#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/08/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όργιο σπατάλης 8,3 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ στήθηκε πέρυσι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με χρήματα της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του! Μπορεί η διοίκηση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου των Βαλκανίων να μην είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το 2011 δαπάνησε 8,3 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες υπέρογκες και εξωφρενικές υπηρεσίες. Η ελληνική οικονομική πραγματικότητα φαίνεται πως δεν έχει γίνει αντιληπτή από τη διοίκηση του ΑΠΘ (η οποία διοικεί και την Εταιρία Αξιοποίησης), αν και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος συχνά «κραυγάζει» για τη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η «αμαρτωλή» Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ ήρθε στην επικαιρότητα τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη ότι ο αντιπρύτανης και αναπληρωτής πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας, καθηγητής Ιωάννης Παντής, χάρισε ένα iphone στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, το οποίο χρέωσε στο λογαριασμό του καταστήματος «Λογότυπος», που ανήκει στην Εταιρία Αξιοποίησης. Και μπορεί ο κ. Παντής να ισχυρίζεται πως το ακριβό κινητό δωρίστηκε στην ηθοποιό με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του «Λογότυπου», ωστόσο η κ. Δραγούμη επανειλημμένα έχει ξεκαθαρίσει πως το iphone ήταν δώρο του κ. Παντή.

Σήμερα, η διοίκηση της Εταιρίας Αξιοποίησης, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη γενική συνέλευση, δηλαδή στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Θα παρουσιάσει τις δαπάνες του 2011 και θα ζητήσει την έγκρισή τους από τη γενική συνέλευση. Θα είναι μια δύσκολη μέρα, καθώς πολλά μέλη της Συγκλήτου είναι έξαλλα από τη διαχείριση και δεν διστάζουν να κάνουν λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Ο «Ε.Τ.» έχει στην κατοχή του τη λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ και την παρουσιάζει. Πολλές από αυτές προκαλούν ποικίλα ερωτήματα, για το πώς η διοίκηση της Εταιρίας διαχειρίστηκε τα χρήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα:

Πρώτη στη λίστα φιγουράρει δαπάνη 180.322,57 ευρώ, για «διάφορες δραστηριότητες», χωρίς πουθενά να αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι αυτές. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ έλαβαν από την Εταιρία 12.567 ευρώ και 35.857 ευρώ, αντίστοιχα. Δηλαδή, πέρα από τα χρήματα που πήραν τα συγκεκριμένα τμήματα του ΑΠΘ από την κρατική επιχορήγηση, ενισχύθηκαν και με μερικές χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία της Εταιρίας. Εξωφρενικές είναι οι δαπάνες, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για την πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλλάνδρας Χαλκιδικής, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εγκαταστάσεις είχαν ανακαινιστεί πριν από λίγα χρόνια. Επιπλέον, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς δεν είναι και το πιο λογικό να δίνεις περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ για να ανακαινίσεις και να συντηρήσεις εγκαταστάσεις, στις οποίες έχει γίνει πρόσφατα λίφτινγκ.

Ο ατέλειωτος κατάλογος με τις δαπάνες της Εταιρίας περιλαμβάνει κι άλλες «περίεργες» χρηματοδοτήσεις. Οπως, 430.189 ευρώ που δόθηκαν για το σχεδιασμό και τον εσωτερικό κανονισμό της Εταιρίας, 22.656 ευρώ που δόθηκαν για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ και 56.560 ευρώ που δόθηκαν από την Εταιρία προς το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», προκειμένου να συναφθεί συμφωνία συνεργασίας! Για τη λειτουργία των κυλικείων, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν πλέον με την ευθύνη της Εταιρίας, δόθηκαν περισσότερα από 250.000 ευρώ! Να σημειωθεί ότι πληθαίνουν οι φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο που κάνουν λόγο για μη συνετή διαχείριση των κυλικείων, καθώς οι περίφημες «ανακαινίσεις» κοστίζουν πάρα πολύ και τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά.

Τα παράλογα συνεχίζονται στη λίστα με τις δαπάνες της Εταιρίας για το 2011. Ξεχωρίζουν η διάθεση 68.462 ευρώ για νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο έχει νομική υπηρεσία, η οποία όμως δεν προτιμάται από τη διοίκηση Μυλόπουλου, με αποτέλεσμα τις υποθέσεις να τις αναλαμβάνουν εξωτερικά δικηγορικά γραφεία. Επιπλέον, πέρυσι δόθηκαν 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη πληροφορικής του ΑΠΘ, 19.797 ευρώ για οδοιπορικά έξοδα του ΑΠΘ και 24.185 ευρώ για πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή, τα διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε υπαλλήλους του ΑΠΘ δεν τα πλήρωσαν οι καταδικασθέντες αλλά η Εταιρία! Ακόμη, ο σχεδιασμός και ηλεκτροφωτισμός του ΑΠΘ κόστισε 244.738 ευρώ, η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ακινήτων ιδιοκτησίας του ΑΠΘ κόστισε 526.375 ευρώ (!!!), ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου ερευνών του ΑΠΘ χρηματοδοτήθηκε με 505.516 ευρώ και η τοποθέτηση ασύρματου δικτύου στις φοιτητικές εστίες κόστισε 42.343 ευρώ! Στη λίστα βρίσκονται επίσης δαπάνες για ηλεκτροδότηση περιπτέρου του ΑΧΕΠΑ (7.134 ευρώ) και η ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», η οποία κόστισε 235.124 ευρώ! Δηλαδή, κόστισε όσο η αγορά ενός σπιτιού στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αν διαιρέσει κάποιος τις 235.124 ευρώ με τα 180 τετραγωνικά μέτρα του «Λογότυπου», τότε αντιλαμβάνεται ότι η τοποθέτηση γυψοσανίδων, φωτιστικών και δαπέδου κόστισε 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!!!

Προς το τέλος της εντυπωσιακής λίστας βρίσκεται η δαπάνη που έγινε για την… ανακούφιση του πρύτανη. Με άλλα λόγια τα 29.348 ευρώ που κόστισε η ανακαίνιση (των ολίγων τετραγωνικών μέτρων) τουαλέτας του πρύτανη! Ακόμη, η προμήθεια των υπολογιστών της πρυτανείας κόστισε 20.727 ευρώ, ενώ τα έπιπλα για την πρυτανεία μόλις 5.129 ευρώ. Χαρακτηριστικό του τρόπου με την οποία η διοίκηση Μυλόπουλου διαχειρίστηκε τα χρήματα της Εταιρίας, είναι το γεγονός ότι η μικρότερη δαπάνη του 2011 ήταν μόλις 18 ευρώ και αφορούσε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης. Προφανώς, το συγκεκριμένο Κέντρο δεν έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης, ενώ αντίθετα η ανακαίνιση της τουαλέτας του πρύτανη -κόστους 30.000 ευρώ- ήταν πιο απαραίτητη… Να σημειωθεί ότι οι καθαρίστριες του ΑΠΘ κάνουν τακτικά στάση εργασίας, καθώς δεν πληρώνονται, με αποτέλεσμα οι τουαλέτες να βρομοκοπάνε, αλλά η «φαραωνικού» τύπου τουαλέτα του πρύτανη πάντα λάμπει από καθαριότητα…

Οπως και να έχει, από τα αποθεματικά της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ εκταμιεύτηκαν πέρυσι 8.354.839,24 ευρώ, κυρίως σε ανούσιες δαπάνες. Το υπόλοιπο του αποθεματικού θα γίνει σήμερα γνωστό. Ωστόσο, πολλά μέλη της Συγκλήτου φοβούνται ότι με τον τρόπο που διοικεί η πρυτανεία, δεν αποκλείεται η Εταιρία να φαλιρίσει φέτος… Τα αποθεματικά της Εταιρίας προέρχονται κυρίως από τα έσοδα από τη λειτουργία των κυλικείων και του «Λογότυπου», αλλά και από τις απαλλοτριώσεις που έγιναν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν σήμερα, η Εταιρία είχε πέρυσι 56.852 ευρώ έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων χονδρικής, 310.726 ευρώ από πωλήσεις εμπορευμάτων λιανικής και 1.860.228 ευρώ από «πωλήσεις υπηρεσιών», χωρίς κανείς να γνωρίζει τις είδους υπηρεσίες «πουλά» μία Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας.

Άγγελος Αγγελίδης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γρύνη avatar
  Γρύνη 29/08/2012 10:02:39

  κλειστε το το σαραβαλο να τελειωνουμε!!!
  αλλωστε πατο εχει πιασει στην αξιολογηση!
  ομως το πρωτο που εκανε αυτη η κυβερνηση και ο Αρβανιτοπουλος ηταν να κανουν πισω στις αξιωσεις Μυλοπουλου και να του επιτρεψουν να ασκησει ΟΛΗ την θητεια του!!

  και μετα ψαχνουν ισοδυναμα για μαχιμους, συνταξεις του ΟΓΑ.... ελεος!!!!!!!!

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 29/08/2012 10:21:37

  Αγαλια αγαλια εκκολαπτεται η οργη για την ακαδημαικη κοινοτητα τυπου Μυλοπουλου !Η αρχη εγινε με την παραγκα της Παντειου και τις σπαταλες για πλακακια και Ferrari τωρα πρεπει να γινει με το ΑΠΘ που στο επιπεδο των σπουδων δεν λεει να ξεκολλησει απο τον πατο των αξιολογησεων!Εδω και τωρα stop στην περαιτερω χρηματοδοτηση του κε Αρβανιτοπουλε !Η περαιτερω χρηματοδοτηση του θα αποτελεσει κολαφο για σας προσωπικα κε Αρβανιτοπουλε και επιβεβαιωση του ''κορακας κορακου ματι δεν βγαζει''!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/08/2012 10:50:03

  Νοσταλγώ άλλες εποχές, πρίν το 2000, όταν πουλούσαν τα CD μαιμού στούς υπαίθριους χώρους.
  Τουλάχιστον τότε, ακόμη και με αυτόν τον τρόπο, έπενεε στο χώρο του Ιδρύματος ένα κάποιο πνεύμα οικονομίας.
  Μετά, κάτι μυστήριο έγινε με τα πρυτανικά και άρχισαν να το παίζουν όλοι large και χουβαρντάδες.

 4. ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ avatar
  ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΙ 29/08/2012 11:39:47

  Το περίεργο θα ήταν να μη γινόταμ ότγιο σπατάλης. Γιατί μήπμως δικά τους λεφτά σπαταλούν οι άνθρωποι ? Μήπως , λέω μήπως ο κος πρύτανης είναι Τσυριζαίος ?

 5. aN-AN avatar
  aN-AN 29/08/2012 14:27:52

  Στη περιοχή ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, κατασκευάζεται εδώ και 10 χρόνια ένα φράγμα το οποίο μελέτησε κουστωδία καθηγητών του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ πανεπιστημίου συμπεριλαμβανομένου και του λαλίστατου πρύτανη του.

  Ο προϋπολογισμός του έργου εκτροχιάσθηκε λόγω της ανεπάρκειας της μελέτης για την οποία η πολιτεία πλήρωσε έξτρα συμβούλους για να την καλουπώσει.

  Το έργο κινδυνεύει να μείνει στο επίπεδο των εκσκαφών και δυστυχώς κανένας δεν τιμωρείται ....

 6. Factorx avatar
  Factorx 29/08/2012 17:35:34

  Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σχετικά με το δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» για το οικονομικά πεπραγμένα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

  Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και η ελληνική πολιτεία αναγκάζεται να περικόπτει λειτουργικές δαπάνες των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, απαιτείται άπλετο φως στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και τους κατά νόμον υπευθύνους.

  Γι αυτό τον λόγο κάλεσα τον Πρύτανη του ΑΠΘ και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως περιουσίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» κ. Μυλόπουλο αύριο στο Υπουργείο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα, για να λάμψει η αλήθεια.

 7. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 29/08/2012 17:46:16

  Τους φταίει τώρα και το ΑΠΘ.
  Εδώ δουλεύουν τα εργαστήρια ρεφενέ και ο ΕΤ βρήκε όργιο σπατάλης και τρίχες κατσαρές.

  Ρε δεν πάτε να δείτε το τι γίνεται σε τίποτα ΟΤΑ...

  Προσφάτως πέρασα από χοντρο-φαλιρημένο δημο και είχε μια προγραμματάρα "πολιτιστικών" τυπωμένο σε πολύχρωμο ιλουστρασιον φυλλάδιο, βιβλίο ολόκληρο...
  Ούτε το φεστιβαλ Αθηνών δεν εκτυπώνει τέτοια προγράμματα.

  Και τα πολιτιστικά είναι η κορυφή του παγόβουνου, εκεί που βλέπεις ότι κάτι δεν "συνάδει" με τα οικονομικά των δήμων, οι περισσότεροι των οποίων είναι καραφαλιρημένοι.

  Η τριτοβάθμια ξέμεινε από βενζίνα, δουλεύει με τις εξατμίσεις πλέον.
  Αλλού ψάξτε.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Παρατηρητής 29/08/2012 19:13:32

   Τα εργαστήρια λειτουργούν ρεφενέ ακριβώς για αυτό το λόγο, πλάκα μας κάνετε? Είναι δυνατόν στο Πολυτεχνείο να υπάρχουν μηχανήματα του '80 και να δίνουμε 30 χήνες για την τουαλέτα του Πρύτανη? Δεν μπορώ να καταλάβω το συλλογισμό σας!

   • Παρατηρητής avatar
    Παρατηρητής @ TopGunZ 29/08/2012 19:30:28

    Κάτσε να ολοκληρωθούν οι "έρευνες" πρώτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.