#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων απαξιώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕλλάδαςΟ πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης είπε, μεταξύ άλλων: δεν είναι δυνατόν εμείς να προσπαθούμε να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης, να φέρουμε επενδύσεις και κάποιοι απ´ έξω να κάνουν δηλώσεις ότι η Ελλάδα θα βγεί από το ευρώ. Και αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που τους παρακινεί να τις κάνουν; Αφέλεια, ή μήπως πρόκειται για συνειδητές δηλώσεις; Είναι δηλαδή απλή χαζομάρα ή μπορεί και δόλος;

Ο Α. Σαμαράς τόνισε, επίσης, ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Κατά την γνώμη μας αυτό πρέπει να ισχύσει άμεσα, για όλους τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες επενδύσεων και ανάπτυξης. Υπουργεία, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κλπ... Και να αφορά κάθε πρόσωπο, εταιρεία,  ή οργανισμό που εμπλέκεται είτε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή έργων δημόσιας περιουσίας.

Ο λόγος είναι απλός:

Προεκλογικά, μία ξένη τράπεζα - από αυτές που διατηρεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ως συμβούλους για να μας φέρουν επενδυτές, σε έργα μάλιστα που ονομαστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, εξέδωσε μία έκθεση που την έστειλε στους πελάτες της και αναδημοσιεύτηκε σε όλα τα διεθνή μέσα και blogs. Η συγκεκριμένη έκθεση μεταξύ άλλων προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπου έξι μήνες, και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 2013, με υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 60%.

Η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάιο και υπογράφεται από τον επικεφαλής αναλυτή της Citigroup, Willem Buiter. Κι εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Η Citigroup, ο τραπεζικός όμιλος δηλαδή που εισήγαγε τον όρο "Grexit" (την συντομογραφία που περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη) είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Διαβάζουμε πχ στο site του Ταμείου:

Το Ταμείο φέρει την ευθύνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της διαδικασίας αξιοποίησης του χώρου, υποβοηθούμενο από οικονομικούς και νομικούς συμβούλους και συμβούλους ακινήτων.
Οικονομικοί Σύμβουλοι 

CitiGroup Global Markets
Τράπεζα Πειραιώς

Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναδεικνύει τη ζημιά που επιφέρουν στην Ελλάδα και την Εθνική μας προσπάθεια οι "απλές" δηλώσεις ξένων περί της πιθανότητας εξόδου μας από το Ευρώ, τι πρέπει να συμπεράνει κανείς για εκθέσεις όπως η παραπάνω, από διεθνείς τράπεζες, τις οποίες μάλιστα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι - ακριβώς - για να φέρουν επενδυτές στη χώρα; Και τι προκαλούν άραγε με τέτοιες αναλύσεις; μήπως απαξίωση των περιουσιακών μας στοιχείων; και το προκαλούν αφελώς ή ενδεχομένως σκόπιμα; Είναι ακριβώς η ίδια ερώτηση που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.

Και εάν είναι, μεν, αφέλεια, πόσο πιθανό είναι να φέρει επενδύσεις μία τέτοια τράπεζα-σύμβουλος και να βοηθήσει την Ελλάδα να υλοποιήσει αποκρατικοποιήσεις όπως αυτές που ανέφερε ο Πρωθυπουργός, αν η ίδια δεν πιστεύει στο μεγάλο σκοπό της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη; Και εάν δεν είναι αφέλεια πως προστατεύεται το Δημόσιο και πως περιφρουρεί την περιουσία του από την απαξίωση που επιφέρει μία έκθεση σαν αυτή; Τι σχέδιο έχει το Ταμείο για τέτοιες περιπτώσεις;

Και επιπλέον, πόσο "ηθικό" είναι για κάθε τέτοια τράπεζα ή οποιονδήποτε άλλο που δεν πιστεύει στον εθνικό στόχο να δέχεται να πληρώνεται από το υστέρημα των Ελλήνων παριστάνοντας το σύμβουλο, σε μία χώρα που κατά την ίδια έχει - μάλλον - μόνο λίγους μήνες ζωής στο ευρώ;

Δεν σημαίνει ότι κάθε τράπεζα για να είναι σύμβουλος πρέπει να λέει ψεύτικα και  ευχάριστα λόγια για τη χώρα μας. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να κάμψουν την αντικειμενικότητα τους προκειμένου να πάρουν δουλειές στην Ελλάδα. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται και να υπονομεύουν την Ελληνική προσπάθεια, να απαξιώνουν την Ελληνική περιουσία, τους κόπους ενός λαού και να βγάζουν οιονεί κατηγορηματικής "προφητείας" τέτοιες εκθέσεις - όπως η συγκεκριμένη -  στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, στην οποία προσβλέπουμε για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Για αυτούς τους λόγους η νέα Κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσει πως θα χειριστεί τέτοιες καταστάσεις και να αποφασίσει τι είδους συμβούλους θέλει - και κυρίως - χρειάζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Και στο κάτω κάτω της γραφής - έν μέρει - τον μισθό των συγκεκριμένων κυρίων Οικονομολόγων τέτοιων τραπεζών τον πληρώνουν και οι Έλληνες φορολογούμενοι, εμείς για τους οποίους μας έχουν σχεδόν χαράξει πορεία οι  κύριοι, όπως ο συγκεκριμένος, αναδεικνύοντας μας σε τόπο "αποφυγής επενδυτών". Αυτό αγγίζει τα όρια του θράσους!

Κλαούζεβιτς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 13/07/2012 12:18:30

  Και τι κάνουν οι κυβερνώντες από το Μάϊο μέχρι τώρα; Εξακολουθούν να τους πληρώνουν αυτούς; Τους έκαναν αγωγή για διασπορά ειδήσεων που υπονομεύουν την προσπάθεια;

  Καλά μας κάνουν! Είμαστε ραγιάδες!!!

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 13/07/2012 12:51:19

  Αφέλεια είναι νά αναρωτιέται κανείς τί ρόλο παίζουν οι γύπες!

 3. vangelis ... avatar
  vangelis ... 13/07/2012 14:46:33

  Μάλλον αφέλεια είναι για εμάς να πιστεύουμε οτι θα πιάσουν πολλά ευρώ τα ασημικά μας, και να νομίζουμε οτι όσες προσπάθειες ευμενών σχολίων και αν γινουν απο όσους ιθίνοντες - συμβούλους το ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας φανταστεί, μπορεί να ανατρέψει και να αλλάξει την μοναδική και αμετάκλητη πορεία εκποίησης της περιουσίας μας σε χαμηλότερες απο τις προσδοκούμενες τιμές (για να μην πω σε εξευτελιστικές και βρεθώ ως μάντης κακών) που έχουν σαν κύριο στόχο της αποστολής τους οι ξένοι εδώ, και θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας με το οποιοδήποτε κόστος.
  Το τί θα λέμε εμείς εδω στην βουλή για να παρηγοριόμαστε είναι νομίζω άνευ σημασίας.

 4. ΙΑΣΩΝ avatar
  ΙΑΣΩΝ 13/07/2012 19:16:14

  Για ένα συνέδριο που οργανώνουν αυτές τις ημέρες οι αδελφοί Παπανδρέου σε νησί των Δωδεκανήσων με χορηγό και τη συγκεκριμένη εταιρεία θα μας ενημερώσετε ? για ψάξε το φίλε και βγάλτο διότι οι άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί το έχουν κάνει βαβά και γιατί το έχουν κάνει βαβά?

 5. gram avatar
  gram 14/07/2012 10:37:09

  Αστε τα με το Ταμείο... Ο Μητροπουλος έχει μπει στο τριπακι του και το παίζει παγκόσμιος βασιλευς των απανταχού Συμβούλων και μοιράζει τις δουλειές στους πρώην (τρομάρα του) συναδέλφους του.

  Η φόρμουλα που σκαρφιστηκε, επιτρέπει ουσιαστικά στον πάσα εις να Εκδηλώσει Ενδιαφέρον. Ετσι ο ιδιος καθαριζει. Εφερε τραφικ. Και μετα το παιγνίδι παίζεται μόνον στο τίμημα. Πουθενά δεν υπάρχουν κριτήρια ποιοτικά που να αντικατοπτριζουν το συμφέρον της Ελλάδας.

  Το αν θα πουληθούν τώρα τα προς αποκρατικοποίηση και πόσο, δεν τον αφορά. Γι' αυτο θα φταίει η Ελλάς.

  Και ο λογαριασμός για τους συμβούλους τρέχει, υπολόγιζω κοντά στο εκατομμύριο για κάθε έργο... κι' ο Μητροπουλος (αυτο-δοξαζεται).

  Αλλαγή ΓΡΗΓΟΡΑ, για να προχωρήσουμε!

  Τώρα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.