#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/10/2012 14:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν ο Σόιμπλε συμφωνεί με το Antinews για την επαναγορά των ομολόγων!(Ανανωμένο) - Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται στο 25% της αρχικής τους αξίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος τεσσάρων ευρώ. «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια» αναφέρεται.

Η γερμανική πλευρά ελπίζει πως, έπειτα από αυτήν την επιχείρηση, η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

Χαιρετίζουμε την ιδέα της Γερμανίας ! Έστω κι αν έρχεται πολύ καθυστερημένα Γιατί; Δείτε τι γράφαμε εδώ τον ….Ιανουάριο του 2012

«Τελικά, το Μνημόνιο απέτυχε, άρα η Τρόϊκα ούτε γνώσεις, ούτε εμπειρία διέθετε. Για να συνεχίσει τη ..διάσωση  απαιτεί διαρκώς νέα μέτρα. Έβγαλε και την ουρά της απ’ έξω. Δεν έφταιγε το πρόγραμμα, αλλά οι Έλληνες που δεν τηρούσαν τα υπεσχημένα.

Έτσι, φτάσαμε στο PSI. Να ξεκινήσουμε από μια βασική παραδοχή. Ουδείς εκ των ιδιωτών  ομολογιούχων, είναι  …γενναιόδωρος, ώστε να  χάσει χρήματα.  Εκτός και αν αντιληφθεί ότι στο μέλλον κινδυνεύει  να …χάσει περισσότερα ή και  όλα! Το περασμένο Καλοκαίρι, πριν από την αποτυχημένη προσπάθεια «κουρέματος» της 21ης Ιουλίου του 2010 (τότε που κατά τον κ. Βενιζέλο είχε μπει πάτος στο βαρέλι), τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στη δευτερογενή αγορά  έως και στο 30% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή, υπάρχουν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που κερδίζουν και   με κούρεμα 50%!

Τι σήμαινε αυτό; Κάποιοι, επειδή έβλεπαν αυτό που έρχεται, ήθελαν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από «ελληνικά χαρτιά»  και πωλούσαν όσο-όσο.  Τότε  «βγήκε στη δευτερογενή αγορά» η ΕΚΤ και «μάζεψε» ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 60 δις ευρώ.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα: α)γιατί δεν τα «μάζεψε» όλα η ΕΚΤ και β)γιατί η Ελλάδα δεν διαπραγματεύτηκε να «στήσει” μια εταιρεία με χρηματοδότηση των Ευρωπαίων, η οποία θα αγόραζε «τσακισμένα ελληνικά ομόλογα». Ήταν  ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειωθεί το χρέος μας, χωρίς κλυδωνισμούς. Θα κόστιζε και φθηνότερα!»

Στο ίδιο άρθρο, καταλήγαμε:

«Ας  διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις για  το PSI! Αντιπροτείνουμε  την επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού μας χρέους με επιτόκιο 1%. Όσο δανείζει η ΕΚΤ τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Μια τέτοια συμφωνία θα έριχνε τα ετήσια χρεολύσια περίπου στα 4 δις, από τα 15 που θα πληρώσουμε εφέτος!

Ζητάμε  περίοδο χάριτος μέχρι να βγεί η οικονομία μας από την ύφεση.

Και  διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη.

Μια τέτοια πρόταση:

α) απομακρύνει τον κίνδυνο της αβεβαιότητας

β) καθιστά το χρέος μας βιώσιμο

γ)η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι μια φερέγγυα χώρα

δ)  δεν υφίστανται απώλειες τα ασφαλιστικά μας ταμεία, ενώ και οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα θα είναι περιορισμένες.

ε)αποδεσμεύονται πόροι της τάξεως των 10 δις, δηλαδή περίπου 4. 5% του ΑΕΠ, οι οποίοι θα διοχετευτούν για την ανάκαμψη της  οικονομίας.

 Ερώτηση: Τι πιθανότητες έχει μια τέτοια πρόταση να γίνει δεκτή; Ειλικρινώς δεν ξέρω! Αυτοί, όμως, προς τους οποίους απευθύνεται η πρόταση είναι σε θέση να αντιληφθούν, και πολύ καλά μάλιστα, τι σημαίνει μια ελληνική, άτακτη χρεοκοπία, εντός του ευρώ!»

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση ήταν πολύ καλύτερη από εκείνη που τελικά επελέγη…

Κώστας Ροδινός

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. xp avatar
  xp 20/10/2012 13:45:27

  Ναι σκεφθηκαν στην ΕΕ ,αλλα εαν κάνουν το ίδιο και άλλες χώρες με ποιό πολλα χρεη ονομαστικά?
  Το προβλημα ειναι Ευρωπαικό αλλά προσπαθουν να το δουν σαν εθνικό ,στρουθοκαμιλίζοντας.
  Το "τα παντα για το ευρώ " σημαίνει μη διαπραγμάτευση !!!

 2. usound avatar
  usound 20/10/2012 13:56:49

  Κύριε Ροδινέ, το ποσό που παιζόταν στην δευτερογενή αγορά ομολόγων τί ύψους ήταν;Γνωρίζετε;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ usound 20/10/2012 16:54:58

   Άν βοηθά, ενδεικτικά, η ΕΚΤ αγόρασε Ελληνικά ομόλογα (ονομαστικού) ύψους 50 δις.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 20/10/2012 17:11:05

    καλησπέρα Θείε,
    νομίζω οτι πρέπει να ήταν μεταξύ 60-63 δις

 3. AIK avatar
  AIK 20/10/2012 15:14:34

  "Ποτέ μου δεν κατάλαβα: κλπ"
  ΝΑΣ ΣΑΣ ΛΥΣΩ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ: Αυτά δεν έγιναν
  1. Γιατί έχουμε καθηγητές πανεπιστημίου πρωτοβάθμιους μάλιστα που δεν ξέρουν ότι ο Μέτερνιχ έζησε τους 18ο- 19ο και όχι τον 20ο αιώνα ή και να το ξέρουν αφήνουν να κυκλοφορήσει βιβλίο με το όνομά τους που το γράφει αυτό
  2. Γιατί όσα πτυχία από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και να έχεις, άμα είσαι ηλίθιος παραμένεις ηλίθιος
  3. Γιατί πρέπει να έχεις δουλέψει για να μπορείς να καταλάβεις ότι τα λεφτά δεν είναι αριθμοί σε χαρτιά, αλλά ότι οι αριθμοί στα χαρτιά είναι η εικόνα του τρόπου που κινουνται τα λεφτά
  4. Γιατί εκείνος που διαχειρίζεται λεφτά και καταφεύγει σε δανεισμό για να ανταπεξέλθει βασικών αναγκών (οχι δηλαδή για να αναπτύξει τις δράσεις του) είναι είτε ανίκανος, είτε βλαξ, είτε άτυχος είτε απατεών. Ό,τι και να είναι δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζεται λεφτά άλλων
  5. Γιατί η διαχείρηση (από τη διακυβέρνηση ως την οικιακή οικονομία) προϋποθέτει κεντρικό έλεγχο των έργων που ανατίθενται προς επιμερισμό της εργασίας στους ειδικούς. Ο λογιστής λχ συντάσσει τον ισολογισμό αλλά την απόφαση για το πως θα κινηθεί η εταιρεία με βάση αυτόν την λαμβάνει το ΔΣ το οποίο έχει την ευθύνη να ασκεί διοίκηση και να έχει συνολική εικόνα της εταιρείας
  6. Γιατί καταργήθηκε η θανατική ποινή και ο κάθε ανίκανος, βλαξ, άτυχος και απατεών, όταν η επιμονή του να το παίζει εξουσία οδηγεί στην καταστροφή, μπορεί να ισχυριστεί "καναμε - οχι εκανα- λάθος" και να πάει είτε σπίτι του είτε να ξαναδιεκδικήσει εξουσία για να τα "διορθώσει". Το τελευταίο απαιτεί τη συνεργασία πληθώρας διεφθαρμένων και ηλιθίων ψηφοφόρων, αλλά αυτό όπως ξερετε δεν είναι σπάνιο φαινόμενο
  7. Γιατί το να είσαι προοδευτικός και δημοκρατικός πολίτης με την εννοια που έδιναν στον όρο τη δεκαετία του 80 προϋποθέτει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη
  8.Γιατί παρά τις βλακείες που λέγονται Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ ακόμα και αν μετέχεις της Ελληνικής Παιδείας (πόσο μάλλον όταν μπερδεύεις τις κάλτσες με τις κάλπες. Μην ακούτε τι λένε οι προοδευτικάντζες και οι προοδευτικόπληκτοι "κεντροδεξιοί" για τον στιχο 50 από τον πανηγυρικό του Ισοκράτη. Με όρους πολιτικής ορθότητας το κείμενο αυτό είναι το πιο ρατσιστικό που γράφτηκε ποτέ )
  Με βαση τα πιο πάνω, κάθε σχετικη προσπάθεια θα ήταν μηδεν εις το ......πηλίκιον, όπως άλλωστε και εγένετο

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/10/2012 16:40:27

  Η πρόταση για επαναγορά ομολόγων από τον Μηχανισμό EFSF είχε πέσει έγκαιρα στο τραπέζι ήδη από το 2010. Την είχε κάνει μέσα στην ΕΚΤ και στις Συσκέψεις της Ευρωζώνης ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, με την συμφωνία του τότε Προέδρου της (Τρισέ). Ήταν η αντιπρόταση στο PSI ("κούρεμα"), με το οποίο διαφωνούσαν σφόδρα και οι 2, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία στο συμβούλιο της ΕΚΤ.
  Δυστυχώς οι Μέρκελ - Σαρκοζί στο Ντωβίλ (Οκτώβριος 2010) για μικρο-κομματικούς λόγους επέλεξαν το αναποτελεσματικό και καταστροφικό "κούρεμα", υπό τα αφελή χειροκροτήματα σύμπασας σχεδόν της Ελληνικής πολιτικής τάξης. Το αποτέλεσμα γνωστόν πλέον, το PSI ήταν "πατάτα Νευροκοπίου".
  Ιδού το σκεπτικό της διαφωνίας του κ. Σμάγκι, όπως το διατύπωσε εκ των υστέρων σε Ελληνική εφημερίδα:
  h**p://www.tovima.gr/politics/article/?aid=411307

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 20/10/2012 16:53:10

   Ποιά η διαφορά;
   Με το PSI και το "κούρεμα", ένα μέρος του χρέους "εξαερώθηκε", έγινε Τίποτα. Αυτό σημαίνει χασούρα, ζημία για τους ιδιώτες επενδυτές, την οποία κανείς δεν καρπώθηκε ως κέρδος. Αμιγής καταστροφή κεφαλαίου, εκμηδενισμός, και όχι χρήματα που "άλλαξαν χέρια".
   Και στη συνέχεια, το χειρότερο: (Προσωρινή) μεταφορά πόρων απο τους Ευρωπαίους φορολογούμενους προς τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα για να ανακεφαλαιοποιηθεί η "τρύπα" που προέκυψε από τα ομόλογα.
   Αντίθετα: Με την πρόταση Σμάγκι-Τρισέ για επαναγορά χρέους (που ξαναθυμούνται τώρα), η επαναγορά θα γινόταν από τον EFSF σε "πεσμένες" τιμές αγοράς. Πάλι χασούρα, ζημία για τους ιδιώτες επενδυτές, την οποία όμως θα καρπωνόταν ως κέρδος ο Δημόσιος τομέας: Τοσο ο Μηχανισμος στήριξης και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος αλλά κυρίως το Ελληνικό Δημόσιο, που θα γλύτωνε απο μεγάλο μέρος του χρέους, χωρίς να χρειαστεί αναγκαστικά το "κούρεμα" ομολόγων που είχαν οι "Ελληνικές" τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
   Το PSI ήταν εγκληματικό λάθος, με μικροκομματικά κίνητρα ("τιμώρησαν", δήθεν, τις "κακές τράπεζες" για να "χαίρονται" οι μικροαστοί ψηφοφόροι του Σαρκοζύ και της Μέρκελ).

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/10/2012 17:00:11

  Υπόψη ότι αυτοί που φοβήθηκαν πολύ την χρεωκοπία, βιάστηκαν και πούλησαν Ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, ίσως έχασαν πιό πολύ από αυτούς που τα κράτησαν και "κουρεύτηκαν" με το PSI.
  Ενώ οι λίγοι "άφοβοι" κάτοχοι ειδικών σειρών ομολόγων (π.χ. υπό "αγγλική" νομοθεσία κτλ), που δεν δέχτηκαν κάν να μπούν εθελοντικά στο PSI και δεν "κουρεύτηκαν", είναι οι πιό κερδισμένοι: Πληρώνονται στη λήξη του ομολόγου στην ονομαστική τιμή.
  Όσο πιό πολύ φοβήθηκαν χρεωκοπία, τόσο πιό πολύ έχασαν.

 6. tpe avatar
  tpe 20/10/2012 19:01:03

  Ρωτάω από το..2008 γιατί ΔΕΝ το κάνουμε. Απάντηση δεν πήρα ποτέ, οπότε μου έδωσαν κάποιες "απαντήσεις" οι θεωρίες συνωμοσίας. Ενδιαφέρουσα εξήγηση δίνει σήμερα το Euro2Day κι έχει σχέση με την "ηθική".

  Εν ολίγοις, όσο κακό κι αν είναι το μνημόνιο, το γεγονός πως αρνούμαστε ακόμα και τώρα να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, δείχνει πολλά για την ποιότητα του λαού μας, δυστυχώς.

 7. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 21/10/2012 15:00:38

  τόσο απλό, απορώ πως δε σκέφτηκαν...

 8. Εθνικιστης avatar
  Εθνικιστης 21/10/2012 18:50:49

  Τα λεφτα του 1ου μνημονιου εφταναν για να αγοραστει σχεδον ολοκληρο το δημοσιο ελληνικο χρεος στην δευτερογενη αγορα. Ετσι, πλεον θα ανησυχουσαμε μονο για το ελλειμμα. Οι μπακαλιστικες, αποτυχημενες και μεσοβεζικες λυσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και την ελληνικης κυβερνησης εχουν φτασει την Ελλαδα σε ταχυτητα πληρους εκτροχιασμου. Εχουν πολυ μεγαλη ευθυνη για αυτο ολοι οσοι καταπιαστηκαν με το θεμα. Το 2ο κουρεμα ειναι πλεον αναποφευκτο. Θα ειμαστε η 1η χωρα που ξαναπτωχευει μεσα σε 1 χρονο.

 9. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 21/10/2012 22:44:47

  Συγχαρητήρια για την επιτυχία τόσο στο Antinews , όσο και στους φίλους σχολιαστές που συνδράμουν με την σοβαρότητά τους .
  Όσο κι' αν δεν κατανοείται με την πρώτη ματιά , είναι το πλέον σημαντικότερο γεγονός , μετά τα "μνημόνια" ...

 10. η Dimi avatar
  η Dimi 21/10/2012 23:29:48

  "Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων."
  ~Aριστοτέλης

 11. asimantos avatar
  asimantos 22/10/2012 14:31:22

  θα δωσουμε 10 δισ ευρος ζεστα και μετρητα και θα παρουμε 40 δισ κολοχαρτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.