#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψης Σαμαρά στην Μόσχα

[caption id="attachment_144926" align="alignnone" width="600" caption="Ο Σαμαράς με τον Ιβανόφ, "δεξί χέρι" του Πούτιν"][/caption]

Ποιο είναι το κύριο μήνυμα της επίσκεψης Σαμαρά στην Μόσχα; Ότι οι Ρώσοι καλούν την Αθήνα να αλλάξει πολιτική απέναντι στη Μόσχα και να βγούν οι σχέσεις των δύο χωρών από την κατάψυξη και ότι δεν θέλουν επίσης ούτε κατά διάνοια να ακούνε ειδικά για το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, και ότι.

Τόσο πολύ όμως, πείραξε τους παρατρεχάμενους της Ιπποκράτους και κάποιους αντισαμαρικούς της κεντροδεξιάς που, προκειμένου να την αποδομήσουν την επίσκεψη, έφτασαν στο σημείο να λένε ότι ο Σαμαράς δεν συναντήθηκε με τον Πούτιν, επειδή- άκουσον, άκουσον- δεν κυκλοφόρησε φωτογραφία; Την στιγμή που ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Πεσκόφ, έκανε ειδική ανακοίνωση ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν. Αλλά, προφανώς, παριστάνουν ότι ούτε αυτό το πρόσεξαν. Άραγε, υπάρχει περίπτωση ο επί των δημοσίων σχέσεων του Πούτιν να είπε ψέμματα για να καλύψει τον Σαμαρά; Κάτι τέτοιο μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει.

Μεγάλη βαρύτητα.

Αυτοί οι δήθεν «αναλυτάδες» δεν ξέρουν ούτε το στοιχειώδες, ότι δηλαδή οι Ρώσοι εξακολουθούν να λειτουργούν στο επικοινωνιακό επίπεδο με «σοβιετικό πρωτόκολλο», ή καλύτερα ... "αυτοκρατορικό", σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεχθεί αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης. Έτσι ο Πούτιν δεν δέχθηκε τον Σαμαρά ως πρωθυπουργός, αλλά ως αρχηγός του κόμματος "Ενωμένη Ρωσία", που είναι "αδελφό" κόμμα της ΝΔ, η συνάντηση έγινε κατ΄ιδίαν χωρίς επίσημες φωτογραφίες κλπ κλπ.

Αυτή και μόνο η γραφειοκρατική υπέρβαση της ...γραφειοκρατίας από τους Ρώσους φτάνει για να αποδειχθεί η σημασία που έδωσαν στην επίσκεψη Σαμαρά.

Πάμε παρακάτω: «Παρατάσσοντας» οι Ρώσοι μπροστά από τον αρχηγό της ΝΔ τα πιο «βαριά» ονόματά τους, όπως τον πρωθυπουργό Πούτιν, τον Πατριάρχη Κύριλο, τον διευθυντή του Ρώσου Προέδρου, Ιβανόφ, το Νο3 της κρατικής ιεραρχίας  Βαλεντίνα Ματβιένκο, και κυρίως τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού, Γκαζπρόμ, Μίλλερ, έδειξαν σαφέστατα ότι όχι μόνο αποζητούν με κάθε τρόπο το άνοιγμα στην Ελλάδα, και θέλουν να σταματήσει η περίοδος ψυχρότητας στις σχέσεις των δύο χωρών, που εγκαινίασε και υλοποίησε ο Γ.Παπανδρέου, αλλά ότι , πολύ περισσότερο, θέλουν να στήσουν σταθερές γέφυρες με τον Αντώνη Σαμαρά.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν αρκούν στους έτσι κι’αλλοιώς αμετάπειστους ένθεν κακείθεν παρατρεχάμενους, οι οποίοι αναζητούν τώρα, ως άλλοι Κλουζώ, ποιος ήταν εκείνος που μεσολάβησε για να κλείσει το ραντεβού ο Σαμαράς με τον Πούτιν. Κατ’ αρχήν να διευκρινιστεί το εξής: Ο Σαμαράς δεν επρόκειτο να πάει στη Μόσχα, εάν δεν είχε εγγράφως διασφαλίσει ότι θα συναντηθεί με τον Πούτιν. Και αυτή η διαβεβαίωση του είχε έλθει επίσημα τουλάχιστον μια εβδομάδα προτού ανακοινώσει την επίσκεψή του. Άρα η επίσκεψη δεν έκλεισε την "τελευταία στιγμή" και πολύ περισσότερο ύστερα από "τηλεφωνήματα" διαφόρων.

Το βέβαιον είναι ότι προηγήθηκαν επίσημες επαφές της ΝΔ με το «αδελφό» ρωσικό κόμμα του Πούτιν, «Εντίναγια Ροσσίγια». Και δεν χρειαζόταν πολύ ο Πούτιν, ο οποίος έδειξε για μια ακόμη φορά ότι επιζητεί τα ανοίγματα στην Ελλάδα, να πεί το «ναι». Εμφανίστηκαν και άλλοι, οι οποίοι είπαν ότι μεσολάβησαν για την επίσκεψη. Ακόμα και Έλληνες παράγοντες στη Μόσχα. Σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες όμως, οι άνθρωποι αυτοί πολύ σύντομα απομακρύνθηκαν από την συνοδεία  Σαμαρά στην Μόσχα. Κάτι που μάλλον υποβαθμίζει το ρόλο τους στην επίσκεψη.

Το «επεισόδιο» Εφραίμ.Οι λόγοι που οι Ρώσοι δέχτηκαν τον Σαμαρά εκεί, είναι προφανείς, και έχουν να κάνουν άμεσα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα τους στην περιοχή μας, που περνούν –και - μέσα από την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, με αφορμή τη φυλάκιση Εφραίμ, και τις αντιδράσεις της Μόσχας, φάνηκε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Κάτι που σίγουρα δεν αποζητά η Μόσχα. Η αντίδραση της Ρωσίας για τον Εφραίμ, ήταν πρωτοφανής, αφού ουδέποτε, ακόμα και στην εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», επετέθη δημόσια στην Αθήνα, με επίσημη ανακοίνωση μάλιστα, του υπουργείου Εξωτερικών της. Όλα δείχνουν ότι η διαμαρτυρία για τον Εφραίμ, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε μεταφέρει την Αγία Ζώνη στη Μόσχα για παλλαϊκό προσκύνημα και είχε συναντηθεί με την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας, ήταν η κορυφή του παγόβουνου των -ευρισκόμενων επί διετία στην «κατάψυξη»- ελληνορωσικών σχέσεων. Και το πιθανότερο, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να φανεί το ιστορικό χαμηλό στις διμερείς σχέσεις, αλλά και για να κάνει η Μόσχα επίδειξη δύναμης απέναντι στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Την προϊσταμένη αρχή στο Άγιο Όρος.

Άρνηση σε Λαμπρινίδη.

Στην πραγματικότητα, η ψυχρότητα Αθήνας-Μόσχας άρχισε το 2009 και έκτοτε επιδεινώνεται.Αποκορύφωμα ήταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η άρνηση της ρωσικής ηγεσίας να αποδεχθεί, πέρυσι το καλοκαίρι, πρόταση του τότε Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, να επισκεφθεί τον ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρώφ, στη Μόσχα. Κατά διπλωματικές πηγές, αιτία ήταν ότι οι επανειλημμένες κρούσεις της ρωσικής πλευράς προς την Ελλάδα για έμπρακτα βήματα συνεργασίας, έμεναν αναπάντητα. Γεγονός που ερμηνευόταν από το Κρεμλίνο ως εγκατάλειψη της παραδοσιακής πολιτικής των ανοιγμάτων της Αθήνας προς τη Ρωσία.

Η επίσκεψη Παπανδρέου και το ΔΝΤ.

Τα σημάδια, τα οποία άρχισαν να προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς στο Κρεμλίνο, και μετετράπησαν στη συνέχεια σε δυσαρέσκεια, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στη Μόσχα, είχαν φανεί ήδη από την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού, κ.Γ.Παπανδρέου, στη ρωσική πρωτεύουσα, το Φεβρουάριο του 2010. Περίοδο, κατά την οποία ακόμα δεν είχε ανακοινωθεί η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ενώ λοιπόν, άπαντες ανέμεναν ότι το βασικότερο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων με το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμήρ Πούτιν, θα ήταν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, και κατά συνέπεια πιθανή στήριξη που θα ζητούσε η χώρα μας από τη Μόσχα, ρωσικοί διπλωματικοί κύκλοι διέρρεαν τότε, ότι ουδέποτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Γεγονός μάλιστα, που είχε προκαλέσει την έκπληξη του Κρεμλίνου. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη όμως, ήταν αυτή που προκλήθηκε στην Αθήνα, όταν το μέγαρο Μαξίμου πληροφορήθηκε ότι αμέσως μετά την επίσκεψη Παπανδρέου στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα μάλλον θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Πληροφορία, την οποία κατόπιν διέρρευσε το γραφείο του κ.Μεντβέντεφ. Ως γνωστόν, δύο μήνες αργότερα, ο κ.Παπανδρέου ανακοίνωνε  την «επιτροπεία» της Τρόϊκα στη χώρα μας.

Κλίμα ακραίας ψυχρότητας.

[caption id="attachment_144929" align="alignnone" width="600" caption="Συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Gazprom"][/caption]

Από το Φεβρουάριο του 2010 έως και το καλοκαιρινό «επεισόδιο» του 2011 με τον κ.Λαμπρινίδη, η Ρωσία αρνήθηκε επανειλημμένως, με διάφορα διπλωματικά προσχήματα, είτε να δεχθεί Έλληνες αξιωματούχους στη Μόσχα, είτε να γίνουν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα Ελληνίδας υπουργού, ο Ρώσος ομόλογός της, μόλις που συζήτησε μαζί της για λίγη ώρα σε αίθουσα ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιείτο διεθνές συνέδριο, ενώ αρνήθηκε να την δεχθεί στο υπουργικό του γραφείο. Κάτι που ουδόλως συνηθίζει η ρωσική διπλωματία, ιδιαιτέρως με εκπροσώπους χωρών, τις οποίες θεωρεί φιλικές. Τον ίδιο μήνα, Έλληνας υφυπουργός που χειρίζεται κρίσιμο -για τις ελληνορωσικές σχέσεις- χαρτοφυλάκιο, ούτε καν συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του, και έτσι περιορίστηκε να δει στη Μόσχα κάποιους μεσαίου επιπέδου επιχειρηματίες. Ανεξαρτήτως αυτών πάντως, κοινή πεποίθηση στη Μόσχα, φέρεται να είναι ότι ιδιαιτέρως σήμερα, οπότε η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, οι διμερείς σχέσεις μπορούν να αναθερμανθούν θεαματικά, με κύριο μοχλό τα οικονομικά σχέδια ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ενεργειακά.

Να σημειωθεί πως τη ρωσική «δυσφορία» είχε προκαλέσει ο κ.Γ.Παπανδρέου, όταν προεκλογικά, το 2009, είχε ταχθεί κατά της υλοποίησης του ρωσικού σχεδίου για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, Μπουργκάς (Βουλγαρία) -Αλεξανδρούπολη. Λίγο πριν, η νεοεκλεγείσα –τότε- και χαρακτηριζόμενη ως φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Βουλγαρίας, είχε επίσης απορρίψει το συγκεκριμένο ρωσικό σχέδιο. Σήμερα πάντως, το Κρεμλίνο «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς το σχέδιο της μεταφοράς φυσικού αερίου, προς την Τουρκία. Εξίσου γρήγορα όμως, προωθεί τον αγωγό φυσικού αερίου, South Stream, ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα περάσει και από την Ελλάδα. Μάλιστα, ενώ η κατασκευή του είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, «Γκαζπρόμ», θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2012.

Πρόκειται για υποθαλάσσιο αγωγό στη Μαύρη Θάλασσα που θα φτάνει στη Βουλγαρία και από εκεί θα διακλαδώνεται προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και προς την Ελλάδα. Από τη χώρα μας στη συνέχεια, με άλλον υποθαλάσσιο αγωγό στο Ιόνιο θα περνάει στην Ιταλία. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που φέρονται να αντιμετωπίζουν ιταλικοί ενεργειακοί κολοσσοί, αρκετοί αναλυτές διερωτώνται εάν θα κατασκευαστεί ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανόν ο αγωγός να μην περάσει από τη χώρα μας, αλλά από τη Βουλγαρία να διακλαδωθεί προς Σερβία.

Σε όλα αυτά, η επίσκεψη Σαμαρά έδωσε πολλές απαντήσεις, τις οποίες τα κάθε λογής «παπαγαλάκια» αρνούνται να τις δούν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 28/01/2012 11:39:26

  Ο Σαμαράς συνεχίζει μια σωστή πολιτική για την Ελλάδα. Όσοι πασόκοι και κρυπτοπασόκοι δεν το βλέπουν να πάνε στον οφθαλμίατρο για εξέταση καταράκτη, την καλύπτει το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία

  • Κωνσταντίνος Ν. avatar
   Κωνσταντίνος Ν. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 28/01/2012 16:32:32

   Σωστός!!

 2. Δαναός avatar
  Δαναός 28/01/2012 11:44:54

  Ένας πατριώτης πολιτικός, με επίγνωση της κατάστασης, με ευελιξία και δίχως μετέωρα βήματα! Προκαλεί ταυτόχρονα, φόβο στους αντιπάλους ξένους και εγχώριους, μα και σεβασμό!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Δαναός 28/01/2012 11:53:18

   Ακριβώς Δαναέ. Και το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μερικοί στηρίζουν τις ελπίδες τους σε καραμούζες που το παίζουν πατριώτες με τα λεφτά του μπαμπά ή σε αμόρφωτους ψευτο-οικονομολόγους φαφλατάδες της τρύπιας δεκάρας.

 3. ΜΠ avatar
  ΜΠ 28/01/2012 11:54:09

  PSI+, Δανειακή, Μνημόνιο2, Τρόϊκα και συνεργασία με ΡΩΣΙΑ και ΠΟΥΤΙΝ δεν συμβαδίζουν. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πήγαινε ο Α.Σ να δει τον Πούτιν αν δεν ήταν 100% έτοιμος για τη μεγάλη ανατροπή, να απορρίψει δανειακή, τρόϊκα και μνημόνιο2. Είναι όμως έτσι; Πόσο πρέπει να περιμένουμε και τελικά, τί ακριβώς περιμένουμε πλέον από τον Α.Σ;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΜΠ 28/01/2012 12:32:37

   Έφτασε η ώρα αδερφέ! Η σημερινή και οι επόμενες μέρες φέρνουν καταιγίδα εξελίξεων. Το χτύπημα της κόμπρα προϋποθέτει υπομονή πριν γίνει και όχι προφανείς ενδείξεις πως θα πραγματοποιηθεί. Τότε είναι σίγουρο και επιτυχημένο.

   ΥΓ: Δεν μπορούσε να βρεθεί καλύτερη στιγμή για τη συνάντηση κατά την άποψή μου!

   • ΜΠ avatar
    ΜΠ @ Γεώργιος Τ. 28/01/2012 16:38:14

    Προσεύχομαι για αυτή την Άγια και Ευλογημένη ώρα.
    Ως Βολιώτισσα, ομολογώ πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές μου λείπει ο Μακαριστός Χριστόδουλος, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια ο Μητροπολίτης μας και μεγαλώσαμε με τις διδαχές του και τον εμπνευσμένο και πύρρηνο λόγο του, που περιελάμβανε πάντοτε ένα πολιτικό μήνυμα με πολύ αγάπη, για όλους τους Έλληνες και την Πατρίδα μας.

 4. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 28/01/2012 12:33:27

  Oι αντισαμαρικοί της κεντροδεξιάς ου να μου χαθούν να χάνονται.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 28/01/2012 13:45:18

   Δεν έχουν και άλλη επιλογή από τη μοίρα τους. Θα χαθούν στα κατάστιχα της ιστορίας.

 5. ΑΖ avatar
  ΑΖ 28/01/2012 13:34:16

  Αν βγαλετε τα φιλοσαμαρικά γυαλια ισως δειτε καλυτερα..... Δεν παλευουμε να βαλουμε χαλιφη στη θεση του χαλιφη? Ντροπη που σβηνετε τα σχολια μου. Αυτο σημαινει οτι σας κανει ζημια η αληθεια.

  • factorx avatar
   factorx @ ΑΖ 28/01/2012 13:48:58

   Ποια αλήθεια: Αυτό που έγραφες στο σχόλιο σου (και μάλιστα για πολιτικό άλλου χώρου), "Απο προαγωγός (γυναικών) στα νιατα του, έγινε προαγωγός ιδεων (Ελλαδεμπορος-Χριστεμπορος κλπ) να πας να τα γράψεις σε κανένα μπλογκ του επιπέδου σου ή στα Εξάρχεια. Ξέρεις εσύ. Οχι επειδή κλείνουν οι ...έγκυρες φυλλάδες του χώρου σου να ευτελίσουμε και τον δικό μας/

 6. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 28/01/2012 13:48:54

  ΑΖ. Τι έχουν τα έρμα κ´ ψωφαν διαβάζεις αλλά καταλαβαίνεις ότι γουσταρεις

 7. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 28/01/2012 14:17:01

  Πάντως το φιλοσαμαρικό και ακραία ρωσόφιλο defencenet δεν ηταν το ίδιο ενθουσιασμένο για την επίσκεψη και τα αποτελέσματα της. Είτε εσείς υπερβάλλετε ( μάλλον) είτε εκείνοι είναι ανενημέρωτοι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ μεταρρυθμιστής 28/01/2012 14:57:03

   Φιλοκαραμανλικό το κόβω. Αυτή η προσωπολατρεία των Ελλήνων έχει πληρωθεί πολύ ακριβά έως σήμερα. Καιρός να την ξεχάσουμε και να είμαστε ενωμένοι στον κοινό σκοπό σωτηρίας της χώρας. Ότι άλλο εξυπηρετεί τους εχθρούς και μας κάνει συνενόχους στο έγκλημα.

  • Αυτόνομος avatar
   Αυτόνομος @ μεταρρυθμιστής 28/01/2012 15:34:49

   Ποιός είναι πίσω από αυτό το σάϊτ; Μήπως ήταν κάποτε συντάκτης αμυντικών θεμάτων της απογευματινής εφημερίδας γνωστού εκδότη που ενδιαφερόταν και για τα οπλικά συστήματα;

   Μήπως ήταν και ιδιαίτερος υπουργού Αμυνας του Καραμανλή, γνωστού από τους ρώσικους πυραύλους ΤΟΡ, που τα είχε κάνει μπάχαλο με τις προμήθειες και έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τους Ρώσους; - το κότερο που αγόρασε -μετά- ο πρώην υπουργός άσχετο φυσικά.

   Μήπως, τέλος, ο κολητός του εν λόγω αδιάστηκε από το περιβάλλον Σαμαρά στο ταξίδι στην Μόσχα - επειδή οι διαπλοκές τέλος - και ρίχνουν τώρα χολή;

   Φιλοσαμαρικό πάντως δεν είναι. Κι αυτά τα ακραία φιλορωσικά να σε προβληματίζουν. Ο πατριωτισμός πουλάει

  • factorx avatar
   factorx @ μεταρρυθμιστής 28/01/2012 15:35:41

   Περιμένω να μου πείς που ακριβώς υπερβάλλουμε. Συγκεκριμένα όμως όχι ανοησίες

   • μεταρρυθμιστής avatar
    μεταρρυθμιστής @ factorx 28/01/2012 16:10:20

    Φάκτορα, επίτρεψε μου πρώτον να σ' ευχαριστήσω διότι σχεδόν πάντα αναρτώνται στο site τα σχόλια μου μολονότι συνήθως απέχουν από την αποψη που προωθεί το antinews και πολλοί συσχολιαστές αντιδρούν ( οι περισσότεροι κόσμια, κάποιοι εμπαθείς σκαιά).
    Δεύτερον, αντιπαρέβαλα το παρόν άρθρο με όσα έγραψε προχθές το defencenet. Εκ της σύγκρισης του περιεχομένου των δυο άρθρων προέκυψε ο χαρακτηρισμός για "υπερβολές" που έγραψα ανωτέρω. Εσείς λέτε οτι όλα πήγαν εξαιρετικά, υπήρχε θερμότητα και εγκαρδιότητα. Οι άλλοι λένε οτι υπήρχε παγωμάρα και οτι αν δεν μεσολαβούσε ο ΚΚ η συνάντηση δεν θα γινόταν. Επίσης οτι πρέπει ο Σαμαράς να φάει πολλά ψωμιά ( δική μου φράση) προκειμένου οι Ρώσοι να τον δουν με εμπιστοσύνη, όπως τον ΚΚ. Τί να πρωτοπιστέψει ο αναγνώστης; Νομίζω πάντως -πιθανόν κάνω λάθος- οτι η γενική εικόνα του άρθρου είναι μάλλον υπεραισιόδοξη, καθώς παραδοσιακά οι Ρώσοι είναι δύσπιστοι, καχύποπτοι και κλειστοί και δεν γίνεται να έθεσαν όλα τα ζητήματα επί τάπητος με τον Σαμαρά, όσο μάλιστα εκείνος είναι αρχηγός κόμματος και όχι πρωθυπουργός. Επίσης, θεωρούν οτι κι εκείνος είναι ατμερικανόφιλος, οπότε πρώτα θα τον "ξεψαχνίσουν" προτού αρχίσουν τις ουσιαστικές επαφές μαζί του.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ μεταρρυθμιστής 28/01/2012 18:10:09

     Αμερικανόφιλος ο ΑΣ; Σίγουρα...

 8. Σταύρος avatar
  Σταύρος 28/01/2012 15:03:11

  Αααχ!
  Μέλι τρώω!!!
  Κάποιοι τέως σχολιαστές εδώ βρήκαν αλλού οχετό να εμμέσουν την χολή των για τον Σαμαρά.
  Δημόσιο πρόσωπο είναι ο άνθρωπος, κάτι μπορεί να εχει κάνει.
  Αλλά αυτό το προτελευταίο που τον ήθελαν με κιππα στο Ισραήλ, μόνο σε γελειογραφία το είδαν!!!!!!
  Και τώρα πάλι με τον Πούτιν, πάλι την χολή τους θα φάνε!!!
  Κάτι αντίστοιχο με την περιβόητη επιστολή που "είχε" υπογράψει ο Σαμαράς αλλά, ο Σόϊμπλε έβγαζε αφρούς από το στόμα για μια "δήθεν" άρνηση, για να του δώσει πόντους!

  κάποιος, μίσια, ενζο, κική κ.α.
  η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Σταύρος 28/01/2012 22:54:23

   Άσε, από μερικούς γλυτώσαμε γιατί αποδίδουν φόρο τιμής στο νέο τοτέμ του ψευτοπατριωτισμού, πάλι καλά.

 9. Αυτόνομος avatar
  Αυτόνομος 28/01/2012 15:42:22

  Δείτε άλλη προβοκάτσια του βαμμένου κόκκινου παραπολιτικού σαιτ που συνεχιζουν να το τροφοδοτούν κάποια νούμερα της Συγγρού, παρά το γεγονός οτι επαναλαμβάνει και επι Σαμαρά τις προβοκάτσιες που έκανε επι Καραμανλή

  Γράφει λοιπόν ότι "η συνάντηση του ισχυρού άνδρα της gasprom Αλεξέι Μίλερ με τον Αντώνη Σαμαρά είχε συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, ο κ. Μίλερ ζήτησε την συνδρομή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όταν εκείνος αναλάβει την κυβέρνηση, ώστε η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη να περάσει στην ρωσική εταιρία και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό. Το τί απάντησε ο κ. Σαμαράς θα το μάθουμε στο προσεχές μέλλον..."!!!

  Πάνε δηλαδή οι καραγκιόζηδες να δημιουργήσουν πρόβλημα στις διεθνείςς σχέσεις της ΝΔ όπως και επί Καραμανλή. Τι έγινε; χάνει ο Ολυμπιακός και άρχισαν τις ρετσίνες Κουρτάκη;

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Αυτόνομος 28/01/2012 22:57:26

   Όσο πιο πολύ γαβγίζουν τα σκυλιά, τόσο πιο άμεσα προδίδουν το στίγμα τους για να προσγειωθεί η καρπαζιά. Ήδη η επίσκεψη Σαμαρά συνοδεύτηκε από αποκλεισμούς ειδικής σημασίας, όπως άλλωστε γράφει το antinews και έχεις επισημάνει και ο ίδιος πιο πάνω.

 10. factorx avatar
  factorx 28/01/2012 16:23:24

  Δικαίωμά σου να συγκρίνεις αυτά που γράφουμε εμείς με ό,τι θες. Αλλά εμείς στηριζόμαστε στις επίσημες ανακοινώσει και στις πληροφορίες των ανθρώπων μας στην Μόσχα. Γι αυτο και αν το παρατήρησες, τα ρεπορτάζ του antinews ήταν πολύ μπροστά απο τα άλλα. Και με συγωρείς, αν γράψει κάτι ο ..."Ταχυδρόμος ΚΟλωπετινίτσας" θα κάθομαι να απαντώ;

 11. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 28/01/2012 23:12:44

  Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τόσο από το περιεχόμενο και την εξέλιξη της επίσκεψης του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ στη Ρωσία όσο και από τα σχετικά ρεπορτάζ, άρθρα και σχόλια στον έντυπο και δη στο διαδίκτυο τη σημασία αυτής καθεαυτής της επίσκεψης.
  Οι εσωτερικοί αποδέκτες άλλοι θετικά κι άλλοι αρνητικά διακείμενοι για γνωστούς πλέον λόγους.
  Οι εξωτερικοί αποδέκτες ασφαλώς προβληματισμένοι.
  Τα πουλέν της λεγόμενης διαπλοκής ή και των σημείων όπου συναντιέται η εγχώρια τάξη με τα διεθνή συμφέροντα και για να το πω ευθέως τους πάτρωνές της βγήκε να μειώσει το γεγονός. Αυτό από μόνο του φανερώνει ότι έχουν να κάνουν με ισχυρούς κι εύστροφους παίκτες (λέγε τους ΣΑΜΑΡΑΣ).
  Ο αυριανός Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Ηγέτης των Ελλήνων -ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ- ασφαλώς και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το περίπλοκο αυτό παιχνίδι.
  Συμπεριφέρθηκε με σύνεση και ως έμπειρος διπλωμάτης.
  Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ φίλοι κι οχτροί πάρτε το χαμπάρι ΔΕΝ είναι για το θεαθήναι. Είναι ΤΟ ΕΙΝΑΙ.
  Είναι από υλικά αυτού του τόπου κι από τη σάρκα αυτού του κόσμου των ΕΛΛΗΝΩΝ. Δεν είναι στείρος ρομαντισμός αυτά. Είναι ο ίδιος ο Διαχρονικός, ο Βιωματικός Ελληνικός ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ.
  Σ' Αυτόν και τις Αξίες Του ΕΛΠΙΖΕΙ σήμερα ο ελληνικός λαός.

 12. κώστας avatar
  κώστας 29/01/2012 07:23:14

  Όταν καείς απ' το χυλό φυσάς και το γιαούρτι. Πολύ καλά αν ξεπαγώσουν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία (και θερμανθούν κιόλας αν συμφέρει) και πολύ καλά έκανε ο Σαμαράς αναλαμβάνοντας την αποστολή ξεπαγώματος. Έκανε το αυτονόητο -γεγονός σπάνιο για την πολιτική σκηνή της χώρας διαχρονικά- όμως δεν χρειάζονται διθύραμβοι. Από την άλλη, η κίνηση Σαμαρά βοηθά να θυμηθούμε ότι είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που πατάει και ανατολικά.

 13. ΝΙΚΟΣ ΚΟΥTΡΙΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΟΥTΡΙΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ 29/01/2012 18:37:11

  Επειδή κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης... έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο τι έκανε... ο Γιώργος Παπανδρέου στην "Κόστα Ρίκα" αλλά και στην άγνοια... Χρυσοχοϊδη να διαβάσει το μνημόνιο (δεν ήταν απαραίτητο αφού το είχε διαβάσει ο πρόεδρος) αλλά και τον... "μακελάρη" Λοβέρδο με τα μηνύματα στήριξης του στον πρώην πρωθυπουργό ! να επισημάνουμε συμπερασματικά μερικά σημεία... όπως τα είδαμε εμείς και από την πολύ σημαντική επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στην Ρωσία συνοδευόμενος απο τους κκ. Σ.Δήμα, Σ.Κεδίκογλου, Γ.Μουρούτη, Χ.Λαζαρίδη, Α.Ψυχάρη, Π.Παναγιωτόπουλο η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... επίσημη επίσκεψη πολλαπλού χαρακτήρα ! Ας δούμε μερικά σημεία της:
  1ον Επιχειρήθηκε για πρώτη φορά τελευταία και πολύ σωστά μάλιστα... το "ξεπάγωμα" των σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας εξαιτίας κυρίως τής άρνησης σχέσεων του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
  2ον "Φιλικές" χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών ο κύριος Σαμαράς τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.
  3ον Συζητήθηκε η ενεργειακή κρίση εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης και του ΙΡΑΝ μετά και τα τελευταία γεγονότα και την απόφαση της Ευρωπαϊκής ένωσης να κηρύξει "εμπάργκο" από τον προσεχή Ιούνιο στο ΙΡΑΝ. Ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα αφού εισάγει το περισσότερο πετρέλαιο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης και το"εμπάργκο" αν συνεχιστεί θα έχουμε την δυνατότητα μετά την επίσκεψη του κυρίου Σαμαρά να έχουμε μία "θετική" σχέση με μία μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία η οποία είναι πρόθυμη να μας βοηθήσει στο θέμα αυτό. Το ενεργειακό όμως έχει και άλλους παραμέτρους...για την Ελλάδα και την Ν.Δ.,
  Οι αγωγοί South stream και Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τα έργα που ξεκίνησαν εκεί θα λύσουν το πρόβλημα ενέργειας της Ευρώπης αφού περνούν από την Ελλάδα. Το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα έχει όμως και θετικό αντίκτυπο και στα εσωτερικά της Ν.Δ. αφού έχει συμφωνηθεί επί των ημερών της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας επί Καραμανλή !
  4ον Σε συνέντευξή του στα Ρώσικα μέσα μαζικής ενημέρωσης... ο κύριος Αντώνης Σαμαράς δεν ξέχασε να αναφέρει ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου έγινε για "ρίξει" την κυβέρνηση Καραμανλή στηρίζοντας σαφώς τον πρώην πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή και τους 'Καραμανλικούς" της Νέας Δημοκρατίας.
  5ον Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την επίσκεψή του στην Ρωσία έθεσε και θέματα "Ορθοδοξίας" με τις σχέσεις Ελλάδος και Ορθοδόξων Ρωσικών εκκλησιών ενώ ξεκαθάρισε για την υπόθεση "Εφραίμ" ότι είναι θέμα της Ελληνικής δικαιοσύνης.
  6ον Συζητήθηκαν επίσης θέματα του ΟΗΕ στήριξη Ρωσίας-Ελλάδος.
  7ον Σκοπός επίσης της επίσκεψης Σαμαρά ήταν ή στήριξη της Ελλάδος στην ονομασία των "Σκοπίων" όταν έρθει το θέμα προς συζήτηση δηλαδή να μην αναγνωρίσει η Ρωσία το όνομα "Μακεδονία" στα Σκόπια.
  8ον Η Ρωσία έχει επίσης οικονομική συμμετοχή στο ΔΝΤ από το οποίο "διασώζεται" η Ελλάδα άρα πρέπει... να υπάρχει συμφωνία της Ρωσίας για να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και τέλος...
  9ον συζητήθηκαν οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας με την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια, και τις σχέσεις της με την Τουρκία κλπ...

  Ένα ταξίδι του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά με πολλαπλές συμμαχίες και αποδέκτες αφού πολλούς ενόχλησε η 75 λεπτη συνάντηση μετά του ανάλογου "λικέρ" του κυρίου Σαμαρά με το Ρώσο ηγέτη Πούτιν κεκλεισμένων των θυρών στο τζάκι του.."επίσκεψη πρότυπο οικονομικής-εξωτερικής πολιτικής" για την χώρα μας !


  Σας ευχαριστώ πολύ,
  Νίκος Κούτρικας
  Οικονομικός Συντάκτης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.