#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/07/2010 08:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όχι στην ΟλιγαρχίαΟι Αμερικανοί πολίτες πλήττονται. Ως αποτέλεσμα της πλεονεξίας, της τσαπατσουλιάς, και της παράνομης συμπεριφοράς της Wall Street, εκατομμύρια ανθρώπων έχουν χάσει τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τις οικονομίες μιας ζωής, και τη δυνατότητα απόκτησης ανώτερων σπουδών. 22 περίπου εκατομμύρια παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχιας, και πολλά εκατομμύρια εξαρτώνται από  κουπόνια και δελτία, προκειμένου να τραφούν.

Μπορεί η μεγάλη ύφεση να εξαφάνισε τη μεσαία τάξη, όμως οι εργαζόμενες οικογένειες φθίνουν εδώ και δεκαετίες. Στη διάρκεια της προεδρίας Μπους, το μέσο οικογενειακό εισόδημα έπεσε κατά $2.200, ενώ εκατομμύρια ανθρώπων έχασαν την υγειονομική τους ασφαλιστική κάλυψη. Σήμερα, λόγω των στάσιμων ημερομισθίων και του αυξημένου κόστους των ειδών βασικής ανάγκης, η μέση οικογένεια με δυο εργαζομένους έχει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα από ότι είχε η αντίστοιχη οικογένεια με έναν μόνο εργαζόμενο, μια γενιά πριν. Σήμερα λοιπόν, ο μέσος Αμερικανός είναι κακοπληρωμένος, δουλεύει παραπάνω, και άγχεται όσον αφορά στο μέλλον των παιδιών του. Για πολλούς, το αμερικανικό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Δεν είναι όμως όλοι οι Αμερικανοί, αυτοί που πλήττονται. Την ίδια ώρα που η μεσαία τάξη γονατίζει, οι πιο εύποροι τα πάνε διπλά καλά, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο και την πολιτική τους ισχύ για τη προστασία και επέκταση της θέσης τους εις βάρος όλων των υπολοίπων. Αυτό το ανώτερο κοινωνικό στρώμα κάποιων υπερβολικά πλουσίων ανθρώπων, έχει βαλθεί να καταστρέψει το δημοκρατικό όραμα μιας ισχυρής μεσαίας τάξης, που έκανε την Αμερική να αποτελεί αντικείμενο φθόνου για  ολόκληρο το πλανήτη. Αντ` αυτού, έχουν σκοπό τους να επιβάλλουν μια ολιγαρχία στην οποία ένας μικρός αριθμός κάποιων οικογενειών, θα ελέγχει την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Οι 400 πλουσιότερες οικογένειες στην Αμερική, που είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά $400 δισ. μεταξύ 2000-2008, έχουν σήμερα συσσωρεύσει πλούτο  αξίας $1.27 τρισεκατομμυρίων! Μόλις 400 οικογένειες. Στη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, και ενώ αυτοί οι ζάπλουτοι γινόντουσαν ακόμη πιο πλούσιοι, οι φόροι που πλήρωναν κόπηκαν στο μισό. Ενώ οι πιο υψηλά αμειβόμενοι 400 Αμερικανοί είχαν μέσο εισόδημα $345 εκατομμυρίων το 2007, ως αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής του Μπους, σήμερα πληρώνουν φόρους επιπέδου 16.6%, το χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό που έχει ποτέ καταγραφεί.

Πέρσι, οι κορυφαίοι 25 μάνατζερς των εταιριών hedge funds, εισέπραξαν συνολικά $25 δισ. αλλά εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής που ισχύει και που σχεδιάστηκε από τους ίδιους τους λομπίστες τους, πληρώνουν ποσοστιαία λιγότερο φόρο από αυτόν που πληρώνουν οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες και οι αστυνομικοί. Και ως αποτέλεσμα των φορολογικών παραδείσων που υφίστανται στα νησιά Cayman, στις Βερμούδες και αλλού, οι  λίγοι προνομιούχοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις γλιτώνουν περίπου $100 δισ.  κάθε χρόνο σε φόρους. Ο Warren Buffett, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο, συχνά κομπάζει πως πληρώνει χαμηλότερης κλίμακας φόρο από την ιδιαιτέρα του.

Δεν είναι μόνο οι πάμπλουτοι ιδιώτες που χειραγωγούν το σύστημα προς ίδιον όφελος. Είναι και οι πολυεθνικές εταιρίες τις οποίες ελέγχουν και διοικούν. Το 2009, η πλέον κερδοφόρα εταιρία της ιστορίας Exxon Mobil κέρδισε $19 δισ. και όχι μόνο δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος, αλλά εισέπραξε επιστροφή φόρων αξίας $156 εκατομμυρίων από το κράτος. Το 2005, μία στις τέσσερις μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο, αν και εισέπραξαν περί τα $1.1 τρισ. σε έσοδα.

Η πιο εξωφρενική φορολογική απαλλαγή σε πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους, έχει να κάνει με τον φόρο  περιουσίας (estate tax) που καθιερώθηκε το 1916. Τον περασμένο Ιανουάριο, αναστάλθηκε η ισχύς του, λόγω της φορολογικής πολιτικής του προέδρου Μπους. Ο φόρος αυτός επιβάλλονταν στα πιο πλούσια 3/10 του 1% του αμερικανικού πληθυσμού. Τον εμπνεύσθηκε ο πρόεδρος Teddy Roosevelt  το 1910, ψηφίσθηκε το 1916, και ίσχυε έως το 2010.

Σήμερα, δεν τους φτάνει η ελάχιστη φορολόγηση του εισοδήματος τους, δεν τους φτάνουν τα φορολογικά παραθυράκια για τις επιχειρήσεις τους, δεν τους φτάνει η εμπορική νομοθεσία που τους επιτρέπει να εξάγουν εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας σε χώρες του τρίτου κόσμου, δεν τους φτάνουν οι φορολογικοί παράδεισοι του εξωτερικού, αλλά οι λομπίστες της κυβερνώσας οικονομικής ελίτ εργάζονται πυρετωδώς για να καταργήσουν οριστικά το φόρο περιουσίας ή να τον μειώσουν ακόμη περισσότερο. Αν το πετύχουν, όπως κόντεψαν το 2006 παρά δυο μόλις ψήφους, θα αυξηθεί το εθνικό χρέος κατά $1 τρισεκατομμύριο μέσα σε δέκα χρόνια. Σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν ήδη ένα χρέος ύψους $13 τρισ. και μια από τις μεγαλύτερες ανισότητες εισοδήματος στον βιομηχανικό κόσμο, είναι αδιανόητο να δοθούν ακόμη περισσότερες φοροαπαλλαγές στους  πλεονέκτες δισεκατομμυριούχους της χώρας.

The Nation

Απόδοση: Strange Attractor.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 26/07/2010 09:58:20

  Στα καθ΄ημάς τα σημερινά ΝΕΑ μιλούν για 3.500.000 φτωχότερους έλληνες.
  Δεν διευκρινίζεται, ο αριθμό των υπεράκτιων εταιριών, που ευημερούν.
  Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με την απογραφή είναι περίπου 760.000 (συμπεριλαμβανομένων σωμάτων ασφαλείας και παπάδων που φαίνεται, να υπερτερούν), μάλλον για την οικονομική ένδοια του κράτους, δεν ευθύνεται το διογκωμένο λόγω μισθών δημόσιο. Οι προμηθευτές του δημοσίου (κατασκευαστικές κι εκδοτικές συμπεριλαμβανόμενες) διαφαίνονται ως οι κυρίως διαχρονικά ωφελημένοι.

  Η μεσαία τάξη χτυπιέται αλύπητα, όχι μόνο στην ανάλυση της ανάρτησης για την υπερπόντια δύναμη, αλλά και στην χώρα μας.

  Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για την αναγκαιότητα στήριξής της μεσαίας τάξης, ως ραχοκοκκαλιάς του δημοκρατικού συστήματος.
  Ο ΓΑΠ μιλά για την αναγκαιότητα επίσπευσης μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί.

  Ο Αλντους Χαξλευ δεν ζει, να μας περιγράψει τι brave new world μας ξημερώνει..

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ χελιδόνι 26/07/2010 10:34:28

   Ως παγκοσμια διακυβερνηση ο ΓΑΠ εννοει ενα κογκλαβιο σοφων σοσιαλιστων που θα μαζευουν χρημα απο ολο τον κοσμο και που θα του δανειζουν λεφτα εξω απο τους ορους της αγορας ωστε να επιβιωνει το ελληνικο κρατος περα απο τις δυναμεις του.

   • salmonellas avatar
    salmonellas @ ψυχραιμια 26/07/2010 10:38:29

    Μην ακουτε τον καθε ηλιθιο.

   • χελιδόνι avatar
    χελιδόνι @ ψυχραιμια 26/07/2010 14:01:18

    ψυχραιμία

    Αυτή, απ΄ότι έχω παρακολουθήσει, είναι η πρακτική των νεοφιλελευθέρων...

 2. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 26/07/2010 10:12:40

  Προς στιγμήν νόμιζα ότι διάβαζα Ριζοσπάστη!

 3. klausevitz avatar
  klausevitz 26/07/2010 10:21:38

  Παλαιότερα, οι Σταλινικοί ανέμεναν πελατεία απο
  την ενδεχόμενη "προλεταριοποίηση" της μεσαίας τάξης!
  Ο μεσοπόλεμος ΄και ό,τι ακολούθησε τους διέψευσε...!
  Τα "μεσοστρώματα", μετά την εμπλοκή τους με τους ναζί
  και το φασισμό, νανουρίστηκαν στην αγκαλιά του
  αμερικανικού ονείρου και της "μικτής οικονομίας"...,
  ώσπου η πτώση των σοβιετικών ξαναθέρμανε την
  αρπακτικότητα του μαφιόζικου καπιταλισμού με τη....
  σημερινή κατάληξη!
  ΤΊ ΘΑ ΚΆΝΟΥΝ τα μεσοστρώματα; Για την ώρα-άναυδα- κλαίν
  τη μοίρα τους. Ου μήν πολύ. To βιολογικό τους σφρίγος,
  αυτή η σαρωτική vis vitalis με τον συνακόλουθο αμοραλισμό,
  θα ανοίξει νέους δρόμους επιλογών. Προς τα πού;
  Δυστυχώς, μια εγκιβωτισμένη αριστερά είναι πάλι ανέτοιμη!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ klausevitz 26/07/2010 10:31:57

   Η Αμερικη ειναι αλλη περιπτωση απο την Ευρωπη.Μεχρι στιγμης εκει δεν υπηρξε ποτε εναλλακτικη προταση που να πηγε περα απο το Ρουζβελτ.

   • klausevitz avatar
    klausevitz @ ψυχραιμια 26/07/2010 10:50:59

    Αναφέρθηκα,κυρίως, στην Ευρώπη ως καταναλώτρια
    του αμερικανικού ονείρου. 'Αλλωστε, οι Αμερικανοί,
    ακόμη και μετά το new deal,δεν δοκίμασαν τις
    ισορροπίες της "μικτής οικονομίας".
    'Ενας συνδυασμός λογικής και ηθικής αποτίμησης
    θα οδηγούσε σε μια μορφή δημοκρατικής και
    γενικευμένης κοινωνικοποίησης...Το ό,τι δεν
    συμβαίνει,τουλάχιστον ώς τώρα, είναι γιατί
    συνεχίζεται,μάλλον, ο ...ιστορικός vicious circle!

 4. salmonellas avatar
  salmonellas 26/07/2010 10:41:33

  Ασε τους να βυθιστουν στα χαλια που περιγραφεται στα "Σταφυλια τη Οργης". Ετσι οπως πανε τα πραγματα ομως, βλεπω ναρχεται πολεμος. Κανονικος πολεμος, οχι μικροδιεκδικησεις. Η συγκεκριμενη χωρα κινδυνευει εκ των εσω, οπως εξαλλου και η Ελλαδα.

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 26/07/2010 10:51:14

  The money goes East (for us, Europeans).
  Μήτσο, τα λεφτά φεύγουν, πάνε Δυτικά, πέρα από τον Ειρηνικό (για τους Αμερικανούς).
  Δεν έχω αυταπάτες για σοσιαλιστικές ή άλλες επαναστάσεις. Ο καπιταλισμός έχει ακόμη μέλλον, με πολιτικό σύστημα μονοκομματικό - κομμουνιστικό (και βασικά μαοικό ακόμη και στην Ινδία), με σχιστά μάτια.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 26/07/2010 10:53:33

   Παγκόσμια κυβέρνηση, χα χα, με πρόεδρο Βουδιστή μοναχό εκ Μαντζουρίας και πρωθυπουργό σαμουράι (τι εκδίκηση για τη Χισροσίμα!)

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 26/07/2010 11:08:18

    Μην υποτιμας το αμερικανικο πνευμα.Θυμασαι πριν δυο δεκαετιες που ολοι ελεγαν οτι η Ιαπωνια θα κυριαρχησει.Που ειναι τωρα;
    Βεβαια η Κινα ειναι δεκα φορες η Ιαπωνια.Αλλα η Αμερικη δεν εχει πει την τελευταια της λεξη.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 26/07/2010 11:20:01

    Σάπια είναι πιά τα θεμέλια της κοινωνίας τους: Όλη η οικονομία τους είναι εσωτερική κατανάλωση. Τρώνε το λίπος τους. Ο κοινωνιλόγος - ιστορικός Christopher Lash τα έχει προβλέψει αυτά από το 1985 (Εληνική μετάφραση, Η κουλτούρα του ναρκισσισμού, εκδόσεις Νησίδες).
    Κοινωνίες λιγότερο ηδονιστικές και με κάποια ασκητικά χαρακτηριστικά (Άπω Ανατολή, Σκανδιναβία, λοιπές χώρες Βορειο - Κεντρική Ευρώπης, όπως Γερμανία, Πολωνία κτλ), έχουν περισσότερες ικανότητες "δρομέα αντοχής".
    Ο ίδιος ο καπιταλισμός στην αρχή του (συσσώρευση) υποβοηθήθηκε από τον Προτεσταντικό ασκητισμό. Ο ηδονισμός και η απληστία του "Αμερικανικού ονείρου", κατατρώγει τα θεμέλια τέτοιων κοινωνιών. Θυμίζε αυτό τίποτε πιό κοντινό μας;

 6. Paranoia avatar
  Paranoia 26/07/2010 11:14:44

  Δεν θέλει και πολλες γνώσεις για να καταλάβει κανείς σήμερα ότι το σημερινό οικονομικό σύστημα είναι το ίδιο με αυτό του παιχνιδιού monopoly.

  Ξύπνα κοσμάκη, μην τρως την πιπίλα του καπιταλιστικού ψευτο-ονείρου, για δούλο σε θέλουν και όχι για αφεντικό.

 7. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 26/07/2010 11:55:43

  Οι ΗΠΑ εδειχναν ενονα σημαδια πτωσης απο το 1997, για οσους εκεινη την περιοδο ζουσαν εκει, ηταν το αυτο οικονομικο φαινομενο αντιληπτο δια γυμνου οφθαλμου. Μετα προσπαθησαν να ανακαμψουν με τους "στημενους" πολεμους και τα δηθεν οπλα μαζικης καταστροφης (αφου προηγηθηκε η πτωση των διδυμων πυργων που τους εριξαν καποιοι που δεν εζησαν για να μας πουν το πως),και το "φιασκο" της αποκαταστασης της Δημοκρατιας σε Ιρακ-Αφγανισταν, οπου ενας πακτωλος χρηματων διατεθηκε, με εντελως αμφιβολα (εως καταστρεπτικα), αποτελεσματα.Την ιδια περιοδο 2001-2008, αρχισαν την μαζικη διαχυση της τραπεζικα διανειοδοτουμενης τοξικοτητας τους σε ολη την Υφηλιο (και περισσοτερο στην Ευρωπη), και φτασαμε σημερα εδω που φτασαμε. Εδω δηλαδη που το συστημα Καπιταλισμος δεν δειχνει ουτε την φαντασια του παρελθοντος που του εδινε τεραστια "αποθεματα" ελιγμων,αλλα ουτε και οι λαοι δειχνουν να ενστερνιζονται οτι με τα ιδια υλικα-συστατικα του παρελθοντος, μπορουμε να διαφυγουμε της κρισης.
  Οσοι μεσω NOVA παρακολουθουν το CNN, θα διαπιστωσουν οτι και απο τα εκει ΜΜΕ γινεται μια τεραστια προσπαθεια ενισχυσης του ηθικου (δια της παραπληροφορησης βεβαιως-βεβαιως), αλλα οι Μεσοι Αμερικανοι εχασαν την εμπιστοσυνη που ειχαν ακομη και στον Ομπαμα. Ο οποιος για να μειωσει την ανεργια εχει υιοθετησει τον θεσμο των stage,ναι καλα ακουσατε!!!Δηλαδη στην γενετειρα του Καπιταλισμου, οι "ψευδο"δεικτες ανεργιας, παρουσιαζονται ως σχετικοτερα ευημερουντες, καθοσον πολλοι ανεργοι με προσωρινα προγραμματα απασχολησης, "δουλευουν" στις οποιες κενες υπαρχουσες Κρατικες θεσεις.

 8. pfff avatar
  pfff 26/07/2010 12:05:56

  @ χελιδόνι: Πραγματικά δε μπορείς να καταλάβεις τι εννοεί ο ΓΑΠ με την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση ή κοροιδεύεις;

  Πάντως, εδώ και δεκαετίες, διάφοροι τύποι ανά τον κόσμο (μαζί και Έλληνες) γράφαν βιβλία πάνω στο θέμα παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και τους αντιμετώπιζε η κοινή γνώμη ώς ψυχοπαθείς, κατάλοιπα του κομμουνισμού, φασίστες κτλ. Σήμερα βλέπουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας μας να βγαίνει δημοσίως και να ζητάει παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση!

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ pfff 26/07/2010 13:39:31

   Από αβρότητα, δεν επιθυμώ νε χρησιμοποιήσω τα επίθετα, "ψυχοπαθείς, κατάλοιπα του κομμουνισμού, φασίστες κτλ", αλλά εσύ είπας....

 9. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 26/07/2010 12:17:57

  Εχουμε κι εμεις την δική μας Ολιγαρχία.
  Αυτά τα παιδιά εδώ φαίνεται να έχουν μια καλή ιδέα για το πως να αντισταθούμε. Ρίξτε μια ματιά.

  h**p://www.getgreeceback.com/

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Paranoia avatar
   Paranoia @ Θραξ Αναρμόδιος 26/07/2010 15:03:58

   αυτό τι είναι; κάποιο στοίχημα κάποιων κατά τη διάρκεια κοκτέιλ παρτυ στη μύκονο, ότι θα βρεθούν μακάκες που θα υπογράψουν στην ιστοσελίδα;

 10. Βασίλης avatar
  Βασίλης 26/07/2010 13:52:58

  * Για τη δική μας ολιγαρχία, υπάρχουν στοιχεία;

  * Τι πληρώνουν σε φόρο εισοδήματος οι γνωστές οικογένειες;

  * Υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να φαίνεται τι κέρδη είχαν οι εισηγμένες, οι μεγάλες ΑΕ και τι φόρο πλήρωσαν;

  * Πόσες από αυτές που παρουσίασαν κέρδη, χρωστάνε στην εφορία και τα ταμεία και για τι ποσά μιλάμε;;

  * Γνωρίζει κανένας σας, αν εκείνο το 15% που επιβλήθηκε στις οφσορ που κατέχουν ακίνητα, έχει αρχίσει να αποδίδει; Μεταφέρονται τα ακίνητα σε φυσικά πρόσωπα;

  * Πόσο υπολογίζετε να είναι το ποσοστό των αφελών, που πιστεύουν ότι το 2011, τα έσοδα από την άμεση φορολογία θα αυξηθούν, επειδή ο Καπελέρης και ο Παπακωνσταντίνου, θα έχουν καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.