17/12/2008 14:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Όχι» στην εβδομάδα-λάστιχο

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία επιτρέπει υπό ορισμένες προϋποθέσεις την εργασία άνω των 48 ωρών την εβδομάδα.

Η πρόταση οδηγίας προέβλεπε ότι μέσα σε διάστημα 12 μηνών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τις 70 ώρες (έως τις 78), ενώ στο σύνολο του έτους ο μέσος όρος θα πρέπει να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα.

Στην οδηγία, που είχε εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, προβλεπόταν ακόμα η ατομική ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt-out), σύμφωνα με την οποία εργοδότης και εργαζόμενος θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ατομική σύμβαση, με σκοπό την παράταση της εργάσιμης εβδομάδας έως και τις 60-65 ώρες.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε με ψήφους 421 υπέρ, 173 κατά και 11 αποχές σε δεύτερη ανάγνωση πρόταση με την οποία απαιτεί από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν την κατάργηση του «opt-out». Για την έγκριση της οδηγίας, απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δηλαδή 393 ψήφοι.

Το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης, υπερψήφισε με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία αλλαγές που «μπλοκάρουν» την προώθηση του «ελαστικού» 65ωρου.

Σε ανακοίνωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ και κεντρικού εισηγητή της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την επίμαχη οδηγία, Δ. Παπαδημούλη, αναφέρεται: «Οι τροποποιήσεις που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αιχμή την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (οπτ-άουτ) είναι ανεπαρκείς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Διαφέρουν όμως σημαντικά από το αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων και μπλοκάρουν, έστω και προσωρινά, τα αντιλαϊκά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τιραμολα avatar
  τιραμολα 17/12/2008 14:53:12

  Πριν απο περιπου 20 λεπτα επιθεση αναιτια απο ΜΑΤ σε καμια 40αρια πιτσιρικια...
  Αισχρη εικονα!
  Να τους χαιρεσαι ρε παραπλανημενε...

 2. neoinileias avatar
  neoinileias 17/12/2008 15:02:34

  Mε απόφαση του ΑΣΕΠ και λόγω της γενικότερης αναταραχής των τελευταίων ημερών στο χώρο της Παιδείας, και των αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν ανακύψει για τη διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού αποφασίστηκε η αναβολή της διεξαγωγής του που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2008. Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού παραμένει άγνωστη.
  Παρόλα αυτά ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και η χρησιμότητά του τα τελευταία χρόνια έχουν αμφισβητηθεί έντονα από χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Παράλληλα υπάρχουν και καταγγελίες ότι οι εξετάσεις είναι διαδικασία κατάταξης κατά το δοκουν της κεντρικής επιτροπής των εξετάσεων.
  Για το ζήτημα αυτό πρόσφατα εκπαιδευτικός από το νομό Ηλείας προσέφυγε στη δικαιοσύνη επειδή του άλλαξαν τα γραπτά. Ο εν λόγω εκπαιδευτικός επικαλούμενος το άρθρο 5Α του συντάγματος κατόρθωσε με εισαγγελική εντολή να πάρει τα γραπτά του, έτσι διαπίστωσε ότι το απαντητικό φύλο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών δεν ήταν το δικό του , κτλ
  Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το νόμο 2190-1994 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών φροντιστηρίων ή η οργάνωση προγραμμάτων ή μαθημάτων από ιδιωτικά φροντιστήρια ή «ινστιτούτα» ή σχολές, περιλαμβανομένων και εκείνων που λειτουργούν ως παραρτήματα ή κατ' εξουσιοδότηση στολών της αλλοδαπής, κάθε βαθμίδας και μορφής, για προετοιμασία συμμετοχής σε διαγωνισμούς καθιερούμενους ή προβλεπόμενους με τον παρόντα νόμο, όμως παρά την νομική απαγόρευση λειτουργεί ανεξέλεγκτα εδώ και χρόνια από ιδιωτικά φροντιστήρια βιομηχανία παραγωγής υποψηφίων.
  Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα: http://neoinileias.blogspot.com/2008/05/blog-post_7200.html

 3. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 17/12/2008 15:18:35

  Βουλγαράκης
  "οι Νόμοι είναι για τους πληβείους , δεν μας αφορούν!!
  Εμείς ήθος και δύναμη περνάμε !!!

 4. oktapus avatar
  oktapus 17/12/2008 15:35:29

  δημοσθενης
  ποτε το ειπε αυτο ο Βουλγαρος;;

 5. alone avatar
  alone 17/12/2008 15:54:33

  Πάλι καλά.Έσωσε τα χειρότερα το ΕΚ. Ποια είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού συμβουλιου που έχουν τέτοιο θράσος; Να πεδίο για αγώνες. Εφαρμογή 35 wρου τώρα και στο βάθος 30 wρο. Η σημερινή τεχνολογία και η αύξηση της παραγωγικότητας επιτρέπει με αυτές τις ώρες εργασίας την παραγωγή όλων των αναγκαίων αγαθών.
  Τα παραπανίσια είναι πλούτος που αυξάνει το χάσμα μεταξύ πλουσιων-φτωχών από το 1950 και δώθε, όπως και άχρηστη κατανάλωση που παγιδεύει τους εργαζομενους σε εξαντλητικούς
  ρυθμούς και καταναλώνει τους πλανητικούς πόρους με αυξανόμενο ρυθμό.
  Η συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη είναι ΟΥΤΟΠΊΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΆ ΑΔΎΝΑΤΗ. Η ελάττωση ανάπτυξης θα είναι υποχρεωτική μετά από κάποια χρονια.

  ΥΓ
  Αν υποψιαστώ ότι τα αιτήματα αυτά να τα υποκινεί και ο SOROS... θα πεθάνω!!!

 6. alone avatar
  alone 17/12/2008 16:04:24

  Dhmiourgia Autodiaxeirizomenwn perifereiakwn trapezwn apo syllogikous thesmous,opws syndikata ktl mh kerdoskopikou xarakthra . Elegxos apo tous ergazomenous stis dioikhseis.

 7. 6-11-008 avatar
  6-11-008 17/12/2008 16:57:19

  ΌΧΙ ΣΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ 65ΩΡΟ! Την κατάργηση του "opt out" και σοβαρές αλλαγές στην Κοινή θέση του Συμβουλίου και της Κομισιόν για το χρόνο εργασίας ζητά, με μεγάλη πλειοψηφία, το Ευρωκοινοβούλιο
  Την πλήρη απόρριψη του αντικοινωνικού πακέτου ζήτησε η ευρωομάδα της Αριστεράς
  Δ. Παπαδημούλης: "Ο αγώνας συνεχίζεται μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων"
  Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα με ψήφους 421 υπέρ, 173 κατά και 11 αποχές σε δεύτερη ανάγνωση πρόταση με την οποία απαιτεί από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν την κατάργηση του "opt out". Το Ευρωκοινοβούλιο επίσης υπερψήφισε με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία αλλαγές που μπλοκάρουν έτσι την αντεργατική Κοινή Θέση του Συμβουλίου για το ελαστικό 65ωρο.

  Υπενθυμίζεται ότι με την κοινή θέση των κυβερνήσεων, που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Εργασίας τον περασμένο Ιούνιο, συμφωνήθηκε η διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt out) από το 48ωρο, ο ετήσιος υπολογισμός του χρόνου εργασίας και ο μη συνυπολογισμός του λεγόμενου "ανενεργού" χρόνου εφημερίας ως χρόνου εργασίας.

  Με τη σημερινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία δεν αποδέχεται την κοινή θέση του Συμβουλίου, απαιτούνται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

  • Προτείνεται η κατάργηση του οπτ- άουτ σε μια περίοδο τριών ετών και για το μεταβατικό διάστημα ορίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις.

  • Το σύνολο του χρόνου εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας.

  • Για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου εργασίας λαμβάνονται υπόψη όλες οι συμβάσεις εργασίας, σε ό,τι αφορά εργαζομένους σε περισσότερες θέσεις.

  Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, μέσω του κεντρικού της εισηγητή Δ. Παπαδημούλη πρότεινε να καταργηθεί το οπτ- άουτ, να καταργηθεί η ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και να θεωρείται εργάσιμος χρόνος και το σύνολο του χρόνου εφημερίας.

  Η πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την πλήρη απόρριψη του απαράδεκτου και αντεργατικού πακέτου για το ελαστικό 65ωρο που προωθούν οι κυβερνήσεις και στηρίζει η Κομισιόν, απορρίφθηκε με 118 ψήφους υπέρ, 521 κατά και 27 αποχές, καθώς δεν υποστηρίχθηκε από τις άλλες πολιτικές ομάδες.

  Ο Δ. Παπαδημούλης, κεντρικός εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την επίμαχη οδηγία για τον χρόνο εργασίας, δήλωσε σχετικά:

  "Οι τροποποιήσεις που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αιχμή την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (οπτ-άουτ) είναι ανεπαρκείς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Διαφέρουν όμως σημαντικά από το αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων και μπλοκάρουν, έστω και προσωρινά, τα αντιλαϊκά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν.

  Η Ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει στην πλήρη απόρριψη της αντιδραστικής και αντεργατικής κοινής θέσης του Συμβουλίου για το "ελαστικό 65ωρο". Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για την κατάργηση του οκταώρου και την πλήρη αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να εμποδιστούν. Το μπλοκάρισμα της πρότασης των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα αλλά δεν αρκεί. Ο αγώνας για την απόρριψη του αντικοινωνικού πακέτου των κυβερνήσεων και της Κομισιόν συνεχίζεται, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων".

  To Γραφείο Τύπου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.