13/11/2008 04:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν η κοινωνία κάνει χαρακίρι

Αίφνης, τα διάφορα «ευαίσθητα» κοινωνικά ΜΜΕ -του αίματος και του σπέρματος - ξύπνησαν και στιγμάτισαν την ρατσιστική αναλγησία του κατεστημένου στα σχολεία. Αφορμή; Το γεγονός ότι φέτος σε δημόσιο νηπιαγωγείο εκκρεμεί ακόμα η εγγραφή ενός παιδιού με διαβήτη. Εκπρόσωποι φορέων κατά του Νεανικού Διαβήτη αποκάλυψαν, επίσης, ότι τρία μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής αρνήθηκαν πέρυσι την εγγραφή σε διαβητικούς μαθητές. Εύλογα όμως προκύπτει το ερώτημα: Και γιατί το θυμήθηκαν φέτος;

Να το ξεκαθαρίσουμε το πράγμα. Τη στιγμή που στα ιδιωτικά (και μάλιστα στα μεγάλα) οι γονείς πληρώνουν τα άντερά τους, δεν δικαιούνται να μην διαθέτουν τη στοιχειώδη υποδομή και να αρνούνται να δεχτούν διαβητικούς. Εξυπακούεται ότι το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια, αν και εκεί δεν έχουμε πολλά κρούσματα άρνησης. Το θέμα όμως, είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ότι φαίνεται. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία υποδομή και πρόβλεψη στα δημόσια σχολεία, πως είναι δυνατόν να ζητούμε από τους καθηγητές να αναλάβουν τέτοιες μεγάλες ευθύνες, όχι μόνον για διαβητικά παιδιά, αλλά και για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα;

Το περιστατικό με το δημόσιο νηπιαγωγείο, είναι μια καλή αφορμή για να ξαναδούμε κατάματα τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια Παιδεία. Ας σταματήσει πια να εθελοτυφλεί η ελληνική κοινωνία. Και φόρους πληρώνει για τη δημόσια Παιδεία και ξεπαραδιάζεται για τα φροντιστήρια. Ας διεκδικήσει επιτέλους αυτό που σε τελική ανάλυση πληρώνει. Ευρωπαϊκών προδιαγραφών δημόσια Παιδεία. Ας πάψει επίσης, να ιδιωτεύει ο Έλληνας και να κάνει πλάτες στο σύστημα της ιδιωτικής Παιδείας. Ναι, να υπάρχει κι' αυτό, αλλά ο πυρήνας της Παιδείας μας να γίνει η ουσιαστική δημόσια Παιδεία. Εκτός πια κι αν δεν τους έχει πιάσει η οικονομική κρίση, τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια τους και δεν έχουν καμιά ανάγκη να διεκδικήσουν δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία.

Το επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινωνίας φαίνεται, μεταξύ των άλλων, από την Παιδεία της και την Υγεία της. Και στα δύο αυτά, η Ελλάδα είναι κάτω του μηδενός.

Εκπαιδευτικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sovokai avatar
  sovokai 13/11/2008 08:52:57

  Είδα χθες το ντοκυμαντερ του Μαικλ Μουρ Sicko και ανατρίχιασα. Συμβαίνουν πραγματι στην αμερική αυτά σε επίπεδο παιδείας και υγείας ?

 2. ataktos avatar
  ataktos 13/11/2008 14:12:11

  arheopterix-les na petihe o Folias stin thesi pou katehi http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=7302464

 3. Dennyl avatar
  Dennyl 13/11/2008 14:21:27

  Αν το νηπιαγωγείο λειτουργεί σωστά, ο ρόλος του στην εξέλιξη του παιδιού είναι πολύ σημαντικός. Πέρα από την κοινωνικοποίηση του παιδιού, του προσφέρει επίσης πολλά ερεθίσματα, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό στα πρώτα χρόνια. Και δεν έχουν όλες οι οικογένειες την απαραίτητη μόρφωση/χρόνο/χρήμα για να τα προσφέρουν όλα αυτά στα παιδιά τους.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 13/11/2008 15:11:06

  Το θέμα είναι η ανάγκη για καλύτερες υποδομές στα δημόσια σχολεία σε σχέση με μαθητές με κάποιες ιδιομορφίες. Θυμάμαι είχα ακούσει για παιδί επωνύμου με πρόβλημα υγείας που πήγε σε ιδιωτικό σχολείο διότι στο ιδιωτικό σχολείο υπήρχε γιατρός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σε μεγάλες πόλεις μπορεί να υπάρξει υποδομή σε μερικά σχολεία για τέτοιες περιπτώσεις. Σε μικρότερες κοινωνίες είναι πρόβλημα και σωστά δε δέχτηκαν οι δάσκαλοι την ευθύνη.

  Εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρξει μετεκπαίδευση μερικών εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα πρώτων βοηθειών π.χ. να μπορούν να κάνουν μια ένεση σε ένα διαβητικό παιδάκι αν κάτι στραβώσει μέχρι να το πάνε στο νοσοκομείο.

  Ανώνυμε 2 μας βγήκαν τα μάτια με τα greeklish

 5. salmonellas avatar
  salmonellas 13/11/2008 19:18:50

  Τα ονοματα των σχολειων παρακαλω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.