#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2010 12:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όσοι στέκονται πάνω σε σκάλα, γερνάνε γρηγορότερα!Ο χρόνος σε ένα ρολόι στο πάτωμα κυλάει πιο αργά -αν και με ανεπαίσθητο τρόπο- σε σχέση με ένα ίδιο ρολόι που βρίσκεται πάνω σε μια σκάλα, επειδή το χαμηλότερο ρολόι επηρεάζεται (οριακά) περισσότερο από την βαρύτητα, αφού βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνειά της, με αποτέλεσμα ο χρόνος να κυλάει πιο γρήγορα για όποιον βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτό υποστήριζε πάντα η θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα του χρόνου και αυτό ακριβώς αποδείχτηκε τώρα στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, χάρη στην χρήση δύο υπερσύγχρονων ατομικών οπτικών (λέιζερ) ρολογιών ύψιστης ακρίβειας που είχαν τοποθετηθεί σε υψομετρική διαφορά μόλις 33 εκατοστών.

Τα ρολόγια έδειξαν ότι αν κάποιος ζήσει επί 79 χρόνια σε υψόμετρο 33 εκατοστών (ένα "πόδι") ψηλότερο από κάποιον άλλο, θα γεράσει περίπου 90 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (νανοδευτερόλεπτα) περισσότερο. Τα απίστευτα αυτά ρολόγια (που λέγονται και "ρολόγια κβαντικής λογικής"), τα οποία βασίζονται σε ανεπαίσθητες δονήσεις ενός ιόντος αλουμινίου που είναι παγιδευμένο σε ένα ηλεκτρικό πεδίο, "χάνουν" μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή όσο περίπου υπάρχει η ζωή η Γη. Οι δονήσεις αυτές έχουν την ίδια γκάμα συχνοτήτων με το υπεριώδες φως, συνεπώς μπορούν να ανιχνευτούν από λέιζερ, γι' αυτό τα συγκεκριμένα ατομικά ρολόγια στην ουσία είναι οπτικά.

Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ρολόγια να δείξουν ότι όντως ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα στο κεφάλι του ανθρώπου σε σχέση με τα πόδια του, γεγονός που έχει ικανοποιήσει βαθιά όσους πάντα πίστευαν ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο. Η επιβεβαίωση έγινε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ, υπό τον Τζέιμς Τσιν-Γουέν Τσου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το New Scientist, τη βρετανική "Ιντεπέντεντ" και το Live Science.

Ο Αϊνστάιν πρώτος, εδώ και περίπου 100 χρόνια, κατέρριψε την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος κινείται με την ίδια ταχύτητα για όλους και παντού στο σύμπαν. Είχε συνειδητοποιήσει (θεωρία της ειδικής σχετικότητας) ότι ο χρόνος είναι κάτι σχετικό και κινείται με διαφορετική ταχύτητα, ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις καθενός ανθρώπου. Έτσι, ο χρόνος κυλάει πιο αργά (επιβραδύνεται), όταν κανείς βρίσκεται πιο κοντά στη Γη ή όταν κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, για παράδειγμα, για κάποιον που στέκεται στην αποβάθρα των τρένων, ο χρόνος στο ρολόι του θα κυλάει ανεπαίσθητα πιο γρήγορα σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του, ο οποίος φοράει το ίδιο ακριβώς ρολόι, αλλά βρίσκεται μέσα στο τρένο που περνά μπροστά από την αποβάθρα (μόνο και μόνο επειδή αυτός κινείται ταχύτερα σε σχέση με τον αδελφό του).

Σύμφωνα εξάλλου με την θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, η βαρύτητα προκαλείται όταν σώματα με μεγάλη μάζα, όπως η Γη, καμπυλώνουν τον "ιστό" του χωροχρόνου, με συνέπεια ένα ρολόι που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, άρα και στη έλξη της βαρύτητάς της, να "τρέχει" πιο αργά σε σχέση με ένα ρολόι ψηλά σε ένα βουνό. Η απόκλιση του χρόνου έχει υπολογιστεί μαθηματικά χονδρικά σε τρία μικροδευτερόλεπτα ανά έτος ανά χιλιόμετρο υψομετρικής διαφοράς.

Η "ψαλίδα" αυτή στην ταχύτητα του χρόνου είχε ήδη επιβεβαιωθεί εδώ και δεκαετίες από ατομικά ρολόγια μεγάλης ακρίβειας, που βρίσκονταν πάνω σε πυραύλους στο διάστημα ή σε αεριωθούμενα αεροπλάνα, ότι ίσχυε για μεγαλύτερα υψόμετρα και μεγαλύτερες ταχύτητες κίνησης (οι διαφορές αυτές ήδη λαμβάνονται υπόψη από το σύστημα δορυφόρων GPS). Όμως για πρώτη φορά η σχετικότητα του χρόνου επιβεβαιώνεται τώρα και για ασήμαντες υψομετρικές διαφορές πάνω στη Γη μικρότερες του ενός μέτρου και ταυτόχρονα για μικρές ταχύτητες κάτω των δέκα μέτρων ανά δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι άλλος χρόνος ισχύει στα κεφάλι μας και άλλος στα πόδια μας!

Με άλλα λόγια, γίνεται φανερό πλέον ότι η θεωρία της σχετικότητας δεν ισχύει μόνο για ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός, ούτε μόνο για διαστημικές αποστάσεις, αλλά επίσης στην καθημερινότητά μας, όταν κάνουμε ποδήλατο ή ανεβαίνουμε μια σκάλα. Και, οπωσδήποτε, όσοι ζουν σε ρετιρέ, ας το ξανασκεφτούν, γιατί γερνάνε πιο γρήγορα!

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/329/5999/1630

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 24/09/2010 12:44:47

  Νομίζω πως το συγκεκριμένο έχει άμεση σχέση με την όλη φιλοσοφική κουβέντα που έχουμε ξανακάνει περί ύπαρξης λόγω παρατήρησης: ακόμα και ο μεγαλύτερος δυνάστης του ανθρώπου, ο "χρόνος", εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι μια δεδομένη πάγια συμπαντική σταθερά.

 2. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 24/09/2010 12:55:51

  Όποιος θέλει αθανασία μπορεί να εγκατασταθεί μέσα σε μία μαύρη τρύπα.

 3. StoXastis avatar
  StoXastis 24/09/2010 14:55:54

  Χμ. Ειναι αραγε η βαρυτητα ο λογος της διαφορετικης επιδρασης του χρονου ή μηπως κατι αλλο υπαρχει στο εσωτερικο της Γη που την προκαλει? Μια θεωρια καταθετω. Θα ηταν ενδιαφερον να επαναληφθει το πειραμα πχ στη Σεληνη, ωστε να διαπιστωσουμε αν η διαφορα παραμενει ιδια (κατ' αναλογια της μαζας της Σεληνης και κατ' επεκταση της βαρυτητας σε σχεση με τα αντιστοιχα μεγεθη στη Γη)
  Πιστευω πως θα βρεθουμε προ εκπληξεως..

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 24/09/2010 15:52:33

  Οι επιστήμονες καλά θα κάνουν να κοιτάξουν πώς να βελτιώσουν την ποιότητα τής ζωής των ανθρώπων.

  Ποσώς με ενδιαφέρει πόση θα είναι η μάζα τού σώματός μου αν τρέξω με το 90% τής ταχύτητας τού φωτός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι γιατί ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων πεινάει (κυριολεκτικά πεινάει) ενώ ο πλανήτης δεν παρήγαγε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία περισσότερο πλούτο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μάθω πώς γίνεται ΟΛΕΣ οι χώρες τής Γης να είναι χρεωμένες, ποιοι είναι οι δανειστές, και γιατί οι κυρίαρχες χώρες δεν τους ελέγχουν. Αυτό που με ενδιαφέρει να μάθω είναι γιατί από γενιά σε γενιά οι άνθρωποι γνωρίζουν όλο και περισσότερες πληροφορίες αλλά έχουν όλο και λιγότερη παιδεία. Αυτό που με ενδιαφέρει να μάθω είναι γιατί υπάρχουν φάρμακα μόνο για το 10% των ασθενειών.

  Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τον Αϊνστάιν. Τι προσέφερε ο Αϊνστάιν στην ανθρωπότητα, σε τελική ανάλυση; Η ζωή επιβάλλει να λύσουμε άλλου είδους προβλήματα πριν ασχοληθούμε με το πόσο γρήγορα γερνάνε όσοι στέκονται πάνω σε σκάλα.

  • Hase avatar
   Hase @ Στέργιος 24/09/2010 21:20:08

   Το οτι γραφεις σε ενα πληκτρολογιο το οφειλεις ΚΑΙ στον Αινσταιν. Η παιδεια δεν εξαρταται απο το κρατος αλλα απο την οικογενεια. Η γνωση εξαρταται απο το κρατος. Το να ρωτας τι προσεφερε ο Αινσταιν στην ανθρωποτητα ειναι και ασεβεια προς τον ανθρωπο και βλακεια.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Hase 25/09/2010 12:54:15

    Μπορεί να είμαι ασεβής και βλάκας, δεν το αποκλείω. Σε παρακαλώ πολύ, όμως, να μου διευκρινίσεις τι προσέφερε ο Αϊνστάιν στην ανθρωπότητα. Φώτισέ με.

   • Hase avatar
    Hase @ Hase 25/09/2010 22:23:57

    Ο φιλος Σαβας αναφερει μερικα. Αν θελεις να μαθεις περισσοτερα το διαδυκτιο ειναι ενας καλος χωρος. Οι επιστημονες που αναφερεις ηταν καλοι στον χωρο τους. Δεν εχουν ομως καμια σχεση με τον Αινσταιν. Απλα ψαξε και θα βρεις τοσα πολλα που θα εκπλαγεις για οτι εκανε ο Αλβερτος.

  • sawas avatar
   sawas @ Στέργιος 25/09/2010 15:43:06

   Αν εξερεσουμε την ερμηνεια που δινει ο καθενα μας για το τι ειναι "ποιοτητα ζωης" ο Αινσταιν (οι θεωριες του) βρισκει εφαρμογη στην καθημερινοτητα σου τουλαχιστον στα:

   GPS
   LASER
   CD Player
   Photocells
   Copy machines

   και πολλα αλλα που δεν ξερω αν βελτιωνουν την δικη σου 'ποιοτητα ζωης"

   Το αρθρο εδω (γερμανικα):
   h**p://www.spektrumverlag.de/artikel/996909

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ sawas 25/09/2010 16:04:37

    Φωτοτυπίες και GPS. ΟΚ, και μια ατομική βόμβα από δίπλα...

    Σε ευχαριστώ για την παραπομπή, φίλε sawas, αλλά δεν μπορώ να πω πως μεταπείστηκα.

    Δεν αρνούμαι τη μεγαλοφυΐα τού Αϊνστάιν, απλώς διαμαρτύρομαι για την αγιοποίησή του. Μπορεί να προσέφερε πολλά στη θεωρία τής επιστήμης, αλλά το έργο του που χρησιμεύει στη βελτίωση τής ζωής της ανθρωπότητας δεν αγγίζει ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι αυτό τού Παστέρ ή του Έντισον ή του Σαλκ.

   • sawas avatar
    sawas @ sawas 25/09/2010 17:52:56

    Εκει που βλεπεις βομβα δες και ενεργεια.....

    Τωρα αν χρησιμοποιητε κατι για καλο η για κακο σκοπο δεν φταιει μονο η επιστημη...

    Καλοι και τιμιοι οι επιστημονες που αναφερεις αλλα δεν μπορεις να τους συνγκρινεις (αλλοι χωροι, αλλοι χρονοι κτλ)

    Μονο την προσφορα του καθενα στο χωρο του μπορεις να αξιολογησεις.

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/09/2010 20:58:34

  Οι δορυφοροι GPS εχουν ρολογια τα οποια πανε αργοτερα απο αυτα στη γη.. για να βρουμε τη θεση μας με ακριβει, οταν στελνουν τα δεδομενα, τα διορθωνουν σε σχεση με τη διαφορα ωρας στα ρολογια τους με τα επιγεια. Ο λογος ειναι η ταχυτητα που κινουνται γυρω απο τη γη..

  Για τον ιδιο λογο και ο μακροβιοτερος αστροναυτης του ΜΙΡ ειναι κατατι νεοτερος απο εμας λογω της μεγαλης διαρκειας και ταχυτητας που εκανε το ταξιφια του γυρω απο τη γη..

  Δειτε κ αυτο.

  http://www.youtube.com/watch?v=QM28eErikAo

  ΠΠ

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/09/2010 21:03:17

  Εαν ταξιδεψουμε με την Ταχυτητα του Φωτος ο Χρονος ΣΤΑΜΑΤΑ !! Εαν την περασουμε... γυριζουμε στο παρελθον.

  Κατι ξερει ο ΓΑΠ π ειναι συνεχεια στ αεροπλανα.. ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΕΡΑΣΕΙ !!! αχχαχααααα

  ΠΠ

 7. Vagelford avatar
  Vagelford 25/09/2010 22:27:56

  Ο Einstein εκτός από τη θεωρία της σχετικότητας για την οποία είναι γνωστός, βοήθησε στην θεμελίωση (μαζί με άλλους φυσικά), στα πλαίσια της διδακτορικής του εργασίας, της έννοιας της ύπαρξης των ατόμων (που μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα δεν ήταν τελειωμένη υπόθεση). Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι έβαλε τα θεμέλια μαζί με τον Planck για την έννοια της κβαντικής φύσης της ενέργειας, οδήγησαν με λίγα λόγια στην εικόνα που έχουμε για τα πάντα σήμερα.

  Δηλαδή, να το πω πιο απλά, το γεγονός ότι έχουμε τις γνώσεις της χημείας που έχουμε σήμερα, περνά και από την προσφορά του Einstein. Όλη η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία περνά από την συνεισφορά του Εinstein.
  Όλες οι σύγχρονες ιατρικές διαγνωστικές τεχνολογίες ξεκινάνε από τη δουλειά του Einstein.
  Το μέλλον της παραγωγής ενέργειας, ξεκινά από τη δουλειά του Einstein.
  Και τέλος, η εικόνα που έχουμε για τη θέση μας στο σύμπαν βασίζεται στη δουλειά ανθρώπων σαν τον Einstein.

  Κάποιος θα μπορούσε να πει και ότι ο Γαλιλαίος και ο Νεύτωνας δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους και άρα ήταν παράσιτα που πέταγαν τον χρόνο τους ασχολούμενοι με το πως κινούνται οι πλανήτες και διάφορα τέτοια γραφικά. Και μετά να ρωτήσει, τι προσέφερε ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιό του και ο Νεύτωνας με τα εκκρεμή του και τα κάτοπτρα και τους φακούς;

  Η απάντηση είναι, τα πάντα για μας σήμερα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.