#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν ο Βενιζέλος …ανακαλύπτει το AntinewsEπικρίνουμε  συστηματικά τον κ.  Παπανδρέου και την κυβέρνησή του επειδή για λόγους, που μόνο εκείνος γνωρίζει, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, σύρεται από τις εξελίξεις.

Το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις, υπο δυσμενείς συγκυρίες. Λές και εξωθεί σκοπίμως εκεί τα πράγματα.

Διαβάζω από τον «Ε.Τ.» : «Tην εκτίμηση ότι συμφέρει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία να συμμετέχουν στο Μηχανισμό για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, το PSI, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας απόψε την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. 
"Τα ταμεία όπως και οι τράπεζες θα μετάσχουν εθελοντικά, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Η εκτίμησή μου είναι ότι τους συμφέρει"

Δείτε τι γράφαμε εδώ τον Μάρτιο.

Να κάνουμε εμείς αναδιάρθρωση του χρέους με δικούς μας όρους

«Έχουμε επισημάνει, κατ’ επανάληψη εδώ στο Antinews, oτι το μνημόνιο δεν ήταν λύση.

Ήταν παγίδα.

Δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τον δανειστών της.

Εσχάτως, όλο και περισσότεροι, αρχίζουν να συνειδητοποιούν, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σ’  ένα φαύλο κύκλο. Γι αυτό και άνοιξε η συζήτηση για μερική τροποποίηση των όρων του μνημονίου.

Δεν αρκεί η τροποποίηση του μνημονίου

Όμως, για να ανασάνει η  οικονομίας μας, δεν αρκεί η τροποποίηση του μνημονίου.

Επιβάλλεται η  έξοδος μας από το μνημόνιο.

Και επιβάλλεται η έξοδος γιατί το μνημόνιο, πέραν των άλλων δεινών που ήδη αντιλαμβανόμαστε όλοι, γιγαντώνει το μεγαλύτερο των προβλημάτων μας,  το δημόσιο χρέος.

Έχουν περάσει 16 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώνονται αλλά και χειροτερεύουν!

Παράδειγμα τα spreads  δανεισμού. Από τις 140 μονάδες βάσης έχουν πλέον σκαλώσει στις 950 μβ.

Παρά τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης, οι διεθνείς αγορές δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της!

Ούτε και στην πολιτική της!

Γιατί αν πίστευαν ότι το μνημόνιο αποδίδει, τα spreads θα είχαν ήδη αποκλιμακωθεί και δεν θα μας απειλούσαν με νέες υποβαθμίσεις.

Η Κυβέρνηση  βρίσκεται εγκλωβισμένη  και επειδή δεν ξέρει τι να κάνει, έχει παραιτηθεί από κάθε πρωτοβουλία.

Μοιρολατρικά, περιμένει να αποφασίσουν οι άλλοι για την τύχη μας.

Και όταν αποφασίζουν τρίτοι για εσένα, το κάνουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα δικά σου.

Δεν είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι οι πολύ-αναμενόμενες αποφάσεις θα είναι για το καλό μας.

Να πάρουμε μια πρωτοβουλία επιτέλους…

Μήπως, λοιπόν, ήρθε καιρός ως χώρα να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων; Να κάνουμε κάτι για τη χώρα μας. Αντί να μας αιφνιδιάζουν οι αγορές, να τις αιφνιδιάσουμε εμείς; Τι θέλω να πω:

Eνα μεγάλο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους, το έχουν στα χέρια τους ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, υπό  την μορφή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Δεν θ’ αναφέρω αριθμούς. Είναι γνωστοί και για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, δεν έχουν ουσιαστικό νόημα.

Η πρότασή μου, συνοπτικά, έχει ως εξής:

Γιατί η κυβέρνηση δεν αποφασίζει, με δική της  πρωτοβουλία, να προχωρήσει σε μερική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους;

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Βήμα πρώτο:

Η  ελληνική κυβέρνηση προσκαλεί   πρώτα τα ασφαλιστικά ταμεία, τις διοικήσεις  των οποίων διορίζει και να τους κάνει μια πρόταση, η οποία μπορεί στο τέλος να αποβεί και εξαιρετικά συμφέρουσα.

Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση:

Την αντικατάσταση των ομολόγων  που ήδη κατέχουν τα ταμεία με νέα ομόλογα, ίσης ονομαστικής  αξίας, αλλά μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Ας πούμε 30 έως 50 χρόνια.

Και με τριετή  περίοδο χάριτος!

Ερώτηση: «Τι λόγο θα έχουν τα ταμεία να δεχθούν την πρόταση αυτή;»

Απάντηση: Αρκετούς!

Πρώτον, γλιτώνουν  από το ενδεχόμενο ενός πιθανού «κουρέματος». Κούρεμα που, ανάλογα με το ύψος του, μπορεί να  οδηγήσει στην κατάρρευση των ταμείων.

Δεύτερον, η κυβέρνηση αντί να παζαρεύει την περιουσία του δημοσίου εδώ και εκεί, μπορεί να εκχωρήσει στα ταμεία, με μακροχρόνιες συμβάσεις, ακίνητη περιουσία του δημοσίου την οποία θα εκμεταλλεύονται και με τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα διαγράφεται αυτομάτως μέρος του δημοσίου χρέους.

Για τη διασφάλιση της διαφάνειας, οι διαδικασίες αυτές θα επιβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα έχει και την ευθύνη.

Βήμα δεύτερον:

Μετά τη συμφωνία με τα  ταμεία, και αφού το δημόσιο θα έχει αναδιαρθρώσει φιλικά ένα μέρος του χρέους του,  καλεί  τις ελληνικές τράπεζες. Η αρχή γίνεται  από τις ελεγχόμενες από το κράτος.

Τους υποβάλλει την ίδια πρόταση, με τους ίδιους όρους!

Βήμα τρίτον:

Τελευταίες καλεί τις ιδιωτικές τράπεζες. Ιδια πρόταση, ενδεχομένως χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις γιατί οι τράπεζες την τελευταία τριετία επιζούν χάρις στο δημόσιο!

Θα αρνηθούν;

Με τόσες εγγυήσεις του δημοσίου, σιγά να μην τολμήσουν να αρνηθούν!

Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα έχει αναδιαρθρώσει χωρίς αναταράξεις ένα σεβαστό κομμάτι  του συνολικού της χρέους!

Να δείτε τότε πως αλλάζει το κλίμα στις αγορές!

Ο αντίλογος…

Ποιος είναι ο αντίλογος στην πρόταση αυτή;

Αν γίνει γνωστή η πρωτοβουλία, τα spreads  θα ξεφύγουν!

Μα ούτως ή άλλως η χώρα και τώρα είναι εκτός αγορών!

Θα μπορούσε ενδεχομένως αυτή η αναδιάρθρωση να γίνει σε συνεργασία με  την τρόικα;

Ναι,  αλλά  ποιος τους εμπιστεύεται ότι δεν θα διαρρεύσουν την  ιδέα; Οι κερδοσκόποι έχουν πρόσβαση παντού!

Και το τελευταίο ερώτημα: Ένα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει μεθοδικότητα, λεπτούς χειρισμούς και εμπιστευτικότητα.

Μπορεί να το φέρει σε πέρας η Κυβέρνηση Παπανδρέου;

Αν κρίνουμε από τον τρόπο που χειρίστηκαν την συγχώνευση της Εθνικής με την ALPHA, η απάντηση περιττεύει…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. BlueSky avatar
  BlueSky 04/08/2011 10:57:12

  ''Μπορεί να το φέρει σε πέρας η Κυβέρνηση Παπανδρέου;''
  Μπαααααααααά!!!!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ BlueSky 04/08/2011 16:39:35

   Το ερώτημα είναι σε λάθος βάση. Διότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι με το μέρος των κερδοσκόπων και όχι με το μέρος της Ελλάδας. Είναι τραγικό αλλά είναι αλήθεια. Γι' αυτό μην λέτε καν τέτοιες ιδέες παραέξω και να εύχεστε να έρθει μια ώρα αρχύτερα η ΝΔ του Σαμαρά στα πράγματα μήπως και τις εφαρμόσει.

   Να εύχεστε η ΝΔ όταν θα αναλάβει, να ξεκάνει (να βάλει φυλακή ή έστω να απομακρύνει) τους ανθρώπους των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το κράτος διαχρονικά ανεξαρτήτως κομμάτων και κυβερνήσεων. Αυτούς που πραγματικά "κυβερνούν" (ελέγχουν και λυμαίνονται) το κράτος. Ειδικά στον τομέα της οικονομίας, να ευχόμαστε όλοι, η κυβέρνηση Σαμαρά να βλέπει καθαρά και να ξεβρομίσει τον κόπρο του Αυγεία του ασφυκτικού πλέγματος των μεσαζόντων, συμβούλων επενδύσεων, παρατρεχάμενων των ΜΜΕ-εργολάβων της "πράσινης" ανάπτυξης κ.λπ. λαμόγιων που ήδη παρατάσσονται γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις-ξεπούλημα.

   Αν δεν το κάνει, κάθε ιδέα που μπορεί να συμβάλει στην βιωσιμότητα του χρέους και γενικά στην καλυτέρευση των οικονομικών δεδομένων της χώρας θα υπονομεύεται εκ των έσω. Ο κάθε λογής σύμβουλος είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ πρώην (ή και νυν) υπάλληλος τραπεζιτών (βλ. την περίπτωση υπαλλήλων Ομίλου Λάτση σε κυβερνητικές θέσεις, αλλά και πρόσφατα την στελέχωση του συμβουλίου του περιβόητου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που θεσπίστηκε με την πασοκική ψήφιση του μεσοπρόθεσμου). Ή είναι υπηρέτης άλλων κερδοσκοπικών συμφερόντων, επομένως, ο υπάλληλος αυτός τα (πρώην ή νυν) αφεντικά του θα ενημερώσει πάραυτα, δεν θα κοιτάξει το συμφέρον της χώρας. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό από τους "τεχνοκράτες" αυτούς.

 2. Δ.Μ. avatar
  Δ.Μ. 04/08/2011 11:16:55

  Μα αυτή η "φιλική"αναδιάρθρωση δεν είναι που θα μας κατατάξει σε επιλεκτική χρεωκοπία; Ο "ἑν αναμονή" πρωθυπουργός δεν είπε να διαγράψουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιο;
  Μήπως η πρόταση συνεργασίας ήταν γιά αυτό το λόγο αλλά δεν έγινε αποδεκτή;

 3. Ύβρις και Νέμεσις avatar
  Ύβρις και Νέμεσις 04/08/2011 11:37:36

  Εχει ειπωθεί και από άλλους διαπρεπείς οικονομολόγους η θέση οτι η ελληνική κυβέρνηση μπορουσε να εκδώσει ομόλογα και να προβεί και πλείστες άλλες κινήσεις για την εξυπηρέτηση του χρεους της χωρις να προκαλέσει τη φασαρια που προκάλεσε. Όλα αυτά δεν ηταν τυχαία. ΣΦΞΤ ΤΣ!

 4. letta avatar
  letta 04/08/2011 11:37:59

  Μα το έχουμε καταλάβει ότι υπήρχε και άλλος τρόπος να βγούμε από το αδιέξοδο και ότι το ήξερε και η κυβέρνηση, αλλά δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει άλλο τρόπο, γιατί έτσι είχε τάξει στους κερδοσκόπους. Θέλουν ηθελημένα να μας πτωχεύσουν. Η όλη δράση της από τότε που βγήκε κυβέρνηση σε αυτό αποσκοπούσε. Γιαυτό λέμε θέλουν εκτελεστικό απόσμασμα. Εάν τους αφήσουμε να φύγουν από την Ελλάδα τότε θέλουμε όλοι σκότωμα. Εσείς συνεχίστε να αποκαλύπτετε το έγκλημα να το καταλάβουν και οι τελευταίοι ανεγκέφαλοι. Μα δεν αρκεί μόνο από εσας να αποκαλύπτεται η κατοχική κυβέρνηση μα και από τον ίδιο τον Σαμαρά. Δεν χρειάζεται να είναι ευγενής απέναντι σε έναν εγκληματία, γιατί αυτός είναι πολύ θρασύς και το παίζει και εθνοσωτήρας. Ας τον πεί και προδότη της πατρίδας. Τι φοβάται; μην προσβληθεί ο χοντρόπετσος και του χαλάσει η διαγωγή; Το παλιωτόμαρο εάν τον είχα μπροστά μου θα τον είχα γδάρει ζωντανό. ΄Οσο σκέπτομαι τι μας έκανε, σε τι περιπέτειες μας έβαλε και οτι θέλουμε 30 χρόνια να ορθοποδήσουμε, τρελλαίνομαι.

 5. Πέτρος avatar
  Πέτρος 04/08/2011 12:07:35

  Με το που μας αδειάσουν την γωνιά στο σκαμνί όσοι συνεργάστηκαν με αυτή την μη-κυβερνητική κυβέρνηση...πρώτος απ'ολους ο Παπατζής ΓΑΠ.

 6. λαικη δεξια avatar
  λαικη δεξια 04/08/2011 21:46:23

  ο τουρκογλου ειναι η πιο φασιστικη παρουσια της κυβερνησης.
  οταν τυχει και τον βλεπω στα καναλια, αηδιαζω απο την χυδαια του υπεροπτικη που εχει, οπου και αν απευθυνεται.
  στυλ αλλαθητο, εγωιστικο και πολλα αλλα εμετικα.
  αυτα στην ελλαδα και στους ελληνες.
  γιατι οταν ειναι στο εξωτερικο, εχει υφος μπουλη και παιδιου για ολες τις δουλειες.
  δουλικος οπως του πρεπει να ειναι και λογω καταγωγης.
  και φυσικα καμια σχεση με σοσιαλιστη, κατα τα λεξικα, οπως και το συνολο της κυβερνησης τζεφρυ.
  αληθεια οι ψηφοφοροι του πασοκ αισθανοντε δικαιωμενοι ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.