#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/12/2008 14:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όμηροι της αναποφασιστικότητας και του ραγιαδισμού


________________________________________________________________________________________________________________________
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου, μας πληροφορεί το Βήμα του κ. Λαμπράκη. Ο οποίος Αλέκος Παπαδόπουλος πρότεινε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό να απευθυνθεί η ίδια η Ελλάδα και να ζητήσει διεθνή οικονομική έλεγχο για να αντιμετωπιστεί το θέμα της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.  «Η κρίση είναι προ των πυλών. Ο Αννίβας είναι ante portas» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που προφανώς όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας  Διοίκησης & Αποκέντρωσης και υπουργός Υγείας ήταν όλα πήγαιναν καλά στη χώρα, είτε ο ίδιος είχε μυωπία και δεν έβλεπε τον Αννίβα να έρχεται.

Σε εμένα πάντως αυτό που μου προκάλεσε αίσθηση είναι η αποδοχή της ανικανότητας και της ολιγωρίας του πολιτικού συστήματος από το ίδιο. Ούτε ο Αβραμόπουλος ούτε ο Παπαδόπουλος κατόρθωσαν να πιάσουν το θέμα υγείας. Ούτε ο Γιαννίτσης ούτε η Φάνη Π-Π έλυσαν το ασφαλιστικό. Ούτε ο Αρσένης, ούτε ο Παπαντωνίου, ούτε ο Αλογοσκούφης έλυσαν το πρόβλημα της Οικονομίας. Μόνο οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Άμυνας έκαναν κάτι, αλλά όχι για την τσέπη μας.

Αντίδραση από μέσα; Αντίδραση από τους τσιφλικάδες; Ανικανότητα και ανεπάρκεια; Επειδή 187 χρόνια μετά την «Ελληνική Επανάσταση» είμαστε ακόμα ραγιάδες; Κλέφτες; Αρματωλοί; Κοτζαμπάσηδες; Δούλοι;

Επειδή εξακολουθούμε και είμαστε φιλογάλλοι, ή φιλοάγγλοι, ή φιλορώσοι, ή φιλοαυστριακοί; Γιατί πουλάμε ο ένας τον άλλος στις Μεγάλες Δυνάμεις; Γιατί περιμένουμε από τους «φιλέλληνες» να μας λένε τι να κάνουμε;

Και ο Αλογοσκούφης, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Και ο Στουρνάρας ξέρει. Και ο Ανδριανόπουλος ξέρει. Ακόμα κι εγώ ξέρω. Όλοι όσοι έχουμε κουκούτσι μυαλό, ξέρουμε ακριβώς και τι θα πει ο ΟΟΣΑ, και τι θα έκανε το ΔΝΤ, και τι θα μας υπαγόρευαν οι Βρυξέλλες. Που κολλάμε; Σε εκβιαζόμενους; Σε διεφθαρμένους; Σε ανίκανους;

Όλοι ξέρουμε. Δεν έχει σημασία αν είμαστε 100% σωστοί, σημασία έχει ότι είμαστε όμηροι της αναποφασιστικότητας, του ραγιαδισμού και του ξεπουλήματος μερικών αλητών. Για αυτό λοιπόν έρχονται τώρα ορισμένοι και μας λένε ότι χρειαζόμαστε τον κηδεμόνα μας να μας λύνει τον προαιώνιο διχασμό;

archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. t avatar
  t 21/12/2008 14:57:16

  Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος κάνει λόγο για φαινόμενο πολιτικής αλητείας το οποίο καθοδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις πρώτες μέρες το κίνημα της νεολαίας σημειώνει ο κ. Πάγκαλος, ήταν αυθόρμητο και απόλυτα δικαιολογημένο.
  "Σήμερα όμως έχουμε να κάνουμε με 50 άτομα στο ένα σημείο, 100 στο άλλο, δηλαδή μιλάμε για ένα φαινόμενο πολιτικής αλητείας.
  Ε, αυτό το φαινόμενο πολιτικής αλητείας το καθοδηγεί η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

  Θα το σχολιάσετε?

 2. Le canard avatar
  Le canard 21/12/2008 15:06:49

  Θυμάσαι archaeopteryx που τότε εκφραζόταν ο φόβος για ντόμινο και για φαινόμενο Αργεντινής;

 3. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 21/12/2008 15:07:17

  Εύγε Archaeopteryx. Πέστα Χρυσόστομε, αλλά ποιός σε ακούει.
  Από καταβολής ελλαδικού κρατιδιακού υπολείμματος οι κοτζαμπάσηδες κάνουν ανθρωποφαγία πάνω στις σάρκες της χώρας κατ΄αντολή των ξένων νταβατζήδων, που προβάλουνε ως "προστάτες" και αφού διαλύσουν τα πάντα, τρέχουν μετά να τους ζητήσουν δανεικά, για να χώσουν ακόμη βαθύτερα τη χώρα στην εξάρτηση και την υπανάπτυξη.
  Μια αλητόφαρα ανίκανων παρασίτων, που κλείσανε το Γέρο του Μοριά στο Μπούρτζι και κρεμάσανε το κεφάλι του Βελουχιώτη στα δέντρα της Λαμίας.
  Ξενόδουλοι, ανίκανοι, δοσίλογοι, αλήτες, κουκουλοφόροι με γραβάτα.

 4. Factorx avatar
  Factorx 21/12/2008 15:07:30

  @t Says:

  1. Μια φιλικη παρατήρηση. Μονίμως βάζεις αποσπάσμα απο άλλα έντυπα και κυρίως μπλογκς. Μάτια εχουμε και τα βλέπουμε. Αν θέλουμε να σχολιάσουμε θα το κάνουμε.

  2. Γίνεται ήδη συζήτηση σε προηγούμενο ποστ που επισημάναμε την συνέντευξη

 5. ataktos avatar
  ataktos 21/12/2008 15:08:04

  t-Το τέκνο ΣΑΛΤΑΡΕ(35 χρόνια βολεμένος ) και εμείς θα ασχολούμαστε και σχολιάζουμε .Υπάρχουν άνεργοι ειδικευμένοι γιατροί ας κρίνουν τον Θοδωρή .

 6. ataktos avatar
  ataktos 21/12/2008 15:10:15

  Εύγε Archaeopteryx.!!!

 7. Θανασης Λ. avatar
  Θανασης Λ. 21/12/2008 15:14:19

  Φιλοτομαρισμός και Δημοσιοϋπαλληλίκι


  Εδώ και μερικά χρόνια, στην ονομασία της Επιχείρησης προστέθηκαν τα γράμματα Α.Ε., γίναμε δηλ. Ανώνυμος Εταιρία. Τι άλλαξε (αν άλλαξε κάτι) αυτό είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε στο φύλλο αυτό.
  Η άσκηση εξουσίας δεν είναι απόλαυση. Είναι καθήκον οδυνηρό. Αυτοί που ασκούν εξουσία, δεν επιδιώκουν ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, αλαζονείας ή πλεονεξίας αλλά μόνο την ευκαιρία να θυσιαστούν για χάρη της ευτυχίας όλων των συναδέλφων τους. Διέπονται από το ανθρώπινο φως, το μόνο φως που μπορεί να φωτίσει, να ζεστάνει, να χειραφετήσει, να δώσει αξιοπρέπεια, ελευθερία και ευτυχία, να μας συναδελφώσει. Αυτό θεωρητικά.
  Το ερώτημα είναι: Αυτό το φως υπάρχει στους ηγέτες; Και αν υπάρχει, είναι στην αρχή, ή στο τέλος, ή και καθόλου στη σκέψη τους;
  Αν υπάρχει, είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη δημιουργική διάθεση των εργαζομένων, ή δεν μπορεί, ακριβώς γιατί τους εκμεταλλεύεται ασύστολα;
  Μπορεί ακόμα να εξωτερικεύσει τα μεγάλα προτερήματα του ελληνικού λαού, την ειλικρίνεια, την φιλοτιμία και την τιμιότητα ή τα θεωρεί ελαττώματα στην εποχή μας;
  Οι ηγέτες πρέπει να μεταδίδουν ενθουσιασμό, έμπνευση, θάρρος και όραμα. Διαθέτουν κάτι από τα παραπάνω ή είναι άτομα χωρίς ερωτηματικά και λιβανίζουν την υπερκείμενη ιεραρχία; Μήπως το δέσιμο με την καριέρα γίνεται κατεστημένο, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η αναρρίχηση; Έχουν κάνει ποτέ την αυτοκριτική τους; Γνωρίζουν τι θα πει αυτοαξιολόγηση;
  Υπάρχουν μικρομεσαία στελέχη που διαπρέπουν ως οσφυοκάμπτες αλλά ουδέποτε παρουσίασαν κάτι αξιόλογο στον κλάδο τους. Είναι άνθρωποι με πενιχρές ικανότητες αλλά με δυσανάλογα μεγάλες φιλοδοξίες. Η γελοία, απύθμενα ανόητη και ελαστική συνείδησή τους, το ενδιαφέρον μόνο για τον εαυτούλη τους, τους οδηγεί στην υποτέλεια και έτσι ο ηγετικός σκοταδισμός που πάντα υπήρχε και θα υπάρχει-αναπτύσσεται υπέρμετρα. Ποιος σας πιέζει, συνάδελφοι, ώστε να μεταβάλλεστε σε έναν ευτελή κόλακα και υμνολόγο της εξουσίας; Τι ανταλλάγματα επιδιώκετε και παίρνετε; (αν παίρνετε…)
  Τα ανώτερα στελέχη, σαν λαθρέμποροι της ελπίδας που είναι, σας δελεάζουν με υποσχέσεις και δρόμους ανοιχτούς όπου διαπρέπουν οι μετριότητες, οι εγωπαθείς, οι φθονεροί, οι αλλοπρόσαλλοι και οι αλαζόνες.
  Τα πραγματικά παλικάρια αρνούνται να προχωρήσουν σε τέτοιους δρόμους, προχωρούν σε δύσβατους, γεμάτους αγκάθια και κοφτερές πέτρες, ξέρουν να διδάσκουν τους εργαζομένους και να διδάσκονται από αυτούς ήθος, αξιοπρέπεια αλλά και εμπειρία και επιστήμη. Τα πραγματικά παλικάρια πρώτα ξέρουν να πεθαίνουν για τα ιδανικά τους και μετά αρχηγεύουν, κι αυτό γιατί ο φόβος είναι μεγαλύτερο κακό από το θάνατο και ξέρουν ακόμα ότι μπορούν να τους σκοτώσουν επαγγελματικά, ηθικά ή σωματικά, αλλά δεν μπορούν να τους βλάψουν.
  Οι άλλοι, διακατέχονται μόνο από τυφλό πάθος για απόλυτο έλεγχο και εξουσία. Έτσι γίνονται καρικατούρα της επιστήμης, που δεν αντιστέκονται σε τίποτε το νοσηρό, αφήνοντας να επικρατήσει η συνωμοσία της σιωπής, θυμίζοντας μια πόρνη στα χέρια του προστάτη της, που παράγει πλούτη για το αφεντικό και αθλιότητα για τον εαυτό της, μια γριά πόρνη που βρωμάει πατσουλί και βλεννόρροια και ακόμα κάνει πεζοδρόμιο.
  Ο ιστορικός του μέλλοντος θα βρει διωγμένους από όλες τις Επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους. Δεν θα βρει όμως κανέναν στην Επιχείρησή μας.
  Η άλογος μάζα, σαν όχλος χειροκροτητών και λιβανιστών εξαγοράζεται ή παρασύρεται εύκολα από λαοπλάνους φαφλατάδες, χωρίς να αντιλαμβάνεται τον έλεγχο που υφίσταται. Καλοί ηθοποιοί οι ηγέτες, έχουν μάθει πως οι υφιστάμενοι πρέπει να κρατιούνται χωριστά και μακριά ο ένας από τον άλλο. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού, μοιράζουν υποσχέσεις και θέσεις στους ημέτερους και απειλές στους δύστροπους.
  Η φύση και ο χαρακτήρας του φιλήσυχου αθώου επιστήμονα άλλαξε και αντικαταστάθηκε από έναν δαιμόνιο και υστερόβουλο υλιστή που κυνηγάει την εξουσία με ατέλειωτη απληστία. Άνθρωποι που πιστεύουν σε ηθικές αξίες και ιδεώδη, που αγωνίζονται για την ανάπτυξη του πνευματικού βίου, έχουν μείνει ελάχιστοι, ενώ αντιθέτως, αυξάνονται αυτοί που μεταχειρίζονται την βία για το υλικό συμφέρον τους και το πραγματοποιούν με την εκμετάλλευση του άλλου. Φτάσαμε σε εποχή, που η αξία του ατόμου δεν προσδιορίζεται από το χαρακτήρα του, τη σπουδαιότητα της προσφοράς του στο σύνολο και την επιστημονική του επάρκεια, αλλά ΜΟΝΟ από το μέγεθος της περιουσίας του και τον προσωπικό του πλούτο. Το μεγαλείο του ανθρώπου, δεν μετριέται με βάση τις ηθικές και πνευματικές του αξίες, αλλά με βάση τα υλικά του αγαθά. Βρισκόμαστε στον αιώνα του υλισμού, της τυφλής και αδηφάγου δίψας για τα υλικά πλούτη, για τον εαυτούλη μας. Στον αιώνα που κοιτάζουμε να κερδίσουμε χρήματα με κάθε μέσο, διακηρύσσοντας το σαν το υπέρτατο, το λογικό, την ελευθερία. Στη συνείδηση μας έχει περάσει τόσο βαθιά αυτό, ώστε η δουλειά που βασίζεται στην κυριαρχία αυτής της προπαγάνδας, μας μετατρέπει σε δούλο, που έχει πεισθεί ότι είναι ελεύθερος.
  Αρχή της κάθε είδους εξουσίας είναι να κάνει τους υφιστάμενούς της να πάψουν να σκέπτονται, γιατί η σκέψη δημιουργεί την αντιπολίτευση. Αρχή της λοιπόν είναι να μετατρέψει την κοινωνική και πνευματική αφύπνιση και τη δύναμη της σκέψης σε αψιμαχίες-ρητορικής κυρίως, φύσης-ώστε ποτέ να μην εξαλειφθεί η αόρατη δύναμη της εξουσίας, που η κάθε είδους ιεραρχίες κρατούν και επιβάλουν σαν σκιάχτρο πάνω στους αμαθείς, ημιμαθείς και δεισιδαίμονες λαούς. Πνευματική αφύπνιση και ελευθερία, σημαίνει ότι δεν τίθενται δεσμεύσεις στη σκέψη, γιατί ύπαρξη δεσμεύσεων σημαίνει δουλεία. Η πνευματική ελευθερία είναι η ενέργεια που διαχέεται στις συνάψεις του νευρικού μας συστήματος και στο αίμα που ρέει στις αρτηρίες της καρδιάς μας.
  Η εξουσία, τυλιγμένη στο μανδύα του εσωτερικού κανονισμού, δρα αφανώς και ασφαλώς , γιατί στερείται της γενναιότητας των ιδεολόγων. Δεν αισθάνεται οίκτο, μιας και οίκτο αισθάνονται μόνο οι ψυχικά ανώτεροι και ανδρείοι άνθρωποι. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας δεν αντιδρούν, αν και θα έπρεπε, γιατί διαλέγονται και εκλέγονται αναλόγως της δουλικότητάς τους. Δεν ισχύει το ‘τις αγορεύειν βούλεται’, μιλάει μόνο η εξουσία η οποία αυτοτροφοδοτείται και αυτολιπαίνεται με την κοπριά της.
  Στα χρόνια που είμαι στην Επιχείρηση, ένοιωσα καλά το πώς χύνουν το προπαγανδιστικό δηλητήριό τους, τα δίποδα παρδαλά φιδάκια. Έμαθα να μην πιστεύω σε κανένα σύστημα, να είμαι κυνηγός της αλήθειας. Η πίστη και η εξουσία είναι θεμελιακοί θεσμοί υποδούλωσης του εργαζόμενου. Η πίστη σαν καλή προστάτιδα των χορτάτων και συνάμα παρηγορήτρα των πεινασμένων και η εξουσία σαν μέθοδος πλήρωσης του πορτοφολιού και αύξησης της κοινωνικής ματαιοδοξίας των εξουσιαστών.
  Για να πάψουν να υφίστανται τέτοια φαινόμενα, πρέπει κάποιοι από τους ηγετίσκους που αυταποκαλούνται στελέχη της Επιχείρησης, να βγάλουν τις ποδίτσες της υπηρετριούλας και να ασχοληθούν με τα προβλήματα της Επιχείρησης. Αυτή η Επιχείρηση χρειάζεται στρατιώτες με κότσια και κάτι άλλο ακόμα, και τέτοιοι στρατιώτες υπάρχουν πολλοί στο εργατικό δυναμικό. Χρειάζονται όμως, πραγματικούς ηγέτες. Μόνο έτσι ίσως ξεφύγουμε από τον επικίνδυνο και δύσοσμο αυτό βούρκο, ίσως πάψουμε να είμαστε ζήτουλες του παραδείσου, ίσως γίνουμε εργαζόμενοι για τον εαυτό μας και την Επιχείρηση. Γιατί είναι μάταιο να ζητάμε από τους θεούς αυτά που μπορούμε μόνοι μας να δώσουμε στον εαυτό μας.
  Αναδημοσίευση από εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη»

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/12/2008 15:14:56

  le camard

  αμυδρά... (και το ξαναείδα, τώρα, σε ένα ...Ριζοσπάστη, 4 Αυγούστου 2002). Κάτι άλλο παίζει με εμάς. Σίγουρα εύκολα είμαστε ο αδύνατος κρίκος στην ΕΕ. Αλλά πολιτικά δεν μας θέλουν; Εδώ, τα δημοσιονομικά πάσχουνε, σίγουρα άνρθωποι έχουν αρχίσει και ζορίζονται, αλλά κυκλοφορεί χρήμα. Δεν είχαμε φυγή κεφαλαίων, τώρα με την κρίση (όπως τότε στην Λατινική Αμερική), αλλά ...εισροή κεφαλαίων. Τι γκρίζο ή σκούρο άσπρο χρήμα ήρθα στα πάτρια χώματα.

  Κυριακή είναι, να άλλη μια θεωρία συνωμοσίας: Τα γκρίζα χρήματα (να μην πω τα μαύρα) ψάχνουν για εύκολη πατρίδα εκτός ΕΕ... πως σου φαίνεται;

 9. KRIMA avatar
  KRIMA 21/12/2008 15:29:51

  Μας περνάνε για τόσο βλάκες και έχουν υπερεκτιμήσει αλαζονικά την εικονική τους ισχύ ή δεν έχουν καθόλου εκτιμήσει την οργή του κόσμου κατά της φασιστικής κουκούλας και των ΜΜΕ.
  Σήμερα η πλειοψηφία των ανθρώπων αισθάνεται ότι έχει μεταβληθεί σε μειοψηφία
  "Αυτό που γίνεται αυτό τον καιρό στα τηλεοπτικά κανάλια, στον Τύπο και γενικά στον δημόσιο λόγο είναι εφιαλτικό. Τέτοια σύγχυση, τέτοιες παρανοήσεις, τέτοιες διαστροφές της πραγματικότητας, τέτοια τέλεια απουσία αξιολογικών ιεραρχήσεων ...;.
  Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, πιθανώς το πιο κραυγαλέο: Το πανό που ανέβηκε στον βράχο της Ακρόπολης έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από τη συνολική καταστροφή της οικονομίας που συνέβη στα αστικά κέντρα με τις πυρπολήσεις των καταστημάτων, διότι δείχνει πλέον ότι είμαστε εθελόδουλοι. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε μια κατοχή οποιασδήποτε ιδεολογικής μειονότητας η οποία κατορθώνει να απαντηθεί με την βία. Θυμίζει μέρες του 1933 στην Γερμανία".

  "Υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένη ιδεολογική παράταξη που συμπεριφέρεται στην Ελλάδα σήμερα με νοοτροπία Ναζί, πρέπει να το πούμε έξω από τα δόντια. Πέστε μου ποιος άλλος θα τολμούσε να κρεμάσει αφίσες στο Βράχο της Ακρόπολης, να μπει μέσα στον σταθμό της τηλεόρασης και να βγάλει πανό την ώρα των ειδήσεων; Δεν υπάρχει πια τίποτα, καμία αντίσταση κοινωνική σε αυτά τα φαινόμενα".

  Να κάτι που ενοχλεί απίστευτα και δεν προβάλλεται από ΦΑΣΙΣΤΙΚΆ ΜΜΕ γιατί η σχέση αυτή του Καραμανλή είναι ολέθρια για το παρασκήνιο

  Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Την σαφή πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει την ελληνική οικονομία στην δύσκολη φάση που διέρχεται, (παρέχοντας ταυτοχρόνως και έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή), διατυπώνει με σχετικές αποκλειστικές δηλώσεις του στο defencenet.gr ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αndrey Valentinovich Vdovin.

 10. t avatar
  t 21/12/2008 15:32:07

  @ archaeopteryx

  Πέρα από τις δηλώσεις του Πάγκαλου για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Έχουμε ξανά την Α. Παπαρήγα που επανέλαβε ότι το έτερο κόμμα της αριστεράς "χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων"… και ότι με τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο βανδαλισμών που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια….

  Θέλω να καταλάβω τι μας λένε Πασοκ και ΚΚΕ.

 11. Le canard avatar
  Le canard 21/12/2008 15:33:42

  Από την Κυριακάτικη Ε

  Τρέμουν μήπως βρεθούν στη θάλασσα 20 δισ.
  ΕΣΤΙΑ ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες είναι η κρίση στη ναυτιλία.

  Η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων δημιουργεί θέμα με την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους. Θέμα που θα αποτυπωθεί στις 31/12/08 .Ηδη οι brokers που ειδικεύονται στις αποτιμήσεις πλοίων αρνούνται να δώσουν τιμές για την αξία τους και το βάρος της αποτίμησης των καλύψεων θα πέσει στους ελεγκτές.

  Αν οι αγοραπωλησίες πλοίων παραμείνουν «παγωμένες» και για το επόμενο δίμηνο και οι ελάχιστες συναλλαγές διενεργούνται σε αποτιμήσεις ως και 90% χαμηλότερες αυτών του Ιουνίου, τότε οι τράπεζες θα ζητήσουν από τους εφοπλιστές επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες σε επιπλέον πλοία, ρευστά ή ακίνητα).Το τι θα πράξουν οι εφοπλιστές όταν τα δάνειά τους βρεθούν «κάτω από το νερό» είναι το ερώτημα των 1,5 δισ. δολαρίων για τις ελληνικές τράπεζες. Με την αξία των πλοίων να έχει καταβαραθρωθεί και τις τιμές των ναύλων στο ξηρό φορτίο επίσης, κάποιοι θα αναγκαστούν ή θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν την εξυπηρέτηση δανεισμού. Αν οι εφοπλιστές κρίνουν ότι η κρίση θα είναι βαθιά και θα κρατήσει τουλάχιστον για μια διετία ακόμη, δύσκολα θα δεχθούν να δώσουν επιπλέον εγγυήσεις στις τράπεζες, σημειώνει τέως τραπεζίτης, που έζησε την κρίση του ‘80. Σε αυτή την περίπτωση οι επισφάλειες μπορεί να ξεπεράσουν και το 10% (το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με την από 17/11 σχετική έκθεση της Merrill Lynch) επί του συνολικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου τους.

  Το ύψος των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για μελλοντικές εκταμιεύσεις και των δανείων στην ακτοπλοΐα, υπολογίστηκε με στοιχεία Οκτωβρίου από την Petrofin στα 15 δισ. δολάρια. Ο δε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος εκτίμησε πρόσφατα -διά της αναγωγής- ότι οι ναυτιλιακές χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται περίπου σε 20 δισ. Μόνο εντός του 2007 οι χορηγήσεις δανείων από ελληνικές τράπεζες σε ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες σημείωσαν αύξηση κατά 115,59%.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/12/2008 15:41:30

  t φίλε μου,

  σιγά μην μπορώ εγώ να αναλύσω τι λένε ΚΚΕ και Πασοκ... μάλλον πάνε να φάνε ψήφια από τον Συριζα

  για να δούμε: ποιοι είναι φιλορώσσοι, ποιοί φιλοαυστριακοί κλπ...

  ή πανε να πνίξουν την επανάσταση των νέων;

 13. KaryID avatar
  KaryID 21/12/2008 15:42:28

  Στο δημοτικό υπάρχουν πάντα τα παιδάκια που σηκώνουν το χέρι και δείχνουν το συμμαθητή τους: " ... κύριε κύριε, ο Μανωλάκης το έκανε ..."

 14. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/12/2008 15:55:38

  "Επειδή 187 χρόνια μετά την «Ελληνική Επανάσταση» είμαστε ακόμα ραγιάδες; Κλέφτες; Αρματωλοί; Κοτζαμπάσηδες; Δούλοι;"

  έπιασες ακριβώς το πρόβλημα της χώρας:

  -κοιμόμαστε ραγιάδες
  -για να ξυπνήσουμε κλέφτες
  -να μας κάνουν αρματωλούς για ...λουφέδες
  -εποφθαλμιώντας τη καρέκλα του κοτζαμπάση
  -δούλοι της εξάρτησης και της καρέκλας

  Αιτία? ανύπαρκτη παιδεία.

  Οταν στη Βουλή βγαίνουν (και φανερώνεται) ότι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει αλλά φοβούνται τα ...ψηφουλάκια (πολιτικό κόστος γαρ) οι άνθρωποι είναι το λιγότερο ...προδότες.

 15. KaryID avatar
  KaryID 21/12/2008 15:56:03

  @8: κάτι σαν Μοντε Κάρλο των Βαλκανίων ας πούμε; Ωραίο μου ακούγεται! Θα πήξουμε στις μαρίνες. Απέραντη ακταιογραμμή με μαρίνες.

 16. donaE avatar
  donaE 21/12/2008 15:57:03

  Ομηρος ειναι καποιος που δεν μπορει να ξεφυγει.Προκειται για μια ολεθρια σχεση δουναι και λαβειν που ολοι ειμαστε ενεργοι.Ανεπαρκεις και προδοτες.

 17. t avatar
  t 21/12/2008 15:57:46

  @ 12 archaeopteryx

  Σωστά.

  Το ερώτημα είναι, άσχετα από πολιτική τοποθέτηση, ποια είναι η αλήθεια για τα γεγονότα. Αυτό ψάχνουμε.

  Μάλλον θα παραμείνει αναπάντητο και στο μέλλον…

 18. KaryID avatar
  KaryID 21/12/2008 16:06:48

  @14: Οι "ενδομεταναστευτικές αντιθέσεις", δεν είναι νέο είδος ρατσισμού, οικονομικά είναι τα αίτια.
  Κοινός εχθρός όλων η παγκοσμιοποίηση.
  Τώρα ίσως αρκετοί αντιληφθούν ότι πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για να παλαίψουν από εκεί για να υπάρξει δημοκρατία και να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο.
  Κάπως έτσι δεν έγινε και με μας;

 19. εσυ ξερεις.. avatar
  εσυ ξερεις.. 21/12/2008 16:55:30

  ρε αρχαιοταδε
  πολιτικος εισαι η' δημοσιογραφος?
  λες οτι ξερεις..
  πες λοιπον τι πρεπει να γινει.
  γραφεις αντιφατικες αρλουμπες σαν πολιτικος,
  και ολοι εδω σε χειροκροτουν..
  τους "καλυπτεις" ολους..γιατι θελεις και εσυ το
  χειροκροτημα σου...
  δεν τολμας να πεις την "αληθεια" που πιστευεις
  για να μην σε κραξουν ολοι.
  εαν εσυ φοβασαι εδω,γιατι κρινεις τους πολιτικους?
  αυτοι δεν κανουν οτι πρεπει και ξερουν γιατι φοβουνται τους ψηφοφορους τους.
  και εδω αρκετοι "ξερουν" αλλα δεν μιλανε.
  η αληθεια ειναι σκληρη..και κανεις δεν θελει να την ομολογηση..

 20. εσυ ξερεις.. avatar
  εσυ ξερεις.. 21/12/2008 17:02:13

  ο παπαδοπουλος ειπε κατι απλο.
  αφου ολοι φοβουνται να κανουν αυτο που πρεπει,γιατι θα χασουν την πελατεια τους,ας ζητησουμε απο τους ξενους να μας πουν τι πρεπει να κανουμε.
  ολοι θελουμε να τα εχουμε καλα με τους "πελατες" μας.
  π.χ ο φακτορ γραφει οτι πιστευει?
  οχι...γιατι θα τον κραξουν μερικοι πελατες..

 21. Αθανάσιος Ι. avatar
  Αθανάσιος Ι. 21/12/2008 17:10:56

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ (Συγγραφέας)
  Το σάπιο σύστημα δεν έχει άλλο όπλο από τη βία
  Βαρέθηκα να ακούω τα ίδια και τα ίδια, χρόνια τώρα, από τους ίδιους και τους ίδιους, φύλακες και απολογητές του συστήματος. Και τότε μας λέγανε αλήτες, αναρχοκομμουνιστές, εξτρεμιστές, αριστεριστές, προβοκάτορες, τσόγλανους που δεν σεβόμασταν την ασφάλεια και την «τάξη» που επέβαλλε η δικτατορία.
  Σήμερα έχουμε κοινοβουλευτική αντιπροσωπευτική, ολιγαρχική δημοκρατία που νομιμοποιεί την εγκληματική, διεφθαρμένη πολιτική της, στο όνομα της δημοκρατίας, επιδιώκοντας να μας καταστήσει συνένοχους, φοβισμένους και υποταγμένους.
  Το σύστημα είναι σάπιο και γι αυτό επικίνδυνο, λόγω της κατάρρευσής του, εν απογνώσει ευρισκόμενο, δεν έχει άλλο όπλο από τη βία. Ο φόβος καλλιεργείται γιατί βολεύει τις εξουσίες και στρώνει τον δρόμο στον εκφασισμό.
  Ο μικροαστός, ο μικροϊδιοκτήτης, ο νοικοκυραίος δικαίως διαμαρτύρεται και αγανακτεί εναντίον ποιων; Των παιδιών που βλέπουν το μέλλον τους μαύρο ή των γονιών τους που συναρθρώνουν μια άρρωστη κοινωνία με φανταχτερές βιτρίνες και εικονική ψεύτικη ζωή, κλείνοντας το μάτια σ' αυτούς που ζουν από τα σκουπίδια. Οποιος ερμηνεύει την οργή και την εξέγερση των νέων ως διαμαρτυρία απλή στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν έχει καταλάβει πόσο εκρηκτικά βράζει το καζάνι που κανείς, ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Παπανδρέου μπορούν να σηκώσουν το καπάκι της εκτόνωσης.
  Το πρόβλημα είναι η διαμάχη της Αριστεράς και η συμπεριφορά του ΚΚΕ, που κρύβεται πίσω από τους κουκουλοφόρους γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί την εξέγερση των νέων, που δεν τους ελέγχει και δεν βρίσκονται κάτω από την καθοδήγησή του. Δυστυχώς δεν συμμορφώνεται. Τα ίδια έκανε και με την εξέγερση του Πολυτεχνείου που στο 8ο φύλλο της Πανσπουδαστικής μας αποκάλεσε «οι τριακόσιοι προβοκάτορες του Ρουφογάλη».
  Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα, άμα μας βρουν εμπόδιο μπροστά τους, να μας τσακίσουν. Τα όνειρά τους δεν φυλακίζονται, δεν φοράνε κουκούλες, ζητάνε και θα πάρουν εκδίκηση. Το αίμα δεν γίνεται να πάει χαμένο. Είναι δικό τους και δικό μας, μπορούν να συνεχίσουν από εκεί που εμείς δεν φτάσαμε

 22. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 21/12/2008 17:23:55

  Τι αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση;

  Το αυτονόητο. Το υπαρκτό. Το ισχύον.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των φοιτητών προέρχονται από εύπορες οικογένειες, ενώ ο αριθμός αυτών που προέρχονται από τα πολυπληθέστερα λαϊκά στρώματα είναι αναλογικά εξαιρετικά χαμηλός.

  Η έρευνα της ΓΣΕΕ αποκάλυψε, συνεπώς το προφανές. Αποκάλυψε την ταξική κοινωνία. Τις κοινωνικές ανισότητες, στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 23. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/12/2008 17:46:26

  εσύ ξέρεις

  την αλήθεια που πιστέυω την έχω πει κατ' επανάληψη, αν πας πίσω θα δεις (αν δεν βαριέσαι!) Για να σε απαλλάξω από το ψάξιμο:

  1. Μικροαστική δημοσιονομική πειθαρχία: μην χαλάς λεφτά που δεν έχεις, όταν δανείζεσαι να το κάνεις για επένδυδη και παραγωγή, μην πουλάς τα ασημικά για να πληρώσεις την υπηρέτρια, φασούλι-φασούλι γεμίζει το σακούλι, κάλλιο πέντε και στο χέρι, και τέτοια...

  2. Ελευθερία. Στην σκέψη και στην οικονομία. Μην αρπαχτείς αγάπη μου, αυτό που βλέπεις στην Ελλάδα, ελάχιστη σχέση έχει με την ελευθερία της αγοράς. Χρεώνουμε όσα μας λείπουν, καρτέλ απο εδώ, συνεννοήσεις από εκεί

  3. Ανεξαρτησία εξουσιών. Νομοθετικό, εκτελεστικό δικαστικό (αυτό θα σου είναι λίγο δύσκολο)

  4. Κοινωνική προστασία ώστε όλοι να έχουν ευκαιρία, όχι ώστε όλοι να ζούν σε βάρος όλων των άλλων. Η παιδεία είναι η καλύτερη μορφή κοιωνικής προστασίας.

  5. Ανάπτυξη που να προβλέπει δημιουργία πίττας μάλλον, παρά μοίρασμα πίττας. Αυτό είναι λεπτό σημείο στο οποίο μπερδέυομαι, λίγο, σαν την κοττα και το αυγό.

  6. Τα τελευταία 5-6 χρόνια μου έχει μπει και μια έμμονη ιδέα για την προστασία του τοπίου

  Είμαι μάλλον μονεταριστής παρα κεϋνεσιανός, πιστέυω σε σωστούς ισολογισμούς, είμαι μοιρολάτρης οσον αφορά τον δεύερο νόμο της θερμοδυναμικής, είμαι κατά της κλοπής και μου αρέσει ο μακαρίτης ο Τσιφόρος.

  Αυτά γενικά και αόριστα. Τι έλεγες για πελατεία;

 24. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 21/12/2008 18:14:05

  Archaeopteryx- Αυτά και αλλά λέμε, αλλά βλέπεις ο Σαλταρισμένος Θόδωρος και ο άχρηστος Βερέλης (σήμερα ""λαγοί"" ) πρόκειται να χάσουν την πελατεία τους ,μετά φαντάζεσαι στην ηλικία τους ποιος θα του λέει καλημέρα στο δρομο .

 25. εσυ ξερεις.. avatar
  εσυ ξερεις.. 21/12/2008 19:01:45

  μπραβο ..εκανες το πρωτο βημα..
  ΑΛΛΑ,"γενικα και αοριστα".
  τωρα συγκεκριμενα.
  1"μην χαλάς λεφτά που δεν έχεις, όταν δανείζεσαι "
  συγκεκριμενα.
  γιατι δεν λες στους πελατες σου,οταν ζηταν λεφτα
  για παιδεια,υγεια,αυξησεις σε μισθους δημοσιων
  υπαλληλων κτλ,κτλ,
  ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ,αλλα κραζεις και εσυ τους
  μεσαζοντες υπουργους οικονομικων.
  αλλα για να μην σε κουραζω,ολοι μας φταιμε.
  και εγω εχω σταματηση να λεω αληθειες,γιατι εχω
  χασει ολους τους φιλους μου,κανεις δεν με θελει.
  το περιεργο ειναι οτι και στα ανωνυμα μπλογκς,
  εξακολουθουμε να δουλευουμε ο ενας τον αλλον.

 26. Νίκος avatar
  Νίκος 21/12/2008 19:28:12

  Ευγε Αρχαιοπτερυγα, ετσι σε θελω.
  Αντραλα επαθα να τα λεω ολα αυτα το χρονια. Το συστημα ειναι φτιαγμενο απο και βγαζει κατα 99% νεοραγιαδες.

 27. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 21/12/2008 20:52:49

  @ανώνυμε 14, δεν βαρέθηκα να διαβάσω ολο το άρθρο, ποτέ κανείς δεν ήταν υπέρ καμμίας ανεξέλεγκτης μετανάστευσης,μονο αυτοί που ειναι υπέρ της αναξέλεγκτης εκμετάλευσης.Μία ολόκληρη κοινωνία της απόλυτης δυστυχίας και απόγνωσης δίπλα μας, ή μάλλον στο υπόγειό μας. Και στον καιρό της κρίσης.....

 28. Theo avatar
  Theo 21/12/2008 21:15:52

  Τον εβλεπε φιλε τον Αννιβα να ερχεται ο ΑΠ,αλλα οπως ξερεις, σε ενα πολλυσυλλεκτικο κομμα σαν το πσαοκ, δεν παιρνονται ευκολα τετοιες αποφασεις, ιδιαιτερα αμα εχεις περασει στο ποπολο, το "Τσοβολα δωστα ολα".Και αυτος, δεν ηταν μονος του εκει μεσα για να αποφασισει οπως επρεπε.
  Οπως και ο Γιαννιτσης, δεν ειχε δικηο, οταν ελεγε οτι το ασφαλιστικο θα μας φαει;
  Ε,μας τρωει.Τωρα.
  Ετσι δεν ειναι;
  Και κατι τελευταιο.Ο γερο πορνος, ο Αντρεας ντε,σε ωρες περισυλλογης και μακρυα απο κανα μουνι,ειχε πει επισης, οτι,"η θα δαμασουμε το χρεος, η θα μας αφανισει αυτο".

 29. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/12/2008 21:31:25

  Ποια επανασταση βρε ανθρωπε του Θεου;Που την ειδες αυτη παλι;
  Ειδες κανενα αιτημα να εκπορευεται απο τις κουκουλες;
  Και γιατι κουκουλες παρακαλω; Στις επαναστασεις που ξερεις, υπηρχαν κουκουλες;Αρα,ειναι επαναστατες της πορδης, με τα λεφτα του μπαμπα.
  Αν δεν ηταν, θα δουλευαν,για να βοηθησουν τους γονεις τους, που υποτιθεται, οτι χειμαζονται.(Για τους συγκεκριμενους λεω).Οπως κανουν οι μεταναστες.
  Η μηπως καποιοι απ αυτους,που μπηκαν σε καποιο κλανεπιστημιο, με τον τροπο που μπαινουν πια,νομιζουν οτι υποχρεουται η κενωνια, να τους ανοιξει τις πορτες διαπλατες και να τους δωσει ο,τι ονειρευτηκαν, (εδω εχουν δικηο.Φταιει η τηλεοραση που τους ταιζατε τοσα χρονια);
  Ε δεν υποχρεουται.Να βοηθησει, πρεπει βεβαια.Αλλα πρεπει να κανουν κι αυτοι αυτο που πρεπει.
  Καποτε, οι Θεολογοι, που δεν εχουν και πολλες εναλλακτικες λυσεις, ηταν παρα πολλοι και δεν μπορουσε να τους βαλει στα Σχολεια.Τι εγινε; Πεθαναν; Οχι βεβαια.Ολο και κατι βρηκαν να κανουν.
  Οι πιο δυνατοι, συνεχισν στη Φιλολογια, και μετα απο 2,3 χρονια, μπηκαν σα φιλολογοι και δουλεψαν.
  Κουραστηκαν,αλλα ετσι ειναι η ζωη.Ο πιο δυνατος,και ο ποιο εξυπνος, θα τα καταφερει.
  Οι αλλοι, πρεπει να βολευτουν, οπως μπορουν.Οπως τα βγαζουν περα αλλοι ανθρωποι, που ζουν αναμεσα μας.Οι μεταναστες ντε.
  Τι να κανουμε παιδια,ηλθαν δυσκολες εποχες.Θα πληρωσουμε ολοι.Αλλος πολυ και αλλος λιγοτερο.
  Μακαρι να ειναι λιγο το κακο.

 30. KaryID avatar
  KaryID 21/12/2008 21:41:30

  @Anonymous 33: άρα είμαστε ειδική περίπτωση, υποπερίπτωση, case study. Πάντως η σημερινή κατάσταση είναι αυτή που περιγράφει αυτό το μακρύ σχόλιο.
  Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε γιατί ήθελε να πάει την πρωτεύουσα στην Αθήνα, και οι σπεκουλαδόροι της γης στο Ναύπλιο είχαν αγοράσει τα βουνά γυρω από το Ναύπλιο τότε και όταν μυρίστηκαν ότι θα τη μεταφέρει τον σκότωσαν, αλλά αυτός ο κακομοίρης είχε υπογράψει ήδη την πράξη. Έτσι δεν είναι;

 31. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/12/2008 21:53:24

  Και ταβαλε και με τις λεσχες που υπηρχαν εκει τοτε.Και με καποιους νταβατζηδες της εποχης.Που δε χαμπαριαζαν.

 32. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/12/2008 22:01:02

  @ "Εσυ ξερεις".
  Εσυ,ξερεις,οι πολλοι ομως, οχι.
  Δεν τους αφηνουν βλεπεις οι αλητες οι καναλακηδες, καθε μερα, απο το πρωι μεχρι το βραδυ,με πρωτοστατουντα Αυτια και Παπαδακη,και Οικονομεα και Καμπουρακη και ενα σωρο αλλους χαλεδες,να σκεφτουν.
  Ολο δικηο τους λενε οτι εχουν,και ολο να ζητανε λεφτα και τα δικαιουνται τους λενε.Σε ολους.Νηστικους και χορτατους.
  Σε τιμιους και σε μπατακτσηδες και λαμογια.Και σε "εργαζομενους" ρετιρε κατα Αντρεα, με αποδοχες πανω απο 70 χιλιαρικα,οπως οι εργατες των λιμανιων, που με νομο του πασοκ, που ψηφισε και η ΝΔ, γινανε μπρουκληδες εν μια νυκτι και ταλαιπωρουν τους παντες κλεινοντας το λιμανι, μηνες τωρα.
  Ειναι ωραιο βλεπεις, να σου χαιδευουν τ αυτια και να σου λενε αυτα που θελεις ν ακουσεις.
  Αλλα δεν ειναι τιμιο.

 33. Οργή avatar
  Οργή 22/12/2008 01:21:43

  @Ιθαγενής σε 5 γραμμές τα είπες όλα.

  @ αρχεοπτέρυξ υγιέστατες οι σκέψεις σου που χρειάζονται ακρόατές με κριτήριο -ότι ποιό σπάνιο δηλαδη.

  @Προβοκάτορ σε κάποια δίκιο αλλά μην τα τσουβαλίαζεις όλα σε ενα. Η χώρα του 'μπαρμπα από την Κορώνη' δεν δίνει ευκαιρίες μέσα από ένα σύστημα αξιών και επειδή όντως άλλα θέλαμε να κάνουμε και η ανάγκη μας οδηγεί να ασχοληθούμε με άλλα είμαστε ένα υστερικότατο έθνος. Μην μου πεις ότι σαν λαός δεν δείχνουμε την εικόνα της πυξίδας δίπλα σε μαγνήτη και δεν είναι όόοοολοι τεμπελο-βολεψάκιδες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.