#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2013 17:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όσα λένε ΔΝΤ και Ρουμπινί για "λάθος" είναι για αφελείςΤου Κώστα Ροδινού

Σιγά – σιγά αρχίζουν να αποκαλύπτονται.

-Το ΔΝΤ ομολόγησε  ότι δεν είχε εκτιμήσει σοβαρά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ύφεση. Όπως γράψαμε και άλλες φορές, δεν είχαν υπολογίσει σωστά τους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές»!

Αυτό το λάθος, ούτε μαθητευόομενος οικονομολόγος δεν θα το έκανε, πόσο μάλλον τεχνοκράτες του ΔΝΤ. Αδυνατούμε να το κατανοήσουμε. Αν διέπραξαν τέτοιο σφάλμα, οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.

Όμως, τις επιπτώσεις αυτού του «λάθους» η Ελλάδα τις πληρώνει με ανεργία της τάξεως του 30%, κατεστραμμένη οικονομία, διαλυμένη κοινωνία και ζοφερές προοπτικές.

Και  νομίζουν ότι μπορούν να τη "βγάλουν καθαρή" απλά ομολογώντας ότι έκαναν λάθος; Δεν πρέπει να πληρώσουν για το λάθος αυτό; Και σαν μια ένδειξη ελάχιστης παραδοχής,  δεν πρέπει να απομακρύνουν πάραυτα τους υπαίτιους;

-Ο μέγας προφήτης Ρουμπινί, ...συντετριμμένος, ομολογεί, επίσης,  ό,τι έπεσε έξω στις προβλέψεις του για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.

Το ό,τι κάποιοι κερδοσκόπησαν σε βάρος της χώρας μας με βάση τις  προβλέψεις του, είναι ....ήσσονος σημασίας!

Το ό,τι ο πολύς Ρουμπινί ήταν συνομιλητής του Πρωθυπουργού που μας έβαλε στο Μνημόνιο, δεν φαίνεται, επίσης, να έχει καμιά σημασία;

Με την άσκηση ποινικής διώξεως εναντίον του Προέδρου της Στατιστικής Αρχής επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν, τουλάχιστον,  ενδείξεις πώς κάποια λαθροχειρία έγινε κατά  τον υπολογισμό του ελλείμματος του  2009.

Θυμίζω πως με βάση εκείνους τους υπολογισμούς η χώρα σύρθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες,  στο μνημόνιο. Αφού προηγουμένους είχε διασυρθεί σ’ Ανατολή και Δύση με τους «τιτανικούς». Μόνο τα μισά, από εκείνα που λέει η κα Γεωργαντά, να ισχύουν στοιχειοθετείται έγκλημα σε βάρος της χώρας.

Είναι, επομένως, εύλογο να απορεί κανείς: Τόσα πολλά  ....«λάθη» μαζεμένα, την ίδια χρονική συγκυρία, για το ίδιο θέμα, από τόσο έμπειρους και τόσους πολλούς ειδικούς;

Η ...θεωρία του  λάθους είναι για αφελείς.

Είναι προφανές ότι υπήρξε μεθόδευση.

Και όταν υπάρχει μεθόδευση για ζητήματα αυτής της φύσεως, όπου παίζονται χρήματα, πολλά χρήματα, είναι βέβαιον ότι κάποιοι θησαύρισαν σε βάρος μας.....

Είναι υποχρέωση της κυβερνήσεως και της χώρας, στο όνομα αυτών, που τρία χρόνια δεινοπαθούν από την κρίση, να αποκαλύψει την πλήρη αλήθεια. Πώς και γιατί οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο.

Η αλήθεια θα είναι λυτρωτική και θα ενισχύει τη χώρα. Δεν θα την βλάψει. Ο απλός πολίτης που υποφέρει, δικαιούται να ξέρει γιατί υποφέρει.

Και η Κυβέρνηση, από την υποχρέωση αυτή, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραιτηθεί.....Στο όνομα οποιασδήποτε πολιτικής σκοπιμότητας.

Για αυτό καί είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για να διερευνήσει την υπόθεση και να καταλογίσει ευθύνες, όπου αυτές εντοπιστούν. Αποτελεί, άλλωστε, ρητή προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής.

«Το  Έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό  ό,τι είναι αληθές».

Αποτελεί παρακαταθήκη του Εθνικού μας Ποιητή.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/01/2013 17:16:29

  Κώστα, καλησπέρα.
  θα συμφωνήσω με όλα αλλά, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τον Σολωμό ως προς το τ'ι ε'ιναι αληθ'ές και τί εθνικό (και πρέπει να πω πως η σχέση τους δεν είναι μονοσήμαντα αντιστρόφως ανάλογη ούτε και το 1 είναι ο ατίποδας του άλλου). Θα το αντέστρεφα και θα έλεγα πως ό,τι είναι εθνικό -συμφέρον, αν αυτό εννούσε ο μεγάλος Σολωμός- είναι και αληθές, και όχι το αντίστροφο. Διότι μπορεί κάτι να έιναι αληθές αλλά όχι και εθνικό (συμφέρον).
  Πχ. 1) Θα ήταν εθνικό, και αληθές, αν είχαμε ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και όχι αυτό που έιχαμε (και έχουμε ακόμη). Τότε
  2) Θα ήταν αληθές και εθνικό να είμαστε στην νομισματική ένωση που θα δρούσε ως πολλαπλασιαστής (εθνικής) ισχύος. ενώ τώρα δρα ως υποπολλαπλασιαστής.
  Αν δεν ξεφύγουμε από τις (δεξιές;) ιδεοληψίες - πχ. πάση θυσία στην ένωση- αλλά με τι τίμημα (;) - όπως επίσης και από την Χοτζική μαρξιστοτροτσκυιστικής έμπνευσης απομόνωση, προκοπή δεν βλέπουμε.
  Εν κατακλείδι, αν κάτι έιναι εθνικό ή αληθές (τα 2 έιναι ανεξάρτητα) πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση.
  Καλό απόγευμα.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Νίκος Αργεάδης 27/01/2013 22:00:59

   Αγαπητέ Νίκο Αργεάδη, συγγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω !!!
   Άς υποθέσουμε καταρχήν το εύλογο: Εθνικό είναι ό,τι κάνει καλό στο έθνος.
   Πως γίνεται λοιπόν κάτι να είναι εθνικό, άν προηγουμένως δεν είναι διαπιστωμένα αληθές; Γίνεται να είναι εθνικό το αμφιβόλου αλήθειας;
   Εδώ η Αριστοτελική λογική (η μόνη που έχει μείνει όρθια σε καιρούς τρέλλας) "εξεγείρεται". Ο συλλογισμός "δεν βγαίνει", τελεία και παύλα.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Uncle Stgm 28/01/2013 09:41:42

    Αγαπητέ Θείε, ένα παράδειγμα θα σε πείσει. Δείνω πιο εκτεταμένο ορισμό ή διαφορετικούς ορισμούς στο "αληθές", έναν πολιτικό και έναν σύμφωνα με την ιστορική πραγαμτικότητα, λαμβάνοντας υπ' οψιν την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται και η οποία είναι πιο σύνθετη.
    Πχ. Είναι αληθές πως Μακεδονία=Ελλάδα. Επομένως είναι και εθνικό.
    Για τους Σκοπιανούς και για τους "φίλους" τους η Μακεδονία δεν είναι Ελλάδα. Γι' αυτούς είναι αληθές αλλά για μας όχι. Στην διεθνή πρακτική έχει επικρατήσει η "αλήθεια" τους και όχι η δική μας ιστορική αλήθεια. Οι εντός Ελλάδας "πραγματιστές", απάτριδες κλπ ήταν -και είναι πάντα- έτοιμοι να δώσουν το "Μακεδονία" είτε επιθετικά είτε αλλιώς στους σφετεριστές της ιστορίας μας διότι πλέον το θεωρούν συμβατό με το εθνικό (συμφέρον) μας. Τι θέλω να πω: Τα πράγματα είναι σχετικά και ό,τι έιναι "αληθές" δεν είναι ταυτόχρονα και εθνικό. Εξαρταται από τον ορισμό του "αληθούς".

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Αργεάδης 28/01/2013 00:03:53

   χαίρε Νίκο,
   μάλλον πρόλαβε και με κάλυψε ο Θείος

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Νίκος Αργεάδης 28/01/2013 00:48:43

   Ας το προσεγγίσουμε δια του παραδείγματος στην τέχνη:
   Αναζητώντας τα στοιχεία που συνθέτουν το παλίμψηστο της ταυτότητάς μας, έχουμε μπροστά μας κάποια αγγεία της αρχαιότητας από την χερσόνησο του Αίμου και αγωνιούμε να αναγνωρίσουμε αυτά που έχουν δημιουργηθεί από ελληνικά φύλα κοινής γλώσσας, με διαλέκτους, θρησκείας και όμαιμον, τότε. Ε, τα εθνικά ελληνικά αγγεία είναι και οι αληθινές ψηφίδες που συνέχουν την ταυτότητά μας.
   Επί της πολιτικής τώρα, τα εθνικώς ελληνικά -ήτοι σύμφυτα της ταυτότητάς μας και όχι αλλότρια, άρα επιθετικά και προορισμένα για αποτυχία- μέτρα ανασυγκρότησής μας είναι και τα μόνα αληθινά προς το συμφέρον μας!

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/01/2013 17:17:43

  Αντί ατίποδα, αντίποδας. Πληκτροδαίμων γαρ...

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 27/01/2013 17:29:38

  Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Νομοτελειακά Αναπόφευκτο

  • anonymous avatar
   anonymous @ η Dimi 27/01/2013 18:32:57

   Δεν αρκεί. Από κάποιο σημείο και πέρα πρέπει να αναλάβουν οι μυστικές υπηρεσίες. Ή πληρώνουν (επίσημα με διακρατική σύμβαση όχι με διαγραφές υπό μορφήν χάρης) για τη ζημία που έκαναν κι επιστρέφουν τα λεφτά που έβγαλαν ή φυτεύονται.

 4. Geros avatar
  Geros 27/01/2013 18:21:54

  Υπάρχουν τρία ασύνδετα κατά την γνώμη μου πράγματα που συνδέετε σε αυτό το άρθρο.
  1. Οι περίφημοι πια δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Και μόνο το ότι λέτε ότι και μαθητευόμενος οικονομολόγος δεν θα έκανε αυτό το λάθος δείχνει πως ούτε ξέρετε τι ακριβώς είναι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές , ούτε πως υπολογίζονται.
  2. Οι συνεχόμενες προφητείες του κυρίου Ρουμπινί. Ο κύριος αυτός προφητεύει καταστροφές από τότε που .... γεννήθηκε. Όταν επιτέλους επιβεβαιώθηκε όλοι τον είπαν προφήτη μιας και οι προηγούμενες του προφητείες που δεν επιβεβαιώθηκαν δεν ήταν πολύ γνωστές γιατί και αυτός τότε δεν ήταν πολύ γνωστός. Τώρα όμως που είναι γνωστός όλες οι προφητείες καταστροφής που κάνει και δεν επιβεβαιώνονται το μόνο που αποδεικνύουν είναι το ποιος είναι ο κύριος αυτός: Ένα σταματημένο ρολόι που δείχνει σωστά την ώρα μόνο δυο φορές την μέρα.
  (αλήθεια που χάθηκαν όλοι οι Κευνσιανοί σχολιαστές να μας πουν για το αστέρι τους τον Ρουμπινί?)
  3. Η δίωξη κατά του διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ.
  Σε αυτό το θέμα η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για μπαρούφα που μπορεί να σκάσει στα μούτρα της κυβέρνησης αν δεν γίνει ο σωστός χειρισμός. Δεν λέω ότι ξέρω το θέμα σε βάθος , δεν το ξέρω , έχω όμως σχηματίσει την εντύπωση ότι η κυρία , βάση των καταγγελιών της οποίας έγινε η δίωξη , στερείται σοβαρότητος. Είχα ακούσει μια συνέντευξη της και μου έδωσε την εντύπωση ατόμου χωρίς συνοχή σκέψης , στον κόσμο της , πετούσε κατηγορίες και στην συνέχεια τα γύριζε .... γενικά μια περίεργη κυρία. Αν η εντύπωση μου επιβεβαιωθεί τότε η κατηγορία θα καταρρεύσει και ο κόσμος θα μιλάει συγκάλυψη , συνενοχή και συνωμοσίες.

  Ανήκω στους αφελείς που δεν πιστεύουν ότι συνδέονται όλα αυτά.

  • ΑΕΣ avatar
   ΑΕΣ @ Geros 27/01/2013 21:35:19

   Από πότε οι Κευνσιανιστές οφείλουν να υπερασπίζουν τον κ.Ρουμπινί; Πού σωστά του αποδίδετε πολλούς από τούς χαρακτηρισμούς σας..
   Για τούς Νεο- δεν συζητώ για τούς παραδοσιακούς αναφέρομαι....

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Geros 27/01/2013 21:53:01

   1. Οι λεγόμενοι "δημοσιοοικονομικοί πολλαπλασιαστές" είναι ένα αρκετά αυθαίρετο οικονομετρικό εργαλείο (κατά τη γνώμη μου μπακάλικης λογιστικής για δικαιολογησεις εκ των υστερων ). Δεν είμαι ο κατεξοχήν ειδικός, αλλά βρίσκω εξαιρετικά ακριβέστερα τα κλασικά μακροοικονομικά εργαλεία, όχι μόνον του Κέυνς αλλά και τα μακροπερίοδα των Σουμπετερ και Κοντράτιεφφ (ανοδικοί και καθοδικοί κύκλοι).
   Δεν είμαι "Κευνσιανός", αλλά θεωρώ τον Κέυνς αναντικατάστατο για το ορατό μέλλον...
   2. Η βασική "καταστροφική προφητεία" του Ρουμπινί επιβεβαιώθηκε πλήρως: Η καταστροφή της Αμερικανικής αγοράς ακινήτων το 2008. Η "μητέρα όλων των φουσκών", η καταστροφή του 50 % του επενδεδυμένου σε ακίνητα κεφαλαίου, δεν ήταν χρηματοπιστωτικό γεγονός. Ήταν καταστροφή στην πραγματική οικονομία, που προκάλεσε την χρηματοπιστωτική κριση.
   Συνήθως αντιστρέφουν τη σχέση αιτίου - αιτιατού.
   Το αδύνατο σημείο του Ρουμπινί είναι η πολιτική - δεν καταλαβαίνει (και όχι μόνον αυτός) πώς "δουλεύει" η ΕΕ και η Ευρωζώνη. Έπεσε έξω για την Ελλάδα και το Ευρώ όχι απο οικονομικο λάθος, αλλά από καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ λάθος.
   Σημειωτέον ότι ο σκληρός νεο-Κευνσιανός Ρουμπινι έχει βάλει "ερωτηματικό" σε ότι αφορά την Κευνσιανή θέση για την πτωτική τάση του ποσοστου του κέρδους, και αναρωτιεται μήπως έχει μακροπρόθεσμα δίκιο ο Μάρξ και όχι ο Κέυνς...
   3. Για τη δίωξη κατά του διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ συμφωνούμε απολύτως. Οι "διώκτες" φαντάζονται το χρέος του ευρυτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΔΕΚΟ) εκτός του Δημόσιου χρέους, αυτό τα λέει όλα, η "αθανατη" παραφουσκωμένη δεκαετία του 2000....

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ Uncle Stgm 28/01/2013 14:13:20

    "Σημειωτέον ότι ο σκληρός νεο-Κευνσιανός Ρουμπινι έχει βάλει “ερωτηματικό” σε ότι αφορά την Κευνσιανή θέση για την πτωτική τάση του ποσοστου του κέρδους, και αναρωτιεται μήπως έχει μακροπρόθεσμα δίκιο ο Μάρξ και όχι ο Κέυνς…"
    Θείε, ποιά είναι η Κευνσιανή θέση για την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους στην οποία έχει βάλει ερωτηματικό ο Ρουμπινί;
    Επίσης οι πολλαπλασιαστές είναι μέρος της οικονομικής θεωρίας που γίνεται προσπάθεια να εκτιμηθούν οικονομετρικά. Οι δε Σουμπέτερ και Κοντράτιεφ δεν κατασκεύασαν ποτέ εργαλεία οικονομικής πολιτικής, μια άποψη για την κυκλική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας εξέφρασαν.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ τηλέμαχος αναγνώστου 28/01/2013 19:49:38

     1. Αγαπητέ Τηλέμαχε, χωρίς να είμαι ειδήμων, γνωρίζω ότι ο Κέυνς δεν αποδεχόταν την Μαρξική θέση για τον εγγενή μακροπροθεσμο μηχανισμό αυτοκαταστροφής του καπιταλισμού μέσω της πτωτικής τάσης του ποσοστου του κέρδους. Υπέθετε ότι το πρόβλημα ενεργού ζήτησης και ανεπαρκούς αξιοποίησης του εμπορεύματος που αυξάνεται όσο μεγαλώνει η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, μπορούσε να λυθεί με τα δικά του εργαλεία (παρέμβαση του κράτους με στόχο την πλήρη απασχόληση κτλ).
     2. Ο προσδιορισμός των πολλαπλασιαστών στηρίζεται σε μια σειρά "γραμμικές" και ντετερμινιστικές υποθέσεις, τη στιγμή που η δυναμική των πραγματικών οικονομικών φαινομένων είναι μάλλον "χαοτική" από μαθηματική άποψη.
     3. Οι "κύκλοι ή κύματα" είναι εργαλεία μακροοικονομικής ανάλυσης, όχι οικονομικής πολιτικής.
     Ωστόσο, η θεωρία της "αντικυκλικής πολιτικής" που οικοδόμησαν οι επίγονοι του Κέυνς (βλ. Γκάλμπραίηθ ο πρεσβύτερος, η Τζόαν Ρόμπινσσον και όλη η "σχολή του (Βρετανικού) Καίημπριτζ" έχει ως βασική προυπόθεση την ισχύ των "μακρών κυμάτων" Σουμπέτερ - Κοντράτιεφ.

     • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
      τηλέμαχος αναγνώστου @ Uncle Stgm 29/01/2013 01:40:02

      1.Τώρα κατάλαβα τι εννοούσες. Χαίρομαι που στο Stern School of Business του NYU ανακαλύπτουν τον Μαρξ και μάλιστα τον προτιμούν από τον Keynes. Κάποτε αυτό ήταν αιτία απόλυσης σε κείνη την πλευρά της Washington Square.
      2. Τους πολλαπλασιαστές τους βρίσκεις και ex post από τα πραγματικά πρόσφατα δεδομένα. Πρόβλημα θα υπήρχε αν δεν ήταν τόσο σταθεροί όσο διατείνεται η θεωρία.
      3. Άλλο οι κύκλοι (άνθηση, ύφεση) για την ύπαρξη των οποίων όλοι συμφωνούν και άλλο τα (αμφισβητούμενα) "μακρά κύματα" τα οποία δεν είναι ούτε ανάλυση ούτε πολιτική αλλά απλά παρατήρηση. Ρόμπινσον και Γκαλμπρέηθ δε, καμία σχέση με αντικυκλυκή πολιτική και με τα "long waves". Γι αυτά δες καλύτερα E. Mandel για να διαπιστώσεις και εκεί την ανωτερότητα της μαρξιστικής ανάλυσης (!).

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ τηλέμαχος αναγνώστου 29/01/2013 14:58:35

      1.
      http://www.project-syndicate.org/commentary/is-capitalism-doomed

 5. δημης avatar
  δημης 27/01/2013 18:28:56

  Και...ΝΑΤΗ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ....ΣΚΕΨΗ......επαναλαμβάνεται.....
  Παλιά ο τάδε ...ηγέτης δε...,λέι ...., ερμήνευσε τον Μάρξ σωστά...
  Ο....Δείνα ....δεν πήρε υπ΄όψιν του τις σημειώσεις , λέει.. , του Λένιν..
  Αυτός δεν ερμήνευε ,λέει , τον Μάο (Πού είστε Τατούλη , Πιπιλή, Τσουκάτο..κλπ συγγενείς..)
  Εκείνος...,λέει, ..μετάφρασε λάθο τον ...Στάλιν....
  ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΩΣ ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥΣ ..ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ...

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/01/2013 18:37:02

  Δεν μπορεί κανείς να μην συμφωνήσει με το σχόλιο.
  Χωρίς βαθυστόχαστες αναλύσεις και μετά από την εξέλιξη των γεγονότων, είμαι πεπιεσμένος ότι:
  Πράγματι υπήρξε μεθόδευση ώστε να οδηγηθούμε στην Τρόικα.
  Μεθόδευση εγγίζουσα τα όρια θεωρίας συνωμοσίας .
  Προμελετημένη η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας , όχι όμως και επιθυμητή η έξοδος της από την ΕΕ ή Ευρωζώνη.
  Καταστροφική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τις μεθοδεύσεις ροκανίσματος της συγκυβέρνησης.
  Εφικτή μια απειλή (εκβιασμός) της Ελλάδας για έξοδο , εφόσον η Τρόικα συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική της (την οποία και η ίδια παραδέχεται).
  Μυστήριο η ξαφνική και η απόλυτη αλλαγή πλεύσεως του Σαμαρά , κυρίως μετά την επίσκεψη στην Μέρκελ!!!!

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ ΝΤΙΝΟΣ 28/01/2013 12:23:07

   Μυστηριο ; Καμμια πιο απλη και λιγωτερο μεταφυσικη ερμηνεια δεν σας περναει απο το μυαλο ;

 7. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 27/01/2013 18:51:12

  Αγαπητέ κ. Κ.Ρ.
  "Η …θεωρία του λάθους είναι για αφελείς" .

  Τόσα χρόνια τώρα ακούμε για Δ.Ν.Τ. , χωρίς Κανείς ν' αγγίξει έστω το "βασικό στόχο" που έχει αυτός ο ... Διεθνής Οργανισμός(;) . Από το τέλος της δεκαετίας του '70 καθηγητής μας στο Α.Π.Θ. , "εξιστορούσε" στο Αμφιθέατρο τα εξής :
  Βασικός Στόχος του Δ.Ν.Τ. όπου "εγκαθίσταται" , είναι να "χαμηλώσει - εξαθλιώσει" το οικονομικο-κοινωνικό επίπεδο του Λαού της υπό "εξυγίανση Χώρας" , ώστε σχετικά εύκολα πρώτον να "ιδιωτικοποιηθούν" οι κρατικές Εταιρείες και δεύτερον , να μην υπάρχει σθεναρή αντίδραση από την κοινωνία , αφού θα βρίσκεται σ' ανέχεια .

  Στην περίπτωσή μας όμως που ΔΕΝ είμαστε χώρα του τρίτου (;) λεγόμενου Κόσμου , αλλά εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης κι' επειδή κάπου αρχίζει να "βρωμάει" κατά Ιταλία και Γαλλία μεριά (βλ. νέα άρθρα στον Διεθνή κυρίως τύπο) , αρχίζουν κάποιοι να τα μαζεύουν , (όσο μπορεί να γίνει , τουλάχιστον αφορά επικοινωνιακά τους Μη Επαΐοντες) ... Γι' αυτό το λόγο ο μεν κ. Τόμσεν "παίζει" με συντελεστές κι' αριθμούς (επικαλούμαι και πάλι τον καθηγητή μας που μας έλεγε ότι -την τότε εποχή- στους Αριθμούς μπορείς ακόμη και την Οικονομία της Χιλής να την εμφανίσεις ... ανθούσα !) , αλλά κι' ο δικός μας ... Α. Λοβέρδος αρχίζει να τα γυρίζει σιγά - σιγά .

  Άρα ΜΟΝΟ γι' αφελείς είναι η θεωρία του αθώου Λάθους των ... έρμων πολλαπλασιαστών !

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 27/01/2013 19:23:28

  «Η …θεωρία του λάθους είναι για αφελείς.
  Είναι προφανές ότι υπήρξε μεθόδευση.»
  «...να αποκαλύψει την πλήρη αλήθεια. Πώς και γιατί οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο.»

  Καί διερωτώμαι:
  Μήπως καί η …θεωρία τής αποκάλυψης τής πλήρους αλήθειας είναι για αφελείς;

  Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το γνήσιο προϊόν της καταληστεύσεως του δημοσίου πλούτου από συντεχνίες, συνεταιρισμούς, συνδικαλιστικά σωματεία, δημόσιες επιχειρήσεις και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Όλος αυτός ο εσμός της ελληνικής, σοβιετικού τύπου, κλεπτοκρατίας δίνει σήμερα τον υπέρ πάντων αγώνα για να καταρρεύσει η χώρα. Είναι η μόνη ελπίδα τους. Διότι, μία ελληνική κατάρρευση θα αφήσει άθικτους όλους τους μηχανισμούς της διαφθοράς και θα ενισχύσει τις εξουσίες των συντεχνιών.

  Οι άλλοι σκιώδεις συνυπεύθυνοι δέν πρόκειται νά αποκαλυφθούν ποτέ.
  Είναι οι πάτρωνες καί σχεδιαστές αυτής τής ληστείας γιά ίδιον όφελος.

  Είναι προφανές ότι δέν πρόκειται νά αποκαλυφθούν:
  1. Οι δημιουργοί του σύγχρονου τραπεζικού και νομισματικού συστήματος της Ελλάδας.

  2. Οι βασικοί χρηματοδότες, συνιδρυτές και μεγαλομέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ).

  3. Αυτοί πού εξέδιδαν δάνεια για τη δημιουργία έργων υποδομής και δανειοδότησαν εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Έχοντας το νομισματικό έλεγχο και τον έλεγχο της παραγωγής χρήματος στην Ελλάδα, έπαιξαν σε βάθος χρόνου και στα δυο επίπεδα.

  4. Αυτοί πού παρέμειναν βασικοί μέτοχοι της ΕΤΕ μέσω πολλών εταιρειών (όπως Neuberger Berman).

  5. Αυτοί πού είναι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας της Ελλάδας (η οποία πήρε τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας από την Εθνική Τράπεζα).

  6. Η N. M. Rothschild & Sons πού ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους για ιδιωτικοποιήσεις(της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου), και σύμβουλος δεκάδων τραπεζών και εταιρειών στην Ελλάδα (Cosmote, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Εγνατία, Γενική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Eurobank, κ.α.)

  7. Ο κ. Τζοτζεφ Ακερμαν, πού ήταν: Διοικητής της Deutsche Bank (η οποία είναι σύμβουλος του γερμανικού κράτους για τη διαχείριση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής κρίσης). Υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens από το 2003 και Β’ αναπληρωτής πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου τηςSiemens σήμερα. Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Vodafone. Μη-εκτελεστικός διευθυντής της Royal Dutch Shell, πετρελαϊκής εταιρείας συμφερόντων Ρότσιλντ
  (γιατί η SHELL και BP πούλησαν τα πρατηριά τους στην Ελλάδα αρχές του 2009. Προφανώς ήξεραν για την κρίση…… γιατί αυτοί την προετοίμαζαν.)

  8. Η NEUBERGER BERMAN. Μία από τις εταιρίες που πρωτοστάτησαν στην επίθεση και στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πουλώντας 1,7 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2009.
  καί
  - Έχει θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Eurobank Ergasias, Εμπορική
  - Είναι ο 1ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  - Είναι μεγαλομέτοχος στη Goldman Sachs
  - Είναι μεγαλομέτοχος στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch
  BLACKROCK, U.K.
  - Έχει θέσεις στην Τράπεζα Ελλάδας, Εθνική, Eurobank Ergasias, Εμπορική
  - Είναι ο 2ος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
  - Είναι μεγαλομέτοχος στη Goldman Sachs
  - Είναι μεγαλομέτοχος στους οίκους Moody’s και S & P

  9. Η Goldman Sachs πού καλείται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Σημίτη το 2.000 και εκπονεί το Πρόγραμμα ΑΡΙΑΔΝΗ(πρόγραμμα χρηματιστηριακής δανειοδότησης που παρουσιαζόταν ως πώληση, ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ).
  Η Goldman Sachs πού τό 2002 εκπονεί το Πρόγραμμα ΑΙΟΛΟΣ (με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης αεροδρομίων και τυχερών παιχνιδιών)
  κεφάλαια.
  Η Goldman Sachs πού τό 2009 (μέσα Οκτωβρίου) στέλνει στην Ελλάδα κλιμάκιο αξιωματούχων και προτείνει τη χρήση ενός νέου χρηματιστηριακού «προϊόντος» για την κάλυψη των αναγκών της χώρας για το 2009 και 2010. Η πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση καί λίγες μέρες αργότερα ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την Ελλάδα (από Α σε Α-). Σημειώνεται πτώση της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο της Ν.Υ.

  10. Τό «τεχνικό» λάθος τής Τράπεζας της Ελλάδας τόν Οκτώβριο τού 2009, ώστε τό Τ3 νά γίνει Τ10.

  „There are two ways to conquer and enslave a nation,” είπε ο Adam Smith πρίν 250 χρόνια: „One is by sword, the other is by debt”.
  Στήν Ελλάδα διαλέχθηκε ο δεύτερος δρόμος.
  Στήν πραγματικότητα δέν έχει επιλεχθεί αυτή καθ’ εαυτή η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει νά κάνει μέ τό δολαριακό πιστωτικό σύστημα. Τό City of London καί η θυγατρική του Wall Street ζούν από τήν διεθνή πίστωση σέ δολάρια, όσο τό δολάριο συνεχίζει νά επιβάλλεται καί νά θεωρείται τό παγκόσμιο νόμισμα.
  Τό Ευρώ έχει ένα ελάττωμα. Είναι η ΕΚΤ τών κρατών μελών τής ευρωζώνης καί δέν είναι τό «τελείως δικό» τους νόμισμα. Όχι ότι η ΕΚΤ δέν ελέγχεται έμμεσα από τούς ίδιους. Δέν φθάνει. Πρέπει νά ελεγχθεί άμεσα. Όποιος έχει τήν ευχέρεια καί διαβάσει τό καταστατικό τού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) θά καταλάβει πολλά.
  Ο πλήρης έλεγχος τού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα είναι ζήτημα ζωής καί θανάτου. Μέσω τού ESM ανοίγουν τελείως οι πύλες ελέγχου καί τού ευρώ ώς συμπληρωματικού καί εναλλακτικού νομίσματος διεθνών συναλλαγών. Η κρίση τού ευρωπαϊκού νομίσματος θά οδηγήσει στήν ευρωπαϊκή τραπεζική δικτατορία τών αφανών εξουσιαστών.

  Τέτοιες (πλήρεις) αλήθειες θά αποκαλύψει η εξεταστική τής Κωνσταντοπούλου, Οικονόμου καί Βορίδη; ή θά αρκεστούν στήν απόδοση ευθυνών σέ υπαλληλίσκους τύπου ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου, Σημίτη; Στουρνάρα;

  Άλλη μιά στάχτη στά μάτια τών Ιθαγενών;

 9. giorgos avatar
  giorgos 27/01/2013 19:29:42

  Η αληθεια θα βλαψει τον ενα πυλωνα σταθεροτητας της χωρας και οπως καταλαβαινετε θα ξανακοιλισουμε στο χαος.

 10. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 27/01/2013 20:20:01

  Σωστός! Και επειδή με τους αριθμούς οι Έλληνες τα πάμε καλά -θεωρητικά τουλάχιστον- είναι βεβαιότατο πως η αυξητική αλλοίωση του ποσοστού του ελλείμματος προς το ΑΕΠ είναι ο τρόπος μέσω του οποίου μπόρεσε ο ΓΑΠ να δικαιολογήσει την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Και το λέω αυτό γιατί τα spread ήταν πολύ χαμηλά όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση.Και έκανε τα πάντα να ανέβουν. Αν λοιπόν δεν γίνονταν όσα έγιναν με το έλλειμμα και έπαιρνε τα μέτρα μείωσης της σπατάλης των παγίων δαπανών του κράτους που λαμβάνονται τώρα από το Σαμαρά (συγχωνεύσεις και μεταστεγάσεις υπηρεσιών πχ) και δεν κατήγγειλε για ψευδή στοιχεία τους προηγούμενους και δεν έκανε τις ιταμές δηλώσεις περί τιτανικού και διεφθαρμένης χώρας, τα spread θα συνέχιζαν σε φυσιολογικά επίπεδα και δε θα αναγκαζόμασταν να δανειστούμε με αυτούς τους καταστροφικούς και δεσμευτικούς όρους που μας βούλιαξαν 3 χρόνια τώρα. Ένοχοι για εσχάτη προδοσία και δεν αλλάζω άποψη στον αιώνα τον άπαντα για ΓΑΠ και Παπακ. Πούλησαν τη χώρα και το λαό της στα αφανή (για τους πολλούς) αφεντικά τους.

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 27/01/2013 21:07:39

  Τι μεθόδευση, αγαπητέ Κώστα;
  Μεθόδευση για την Ελλάδα (να ξαναβάλω πάλι απο κάτω τις καμπύλες για ΑΕΠ και λόγο χρέους προς ΑΕΠ).
  Μεθόδευση για την Ιρλανδία (χεωκόπησαν και κρατικοποιήθηκαν ΟΛΕΣ οι τράπεζές της).
  Μεθόδευση για την Πορτογαλία (συμφώνησαν στη ... μεθόδευση κυβέρνηση και αντιπολίτευση και μετά έκαναν εκλογές!)
  Μεθόδευση για την Ισπανία (όλη η Μεσογειακή ακτή της είναι ένα τεράστιο μισοτελειωμένο γιαπί εγκαταλειμμένο στο μπετά, που σιγά σιγά αποσαθρώνεται απο τον ήλιο, τον άνεμο και τη βροχή...)
  Μεθόδευση - και μάλιστα κομμουνιστική - στην Κύπρο (μόλις "κουρεύτηκαν" οι τράπεζές της, το Ρωσικό και Αραβικό ρευστό σε λαμπρό χρώμα αργού πετρελαίου, έγινε Παναής...).
  Η κρίση δεν ήταν φτιαχτή και virtual, για να την μεθοδεύσουν. Γεννήθηκε στην πραγματική οικονομία, σε όλο τον Νότο, σε ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και όχι μόνον: Bubbles, bubbles, bubbles...
  Ξέρεις την άποψή μου, τα λέω και θα τα ξαναλέω: Το Δημόσιο χρέος είναι ο πλούτος που υπεξαίρεσαν οι ιδιώτες, χάρις σ' αυτες τις φούσκες.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 27/01/2013 23:37:38

   Σωστό το σημείο για τις φούσκες .Το θέμα είναι όμως πως όποτε ήθελαν τη φούσκωναν (βλέπε χρηματιστήριο, αύξηση τιμών ακινήτων, χαμηλότοκος υπερδανεισμός χωρίς όρια ρευστότητας), όποτε θέλησαν την έσκασαν. Και το χέρι με την καρφίτσα ήταν του ΓΑΠ και του Παπακ. Άρα πρέπει να πάνε μέσα καθαρά για εκτέλεση του στημένου χρόνια πριν σχεδίου οικονομικής καταστροφής της χώρας. Αυτό δε λέμε;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Uncle Stgm 28/01/2013 00:00:18

   Aγα[ητέ Θείε,
   όπως γνωρίζεις άλλο πράγμα το δημόσιο χρέος ως απόλυτο μέγεθος, εντελώς διαφορετικό πράγμα η καταγραφή του (λογιστική) στους εθνικούς λογαριασμούς και άλλο η πολιτική του διαχείριση.

   Πάμε, λοιπόν,...
   1) Το έλλειμμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Προβόπουλου (Σεπτέμβριος 2009), αν δεν λαμβάνονταν μέτρα στο τέλος του έτους θα έφτανε ίσως και θα ξεπερνούσε το 10% του ΑΕΠ.
   2) Την κατάσταση αυτή τη γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός (το απεκάλυψε ο ίδιος ο Προβόπουλος) παρά ταύτα ακύρωσε όλα τα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης Καραμανλή. Μοίρασε και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 1.5 δις!!!
   3. Εν συνεχεία άρχισαν οι αναθεωρήσεις, που σύμφωνα με την κα Γεωργαντά, ήσαν μεθοδευμένες. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, δεν μπορώ να το αγνοώ ως γεγονός.
   4. Παράλληλα ο τότε πρωθυπουργός περιφερόμενος ανά την υφήλιο διέσυρε τη χώρα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών διατύπωνε τη θεωρία του.....Τιτανικού.
   5. Τα spreads εκείνη τη περίοδο βρισκόταν (αρχές Οκτωβρίου) στις 140 μονάδες βάσης, αν θυμάμαι καλά.
   6. Ακόμα και τον Ιανουάριο του 201ο, τελευταία φορά που βγήκαμε στην αγορά, η έκδοση υπερκαλύφθηκε.
   7. Και μη μου πείς ο,τι δεν γνώριζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Ολοι το γνώριζαν!
   8. Θυμάσαι πότε πήρε τα πρώτα μέτρα η Κυβέρνηση Παπανδρέου; Μετά την υπογραφή του μνημονίου!
   Αν, λοιπόν, θέλεις να πιστεύεις οτι όλα αυτά συνέβησαν τυχαία και δεν υπήρξε μεθόδευση, ε, τότε τι να πώ!

   Πάμε τώρα στο Ρουμπινί.
   Εχεις κάνει μια εξαιρετικά εύστοχη παρατήρηση.
   Οτι δηλαδή ο Ρουμπινί δεν καταλαβαίνει ή θέλει να καταλάβει τη πολιτική λειτουργία της Ευρώπης και των μηχανισμών της.
   Η δική μου η εκτίμηση είναι οτι καταλαβαίνει, αλλά απλώς πίστευε οτι οι αγορές θα ποδηγετήσουν τα όργανα της ΕΕ (και σ΄ένα βαθμό το κατάφεραν)
   Εχει ενδιαφέρον και θα έχεις διαβάσει πως αιτιολογεί την ...αποτυχία των προβλέψεών του.
   Ομως, οι .,...προβλέψεις του Ρουμπινί (που δεν ελάμβαναν υπόψιν μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα) επιδείνωναν την κατάσταση, άρα ευνοούσαν την κερδοσκοπία σε βάρος και της Ελλάδος και του ευρώ. Και ο Ρουμπινί πέραν των άλλων είναι και επιχειρηματίας ο άνθρωπος. Αρα οι ...προβλέψεις του από ένα σημείο και μετά ήταν ...αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

   Οσον, αφορά στο πρόγραμμα της τρόϊκας.
   Θυμάσαι οτι το πρώτο μνημόνιο ήταν τριετούς διάρκειας και προέβλεπε την έξοδό μας στις αγορές το 2013;
   Ποιός σοβαρός άνθρωπος μπορούσε να πιστέψει οτι το πρόγραμμα αυτό μπορούσε να υλοποιηθεί;
   Προσωπικά δεν θεωρώ οτι έκαναν λάθος.
   Ηθελαν την εσωτερική υποτίμηση, αφού λόγω ευρώ, δεν μπορούσαν να υποτιμήσουν το νόμισμα, ομως η βαριά φορολόγηση και οι περικοπές βάθαιναν την ύφεση και η οικονομία μπήκε σ΄' ένα υφεσιακό σπιράλ,

   Ολα αυτά δεν αποτελούν δικαιολογία.
   Η ελληνική φούσκα θα έσκαγε κάποια στιγμή.
   Ομως, το ζητούμενο ήταν με τι όρους θα διαχειριζόμασταν την κρίση και αν το πρόγραμμα που θα ακολουθούσαμε θα έλυνε το πρόβλημα και δεν θα το επιδείνωνε. Οπως, συμβαίνει τώρα....

 12. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 27/01/2013 21:11:23

  Αγαπητέ μου Κώστα Ροδινέ, ταυτίζομαι απόλυτα με τις απόψεις που εκθέτεις. Είναι εξόφθαλμο πως το έγκλημα δεν ήταν από αμέλεια αλλά εκ προμελέτης!

  Βρήκαν σύγχρονους εφιάλτες και το έκαναν να φαίνεται τέλειο. Το ζήτημα είναι αν αυτό αναδειχθεί από αυτήν την κυβέρνηση και υπάρξει επιτέλους τιμωρία των ενόχων. Ο κόσμος με όσα έχει υποστεί και όσα του μέλει να υποστεί θέλει κάθαρση.

  Η τραγωδία στην Πατρίδα μας , όταν τελειώνει είναι συνυφασμένη με την κάθαρση, αυτό τουλάχιστον μας δίδαξαν οι αρχαίοι τραγικοί, όταν στο τέλος αποκαθιστούσαν την ηθική τάξη και δικαίωναν τον ήρωα.

  Άρα μένει στον Αντώνη, που την υποσχέθηκε, να την υλοποιήσει. Θα μου πει βέβαια κάποιος πως μια τέτοια ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, άρα και τις τιτάνιες προσπάθειες που έχει καταβάλει, να κρατήσει το σκαρί στην επιφάνεια. Το αντιλαμβάνομαι, όπως αντιλαμβάνομαι επίσης και το γεγονός πως αυτή η κυβερνητική συνοχή είναι επίπλαστη και πολύ εύθραυστη.

  Αυτήν την ιδιότυπη ομηρία δεν τη δέχομαι και ούτε του αξίζει! Οι προδότες, οι κλέφτες και οι ψεύτες πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν, γιατί αν δεν μάθουμε και αν δε διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, κινδυνεύουμε στο μέλλον να ξαναζήσουμε τραγωδίες. Δες σε παρακαλώ, πως όλο το βρώμικο πράσινο κατεστημένο των κλαδικών και του εργατοπατερισμού έχει μετοικίσει στο ΣΥΡΙΖΑ και πως ξαναβρήκε τη μιλιά του μέχρι και ο Κολλάς και καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση και να κάνει πρωθυπουργό τον Αλέξη!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Aφροδίτη 28/01/2013 00:06:27

   γειά σου αγαπητή μου Αφροδίτη!
   Ναί,..... έσκασαν τα πουλάκια!
   Ο Σημίτης με άρθρο στο ΕΘΝΟΣ
   Και ο Κολλάς ως υμνητής του Τσίπρα!

 13. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 27/01/2013 21:21:16

  Ιδού τα διαγράμματα ΑΕΠ και χρέους, πάλι.
  http://www.google.gr/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:GRC&dl=en&hl=enl&q#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:GRC&ifdim=region&hl=el&dl=en&ind=false
  http://e-roosters.blogspot.gr/2010/09/blog-post_27.html
  Στην δεύτερη περίοδο Σημίτη (2000 - 2004) και στην περίοδο Καραμανλη (2004-2009) έγινε τρομακτική, απίστευτη ζημιά στα Δημόσια οικονομικά.
  Όλο το αναπτυξιακό bonus που έπρεπε να πάει σε βελτίωση των φτωχότερων στρωματων, σε μείωση χρέους και Δημόσιο αποθεματικό λεηλατήθηκε αγρίως απο τους μεσο-μεγαλοαστούς και τα ρετιρέ της "εργατικής αριστοκρατίας".

 14. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 27/01/2013 21:41:12

  "ΤΟ εθνικά ελληνικό είναι και ΤΟ αληθινό", ακριβέστερο.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Β.Κ.Σ. 28/01/2013 00:51:37

   η ρήση είναι του Γιάννη Τσαρούχη, ας μη θεωρώ πως είναι τόσο γνωστή όσο του Δ. Σολωμού

 15. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ 27/01/2013 21:44:38

  Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ. ΟΡΘΑ ΕΙΧΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012. ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ.

 16. DebbyTant avatar
  DebbyTant 28/01/2013 00:04:10

  Εχουν καμμια σημασια ολα αυτα?
  Η Ελλαδα ζημιωσε ανεπιστρεπτι.
  Μη ψαχνει κανεις αιτιους. Το αιτιο ειναι οτι η Ελλαδα ειναι αναδελφη χωρα.

 17. Βασίλης avatar
  Βασίλης 28/01/2013 09:02:32

  Σε αυτά που γράφει ο Ιαπετός υπάρχει αντίλογος;;;;;
  Σοβαρά, αν κανείς έχει να αντιτάξει κάτι ας το κάνει.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Βασίλης 29/01/2013 00:47:15

   χρειαζεται περισσοτερο 'αφαιρετική σκεψη' (κατα τη γνώμη μου παντα)

   απο τα 10. σημεια -αυτα τα οποια εχουν να κανουν με την κριση στην Ελλαδα ειναι το πολύ 2-3.. τα υπολοιπα προσωπικα (και εκτιμω πολυ τα σχολια του Ιαπετου) τα θεωρώ σάλτσες... και θολώνουν την εικονα ..

   η εξεταστική δεν θα 'δικάσει τον παγκόσμιο καπιταλισμό' αλλα αυτους που ενω ορκιστηκαν να διαφυλάξουν το δημοσιο συμφέρον το επιβουλευτηκαν
   εκτος και αν περιμενουμε να διαφυλαττει το δημοσιο συμφερον η Γκολντμαν...
   ΓΑΠ, κηπουροι και υπαλληλισκοι πες τους όπως θές..
   αυτοι ειναι που πρεπει να λογοδοτησουν..όχι η neuberger berman (ενα μπροκεράδικο τελως παντων -δηλ. εκτελεση εντολών τριτων - .., που ειχε αγοραστει αν δεν κανω λαθος απο τη Λημαν ..και δεν ειναι ξεκαθαρο γιατι κανεις μπορει να του αποδωσει στάτους χρηματοπιστωτικης υπερδυναμης...')

 18. Νικ avatar
  Νικ 28/01/2013 09:16:26

  "Η …θεωρία του λάθους είναι για αφελείς.

  Είναι προφανές ότι υπήρξε μεθόδευση."

  Μα αν δεν υπήρχε λάθος, αν όλα πήγαιναν όπως σχεδίαζαν, σήμερα δεν θα είχαμε πρόβλημα.

  Το λάθος είναι κατ'αρχήν η εκτίμηση του ΓΑΠ ότι η προκληση μιας προσωρινής και ελεγχόμενης κρίσης, συνοδευόμενη από μια προσωρινή επικυριαρχία το ΔΝΤ, θα του επέτρεπε να επιβάλει τις απαιτούμενες αλλαγές στη χώρα παρακάμπτοντας τα εσωκομματικά μπαϊράκια.

  Η κρίση τους ξέφυγε. Η επίκληση του Τιτανικού έπιασε περισσότερο από οτι περίμεναν. Δεν παίζεις με το χάος. Τέτοιου είδους σχοινοβασίες, brinkmanship κατά το αγγλοσαξωνικό, δεν είναι για μικρούς πολιτικούς. Δεν γίνεται επανάσταση μέσω τρίτων.

 19. arkoudanews avatar
  arkoudanews 28/01/2013 12:27:36

  Το Δ.Ν.Τ φαίνεται έτοιμο να εγκαταλείψει την Ελλάδα και συνεπώς την ευρωζώνη.
  Οι δηλώσεις «μετάνοιας» για τις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν, μόνο ως συνηθισμένες, από άποψη τακτικής του συγκεκριμένου οργανισμού δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
  Συγχρόνως η συντονισμένη, σφοδρή επίθεση κατά της παραμονής του Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα από πολιτικά στελέχη που διετέλεσαν υπουργοί (γνωστοί και ως λαγοί), σε μεγάλα κανάλια και έντυπα με όλα τα μέσα, συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

  Προφανώς η αποστολή εξετελέσθει, το πιθανότερο πλέον είναι να πληρωθεί και να αποχωρήσει λειτουργώντας και ως «κολυμπήθρα» για την Ευρώπη.

  Παρ΄όλα αυτά, η δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα και η αξία κάθε τι Ελληνικού, καθώς και η αναχρηματοδότηση του γερμανικού, ολλανδικού, αυστριακού χρέους με μηδενικά επιτόκια θα παραμείνουν ως αδιαμφισβήτητο γεγονός.

 20. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 31/01/2013 03:33:27

  Μου προξενεί εντύπωση ότι, η αναζήτηση των ενόχων για το χάλι μας γίνεται στους "απ'έξω":
  Τενεκέδες οι του ΔΝΤ, που, όμως, έχει σαφέστατη και σταθερότατη πολιτική και επιδιώξεις -διαβάστε και το "Δόγμα του Σόκ" επ' αυτού- και δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν το "λάθος" τους. Άλλωστε οι δημοσιονομικοί πολλαπασιαστές είναι Κεϋνσιανών παπάδων ευαγγέλιο και οι του ΔΝΤ αποφεύγουν και να μιλούν γι'αυτούς, πόσο μάλλον να τους υπολήπτονται. Και ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ με ανοικτά οικονομικά σύνορα και "ξένο" νόμισμα. Τα βιβλία γράφτηκαν χωρίς την Ευρωζώνη υπ´οψιν.
  Τενεκές και ο Ρουμπινί, γιατί προέβλεψε την έξοδο από το Ευρώ, που, όμως, δεν έγινε για λόγους "πολιτικής βούλησης" -ο όρος μου προξενεί ανατριχίλα και μόνο που τον ακούω γιατί σημαίνει την περιφρόνηση της λογικής και των επιστημών χάριν "οραμάτων", που κάποιοι επιβήτορες της κοινωνίας μας, μικροτεροι και μεγαλύτεροι, μας επιβάλλουν να υλοποιήσουμε, με σίγουρα μόνο τα δικά μας έξοδα και τα δικά τους ωφέλη- και όχι επιστημονικής λογικής. Ακόμα και εσύ, Κ.Ρ., σε απάντησή σου πιό πάνω, παραδέχεσαι ότι η ρημάδα η "εσωτερική υποτίμηση" δεν βγαίνει, έμμεσα δηλαδή παραδέχεσαι ότι, θα ήταν πολύ καλύτερα, δεδομένης της καταστάσεως, αν δεν είχαμε κοινό νόμισμα με τους Βόρειους. Είναι, μάλιστα, και κατάφωρα πονηρή, γιατί υποτιμά μόνο τα φανερά εισοδήματα, ενώ μια "κλασσική" υποτίμηση θα απομείωνε και το "μαύρο", το κρυμμένο χρήμα. Αφήνω ότι, ακόμα και η "αισιοδοξία" του Στουρνάρα, τελευταίως, εκφράζεται με μια προϋπόθεση ("αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σωστά"), που δεν είναι καθόλου εύκολη. Ο Ρουμπινί, κατά την άποψή μου, ορθολογικά μίλησε και μη ορθολογική είναι η επιμονή της Ευροζώνης να έχουμε χωριστές οικονομίες και κοινό νόμισμα. Αν αυτό δεν αλλάξει, η πλήρης κατάρρευση ΟΛΗΣ της Ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου. Ο καθηγητής πανεπιστημίου της Ν.Υ. και αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ελλειμμάτων του της Αμερικανικής Γερουσίας κος Παπαδημητρίου το επαναδιατύπωσε στην τελευταία Καθημερινή της Κυριακής.
  Δεν έχω καμμιά αμφιβολία ως προς το ότι, υπήρξε μεθόδευση. Ναι, υπήρξε! Αμφιβάλλω όμως ως προς τις προθέσεις, που ωδήγησαν σ'αυτήν. Πολύ πιθανόν κάποια απύθμενα κεφάλαια να πτωχεύουν την χώρα για να την αγοράσουν φτηνά και ΕΠΕΙΤΑ, να την αξιοποιήσουν. Έχω γράψει πολλά επ' αυτού, παλαιότερα. Μπορεί και, απλά, έτσι να προωθούν την παγκοσμιοποίηση.
  Οι "δικοί μας" όμως, τι ρόλο έπαιξαν; Γιατί η Ελληνική δημοσιονομική φούσκα (το Δημόσιο πτώχευσε, όχι ο Ιδιωτικός τομέας) δεν έγινε ξαφνικά. Αν η πρόβλεψη των "πολλαπλασιαστών" είναι τόσο εύκολη, γιατί δεν μας την εκραύγαζαν τόσον καιρό οι "Αλογοσκούφηδές" μας; Μήπως γιατί η "πολιτική βούληση" είναι να στηρίξουμε την Ευρωζώνη, μέχρι και του τελευταίου Ελληνικού Ευρώ (και μετά "Γαία πυρί μιχθήτω")¨ και η διαστροφή συνεχίζεται;
  Αλλά, τότε, πόσοι θα κάτσουν στο σκαμνί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.