#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/11/2012 10:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλη η αλήθεια για τα περίφημα «ευγενή» ταμείαΠριν από λίγες ημέρες ο Γ. Στουρνάρας είπε στη Βουλή ότι όσο αυτός είναι υπουργός δε θα επιτρέψει να υπάρχουν ανισότητες στα ταμεία. Εννοούσε ότι δε μπορεί κάποια ταμεία να εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ και τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων να μείνουν εκτός.

Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών έχει πολλά στο μυαλό του και δε μπορεί να ασχολείται και με δουλειές άλλων. Άλλωστε, το ποιοι θα μπουν στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά του Εργασίας. Εν πάση περιπτώσει, επειδή του έλαχε να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πρέπει να δικαιολογήσει και την απόφαση κάποιων άλλων (και τη τρόικας φυσικά). Θα έπρεπε, όμως, προτού εμφανιστεί ως διαπρύσιος κήρυκας της… ισότητας των ταμείων, να γνωρίζει κάποια πράγματα για τα λεγόμενα ευγενή ταμεία.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους αν γνωρίζαμε καλύτερα τα κλαδικά τους. Σίγουρα πίσω από τους 50-100 μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους, μεγαλομηχανικούς , τα λαμόγια τους συστήματος που χαρακτηρίζουν και τους υπόλοιπους τους κλάδου τους, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι σε τραγική κατάσταση. Η ανεργία στους συγκεκριμένους τομείς είναι δραματικά υψηλή, όπως είναι δραματικές και οι αμοιβές της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών. Δε μπορεί λοιπόν κανένας Στουρνάρας να χαρακτηρίζει ευγενή τα ταμεία κλάδων που έχουν τεράστια προβλήματα. Αυτά για τους υπόλοιπους. Θα μιλήσουμε για τους δημοσιογράφους που ξέρουμε περισσότερα, αν και κάποιοι ακόμη και σχολιαστές στο antinews πιστεύουν ακόμη ότι εφόσον κάποιος λέει ότι είναι δημοσιογράφος αυτόματα είναι λαμόγιο, άνθρωπος του συστήματος, όργανο του Μπόμπολα, του Ψυχάρη ή του Αλαφούζου.

Όποιος ξέρει τι συμβαίνει στον κλάδο θα είχε διαφορετική αντίληψη για τους δημοσιογράφους. Πίσω από τον κάθε Τράγκα, Χατζηνικολάου, Πρετεντέρη, Παπαχελά κ.λπ. βρίσκονται χιλιάδες δημοσιογράφοι που εργάζονται άπειρες ώρες με μισθούς πείνας. Αυτοί περισσότερο από τις καλοπληρωμένες πένες, υπέστησαν τεράστιες απώλειες στα εισοδήματά τους. Χιλιάδες είναι άνεργοι ή ανασφάλιστοι και χιλιάδες δουλεύουν με μπλοκάκια σε ένα καθεστώς που είναι πέρα για πέρα παράνομο, αλλά κανείς δεν αγγίζει τους εργοδότες.

Αυτόν τον κλάδο λοιπόν ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει «ευγενή» και το ταμείο τους, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ το θεωρεί κάτι ιδιαίτερο που δεν πρέπει αυτός, όσο είναι υπουργός, να μην εντάξει στον ΕΟΠΥΥ.

Μαζί με το ταμείο, όμως, ουσιαστικά οδηγεί στον ΕΟΠΥΥ και τον αυτοδιοικούμενο, πλήρως αυτοτελές ΕΔΕΟΑΠ που οι εργαζόμενοι στον τύπο πληρώνουν από την τσέπη τους για να έχουν καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Στουρνάρα είμαστε «ευγενείς», οπότε δε μπορεί να κάνει διακρίσεις διότι το αγγελιόσημο, ο βασικός πόρος του Οργανισμού είναι φόρος υπέρ τρίτων και πρέπει να παρακρατηθεί.

Προφανώς ο υπουργός δεν ξέρει, αλλά θα πρέπει να μάθει ορισμένα πράγματα. Και βέβαια, θα πρέπει να μας απαντήσει: Το αγγελιόσημο, όταν το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ θα καταργηθεί ή θα παρακρατείται υπέρ του υγειονομικού εκτρώματος που έφτιαξε η προηγούμενη κυβέρνηση; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δε μπορεί να πληρώνουν αγγελιόσημο οι διαφημιζόμενοι κι αυτό έπρεπε να καταργηθεί εδώ και χρόνια. Θα πρέπει, ωστόσο, να ξέρουν τα εξής:

- Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (Α.Ν.248/1967) και το Καταστατικό του.

-Είναι αυτοδιοικούμενος και αυτοδιαχειριζόμενος Οργανισμός, ο οποίος έχει προέλθει από τη συνένωση και συγχώνευση ταμείων, κλάδων και λογαριασμών των ενώσεων συντακτών και προσωπικού των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

-Τα μέλη της διοίκησής του δεν διορίζονται από κρατική Αρχή αλλά εκλέγονται, με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας από σωματεία που έχουν επίσης τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

-Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δεν επιβαρύνει έστω και στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, οι πόροι του δεν προέρχονται από αυτόν, ούτε ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

-Τον ιδιωτικού δικαίου χαρακτήρα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. έχουν επιβεβαιώσει νομολογιακά και τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας (ΑΠ 1511/1992, ΣτΕ 3872-3874/2009, ΕλΣ 752/2010).

- Εκτός από περίθαλψη, ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. παρέχει στους ασφαλισμένους του επικούρηση και εφ’ άπαξ.

- Στους πόρους του δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά παρά μόνο εισφορά εργαζομένων. Η εργοδοτική εισφορά αντικαθίσταται με το έσοδο του αγγελιοσήμου.

- Το αγγελιόσημο είχε θεσμοθετηθεί ήδη από το έτος 1941. Μετά την κατά το έτος 1967 κατάργηση και ιδιοποίηση από το Κράτος του Λαχείου Συντακτών, βασικό μέχρι τότε έσοδο των ταμείων επικούρησης και υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων στον Τύπο, και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης μετά την παρέμβαση του Κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στον τύπο, προβλέφθηκε αντί εργοδοτικής εισφοράς για τον νεοσύστατο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., ως πόρος για τη λειτουργία του, το έσοδο του αγγελιοσήμου.

-Το αγγελιόσημο δεν συνιστά ούτε εύνοια ούτε προνόμιο προς τους εργαζομένους στον Τύπο, αλλά είναι η εργοδοτική εισφορά και η κρατική επιχορήγηση που ΔΕΝ λαμβάνει από το Κράτος, από το οποίο ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.

-Το αγγελιόσημο δεν συνιστά ούτε φόρο ούτε τέλος. Επιβάλλεται επί των διαφημίσεων στον τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαφημιζόμενοι ως μέσο για την προβολή τους, κάνοντας χρήση της εργασίας των εργαζομένων στον τύπο προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της διαφήμισης.

Οφείλουν λοιπόν να γνωρίζουν οι νομοθετούντες την αλήθεια κι αν δεν τη γνωρίζουν να φροντίζουν να τη μάθουν. Με εύκολους χαρακτηρισμούς όπως ευγενή ταμεία το μόνο που κάνεις είναι να βάζεις τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο. Αντί λοιπόν η εκάστοτε κυβέρνηση να φροντίσει ώστε οι παροχές υγείας να φτάσουν στα καλά επίπεδα των ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών κ.λπ. διαλύει τα καλά τα ταμεία. Στο πόδι νομοθετήματα να είναι σίγουροι ότι δε θα περάσουν εύκολα. Ακόμη κι αν βάζουν παράνομα ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο και σε ένα άρθρο προκειμένου να ψηφιστούν, υπάρχουν και τα δικαστήρια. Και φυσικά υπάρχει και η κοινωνική κατακραυγή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. CHRIS avatar
  CHRIS 05/11/2012 07:54:02

  Το αγγελιόσημο είναι ένας τρόπος για να πάνε τα έσοδα στο ταμείο των δημοσιογράφων χωρίς να περάσουν από τα χέρια του εκδότη. Έτσι αποφεύγεται να γίνεται όπως με το ΙΚΑ που όλοι οι εργοδότες του χρωστάνε.

 2. Aδέξιος Δεξιός avatar
  Aδέξιος Δεξιός 05/11/2012 08:42:06

  σιγά, θα αρχίσουμε να κλαίμε!
  Οι καημένοι οι δημοσιογράφοι με το φτωχό ταμείο!
  Ας καταργηθεί το αγγελιόσημο και θα σας πώ εγώ!
  Το αγγελιόσημο είναι ένα κανονικό χαράτσι.
  Το πληρώνουν μεν οι διαφημιζόμενοι, αλλά το περνάνε στο τελικό προϊόν , άρα το πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές, άρα εγώ!
  Τόσο απλό είναι.....
  Να καταργηθεί, λοιπόν, και οι δημοσιογράφοι ας διοικούν το ...φτωχό, πλήν ...τίμιο ταμείο τους!

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ Aδέξιος Δεξιός 05/11/2012 12:18:56

   Έτσι μπράβο όλοι στη φτώχεια και στη μιζέρια και τα πλεονάσματα των ταμείων στην μαύρη τρύπα.

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ ano-kato 05/11/2012 15:22:30

    Όχι, θα πληρώνω εγώ, ο καταναλωτής, το χαράτσι - αγγελιόσημο για να μου καμώνονται οι δημοσιογράφοι (όπως οι μηχανικοί, δικηγόροι και οι λοιποί "ευγενείς" - αλήθεια, δεν καταργήθηκαν οι τίτλοι της αριστοκρατίας ; - γνωστοί κλάδοι όπου ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ) για τα υγιή τους ταμεία. ΤΟ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ ΠΕΘΑΝΕ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ, από ΧΤΕΣ. Όσο για τη μιζέρια, δε φταίω εγώ, το αιώνιο κορόιδο, να δουλεύετε, να παράγετε πλούτο για να ξεφύγετε απ' αυτήν.

    • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
     ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ KOSTAS70 06/11/2012 00:02:37

     Το νταβατζιλίκι αυτού που δεν πληρώνει και θέλει να έχει την ίδια παροχή στους κλάδους υγείας πρέπει να τελειώνει μεγάλε.Από τους 7.000 νέους μηχανικούς γράφτηκαν οι 1.200 επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές τις οποίες ουσιαστικά θα καρπωθείτε στο μέλλον εσείς.Αρκετά με τις εξυπνάδες για αγγελιόσημα και κουραφέξαλα

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 06/11/2012 13:20:28

      Ποιος σου είπε ότι δεν πληρώνω; Μάλιστα, προχτές, που χρειάστηκα αντιβιωτικό, το πλήρωσα από την τσέπη μου (20 Ευρώ), ποσό που δε μου περισσεύει, ενώ θα έπρεπε να με καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Εσείς είστε ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ και απαιτείται να πληρώνουν οι άλλοι, τα αιώνια κορόιδα, για εσάς. Γιατί ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ του κόσμου δεν υπάρχει αγγελιόσημο, υπέρ ταμείου μηχανικών , ταμείου νομικών κτλ; Εκεί δεν υπάρχουν ανάλογοι επαγγελματίες; Εκεί, όμως, υπάρχει και ΚΡΑΤΟΣ που δεν υποκύπτει σε κοινούς ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ. Δυστυχώς για εσάς, το ΝΤΑΒΑΤΖΗΛΙΚΙ ΠΕΘΑΝΕ. ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΓΛΥΚΑ. ΑΛΛΑ ΔΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ...

     • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
      ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ KOSTAS70 06/11/2012 16:54:00

      Είσαι άσχετος σύγκρινε αυτά που δίνεις εσύ με αυτά που δίνει ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός για ασφάλιση.ΑΝΤΕ ΑΣΧΕΤΕ τίποτα δεν πληρώνεις τζαμπατζή μάγκα που προσπαθεί το κράτος να σε σώσει με τα λεφτά τα δικά μου.ΤΖΑΜΠΑΤΖΗ πλήρωσες 20 € και εγώ θα πληρώνω 10.000 € το χρόνο για να παίρνεις και φάρμακα τζάμπα ΑΣΧΕΤΕ

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 06/11/2012 20:04:06

      Επειδή βρίζεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου χωρίς επιχειρήματα, μπορείς να μας δηλώσεις και τα εισοδήματά σου, για να δούμε αν ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙΣ; Θέλεις να χοντρύνουμε το παιχνίδι; Ναι, ΡΕ, τα 20 ευρώ για μένα είναι πολύτιμα, ενώ, προφανώς, για σένα είναι μηδαμινά. Να μας πεις, λοιπόν, ποιο είναι το ετήσιο εισόδημά σου, για να ξέρω αν θα πρέπει να σε καταγγείλω στο ΣΔΟΕ! Άντε, γιατί πολύ σας ανεχτήκαμε, όλους εσάς τους "Μεγαλοσχήμονες", που ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΤΕ τη χώρα!

     • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
      ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ KOSTAS70 07/11/2012 01:04:43

      Πρώτος έβρισες και φυσικά δεν έχω μάθει να γυρίζω και το άλλο μάγουλο.Δεν έχω φοροδιαφύγει ποτέ και δεν φοβάμαι τίποτα και σου ξαναλέω προτιμάω να ταϊζω την οικογενειά μου παρά να ξεσκίζομαι για να βγάλω 10.000 € για να πληρώσω την ασφάλισή μου για να μπορείς και εσύ να έχεις περίθαλψη.Εάν δεν το καταλαβαίνεις πρόβλημά σου.

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ KOSTAS70 07/11/2012 11:45:28

      Σε 20 χιλ. μικτά, πληρώνω 1,6 χιλ. για φόρο και 4,5 χιλ. για ασφαλιστικές εισφορές (για περίθαλψη που δεν έχω, για σύνταξη / εφάπαξ που πιθανότατα ποτέ δε θα πάρω). Δεν πληρώνεις μόνο εσύ μεγάλα ποσά, και μάλιστα αν τα δεις και αναλογικά αλλά και σε απόλυτες τιμές μάλλον είμαι πολύ πιο επιβαρημένος από τους περισσότερους ε.ε. Από φέτος, τα παραπάνω ποσά θα είναι μειωμένα ως 20%, στα έσοδα τουλάχιστον. Τέλος, ως εκπαιδευτικός γνωρίζω, καλύτερα και από τους γονείς, τα όνειρα και τα σχέδια των νέων (ενίοτε και την απογοήτευσή τους). Ελπίζω να μην ανησυχείς μόνο για τις (μη) εισφορές τους, εγώ ανησυχώ περισσότερο για τις ζωές τους.

    • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
     ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ KOSTAS70 07/11/2012 16:29:24

     Στα τελευταία που γράφεις συμφωνώ δεν μπορώ όμως να καταλάβω την αγάπη σου για το μνημόνιο και τον κοινωνικό αυτοματισμό σου για μηχανικούς δικηγόρους γιατρούς.Ως εκπαιδευτικός θα έπρεπε να είσαι πιο ήπιος γιατί μερικοί από αυτούς πέρασαν από τα χέρια σου και θα περάσουν κι άλλοι πιστεύω.Είμαι από οικογένεια εκπαιδευτικών και τους έχω και αδυναμία.

  • Αριστερός Προβοκάτορας avatar
   Αριστερός Προβοκάτορας @ Aδέξιος Δεξιός 05/11/2012 12:56:20

   σιγά, θα αρχίσουμε να κλαίμε!
   Οι καημένοι οι εργαζόμενοι με τα φτωχά ταμεία!
   Ας καταργηθούν οι εργοδοτικές εισφορές και θα σας πω εγώ!
   Οι εργοδοτικές εισφορές είναι κανονικά χαράτσια.
   Τις πληρώνουν μεν οι εργοδότες, αλλά τις περνάνε στο τελικό προϊόν , άρα τις πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές, άρα εγώ!
   Τόσο απλό είναι…..
   Να καταργηθούν, λοιπόν, και οι εργαζόμενοι …
   ας πάρουν τα ταμεία τους στα χέρια τους!

   • Αδέξιος Δεξιός avatar
    Αδέξιος Δεξιός @ Αριστερός Προβοκάτορας 05/11/2012 15:52:47

    από .....αριστερό και προβοκάτορα, τι να περιμένει κανένας;
    Επί της ουσίας, έχει κάτι ..προβοκάτορα;

 3. anonymous avatar
  anonymous 05/11/2012 08:47:45

  - Στους πόρους του δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά παρά μόνο εισφορά εργαζομένων. Η εργοδοτική εισφορά αντικαθίσταται με το έσοδο του αγγελιοσήμου.

  Το ίδιο συμβαίνει και με τους Δικηγόρους. Οι εισφορές υπέρ τρίτων είναι ουσιαστικά όχι μόνο η εισφορά του εργοδότη-εντολέα αλλά και η συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση.

  Επιπλέον τα ταμεία αυτά δίνουν μικρές συντάξεις και για λίγο χρονικό διάστημα. Η πενιχρότητα των συντάξεων οδηγεί τον κόσμο στο να μη βγαίνει στη σύνταξη. Μόνο άνθρωποι που είτε δεν κερδίζουν αρκετά ή έχουν προβλήματα υγείας βγαίνουν σε σύνταξη.

  Τα ταμεία αυτά είναι είτε ίσα βάρκα ίσα πανιά ή οριακά ελλειμματικά. Πάντως ακόμη περισώζεται η κατάσταση. Η ένταξη τους στο ΕΟΠΥΥ εξυπηρετεί μόνο ένα σκοπό να ισοφαρίσουν (για μικρό χρονικό διάστημα) τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ.

  Με δεδομένο ότι τα ταμεία αυτά είναι αυτοδιαχειριζόμενα και είναι ιδιωτικού δικαίου, οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση είναι αντισυνταγματική διότι θίγει δικαιώματα ιδιοκτησίας κλπ.

  Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι σχεδόν το 1/3 των αυτοπασχολούμενων δεν είχε να πληρώσει τα ταμεία του. Αυτή είναι η κατάσταση στους κλάδους αυτούς.

 4. GO avatar
  GO 05/11/2012 08:58:48

  Θυμάστε όταν τέθηκε το μέγα Γεωργάκιο ερώτημα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα;";
  Απαντήθηκε και προτιμήθηκε ο σοσιαλισμός. Μόνο που ενέχει την βαρβαρότητα της ισοπέδωσης.
  'Αρα, όλοι μαζί στον καιάδα του ΕΟΠΥΥ.

 5. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 05/11/2012 09:14:56

  Κοινωνική κατακραυγή ;

  Νομίζω θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα εδώ, μάλλον χάχανα και ειρωνίες θα ακουστούν. Αντε, και καμιά κατάρα για καλό κατευόδιο.

  Και φυσικά, όλοι ξέρουμε ποιός πονάει πιό πολύ για τον εκλιπόντα - όχι τόσο η χήρα (δημοσιογράφοι) αλλά η πεθερά (εκδότες).

 6. gior avatar
  gior 05/11/2012 09:27:23

  Ελπίζω ο Στουρνάρας να μην κάνει πίσω.................γράφοντας στα τέτοια του όλες τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων και των λοιπών κυβερνόντων ομάδων του κοινοβουλίου, οι οποίοι ένα πράγμα μας διδάσκουν........................οις οιωνός άριστος αμύνεσθαι για την πάρτη σας.
  αλλιώς ας καταργήσει την εισφορά 2 της χιλίοις για όλα τα έγα και 2% για όλες τις μελέτες υπέρ του ταμείου των μηχανικών που επιβαρύνει τα έργα που πληρώνει όλος ο λαός
  ας καταργήσει το αγγελιόσημο που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τελικά τον καταναλωτή
  κ.λπ.

  • Αριστερός Ψάλτης avatar
   Αριστερός Ψάλτης @ gior 05/11/2012 09:36:40

   Λες ανοησίες. Νομίζεις ότι αμα καταργηθούν όλα αυτά που λες θα πέσει η τιμή του τελικού προϊόντος. Κούνια που σε κούναγε. Κι εν πάση περιπτώσει, το αγγελιόσημο είναι η εισφορά που δεν πληρώνει ο εκδότης. Ας υποχρεώσει το κράτος τον καλθε νταβατζή να πληρώσει και μετά τα λέμε. Αλλά δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό που θέλει η κάθε κυβέρνηση είναι να έρθει ο ένας πολίτης απέναντι στον άλλο. Βολεύονται με τη ζούγκλα.

   • Αδέξιος Δεξιός avatar
    Αδέξιος Δεξιός @ Αριστερός Ψάλτης 05/11/2012 10:36:35

    Τι λές ρε έξυπνε!
    Εγώ είμαι μαλάκας που πληρώνω μόνος μου το ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) 440 ευρώ το μήνα;
    Να σου βάλει και εσένα το κράτος μια εισφορά για το ταμείο μου;
    Αντε, απο εκεί που μάθατε όλοι σας να φορτώνετε το λογαριασμό σας σε τρίτους.

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Αδέξιος Δεξιός 05/11/2012 11:50:40

     Γιατί εσύ δεν έχεις εργοδότη, ρε φίλε...Η αμοιβή σου περιλαμβανει και τις κοινωνικοασαφαλιστικές εισφορές σου...Γκεγκε?

     • Αδέξιος Δεξιός avatar
      Αδέξιος Δεξιός @ Αιρετικός 05/11/2012 15:54:24

      μάλλον θα είσαι κανένας κρατικοδίαιτος και δεν ξέρεις τι σημαίνει ελεύθερος επαγγελματίας.
      Οπότε, συγχωρείσαι...

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Αδέξιος Δεξιός 05/11/2012 19:58:23

      Είμαι ελέυθερος επαγγελματίας αλλά δεν θα αφήσω και την ζούγκλα να υπερισχύσει....

     • Νιόβη avatar
      Νιόβη @ Αιρετικός 05/11/2012 16:23:48

      Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κάνετε λάθος. Η αμοιβή μου ως ελεύθερου επαγγελματία καθορίζεται «ελεύθερα» από την αγορά και το ύψος του συντελεστή του ΦΠΑ κι όχι αποκλειστικά από εμένα την ίδια. Αν καθοριζόταν από μένα μόνο, θα είχα την ευχέρεια δυνητικά να χρεώσω και την αξία της υπηρεσίας μου (όσο την εκτιμώ εγώ) και ό,τι άλλο επιπλέον μου χρειάζεται (κόστος λογαριασμών, σουπερμάρκετ, ασφαλιστική εισφορά). Στα πλαίσια του ανταγωνισμού, όμως, εκτός κι αν είσαι η Apple, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις ακόμα κι αν το ήθελες. Καθίστασαι πολύ ακριβός και, αν δεν προσφέρεις κάτι μοναδικό που να σε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, συνήθως αφανίζεσαι. Σε συνθήκες οικονομικού κραχ, δε, και με ΦΠΑ 23% που ανεβάζει το κόστος της υπηρεσίας ή του προϊόντος σου κατά το ένα τέταρτο για τον πελάτη σου, όχι μόνο δεν χρεώνεις τα εξτρά, αλλά ρίχνεις και την αμοιβή σου μήπως και αντέξεις λίγο παραπάνω. Ο ΦΠΑ, βεβαίως, αποδίδεται όπως τον εισπράττεις στο κράτος. Εσύ είσαι ο ενδιάμεσος, μέσω του οποίου ο πελάτης σου καταβάλλει ΦΠΑ και κάθε φορά αγοράζει εκ νέου το δικαίωμά του να συναλλάσσεται. Το εισόδημά σου κατόπιν φορολογείται και, ό,τι απομένει θα πρέπει να καλύψει το κόστος ζωής σου και, βεβαίως, την ασφαλιστική εισφορά σου. Γιατί νομίζετε ότι βάρεσαν κανόνι τόσοι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες; Επειδή είχαν την ευχέρεια να χρεώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους στους πελάτες τους;

     • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
      ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ Νιόβη 05/11/2012 16:46:48

      Όπως τα λες είναι.Ολόκληρες γενιές μηχανικών δεν μπορούν πλέον να σταθούν με την αύξηση των εισφορών, ξεγράφονται από το ταμείο για να μην πληρώνουν και οι περισσότεροι την κάνουν για έξω.Μιλάμε για αφανισμό.Φυσικά τα κανάλια δεν παίζουν τέτοιες ειδήσεις γιατί χαλάνε την σούπα.

    • Chris Theocharis avatar
     Chris Theocharis @ Αδέξιος Δεξιός 05/11/2012 13:43:30

     Πες τα...

    • Hrthe _to _telos avatar
     Hrthe _to _telos @ Αδέξιος Δεξιός 05/11/2012 16:18:51

     Ειρηνη υμιν αδελφοι.

 7. gior avatar
  gior 05/11/2012 10:13:12

  Με πιά λογική λες ότι δεν θα πέσει η τιμή ενός προιόντος όταν μειώνονται τα έξοδα παραγωγής του………………..με τον ανταγωνισμό που υπάρχει σήμερα…………….
  Και αν είναι να πληρώνει όλος ο λαός τις εισφορές ………………………….των ευγενών ταμείων ..
  Τότε ας είμαστε ασφαλισμένοι μαζί με το λαό σε ένα ταμείο………………
  Ζούγκλα είναι το σύστημα τώρα………………..εκδότες και δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι στο ίδιο ταμείο που ενισχύεται από τις επιχειρήσεις………….

 8. thanos avatar
  thanos 05/11/2012 10:13:37

  Είναι γνωστό και πασιφανές πλέον σε όλους μας ότι μόνο όταν καίγεται το σπίτι μας (στην προκειμένη το Ταμείο μας που ονομάζεται κ ευγενές) γινόμαστε επαναστάτες.
  Όταν η φωτιά είναι στου γείτονα ατενίζουμε αδιάφορα.
  Αλλά όταν όλοι λέγαμε ότι έρχεται και η σειρά όλων να υποστούν τις συνέπειες των μνημονίων, όταν παίρνουν ... τα μέτρα του γείτονα θα πάρουν κάποια στιγμή και τα δικά σου, δε σε ενδιέφερε μάλλον.
  Τώρα σκούζεις.
  Δυστυχώς όμως για σένα, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, είναι μεγάλη αδικία να μην ενταχθούν ποιοι, τα λαμόγια δηλαδή δημοσιογράφοι, δικηγόροι κλπ. φτωχοί συγγενείς (αν κάποιος διαφωνεί με το ¨λαμόγια" τον προτρέπω να κάνει ένα γκάλοπ στην ελληνική κοινωνία κ αν δεν βγουν πρώτοι οι δημοσιογράφοι ή έστω από τους πρώτους, εγώ δέχομαι αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες).

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ thanos 05/11/2012 10:36:19

   Όλοι στα "μέσα" φώναξαν για την "τρύπα" του ΕΟΠΥΥ εκτός από τους βολεμένους έτσι και αλλιώς μεγάλους, αν δεν διαβάζετε δεν σας φταίει κανείς....Ακριβώς επειδή είναι κάτι που δεν λειτουργεί, δεν καταλαβαίνω με ποιά λογική πρέπει να θάψουμε και όσους είναι ακόμη ζωντανοί...Με την ίδια λογική κάθε αντιπαθής σε εμάς είναι λαμόγιο δηλ. και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ιδιωτικοί ανεξαιρέτως οικονομικής και εργασιακής κατάστασης...Αυτό θέλουν να μας κάνουν να μαλώνουμε μεταξύ μας και να μην βλέπουμε το δάσος...

  • maquis avatar
   maquis @ thanos 05/11/2012 13:16:17

   Χαχα! Δημόσιος υπάλληλος είσαι. Σε καταλαβαίνω.

   • maquis avatar
    maquis @ maquis 05/11/2012 13:19:03

    Aναφέρομαι στον Thanos

 9. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 05/11/2012 10:17:22

  Ο καθείς και το μαγαζάκι του...
  Γεμίσαμε γραφειοκρατικές υποχρεώσεις για να μπορούν κάποιοι να σιτίζονται ασκόπως και ακόπως, μεταξύ αυτών και οι "δημοσιογράφοι".
  Υποχρεωτικές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες ,τάχα για ενημέρωση. Στη ουσία για να συντηρούνται στρατιές γραφίδων ελεγχόμενων απο το κράτος με τις διαφημίσεις των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
  Τέλος το αγγελιόσημο και μετά θα παρακαλάνε οι ίδιοι να μπούν στον ΕΟΠΥ.
  Είναι ένας φόρος υπερ τρίτων που μονο στην ελλάδα υπάρχει.
  Τέλος και σε ένα σωρό υποχρεωτικά και μετά θα γελάσει ο κάθε πικραμένος...
  Φόροι υπέρ τρίτων δεν είναι μόνο των δικηγόρων και μηχανικών, είναι και των δημοσιογράφων ,επαναστάτες μου.
  Και μετά ο κάθε τράκας γίνεται εκδότης,επιχειρηματίες και ελίτ.
  Μιά φοράει λεοντή δημοσιογράφου, την άλλη επιχειρηματία, την άλλη εκδότη και δεν συμμαζεύεται.

  • tarzan avatar
   tarzan @ ορεσείβιος 05/11/2012 13:11:28

   etsi einai !

 10. Κώστας Κοντοθανάσης avatar
  Κώστας Κοντοθανάσης 05/11/2012 10:38:41

  Το αγγελιόσημο είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά. Το πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι επειδή υπάρχει Τύπος, στον οποίο βασίζονται - στην εργασία των δημοσιογράφων δηλαδή - προκειμένου να περάσουν το διαφημιστικό τους μήνυμα. Ας καταργηθεί και ας πληρώσουν οι εργοδότες το ισόποσο. Όχι να το φάει η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού και να μην αντικατασταθεί από τίποτε!!!

 11. Dimis1 avatar
  Dimis1 05/11/2012 10:46:47

  Ο κ Στουρνάρας και οι όμοιοί του υπερασπίζονται την ισότητα των άλλων (κρατώντας τις δικές του άνισα παχυλές απολαβές ανέπαφες) ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ τα κάτω.
  Αν τον πήρε οπόνος για την ισότητα, γιατί δεν προτείνει να ενταχθούν όλα τα ταμεία και να έχουν τις ίδιες παροχές πχ. στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο ΤΣΑΥ ?(Που και πάλι θα έιναι κάτω του μέσου όρου της ΕΕ, αλλα είπαμε εμείς είμαστε κατώτεροι των εταίρων)

 12. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 05/11/2012 10:57:18

  1) Το αγγελιόσημο είναι η εργοδοτική εισφορά ¨ ανταποδοτική ¨ του διεφθαρμένου συστήματος -πολιτικός - χρηματοδότης επιχειρηματίας -δημοσιογράφος
  2) Ο επιχειρηματίας το προσθέτει στο κόστος του προϊόντος (αδιάφορο αν από αυτό ακριβαίνει η φτηναίνει το προϊόν ,σε μια ασύδοτη -ανεξέλεγκτη αγορά )
  3) κάποιοι ελληνες αφού ξεχώρισαν στις ¨παχες αγγελαδες ¨ που ψόφησαν , ας αποδεχτούν και την ισότητα του κοπαδιού .
  4) επιτέλους ας δούμε το ¨εμείς ¨, γιατι αν συνεχίσουμε την ύστατη αυτή ώρα να βλέπουμε το " εγω και οι αλλοι " , ο τοπος βαδίζει σε εμφύλιο σπαραγμό .
  5) το βλακώδες επιχείρημα , είναι κρατήσεις μου , εγώ τ α πλήρωνα κλπ στα ευγενή ιδρύματα δεν ισχύει , ΧΡΟΝΙΑ τώρα ήταν μέρος των ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ απολαβών - ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ των ελεύθερων επαγγελμάτων (δικηγόροι-συμβολαιογράφοι , μηχανικοί κλπ) , και να μην τα βάζουμε μόνο με το δημόσιο .
  6) ΜΟΝΟ οι ΟΑΕΕ , εχουν δικαίωμα α να μιλάνε για "¨ αδικίες "


  -ΟΛΟΙ στον ΕΟΠΥΥ , ειναι θέμα κοινωνικής συνοχής -δημοκρατίας

  • Hrthe _to _telos avatar
   Hrthe _to _telos @ ΦΑΝΤΑΣΜΑ 05/11/2012 16:27:05

   Αν και καθημενος ορθως ομιλησες.

 13. MCA avatar
  MCA 05/11/2012 11:02:32

  Ο καθένας την πάρτη του.

 14. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 05/11/2012 11:03:01

  Ελληνική Δημοκρατία=ισοκατανομή των βαρών πλην των ευγενών.
  ...εκ των οποίων ορισμένοι αρθρογραφούν να βάλουν όλοι πλάτη πλην της πλάτης τους.

  ΥΓ

  Τα "ευγενή" δεν βαρύνουν τον προϋπολογισμό, δεν επιχορηγούνται, δεν έχουν ελλείμματα...απλά τα πληρώνει όλο το κοινωνικό σύνολο: με την επιβάρυνση των υπηρεσιών και των έργων, με ποσοστό επί των μελετών & των έργων, με το αγγελιόσημο κλπ κλπ κλπ

  Αγαπητέ μου προτείνω και εγώ μια "εθελοντική" εισφορά 0,001 € σε κάθε Ελληνα που θα μου αποδίδεται μηνιαία σε εμένα και τους κληρονόμους μου...εσαεί και δεν θα "επιβαρύνω" τον προϋπολογισμό ούτε μισθοδοτικά, ασφαλιστικά, νοσοκομειακά, εκπαιδευτικά κλπ..... θα είμαι απλά "ευγενής"

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Ο Ιθαγενής 05/11/2012 11:46:28

   Άντε πάλι...Δεν είναι υποχρεωτική εισφορά...Αφορά την χρήση των μέσων και μόνο...Υπάρχουν και άλλα που προστίθενται στο διαφημιστικό προϊον και τα πληρώνει ο καταναλωτής, που επιλέγει το προϊόν...Είναι πόρος που θα έπρεπε κανονικά να προστίθεται στην αμοιβή του δημοσιογράφου (κ΄αντίστοιχα του μηχανικού κλπ.)...Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί?

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Αιρετικός 05/11/2012 18:40:03

    Άντε πάλι ....γιατί η χρήση του μέσου είναι πόρος που προστίθεται (άμεσα ή έμμεσα) στην αμοιβή οποιουδήποτε;
    Δεν αμείβεται;
    Τι πάει να πει δεν είναι υποχρεωτικό; Δεν το πληρώνω; Υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο;
    Επειδή βολεύονται και οι εργοδότες και οι έχοντες μπλοκάκι πρέπει να επιβαρύνεται το σύνολο;

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Ο Ιθαγενής 05/11/2012 20:32:41

     Ένα μέρος της αμοιβής του επαγγελματία είναι οι εισφορές του εργοδότη στα Ταμεία. Αυτές οι εισφορές ή θα έπρεπε να δίνονται στον εργαζόμενο ή να πληρώνονται από τον εργοδότη με τελικό αποδέκτη το Ταμείο.Αφού το κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει την καταβολή στο Ταμείο μέσω του εργοδότη το φορτώνει στον καταναλωτή, που χρησιμοποιεί το προϊόν του εργαζομένου και πληρώνει γι΄αυτό την αμοιβή του εργαζομένου. Οκ?

  • Dimis1 avatar
   Dimis1 @ Ο Ιθαγενής 05/11/2012 13:53:00

   Το ΤΣΜΕΔΕ απ' ότι ξέρω δέχεται να μην έχει καμμία άμμεση ή έμμεση επιχορήγηση απο το κράτος ή τους πολίτες παρά μόνο τις εισφορές των μελών του υπό τον λογικό όρο οτι δεν θα έχει και καμμιά απαίτηση σε βάρος του απο το κράτος. Εχει μάλιστα κάνει και γραπτή πρόταση επι τούτιου στο κράτος. Ομως το κράτος την απέρριψε προφανώς γιατί κερδίζει απο το ΤΣΜΕΔΕ πολύ περισσότερα απ' όσα βάζει...

   • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
    ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ Dimis1 06/11/2012 00:10:47

    Το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει καμία ανάγκη επιχορήγησης, η πρόταση όντως είχε γίνει καθώς αυτά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι είναι πάρα πολλά.Ο κόσμος νομίζει ότι με τα 50 ή 70 € των οικοδομικών αδειών κρατιέται το ταμείο.Αντίθετα το κράτος ήθελε πάντα να έχει τον λόγο για να επακολουθήσει αυτό που γίνεται τώρα.

 15. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 05/11/2012 11:04:28

  Συμφωνώ απόλυτα με τον thanos.
  Και επισημαίνω, όταν λεηλατούσαν οι κρατούντες τα πάλαι ποτέ κραταιά ταμεία, τότε οι κάθε λογής σημερινοί φωνασκούντες υπερθεμάτιζαν και πολλές φορές με λαύρες αναλύσεις! Και μάλιστα όταν αυτά τα ταμεία καθόλου δεν επιβάρυναν το κοινωνικό σύνολο. Τώρα αυτό που απομένει είναι ή όλοι στον ΕΟΠΥΥ ή επαναφορά όλων στην προηγούμενη κατάσταση!
  Αυτό νομίζω ότι είναι και το ηθικά σωστό.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/11/2012 11:12:21

  Εντάξει, άς υποθέσουμε καταρχήν ότι τα ταμεία των δημοσιογράφων και των γιατρων - μηχανικών - δικηγόρων (ΕΟΑΑ) δεν εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ.
  Το κρίσιμο ζήτημα έρχεται μετά: Μια και τα ομόλογά τους "κουρεύτηκαν" (όπως των άλλων ταμείων), ελπίζω να μην ζητηθεί στη συνέχεια η "ανακεφαλαιοποίηση" τους - δηλαδή η αναπλήρωση των χαμένων προκειμένου να γίνιυν βιώσιμα - από τον Δημόσιο προυπολογισμό, δηλαδή απο το σύνολο των φορολογουμένων.
  Το λέω αυτό ως μηχανικός (ειδικά με το ΤΣΜΕΔΕ υπάρχει το πρόσθετο πρόβλημα με την Τράπεζα Αττικής και το "καπέλο" στις εισφορές).

 17. Ραβινος avatar
  Ραβινος 05/11/2012 11:42:28

  H αυτονομια και δυνατοτητα αυτοδιαχειρισης υφισταται μονο εαν υπαρχει εισροη πορων χωρις υποχρεωτικη πληρωμη των παροχων τους απο τριτους οπως ειναι το αγγελιοσημο ,την πληρωμη στο ΤΣΜΕΔΕ για τους Μηχανικου και η δικηγορικη αμοιβη για τα συμβολαια κλπ κλπ.Δεν χρωσταει τιποτα ο καταναλωτης να πληρωνει εισφορα υπερ τριτων και πολυ καλα κανει η τροικα πρωτα-πρωτα και ο Στουρναρας μετα που κοβει τον ομφαλιο λωρο των ευγενων ταμειων και των εισφορων υπερ τριτων !Αφου η πλειοψηφια των δημοσιογραφων κοβει αποδειξεις με μπλοκακι γιατι δεν εντασσονται στον ΟΑΕΕ ως ελευθεροι επαγγελματιες ?Οσο για την ανεργια των δημοσιογραφων καποιος πρεπει να τους πει για τον κορεσμο του επαγγελματος και οχι να βγαινουν φουρνιες απο δαυτους απο ιδιωτικες σχολες τυπου ΑΝΤ1 κλπ.Ο στιβος της ιδιωτικης οικονομιας ειναι σκληρος και στην μαχη για επιβιωση πεφτουν πολλοι μαχητες !Ηρθε η ωρα να παλεψει ο καθενας μονος του ως μονομαχος στην αρενα με μονο εξοπλισμο την γνωση και την εμπειρια και οχι την εξαρτηση απο εισφορες υπ0ερ τριτων και την ενταξη της πενας στα συμφεροντα των ισχυρων μεγαλοεκδοτων ,μεγαλοεργολαβων ακομα και των πολιτικων ινστρουκτορων των κομματων !

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Ραβινος 05/11/2012 12:06:07   Αυτο ειναι ¨ΤΟ Σημαντικότερο ¨" απεξάρτηση , κάθαρση , αναδιοργάνωση , αρα ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ( έπρεπε να είχαν γίνει εδω και δυο χρόνια )" ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ " , που ειναι τα 40 δις .
   ΑΝ το πρώτο που είναι ΠΟΛΤΙΚΟ ΘΕΜΑ , δεν λειτουργήσει , τότε το δεύτερο που ειναι οικονομικό γίνεται εφιάλτης , και το ΕΙΝΑΙ δυστυχώς ΤΟ Π Ι Θ Α Ν Ο Τ Ε ΡΟ που θα συμβεί , διοτι νομοθετούν οι άνθρωποι του συστήματος που τα δημιούργησαν και τα υποθάλπουν ανταλλάσσοντας τα ¨ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΟΥς ¨

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ραβινος 05/11/2012 12:10:05

   Υπάρχουν πουθενα αλλού στον (Δυτικό) κόσμο μισθωτοί με "μπλοκάκι";
   Και χωρίς εργοδοτική εισφορά στο ταμείο τους;

   • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
    ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Ο Θείος 05/11/2012 12:20:38

    Αρα συμφωνείς , οτι το θέμα δεν είναι αν υπάρχει , αλλά ποιοι το ¨¨ επέβαλαν¨ για να υπάρχει και είναι νόμιμο .
    Ε χ ω την εντύπωση ότι πολλά θέματα στα εργασιακά προτείνονται από την πίσω πόρτα στην τρόικα και έρχονται ως προαπαιτούμενα .
    Έτσι λοιπόν έχουμε Πολιτικούς μπακάληδες , που εκτελούν παραγγελίες.

   • Tasos avatar
    Tasos @ Ο Θείος 05/11/2012 17:14:20

    Η νέα μόδα θείε μου είναι εταιρίες του δυτικού κόσμου (πχ με έδρα εντός ΕΕ) που ανοίγουν "υποκατάστημα" υπηρεσιών στην Ελλάδα και ζητάνε κόσμο με μπλοκάκι οπότε και δεν φορολογούνται εδώ (γιατί το "υποκατάστημα" είναι απλώς σύναξη ελ.επαγγελματιών) και αγοράζουν τη - κατα τ' άλλα μισθωτή - εργασία χωρίς ΦΠΑ ως ενδοκοινοτική συναλλαγή.

   • metanastis avatar
    metanastis @ Ο Θείος 05/11/2012 17:35:54

    Ναι θείο. Γερμανία. Steuerberater για παράδειγμα

 18. kostis avatar
  kostis 05/11/2012 11:48:52

  ειναι λογικο ο κατοικος Ορεστειαδας να επιδοτει μεσα απο τον προυπολογισμο τις αστικες συγκοινωνιες της αθηνας? Ειναι λογικο και σωστο ο υπαλληλος στην αθηνα να πληρωνει υπερ ΟΓΑ? Ο ιδιωτικος υπαλληλος που θελει να κανει ενα σπιτακι να πληρωνει υπερ Τεχνικου επιμελητηριου? Η αλλοι ασχετοι το ταμειο νομικων? Η διαφημιστης και κατ' επεκταση ο καταναλωτης το αγγελιοσημο η υπερ ταμειου βενζινοπωλων και δεν ξερω τι αλλο? ΟΧΙ, κυριοι, δεν ειναι. Καποτε να τελειωσει αυτο το παραμυθι. Ειναι τραγικο ο οποιοσδηποτε να μη μπορει να πληρωσει το δικο του ταμειο ασφαλισης και να επιδοτει καποιου αλλο το ταμειο.

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/11/2012 12:12:24

  Μήπως εδώ κρύβεται όλη η ουσία περί τα λεγόμενα "ευγενή" ταμεία;
  Δηλαδή ταμεία στα οποία συνασφαλίζονται εργαζόμενοι και εργοδότες κρύβοντας την ετεροβαρή εργασιακή σχέση κάτω απο το χαλί.

  • maquis avatar
   maquis @ Ο Θείος 05/11/2012 13:22:39

   Ακριβώς. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους "όλα στη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ".

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/11/2012 12:13:54

  +++
  Νόμίζω ότι με την κατάληξη του σχολίου προσεγγίζεις ασφυκτικά την ουσία, αγαπητέ...

 21. Amphiaraos avatar
  Amphiaraos 05/11/2012 12:24:55

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα τοποθετούνται με το άρθρο στη σωστή τους βάση.Τα αναφερόμενα ταμεία είναι κλαδικά, ανεξάρτητα, αυτοχρηματοδοτούμενα, αυτοδιοικούμενα ΝΠΙΔ. Δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο τον κρατικό κορβανά. Η ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ είναι εκ του πονηρού. Τους πόρους των ταμείων θέλουν!!!..... και γαία πυρί μυχθήτω. Δεν είναι ζήτημα προνομιούχων ή μη. Τα ταμεία αυτά είναι υγιή και ως εκ τούτου "ευγενή", αφού στην πλειονότητά τους οι ασφαλισμένοι τους συνταξιοδοτούνται σε μεγάλες ηλικίες και πολλές φορές ποτέ... ενώ οι εισφορές είναι γενναίες και φυσικά δεν υπάρχουν χαριστικές διατάξεις. Αν το ασφαλιστικό σύστημα λειτουργούσε με πρότυπο τα ταμεία αυτά, τότε δεν θα υπήρχε και ασφαλιστικό πρόβλημα. Ομως ο κος Στουρνάρας δεν αγνοεί τίποτα από όλα αυτά. Απλώς ξαναγίνεται το εσκεμμένο λάθος της εκμετάλλευσης και διαχείρισης των πόρων από αλλότρια συμφέροντα, π.χ. ας πούμε τις τράπεζες... δυστυχώς.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ Amphiaraos 05/11/2012 13:00:24

   Η ταμπακέρα ;

   Την ξέχασες !

 22. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 05/11/2012 13:00:45

  Ο αγρότης κι η αγρότισσα, που δεν έχουν ωράριο και μας δίνουν τα βασικά για την ύπαρξή μας, πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους ανάλογα με την κλίμακα αδιαμαρτύρητα. Οι οικοδόμοι, οι εργάτες, οι σερβιτόροι, οι μάγειρες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εν γένει, άπαντες κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν θα αναφερθώ στους δημοσίους, εκ διορισμού μόνιμους αριστοκράτες.
  Για τους μηχανικούς φόρος υπέρ ΤΕΕ....
  Για τους καημένους τους γιατρούς να δώσουμε το κάτι τις μας...
  Για τους δημοσιογράφους "αγγελιόσημο" κάτι σαν το γρηγορόσημο....
  Κι άντε να δεχτούμε ότι για να κάνεις τη δουλειά σου μηχανικό επιλέγεις όποιον θέλεις, γιατρό το ίδιο.
  Η ευγενής τάξη των "δημοσιογράφων" μας έχει σβερκωθεί προκλητικά.
  Έχει γεμίσει ο τόπος "δημοσιογράφους"!!!!, σε αμφιβόλου ποιότητας και σκοπιμότητας έντυπα, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, όλα "μαϊμού" κι έκφραση της πολυεπίπεδης διαπλοκής. Στρέβλωση της πραγματικής ζωής.
  Οι δημόσιες συχνότητες παράνομα κι αντικοινωνικά κατειλημένες. Βγήκατε κύριοι δημοσιογράφοι να το καταγγείλετε; Ποιος ο αγώνας σας για να υπάρξει Νόμος, Δίκαιο σε ότι αφορά αυτά; Έλα μωρέ, το κράτος, η διαπλοκή .... η μπάλα μόνιμα στην εξέδρα. Δημοσιογράφοι, τη σήμερον, η κατεξοχήν έκφραση της διαπλοκής οικονομικών, πολιτικών συμφερόντων. Ημιμαθείς που το παίζουν τιμητές των πάντων κι απάντων. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Υπάρχουν κι οι ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις. Αλλά άλλος είναι ο κανόνας που κάνει τη συνομοταξία. Η συνισταμένη της μπανανίας. Λίγη αυτοκριτική δε θα έβλαπτε. Αλλά κι έτσι αν θέλετε, τα ασφάλιστρά σας να τα πληρώνετε εσείς. Να μην μετακυλίονται εντέχνως στην κοινωνία, στα μόνιμα κορόϊδα.
  Λοιπόν κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Ο καθένας να πληρώνει ο ίδιος τα ασφάλιστρά του.

  • Balafara Hunter avatar
   Balafara Hunter @ Εύμηλος 05/11/2012 13:59:56

   Όταν έβγαλα διαβατήριο για το γιό μου, το «παράβολο ονομαστικής αξίας 22 ευρώ + 20% ΟΓΑ = συνολική αξία 26,40 ευρώ», τι είναι; Ασφαλιστική εισφορά ανάλογα με την κλίμακα αδιαμαρτύρητα; Γιατί εγώ αγρότης δεν είμαι.

   Το κάτι τις που δίνεις στους καημένους τους γιατρούς, πόσο είναι; Μήπως μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

   Και να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Εγώ που πληρώνω από την τσέπη μου για την ιατροφαρμακευτική μου περίθαλψη και τα παιδιά μου τα στέλνω σε ιδιωτικό, να σταματήσω να πληρώνω εφορία; Γιατί να πληρώνω τους δασκάλους των παιδιών σου (σχήμα λόγου) και να βουλώνω τις τρύπες του ΕΟΠΥΥ;

   Όταν είμαστε μέσα στο πηγάδι, παλεύουμε με νύχια και με δόντια για να βγούμε έξω μαζί με τους άλλους. Δεν προσπαθούμε να τους ρίξουμε όλους μέσα. Αλλά όταν φώναζαν οι γιατροί, για το έκτρωμα του ΕΟΠΥΥ, ήταν συντεχνία και λαμόγια. Τώρα διαβάστε το Μνημόνιο 3, να δείτε πόσο θα μειωθούν οι γιατροί που θα είναι στον ΕΟΠΥΥ και πόσο θα πάει η συμμετοχή στα φάρμακα και μετά να έχετε γνώμη για όλα.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Balafara Hunter 05/11/2012 20:40:57

    Οι αγρότες πληρώνουν αρκετά χρήματα τα τελευταία 20-25 χρόνια. Τα λεφτά που λαμβάνει ο ΟΓΑ πάνε κυρίως στην άσκηση προνοιακής πολιτικής. Συντάξεις σε απόρους σε πολυτέκνους κλπ.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Εύμηλος 05/11/2012 14:02:16

   O ΟΓΑ και αν επιδοτείται εμμέσως!...

 23. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 05/11/2012 13:32:33

  Πολύ θα ήθελα να μου πει κάποιος τον αριθμό των συνταξιούχων γιατρών! Ούτε λεωφορείο δε γεμίζουν! Αυτό που θέλουν είναι τους πόρους των ταμείων για να καλύψουν προσωρινά τις τρύπες που δημιούργησαν.

 24. Dimis1 avatar
  Dimis1 05/11/2012 13:47:54

  Οταν εξηγώ σε κάτι Γάλλους φίλους μου τις παροχές που προσφέρουν τα "ευγενή" ταμεία, με κοιτάνε με ανοιχτό στόμα γιατί γι' αυτούς αυτές οι παροχές είναι ξεφτίλα χειρότερη απο εκείνες των πρώην αποικιών τους. Κι αν τους πώ και για τις παροχές του ΕΟΠΥΥ μου λένε οτι καταλαβαίνουν γιατί η Λαγκάρντ μας σύγκρινε με τον Νίγηρα. Βέβαια ο Στουράρας θέλει να μας κάνει όλους Νίγηρα για να μας απαλλάξει λέει απο το αίσθημα της ανισότητας...Αυτός βέβαια δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τουλάχιστον έτσι νομίζει προς το παρόν...

 25. theo1611 avatar
  theo1611 05/11/2012 14:42:59

  Το αγγελιόσημο, οι κοινωνικοί πόροι υπερ ΤΣΜΕΔΕ (2%), οι λοιποί φόροι υπέρ ασφαλιστικών ταμείων στην ουσία είναι φόροι υπέρ τρίτων που πλήρωνε το καταναλωτικό κοινό ή/και το Δημόσιο ως καταναλωτής, ασχέτως βαφτίσματος, στο οποίο αρεσκόμαστε κατά το δοκούν!!!

  Και τούτο διότι ήταν θεσπισμένα με νόμους του Κράτους, καθώς οι "αυτοδιαχειριζόμενοι" και "αυτοδιοικούμενοι" προσέφευγαν πάντα στο κράτος για να διασφαλίσουν τους πόρους και δεν είχαν τα κότσια να το επιβάλλουν ως εθελοντικές εισφορές των μελών τους κατά την παραγωγή έργου των μελών τους.

  Να καταργηθούν?

  Να καταργηθούν!!!

  Να αποτιμηθούν ως κρατική επιχορήγηση και να αναληφθούν από τα αποθεματικά των ευγενών ταμείων ή και να συμψηφιστούν με τα κουρέματα που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται?

  Να γίνει κι αυτό!!!

  Ερχόμαστε τώρα στο διά ταύτα:

  Γιατί να ενταχθεί ο κλάδος υγείας του ΤΣΜΕΔΕ, π.χ., μια και είμαι μηχανικός, στον ΕΟΠΥΥ? Αν αυτό που απομένει μετά τις παραπάνω διευθετήσεις είναι ένα υγιές ταμείο (η περιουσία του που απομένει οφείλεται αποκλειστικά στις εισφορές των μελών του) για ποιό λόγο να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ με αποφασίζομεν και διατάζομεν!!!. Θα μπορούσε να υποχρεωθεί, αφού κάνει αναδιανομή μεταξύ των μελών του, να εισφέρει αντί αποθεματοποίησης ενίσχυση στον ΕΟΠΥΥ, στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης.

  ΥΓ: Για τους λαύρους με τα "ευγενή" ταμεία, μία λεπτομέρεια που δεν πρόσεξαν: ο φόρος υπέρ ΤΣΜΕΔΕ (και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ΕΜΠ) δεν καταργείται, αντίθετα με το φόρο υπέρ ΤΕΕ. Και οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ αυξάνονται δυσανάλογα με την ευρωστία του ταμείου (που έχει 6 ασφαλιζόμενους ανά συνταξιούχο, προς το παρόν). Τα δε αποθεματικά του συνεχίζουν με το νόμο του 1997 αλλά και την επιβεβαίωσή του με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4046/2012) να πηγαίνουν στην τρύπα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Οπότε? Προς τι οι κοινωνικοί αυτοματισμοί? Σα δε ντρεπόμαστε λέω γώ!!! Και γιατί ό,τι απομένει να μην το φάνε οι ασφαλισμένοι, που το πλήρωσαν, μεταξύ τους, αλλά οι "λαύροι", που κατά πάσα βεβαιότητα έχουν βάλει τα δικά τους ταμεία μέσα, με διάφορους τρόπους!!!

  • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
   ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ theo1611 05/11/2012 16:54:55

   Απόλυτα σωστός είσαι, ας εξαιρέσουν αυτά που υποτίθεται ότι δίνει το κράτος δηλαδή οι υπόλοιποι πολίτες όπως λένε και ας αφήσουν το ΤΣΜΕΔΕ μόνο με τις εισφορές των ασφαλισμένων του για να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.Δεν μπορεί αυτός που πληρώνει πενταπλάσιες εισφορές να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τους άλλους πως να το κάνουμε τώρα δεν είμαστε σε κομμουνιστικό καθεστώς και κυρίως εμείς που πληρώναμε από την πρώτη μέρα που βγήκαμε στο επάγγελμα μ........ς είμαστε;

   • theo1611 avatar
    theo1611 @ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ 05/11/2012 18:40:18

    Αγαπητέ ΑΝΤΙΘΕΤΕ,

    Απόλυτα σωστός δεν είμαι, μέχρι αυτό να αποδειχτεί.

    Απλά η κοινή λογική δεν φαίνεται να υποστηρίζει τα μέτρα που παίρνονται στο όνομα μιας βερμπαλιστικής ισονομίας, που μένει να αποδειχθεί με νούμερα, που είναι διαθέσιμα, αλλά κανένας μεταρρυθμιστής(?) δεν τολμά να προσφύγει σ' αυτά!!!

 26. Νιόβη avatar
  Νιόβη 05/11/2012 15:30:48

  Το πουλόβερ του ασφαλιστικού συστήματος και των υποσυστημάτων του έπρεπε να ξηλωθεί μέχρι τον τελευταίο πόντο και να πλεχτεί από την αρχή. Ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, φορολογικοί συντελεστές υπέρ ασφάλισης και όχι εισφορές σε «ταμεία», προαιρετική αύξηση των εισφορών των επαγγελματιών κάθε κλάδου για τον δικό τους κλάδο και για το συνταξιοδοτικό τους μέλλον, ίδια ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους. Δύσκολα πράγματα, το ξέρω, αλλά νά που χρειάζονται για να πας παρακάτω. Διότι, αν αφήσεις τα θεμέλια σαθρά, τι να σου κάνει και το ρετιρέ (ΕΟΠΥΥ) μετά; Παίρνει κάτω από την ομπρέλα του ένα κουβάρι και το διαιωνίζει. Ο ΕΟΠΥΥ ήταν μια ανοησία. Ο μόνος ρόλος του είναι να παριστάνει τον κουβά όπου μέσα πέφτουν τα έσοδα των επί μέρους ταμείων προκειμένου, υποτίθεται, να καλυφθούν οι ανεπάρκειές τους και οι ανισότητες. Ο παραλογισμός έγκειται στο γεγονός ότι τα επί μέρους ταμεία και τα καθεστώτα τους (που δημιουργούν ανισότητες και ανεπάρκειες) δεν καταργήθηκαν για να αντικατασταθούν από ένα πραγματικά ενιαίο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ανισότητες και παραλογισμούς (όπως το αγγελιόσημο και οι εισφορές υπέρ τρίτων ασφαλισμένων). Οπότε, ξανά, υποχρεωνόμαστε να μπούμε σε κουβέντες που ξεκινούν από βάσεις (εν προκειμένω αν πρέπει ή δεν πρέπει να μπει το ταμείο των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ), των οποίων τα ηθικά ή λογικά διλήμματα είναι έτσι γεννημένα (από τις προϋπάρχουσες συνθήκες) ώστε και να μην απαντώνται και να θολώνουν το τοπίο. Κατά την ταπεινή μου άποψη το θέμα δεν είναι ποιός θέλει ή ποιός πρέπει να μπει κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ, αλλά ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έπρεπε να υπάρχει εξ αρχής και ότι προς το συμφέρον των ασφαλισμένων είναι και η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και η κατάργηση των ταμείων και η κατάργηση των ως άνω παραλογισμών. Στο συγκεκριμένο ζήτημα που θέτει το άρθρο δεν μπορώ να απαντήσω διότι είναι προϊόν απανωτών παραλογισμών και, από ό,τι ισχυρίζεται το άρθρο, και ανομίας (στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο), οπότε τι και πώς να απαντήσεις; Δια της λογικής; Λογική δεν υπάρχει. Δια της ηθικής; Κι αυτή από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει.

  Για να το πω πιο απλά. Δεδομένων των συνθηκών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες οφείλονται στο παράλογο και ηλίθιο ασφαλιστικό μας σύστημα, δεν μπορώ να υποστηρίξω την υπαγωγή του ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΥΥ εφόσον ο ΕΟΠΥΥ είναι ένα ολέθριο σφάλμα κι αυτό το γνωρίζουμε όσοι ευτυχήσαμε να δούμε τα ταμεία μας στον καταπιώνα του. Δεν μπορώ, δηλαδή, να υποστηρίξω ότι επειδή ψόφησε η κατσίκα μου πρέπει να ψοφήσει και του γείτονα (η ηθική παράμετρος του ζητήματος). Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ και να δεχτώ το επιχείρημα του άρθρου ότι, επειδή το επάγγελμα της δημοσιογραφίας είναι μια ζούγκλα παρανομίας και έλλειψης προστασίας, θα πρέπει να συνεχίσει το αγγελιόσημο ως δίχτυ ασφαλείας και να παραμείνει ο κλάδος εκτός ΕΟΠΥΥ αφού δεν επιβαρύνει τον κράτος (η λογική παράμετρος του ζητήματος). Είναι επιχείρημα αυτό; Να γίνεσαι εσύ ο ίδιος ο προστάτης του εργοδότη σου που σου επιβάλλει εργασιακό καθεστώς «που είναι πέρα για πέρα παράνομο» και να τον προστατεύεις κι από πάνω με το να διεκδικείς τη διατήρηση ενός μέτρου που είναι παράλογου; Με λίγα λόγια, να έχεις παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του ηθικά και λογικά σωστού (να συμβάλει ο εργοδότης σου στην ασφάλισή σου και ο κλάδος σου να σου παρέχει τις πρέπουσες συνθήκες εργασίας) και να ζητάς να βρεις απάγγιο εκεί που δεν πρέπει, δηλαδή στον πελάτη του εργοδότη σου (διαφημιζόμενος) και εν τέλει στον καταναλωτή (που πληρώνει και τις δικές του εισφορές μαζί με τις δικές σου), ο οποίος θα αγοράσει ένα σαμπουάν και θα κληθεί για την αγορά αυτή να καταβάλει και τον ΦΠΑ (άλλος παραλογισμός κι αυτός) και το αγγελιόσημο.

  Αλλά νά που αυτό είναι το επιχείρημα. Οι διαιωνιζόμενοι παραλογισμοί φταίνε. Ο ένας παραλογισμός που έρχεται για να καλύψει έναν άλλον αντί να παταχθεί ο τελευταίος και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αντί να πατάξουμε τους παραλογισμούς (την ασυδοσία της αγοράς ή του επαγγελματικού μας κλάδου, για παράδειγμα, και την ηλιθιότητα του ασφαλιστικού συστήματος εν γένει), προσθέτουμε κι άλλους (αγγελιόσημα, εισφορές υπέρ τρίτων, ΕΟΠΥΥ). Και σαν να μην έφταναν οι παραλογισμοί, πασπαλίζουμε και λίγη ηθική από πάνω. Να καούν όλοι ή μερικοί; Και προσπαθούμε να απαντήσουμε είτε δια της «λογικής» είτε δια της ηθικής σ᾽ ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση ούτε δια της λογικής ούτε δια της ηθικής διότι έχει δημιουργηθεί από συνθήκες παραλογισμού και ανομίας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Νιόβη 05/11/2012 15:53:33

   Συμφωνώ στο γενικό.
   Κάθε ασφαλιστικό σύστημα ευνομούμενης Πολιτείας που σέβεται την απλή λογική, τόσο στο συνταξιοδοτικό όσο και στο υγειονομικό τους σκέλος, στηρίζεται στη διμερή συνεισφορά εργοδότη και εργαζόμενου. Η κρατική (ή κοινωνική) επιδότηση με πρόσθετους πόρους είναι μόνον έκτακτη και επικουρική, για τις περιπτώσεις που η διμερής εισφορά είναι ανεπαρκής για αντικειμενικούς λόγους. Στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες καταφέραμε:
   1. Να έχουμε Ταμεία όπου συνυπάρχουν εργοδότες και εργαζόμενοι (τυπικά ή συνήθως άτυπα - "μπλοκάκια") και συνεισφέρουν ως οιονεί "αυτοαπασχολούμενοι" και "αυτασφαλιζόμενοι", με flat εισφορές, ανεξαρτήτως ύψους εισοδημάτων και πραγματικής εργασιακής σχέσης. Καταργείται στην ουσία η έννοια της εργοδοτικής συνεισφοράς και προκύπτει ένας τερατώδης μηχανισμός αναδιανομής από κάτω προς τα πάνω, μέσω του ...ασφαλιστικού συσήματος. Από τους γιατρούς που εργάζονται ως μισθωτοί με "μπλοκάκι" σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, μέχρι δημοσιογράφους με το ίδιο εργασιακό status, ισχύει το ίδιο.
   2. H περιβόητη "τριμερής χρηματοδότηση" (μέσω του Δημ. Προυπολογισμού ή κοινωνικών πόρων), δεν έμεινε μόνον στα λεγόμενα ασθενή ταμεία (ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ) αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης όλου του ασφαλιστικού συστήματος. Βλέπε και τη συμβολή των ασφαλιστικών δαπανών στο δημόσιο έλλιμμα - 6 δις για το 2012.
   Με τον τρόπο αυτό, ο μηχανισμός αναδιανομής από κάτω προς τα πάνω γενικεύεται και διασπείρει επι δικαίων και αδίκων το ασφαλιστικό κόστος.
   Αυτή είναι η κατάσταση και καταπολεμώντας αυτόν τον παραλογισμό, πρέπει να ξεκινήσει κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης με νόημα.

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ Νιόβη 05/11/2012 16:28:20

   Νιόβη,

   Να μη μας διαφεύγει ότι πέρα από όποια ζημιά μπορεί να αποδοθεί στο τι ίσχυε μέχρι τώρα, εδώ οι μάγκες έρχονται και δημιουργούν επιλεκτικά νέες ζημιές μη καταργώντας στις "ευνοϊκές ρυθμίσεις" του παρελθόντος:

   Βλέπε μη κατάργηση εισφορών-φόρων υπερ ΤΣΜΕΔΕ, δυσανάλογη αύξηση εισφορών μελών ΤΣΜΕΔΕ, ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, τυχόν αποθεματικά, από δώ και πέρα, στην τρύπα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου!!!

   ΥΓ:
   1. Αναφέρομαι σ' αυτά που γνωρίζω μόνον, ως ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ.
   2. Εφόσον το ασφαλιστικό σύστημα διαλύθηκε (και με το κούρεμα, που έδωσε τη χαριστική βολή), μόνο η λύση που προτείνεις υπήρχε, τέρμα οι ασφαλιστικές εισφορές σε ταμεία, σύνταξη και υγεία από φορολογικά έσοδα και μόνον!!!

 27. Geros avatar
  Geros 05/11/2012 16:20:16

  Να το πούμε απλά : υπάρχουν ασφαλισμένοι που οι εισφορές τους δικαιολογούν το ύψος της σύνταξης τους και ασφαλισμένοι που οι εισφορές τους δεν δικαιολογούν το ύψος της σύνταξης τους. Αυτοί που το ύψος της σύνταξης τους δεν δικαιολογείται από τις εισφορές τους ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.
  Η πριμοδότηση των συντάξεων τους γίνεται ή με ιδιοποίηση φόρων προς τρίτους (Αγγελιόσημο , παράβολα υπέρ ΟΓΑ , απόδοση στο ΤΣΜΕΔΕ ποσοστού από τα έργα του δημοσίου , κρατήσεις υπέρ ... λεμβούχων , ποσοστό στην τιμή των καυσίμων υπέρ βενζινοπωλών, και ένα σορό άλλα που δεν τα ξέρω εγώ και δεν νομίζω να τα ξέρει ούτε ο υπουργός εργασίας) ή βάζοντας χέρι απευθείας στον προϋπολογισμό , στα έσοδα από τους φόρους δηλαδή.
  Ακόμα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν αυτό που λέμε
  'εργοδοτικές εισφορές" , όλα είναι εισφορές του εργαζομένου. Τι νοιάζει τον εργοδότη που πάνε τα 1.500 ευρώ που του κοστίζει ο εργαζόμενος? Αν τα μισά τα δίνει στον εργαζόμενο και τα άλλα μισά στο ΙΚΑ δεν τον ενδιαφέρει καθόλου , ο εργαζόμενος παρήγαγε το σύνολο των 1.500 ευρώ με την εργασία του και αν παίρνει μόνο ένα κομμάτι από αυτά στο χέρι και τα άλλα τα παίρνει το ΙΚΑ τον εργοδότη δεν τον αφορά , ένα λογιστικό τερτίπι είναι για αυτόν, είναι ΟΛΑ του εργαζομένου. Ότι οι εργοδότες ζητάνε την μείωση των εργοδοτικών εισφορών την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων ζητάνε.

  Όταν τα λάβουμε όλα αυτά υπόψιν πρέπει σαν κοινωνία να αποφασίσουμε τι θέλουμε , με ποιον τρόπο πρέπει να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου. Θέλουμε οι φτωχοί υπάλληλοι και εργάτες ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ να πληρώνουν ένα τεράστιο κομμάτι των εισοδημάτων τους για μια ζωή για να απολαμβάνουν διπλάσιες και τριπλάσιες από αυτούς συντάξεις οι ευνοημένοι μεσοαστοί των δήθεν "Ευγενών ταμείων"? Η μήπως το κοινωνικά σωστό και "αριστερό" είναι το ανάποδο? Και αν είναι έτσι η αριστερά γιατί δεν υποστηρίζει την ορθή αναδιανομή αλλά την αντίστροφη? Μήπως δεν είναι κίνημα των εργατών αλλά των βολεμένων μεσοαστών?

  Φυσικά τα πράγματα είναι περίπλοκα , δεν είναι όλοι όσοι απολαμβάνουν συντάξεις πολλαπλάσιες των εισφορών τους ευνοημένοι , μεγάλο παράδειγμα οι αγρότες που περνουν τεράστιες συντάξεις σε σχέση με τις εισφορές τους αλλά ούτε ευνοημένοι είναι ούτε οι συντάξεις τους σε απόλυτους αριθμούς μεγάλες. Πρέπει να δούμε τι θέλουμε σαν κοινωνία , τι είναι το κοινωνικό κράτος και που τα όρια του? Σε ποιων τις πλάτες πρέπει να πέσει το βάρος του κοινωνικού κράτους? Συμπεριλαμβάνει η έννοια του κοινωνικού κράτους την απόδοση εφάπαξ 80.000 ευρώ σε εργαζομένους που τους έγιναν κρατήσεις για το εφάπαξ λιγότερες των 10.000 ευρώ?
  Δεν λέω ότι έχω την μαγική λύση , δεν λέω ότι ξέρω τις απαντήσεις , απλά λέω ότι αυτή την στιγμή τα βάρη πέφτουν στις πλάτες των φτωχών και αυτό είναι άδικο.

 28. rasputin avatar
  rasputin 05/11/2012 16:35:21

  Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν ρετιρέ . Μόνο που κάτω από το ρετιρέ υπάρχει το 90% των υπολοίπων αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι δεν κολυμπάνε στο χρήμα.
  Κάποιοι τα φέρνουν βόλτα οριακά , κάποιοι ήδη χρωστάνε αρκετά γι' αυτό και ένα ποσοστό 35-40% δεν πλήρωσε φέτος τις εισφορές του .
  Τα ταμεία αυτά σίγουρα είναι ευνοημένα μέχρι σήμερα υπό την έννοια ότι δεν είχαν να κάνουν με το κράτος . Φτιάξανε οι γιατροί , οι δικηγόροι , οι μηχανικοί από ένα ιδιωτικό ταμείο που λειτουργούσε με τις εισφορές των μελών τους . Τα ταμεία ήταν υγιή , δίνανε καλές συντάξεις και παροχές υγείας , ενώ οι εισφορές ήταν λογικές εάν όχι μικρές . Γιατί έγινε αυτό;
  Γιατί σε κάθε ένα από αυτά τα ταμεία υπήρχε μια ορθολογική διαχείριση . Ιδιωτικά ήταν , άρα δεν προσέλαβαν δεκαπλάσιους υπαλλήλους απ' όσους χρειάζονταν . Δεν ξοδεύανε ένα σκασμό λεφτά ασκόπως , για προμήθειες , ανακαινίσεις , καινούργια κτίρια και κάθε λογής αχρείαστο έξοδο .
  Αν τα ταμεία αυτά τα διαχειριζόταν κάποια κρατική υπηρεσία ή αρχή , είμαι σίγουρος ότι θα ήταν χρεωμένα όπως πολλά άλλα .
  Στον αντίποδα , είναι απαράδεκτο να αγκομαχάει ο ΟΑΕΕ όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες εισφορές . Κι όμως , οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν (ή κατέβαλαν) υψηλά ποσά για να έχουν ελάχιστα ωφέλη , διότι τα ωραία τους λεφτά ξοδεύονται αφειδώς και ασκόπως .

  • Φανη avatar
   Φανη @ rasputin 06/11/2012 13:59:04

   Σωστος!!!Και αν ακομα δε φορτωνονταν τα Ταμεια με την Εθνικη Αντισταση θα ηταν ακομα καλυτερα.Μεταξυ τους ανταλλαζαν χαρτια και βγηκε η μιση Ελλαδα αντιστασιακη ακομα και τα μωρα.....
   Οπου εμπαινε διοικηση απο το κρατος το αποτελεσμα ηταν χρεωστικα Ταμεια.

 29. αλεξ avatar
  αλεξ 05/11/2012 16:38:03

  Στο ΙΚA η αναλογία εργαζόμενου με ασφαλισμένο συνταξιούχο είναι 1,1:1 δηλ. για έναν (1.1) που εργάζεται και πληρώνει εισφορές αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος! Στους μηχανικούς η αναλογία είναι 8:1 ! δηλ. για οχτώ εργαζόμενους που πληρώνουν εισφορές αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος ,(επιεδή κρατάνε την σφραγίδα τους ή μελετητικά και εργοληπτικά πτυχία σε ισχύ) αντίστοιχα στους δικηγόρους είναι 5:1 και στους γιατρούς 3:1 γι'αυτό και μόνο,είναι υγιή ταμεία και όχι από "λαμογιές"
  Βάζοντας τα μαζί με καρκινώματα τυπου ΤΕΒΕ, ΙΚΑ , ΝΑΤ κλπ. απλά μολύνεις και τα υγιή ταμεία ,δίνεις μεν μικρή παράταση ζωής σε κάποια χρεωκοπημένα ταμεία αλλά στο τέλος μετά από τρία ετη δεν θα έχεις κανένα υγιές ταμείο! Μα είναι λογική αυτή ?Αντί να εξυγιάνεις τα προβληματικά να κάνει ςκαι προβληματικά τα υγιή!! Μπράβο

  • Geros avatar
   Geros @ αλεξ 05/11/2012 18:40:20

   Δεν υπάρχουν υγιή και μη υγιή ταμεία. Αν πάρω ένα εκατομμύριο αναξιοπαθούντες και τους πετάξω στο ταμείο σου δεν θα ... ασθενήσει? Είναι υποκριτικό να βγάζουν την ουρά τους έξω από το πρόβλημα αυτοί που επειδή είχαν μέσο στο γκουβέρνο δεν πετάχτηκαν στο δικό τους ταμείο οι ένα εκατομμύριο αναξιοπαθούντες αλλά στο δίπλα ταμείο.
   Το ταμείο που έχει έσοδα από φόρους προς τρίτους (από χαράτσι σε εμάς δηλαδή) δεν μπορεί να λέει τον εαυτό του υγιές και να αρνείται να αναλάβει έστω και ένα κομμάτι του κόστους του κοινωνικού κράτους την στιγμή που έχει μια χαρά χρηματοδοτηθεί από τον κάθε Έλληνα.

   Θα ήθελα να μας δόσεις την πηγή σου για τα νούμερα που ανέφερες σχετικά με την σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους , το νούμερο ειδικά για τους μηχανικούς είναι παράλογο. Θα είχε νόημα αν τα τελευταία χρόνια είχαν δεκαπλασιαστεί οι εισακτέοι στις αντίστοιχες σχολές πράγμα που ξέρω ότι δεν συμβαίνει. Μήπως μετρούν για ασφαλισμένους συνταξιούχους που ασκούν με κάποιο τρόπο και το επάγγελμα?

   • Κώστας Χ. avatar
    Κώστας Χ. @ Geros 06/11/2012 00:37:28

    Σου έχει ήδη απαντήσει, αλλά δεν το πρόσεξες. Οι μηχανικοί (μιλάω για τους ελεύθερους επαγγελματίες), κατά κανόνα δε βγαίνουν στη σύνταξη. Λίγο τα καλά επαγγελματικά χρόνια που περάσαμε, λίγο το ότι το επάγγελμα σου έδινε τη δυνατότητα του να αισθάνεσαι ενεργός ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, λίγο το ότι το ΤΣΜΕΔΕ είχα πραγματικά καλές παροχές προς τα μέλη του, δημιουργήσαν αυτή την πραγματικότητα (άντε αν δεν ήταν 8:1 ήταν 7:1).
    Δυστυχώς αυτό θα αλάξη άρθην εφεξής.
    Όσον αφορά τις εισφορές τρίτων, α) αυτές βαρύνουν τον μηχανικό συνήθως, ή δεν έχεις παρατηρήσει τις εκπτώσεις που προσέφεραν όλοι οι συνάδελφοι στον ιδιωτικό τομέα (παρανόμως αφού υπήρχε κώδικας αμοιβών). Αλλά αυτές βόλευαν τότε, όλοι είχαν έκπτωση 30-40%, το 2% του τυπικού μέρους τους μάρανε. Bάλε επιπλέον και το φόρο που πλήρωναν οι μηχανικοί επί όλου του ποσού αφού η έκπτωση δεν ίσχυε επισήμως (δηλαδή χρηματοδοτούσαν εσένα χωρίς να υποχρεούνται), βάλε και την έκπτωση φόρου που είχαν οι ιδιώτες, αφού αναγράφονταν στην απόδειξη όλο το ποσό ενώ δεν το πλήρωναν (να μην τους πω λαμόγια που τώρα τολμάνε και μιλάνε κιόλας;), τι άλλο να σου εξηγήσω; β) όταν το δημόσιο αποπληρώσει τα κάπου 600εκατομ. που χρωστάει στο ΤΣΜΕΔΕ από την τριμερή χρηματοδότηση, ας θυμιθεί την πιπίλα του κοινωνικού αυτοματισμού που ισχύει στην παρατήρησή σου.

    • Κώστας Χ. avatar
     Κώστας Χ. @ Κώστας Χ. 06/11/2012 00:40:08

     αλάξη άρθην = αλλάξει άρδην
     Δεν γράφω από το δικό μου πληκτρολόγιο και μου σπάει τα νεύρα.
     Συγνώμη και για τυχόν άλλα ορθογραφικά.

 30. Nik avatar
  Nik 05/11/2012 18:07:00

  "χρήση της εργασίας των εργαζομένων στον τύπο προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της διαφήμισης." αυτό σχετικά με το αγγελιόσημο.

  Υπάρχουν ΜΜΕ που δεν έχουν ούτε ΈΝΑΝ εργαζόμενο ή συνεργάτη μέλος της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή είναι όλοι στο ΤΕΒΕ, και αναγκάζονται να χρεώσουν ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ που το καρπούστε εσείς του ΕΔΟΕΑΠ; Αυτές οι λεπτομέρειες σου διαφεύγουν.

  Το αγγελιόσημο είναι μια λαμογιά, που βαρύνει ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους, με την ένοια ότι βγαίνει από την δουλειά τους, αλλά ωφελεί την μειοψηφία που είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Ο διαφημιζόμενος το περνά στα έξοδα του και εκπίπτει, δηλαδή τελικά το πληρώνει το κοινωνικό σύνολο. Ενώ οι μπλοκάκηδες πληρώνουν το ΤΕΒΕ από την τσέπη τους. Και για αυτούς ποτέ δεν κάνατε εσείς της ΕΣΗΕΑ έστω μια ώρα απεργία!

  Οταν καταφέρεις να βρεις τρόπο να ασφαλίζονται και οι "μπλοκάκηδες" στον ΕΔΟΕΑΠ, και έτσι να παίρνουν και αυτοί ανταπόδοση από την εργασία τους που συμβάλλει στην είσπραξη αγγελιοσήμου τότε θα δικαιούσαι δια να ομιλείς. Η ΕΣΗΕΑ έχει μάθει από την Ευρωπαϊκη Ομοσπονδία Δημοσιογράφων πως ασφαλίζονται οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, αλλά δεν έχει κάνει τίποτε για αυτούς έστω και αν είναι η πλειοψηφία στο επάγγελμα.

  Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει αγγελιόσημο (είναι και αυτό μια ελληνάδικη διεθνής πρωτοτυπία) πως ασφαλίζονται οι δημοσιογράφοι staffers και frellancers;

  Λύσε μας αυτή την απλή απορία και βλέπουμε.

 31. Πάτρας avatar
  Πάτρας 05/11/2012 19:05:24

  Nik θα στη λύσω εγώ την απορία. Οι υπεύθυνοι αυτών των ΜΜΕ που αναφέρεις εδώ και χρόνια εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους προσλαμβάνοντας όχι επαγγελματίες δημοσιογράφους αλλά αποφοίτους των πολυάριθμων και αμφιβόλου ποιότητος ΙΕΚ. Και ασφαλώς πληρώνουν "μαύρα", αλλά υπάρχουν κι οι "τίμιοι" που πληρώνουν το ΤΕΒΕ.
  Ας προσλαμβάναν επαγγελματίες δημοσιογράφους κι όχι επαγγελματίες του copy-paste και θα το συζητούσαμε. Και ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα η άποψή σου "μειοψηφία που είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ". Διότι δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι όποιος έχει αποφοιτήσει από τις διάφορες σχολές.

 32. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 05/11/2012 19:57:10

  Αυτός που χρεώνει λιγότερο από τις εισφορές και τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος κλπ. πραγματοποιεί αθέμιτο ανταγωνισμό, που σε ένα κράτος σωστό του κόβουν τον.....Γι' αυτό έχει αξία να υπάρχουν αρχές όπως τα Επιμελητήρια που θα διώκουν πειθαρχικά και θα επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Αιρετικός 05/11/2012 20:51:48

   Ελπίζω να μην κατάλαβα καλά, αλλά υποστηρίζετε τη διαμόρφωση τιμών ανά κλάδο; Κάτι σαν ορισμένα σουπερμάρκετ, ας πούμε, που κρατούν ενιαία τις τιμές σταθερές ανά προϊόν; Θα σας θυμίσω ότι έχουμε καθεστώς ελεύθερης αγοράς (καλώς ή κακώς), στην οποία οι τιμές διαμορφώνονται βάσει προσφοράς και ζήτησης και βάσει των γενικότερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Στα πλαίσια δε του ανταγωνισμού, δεν νοείται παρεμβατισμός. Βάσει αυτού, δεν είμαι σίγουρη ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να επιβάλουν την τιμολογιακή πολιτική των μελών τους. Να την προτείνουν, ναι. Βλέπετε, κάθε απόπειρα επιβολής ενιαίας ή σχεδόν ενιαίας τιμής σε προσφερόμενα αγαθά ή υπηρεσίες του ίδιου κλάδου από τους επαγγελματίες του κλάδου (ανεξαρτήτως προσχήματος) κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Υπάρχει κάτι που λέγεται καρτέλ και διώκεται, ακριβώς στα πλαίσια του Δικαίου του ανταγωνισμού. Αν δεν κατάλαβα καλά τι θέλετε να πείτε, παρακαλώ εξηγήστε μου καλύτερα.

   Από κει και πέρα, ποιός είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε όσα περιέγραψα παραπάνω; Η προσαρμογή στους νόμους της ελεύθερης αγοράς (και ειδικά σε περίοδο κρίσης) που μάλιστα λαμβάνει χώρα και σε βάρος του επαγγελματία; Δεν ξέρω αν καταλάβατε καλά, αλλά ο επαγγελματίας που περιγράφω και ΦΠΑ χρεώνει και αποδίδει, και φόρους πληρώνει. Όταν όμως ο ΦΠΑ (23%) ανεβάζει το τελικό κόστος της υπηρεσίας κατά το ένα τέταρτο, το κόστος αυτό καθίσταται απαγορευτικό για τον ίδιο τον πελάτη. Οπότε, αν ο επαγγελματίας επιθυμεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του νόμιμα, θα κόψει από την καθαρή αμοιβή του για να μειώσει το τελικό κόστος και να συνεχίσει να έχει ένα έσοδο, έστω και μικρότερο. Αυτό, αγαπητέ μου, δεν αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Αποτελεί νομιμότατη άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας και για τον λόγο αυτό η μπλούζα από το τάδε κατάστημα προσφέρεται στα 100 Ευρώ αλλά από το δείνα στα 10 και κανείς δεν έχει πάει φυλακή ακόμα με την κατηγορία του αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι τιμές διαμορφώνονται «ελεύθερα» στην ελεύθερη αγορά. Θα μπορούσα μέχρι και δωρεά να κάνω τις υπηρεσίες μου και πάλι δεν θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός. Στις μέρες μας θα το αποκαλούσαν φιλανθρωπία και σίγουρα δεν θα μου έκοβαν κανένα μέρος του σώματός μου.

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ Νιόβη 06/11/2012 15:21:03

    Όχι δεν υποστηρίζω την διαμόρφωση τιμών (καρτέλ). Σε αυτά που περιγράφεται δεν υπάρχει αθέμιτος αναταγωνισμός, αυτός ξεκινάει, όταν μειώνω την τιμή της υπηρεσίας ή του προϊόντος κάτω από το κόστος για να "βγάλω από το παιχνίδι" τον ανταγωνιστή μου. Εκεί πιστεύω ότι το κράτος ή μία άλλη αρχή οφείλει να παρεμβαίνει, προστατεύοντας τελικά και τον καταναλωτή.Ελπίζω πως και εσείς δεν είστε υπέρ του ασύδοτου ανταγωνισμού. Δυστυχώς τα θέματα αυτά έχεουν μεγάλες διαστάσεις για να αναλυθούν εδώ. Νομίζω όμως ότι ήδη έχουμε ξεφύγει από το κύριο θέμα σχολιασμού

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ Νιόβη 06/11/2012 15:25:52

    Είναι άλλο το θέμα του ύψους των εισφορών και πως αυτές εισπράττονται και άλλο αν πρέπει αυτές να πληρώνονται με κάποιο τρόπο.

 33. Ελλη avatar
  Ελλη 05/11/2012 20:36:20

  Νομίζω ότι το σωστό και το δίκαιο είναι ή όλοι στον ΕΟΠΥΥ ή κάθε κλάδος να έχει το Ταμείο του.Γιατί στο ΕΟΠΥΥ μπήκαν και Ταμεία που ειχαν την δυνατότητα να επιβιώσουν.

 34. ανδρεας avatar
  ανδρεας 05/11/2012 21:00:31

  Οι φόροι - κρατήσεις υπέρ τρίτων πρέπει να καταργηθουν γιατί έχουν δημιουργήσει άπειρες στρεβλώσεις .π χ τι δουλειά έχει στο χαρτόσημο το 20% υπέρ ΟΓΑ ή σε μια οικοδομική άδεια να συμμετέχει ο πελάτης - εντολέας στο ΤΣΜΕΔΕ; Παραλογισμοί που δημιούργησαν οι γνωστές συντεχνίες....

 35. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/11/2012 21:55:22

  Άς μην γενικεύουμε. Η κατάσταση των μηχανικών δεν είναι η ίδια με των γιατρών και των δικηγόρων: Οι μηχανικοί είναι, πρακτικά, πλέον, άνεργοι, επειδή το επάγγελμά τους είναι "ελαστικό", έχει, δηλαδή, ζήτηση, όταν η κοινωνία ευημερεί, όπως μέχρι το 2008. Οι γιατροί έχουν ανελαστικό επάγγελμα και βλέπουν αφ'υψηλού την κρίση, έχοντας μέχρι και αυξήσει την "επίσκεψη" για να αντιμετωπίσουν την μέτρια μείωση πελατείας, ενώ οι δικηγόροι, επίσης "ανελαστικοί", αναλόγως του κλάδου που ασκούν, μπορεί και να έχουν σημαντική αύξηση εργασιών.

 36. λέων avatar
  λέων 05/11/2012 22:23:36

  ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ;

  ΕΞΑΙΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ;
  ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑ 25% ;
  Λίγη ώρα πριν κατατεθεί το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις διαφόρων πρώην βουλευτών...
  και υπουργών που παίρνουν σύνταξη πάνω από 2.000-2.500 ευρώ και δε θα περικοπεί σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση το 25%.
  Οι πρώην βουλευτές έκαναν διάβημα σε ορισμένους συνεργάτες του πρωθυπουργού να μην συμπεριληφθούν σε τέτοιες περιοριστικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι συντάξεις τους θα περιορίζονταν κατά 20-25%, έχοντας ως πρόσχημα τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.
  Ο υπουργός Εργασίας ήταν υπέρ αυτής της ρύθμισης, όμως τελικά η κυβέρνηση φαίνεται ότι ενέδωσε στις πιέσεις.
  ΣΤΙΣ 19:16

 37. ΑΣ avatar
  ΑΣ 05/11/2012 22:37:08

  δημοσιογράφοι-αγγελιόσημο , δικηγόροι - παράβολα, μηχανική - ποσοστό επί των έργων δημοσίου. ΟΛΟΙ σε ένα ταμείο, γίνανε ευγενή ταμεία επιβαρύνοντας, ληστεύοντας τους υπόλοιπους. ΟΥΣΤ ρε λαγόγια!!

  • ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ avatar
   ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ @ ΑΣ 06/11/2012 00:29:14

   Όλοι σε ένα ταμείο για να πληρώνουμε και τους πρωταγωνιστές του θεάτρου σκιών κοινώς τους καραγκιόζηδες.

  • Κώστας Χ. avatar
   Κώστας Χ. @ ΑΣ 06/11/2012 17:44:10

   Όχι αδερφέ, δε γίνανε ευγενή ταμεία καταληστεύοντας τους υπόλοιπους, απλά τα άλλα ταμεία χαρίζανε χρήματα στον κάθε αναξιοπαθούντα χωρίς να νοιάζονται για το αύριο. Δε φταίει κανένα άλλο ταμείο για την σχέση 1,5:1 του ΙΚΑ (εργαζόμενοι προς συνταξιούχους), ή 1,2:1 του ΟΓΑ.
   Δε φταίει κανένα άλλο ταμείο για τις απίθανες συντάξεις σε συνταξιούχους φαντάσματα που χάριζε αφειδώς το όποιο ταμείο ελεγχόταν από το δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα δεν είχε λεφτά να πληρώσει τους κανονικούς ασφαλισμένους του.
   Δε φταίει κανένα άλλο ταμείο για το ότι δε γινόταν σοβαρές αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία που καταρρέουν.
   Θέλεις λαμόγια; Αυτοί που φτάσανε τα ταμεία σε αυτό χάλι είναι τα πραγματικά λαμόγια, μαζί με τους ασφαλισμένους των ταμείων που ποτέ δε φώναξαν για όλους αυτούς που πληρώνονταν χωρίς να συνεισφέρουν (αφού βολεύονταν όλοι).
   Όταν κάποια ευγενή ταμεία είχαν υποχρεωτικές εισφορές υπερ ΟΓΑ ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κανένας δε θιγόταν.
   Όταν τα ευγενή ταμεία κούρεψαν υποχρεωτικά τα αποθεματικά τους (που μόνο αυτά διέθεταν αφού τα υπόλοιπα ήτανε ρέστα) για χάρη του "κοινού" καλού, όλοι βολευτήκατε.
   Τώρα που τα κρατικά ταμεία δεν έχουν πως να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τώρα θέλουν να φάνε και τα λεφτά των άλλων που πλήρωναν κανονικά το ταμείο τους και σας βρίσκουν και σύμμαχους στην κλοπή. Αυτό είναι λαμογιά.
   Και κάτι που γράφω και σε παραπάνω σχόλιο. Όταν κάποια ταμεία εισέπραταν παραπάνω από αυτό που έπρεπε (γιατί υπήρχε πλαφόν στις αμοιβές πχ μηχανικών), ενώ ταυτόχρονα οι ιδιώτες πελάτες πλήρωναν λιγότερα από ότι αναγράφονταν στις αποδείξεις που παραλάμβαναν (δηλαδή φοροκλέβανε), δεν είδα κανέναν να εξαγριώνεται. Όταν το δημόσιο δεν έχει πληρώσει εδώ και χρόνια την τριμερή χρηματοδότηση στα ευγενή ταμεία, επίσης δεν είδα κανέναν να νοιάζεται. Τώρα νοιάζεστε όλοι που θέλετε να φάτε τα λεφτά των ταμείων αυτών.

 38. Lamproukos avatar
  Lamproukos 06/11/2012 01:08:39

  Τι λές ρε έξυπνε! Εγώ είμαι μαλάκας που πληρώνω μόνος μου το ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) 440 ευρώ το μήνα;

  Και εγώ το ίδιο. Τι σχέση έχει αυτό;

  Δεν περνάς το έξοδο του ΤΕΒΕ στα ποσά που χρεώνεις ως ελεύθερος επαγγελματίας;

  Το ίδιο με το αγγελιόσημο, και πολύ λιγότερο, καθότι αφορά ένα όχι πάγιο αλλά προαιρετικό έξοδο μιας επιχείρησης (τη διαφήμιση), το οποίο ελάχιστο κόστος παίζει στο τελικό προϊον. (Ουσιαστικά είναι μια εργοδοτική εισφορά, όπως σε κάθε άλλο επάγγελμα, το οποίο απλά βρέθηκε τρόπο να κρατιέται άμεσα από τα χέρια του εκδότη, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα τύπου ΙΚΑ, με τους άλλους να χρωστάνε μήνες).

  Ενώ λοιπόν το αγγελιόσημο ελάχιστα επηρεάζει την τιμή του προϊοντος ―το προϊον ήδη διατίθεται, και με συγκεκριμένη τιμή, ανεξάρτητα του αν θα διαφημιστεί ή όχι, συνήθως ίδια σε όλη την Ευρώπη για ηλεκτρονικά π.χ.― ο ελεύθερος επαγγελματίας χώνει κάνα 10% - 20% παραπάνω στα όσα ζητάει για να καλύψει το ΤΕΒΕ του.

  Όταν βέβαια θυμηθεί να κόψει αποδείξεις...

 39. George avatar
  George 06/11/2012 04:41:02

  Έλεος πιά με αυτή την φάμπρικα. Ο ένα αγγελιόσημο, ο άλλος ταμείο νομικών ο τρίτος δεν ξέρω και εγώ τι.

  Τι ωραίοι που είναι μερικοί.

  Άραγε γιατί δεν έχουμε βάλει 1% επι των πωλήσεων των Η.Υ για τους προγραμματιστές?
  Μήπως 1% επί των πωλήσεων των super markets για το ταμείο των παιδιών που δουλεύουν εκεί μέσα?
  Εκεί να δείτε υγιές ταμείο μετά!!

  Το πρώτο πράγμα που ζήτησε η τρόικα μετά τις απολύσεις ΔΥ ήταν η κατάργηση
  όλων των φόρων/τελών υπέρ τρίτων. Αλλα πού ...

  Ξέρετε ότι στην βουλή σε κάθε προμήθεια υπάρχει κράτηση 7,5-8% υπέρ του ταμείου του προσωπικού της βουλής?

  Υγιές ταμείο σου λέει μετά. Το κόστος το πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας.

  Αμ δε. Δεν υπάρχει ούτε ένα τιμολόγιο που να μην συμπεριλαμβάνει αυτό το κόστος ως καπέλο και μάλιστα αποφορολογημένο. Που σημαίνει 15% επιβάρυνση για το κράτος σε κάθε προμήθεια της βουλής.

 40. Geros avatar
  Geros 06/11/2012 06:15:52

  1.Από τι ζει ενας ογδονταχρονος μηχανικός που δεν εχει βγει στην σύνταξη? Από τις αναμνήσεις παλαιών εισοδημάτων?
  2.Οι εισφορές τριτων ειναι συνδεδεμένες με εργασια που παρήγαγαν μηχανικοί αλλά δεν βαραίνουν τους μηχανικούς μια και ηταν περα και εξω από την αμοιβή τους. Αν κάποιοι εδιναν εκπτώσεις το μόνο που αποδεικνύει ειναι ότι η οικονομία των σοβιέτ δεν λειτουργεί.
  3. Το κράτος χρωστάει λεφτά στο ΤΣΜΕΔΕ σημαινει οτι η υγειά του συγκεκριμένου ταμείου ειναι μαιμου. Ειναι στην καμπούρα των φορολογούμενων και μιλάμε για υγειά και βλακείες?
  Τι σημαινει κοινωνικός αυτοματισμός? Ειναι η εκφραση λάστιχο , και πολύ της μόδας. Στην περιπτωση σου σημαίνει νομιζω " δεν με νοιάζει αν χρεοκοπησει το σύμπαν , το ΤΣΜΕΔΕ να ειναι καλα". Ειναι εκφραση που από πισω της κρύβεται τεράστια κοινωνική αναλγησία.

 41. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 06/11/2012 07:30:40

  Διαβάζεις τι γράφεις; Που διαφωνούμε;

  Από που και ως που ο καταναλωτής (κοινωνικό σύνολο) πρέπει να πληρώνει ότι δεν πληρώνει ο χ ή ψ εργοδότης σου;

  Κατάργηση αγγελιόσημου, ποσοστών και λοιπών ....προστασιών και μετά μιλάμε αν είσαι ευγενής ή κοινός σαν το ΙΚΑ και λοιπούς αν "επιχορηγείσαι" άμεσα ή έμμεσα και αν έχεις πλεόνασμα....

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Ο Ιθαγενής 06/11/2012 20:22:16

   Διαφωνούμε στο ότι, τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να πληρώνονται από τον καταναλωτή στον εργοδότη έτσι και αλλιώς. Η διασφάλιση καταβολής τους στο Ταμείο αναγκάζει την είσπραξή τους μέσω αγγελιοσήμου.

 42. Nik avatar
  Nik 06/11/2012 09:37:29

  Πάτρας: "Διότι δημοσιογράφος δεν μπορεί να είναι όποιος έχει αποφοιτήσει από τις διάφορες σχολές." Δημοσιογράφος φίλε μου είναι όποιος είναι ικανός να παράγει αξιοδημοσίευτη δουλειά και επωμίζεται την νομική ευθύνη για τα γραφόμενα του.

  Οι Woodward και Burstyn ποια σχολή τελείωσαν; Ο David Ignatius και άλλοι syndicated ξένοι δημοσιογράφοι που αναμεταδίδονται από τα εδώ ΜΜΕ σε ποια ένωση ανήκουν;

  Ανάμεσα στους μπλοκάκηδες υπάρχουν άτομα με ακαδημαϊκά προσόντα ΠΟΛΥ ανώτερα από αυτά ΕΣΗΕΑτζήδων που δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε ένα χαλόου. Ενα από τα προσόντα εισαγωγής στην ΕΣΗΕΑ είναι η άρτια γνώση μιας ξένης γλώσσας. Είδαμε συνεντεύξεις ξένων ηγετών από τέτοια "αστέρια" της ΕΣΗΕΑ, με υποβοήθηση περίτεχνου μοντάζ για να μην φανεί η ανεπάρκεια τους.

  Η ΕΣΗΕΑ αν ήταν αυτό που αυτοαποκαλείται, θα είχει φροντίσει να συνάψει έστω μια σύμβαση για ιδιωτική ασφάλιση ατυχημάτων για τους μπλοκάκηδες όταν αυτοί βγαίνουν σε ρεπορτάζ, με εντολή αρχισυντακτών (μελών της ΕΣΗΕΑ), καβάλα σε μηχανές. Το ότι δεν το έχει κάνει δείχνει την ιδιοτελή φύση της ένωσης αυτής.

  Είναι ενδεικτικό της κατάσταση το γεγονός ότι οι μπλοκάκηδες, freelance journalists κατά το ευρωπαϊκότερον, είναι αποδεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσιογράφων χωρίς καμία διάκριση από τους μισθωτούς. Καμία άλλη εθνική ένωση δεν κάνει την διάκριση μεταξύ μισθωτών και freelance που γίνεται εδώ. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.