«Όσοι προβλέπουν την καταστροφή, θα διαψευστούν»
27/11/2014 15:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Όσοι προβλέπουν την καταστροφή, θα διαψευστούν»

Όπως είπαν κυβερνητικά στελέχη στο antinews, «ούτε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες με πολιτική παρέμβαση αποκλείεται, αλλά ούτε και να υπάρξει οριστική ρήξη με την τρόικα».

«Όσοι προβλέπουν την καταστροφή, θα διαψευστούν». Αυτή η δήλωση κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης δίνει το κλίμα που επικρατεί μετά την αποτυχίας των διαβουλεύσεων στο Παρίσι. Αν και η πλευρά της κυβέρνησης επιθυμεί να αποφορτίσει το κλίμα, γι' αυτό και δε μιλά για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.

Όπως είπαν κυβερνητικά στελέχη στο antinews, «ούτε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες με πολιτική παρέμβαση αποκλείεται, αλλά ούτε και να υπάρξει οριστική ρήξη με την τρόικα».

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν μεν περιθώρια να αρθεί το αδιέξοδο τις επόμενες ημέρες, και μετά από διαβουλεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να «τα σπάσουν». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι σε σειρά θεμάτων ενώ ήγειραν και νέες απαιτήσεις. Ζήτησαν από την κυβέρνηση να βρει 2,5 δισ. ευρώ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό προτείνοντας μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Επίσης, ζήτησαν αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στο 23% αλλά και να αλλάξει εκ νέου η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για να ενταχθούν λιγότερες ή και καθόλου επιχειρήσεις.

Οι υπερβολικές αυτές απαιτήσεις «έβγαλαν από τα ρούχα τους» την ελληνική πλευρά η οποία δε συζητά υποχώρηση σε ζητήματα που αφορούν μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στο Παρίσι όσο και σε ανώτερο επίπεδο τονίστηκε στους δανειστές ότι η Αθήνα στο σημείο αυτό δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Συζητά για επέκταση του μνημονίου ή για άλλα μέτρα μη δημοσιονομικού αποτελέσματος, δηλαδή για μέτρα που δεν θα θίξουν τα εισοδήματα των πολιτών. Όμως δε συζητά σε καμιά περίπτωση υποχώρηση σε απαιτήσεις που έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή.

Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου και του Γκ. Χαρδούβελη μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου για ολιγοήμερη ή μερικών εβδομάδων παράταση του παρόντος μνημονίου ουσιαστικά δεν αλλάζει και πολλά στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Δίνεται μια χρονική «ανάσα» ώστε να τραβήξουν οι συζητήσεις και μετά την 1η Ιανουαρίου. Είναι καθαρά τεχνική παράταση, εκτός κι αν υπάρχει ευρύτερο σχέδιο παράτασης του μνημονίου για 6 μήνες ή και για ένα χρόνο. Όμως, τι θα αλλάξει άραγε αν γίνει κάτι τέτοιο; Θα πάρει κανείς απόφαση να κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις; Το μόνο καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει παράταση και να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να αποδείξει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό ώστε να απαιτηθούν μέτρα. Με αύξηση των εσόδων, κυρίως από τις ρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη για τα ληξιπρόθεσμα αλλά κυρίως με το ρυθμό ανάπτυξης που θα είναι θετικός το 2015.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι στην τρόικα δεν επιζητούν απαγκίστρωση της Ελλάδας από το μνημόνιο, είτε γιατί είναι δογματικοί είτε γιατί φοβούνται ότι η χώρα θα «ξανακυλήσει». Αλλά, την ίδια ώρα που ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει σκληρά μέτρα οι ίδιοι έχουν φανεί αδίστακτοι και επιλήσμονες, καθώς έχουν αφήσει στην άκρη τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους για το οποίο είχαν δεσμευτεί από το 2012.

Οι επόμενες ημέρες, πάντως, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ελλάδα. Αν βρεθεί συμφωνία με υποχώρηση της τρόικας από τις παράλογες απαιτήσεις της, τότε όλα μπορούν να εξελιχθούν ομαλά και να πάμε σε Προεδρική εκλογή όπου εκεί θα αποφασίσουν οι βουλευτές αν θέλουμε εκλογές ή όχι.

Αν όμως επιμείνουν να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό τότε το αδιέξοδο θα είναι ολοκληρωτικό και θα προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JayGatsby avatar
  JayGatsby 27/11/2014 15:25:34

  «ούτε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες με πολιτική παρέμβαση αποκλείεται, αλλά ούτε και να υπάρξει οριστική ρήξη με την τρόικα» το "αποκλείεται" συνδέει και τα δύο μέρη της πρότασης;

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 27/11/2014 15:54:01

  Μακάρι να είναι έτσι και μακάρι η κυβέρνηση να αποδειχθεί καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με τον εξευτελισμό που υπέστη πριν από ένα μήνα, όταν επιχείρησε να εξέλθει μονομερώς από το Μνημόνιο. Είμαι βέβαιος ότι αν είχε υπάρξει καλύτερη προετοιμασία, η κυβέρνηση θα είχε αποφύγει αυτή τη σοβαρή αποτυχία, που τόσο της στοίχισε. Προσωπικά συμφωνώ με τους δανειστές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν απαιτείται καμία "απομείωση" για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του συρμού. Αλλά η συμπεριφορά των δανειστών είναι αντιφατική: Αν είναι "βιώσιμο" το χρέος, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα Μνημόνιο. Είναι εντάξει δηλαδή τα δημοσιονομικά της. Άρα, θα πρέπει να μας απαγκιστρώσουν από τα Μνημόνια. Δεν νοείται να είναι "βιώσιμο" το χρέος, αλλά να χρειαζόμαστε και "κηδεμονία". Αντιφατικά μεταξύ τους. Βιώσιμο χρέος, σημαίνει ότι μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας. Μπορούμε; Μπορούμε. Τότε αυτοί γιατί λένε από τη μια "όχι, δεν μπορείτε", ενώ με την κατάφαση της βιωσιμότητας λένε "μπορείτε"; Είναι φανερό ότι κάτι άλλο παίζεται και δεν είναι τυχαία η σύμπνοια μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την "προληπτική γραμμή", όταν διαφωνούν σε τόσο πολλά άλλα.

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 27/11/2014 17:02:27

   Γιατί δεν μπορεί, έτσι για αλλαγή, τα πράγματα να είναι όπως φαίνονται? :-) Είναι βιώσιμο το χρέος αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί ανάλογα. Παράδειγμα η πώληση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις, η πιστωτική πίστη και επομένως η μη χρήση των 11,5 δις του ΤΧΣ κτλ. Είναι βιώσιμο αν τα έσοδα ή οι δαπάνες δεν εκτροχιασθούν, αν τα ταμεία δεν πέσουν έξω στις δαπάνες, αν το συνταξιοδοτικό δεν παραμείνει βραδυφλεγής βόμβα κτλ Πόσο σίγουρος μπορεί να νοιώθει ένας καλόπιστος (πόσο μάλλον ένας κακόπιστος) για όλα αυτά το 2015? Με πιθανές εκλογές τον Μάρτιο. Τι συνέπειες θα είχε μια αποτυχία της Ελλάδας στις αγορές για το Credibility της ΕΖ αν είχε δώσει το OK? Ποια θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η σκέψη για μείωση του ρίσκου? Εγώ θα πίεζα για χρονική επέκταση του προγράμματος.....

  • Απο Πλατεια Βαθης avatar
   Απο Πλατεια Βαθης @ Διογένης 27/11/2014 17:09:04

   Τότε αυτοί γιατί λένε από τη μια "όχι, δεν μπορείτε", ενώ με την κατάφαση της βιωσιμότητας λένε "μπορείτε"; Ειναι δυσκολο να το καταλαβουμε, Διογενη; Η οικονομικη νεοτερη Ιστορια μας επαναλαμβανεται, υπο χειροτερους (;;) ορους. Η -θεωρητικοτατη κατ' εμένα- αποπληρωμη του χρέους μας βρισκεται σε βάθος 50 ετων (ποιος ζει;; ..ποιος πεθαινει;; ..ζησε Μάϊ μου κλπ), και οδευει προς την 100ετία (99 για την ακριβεια). Ολα ξεπουλημένα, ολα υπο ξενο έλεγχο. Το κυριο (επιδιωκόμενο) ειναι να μην υπάρχουν σε αυτον τον "χωρο" Ελληνες (με την πνευματικη εννοια). Γρηγορα στο Βικιπεδια ολα θα "αναθεωρηθουν" μιλώντας για εναν "εξαφανισθέντα πολιτισμο". Οσο για τις "διαπραγματευσεις"... 1) οσο εμεις δεν εχουμε γεματες της αποθηκες του Νομισματοκοπείου ετοιμα Ελληνικα τραπεζογραμματια και Ελληνικα κερματα (και το ξερουν οτι ΔΕΝ ΘΑ...), 2) οσο εμεις δεν εχουμε κηρυξει "κατασταση εκτακτου αναγκης" (αν μη συντηρητικη επιστρατευση και πολιτικη αμυνα) (και το ξερουν οτι ΔΕΝ ΘΑ...), και γενικοτερα 3) οσο εμεις δεν εχουμε "σχεδιο ΝΤΟΥ" (που έλεγε και ο Τράγκας), και οτι το "πολιτικο προσωπικο" μας ειναι απολυτα ελεγχόμενο (και το ξερουν οτι ΔΕΝ ΘΑ...)

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/11/2014 16:01:05

  Yπάρχει ρήξη με την τροικα χωρις καταστροφή; Εάν υπάρχει γιατί δεν γινεται;Εάν δεν υπάρχει γιατί λέγεται ότι θα διαψευσθουν οι καταστροφολόγοι αλλά μπορει να γινει η ρηξη; ΣΥΡΙΖΑΙΣΜΟΙ.Και φυσικά στο τέλος οι "ραγδαιες πολιτικές εξελιξεις" δηλαδή οι εκλογες.So what; Και τι τη νοιάζουν τη τροικα οι εκλογες;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ψυχραιμια 27/11/2014 16:15:24

   Στο "γιατί δεν γίνεται" η απάντηση μπορεί να είναι η ανικανότητα του σημερινού οικονομικού επιτελείου. Δεν σας κρύβω ότι όταν διάβασα προχθές τον Χαρδούβελη να λέει "πάμε στο Παρίσι για να κλείσουμε το βιβλίο με την τρόικα" είπα μέσα μου "ωχ, την πατήσαμε". Και όταν σήμερα διαβάζω τον Χαρδούβελη να λέει ότι "η τρόικα είναι ανυποχώρητη" (έστω και αν καταγράφεται στα υπέρ του ότι όλο και κάτι κατάλαβε αυτές τις ημέρες) άρχισα να αισιοδοξώ. Το επιτόκιο 8,4% όπου κινούνται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα είναι αστείο. Δεν αντικατοπτρίζει με τίποτα την ελληνική δημοσιονομική κατάσταση. Όμως αντικατοπτρίζει την πιθανότητα να πάνε όλα στραβά αύριο, είτε επειδή η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ενδώσει στο λαϊκισμό, είτε επειδή θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ (ο ορισμός, δηλαδή, του λαϊκισμού). Η ρήξη με την τρόικα θα ήταν δυνατή εάν φροντίζαμε παράλληλα να διασφαλίσουμε τα νώτα της αξιοπιστίας μας. Αυτό θέλουν οι αγορές. Αξιόπιστη οικονομική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑς στην αρχή έλεγε "θα καταργήσω το Μνημόνιο". Με το που είδε ότι το Μνημόνιο μπορεί να το καταργήσει ο Σαμαράς άρχισε να λέει "θα καταργήσω την λιτότητα". Μα, καλέ μου άνθρωπε, πώς θέλεις να επιβιώσεις χωρίς λιτότητα στη δημοσιονομική δίνη που βρέθηκες; Όλο και κάτι θα σου περισσεύει σιγά σιγά, αλλά σιγά σιγά, όχι με τη μία. Ο ΣΥΡΙΖΑς υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια που... θα μας χαρίσουν οι άλλοι! Που θα μας χαρίσουν οι "ανάλγητοι" δανειστές μας, που μέχρι στιγμής μας έχουν ψήσει το ψάρι στα χείλη! Πώς βρε καλέ μου ΣΥΡΙΖΑ θα σου χαρίσουν οι ανάλγητοι αυτά που χρωστάς; Όλα αυτά είναι ο ορισμός της αναξιοπιστίας μας ως χώρας. Κανονικά, μια αντιμνημονιακή αντιπολίτευση θα έπρεπε να χειροκροτήσει την κυβέρνηση Σαμαρά για την απόπειρα, έστω και αποτυχημένη, της μονομερούς εξόδου από το Μνημόνιο, και να κάνει "δημιουργική" και σοβαρή αντιπολίτευση κατακρίνοντας τα λάθη που οδήγησαν στην αποτυχία της μονομερούς εξόδου. Δείχνοντας δηλαδή αυτή τον "σωστό" αντιμνημονιακό δρόμο. Αντί γι' αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑς θέλει "χατήρια" από τους ξένους, δηλαδή κι άλλη δυνατότητα παρεμβάσεων των ξένων στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑς δεν υπόσχεται κάτι που θα κάνει αυτός ως κυβέρνηση, υπόσχεται αυτά που θα κάνουν τάχατες οι άλλοι, αν έρθει αυτός στην κυβέρνηση. Είναι σαν να είχαμε π.χ. πόλεμο με την Τουρκία και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑς "θα σταματήσουμε τον πόλεμο, διότι θα πούμε στην Τουρκία να σταματήσει τον πόλεμο". Κάπως έτσι. Όσο ήταν ο Στουρνάρας υπουργός οικονομικών καταγράφαμε πολύ αξιόπιστες επιδόσεις σε σχέση με την αντιπαράθεσή μας με την τρόικα. Τώρα έχουμε πάει πίσω και σε αυτό. Βγήκαμε στις αγορές, μας χειροκροτούσαν όλοι. Τώρα πού πήγε εκείνο το χειροκρότημα; Εγώ νομίζω ότι ο Σαμαράς έχει πρόβλημα οικονομικού επιτελείου και αφού δεν το επέλυσε όταν το κατάλαβε, τώρα πληρώνει την επιλογή του να μην το επιλύσει τότε. Η ρήξη κατά τη γνώμη μου δεν θα επέλθει και υπάρχουν αρκετές σημειολογικές ενδείξεις για αυτό. Αν επέλθει, τότε αυτό θα είναι καλό για την κυβέρνηση πολιτικά, διότι θα είναι σαν να έχει ήδη αποτύχει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑς να βρει λύση με την πολιτική του "πάω δυναμικά και δεν με νοιάζουν τα άλλα". Ναι, Συριζαϊσμοί σε μεγάλο βαθμό, αλλά προσωπικά προτιμώ να περάσω έναν μήνα Συριζαϊσμών με κυβέρνηση Σαμαρά, μπας και καταλάβει η ελληνική κοινωνία τι εστί Συριζαϊσμός και "μπολιαστεί" με αντισώματα, κάτι σαν "αντισυριζαϊκός" εμβολιασμός δηλαδή σε συνθήκες μη επικίνδυνες ή πάντως όχι τόσο επικίνδυνες για τη χώρα. Το θέμα είναι να μην έρθει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα άλλα βολεύονται.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ ψυχραιμια 27/11/2014 16:19:58

   Ναι. Υπάρχει ζωή τελικά και πριν από το ...θάνατο, Ψυχραιμία.

 4. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 27/11/2014 19:43:30

  Δεν είναι ο καλοθρεμμένος και μακρυμάλλης άντρας που φοβάμαι, αλλά αυτός που φαίνεται χλωμός και πεινασμένος. Ιούλιος Καίσαρ, 101-14 π.Χ., Ρωμαίος στρατηγός & ύπατος

 5. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 27/11/2014 19:50:13

  ΕΛΕΝΗ: Οὐκ ἦλθον ἐς γῆν Τρῳάδ’, ἀλλ’ εἴδωλον ἦν. ΑΓΓΕΛΟΣ: Τί φῄς; Νεφέλης ἄρ’ ἄλλως εἴχομεν πόνους πέρι; ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΕΛΕΝΗ ---------------------------------------------------------------
  "...άραξα μοναχός μ’ αυτό το παραμύθι, αν είναι αλήθεια πως αυτό είναι παραμύθι, αν είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι δε θα ξαναπιάσουν τον παλιό δόλο των θεών∙ αν είναι αλήθεια πως κάποιος άλλος Τεύκρος, ύστερα από χρόνια, ή κάποιος άλλος Αίαντας ή Πρίαμος ή Εκάβη ή κάποιος άγνωστος, ανώνυμος, που ωστόσο είδε ένα Σκάμαντρο να ξεχειλάει κουφάρια, δεν το ‘χει μες στη μοίρα του ν’ ακούσει μαντατοφόρους που έρχουνται να πούνε πως τόσος πόνος, τόση ζωή πήγαν στην άβυσσο για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη" Γιώργος Σεφέρης, "Ελένη"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.