#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/10/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλο το υπουργικό συμβούλιο κατά της ΤρόικαΌπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει και αναλύσει στο antinews, η σύγκρουση με την τρόικα είναι πλέον ανοικτή, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. Εκτός από τον πρωθυπουργό, που οφείλει να έχει ένα πιο προσεκτικό λόγο αλλά είναι εμφανής η οργή του, αρκετοί είναι οι υπουργοί που έχουν βγει εκτός εαυτού.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του στο "Έθνος της Κυριακής", στέλνει μήνυμα στην τρόικα: «δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκβιάζουμε, ζητούμε δίκαιη λύση». Ο Γιάννης Στουρνάρας, που συνήθως είναι ψύχραιμος ως γνήσιος τεχνοκράτης, σηκώνει το γάντι της τρόικα και ζητά τη λύση που δικαιούται η Ελλάδα μέχρι τον Απρίλιο.

Παράλληλα, ζητά έκτακτο Γιούρογκρουπ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ενώ διαφωνεί πλήρως με τις προβλέψεις και χαρακτηρίζει παράλογες τις απαιτήσεις των τροικανών.

«Διαπραγματεύομαι με την τρόικα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Πάντα βρίσκονται λύσεις. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Κανέναν δεν συμφέρει να προβάλλει παράλογες θέσεις, σήμερα» δηλώνει στην Ημερησία του Σαββατοκύριακου ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, αποκλείει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και αναφέρει τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις:

«Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο οδοί. Η μία είναι το ονομαστικό «κούρεμα», η άλλη είναι μείωση επιτοκίων και επέκταση δόσεων. Το ονομαστικό «κούρεμα» όλα τα κράτη-μέλη το αποκλείουν κάθετα. Παρόλο ότι θα μας άρεσε το ονομαστικό «κούρεμα», και θα μας έλυνε πολλά προβλήματα, αυτό έχει αποκλειστεί από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό. Πολλές χώρες απαγορεύουν κάτι τέτοιο βάσει Συντάγματος και είναι λόγος να πέσουν κυβερνήσεις. Θα πάμε ενδεχομένως σε λύση που έχει να κάνει με πολλά χρόνια επιμήκυνσης και περαιτέρω μείωσης επιτοκίων... Τα 50 χρόνια δεν είναι κάτι το παράλογο. Βεβαίως μπορούμε να έχουμε και μια μείωση επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα μειωθεί πολύ. Θα διευκολυνθούν πολύ όμως οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα έχουμε να πληρώνουμε κάθε χρόνο. Αν γινόταν αυτό από την αρχή θα είχαμε λύσει πολλά προβλήματα. Στην ουσία, αυτό ισοδυναμεί με ευρωομόλογο για την Ελλάδα, να το πω απλά. Δηλαδή ένα ομόλογο πολύ μεγάλης διάρκειας και πολύ χαμηλού επιτοκίου, δηλαδή επιτοκίου που ουσιαστικά ισοδυναμεί με το κόστος δανεισμού του ESM».

Αλλά και άλλοι υπουργοί ξεσπαθώνουν κατά την τρόικα, όπως ο Κ. Μητσοτάκης που εμφανίζεται εξοργισμένος με τις παράλογες απαιτήσεις να μην προσμετρηθούν στις υποχρεωτικές απολύσεις, οι συμβασιούχοι που θα φύγουν από το Δημόσιο.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, έστειλε μήνυμα στην τρόικα πως θα πρέπει να εμπιστευθεί την ελληνική πλευρά.

Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φώφη Γεννηματά είναι εξοργισμένοι με τις απαιτήσεις για λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος ενώ επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θέτει ζητήματα μονοπωλίου.

Στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης εμφανίζεται ενοχλημένος με τις πιέσεις της Τρόικα για ομαδικές απολύσεις και εμμένει στο σχέδιο που έχει προτείνει.

Και μέσα σε όλα αυτά, βγαίνουν στο φως διάλογοι των τροικανών με υπουργούς, διάλογοι που δείχνουν ότι ο παραλογισμός και η απαίτηση να γίνει η Ελλάδα κόλαση, είναι ο βασικός σχεδιασμός των δανειστών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι τροικανοί δεν ήθελαν μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και ζητούσαν να υπάρξει πρόγραμμα… βελτίωσης των κουφωμάτων. Να αλλάξουμε δηλαδή τα πορτοπαράθυρα ώστε να μην κρυώσουμε το χειμώνα!!!. Αν αυτό δεν είναι τρέλα, τότε τι είναι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 20/10/2013 15:06:09

  Το σοβαρότερο από όλα είναι πως ήδη ο Σαμαράς έπαψε με εμφανή μέτρα να εφαρμόζει επακριβώς το μνημόνιο. Η τρόικα έχει τελειώσει ως απόλυτη εξουσία πάνω στη χώρα εδώ και 2-3 εβδομάδες. Η μη μείωση στους μισθούς των ένστολων, η μη αυξημένη παρακράτηση φόρου από μισθωτούς και ελ.επαγγελματίες το 2014, η επανάληψη τω καταργηθέντων επιδομάτων για τους εποχιακούς από τον ΟΑΕΔ και η αύξηση από 29 σε 35λεπτά/λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, είναι κόντρα στο μνημόνιο. Και δε τους ρώτησε καν. Μεγάλη μαγκιά το πρωτογενές. Σε ανεβάζει σε άλλο επίπεδο ελέγχου των του οίκου σου. Και απορώ πως δε το παραδέχονται οι της αντιπολίτευσης ακόμη όταν οι τροϊκανοί το έχουν παραδεχθεί και υπολογίσει ακόμα και με μείωση μεγάλη από τη δική μας πρόβλεψη.

  Καταλήγοντας: το μνημόνιο πεθαίνει, η τρόικα φεύγει. Η επόμενη μέρα θέλει νέο σχέδιο για να μη γυρίσουμε στα ίδια και να ξεφύγουμε από τη μέγγενη της μεγάλης ανεργίας που δημιουργεί θυμό και οργή που χαλάει την ηρεμία της κοινωνίας.

 2. karasumi avatar
  karasumi 20/10/2013 18:44:09

  Τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι η τρόικα έχει παράλογες απαιτήσεις; Μάλλον μου φαίνεται ότι τα παιχνιδάκια τους ξανάρχισαν οι πολιτικοί κι οι δημοσιογράφοι. Και όχι, δεν είναι τρέλα το "να αλλάξουμε τα πορτοπαράθυρα ώστε να μην κρυώνουμε το χειμώνα", η αναβάθμιση της θερμομόνωσης των κτιρίων και η σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης είναι ο σωστός τρόπος για να μην κάνουμε από τη χαζομάρα μας πλούσιους τους Άραβες και Ρώσους. Αλλά ο γνωστός ξερόλας ελληναράς, τσιγκουνεύεται να πληρώσει 50 ευρώ στον καυστηρατζή να του ρυθμίσει τον καυστήρα του, σιγά μη δώσει πολλά περισσότερα για να μην πετάει ευρώ από τα παράθυρα και τους αμόνωτους τοίχους... (και μη μου κλαφτεί κανένας για την οικονομική κρίση, και πριν από αυτή τα ίδια γίνονταν).

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 20/10/2013 20:14:07

  Δηλαδή, αυτός που δεν έχει 200Ε για πετρέλαιο, θα έχει 300-500Ε για κάθε πόρτα για να κάνει νέα κουφώματα; Και να κάνει κουφώματα, θα τον βοηθήσουν στους 0-5 βαθμούς χωρίς πετρέλαιο να μην παγώσει; Όχι. Μειώνεις το κόστος θέρμανσης ΑΝ έχεις να αγοράσεις καύσιμο. Ξεχνάς ότι πέρυσι δεν πήραν οι περισσότεροι ούτε λίτρο πετρέλαιο; Αν δε μειωνόταν και φέτος το κόστος με ακόμη βαρύτερο χειμώνα να αναμένεται θα ήταν τεράστιο το θέμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.