Όλο το παρασκήνιο της «σφαγής» υπουργών και υφυπουργών
10/06/2014 19:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλο το παρασκήνιο της «σφαγής» υπουργών και υφυπουργών

Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε γιατί οι συγκεκριμένοι υπουργοί και υφυπουργοί έφυγαν, τι τους χρεώθηκε και γιατί δεν ήταν στις επιλογές του πρωθυπουργού

Μεγάλη πίκρα έβγαλαν οι υπουργοί που αποχώρησαν από το κυβερνητικό σχήμα, κάτι άλλωστε που είναι φυσικό. Κανείς δεν θέλει να φεύγει από μια ισχυρή θέση, όχι γιατί μπορεί να είναι καρεκλοκένταυρος απαραίτητα αλλά γιατί θεωρεί ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του και ότι αδικήθηκε από τις εξελίξεις.

Κάπως έτσι και οι αποχωρήσαντες υπουργοί έφυγαν από τα υπουργεία αφήνοντας πικρίες, αιχμές αλλά χωρίς να τορπιλίσουν το έργο που έχουν να κάνουν οι αντικαταστάτες τους.

Οι πιο ηχηρές αποχωρήσεις ήταν ασφαλώς εκείνες των έξι υπουργών και συγκεκριμένα:Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Θεόδωρος Καράογλου. Εκτός κυβέρνησης και πέντε υφυπουργοί: οι Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Σκορδάς, Αθανάσιος Δαβάκης και Σίμος Κεδίκογλου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να δούμε γιατί οι συγκεκριμένοι έφυγαν, τι τους χρεώθηκε και γιατί δεν ήταν στις επιλογές του πρωθυπουργού.

Ο Γιάννης Μιχελάκης σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται αποτυχημένος. Έκανε τη δουλειά του σε ένα δύσκολο υπουργείο και κράτησε ισορροπίες με τους δημάρχους. Του χρεώνουν όμως τη σφοδρή σύγκρουσή του με τον Γ. Σγουρό και τις δηλώσεις που έκανε προεκλογικά εναντίον του. Έτσι, οι ψηφοφόροι είδαν ότι ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πάει κόντρα όχι στην επιλογή της ΝΔ αλλά κυρίως στον βασικό αντίπαλο της Ρένας Δούρου, κάτι που τελικά οδήγησε στην επικράτησή της. Επίσης, χρεώνουν στον κ. Μιχελάκη ότι δεν είναι και τόσο... λαϊκιστής, όπως είναι οι τρεις άλλοι της Β’ Αθήνας που υπουργοποιήθηκαν, δηλαδή οι Γιακουμάτος, Παπακώστα και Βούλτεψη. Σε κάθε περίπτωση στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα έχουμε μεγάλη μάχη «γαλάζιων» αφού Μιχελάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Παναγιωτόπουλος που έφυγαν εκλέγονται στη Β’ Αθήνας και οι τρεις που μπήκαν είναι αντίπαλοί τους στην εσωκομματική διαμάχη.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος άφησε αιχμές κατά της αριστεράς στην παραλαβή -παράδοση λέγοντας ότι «η ευθύνη του υπουργού είναι να συγκρούεται εκεί που πρέπει και όχι άσκοπα. Η Τράπεζα Θεμάτων είναι ένα θέμα που κακοποιήθηκε από την αριστερή προπαγάνδα». Στον πρώην υπουργό χρεώνουν το απίστευτο μπάχαλο στα πανεπιστήμια εδώ κι ένα χρόνο αλλά και στην όχι καλή εικόνα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Άλλωστε όλοι οι εκπαιδευτικοί πνέουν μένεα κατά του κ. Αρβανιτόπουλου κυρίως για την προχειρότητα στη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ και την αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών που φαίνεται να γίνεται στο πόδι. Μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα χάθηκε ως ψηφοφόροι για τη ΝΔ, κάτι που λειτούργησε σε βάρος του υπουργού

Το βασικό πρόβλημα όμως ήταν πολιτικό και αφορούσε την απροκάλυπτη στήριξη του Γ. Μώραλη στον Πειραιά, παρ’ ότι ο Β. Μιχαλολιάκος είχε το χρίσμα της ΝΔ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη γνώμη μας αδικήθηκε αλλά και αδίκησε πολύ τον εαυτό του. Η πικρία που αισθάνθηκε φανερώθηκε και από το γεγονός ότι του προτάθηκε η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κι αυτός είπε ότι δεν δέχεται «ασπιρίνες». Σε ένα πολύ δύσκολο υπουργείο, όπου υπάρχει τεράστια σπατάλη χρημάτων ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε μια σειρά από αλλαγές που τον έφεραν σε σύγκρουση με όλους. Τέτοιο μέτωπο με γιατρούς, φαρμακοποιούς, βιομηχάνους, εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν είχε ανοίξει κανείς υπουργός Υγείας. Ίσως σ’ αυτό φταίει και ο λίγο «τρελός» χαρακτήρας του Αδωνι που τα έσπαγε με όλους, μιλούσε σε όλα τα κανάλια, έγραφε τουίτερ και γενικά χρησιμοποίησε υπέρ του δέοντος τα μέσα ενημέρωσης. Πάντως, είναι αξιοσημείωτα τα συγχαρητήρια που πήρε ο κ. Γεωργιάδης για τον αγώνα που έδωσε, από τον Γ. Στουρνάρα. Πλήρωσε την υπερέκθεσή του την ώρα που τα προβλήματα στην υγεία διογκώνονται.

Ο Κ. Χατζηδάκης, που πολλοί τον θεωρούσαν ισχυρό στέλεχος της κυβέρνησης πλήρωσε την πολύ κακή εικόνα που παρουσίασε το υπουργείο με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Οι αλλαγές στο γάλα και το ψωμί για παράδειγμα που υποτίθεται ότι γίνονται για να μειωθούν οι τιμές, αλλά ο καταναλωτής μέχρι σήμερα δεν έχει δει κάτι καλό. Πλήρωσε επίσης και το γεγονός ότι η ανάπτυξη... σπεύδει βραδέως. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθ. Σκορδάς που υπέστη φθορά λόγω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, των αδειών στις λαϊκές αγορές και μιας σειράς κακών επιλογών που πλήγωσαν τον κόσμο.

Ο Αθ. Τσαυτάρης από πολλούς θεωρείται ως ένας καλός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ίσως πλήρωσε κι αυτός τις εμμονές του με το γάλα και το ψωμί και αυτή τη διάσταση απόψεων που έδειχνε ότι η κυβέρνηση είναι σπασμένη στα δύο.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος προφανώς πλήρωσε τη μάχη της Β’ Αθήνας - από την οποία απουσίασε- αφού κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάτι κακό για τη δουλειά του στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ζέττα Μακρή δεν μακροημέρευσε στο υπουργείο Υγείας πληρώνοντας τη στάση της στον Βόλο και την έμμεση στήριξη του Αχιλλέα Μπέου.

Ο πρώτος που έμαθε τα άσχημα νέα ήταν ο Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος πλήρωσε τις κακές του σχέσεις με το επικοινωνιακό επιτελείου του Μαξίμου αλλά και αδυναμία να «σηκώσει» το βάρος πολύ σοβαρών θεμάτων. Δουλευταράς, κανείς δεν το αμφισβητεί, δεν μπόρεσε να βγάλει από πάνω του και το βάρος του κλεισίματος της ΕΡΤ, το οποίο χρεώθηκε αποκλειστικά ο ίδιος, αδίκως όμως.

Ο Θ. Καράογλου στην Θεσσαλονίκη πλήρωσε απλά τους συσχετισμούς. Έπρεπε να μπει κάποιος άλλος κι αφού δεν ήταν δυνατόν να μπει ο Καλαφάτης ή ο Ιωαννίδης, επελέγη ο Ορφανός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NikosP avatar
  NikosP 11/06/2014 08:39:12

  Οποιος εχει αρρωστησει ξερει γιατι επρεπε να φυγει ο Αδωνις.

 2. Αντώνης avatar
  Αντώνης 11/06/2014 08:57:38

  Ο ανασχηματισμός ήταν ένα πολιτικό μαγείρεμα για εσωτερική κατανάλωση και δεν πέτυχε στον σκοπό του παρά μόνο να δείξει στον κόσμο ότι έλαβε το μήνυμα.Σαν συμπέρασμα βγαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πισωγύρισμα στον λαϊκισμό και στους μεγαλωμένους με την παλιά νοποτροπία του "κατόπιν ενεργειών μου".Βέβαια στην Ελλάδα ζούμε και αυτούς τους ψηφοφόρους έχουμε με αυτούς θα συγχρονιστούμε. Την μεγάλη πατάτα την έκανε ο Σαμαράς με τον Γεωργιάδη. Το ότι έφυγε π.χ. ο Κεδίκογλου ή ο Παναγιωτόπουλος δεν σημαίνει κάτι. Το ότι έφυγε όμως ο Γεωργιάδης σημαίνει πολλά. Μία λογική εξήγηση υπάρχει. Να τον αγαπά τόσο πολύ ο Σαμαράς που τον αδίκησε για να τον κάνει λαϊκό ήρωα ή να τον πίεσαν τα γνωστά κέντρα των βαρώνων να τον χαμηλώσει λίγο.Πάντως είναι ο κερδισμένος του ανασχηματισμού. κανένας δεν περίμενε την υποστήριξη προς το πρόσωπό του!!Απ΄αυτήν την άποψη αυτούς που πρότειναν την αντικατάσταση του τους αφιερώνω. 'Άλλα θέλατε,άλλα ήλθαν" Τρέξτε να τα συμαζέψετε τώρα.

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Αντώνης 11/06/2014 19:38:32

   Συμφωνω μαζι σου .Δεν μπορω να καταλαβω τι αποφαση ηταν αυτη για τον Αδωνι οχι να φυγει απο τον Υπουργειο Υγειας αλλά να βγει τελειως απο την κυβερνηση μιας που και αποτελεσματα εφερνε νοικοκυρευοντας το μπαχαλο και την ασυδοσια στην υγεια αλλα προ παντος κρατουσε το επικοινωνιακο της ΝΔ με απλα σταρατα λογια πολυ -πολυ ψηλα !Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι ότι αυτη η πασοκαρια να εβαλε βετο η ο Αδωνις η ο Βοριδης οποτε να τα μας παλι η ΝΔ από κατω θυμα της υποθεσης της περιφημης δεξιας ιδεολογιας που κινδυνευει να γινει ανεκδοτο { Ιδε περιπτωση Φαηλου Κρανιδιωτη }.Οσο για την προταση για κοινοβουλευτικη εκπροσωπηση της ΝΔ και την αρνηση του Αδωνι να την δεχτει συμφωνω μαζι του αυτο ας το σκεφτοταν πριν ο Σαμαρας.Καποια στιγμη και οι πιστοι στρατιωτες οπως ο Αδωνις αρνουνται να τους θεωρουν δεδομενους .Θα τον αναζητησουν συντομα τον Αδωνι οι καρεκλοκενταυροι του Μαξιμου και αναφερομαι στον ψευτολορδο Σταματη που φερεται ως κεντρικος εισηγητης των αλλαγων .Ευχομαι να μην ειναι πολυ αργα .Ιδωμεν!

   • symitalo avatar
    symitalo @ Ραβινος 12/06/2014 10:04:33

    Το να λες οχι σε όλα, αυτό κατά την γνώμη σας είναι νοικοκύρεμα ? Το να έρχεται κάθε λίγες μέρες ΦΕΚ το οποίο αναιρεί το προηγούμενο, το να διαλύεις ότι υπάρχει άσχετα αν χρειαζόταν βελτιώσεις, το να μιλάς σε επιστήμονες και άλλα να λες την μια μέρα και άλλα να κάνεις, το να ρίχνεις λάσπη σε όλους και υβρίζεις εργαζόμενους, αυτά όλα κατά την γνώμη σας τι είναι ? Θα μπορούσα να απαριθμήσω άπειρα περιστατικά από την θητεία του αλλά και από την θητεία του νυν υπουργού παιδείας όταν ήταν στο υπουργείο υγείας...!!! Περαστικά μας.

    • Αντώνης avatar
     Αντώνης @ symitalo 12/06/2014 11:48:09

     Το ανεξέλεγκτο των ανθρώπων της υγείας μόνο ο Γεωργιάδης μπορούσε να το κόψει.Η αίσθηση ότι επειδή η υγεία είναι το πάν(σωστό) έκανε τα στελέχη και το προσωπικό να συμπεριφέρονται χωρίς να υπακούν σ΄ένα σύστημα. Ε ο Γεωργιάδης τους είπε ωμά αφού πληρώνεστε από τον ΄Ελληνα φορολογούμενο θα "λογοδοτείτε" στα αρμόδια όργανα του Ελληνικού κράτους.Προφανώς στα επί μέρους έγιναν λάθη αλλά στα βασικά ήταν πολύ καλός.Πάρα πολύ καλός ,γι αυτό κι έφυγε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.