26/10/2008 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όρια της Ανάπτυξης

 

_________________________________________________ 

Το παρατήρησα και το 1973... Σε καιρούς «κρίσης» όλοι θέλουν να καταλάβουν τι γίνεται είτε με αναλύσεις επιστημονικές ή με μεταφυσικές δοξασίες. Αλλά πάντα έτσι δεν γινόταν;  Και οι αρχαίοι έψαχναν εξηγήσεις για το παρελθόν και προβλέψεις για το μέλλον και διάφοροι στον 14ο αιώνα προσπαθούσαν να εξηγήσουν την αρρώστια που άλλαξε την Ευρώπη.

Το 1973, νομίζω, πρωτοβγήκε η θεωρία του Κλαμπ της Ρώμης και των Ορίων της Ανάπτυξης, που, όσο θυμάμαι, έλεγε ότι η ανάπτυξη εξαρτάται σε τελευταία ανάλυση από την ενέργεια, τον καιρό, την γη και την φύση. Οι μηχανολόγοι φτιάχνανε πολύπλοκα μοντέλα σε υπολογιστές που δούλευαν με μαγνητικές ταινίες  και διάτρητες χάρτινες καρτέλες... Οι λιγότερο βαρετοί, ίσως υπό την επήρεια  ινδικής κάνναβης, έβαζαν τις βάσεις για την αναβίωση της λατρείας της Μεγάλης Θεάς, στα λαμπρά χρόνια πριν από το AIDS.

Νομίζω λοιπόν ότι το AIDS, στις αρχές της δεκαετίας του '80, ήταν η απαρχή των υπερβολών στις κεφαλαιαγορές, αφού αντί να βιάζεται ο κόσμος να βρει την υπέρβαση, από το φόβο της αρρώστιας, γύρισε στο άγχος και την υπερεργασία . Η γενιά των λουλουδιών έγινε συμβατική.

Κατά τα άλλα, τολμώ να πω ότι η διατραπεζική κρίση ρευστότητας τουλάχιστον στις ΗΠΑ είναι στάσιμη, αν όχι σταθερή. Ο φόβος της ύφεσης υπερισχύει του φόβου της άμεσης τραπεζικής κατάρρευσης και του υπερπληθωρισμού. Το πετρέλαιο αδιαφορεί για τις δηλώσεις του καρτέλ. Η αγορά συνειδητοποιεί ότι τα τρις της ρευστότητας δεν θα βγουν ούτε για την ανακούφιση ιδιωτών ούτε για χρηματοδότηση εταιριών. Στις επόμενες μέρες, αυτό θα είναι θέμα, νομίζω. Επίσης θα φανεί ότι οι χώρες της Ασίας πρέπει να προσεχθούν, τουλάχιστον από την Αμερική με την οποία συναλλάσσονται.

Προς το τέλος της εβδομάδας φάνηκε μια φυγή προς το δολάριο, όχι τόσο επειδή η Ευρωζώνη τύπωσε περισσότερα, αλλά επειδή, ίσως πρόσκαιρα, ίσως όχι, οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν περισσότερη ασφάλεια εκεί, και μεταξύ μας, όταν κουνηθούν, οι Αμερικανοί είναι μια χώρα, όχι 26 που είμαστε εμείς.

Πολλά θα ξεκαθαριστούν μετά τις Αμερικάνικες εκλογές. Αν ο Ομπάμα βγει, κι αν επιλέξει επαναφορά ρυθμίσεων αντί φορολογίας και αναδιανομής, κι αν ασχοληθεί με το ενεργειακό, η Αμερική και οι δορυφόροι της θα φύγουν μπροστά. Με λίγη τύχη, το νέο New Deal θα προβλέπει πολλούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Βλέπω και τον τίτλο: Project Freedom.  Σίγουρα πρέπει να τελειώνουμε με το πετρέλαιο, και την διαπλοκή του. Και μην κοροϊδευόμαστε, μία είναι η λύση και η τεχνολογία και τα συστήματα ελέγχου της είναι πεπατημένα. Βέβαια αν οι Δημοκρατικοί σαρώσουν και την Γερουσία και την Βουλή βλέπω ένδοξες μέρες. Αντρέα και εκεί...

Δεν έχω την αλαζονεία να ρωτήσω ποιοι προσέχουν τα της Ευρωζώνης, ούτε τι σκέφτεται η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ για τους προσεχείς μήνες.

ΔΠ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lara avatar
  Lara 26/10/2008 14:23:22

  Δεν αναμενονται μελλοντικα θαυματα για τη νεα Ηπειρο, οταν η Ευρωπη εδω και καιρο βαζει πλωρη με ελκυστικα μετρα προσελκυσης στην παλινοστηση της δικης της διανοησης, που σπαταλατε ενιοτε εις βαρος της στην αντιπερα του ωκεανου Οχθη.

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 26/10/2008 17:14:52

  Το κλαμπ της Ρώμης είχε σαν στόχο τη δημιουργία ψύχωσης για να επανέλθουν οι θεωρίες του Μάλθους και η ευγονική που εφαρμόστηκε με γενική πρόβα από τον Αδόλφο, αλλά και τη δημιουργία του "οικολογικού" κινήματος και των ΜΚΟ, ως μακρύ χέρι και πέμπτη φάλαγγα του εξουσιαστικού χρηματοπιστωτικού κατεστημένου της διεθνούς ελίτ.
  Το όνομα Project Freedom είναι ιδιαίτερα γοητευτικό, αλλά σε συνδυασμό με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, θα κοστίσει πολλές ζωούλες, δεδομένου ότι τα πυρηνικά απόβλητα ενσωματώνονται σε μεγάλο μέρος στα βλήματα, που παράγει η πολεμική τεχνολογία. Και εάν αυτά ριφθούνε στην Αδριατική, όπως έγινε στην περίπτωση του πολέμου του ΝΑΤΟ σε βάρος των αμάχων της Σερβίας, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο περισσότερο για να ανεβεί η μόλυνση από τον πυθμένα. Όσο αφορά τα απόβλητα δεν υπάρχει καμία μέθοδος ασφαλούς αποθήκευσης, πέρα από τα μυθεύματα. Αυτά που συμβαίνουνε στη Γερμανία με τους χώρους αποθήκευσης είναι φρικαλέα. Φυσικά και το πετρέλαιο κοστίζει κάτι πάρα πάνω από μπόλικες ζωές και όχι μόνο. Γι΄αυτό όμως, δεν φταίει η χημική του σύσταση, αλλά τα πωρωμένα μυαλά και των γερακιών του πολέμου και οι ουρές αυτών που θεωρούν το δυτικό τρόπο ζωής άκρον άωτον του πολιτισμού. Και η ανωμαλία του χρηματιστικοπολεμικού συμπλέγματος δε πρόκειται να μειωθεί με την αλλαγή στις πηγές ενέργειας, γιατί η νόσος είναι ανίατη. Τα χάπια δεν ωφελούν και μάλλον θα χρειαστεί χειρουργείο. (Κάποιος Χάκεταλ μίλησε στη περίπτωση των ανίατων και λίαν επώδυνων ασθενειών για το δώρο της ευθανασίας). Κατά τα άλλα είναι γνωστό, ότι κάποια από τα "ατυχήματα", που συνέβησαν σε πυρηνικούς αντιδραστήρες (όπως στο Χάρισμπουργκ) ήσαν πράξεις δολιοφθοράς των Επτά Αδελφών.
  Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τι θα κάψουμε ή τι θα κάψουνε. Αν και πάντα προτιμούσα το πελεκούδι (κατά προτίμηση με μουσική Τζίμι Χέντριξ αλλά στην αναβροχιά καλός είναι και ο Πανούσης). Από τη στιγμή που τα ανθρωπάρια της Μπίλντερμπεργκ αποφάσισαν να δώσουν το 7% του παγκόσμιου πλούτου στις κότες, είμαι έτοιμος και για πάρτι στο ορνιθοτροφείο, βλέποντας τα παιδάκια δίπλα μου να λιμοκτονούν.
  Όσο αφορά τη στροφή που παρατηρείται πρόσφατα στο δολάριο, ήθελα να αναφέρω και την άλλη άποψη: Αυτό δεν αποτελεί πρακτικά "επενδυτικό" καταφύγιο στη συμπεριφορά των όποιων το προτιμούν. Αυτό που οδήγησε στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως μας λένε, ήταν η αδυναμία αποπληρωμής δανείων με πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, που ακολούθησε. Η προσπάθεια να τεθεί όριο στα χρέη που δημιουργήθηκαν, σημαίνει ρευστοποίηση αξιών και επαναπατρισμό των κεφαλαίων. Έτσι κερδοφόροι μέχρι πρόσφατα τίτλοι ρευστοποιήθηκαν, για την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων σε δολάριο και γεν. Αυτοί, που προβάλουν την συγκεκριμένη άποψη, εκτιμούν ότι η τάση αυτή είναι πολύ κοντοπρόθεσμης διάρκειας.

 3. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 26/10/2008 17:16:04

  Και αν θυμηθώ τον Σημίτη που με 0%αναπτυξει έκαμνε την Χρυσή Ολυμπιάδα τους αυτοκινητόδρομους ,Ρίο ,Μετρό κλπ όλα από τσιμέντα και σίδερα και μας το έδειχνε 4,5-5 % εκεί ήταν το θαύμα!!!!! του σπυράκια .

 4. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 26/10/2008 20:41:37

  @Anonymous 4.
  Αδελφέ ευχαριστώ εγκάρδια για τις παραπομπές. Το πρώτο μέρος της ταινίας, που μου υποδείχθηκε προηγουμένως το είδα. Είναι πάρα πολύ ενημερωτικό, παρ΄όλο που η προβληματική είναι ευρέως γνωστή από δεκαετίες. Θεωρώ σημαντικό τον τρόπο της παράθεσης, που είναι εύληπτος και συμπυκνωμένος.
  Πράγματι και πριν λίγο καιρό που ρώτησα για βιβλιογραφία κάποιο άλλο φίλο σχολιαστή στη σελίδα, μου έκανε μία πού χρήσιμη υπόδειξη και έφτασα σε πολύ ενδιαφέρον υλικό. Οι συναντήσεις που γίνονται εδώ είναι πολύ αποδοτικές, σε σχέση και με αυτά που είναι προσβάσιμα στο διαδίκτυο.
  Ευχαριστώ θερμά και πάλι.

 5. miaouth avatar
  miaouth 26/10/2008 22:45:32

  Πανάρχαια φιλοσοφική σύγκρουση κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά.
  Από τη μιά πλευρά: Virtual reality (αλλά και εικονική οικονομία) = Παράκαμψη της Φύσης - αδιαφορία γι αυτήν, έως και εχθρότητα. Πίσω τους βρίσκονται οι Γνωστικιστικές αιρέσεις της Αλεξανδρινής και Ρωμαικής εποχής και οι διάδοχοί τους (πολύ μεγάλη ιστορία, για να την αφηγηθεί κανείς).
  Από τη άλλη πλευρά: Η οικονομία και η δραστηριότητα εξαρτάται σε τελευταία ανάλυση από την ενέργεια, την γη και την φύση. Πίσω της βρίσκεται η Αριστοτελική φυσιοκρατία και στοιχεία από την Πλατωνική διαλεκτική. Αλλά και η Βιβλική καθαγίαση της Φύσης: Η φράση του Θεού μετά την Πράξη της Δημιουργίας, "και είδε ότι καλόν εστί". Ακολουθούν οι κληρονόμοι όλων αυτών. Ο Σπινόζα με τον πανθεισμό του, ο Μάρξ - χωρίς τους πιό πολλούς "μαρξιστές" - και ο οικολογικός ορθολογισμός, με το Κλαμπ της Ρώμης είναι από αυτούς.
  Εδώ είναι που κατά βάθος διαφωνώ - φιλοσοφικά - με όσους ακολουθούν "θεωρίες συνωμοσίας" ή κατατάσσουν τον κόσμο σε "εχθρούς και φίλους": Όποιος αναζητεί το "καλόν και αγαθόν", άς το αναζητήσει στη Φύση, δηλαδή στο Ιερό. Η ιστορία, η "πρόοδος", η "ανάπτυξη" με όλα τα παίγνιά τους (ισχύς, απόφαση, κυριαρχία, έθνος, "εχθροί" & "φίλιες δυνάμεις"), είναι η ίδια η Καταστροφή, αυτό που σωρεύει το σωρό των ερειπίων γύρω μας και καταστρέφει την Κτίση.
  Η σωτηρία του πλανήτη θα έλθει - άν έλθει - από τους μικρούς, ταπεινούς και καταφρονεμένους, όχι από την υλική υπεροπλία, ούτε από την υπεροψία των κατόχων της Γνώσης.

 6. ataktos avatar
  ataktos 26/10/2008 23:01:51

  απο http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=414469


  Σάρα Πέιλιν: Μια αποτυχημένη και επικίνδυνη γυναικεία υποψηφιότητα 26/10/2008  Της Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

  Δεν γνωρίζω, τη Σάρα Πέιλιν. Έχω, όμως, διαβάσει με προσοχή όλες τις δηλώσεις της και τις περιγραφές των δραστηριοτήτων της από τα ΜΜΕ.

  Καταρχήν, είναι μια αντιφατική προσωπικότητα. Πραγματικά, πώς μπορεί ένα πρόσωπο να δείχνει τέτοια ευαισθησία για την προστασία του ανθρώπινου εμβρύου και ταυτοχρόνως να υποστηρίζει την ανεξέλεγκτη κατοχή όπλων, την ελευθερία παραγωγής και χρήσης του πιο καταστροφικού οπλισμού, δηλαδή μέσα που σκοπό έχουν να σκοτώνουν, όχι έμβρυα, αλλά ανθρώπινα όντα. Υποστηρίζει ακόμη και τον πόλεμο, τον μεγαλύτερο μαζικό φονιά - γενικά και τη συνέχισή του στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ειδικότερα.

  Ο πολεμοχαρής αλλά και αντιφατικός χαρακτήρας της διαφαίνεται και από το ότι διαφημίζεται ως κυνηγός ταράνδων και αρκούδων και ως πρώην «Μις Αλάσκα»! (Πολύ σπουδαίος τίτλος για αντιπρόεδρο ισχυρότατου και σε δεινή κρίση ευρισκόμενου κράτους!).

  Επιπρόσθετα εμφανίζεται να αγνοεί βασικές αρχές και κανόνες των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Δ.Α.). Πρώτο αγνοεί ότι ο βασικός σκοπός της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου -του σοφότερου κειμένου του περασμένου αιώνα- είναι η Ειρήνη, και ότι ο πόλεμος καταργεί όλα σχεδόν τα Δ.Α.: στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην οικογένεια, στην εργασία, στην περιουσία, στο περιβάλλον φυσικό και πολιτιστικό, στη στέγη κ.λπ.

  Επίσης αγνοεί ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός (που πραγματοποιείται με την αντισύλληψη και την άμβλωση) αναγνωρίζεται ως «βασικό Δ.Α.» από το διεθνές δίκαιο. (πχ. τη Διεθνή Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των Γυναικών (1981), άρθρο 16ε). Ο μη σεβασμός του βασικού ΔΑ να αποκτάς ή όχι παιδιά, όσα και στις χρονικές αποστάσεις που επιθυμείς, οδηγεί στη ματαίωση της ισότητας με τους άντρες, διότι οι γυναίκες, σε αντίθεση με αυτούς, δεν θα μπορούν να απολαύσουν, τα βασικά δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού και προγραμματισμού της ζωής τους, ιδίως της επαγγελματικής.

  Αλλά και τα δικαιώματα του παιδιού πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν αν γεννηθεί σε μια οικογένεια που είναι ανεπιθύμητο. Και η ανάπτυξή του, σωματική, ψυχική και ηθική, αναμένεται να είναι τουλάχιστον βαθιά προβληματική.

  Από όσα γνωρίζουμε, στην οικογένεια Πέιλιν ειδικά, η άμβλωση θα μπορούσε να είναι ευεργετική σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, για την αποτροπή της γέννησης του γιου της που πάσχει από το σύνδρομο Down και θα έχει πολύ δύσκολη ζωή. Δεύτερον, στην περίπτωση της ανήλικης κόρης της που είναι έγκυος.

  Κατά το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, άρθρο 23 παρ. 2, όπως συμπληρώθηκε από το Γενικό Σχόλιο 19, 27.7.1990 της Επιτροπής του, η ωριμότητα των συζύγων ρητά πρέπει να συνδυάζεται με την ενηλικιότητα. Γιατί ο γάμος δεν είναι απλώς ζήτημα σεξουαλικής ωριμότητας και έλξης, αλλά κυρίως ζήτημα ωριμότητας κοινωνικής και ψυχοπνευματικής του ζεύγους, για το στήσιμο οικογένειας, σωστής ανατροφής των παιδιών κ.λπ.  Επιπροσθέτως η υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στερείται παντελώς πολιτικής γνώσης και εμπειρίας. Η ομιλία της στους αναχωρούντες για το Ιράκ στρατιώτες -με τη συμμετοχή ενός γιου της, χρήσιμη για την προεκλογική της εκστρατεία- αποκάλυψε πως δεν ήξερε ούτε καν την επίσημη «δικαιολογία» του πολέμου αυτού (που, όπως ο Μπους αναγνώρισε, δεν είναι η άμυνα κατά της τρομοκρατίας και η τιμωρία των υπεύθυνων της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, που αυτή ισχυρίσθηκε). Αλλά τι σημασία έχει; Η κα Πέιλιν έχει ρητά δηλώσει: Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι θέλημα Θεού!  Συνοπτικά εισάγει φονταμενταλιστικές αντιλήψεις, ενάντια στους κανόνες των Δ.Α., για τη γενική πολιτική και ειδικά για τη θέση της γυναίκας.  Και είναι απίστευτο ότι γυναίκα υποψήφια για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ δεν ανέφερε τίποτε για το ότι η χώρα της οφείλει επιτέλους να κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων κατά των Γυναικών και τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού (η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν το έπραξε!).  Κλείνοντας θεωρούμε σκόπιμο να τονίσουμε ότι είναι λάθος να θεωρείται πως το φεμινιστικό κίνημα έχει στόχο την ανέλιξη των γυναικών σε υψηλές θέσεις, ασχέτως προσόντων. Αντιθέτως, το φεμινιστικό κίνημα αγωνίζεται για αξιοκρατικές επιλογές γενικά και ειδικά, χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου από προκατάληψη, σε βάρος της γυναίκας, που δεν έχει ακόμη υπερνικηθεί πλήρως.

  Η τοποθέτηση γυναικών σε αξιώματα που υπερβαίνουν τις δυνάμεις των διοριζομένων οδηγεί σε αποτυχία, η οποία είναι επιβλαβής για την κοινωνία και το γυναικείο κίνημα. Η υποψηφιότητα Πέιλιν αποτελεί μια τέτοια περίπτωση. Είναι δε κατεξοχήν επικίνδυνη, λόγω της ισχυρότατης εξουσίας που δ

 7. donaE avatar
  donaE 27/10/2008 00:50:23

  Φοβερη η Μαραγκοπουλου παντα,πολυ καθαρο μυαλο.Αλλα παντα οι γυναικες πρεπει να προσπαθουν πιο πολυ για να κερδιζουν λιγοτερα (ασχετο με το θεμα).

 8. Factorx avatar
  Factorx 27/10/2008 01:12:41

  @ataktos: Μια ζωή κάνεις μπάχαλο τις συζητήσεις,. Καλή η Μαραγκοπούλου, αλλά τι δουλειά έχει εδώ ρες γαμώτο;

 9. donaE avatar
  donaE 27/10/2008 01:16:50

  οκ Factorx

 10. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 27/10/2008 10:55:42

  @miauth
  Με την κοσμοθεωρία που προβάλεις ταυτίζομαι. Όμως δεν μπορώ να κρύψω, ότι παρά τη μεγάλη συμπάθεια που μου προξενούν πάντοτε τα σχόλια σου, αισθάνομαι ότι συχνά, μετά από κάποια στιγμή, η προβληματική προσκρούει σε μια κρούστα και επιβραδύνεται απότομα.
  Συγκεκριμένο σημείο αναφοράς είναι σε αυτό το σχόλιο η εκτίμηση για το Κλαμπ της Ρώμης και τις συνωμοτικές θεωρήσεις. Θα μπορούσαμε ίσως να αναπτύξουμε την συζήτηση πάνω σ΄αυτά, νομίζω όμως ότι τα κύρια θέματα της ανάρτησης είναι άλλα. Όσο αφορά και τα δύο αυτά, αλλά κύρια για τους οικολόγους, στην προοπτική των επερχόμενων εκλογών, θα υποχρεωθούμε να επανέλθουμε ίσως κατ΄επανάληψη και δεν είναι αναγκαίο να προσπαθούμε να εξαντλούμε τα πάντα πάντοτε.
  Αναφορικά με τις όποιες εκτιμήσεις, τις θεωρώ πάντοτε δευτερεύουσας σημασίας, θεωρώντας ότι αυτές εδράζουν στις προαιρέσεις μας και προέρχονται από αυτές. Πάντοτε με ενδιαφέρει ο συνομιλητής περισσότερο από την ανάγκη να ελέγξω ή να προωθήσω τις όποιες απόψεις μου, γιατί - για το δικό μου νευρικό σύστημα - η νοητική διεργασία έχει συναισθηματικό υπόβαθρο.
  Το ζητούμενο, τουλάχιστον της δικής μου παρουσίας εδώ, δεν είναι να "περάσω απόψεις". Σαν μακρόχρονος μετανάστης, που έχει στερηθεί την πατρίδα, επιζητώ την επικοινωνία. Οι υπόλοιπες τρέλες ακολουθούν.

 11. miaouth avatar
  miaouth 27/10/2008 21:31:25

  @ Μποτίλια στο πέλαγος
  OK, συμφωνώ πλήρως ως προς τη στρατηγική μιας παραγωγικής συζήτησης. Και όχι μόνον. ΄Εχω υπάρξει κι εγώ μετανάστης για χρόνια και ίσως μετάνοιωσα που δεν έγινα μόνιμος. Και τώρα, όταν είμαι έξω, νοσταλγώ τη χώρα και την πόλη μου, όταν είμαι εδώ στην Ελλάδα, στην εσωτερική εξορία, νοσταλγώ το εκτός. Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι όλοι ίσως είμαστε σ' έναν χωρίς σύνορα Τιτανικό.
  Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.