01/11/2007 16:39
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς απέρριπταν τη «Νέα Μακεδονία»Σε συνέντευξη που είχε δώσει το Νοέμβριο του 2004 στον Alpha 96.5 της Θεσσαλονίκης και στον Γρηγόρη Κωτσόπουλο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ζοάο Πινέιρο που διαπραγματευόταν για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα των Σκοπίων είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εκείνη την εποχή προσπαθούσαμε να έχουμε ένα πακέτο, στο οποίο το όνομα θα πήγαινε μαζί με μία δέσμη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα ενίσχυαν την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και FYROM…Ήταν πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις γιατί εκείνη την περίοδο, ειδικά στην Ελλάδα, γινόταν μεγάλη κουβέντα για τη χρήση της λέξης, του όρου, Μακεδονία. Εκείνη την εποχή λοιπόν προτείναμε ότι ο όρος Μακεδονία θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί, μαζί όμως με ένα πακέτο, στο οποίο η σύνδεση της χρήσης του ονόματος και των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη FYROM θα περνούσε μέσα από μέσα από την Ελλάδα». Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Πινέιρο είπε τότε ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε το όνομα «Νέα Μακεδονία» σαν "συμβιβασμό".

Σε ερώτηση αν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχαν τότε διαφορετική αντίληψη για το χειρισμό του ζητήματος απάντησε ως εξής: «Στην αρχή ναι. Στο τέλος όμως είχαν και οι δύο την ίδια θέση. Και οι δύο θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν για πολιτικούς λόγους το πακέτο…». Ο κ. Πινέιρο εξεπλάγην τότε από την απόρριψη του πακέτου της συμφωνίας γιατί πίστευε ότι έτσι «θα λυνόταν το πρόβλημα μία για πάντα». Όπως εκτιμά, η απόρριψη του πακέτου από την ελληνική έγινε κυρίως «για πολιτικούς λόγους», καθώς τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «πίστευαν ότι δε θα γινόταν αποδεκτό ή κατανοητό στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.