31/10/2008 03:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όχι στα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών

«Σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας» ονόμασε ο κ. Αλογοσκούφης τα μέτρα αναδίπλωσης που παρουσίασε χθες. Ο τίτλος είναι λάθος. Δεν ενισχύεται η ρευστότητα, η τάξη και ασφάλεια των τραπεζών ενισχύεται. Και φυσικά κουβέντα από τον κ. Αλογοσκούφη για τις αγορές ιδίων μετοχών από τις τράπεζες.Επειδή λοιπόν οι δικοί μας αναλυτές παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του και σίγουρα καμία εξάρτηση από τράπεζες και σαράφηδες, εμείς επιμένουμε στα τέσσερα μέτρα που εξόδου από την κρίση που έχουμε ήδη παρουσιάσει (Τέσσερις δημόσιες προτάσεις για διέξοδο από την κρίση).

Πρώτον, χρήμα στην αγορά. Να διασφαλισθεί ότι τα κρατικά χρήματα που θα πάρουν οι Τράπεζες θα διατεθούν για να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας στην Αγορά και όχι για λογαριασμό τους, ή για να τα ανακυκλώσουν (με το αζημίωτο φυσικά) στον κόσμο. Η αγορά ιδίων μετοχών ήταν προκλητική σπατάλη χρήματος εκ μέρους τους. Οι Τράπεζες να μην μειώσουν απλώς το επιτόκιο , αλλά να δώσουν δάνεια.

Δεύτερον, γενική μείωση φορολογίας. Σε προσωπικό και εταιρικό επίπεδο. Να μην κοπεί το αφορολόγητο από κανέναν ελεύθερο επαγγελματία. Δόσεις και διευκολύνσεις σε ΦΠΑ, τέλη και παρεμφερή.

Τρίτον, Ταμείο Προστασίας Κοινωνικού Ιστού. Να ενισχυθούν με δάνεια οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι νοικοκυραίοι που έχουν πρόβλημα. Κάθε τράπεζα γνωρίζει ποια στεγαστικά, ποιες κάρτες, ποια καταναλωτικά και ποιοι πελάτες είναι στο όριο. Πόσοι χρειάζονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ για 6 με 12 μήνες ακόμα; Τα χρήματα όχι στην τσέπη τους αλλά στο δάνειό τους. Το χρέος στην εφορία με το επόμενο εκκαθαριστικό.
 

Τέταρτον. Σε όσες τράπεζες παίρνουν κρατική ενίσχυση, να οριστούν αδιάβλητοι επίτροποι (πχ, ένας από την ΤτΕ, ένας από επαγγελματικό φορέα και ένας από την κυβέρνηση) οι οποίοι θα διασφαλίσουν ώστε το 30% τουλάχιστον της επιχορήγησης προς τις Τράπεζες θα χρησιμοποιηθεί για διευκόλυνση εταιρικών δανείων. Δεν πρέπει όμως να επιδοτηθούν οι ανίκανοι, αλλά αυτοί που έχουν δυνατότητα επιβίωσης.

http://www.antinews.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 31/10/2008 08:34:01

  Ta oraia logia ta megala...

  Kala kaneis kai ta epissimaineis alla dystichos...stou koufou tin porta...(esto stou anipsiou tou...)

 2. Lara avatar
  Lara 31/10/2008 08:37:49

  Χτες μολις στη Γερμανικη Κομερτς Μπανκ κατεγραψε κρυφη καμερα τροπους και μεθοδους υπαλληλων για ανακυκλωση του πακετου οικονομικης κρατικης στηριξης.

 3. stavrosx1 avatar
  stavrosx1 31/10/2008 09:10:06

  ... είμαι περίεργος ποιά ή ποιές τράπεζες θα δηλώσουν "συμμετοχή" στο σχέδιο Αλογοσκούφη (δήλωση έλλειψης ρευστότητας - "πρόταση Νο 1") ...
  ... ή δεν θα το μάθουμε ποτέ;
  ... όπως δεν θα μάθουμε ποτέ ποιός ή ποιοί θα κρίνουν και θα προκρίνουν τους ικανούς από τους ανίκανους επιχειρηματίες ("πρόταση Νο 4") ...
  ... μείωση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα συνοδευόμενη από άρση του Πόθεν Έσχες για δύο χρόνια - τηλεοπτικές προτάσεις Καρατζαφέρη ("προτάσεις Νο 1 και 2") με στόχο το "ζέσταμα" της αγοράς ...
  ... τελικά, για όλα υπάρχουν λύσεις σ' αυτό το σαθρό σύστημα ...
  ... το 'χει πει και ο Ανδριανόπουλος, εξάλλου ...
  ... έρρωσθε ...

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/10/2008 09:35:34

  Μερικές τράπεζες ούτε τώρα θα δηλώσουν συμμετοχή (Βγενόπουλος).Aν μπούν και άλλοι όροι ποιος θα δηλώσει εκτός από μικρες που έχουν ανάγκη;
  H Εμπορική ήδη δεν μπαίνει γιατί θα πάρει από το γαλλικό πρόγραμμα.Εθνική,Αγροτική κλπ. έτσι κι αλλιώς επηρεάζονται από το κράτος.Ουσιαστικά μιλάμε για Eurobank,Αλφα και Πειραιώς.Αμα τους παραπιέσει δεν μπαίνουν και αυτοί στο πρόγραμμα και τέρμα.
  Θα μπορούσε κάποιος να πει "ωραία,ας μην εκτελεσθεί το προγραμμα και να γλυτώσουν τα 28 δις".Και τι θα γίνει τότε με τη μείωση των χορηγήσεων και των δανείων;Δεν μπορεί το κράτος να τους υποχρεώσει να δανείζουν αν δε μπει μέσα στο ΔΣ.
  Μήπως τότε θα ήταν καλύτερα να περάσουν τα 28 δις με κάποιο τρόπο απευθείας στην κατανάλωση;Δε γίνεται γιατί αντιβαίνει στους όρους του Μααστριχτ για αύξηση του ελλείμματος.Το κλειδί εδώ είναι αυτό που είπε ο Αλογοσκούφης ότι τα 28 δις δεν θα θεωρηθούν έλλειμμα ούτε χρέος.Γιατί έτσι;Γιατί έτσι αποφάσισαν οι άλλοι Ευρωπαίοι που έχουν πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα.Δεν έχουμε δηλαδή 28 δις που μπορούμε να τα κάνουμε ότι θέλουμε.Εχουμε 28 δις που μπορούμε να τα ρίξουμε σαν εγγυήσεις μόνο στις τράπεζες γιατί εκεί επιτρέπεται από την πανευρωπαική απόφαση και όχι αλλού.
  Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μέτρα (μείωση ΦΠΑ,φορολογίας κλπ).Τα μέτρα αυτά θα διευρύνουν το έλλειμμα πάνω από το 3%.Θα πρέπει να δούμε μεχρι ποιο σημείο θα επιτραπεί αυτό από το ECOFIN.
  Δεν διαχειριζόμαστε δικά μας λεφτά.Δεν μπορούμε να βάλουμε το Νομισματοκοπείο να κόβει όπως επί δραχμής.

 5. stavrosx1 avatar
  stavrosx1 31/10/2008 09:49:18

  @ψυχραιμία
  ... τελικά, τί είναι η Ελλάδα μας;
  ... εκτός, φυσικά, από περιφερειακός "δήμος" των Βρυξελλών;
  ... ποιοί είμαστε; Από πού ήρθαμε; Πού πάμε;
  ... ερωτήματα ενός ζαλισμένου διαδικτυομένου ευρωπαίου πολίτη(sic) ...
  ... ενός πολίτη που δεν έχει "δική" του οικονομία - άρα και πολιτική ...
  ... τί μου μένει;
  ... σε ερωτώ ως "ειδικό" και πάνω απ' όλα "ψύχραιμο" ...

  ... έρρωσο ...

 6. mesas avatar
  mesas 31/10/2008 10:16:08

  εγώ επιμένω σε σχέση με τη φορολογία!

  δε γίνεται να εξισώνονται όλα τα επίπεδα πλούτου: οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης πρέπει να είναι κλιμακωτοί μη ευνοώντας τη μεταφορά πλούτου ισοδύναμα σε κάποιον με 1 σπίτι και σε κάποιον με 10 σπίτια
  θυμίζω, μετά το 1933 και το New Deal η φορολόγηση των πλουσίων αυξήθηκε προοδευτικά και στη δεκαετία του '60 ο οριακός συντελεστής φορου μεταβίβασης έπιασε ταβάνι με 95%!
  (στη συνέχεια οι συντηρητικές κυβερνήσεις έριξαν τους φορολογικούς συντελεστές με μότο: "καλύτερα λιγότερο κράτος")
  είναι νομίζω από τους λίγους αναίμακτους τρόπους αναδιανομής

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/10/2008 10:16:37

  Λοιπόν θα μπορούσαμε να μην είχαμε μπει στο ευρώ και να μείνουμε με τη δραχμούλα μας.
  Τότε θα κάναμε ότι θέλαμε αλλά τώρα με την κρίση θα τρώγαμε υποτίμηση 30-40% και θα τρέχαμε όπως οι Ουγγροι,οι Τούρκοι,οι Ισλανδοί και άλλοι πολλοί.
  Τους κανόνες στο ευρώ τους κανονίζουν βασικά οι Γάλλοι και οι Γερμανοί.Οι Γάλλοι θέλουν παραμερισμό του Μάαστριχτ αλλά οι Γερμανοί φοβούνται ότι θα πληγεί τοευρώ από ανεύθυνους Ιταλούς,Ισπανούς,Πορτογάλους και Ελληνες φυσικά -αλλά και Βέλγους- και ίσως στο μέλλον και Ανατολικευρωπαίους αν χαλαρώσουν πολύ τα κριτήρια και ξοδεύει ο καθένας αβέρτα.
  Φυσικά σε περίπτωση κρίσης όπως τώρα θα χαλαρώσουν.Το πόσο όμως εξαρτάται από τις συγκυρίες,τις διαπραγματεύσεις και τα προβλήματα των ίδιων των μεγάλων.

 8. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 31/10/2008 10:37:17

  mesas- μα και εδω υπαρχει ο σχετικος Νομος απλα ο καθε αυτακος το παιζη κουφος!!!

 9. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 31/10/2008 10:44:24

  Άλλο ο φόρος εισοδήματος που όπως εξελίσσεται δημιουργεί στρατιές νταμαρτζήδων και άλλο ο φόρος «πλούτου» του «φτωχομάνα» που διαθέτη 10..1000 «σπιτάκια « η 100000 στρέμματα γης, δάσους κλπ και δημιουργεί τους «καημένους».

 10. Νικόλας avatar
  Νικόλας 31/10/2008 12:06:12

  Μα πραγματικά αν ήθελαν να ενισχύσουν την ρευστότητα ας έδιναν τα χρήματα αυτά σε αυξήσεις μισθών.
  Δηλαδή έτσι δεν θα υπήρχε ρευστότητα στην αγορά; Δηλαδή αν σε αυτόν που παίρνει μισθό 700€ του δώσεις άλλα 700€, χαχαχχχχχαα λέμε και κανένα αστείο που και που, δεν θα βγει σεργιάνι στην αγορά για να καλύψει κενά μηνών ίσως και ετών;
  Με κάνει πραγματικά να αναρρωτιέμαι

 11. Lara avatar
  Lara 31/10/2008 12:10:37

  Οι αυξησεις μισθων θα πρεπει να αποφευγθουν μπροστα στο 4 του πληθωρισμου με τη λογικη της συγκρατησης του.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/10/2008 12:16:25

  @ Νικόλας
  Από που θα τη δώσουν αυτή την αύξηση μισθού;
  Θα υποχρεώσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις;Τότε πολλές μικρομεσαίες θα κλείσουν.
  Από χρήματα του κράτους;Αυτό αυξάνει το κατά Μάαστριχτ έλλειμμα.
  Τα λεφτά αυτά μπορουν να τα δώσουν μόνο και μόνο επειδή λόγω της κρίσης των ξένων τραπεζών οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ότι αυτού του είδους οι ενισχύσεις σε τράπεζες δεν θα υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

 13. joqi avatar
  joqi 31/10/2008 12:39:49

  Εγώ δεν κατάλαβα πόσο ευρωπαϊκό είναι να δίνεις στις τράπεζες το χρήμα σου και μετά να το αγοράζεις πιο ακριβά για να κάνεις δημόσια έργα ...

 14. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 31/10/2008 12:54:35

  Για μια ακόμη φορά Εύγε στο ANTINEWS, τόσο για τη διαμόρφωση της πρότασης των τεσσάρων σημείων της "Εξόδου από την κρίση", όσο και για την εμμονή στην προβολή της. Είναι φυσικό μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία, να χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να μπορέσει να λειτουργήσει σε όλο της το βάθος, επειδή είναι πρωτότυπη, ως προς τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο της.
  Η πρόταση δεν είναι προϊόν ενός ή δυο προσώπων, αλλά όπως υπογραμμίζει η ανάρτηση, αποτελεί συγκερασμό προβληματικής ανθρώπων με αναμφισβήτητη γνώση περί τα χρηματιστικά, που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον της σελίδας, είτε ως συνεργάτες, είτε ως δόκιμοι σχολιαστές με μακρά χρονική συμμετοχή στο σχολιασμό. Το κυριότερο όλων όμως είναι, ότι αυτά τα πρόσωπα δεν καταναλώνουν φαιά ουσία, αξιοποιώντας τα γνωσιολογικά αποθέματα που διαθέτουν, σε ξερή πρακτική, ή ακόμη λιγότερο, τεχνοκρατική βάση. Ο ΔΠ. που πρωτοπαρουσίασε τον πυρήνα της πρότασης σε ανάρτηση του, διαθέτει ευαισθησία, που έφερε πρόσφατα πληθώρα επισκεπτών - με μια άλλη καταχώρηση του - στα όρια της συγκίνησης. Αλλά και ο archaepteryx, ως ένα παράδειγμα και για την συμμετοχή πολλών άλλων φίλων συσχολιαστών, με τα πολλαπλά σχόλια του αναφορικά με την κρίση και τη χρηματιστική της διάσταση, που δείχνουν ουσιαστική γνώση του θέματος, διακρίνεται για τον γενικότερο του προβληματισμό και την πολιτική και κοινωνική ευαισθησία.
  Με αυτή την έννοια, η πρόταση που έγινε σηματοδοτεί συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, που ξεπερνά τα συγκεκριμένα όρια της πρότασης και, κατά την άποψή μου, εγκαινιάζει μια νέα προβληματική στο Ελληνικό διαδίκτυο. Η ζύμωση που διεξάγεται γύρω από το θέμα, με βοήθησε προσωπικά, σαν μη έχοντα ειδικές γνώσεις περί τα χρηματοπιστωτικά, να έρθω σε επαφή ακόμη και με κάποια δεδομένα, που ίσως να μην αφορούν άμεσα την συγκεκριμένη προβληματική, αποτελούν όμως σημαντικές προεκτάσεις της.
  Όπως έχω εντοπίσει σε άλλα σχόλια, η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί παρά να μην αμφισβητεί άμεσα τη λογική του συστήματος, πράγμα που διαφαίνεται αμέσως, σε όποιον τη διαβάσει. Κατά συνέπεια οι αναφορές για συνθήκη του Μάαστριχτ και ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι εκτός θέματος, είτε επικροτούν, είτε αμφισβητούνε.
  Η πρόταση δεν μπορεί να αποτελεί ούτε συγκεκριμένο σχέδιο αναθεώρησης της υπάρχουσας φορολογικής πολιτικής, ούτε να αποσκποπεί σε συνολική αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής κρατικών δαπανών επί το κοινωνικώς δικαιότερο. ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΜΕΣΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ (ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ).
  Οι φίλοι που αναπτύσσουν την προβληματική τους σε ευρύτερα αιτήματα πράττουν καλώς, έστω και εάν αυτά δεν είναι της στιγμής. Ας μην παραβλέπουμε ότι η μεσοπρόθεσμη δυναμική, που διαθέτει η πρόταση, δεν εξαντλείται αυστηρά στα τέσσερα σημεία που περιέχει. Αλλά ας μην τα θεωρήσουμε αυτά προφάσεις. Είναι ζωτικά αναγκαία και εάν εφαρμοσθούν, θα συμβάλουν αποφασιστικά για να καταστούν οι συνέπειες τις κρίσης λιγότερο επώδυνες.
  Η κριτική που έγινε, ότι η συγκεκριμένη μορφή παροχής ρευστότητος εντάσσεται στη μόνη δυνατή λογιστική της καταχώρηση, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, παραβλέπει κάτι στοιχειώδες. Ότι εδώ που φτάσαμε θα απαιτηθεί πριν από την αύξηση του δημόσιου δανεισμού, κύρια η επανεξέταση και η αναδιανομή στον προγραμματισμό της διάθεσης των δημοσίων πόρων και δαπανών. Παρακάμπτοντας τους κλέφτες και τους πλείστους όσους με κουτάλες ζωσμένους αρματολούς, που στην κυριολεξία βυσσοδομούν εις βάρος του κοινωνικού πλούτου της χώρας, θα αναφέρω μόνο ένα μικρό, αλλά ενδεικτικό παράδειγμα: Τα χοντρά εκατομμύρια που πρόκειται να δαπανηθούν για τα εγκαίνια του μουσείου της Ακριπόλεως, αποτελούν πρόκληση για κάθε φιλότιμο και εργατικό γονέα, που θα δεί τα παιδιά του να πετιούνται στο δρόμο μέσα στις συνέπειες της κρίσης.
  Αλλά και η ένσταση, ότι στο ποσοστό που παρεχόμενη ρευστότητα συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις απέναντι στις τράπεζες, αυτές θα την αγνοήσουν, παραβλέπει δύο στοιχειώδης πλευρές του ζητήματος: Κατ΄αρχήν η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί επιστολή που καλούνται να συνδιαμορφώσουν, να εγκρίνουν και να συναποστείλουν οι φίλοι της σελίδας στην κυβέρνηση, άσχετα εάν η ανάρτησή της αποτελεί ντε φάκτο δημοσιοποίηση. Αποσκοπεί στη συγκρότηση κοινωνικής πρότασης, που θα περιέχει αυτά που απαιτεί η κοινωνία, ή τουλάχιστον οι φίλοι μιας από τις σοβαρότερες πολιτικές σελίδες αξιώσεων του διαδικτύου, δημιουργώντας συγκεκριμένα δεδομένα στο συσχετισμό των δυνάμεων, ή απλούστερα επιβολή φραγμού στην ασυδοσία. Είναι πρόταση και όχι μέτρο. Το δεύτερο είναι ότι εάν οι τράπεζες αποσκοπούν να προσλάβουν την πρόσθετη ρευστότητα, για ενισχύσουν τους τίτλους τους και όχι τις δανειοδοτικές τους ικανότητες για ενίσχυση της οικονομίας ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΤΕ.
  Κάθε μέρα που θα περνάει θα δείχνει στην πράξη, ότι η πρόταση που έγινε δεν είναι μόνο εύστοχη, αλλά και ζωτικά αναγκαία.
  Εύχομαι στη σελίδα να συνεχίσει με συνέπεια και επιτυχία και αυτή την συγκεκριμένη οδό που εγκαινίασε. Γιατί πρέπει να υπάρχουν και οι άλλες φωνές, ενός κοινωνικού αντίλογου, που να χαρακτηρίζεται από την ωριμότητα και τις ευαισθησίες, που επανειλημμένα και πολλαπλά βρίσκουν εδώ έκφραση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.