#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/10/2007 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν τα Σκόπια δεχόντουσαν να προσδιορισθούν ως «σλαβική δημοκρατία»

 Το 1993, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα Σκόπια βρισκόντουσαν σε διπλωματικό και οικονομικό αδιέξοδο και προσπαθούσαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Την αδυναμία των Σκοπίων προσπάθησε να αξιοποιήσει ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος στηριζόταν αποκλειστικά σχεδόν στη βοήθεια της Ελλάδας και ως γνωστόν θα επιθυμούσε να μην υπάρχει το «εμπόδιο» των Σκοπίων ανάμεσα στη Σερβία και της Ελλάδα (βλ.«κοινά σύνορα»).
Έτσι στις 31 Μαΐου 1993,ημέρα Δευτέρα, ο Μιλόσεβιτς συναντήθηκε, στην Αχρίδα, με τον επίσης εκλιπόντα σήμερα, πρόεδρο των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, που θα έθετε τέρμα στη διένεξη για την ονομασία. Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης ο Μιλόσεβιτς πίεσε τον Γκλιγκόροφ να αλλάξει η ονομασία από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό θα αποτελούσε μα «ενδιάμεση λύση» στη θέση της ονομασίας «Σλαβομακεδονία», που προτιμούσε τότε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Γκλιγκόροφ αντέτεινε ότι, ακόμα κι αν το επεδίωκε, δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία της Βουλής. Για να περάσει η πρόταση έπρεπε να την υποστηρίξουν 81 βουλευτές (σε σύνολο 120, τα 2/3 της Βουλής) και ο Γκλιγκόροφ συγκέντρωνε μόνο 76.  Κάτω, όμως, από την επιμονή του Μιλόσεβιτς, ο Γκλιγκόροφ δέχθηκε καταρχήν να μνημονεύεται στο Σύνταγμα της χώρας του ότι ο πληθυσμός της είναι «σλαβικός». Δέχθηκε επίσης να διευκρινισθεί στο Σύνταγμα ότι κάθε αναφορά του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας», να εννοείται υπο την έννοια της «σλαβικής προελεύσεως του πληθυσμού».

Ο Μιλόσεβιτς πρότεινε επίσης  να πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη – Γκλιγκόροφ στο Βελιγράδι, προκειμένου να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο θα αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, επί λέξει: «Κατά τις σχετικές συνομιλίες τονίσθηκε ο σλαβικός χαρακτήρας του πληθυσμού της FYROM, ο δε Πρόεδρος Γκλιγκόροφ εξέφρασε την ετοιμότητα του όπως η δημοκρατία προσδιορισθεί ως σλαβική». Κατά τον Μιλόσεβιτς, η παράγραφος αυτή του κοινού ανακοινωθέντος, θα ικανοποιούσε και την ελληνική επιδίωξη για προσδιορισμό της δημοκρατίας αυτής ως «σλαβικής» και τα Σκόπια, επειδή δεν θα υπεισέρχονταν στην «λεπτομέρεια» αν θα είναι «Σλαβομακεδονική Δημοκρατία» , η «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έτσι o Γκλιγκόροφ θα είχε τη δυνατότητα να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας του και να επανέλθει αργότερα με πιο συγκεκριμένη πρόταση στο πλαίσιο πάντα του προσδιορισμού «σλαβική».

Ο Μιλόσεβιτς ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Γκλιγκόροφ, στις 3.6.1993, ημέρα Πέμπτη, μέσω κορυφαίου Έλληνα διπλωμάτη της απολύτου εμπιστοσύνης και του κ. Μητσοτάκη. Ο Μιλόσεβιτς ενημέρωσε τότε την ελληνική πλευρά ότι «θα ανέμενε μέχρι τις 10:00 το πρωί ώρα Αθηνών της επομένης (Παρασκευή, 4/6/93) την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης». Στο μεταξύ, «σύμβουλος του επί συνταγματικών θεμάτων θα προχωρούσε στην προετοιμασία του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος προκειμένου να συνδυαστεί με τις ελληνικές παρατηρήσεις την επομένη, στις 11:00 ώρα Αθηνών».

Η ελληνική απάντηση δεν δόθηκε ποτέ. Ίσως επειδή ο Κ. Μητσοτάκης δεν πρόλαβε, επειδή ύστερα από λίγο αναγκάστηκε να κάνει τις εκλογές του Οκτωβρίου 1993, που τις έχασε. Ίσως επειδή συνέτρεξαν άλλοι λόγοι που δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες μας για τη συνάντηση της Αχρίδας είναι ακριβέστατες και βασίζονται σε σχετικά τηλεγραφήματα τα οποία κάπου θα υπάρχουν ασφαλώς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κερατάς avatar
  Κερατάς 28/10/2007 15:20:39

  Από ότι φαίνεται οι πολιτικοί μας έχουν πουλήσει το θέμα του ονόματος ήδη από το 93 για να κάνουν τα κέφια των Αμερικανών και των Γερμανών που ήθελαν και θέλουν να σκεπάσουν κάτω από το όνομα Μακεδονία όλες τις εθνότητες και να μη διαλυθούν τα Σκόπια. Μάλιστα κυριαρχεί η άποψη ότι μας συμφέρει να συνορεύουμε με αδύναμο κράτος παρά με δυνατό όπως η Σερβία. Γι αυτό και δε δεχτηκαμε την άποψη του Μιλόσεβιτς να μοιραστούμε τα Σκόπια με τους Σέρβους στα δύο και γι αυτό στείλαμε κατ' εντολή των Αμερικανών κι ελικόπτερα Απάτσι κατά των Αλβανών του Τετόβου όταν επαναστάτησαν κατά των Σκοπίων.

  Κατά το διεθνή παράγοντα αυτό το μόρφωμα προτεκτοράτο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει κι όπως θέλει ας το λένε.

 2. Reporter avatar
  Reporter 28/10/2007 16:53:25

  Anonumous:
  Τα υπενθυμίζω, επειδή αποδεικνύει κι αυτό το περιστατικό οτι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να κλείσει εδώ και χρόνια το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά δεν το έκανε. Και δεν το έκανε επειδή η πολιτική της ηγεσία μόνο τα συμφέροντα της χώρας δεν φρόντιζε. Το θέμα της ονομασίας διογκώθηκε κατα τη γνώμη μου επειδή στόχος του ξένου παράγοντα ήταν η δημιουργία ενός «σημείου αποσταθεροποίησης» ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, προκειμένου να ελέγχει τις εσωτερικές εξελίξεις σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες και μακροπρόθεσμα να επιβάλει την αλλαγή των συνόρων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.