#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2011 22:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όπως έστρωσε, ας κοιμηθεί ...Του Γιώργου Χαρβαλιά*

Περίσσεψε, τις μέρες αυτές, η ευαισθησία από τα μνημονιακά φερέφωνα για τις περιπέτειες των πατέρων του έθνους στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και στις καθημερινές πολιτικές ή κοινωνικές τους ρεβεράντζες.

Μέχρι και κίνδυνο κατάλυσης της δημοκρατίας διέβλεψε ο νοήμων πρωθυπουργός από τις εκδηλώσεις πολιτών που εκφράζουν έμπρακτα την οργή τους στις πλατείες και έξω από τα βουλευτικά γραφεία. Προς τούτο συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για να διακηρύξει το δόγμα της...μηδενικής ανοχής.

Είχε προηγηθεί βέβαια ο  Παπουτσής. Πιο γλαφυρός και με ανεπτυγμένη φαντασία, θέλησε να περιγράψει ανάγλυφα το προσωπικό του δράμα. Φτάνοντας να κατονομάσει ως  απειλή(σ.σ. φαντάζομαι ασύμμετρη...) για τη ζωή του, τον ιδιόρυθμο χωρατατζή σκηνοθέτη, Δημήτρη Κολάτο. Που ως γνωστόν, παρότι διαχρονικά ανυπότακτος, δεν πειράζει μύγα...

Απειλή λοιπόν, για την κατάλυση του πολιτεύματος ο...Αγιος Πρεβέζης και κάποιες δεκάδες αγανακτισμένοι συνοδοιπόροι του που συγκεντρώνονται έξω απ’ τα σπίτια πολιτικών.  Αντίθετα, καμία απειλή για την δημοκρατία δεν αντελήφθησαν οι «φύλακες του μνημονίου»  από τον ομαδικό ξυλοδαρμό ειρηνικών διαδηλωτών και τις μεθόδους χημικής καταστολής που θα ζήλευαν τα καθεστώτα της υποσαχαρικής Αφρικής.  Οπως άλλωστε και κανένα κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτισμού δεν αντιλαμβάνονται από την εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου,  fast track εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αυτά είναι φυσιολογικά.  « Ελαφρές αποκλίσεις από τη δημοκρατική νομιμότητα...για να σώσουμε την χώρα από την χρεωκοπία». Αλλά οι αφίσσες με την λέξη «ανεπιθύμητος» για τους βουλευτές που προσυπέγραψαν  την οριστική ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν «δημοκρατική εκτροπή». Οπως άλλωστε και τα γιαούρτια στον ανεκδίηγητο βουλευτή Τσώνη ο οποίος αφού είχε χλευάσει από το βήμα της βουλής τους Φθιωτούς συντοπίτες του, κατηγορώντας τους ως «τσάμπα-μάγκες», περίμενε να τον υποδεχτούν με στεφάνια ελιάς και ροδοπέταλα...

Καλό θα ήταν να αφήσουμε τη πλάκα σ’ αυτή τη χώρα. Ολοι  ξέρουμε γιατί  αναγκάστηκε να βάλει «ατζέντα αγανακτισμένων» στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου. Απλά και μόνο επειδή έχει ήδη δεχτεί  απελπισμένο «σήμα κινδύνου» από καμία ντουζίνα βουλευτές του, οι οποίοι του λένε ότι το πράγμα δεν μαζεύεται και ότι θα αναγκαστούν να παραιτηθούν παραδίδοντας την έδρα τους!

Ενεση ηθικού στους βουλευτές του, επιχείρησε να κάνει ο υπο προθεσμία πρωθυπουργός. Να τους εμψυχώσει για να αντέξουν τις αποδοκιμασίες,  υποσχόμενος προστασία, έστω και με άγριες μεθόδους καταστολής.

Ομως η έμπρακτη αγανάκτηση έχει ήδη πάρει διαστάσεις επιδημίας. Και πράγματι δεν μαζεύεται. Γιατί είναι φυσικό οι ακραίες και άκριτες πολιτικές συμπεριφορές να πυροδοτούν ακραίες, άκριτες και ενίοτε μοιραίες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ουδείς εχέφρων επικροτεί ή ενθαρρύνει πράξεις φυσικής βίας. Ομως η υπέρμετρη ψυχολογική βία που έχει υποστεί αυτός ο λαός τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είναι απολύτως φυσικό να προκαλεί αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν, με ή χωρίς προβοκάτσιες, σε τραγικά γεγονότα.  Αλλωστε την μοιραία Τετάρτη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, από  θαύμα γλυτώσαμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσαν την χώρα στο χάος μιας γενικευμένης εξέγερσης.

Οπως έστρωσε, ας κοιμηθεί λοιπόν ο κ. Παπανδρέου. Γιατί αυτός και η κυβέρνηση του είναι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για όσα συμβούν. Κι αν νομίζει ότι ως έσχατη λύση θα ζητήσει «ασπίδα προστασίας» στους ψηφοφόρους του, ας τους καλέσει να τους μετρήσει. Αυτοί που θα ανταποκριθούν, αμφιβάλλω αν γεμίζουν την πλατεία...

*δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 09/07/2011 23:47:49

  ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ!!!ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ???ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΕΙΛΗ???ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΣΤΕ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ???Η ΜΗΠΩΣ ΕΑΝ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ???ΜΑΛΟΝ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΝΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

 2. φωνη avatar
  φωνη 09/07/2011 23:51:12

  Πάντως η κυβέρνηση κατάφερε να "θάψει" γρήγορα τα γεγονότα της Τετάρτης εισπράτοντας σίγουρα μικρή φθορά σε σχέση με το μέγεθος των γεγονότων. (με τη βοήθεια των ΜΜΕ, την αλλαγή της ατζέντας είτε με την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τα σκηνικά βίας είτε με το φιάσκο της υπόθεσης SIEMENS). Αν κυβερνούσε η ΝΔ ακόμα θα βλέπαμε τα σκηνικά βίας στο Σύνταγμα.

  Οι βίαιες αντιδράσεις της κοινωνίας, μάλλον πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα, γιατί η ανομοιογένεια του κόσμου που διαμαρτύρεται κάνει πιο εύκολη την έγχυση προπαγάνδας μέσα στο κίνημα διαμαρτυρίας. Την προπαγάνδα αυτήν μπορεί η κυβέρνηση προς το παρόν να δείχνει διάθεση να τη χρησιμοποιεί μόνο επικοινωνιακά, αλλά δε μας διαβεβαιώνει κάτι ότι δε θα τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον για να αποτρέψει ή να προκαλέσει ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη συνέχιση της πολιτικής τους.

  Αλλά και ο επικοινωνιακός χειρισμός της βίας που προσπάθησε η κυβέρνηση αυτό το 10ήμερο, μάλλον κακό συνεχίζει να της κάνει παρά καλό.

  Μπορεί να μην εισπράτει τόση δυσαρέσκεια όση αν συζητάγαμε για τα γεγονότα στο Σύνταγμα,για το μεσοπρόθεσμο και την κατάσταση της οικονομίας.
  Ωστόσο, συνεχίζει να υπενθυμίζει στον κόσμο ότι είναι μια κυβέρνηση έντονα αντιδημοφιλής.
  Επίσης, τις τελευταίες μέρες με τις αποκαλύψεις για συμμετοχή και ΠΑΣΟΚων στα σκηνικά βίας αποδυναμώθηκε και το "καλό τους χαρτί": όλα τα υποκινέι ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Δεν έχει πλέον κανένα όφελος για αυτούς η συνέχιση του θέματος της βίας.
  Έχασαν τα οφέλη που μπορεί να είχαν μέσα στο 10ήμερο και δεν μπορούν εύκολα να συνεχίσουν την ίδια επιχειρηματολογία για όποιο μικρό ή μεγάλο σκηνικό βιας προκύψει στο μέλλον.

  Επίσης, ήταν σκέτη αποτυχία η μοναδική εμφάνιση του Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες για τη συζήτηση για τη βία, αφού έφαγε πόρτα από όλους (πλην του ΛΑΟΣ).

 3. Hellenic avatar
  Hellenic 10/07/2011 01:06:05

  Δύστηχος δεν νοιώθουν οι πολιτικοί μας, τους νοιάζει μονο ο μισθός τους
  Μακάρι να ξεσηκοθούμε και ας παρουμε τα όπλα
  Χρειαζόμαστε, ήρωες, επαναστάτες, πρότυπα,
  γιατί δεν τους έχουμε?
  Διαβάσατε τα βιβλία των προγώνων σας κυριε Σαμαρά?
  Πότε θα γραφτεί ενα τέτοιο για εσάς?

  • BlueSky avatar
   BlueSky @ Hellenic 10/07/2011 09:08:14

   Έννοια σου Έλληνα, έρχεται η ώρα του......
   Και να 'σαι σίγουρος ότι, η ιστορία (σίγουρα) δεν θα γράψει για τον Πρόεδρο τον χαρακτηρισμό : ''Ο Χειρότερος πρωθυπουργός από ύπαρξης του ελληνικού κράτους'''...............

  • Ίωνας avatar
   Ίωνας @ Hellenic 10/07/2011 15:04:27

   Αν όντως ψάχνεις για ήρωα, επαναστάτη ή πρότυπο στον Αντώνη Σαμαρά, κάνε λίγη ακόμα υπομονή. Φάγαμε τον γάιδαρο, την ουρά του και μένει μόνο η φούντα της ουράς. Αν ψάχνεις για κορόιδο, ματαιοπονείς.

 4. BlueSky avatar
  BlueSky 10/07/2011 09:03:49

  Κομμάτι: ''ο νοήμων πρωθυπουργός '' (φοβεροοοοοοοοό!!)
  Κομμάτι: ''Πιο γλαφυρός και με ανεπτυγμένη φαντασία, θέλησε να περιγράψει ανάγλυφα το προσωπικό του δράμα. (φοβεροοοοοοοοοό)''
  Καΰμενούλης, ίδιος ο Βασιλάκης Καΐλας

 5. Νοήμων avatar
  Νοήμων 10/07/2011 12:25:11

  Συγχαρητήρια κε Χαρβαλιά για το μεστό και στοχευμένο λόγο σας. Θα ήθελα, όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι, να ακούγεστε και στα άλλα ΜΜΕ γιατί θα αποδομούσατε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μνημονιακά φερέφονα και μάλιστα σε μιά κρίσιμη στιγμή που είναι κατάφορα ετεροβαρής, μονομερή έως ανύπαρκτη η προβολή των θέσεωντης ΝΔ. Και η ΝΔ δε διαθέτει και πολλούς με το ειδικό βάρος του Γ. Χαρβαλιά.

 6. δημης avatar
  δημης 10/07/2011 14:19:21

  "Όπως έστρωσε, ας κοιμηθεί …"
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.... ΚΥΡΙΕ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΩΣ ...ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΝΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;(ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ..)

 7. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 10/07/2011 18:02:08

  Μακάρι να εισπράξει ο υπεύθυνος τις συνέπειες για τα όσα θα έρθουν. Ο Γιωργάκης και οι εντολείς του οδηγούν τη χώρα σε βίαιη εξέγερση. Σε αυτή τη φάση όμως, θα πληγεί συνολικότερα το πολιτικό σύστημα, της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης. Αφού δεν βγαίνει η πασιέντζα ο στόχος είναι μέσα στο μπάχαλο "να κάψουν" και τον Σαμαρά , εμφανίζοντας τον ως συνυπαίτιο για την όποια εκτροπή ή χρεωκοπία. Εδώ πάμε για το πραγματικό...μπίγκο του ΓΑΠ. Και Μεσοπρόθεσμο, εξέγερση και χρεωκοπία. Χατ τρικ που θα ζήλευε και ο Αχιλλέας Μπέος στα στημένα!

 8. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 10/07/2011 23:10:31

  Εξαιρετικό κι εύστοχο κείμενο από ένα καθαρό ελληνικό μυαλό που ξεχωρίζει μέσα στην κομματική γραφειοκρατία, ακριβώς γιατί δεν ανατράφηκε μέσα σ' αυτήν.

 9. dead by dawn avatar
  dead by dawn 11/07/2011 10:00:07

  Ωραια τα λετε,πολυ ευστοχο το κειμενο,αλλα δυστυχως η επισημη θεση της Ν.Δ. υπερθεματιζει στις αιτιασεις του Πασοκ περι των κινδυνων της υποτιθεμενης πολιτικης βιας και της υποτιθεμενης πολιτικης εκτροπης,που συνιστουν τα γιουχαισματα και τα πανο εναντιον των λαομισητων βουλευτων του Πασοκ.
  Ευτυχως που η Ν/Δ δεν συναινεσε στην συσταση διακοματικης επιτροπης για το θεμα της πολιτικης βιας,και αφησε το Πασοκ μονο του.
  Απο δω και μπρος,βλεπω κορυφωση αυτων των φαινομενων,αλλα και πεσιμο στην πλατεια Συνταγματος απο το τσιρακι του Πασοκ,τον Καμινη,μαζι με τα ΜΑΤ του Παπουτση,για "ευπρεπισμο" της πλατειας,που τοσο αυτοι φοβουνται.
  Εδω να δουμε την σταση της Ν.Δ.,θα ειναι αντρικια η θα υποκυψει στον πολιτικο καθωσπρεπισμο ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.