8-7-2006 βάσει της οποίας γίνονται οι συνομιλίες.Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι δύο κοινότητες να είναι ίσες πολιτικά και άρα οι μεμονωμένοι ψηφοφοροι άνισοι.
  Από τη στιγμή που διακηρύσσεται ότι το 1/5 του πληθυσμού θα είναι πολιτικά ίσο με τα 4/5 πρέπει να εφαρμοσθούν θεσμοί που να υλοποιήσουν αυτή την ισότητα.Αρα τα συστήματα με τα βετο,εκ περιτροπής προεδρία,ίσο αριθμό διπλωματών από κάθε κοινότητα κλπ είναι αναγκαία για την υλοποίηση της πολιτικής ισότητας του 1/5 με τα 4/5.
  Τέλος η χαλαρή ομοσπονδία σημαίνει έλλειψη εξουσία ς της κεντρικής κυβέρνησης επί των κρατιδίων.
  Βλέπουμε λοιπόν ότι η βάση των συνομιλιών είναι κάτι σαν το σχέδιο Ανάν.Το παιγνίδι παίζεται στο αν θα αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα που δεν αποχωρούσαν με το σχέδιο Ανάν και στη μικρότερη ή μεγαλύτερη εφαρμογή του ευρωκοινοτικού κεκτημένου για να απαλυνθεί η καλυμμένη διχοτόμηση που στην πραγματικότητα προβλέπεται.
  Ο Χριστόφιας ως κομμουνιστής με τη στήριξη της δεξιάς είναι ο καταλληλότερος για να περάσει το σχέδιο ενώ η Ελλάδα θα είναι διακριτικά παρούσα.
  Αν όμως ο Σαρκοζύ πετύχει να κλείσει την πόρτα της Τουρκίας δεν θα δεχθούν οι Τούρκοι ούτε αυτό το σχέδιο και θα πάμε σε κανονική διχοτόμηση.

 18. KaryID avatar
  KaryID 06/11/2008 22:40:18

  Θα χαιρόμουν πολύ αν είχαμε και στην Ελλάδα σήμερα ένα πολιτικό ικανό να εμπνευστεί και να ψελλίσει έστω κάτι ανάλογο του:
  "παρέλαβα κράτος δεν θα παραδώσω κοινότητα".

 19. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 06/11/2008 22:41:31

  Η Τουρκία δεν θα παραχωρήσει αυτά που απέκτησε με πόλεμο στην Κύπρο (ό,τι και αν ήταν αυτός ο πόλεμος) διότι δεν έχει κανένα συμφέρον ή ενδιαφέρον να το κάνει.
  Αν εμείς δεν προτιθέμεθα να κάνουμε πόλεμο για να πάρουμε πίσω τα νόμιμα, πρέπει να αποδεχτούμε λύσεις που απέχουν από το ιδανικό (ολοένα περισσότερο, όσο περνάει ο καιρός, και παγιώνονται ντε φάκτο τα αποτελέσματα της εισβολής).
  ΄Αλλωστε κανένας άλλος δεν θα "πολεμήσει" στη θέση μας.

  Πιστεύω ότι η μόνη ρεαλιστική λύση θα ήταν αναγνώριση ανεξάρτητου τουρκοκυπρακού κράτους στον Βορρά με ταυτόχρονη επιστροφή κάποιων εδαφών (λύση που όμως, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται πιο περίπλοκη: κάποτε η τουρκική πλευρά θα το δεχόταν σχετικά εύκολα, ενώ τώρα έχει κλειδώσει σε μαξιμαλιστικές επιλογές).

  Ποια διατήρηση ελληνικότητας της Κύπρου, φίλε Greco. Πώς θα μετακινηθούν (ρεαλιστικά) πίσω στην Τουρκία τόσοι έποικοι; Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να ριζώνουν για τα καλά, και να αισθάνονται ντόποιοι -γεννάνε μάλιστα περισσότερο από τους Ελληνοκύπριους.

  Καλύτερα να χωρίσουμε τα τσανάκια μας (με σχετικά συμφέροντες για εμάς εδαφικούς όρους -έστω και για να τηρηθούν κάποια προσχήματα) γιατί, αλλιώς, μέλλον ολόκληρης της Κύπρου (την οποία ο... εθνάρχης Καραμανλής θεώρησε "μακρινή") θα είναι η συνέχιση της ομηρείας.

  (Όποιος φαντασιώνεται επιστροφή στη δεκαετία του '60 ας οργανώσει τη σχετική εκστρατεία. Αν βρει ανταπόκριση, τότε κι εγώ μέσα.)

 20. μανώλης avatar
  μανώλης 06/11/2008 22:44:53

  Η Κύπρος είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, ενταγμένο στην Ε.Ε., με πολύ ισχυρότερη οικονομία απο τη δική μας, με προβλήματα που τα δημιουργήσαμε (ή τουλάχιστον τα επιδεινώσαμε)εμείς όσες φορές ανακατευτήκαμε.
  Επιτέλους ας τους αφήσουμε να τα επιλύσουν όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα. (Εξυπακούεται ότι έχουν τη συμπαράστασή και τη βοήθειά μας σε όλα τα επίπεδα).

 21. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 06/11/2008 22:45:37

  @ ψυχραιμια

  Α) Άλλο δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία ΚΑΙ άλλο κρατική ομοσπονδία με εκ περιτροπής προεδρία…

  ΚΡΑΑΤΙΚΗ- ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ είναι διαφορετικοί οροί!.

 22. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/11/2008 22:54:17

  Μα δεν είπα για κρατική ομοσπονδια.Η εκ περιτροπής προεδρία προκύπτει από την απαίτηση για πολιτική ισότητα των κοινοτήτων.

 23. tiramola avatar
  tiramola 06/11/2008 22:55:31

  Ευχαριστουμε τον Ψυχραιμια για την ενημερωση.
  Θελω σε αυτο το σημειο να θυμησω τις κατηγοριες που δεχθηκε ο ΓΑΠ για την συμφωνια του στο προηγουμενο σχεδιο απο αριστερους πατριωτες...
  Τωρα φαινεται οτι ενας αριστερος παλι ειναι ο "προδοτης" , για να περασει το σχεδιο...
  Τουλαχιστον υπαρχουν πολιτικοι που δεν φοβουνται να πουν αυτο που πιστευουν σε αντιθεση με τους περισοτερους που κανουν το κοροιδο.
  Συμπεριλαμβανομενου και του μεγαλυτερου ηθοποιου-πολιτικου Καραμανλη , την μεγαλυτερη πολιτικη απατη στην ιστορια της μεταπολιτευσης.

 24. Greco avatar
  Greco 06/11/2008 23:05:29

  νομιζω παντως οτι θα ταν επικινδυνο να απεμπολησουμε ετσι ευκολα τη βορεια κυπρο και να αναγνωρισουμε ενα ψευδοκρατος που ειναι παρανομο ως σημερα....

  ετσι θα ναι σαν να δινουμε μηνυμα οτι με ενοπλες επεμβασεις θα μπορουν οι τουρκοι να δημιουργουν de facto καταστασεις

  το μυαλο μου παει στη θρακη...


  κοιτα @χριστοφορε δεν ειμαι ειδικος,αλλα εχω την εντυπωση οτι αν η τουρκια πει φυγετε αυριο,θα φυγουν ολοι....η τουρκοι δ νομιζω οτι εχουν αισθηση ατομικοτητας οπως οι δυτικοι...οτι τους πει νομιζω η αγκυρα θα κανουν


  το χει δειξει η τουρκια και σε αρκετες αλλες περιπτωσεις αυτο....οι τουρκοι πανω απολα αν τους εχω ψυχολογησει σωστα τριζουν δοντια προς παντου γιατι εχουν το φοβο της διασπασης....δεν το χουν σε τιποτα να φυγουν αν παρουν πολλα κ καλα ανταλλαγματα(περιγραφω ενα προς το παρον φανταστικο σεναριο για να καταδειξω τη ψυχολογια τους)

 25. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/11/2008 23:06:49

  @ tiramola
  Ο ΓΑΠ ελέγχεται μαζί με το Σημίτη γιατί πήγε να φορτώσει το δυσμενές έτσι κι αλλιώς σχέδιο Ανάν στους επόμενους.
  Στις 15-12-2003 έγιναν οι εκλογές των Τουρκοκυπρίων και βγήκε ο Ταλάτ διακηρυγμένος οπαδός του σχέδιου Ανάν αντί του Ντενκτάς που το απέρριπτε.
  Εκλογές στο στρατοκρατούμενο κατεχόμενο τμήμα δεν ήταν δυνατόν να δώσουν αποτέλεσμα μη εγκεκριμένο από την Τουρκία.Αρα όλοι ήξεραν στις 15-12-2003 ότι η άλλη πλευρά αλλάζει θέση και θα δεχθεί το σχέδιο Ανάν.Η αντίδραση του Σημίτη μετά από μια εβδομάδα ήταν να παραιτηθεί ξαφνικά ,να παραδώσει το "δαχτυλίδι" της αρχηγίας στον ΓΑΠ και μαζί να προκηρύξουν εκλογές που ήξεραν ότι θα χάσουν.
  Ετσι η ευθύνη της ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ του σχεδίου Ανάν θα πέρναγε στον Καραμανλή γιατί τα λόγια δεν έχουν σημασία αλλά η υπογραφή.Ουσιαστικά με τις πρόωρες εκλογές εφαρμοσαν το κόλπο Βενιζέλου του 1920.
  Ο Καραμανλής όμως δεν είχε καμμία διάθεση να γίνει σύγχρονος Γούναρης και είπε στους Κύπριους "οτι αποφασίσετε εσείς και εγω μαζί σας".
  Εννοείται ότι δεν θα βρείτε σε καμμία εφημερίδα ή κανάλι συσχέτιση της παραίτησης Σημίτη με τις εκλογές των Τουρκοκυπρίων και την ουσιαστική αλλαγή στάσης και αποδοχή του σχεδίου που έφερνε το μπαλάκι σε μας.Οποιος όμως παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις καταλαβαίνει.

 26. tiramola avatar
  tiramola 06/11/2008 23:14:27

  Λυπαμαι που θα στο πω ψυχραιμια αλλα εμφανιζεις την ιστορια οπως θελεις εσυ.
  Εγω ξερω τι ακουσα με τα αυτια μου και ξερω και ποια ηταν η μη θεση Καραμανλη...
  Τωρα εσυ λες οτι ο ΓΑΠ εκτεθηκε "εσκεμενα" αφου ηξερε οτι δεν θα υπογραψει...
  Μαλιστα , ομολογω αυτο δεν το ειχα σκεφτει...

 27. tiramola avatar
  tiramola 06/11/2008 23:18:21

  "Δεν ειχε διαθεση ο Καραμανλης να γινει νεος Γουναρης"....
  Ρε τι αλλο θα ακουσουμε ρε παιδια....

 28. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 06/11/2008 23:19:30

  @ψυχραιμια

  πως μπορεί να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία σε ένα ενιαίο κράτος.Σα να λέμε τον ένα χρόνο θα έχουμε πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη και τον άλλο από τον πύργο, τι κοτσάνες είναι αυτά.

  Οι απευθείας συνομιλίες και ο τρόπος που εξελίσσονται οδηγούν σε σταδιακή επαναφορά του σχεδίου Αναν, σχέδιο που απέρριψε ο κυπριακός λαός.

  Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συζητεί η Κύπρος με την Τουρκία! απευθείας! Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο Ταλατ στις 28 Οκτωβρίου, είπε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτε, αν δεν πει οκ η Τουρκία.

  Έτσι, βλέπουμε ένα κυρίαρχο κράτος- μέλος της ΕΕ να διαπραγματεύεται τη διχοτόμηση του!

 29. tiramola avatar
  tiramola 06/11/2008 23:25:01

  Ναι αλλα ο Καραμανλης λεει , καντε οτι θελετε απο την αλλη μερια βουνισιε...
  Ισως να μην ηθελε να κοντραρει τον κουμπαρο του...

 30. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 06/11/2008 23:40:28

  Κατά τη γνώμη μου η μέχρι τώρα στάση του πρωθυπουργού στο ζήτημα είναι σωστή.

  Μέτα τον δημοψήφισμα αρκετοίείχαν
  « ενοχοποιήσει» τον Τ. Παπαδόπουλο για τη στάση του, που όπως έλεγαν, οδηγούσε σε μη λύση.

  Σήμερα δεν υπάρχει Τάσος, δεν υπάρχουν άλλοθι!

  Έτσι, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η Τουρκία επιθυμούσε, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, να φέρει λύση στα δικά της και μόνο συμφέροντα…

  Από δω και πέρα κάθε πόντος διολίσθησης θα είναι μεγάλα προβλήματα για την Κύπρο.

 31. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 06/11/2008 23:48:57

  ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ, ΣΗΜΕΡΑ

  Γρ. Βαλιανάτος, ειδικός έμμισθος σύμβουλος ΓΑΠ, στο Extra, πριν λίγο: "Η γειτονική χώρα πρέπει να ονομασθεί "Μακεδονία". Υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Οι απόψεις μου είναι γνωστές στον ΓΑΠ, από το 1985".

 32. Σπύρος avatar
  Σπύρος 06/11/2008 23:56:38

  O Tαλάτ δηλωσε οτι είναι απολύτως εξαρτημένος απο την Τουρκία και απαγόρευσε στον Χριστόφια να τον αποκαλεί ΄σύντροφο΄.
  Επίσης ας ειναι καλα ο Λυσσαρίδης που αντέδρασε στην πρόταση Γιώργου να μπεί ο Ταλάτ στην Σοσιαλιστική Διεθνή.
  Τωρα πως γινεται το 82% νά συγκυβερνά στην Κύπρο μέ το αντίστοιχο 18% τών Τουρκοκυπρίων είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
  Επίσης έχουν ξεχαστεί εντελώς τά θέματα τών εποίκων και τής αποχώρησης τών Στρατευμάτων Κατοχής.
  Την περίοδο τού Σχεδίου Ανάν ο Μολυβιάτης τά πήγε πολύ καλά σε σχέση με την κορη τού Ψηλού πού λύσσαξε να ριξει τον Παπαδόπουλο.
  Και ο Μολυβιάτης δεν εξεβίασε τούς Κυπρίους όπως τά ΄παιδιά΄τού Σημίτη μαζί με τον Δεξιό Αναστασιάδη τού ΔΗ.ΣΥ που έλεγαν πώς εάν καταψηφιστεί το Ανάν θα γινόταν πόλεμος..
  Οσο για τον αριστερό Χριστόφια ενός καθεστωτικού κόμματος,γιά τά Κυπριακά δεδομένα,ας περιμένουμε να δούμε.Το Α.Κ.Ε.Λ. πάντως ακούει αντιαποικιακό αγώνα και βγάζει σπυράκια...
  Και το επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια να παραποιηθεί πλήρως η Ιστορία.
  Σε λίγο θα εξισωθούν οι θύτες με τά θύματα στο Νησί.
  Ακομα ειναι νωρίς γιά να κριθεί.

 33. Σπύρος avatar
  Σπύρος 07/11/2008 00:14:39

  Αμα ο Λυσσαρίδης ειναι Ι5 να πάς να διαβάσεις ιστορία.
  Μηπως θαναι ο Μικρουτσικος και ο Τσοχατζόπουλος???

 34. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/11/2008 00:15:14

  @ tiramola
  Θα καταφύγω πάλι στις ημερομηνίες.
  Οι προηγούμενες εκλογές έγιναν στις 9-4-2000.
  Βάσει Συντάγματος οι επόμενες θα γίνονταν σε 4 χρόνια + 1 μήνα το ανώτατο άρα μπορούσαν να γίνουν στις 10 Μαίου 2004.Η ημερομηνία ένταξης των νέων χωρών στην ΕΕ και άρα το τελικό όριο στο οποίο έπρεπε να υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν ήταν 1-5-2004.
  Αρα οι Σημίτης - Παπανδρέου είχαν τη δυνατότητα από τις 15-12-2003 που άλλαξε ουσιαστικά θέση η Τουρκία να δεχθούν το κασμοσωτήριο κατ αυτούς σχέδιο Ανάν πριν κάνουν εκλογές.
  Δεν το έκαναν και μόλις φανηκε ότι οι Τούρκοι αλλάζουν γραμμή προκήρυξαν εκλογές.
  Στις 13-2-2004 ενώ εδώ οι πολιτικοί γυριζαν χωριά και πόλεις για τις εκλογές και ασχολούνταν με τους συμβασιούχους που θα μονιμοποιούνταν αποφασίσθηκε στη Νέα Υόρκη σε συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου - Ταλάτ ότι ο Ανάν θα συμπληρώσει τα εναπομείναντα κενά στο σχέδιο για να τελειώνουμε.
  Επομένως ο Καραμανλής παραλαμβανει ένα σχέδιο που κατά την ελληνική κοινή γνωμη φαίνεται απαράδεκτο με επι πλέον δεσμευση ότι και τα κενά θα τα συμπληρώσει κατά βούληση ο Ανάν.Εκανε αυτά που έκανε.Οι Σημίτης - Παπανδρεου είχαν εκτεθεί γιατί επί δύο χρόνια υποστήριζαν το σχέδιο και διαβεβαίωναν τους ξένους ότι θα περάσει και δεν μπορούσαν να αλλάξουν τώρα.
  Εγραψα την εκδοχή μου της αποφυγής ευθυνών από όλους.Οι ξένοι φυσικά δεν πιστεύουν αυτό αλλά ότι ήταν όλα σικέ.Μας κοροιδέψατε είπε η Κοντολήζα Ράις και μας εξαπατήσατε ο Φερχόιγκεν.Από την σκοπιά των ξένων επί δύο χρόνια υποστηρίζαμε το σχέδιο Ανάν και μόλις το δέχθηκαν οι Τούρκοι κάναμε εκλογές και βγάλαμε άλλη κυβέρνηση που έκανε το κοροιδο ώστε και να μπει η Κύπρος στην ΕΕ και να μην εφαρμοσθεί το σχέδιο Ανάν.
  Μπορείς να πιστέψεις όποια εκδοχή θέλεις.

  @ βουνίσιος
  Αυτη τη στιγμή υπάρχει το πλαίσιο του ΟΗΕ που είναι αυτό που έγραψα.Αλλα πράγματα δε γίνονται.

 35. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 07/11/2008 00:24:25

  @ ψυχραιμια
  Όπως λες το πλαίσιο του ΟΗΕ είναι δεδομένο, όμως είναι γεγονός ότι στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν φωνές προβληματισμού, δεν μπορώ να γνωρίζω τι σημαίνει αυτό.

  Από μόνο του όμως, το γεγονός ότι υπάρχει προβληματισμός, προβληματίζει.

 36. provato avatar
  provato 07/11/2008 00:28:17

  Εγω πιστεύω οτι :
  1.Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας περιλαμβάνειτην κατάληψη ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ και η οποιαδήποτε ΄λύση΄΄ όχι μόνο ΔΕΝ ΘΑ ΄΄ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ΄΄ κτλ (ευσεβείς πόθοι) αλλά θα αποτελέσει το ΄΄πάτημα΄΄ για το επόμενο βήμα που είναι η σταδιακή Τουρκοποίηση και του νότου.(στο βόρειο τμήμα το πέτυχε ήδη και σε μια τριακονταετία οι Τουρκοκύπριοι έγιναν πλέον μειονότητα χωρίς να πέσει τουφεκιά).
  2.Οποιαδήποτε λύση εξισώνει πολιτικά (σε επίπεδο θεσμικής πολιτειακής αντιπροσώπευσης για να μην μπερδευόμαστε) την Τουρκοκυπριακή μειονότητα (που έχει ήδη μετατραπεί σε μειονότητα στο βορρά λόγω των Τούρκων εποίκων) με την πλειοψηφία είναι πέρα απο κάθε μέτρο ορθολογικής-δημοκρατικής πολιτειακής-κρατικής συγκρότησης.
  Αν κάποιος ξέρει ας μας αναφέρει έστω ένα αντίστοιχο παράδειγμα κράτους-κοινοτήτων που δημιουργήθηκε έχοντας ως βάση ΦΑΣΙΖΟΥΣΕΣ πρόνοιες πολιτικού και νομικού΄΄κανιβαλισμού΄΄ όπως αυτές που κατατίθεται ως βάση διαπραγμάτευσης στη Κύπρο .
  3.Η διαπραγμάτευση τύποις (και για ευνόητους λόγους) γίνεται μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων ενω στην ουσία οι κύπριοι διαπραγματεύονται με την τουρκία και τον στρατό κατοχής.
  4.Η Βοσνία Ερζεγοβίνη με την εκ περιτροπής προεδρία και η Τσεχοσλοβακία είναι δυο περιπτώσεις που δεν νομίζω να τα πάνε-πήγαν και τόσο καλά.
  5.Εφόσον η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (όχι προσχηματικά) ΄΄φοβούνται΄΄ οι Τουρκοκύπριοι και δεν προχωρούν στην ένωση υπο την σκέπη της Κυπριακής δημοκρατίας μέσα σε μια δημοκρατική ευρώπη;(δεν κάνω πλάκα).Η Ευρώπη (και κατά συνέπεια η κυπριακή δημοκρατία) δεν έχει αποδείξει ότι εξασφαλίζει-προασπίζει ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ (και κατ'επέκταση στους πολίτες της) την ελευθερία , δημοκρατία , ανθρώπινα δικαιώματα , λειτουργία κράτους δικαίου και όλα αυτά ανεξαρτήτως ΦΥΛΗΣ ή ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ κτλ.Μπορεί να ισχυριστεί κανείς οτι αυτά υπάρχουν έστω και στο ελάχιστο στο κατοχικό Βορρά;

  Παραθέτω και κάτι ΄΄άσχετο΄΄απο το ΄΄μακρινό΄΄ 1955 :
  «Στις φωνές των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιαθέσεως της Κύπρου και της Ενώσεώς της με την Ελλάδα, ήρθε να προστεθή χθες και η φωνή - η μόνη μέχρι στιγμής από τουρκικής πλευράς - του μεγάλου Τούρκου ποιητού Ναζίμ Χικμέτ. Ο Χικμέτ απηύθυνε μήνυμα στους Τούρκους της Κύπρου, στο οποίο τονίζει ότι η Κύπρος ήταν πάντοτε ελληνική. Δεν υπάρχει, γράφει, κανένα ζήτημα για την ελληνικότητα της νήσου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Έλληνες και δίκαια αγωνίζονται για την Ένωσιν της νήσου με την Ελλάδα. Απευθυνόμενος ειδικώτερα στην τουρκική μειονότητα της Κύπρου, ο Τούρκος ποιητής τονίζει ότι πρέπει να συνεργασθή με τους Έλληνες Κυπρίους για την απαλλαγή της νήσου από τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό. Μόνο, γράφει, όταν η νήσος απαλλαγή από τους Άγγλους ιμπεριαλιστάς, οι Τούρκοι κάτοικοί της θα μπορέσουν να ζήσουν πραγματικά ελεύθεροι. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με την ενότητα του Κυπριακού λαού, με τη συνεργασία από Τούρκους και Έλληνες Κυπρίους στην πάλη εναντίον του ξένου δυνάστου. Εκείνοι, καταλήγει, που προσπαθούν να στρέψουν τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, μόνον το συμφέρον του ξένου κατακτητή εξυπηρετούν».

 37. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/11/2008 00:30:40

  @ βουνίσιος
  Προβληματίζει γιατί μέχρι πρότινος τα συζητούμενα ήσαν ασαφή ενώ τωρα όλοι έχουν οπτική εικόνα που οδηγούμαστε.Στην πράξη για να στο πως αλλιώς στρατιωτικά δεν μπορεί να ανακτηθεί το βόρειο τμήμα ενώ για οποιαδήποτε λύση θα απαιτηθεί ΝΑΙ σε δύο δημοψηφίσματα δηλ. πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι να πουν ΝΑΙ που ποτέ δε θα το πουν αν είναι να γίνουν μειονότητα.
  Αυτοί που φωνάζουν ουσιαστικά ζητούν να μην υπογράψουμε τίποτε και να τραβήξει το θέμα επ αόριστον.

 38. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/11/2008 00:37:01

  @ provato
  Δηλαδή είσαι κατά της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 βάσει της οποίας γίνονται οι συνομιλίες στα πλαίσια του ΟΗΕ που προβλέπει πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.Ωραία και εγώ είμαι.
  Φασίζουσα ή όχι αυτή προβλέπεται.
  Από το 1955 έχουν γίνει πάρα πολλά.Ούτε ο χρόνος γυρίζει πίσω ούτε τα αποτελέσματα πολέμου αλλάζουν με συνομιλίες.

 39. ο βουνισιος avatar
  ο βουνισιος 07/11/2008 00:55:48

  @ψυχραιμία, η Τουρκία με τη στάση της δείχνει επιθετικότητα και δημιουργεί σύνθεση αντιθέσεων. Στόχος τους είναι να αποτρέψουν τις διαδικασίες, φοβούνται ότι αν είναι ολόκληρη η Κύπρος στην εε θα πάψουν να έχουν τον πρώτο λογο στην περιοχή. Το πρόβλημα όμως δεν το έχει η Τουρκία, το έχει η Κύπρος, επομένως είναι αυτονόητο ότι μέσα από διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

  Νέα διαφορετική σκέψη ως αναφορά τη θεωρητική τους αντίληψη για το ζήτημα πρέπει να υιοθετήσουν οι τ/κ. είναι γεγονός ότι όλα μπορεί να ερμηνευθούν με διάφορους τρόπους, σημασία έχει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει χωρίς απώλειες.

 40. provato avatar
  provato 07/11/2008 01:16:49

  @ψυχραιμία βλέπω υποτέλεια και όχι ισοτιμία στις ΄΄συνομιλίες΄΄.Απο τη στιγμή που θα δεχτούμε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ουσιαστικό λόγο , η οποιαδήποτε λύση προκύψει θα είναι προσχηματική και σε καμία περίπτωση δεν θα εξασφαλίζει ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ , δηλαδή αρμονική συμβίωση.Η εγω δεν καταλαβαίνω ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί.
  Είμαι υπερ της ειρηνικής συνύπαρξης με αμοιβαίες υποχωρήσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.Μέχρι τώρα δεν βλέπω πουθενά αμοιβαίες υποχωρήσεις.
  Δυστυχώς ή ευτυχώς στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι ΄΄ΠΕΘΑΝΑΝ΄΄(βάση σχεδίου) εδω και καιρό σαν κυρίαρχη πολιτική οντότητα στα κατεχόμενα κτλ. Τους επικαλούνται οι φίλοι και γείτονες και ΄΄κουνάνε τον Ταλάτ σαν μαριονέτα΄΄ όταν χρειάζεται για ευνόητους λόγους.
  Στην Κύπρο υπήρξαν ΘΥΤΕΣ και ΘΥΜΑΤΑ (έστω και με σχετικοποίηση των όρων ΟΧΙ όμως ισοπεδώνοντας τα πάντα) και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί σε οποιαδήποτε λύση αν θέλει να είναι βιώσιμη.Ούτε αυτό το βλέπω.
  Υπάρχει η όχι στρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας στην Κύπρο;Θα τον σταματήσει μια λύση στη βάση όσων τέθηκαν ως βάση συζήτησης μέχρι τώρα (ενώ έγκριτοι νομικοί - πολιτειολόγοι απο όλη την Ευρώπη τα έχουν χαρακτηρίσει ως ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ) ή θα τον αναβαθμίσει παρέχοντας του νεα αφετηρία;Οι τουρκοκύπριοι απειλούνται ή όχι απο τους εποίκους και το βαθύ κράτος και τι κάνουν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι;
  Και τα λοιπά και τα λοιπά......

 41. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/11/2008 08:59:20

  @ provato
  Yποχωρήσεις των Τούρκων θεωρούνται η επιστροφή εδαφών,η αποχώρηση του τουρκικού στρατού πλην μικρών τμημάτων και η υπαγωγή του σήμερα ανεξάρτητου πρακτικά τουρκοκυπριακού κράτους στην ενιαία Κύπρο υπό τη μορφή όμως του σχεδίου Ανάν.
  Εάν πεις ότι αυτά από τα οποία αποχωρούν είναι "παράνομα" η απάντηση είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για όλα τα διεθνή ζητήματα ξεκινούν από την υπάρχουσα πραγματική κατάσταση και όχι από θεωρητικές.
  Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων χωρίζονται στους αριστερούς όπως ο Ταλάτ που δέχονται το σχέδιο Ανάν και τους δεξιούς όπως ο Ντενκτάς που δεν το δέχονται και θεωρούν ότι το κυπριακό λύθηκε το 1974.
  Η Τουρκία έχει στρατηγικούς σχεδιασμούς όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα και η υλοποίηση τους ή όχι εξαρτάται και από εμάς.

 42. leon avatar
  leon 07/11/2008 11:14:09

  Γιατι ξαφνικα ενδιαφερονται οι ... Ελλαδιτες για την Κυπρο?

 43. provato avatar
  provato 07/11/2008 16:38:54

  @ψυχραιμία
  Η ΄΄θεωρητική΄΄ και ΄΄πραγματική΄΄ κατάσταση στο νησί και η αναγωγή τους στο ισχύον κατά περίπτωση διεθνές δίκαιο και στις διακρατικές σχέσεις έχουν αποτυπωθεί μετά την εισβολή σε μια σειρά διαδοχικά ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας όσο και της ολομέλειας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.Και όλα δείχνουν θύτη και θύμα με τις νομικές και λοιπές προεκτάσεις τους.
  Καταφέραμε το αναγνωρισμένο διεθνώς πρόβλημα εισβολής και κατοχής να μετατραπεί στην ουσία σε δικοινοτικό θέμα και έπεται συνέχεια... .Άλλα τι ψάχνουμε οι .. ελλαδίτες και ξύνουμε πληγές;Μια ζωή μπανανία και υποτελείς....σε ΄΄φίλους΄΄΄(Αγγλία , ΗΠΑ) και ΄΄εχθρούς΄΄ (Τουρκία) .....

  ΥΓ:Μα καλά συγκρίνετε ως μέγεθος ο πολιτειακός ακρωτηριασμός (παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω ..κτλ) ,μοναδικός και πρωτοφανής παγκοσμίως για τις φασίζουσες πρόνοιες του κτλ που καλείται να προσφέρει η Κύπρος με τις ως άνω ΄΄υποχωρήσεις΄΄ ;Χώρια τα υπόλοιπα...(έποικοι , στην ουσία γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών , αποδοχή εγγυήσεων τρίτων σε χώρα της ΕΕ κτλ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.