Όταν ο “κομαντάντε” του Αγίου Όρους συνάντησε τον Νίτσε και τον Ηράκλειτο
10/08/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν ο “κομαντάντε” του Αγίου Όρους συνάντησε τον Νίτσε και τον Ηράκλειτο

Τα ακούσαμε όλα για την επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιον Όρος, αλλά η “Αυγή” πια, με τον τίτλο της “Αλ. Τσίπρας: Οι Αγιορείτες ενσαρκώνουν το σύνθημα των Ζαπατίστας - Όλα για όλους, τίποτε για μας!”, ε, το μηδενίσανε εκεί στην Κουμουνδούρου το κοντέρ.

Στην Κουμουνδούρου, μάλλον θα πρέπει να κατανοήσουν τα όρια ανάμεσα στην προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση και στο φαιδρό. Βέβαια, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των επικριτικών σχολίων που ακούστηκαν κυρίως από την “αριστερή” συνιστώσα για την επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιον Όρος, έπρεπε να πείσει αυτή τη μερίδα ότι ο επικεφαλής του κόμματος, πηγαίνοντας στο Αθως δεν σημαίνει ότι πλέον έχει γίνει “συστημικός” και ότι λειτουργεί στο πλαίσιο που λειτουργούσαν οι ΠΑΣΟκοι, όταν ακόμα φόραγαν ζιβάνγκο, αλλά έβλεπαν να τους πλησιάζει η ... κυβέρνηση. Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει τον Τσίπρα ως τον Έλληνα “κομαντάντε Μάρκος”, και να παραλληλίζουν το Άγιον Όρος με την επαρχία Τσιάπας του Μεξικού, απ' όπου οι πάμπτωχοι ινδιάνοι ξεκίνησαν την εξέγερσή τους και το αυτοδιαχειριστικό πείραμά τους, δεν νομίζουν ότι καταντάει φαιδρό; Μόνο και μόνο να δουν το τι χιουμοριστικά και σαρκαστικά σχόλια έχουν αναρτηθεί στα social media από ανθρώπους μάλιστα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον βλέπουν το κόμμα με συμπάθεια, θα καταλάβουν ότι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί τους είναι ερασιτεχνικού επιπέδου φοιτητικού αμφιθεάτρου.

Γράφει λοιπόν, η Αυγή ότι ο κ.Τσίπρας “χρησιμοποίησε το σύνθημα των Ζαπατίστας, «όλα για όλους, τίποτε για μας», για να περιγράψει τον τρόπο ζωής των πατέρων στον Άθω. Μια φράση που θυμήθηκε συνομιλώντας επί μιάμιση ώρα με τη μεγαλύτερη ίσως μορφή του σύγχρονου αγιορείτικου μοναχισμού, τον Βασίλειο Γοντικάκη, πρώην ηγούμενο («προηγούμενο») της Μονής Ιβήρων. Μια φιλοσοφικού περιεχομένου συνομιλία, που εμπεριείχε και αναφορές, μεταξύ άλλων, στον Ηράκλειτο και τον Νίτσε”. Δεν ξέρουμε τις γνώσεις που διαθέτει ο κ.Τσίπρας γύρω από φιλοσοφικά ζητήματα, αλλά, βρε παιδιά, μην μας τον βγάλετε τώρα και “μέγα Φιλόσοφο του γένους”! Η Μονή Ιβήρων ήταν γνωστή ανέκαθεν για την “προοδευτική” της τάση ανάμεσα στις άλλες Μονές του Αγίου Όρους, καθώς και για τους ιδιαίτερα ανήσυχους μοναχούς και πατέρες περί τα φιλοσοφικά ζητήματα. Και αυτό, το παραδέχονται άπαντες. Αλλά, λίγη μετριοφροσύνη στο πως περιγράφει η “προπαγανδιστική μηχανή” το πρόσωπο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έβλαφτε.

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιον Όρος επικρίθηκε από πολλούς. Και από τις αριστερές και -κυρίως- τις αριστερίστικες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, που θεώρησαν κάτι τέτοιο ως μια ακόμα απόδειξη της στροφής του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προς το “συστημικό”, αφού πάει και “προσκυνάει” την Εκκλησία, αλλά και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, που αμέσως έσπευσαν να του υπενθυμίσουν “τι μας το παίζεις Αριστερός, και πας και προσκυνάς του παπάδες”. Κατά την άποψή μας και οι δυο προσεγγίσεις είναι λάθος, και εν πολλοίς απλά εξυπηρετούν επικοινωνιακά συμφέροντα. Ο κ.Τσίπρας καλά έκανε και πήγε εκεί. Στην επιθυμητή πορεία του προς την εξουσία, προφανώς έχει επιλέξει να βάλει νερό στο “επαναστατικό” κρασί του. Από την άλλη, και η ίδια η επιλογή του Αγίου Όρους να τον καλέσει, δείχνει ότι η μοναστηριακή ηγεσία, βλέποντας την τάση ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να τα' χει καλά -σε κάθε ενδεχόμενο- και με το κόμμα που, θεσμικά αυτή τη στιγμή, είναι Αξιωματική αντιπολίτευση.

Να σημειώσουμε και κάτι ακόμα: Το Άγιον Όρος δεν είναι απλά ένα διαχρονικό θρησκευτικό σύμβολο, και μια μοναδική κοινότητα, φάρος σε όλο τον κόσμο. Ανά τους αιώνας έχει διατηρήσει τη φυσιογνωμία του ως μια μορφή “εξουσίας”, όχι μόνον στα εκκλησιαστικά πράγματα αλλά και στις πολιτικές υποθέσεις, με διεθνή ακτινοβολία μάλιστα. Είναι σίγουρα μια βάση διεθνούς εκκλησιαστικής και πολιτικής διπλωματίας. Εξάλλου, δεν είναι ο μόνος από την Αριστερά που το' κανε. Το' χε κάνει πολύ πριν από αυτόν ο Χαρίλαος Φλωράκης. Άλλης ιστορικής εμβέλειας πολιτικός της ελληνικής Αριστεράς, βέβαια, που σίγουρα ο κ.Τσίπρας δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του.

Ελπίζαμε ότι από τη μικρή παραμονή του στο Άγιον Όρος, ο κ.Τσίπρας θα διδασκόταν τουλάχιστον τη μετριοφροσύνη, κάτι τόσο οικείο στο Αθω. Δεν το βλέπουμε όμως. Αντίθετα, και πάλι η εικόνα της αλλαζονείας αναδύεται, και μάλιστα σε βαθμό φαιδρότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. άλυτη εξίσωση avatar
  άλυτη εξίσωση 10/08/2014 08:19:25

  Πολιτικός και ''μέτρο'', δεν συμβαδίζουν σχεδόν ποτέ. Καμία έκπληξη. Ο κ.Τσίπρας πάντως, αν και δημόσια παραδέχτηκε οτι δεν είναι θρησκευόμενος, ποτέ δε δήλωσε πως είναι και άθεος. Εξ ου και τα δέκα λεπτά απομόνωσης στο Ναό του Πρωτάτου, με την εικόνα της Παναγίας ‘’Άξιον εστί’’. Αν έχει …ιερό και όσιο τελικά κι αυτός, αν είναι σοβαρός ή …θεομπαίχτης, θα το διαπιστώσουμε μόνο όταν του δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει. Ως τότε, πολύ καλά κάνει κι επιδεικνύει σεβασμό στην πίστη και στο θρήσκευμα της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Είναι υποχρέωσή του. Όσο γι αυτό το ’’ όλα για όλους και τίποτε για εμάς’’, που είναι απλό σαν την ανάσα για τους μοναχούς του Αγ. Όρους, πολύ φυσικό για τους επαναστάτες Ζαπατίστας, αλλά φαντάζει ακατόρθωτο γι αυτούς που ασκούν την εξουσία στην Ελλάδα, ιδού η πρόκληση......

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ άλυτη εξίσωση 10/08/2014 12:08:32

   Αχ, τι καλά! Ο Τσουκαλάς, η Βαλαβάνη, ο Μητρόπουλος, ο Τσακαλώτος, ο Σταθάκης και τα λοιπά ΠΑΣΟΚόσκυλα, νυν Βολευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα μοιραστούν τα εκατομμύριά τους με όλους μας! Το έχει ζητήσει άλωστε, βάζοντας και το ΙΣΩΣ, ο πατέρας του ληστή Τραπεζών και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. http://www.toxrima.gr/tag/valamvani/ Μπράβο! Μπράβο!

   • Αντιγόνη avatar
    Αντιγόνη @ πΔπ 10/08/2014 14:45:08

    Μην είσαστε τόσο αφελής! Κανένας άξεστος, γαλαζοπρασινοπορτοκαλορόζ ευτραφής βολεμένος, δεν πρόκειται να ...μοιραστεί μαζί σας το έχειν του! Δε θα σας δώσει κανείς τους τον ένα απ΄τους 52.000 μεταξωτούς του χιτώνες... Το ζήτημα είναι, να μη διανοηθούν να βάλουν χέρι από εδώ κι εμπρός στα ταμεία, με σκοπό ν΄αυγατίσουν τις περιουσίες τους. Έχει πέσει ο πήχης στο πάτωμα, αν δεν το καταλάβατε ακόμη.

    • πΔπ avatar
     πΔπ @ Αντιγόνη 10/08/2014 19:53:05

     Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία αγαπητή Αντιγόνη! Εκτός αυτού(κι εαυτού), είμαι τόσο "χώμα", που ο πήχης συνεχίζει να είναι πάνω από μένα!

   • Θάνος avatar
    Θάνος @ πΔπ 10/08/2014 15:05:35

    Έγραψες! Τα άτομα είναι ζαβά, ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι όμως...

    • Αντιγόνη avatar
     Αντιγόνη @ Θάνος 10/08/2014 20:31:20

     Την πιθανότητα ο (πολύς) κόσμος να μην έχει πάρει χαμπάρι τίποτε γιατί είναι ζαβός, την εξετάσατε;

 2. ο εμπεσών εις τους ληστάς avatar
  ο εμπεσών εις τους ληστάς 10/08/2014 13:40:47

  Μα είναι τόσο ανιστόρητοι ή ανόητοι: ο αγιορείτικος μοναχισμός υπάρχει εδώ και περισσότερο από 1.000 χρόνια ενώ οι ζαπατίστας μερικές δεκάδες μόνο χρόνια.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 10/08/2014 13:56:00

  Κλαίει η Φρανκφούρτη: Πάνε τα φιλοσοφικά πρωτεία της Μεγάλης Σχολής της, τον "ξέσκισαν" τον Αντόρνο, τον Χορκχάιμερ και τον Χάμπερμας ο Αλέξιος ο Στοχαστής με τους Άγιους Πατέρες Θρηνεί η Σορβόννη, έπεσε σε κατάθλιψη όλο το Καίημπριτζ, μαύρη τρύπα κατάπιε το Γέηλ, το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ βουλιαξε στον ποταμό Σπρέε. "Πιστοί" ή "άπιστοι", μερικοί άνθρωποι δεν έχουν το Θεό τους σ΄αυτή την παράδοξη χώρα..

  • Αντιγόνη avatar
   Αντιγόνη @ Uncle Stgm 10/08/2014 14:49:22

   Μην είσαστε τόσο αφελής! Κανένας άξεστος, γαλαζοπρασινοπορτοκαλορόζ ευτραφής βολεμένος, δεν πρόκειται να ...μοιραστεί μαζί σας το έχειν του! Δε θα σας δώσει κανείς τους τον ένα απ΄τους 52.000 μεταξωτούς του χιτώνες... Το ζήτημα είναι, να μη διανοηθούν να βάλουν χέρι από εδώ κι εμπρός στα ταμεία, με σκοπό ν΄αυγατίσουν τις περιουσίες τους. Έχει πέσει ο πήχης στο πάτωμα, αν δεν το καταλάβατε ακόμη.

   • Αντιγόνη avatar
    Αντιγόνη @ Αντιγόνη 10/08/2014 19:09:19

    για τον πΔπ το σχόλιο.

  • Σωτ Μητρ avatar
   Σωτ Μητρ @ Uncle Stgm 11/08/2014 01:27:46

   Ο προηγούμενος Ιβήρων π. Βασίλειος Γοντικάκης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας της Σορβόννης. Δεν γνωρίζω το ακριβές θέμα της διατριβής, αλλά γνωρίζω ότι είχε αποκτήσει φιλοσοφική εξειδίκευση στον Νίτσε και στον Ηράκλειτο, ήδη πριν καρεί μοναχός των θαλερών πραγμάτων.

 4. airman avatar
  airman 10/08/2014 14:30:45

  Πολύ πιασάρικο το σύνθημα των Ζαπατίστας "όλα για όλους, τίποτε για μας". Μόνο που επειδή επιδέχεται περισσότερες από την (αυτονόητη;) ερμηνεία που θέλουν να δώσουν κάποιοι, ας μας προβληματίσει λίγο ο τρόπος που προσπαθεί να το "περάσει" η Κουμουνδούρου μέσω Αγίου Όρους. Τί σημαίνει αλήθεια το "όλα για όλους"; Όλα εξ ίσου ανεξαρτήτως προσπάθειας του καθενός; Δικαίωμα σε όλα αναλογικά λαμβανομένης υπόψη της αξίας/προσπάθειας του καθενός; Υποχρέωση διασφάλισης πρόσβασης σε όλα για όλους, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις; Κι αυτό το "τίποτε για μας" τί έννοια έχει όταν όλα παρέχονται σε όλους, άρα και σ' εμάς; Εκτός εάν "για μας" υπάρχει κάτι πέρα από το "όλα", οπότε το "τίποτε" χάνει τη σημασία του και υπονοεί σαφώς το "κάτι άλλο" από τα "όλα για όλους" τους άλλους. 'Εξυπνη - ή καλύτερα πονηρή - η τακτική παραλληλισμού των Ζαπατίστας με τους Αγιορείτες. Όσο για τον Αλέξη, ακολουθεί τα ρηθέντα του Μακιαβέλι στο δρόμο για την εξουσία: •Τους αντιπάλους σου (ήτοι μεταξύ αυτών και την εκκλησία) ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εκμηδενίζεις. •Μια αλλαγή (ήτοι επίσκεψη στο Άγιο Όρος) αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να μπουν και άλλες. •Ποτέ μην προσπαθείς να κερδίσεις με τη βία αυτό (ήτοι την καλή σχέση με την εκκλησία) που μπορεί να αποκτηθεί με πονηριά. •Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό για τον ηγεμόνα από το να φαίνεται ότι είναι θρήσκος (ή στην προκειμένη περίπτωση ότι τα έχει καλά με την εκκλησία) δεδομένου (πάντα κατά Μακιαβέλι) ότι: •Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. •Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος. •Σε ένα ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι για να παραβεί μια υπόσχεση.

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 10/08/2014 23:44:58

  Τί μειδίαμα προβληματισμού για την αποκάλυψη της άγνοιας των κοσμικών ανθρώπων που βρίσκονταν την ώρα εκείνη απέναντί του,θα πρέπει να διακατείχε τον π.Β.Γοντικάκη και τους συν αυτώ αγιορείτες... Θα ήθελα να ήμουν σε μιά γωνιά,να ακούσω και να θαυμάσω με τί πνευματικότητα και θεϊκή απλότητα θα τους εξηγούσε ότι αυτό το σύνθημα των Ζαπατίστας,για τους Αγιορείτες αλλά και για τους χριστιανούς γενικότερα έχει μιά άλλη,πολύ διαφορετική ερμηνεία,από αυτήν που αντιλαμβάνονται οι αριστεροί και ο Τσίπρας. Ότι δηλαδή το ''όλα για όλους'' για εμάς τους χριστιανούς σημαίνει ότι όλα τα αγαθά είναι δωρεές του Θεού για όλους τους ανθρώπους και δεν μοιράστηκε σε κανέναν κάτι ξεχωριστά από κάποιον άλλο. Αλλά και ότι όλοι έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο συνάνθρωπο και απέναντι στο Θεό... Και ότι εκείνο το ''τίποτε για μάς'' σημαίνει ότι τίποτε από όλα όσα σχεδιάζουμε,μαζεύουμε,κατακτούμε,καταπατούμε,αρπάζουμε,ἠ χαρίζουμε,σ' αυτή εδώ τη Γή κατά τη διάρκεια του μικρού ή μεγάλου σε διάρκεια επίγειου βίου μας δέ μας ανήκει,αφού τίποτε δεν θα μας ακολουθήσει κατά το τέλος,όταν θα κλείσουμε τα χωμάτινα μάτια μας, και ανοιχθεί μπροστά μας εκείνη η ατελεύτητη περιπλάνησή μας ή ανάπαυσή μας σε αιώνια μονοπάτια... Αλλά κάτι τέτοια δεν είναι ούτε για δεξιούς ούτε πολύ περισσότερο για αριστερούς...

  • άλυτη εξίσωση avatar
   άλυτη εξίσωση @ Κυθήριος 11/08/2014 08:30:32

   Όλα είναι για όλους στη Χριστιανική πίστη αγαπητέ μου Κυθήριε και οι μοναχοί του Αγ.Όρους το γνωρίζουν αυτό, πολύ καλά. Η ευκαιρία να φωτιστεί ο ενδεδυμένος τη ''δεξιότητα'' ή την ''αριστερότητα'' ως πανοπλία, η δυνατότητα να συνειδητοποιήσει το χρέος του σ΄αυτή τη γη, είναι μια πόρτα ορθάνοικτη που οποτεδήποτε μπορεί να τη διαβεί. Έτσι, με μεγαλοψυχία, ταπεινότητα και αγάπη πλησιάζουν ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους που φτάνουν στο Όρος και αν αυτοί δεν είναι κίβδηλοι, αποχωρούν πλουσιότεροι, προβληματισμένοι και με το σπόρο του καλού στην ψυχή τους. Όσοι δε προτρέχουν να προδικάσουν το …υποκριτικό της ανάβασης του κ. Τσίπρα στον Άθω, ας σκεφτούν πρώτον οτι οι ίδιοι οι μοναχοί τον κάλεσαν προ πολλών μηνών και δεύτερον, τη ρήση ''Μην κρίνετε, ίνα μην κριθείτε''. Για να μην θυμηθώ το κατά Ματθαίον ''τί δὲ βλέπεις τὸ κάρφος τὸ ἐν τῷ ὀφθαλμῷ τοῦ ἀδελφοῦ σου, τὴν δὲ ἐν τῷ σῷ ὀφθαλμῷ δοκὸν οὐ κατανοεῖς;''

  • OSIRIS avatar
   OSIRIS @ Κυθήριος 11/08/2014 10:38:18

   Για δεξιούς που πιστεύουν στο
   δίκαιο του ισχυροτέρου και στην αποθησαύριση αγαθών (κεφάλαιο) σίγουρα δεν
   είναι κάτι τέτοια φίλε Κηθύριε. Αλλωστε ο Χριστός το είπε σαφέστατα: Πάλι σας λέω: "Ευκολότερο
   είναι να περάσει καμήλα μέσα από την τρύπα μιας βελόνας παρά να μπει πλούσιος
   στη βασιλεία του Θεού».(Ματ 19:24· Μαρ 10:25). Οσον αφορά τους Αριστερούς, τουλάχιστο το
   παραδέχονται και όταν κυβερνήσουν θα ξέρουμε και αν ειλικρινά το πιστεύουν.

 6. GregA avatar
  GregA 11/08/2014 10:31:55

  Ωχ τη βάψαμε. Ο ένας βλέπει τον εαυτό του Τσώρτσιλ, ο άλλος Ζαπάτα, εύχομαι να μην εμφανισθεί και κανένας τρίτος με στολή του σούπερμαν. Δεν προσγειωνόμαστε στη παραγματικότητα και λίγο που από τη πολλή οσφυοκαμψία θα μείνουμε καμπούρηδες για καμιά δεκαριά γεννιές ακόμη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.