#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2011 08:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν το ευρωκουστούμι δεν ταιριάζει

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).

[caption id="attachment_117297" align="alignnone" width="600" caption="Φωτογραφία (Λευτέρης Πιταράκης): Διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα"][/caption]

Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.

Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.

Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;

Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.

Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.

Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.

Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.

Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. Ο λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.

Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.

Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.

Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.

Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.

Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;

Κάισα Έκις Έκμαν

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/kajsa-ekis-ekman-nar-eurokostymen-inte-passar

(Ευχαριστούμε τον φίλο VZ για τον κόπο να μεταφράσει και να μας στείλει το άρθρο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. giakobo avatar
  giakobo 10/08/2011 09:32:07

  ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ

  • Απορία avatar
   Απορία @ giakobo 10/08/2011 15:35:45

   Η ΝΔ οφείλει να αρχίσει διεθνή καμπάνια επανόρθωσης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

   Εξαιτίας του Πάγκαλου, του Γιωργάκη και γενικά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και για να καλυφθεί η δική τους μετριότητα, αμαύρωσαν την εικόνα των ελλήνων στο εξωτερικό σε σημείο που θα χρειαστούν πλεόν δεκαετίες ώστε να αναστραφεί αυτή.

   Πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από τώρα. Είναι εθνικό καθήκον.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/08/2011 09:39:42

  Ευτυχώς δεν είναι όλοι οι ευρωπαίοι, ναζί. Όμως οι σουηδοί θα πρέπει να ξεκινήσουν λέγοντας δυο κουβέντες στους εξ Ανατολών γείτονές τους...

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 10/08/2011 09:42:12

  Οι νομισματικές ενώσεις χωρίς πολιτική και οικονομική ενοποίηση αποσκοπούν μόνο στη μεταφορά πόρων από την περιφέρεια προς το κέντρο. Αυτή είναι η πικρή (για εμάς και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας) αλήθεια. Δυστυχώς, τώρα είναι αδύνατο να βγούμε από το ευρώ, εκτός και αν το ίδιο το κακόζηλο ευρώ διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Η εκτός και αν (απίθανη εκδοχή) αναλάβει την κυβέρνηση σε κεντρική χώρα της Ευρώπης κόμμα που αντιτίθεται στο ευρώ. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Γαλλία και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΒΙΣ 10/08/2011 10:32:24

   Όχι, δεν είναι έτσι, η μόνη οικονομική σκοπικόμτητα της νομισματικής ένωσης έτσι όπως έγινε είναι η διευκόλυνση του εμπορίου. Από κει και πέρα, υπάρχει και πολιτική σκοπιμότητα. Η νομισματική ένωση έτσι όπως έγινε είναι άσχετη με τη μεταφορά πόρων. Έμμεση μεταφορά πόρων υπάρχει όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά πληθωρισμού από τη μία χώρα στην άλλη, όμως αυτό απαγορεύεται (γι' αυτόν ακριβώς το λόγο) από τις ιδρυτικές πράξεις του ευρώ.

 4. διηνεκης avatar
  διηνεκης 10/08/2011 10:00:54

  Το πρόβλημα δεν είναι οι ναζί τις Ευρώπης αλλά οι ντόπιοι ναζί που μας κυβερνούν

 5. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/08/2011 10:33:51

  Καταπληκτικό άρθρο! Δεν είναι ίσως όλα 100% σωστά, πάντως είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

  Το καταπληκτικό είναι ότι ξεγυμνώνει την παρακρατική παραπληροφόρηση που υπάρχει διεθνώς για το ελληνικό ζήτημα (αλλά και για όλα τα άλλα παρόμοια ζητήματα χρέους).

 6. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 10/08/2011 10:38:16

  Μπράβο της.

 7. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 10/08/2011 10:48:08

  Αυτοί (Σουηδοί) δεν θυσιάστηκαν στόν βωμό καμμιάς ολέθριας πολιτικής χίμμαιρας και ας πληρούσαν τίς προυποθέσεις(ένταξη ΟΝΕ).
  Και είχαν και αυτοί σοσιαληστές πολιτικούς....
  Πατριώτες όμως , όχι στοχαστές..
  Μέ όραμα ,όχι αριβίστες μέ κόμπλεξ..

  Η κριτική ματιά λοιπόν αντικατοπτρίζει με εύλογη αντικειμενικότητα και πολύ πιό καθαρά τό πρόβλημα, χωρίς να νιώθει ότι χρειάζεται να υπερασπισθεί κάτι ανέφικτο ,όπως ή οικονομική και νομισματική πολιτική ενός τρίτου, ενός τελείως ξένου πρός την δική σου οικονομική και παραγωγική πραγματικότητα.
  Καί χωρίς να υποχρεούσαι να φοράς παρωπίδες και να γράφεις ύμνους,ή να χαιδεύεις αυτιά.
  ΄
  Μπράβο της λοιπόν τής αρθρογράφου ,και γιά την ρεαλιστική απεικόνιση της Ελλήνικής ζωής,καί για τά συμπεράσματά της,γιατί εκφράζει αυτό πού πολλοί ακόμα στην Ελλάδα , συνεχίζουν να υπερασπίζονται....

 8. Enzo avatar
  Enzo 10/08/2011 12:10:50

  Στην Σουηδια εκαναν δημοψηφισμα και δεν μπηκανε στο ευρω, βλεπετε εκει δεν ειχανε Σημιτη (μας εκλεισες το σπιτι) για να τους το σερβιρουν.

 9. Σταύρος avatar
  Σταύρος 10/08/2011 18:45:08

  Μπα!
  Της μεγάλης φαντασίας σου είναι!
  Τι μπορεί να φτιαχτεί στην Ελλάδα που δεν θα κάνει τα αδύνατα δυνατά το, ΠΑΜΕ-βόλτα-πλατεία-κουνόντας-σημαιάκια, για να το διαλύση;
  Έτσι δεν έκλεισε το εργοστάσιο της NISSAN στον Βόλο;
  Έτσι δεν έκλεισε το εργοστάσιο κατασκευής Ελληνικών αυτοκινήτων NAMCO;

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 10/08/2011 19:55:15

  Ενα ωραιο μαθημα διεθνων πολιτικων σχεσεων για ΝΔ . Θα πρεπει να ενημερωθει η Ευρωπαικη κοινη γνωμη για το ποια ειναι η Ελλαδα και οι Ελληνες και ποια η σχεση τους με την οικονομικη κριση.Το εργο ειναι δυσκολο γιατι θα πρεπει να ανατρεψει τα λεγομενα του Πρωθυπουργου μας στα διεθνη forum για τη δηθεν ποιοτητα του Ελληνα. (Τεμπελης , ακαματης, φυγοπονος, κλπ)

 11. μαρικα avatar
  μαρικα 10/08/2011 21:28:28

  Ο ιδιος ο πρωθυπουργος μας ειπαι εξω οτι κυβερνα μια διευθαρμενη χωρα,
  να λοιπον που ξενοι ανθρωποι εχουν καταλαβει τις αξιες μας.Αν αρχεισουν τωρα
  οι δικηγοροι,γιατροι,συμβολαιογραφοι και λιποι καφροι να πληρωνουν εφοριες
  τοτε θα ειμαστε ακομα ποιο δαχτυλοδεκτουμενοι και να συμαζεψουμε το σκουπιδομανη απο την ωραια χωρα μας.Εμεις ειμαστε ο καλυτερος λαος αλλα ειμαστε ολιγον χυμα.

 12. Μάρκος avatar
  Μάρκος 11/08/2011 01:04:26

  Εύγε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.