#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/01/2012 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα στον αέρα κι όλα θολά για τις διαπραγματεύσεις και το PSIΌλα στον αέρα κι όλα θολά είναι σχετικά με την τύχη της Ελλάδας όπως την έχουν προδιαγράψει οι ξένοι. Οι αναλύσεις και οι πληροφορίες που έρχονται είναι τόσο διφορούμενες που είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται είτε βάλθηκαν να μας τρελάνουν. Έχουμε και λέμε:

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου είναι θέσφατο, αυτή θα ισχύσει και δεν αλλάζει τίποτε. Σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική Handelsplat λέει ότι υπάρχει συμφωνία για να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 130 δις ευρώ, όχι από γενναιοδωρία αλλά από ανάγκη.

Μέχρι στιγμής ακούγαμε ότι δεν είναι ταμπού η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μας καλούσαν να το σκεφτούμε κι εμείς και να φύγουμε εθελοντικά. Σήμερα ο Ολι Ρεν μας είπε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει και ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και έτσι ''στο τέλος της χρονιάς, η ζώνη του ευρώ θα έχει 17 μέλη''.

Άγνωστο είναι ακόμη και το τι θα κάνει η ΕΚΤ. Θα παρέμβει ή θα περάσει το γερμανικό γινάτι; Σήμερα κιόλας η Merrill Lynch άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τύπωμα χρήματος.

Από την άλλη, όλες οι πληροφορίες μας λένε ότι το PSI έχει κλειδώσει, είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί η συμφωνία, ο Νταλλάρα έρχεται στην Αθήνα. Αλλά κανείς δεν ξέρει ούτε καν το ύψος του κουρέματος. Ξεκινήσαμε με 50%, σιγά – σιγά όλοι έλεγαν ότι δε φτάνει το ποσοστό αυτό και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, έκανε λόγο για 65%.

Κάποιοι μάλιστα πήγαν το ποσοστό στο 80% λέγοντας ότι αλλιώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ούτε καν το ύψος των επιτοκίων για τα μελλοντικά ομόλογα δε γνωρίζουμε. Ξεκίνησε από 8% που θα ήταν εγκληματικό και τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι στο 4% για τα πρώτα ομόλογα και κλιμακωτά θα φτάνει το 6%.

Για να μη μιλήσουμε για το βρετανικό δίκαιο ...

Υπάρχει δε και το πρόβλημα με τους ομολογιούχους που δε θέλουν κούρεμα. Θα εξαναγκαστούν και θα πάμε σε πιστωτικό γεγονός αν το ποσοστό δεν είναι πάνω από 75%; Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς επισήμως μεγάλα hedge funds έχουν αποσυρθεί από τη διαδικασία.

Τέλος, το premium ανάπτυξης που ζητούν οι θεσμικοί είναι ένα θέμα. Οι τράπεζες επαναφέρουν το αρχικό αίτημά τους για την παροχή premium επιτοκίου, αν η οικονομία επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Δηλαδή, όταν καταγραφεί ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, θα υπάρχει μία προσαύξηση του επιτοκίου των συγκεκριμένων ομολόγων κατά ένα ποσοστό της μεταβολής του ΑΕΠ, η οποία θα προκύπτει από ένα μαθηματικό τύπο.

Τα δημοσιεύματα για την τελική συμφωνία για το PSI είναι πολλά. Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική προβλέπει:

- Οριστικό haircut του χρέους κατά 50%, παρά τα σενάρια που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο «κούρεμα». Δηλαδή στους θεσμικούς που κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ, θα δοθούν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 70 δισ. ευρώ, και μετρητά ύψους 30 δισ. ευρώ.

- Για κάθε «παλαιό» ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, θα δοθούν ένα νέο ομόλογο αξίας 35 ευρώ και μετρητά 15 ευρώ.

- Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα κινείται στο 4-5% και θα είναι συνάρτηση της διάρκειας των νέων ομολόγων, που θα φτάνει στα 30 έτη.

- Τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται στο αγγλικό Δίκαιο και θα έχουν τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τη δανειακή σύμβαση από το EFSF.

- Το τελικό κόστος για τις τράπεζες από το haircut και τα νέα μειωμένα επιτόκια θα κυμανθεί στο 60%.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι του γίνεται, κανείς δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Για να μη μιλήσουμε για την κυβέρνηση Παπαδήμου που όχι μόνο δε διαπραγματεύεται αλλά δε δείχνει να έχει συγκεκριμένο πλάνο για το που θέλει να πάει η οικονομία. Δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τα σκληρά περιοριστικά μέτρα και την εσωτερική υποτίμηση.

Χωρίς σχέδιο, λοιπόν, όλα είναι ρευστά, κι όλα κρέμονται σε μια κλωστή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 11/01/2012 13:39:30

  "κανείς δεν ξέρει τι του γίνεται, κανείς δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο"

  έτσι ήταν από την αρχή το πράμα, έτσι είναι τώρα και έτσι θα πάει μέχρι τέλους.

  Το ένα πράγμα που μάθαμε και είναι βέβαιο είναι ότι η Οικονομική δεν είναι επιστήμη αφου δεν μπορεί να προβλέψει και να μεθοδεύσει τα του οίκου της.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Nik 11/01/2012 18:23:37

   "Το ένα πράγμα που μάθαμε και είναι βέβαιο είναι ότι η Οικονομική δεν είναι επιστήμη αφου δεν μπορεί να προβλέψει και να μεθοδεύσει τα του οίκου της." Έχεις μερικό δίκιο (90%) όχι στην ουσία αυτού που γράφεις αλλά στη διατύπωση.

   Εξηγούμαι: Και οι άλλες επιστήμες (εξαιρούνται τα μαθηματικά που είναι εργαλείο των φυσικών επιστημών και όχι επιστήμη κατ' ουσίαν) έχουν θέματα που έχουν αλλάξει πάνω από 2-3 φορές οι απόψεις των ειδημόνων τους και όχι τόσο γιατί δεν είχαν τα μέσα να σιγουρευτούν αλλά γιατί υπήρχαν σκοπιμότητες που ενθάρρυναν να βγουν στη δημοσιότητα απόψεις που εξυπηρετούσαν άνομους και σκοτεινούς σκοπούς ή αποπροσανατόλιζαν τον απλό άνθρωπο από ζητήματα ουσίας. Π.χ. Ιστορία με το τι έγινε στον Β ΠΠ (συνωμοσία Χίτλερ-Στάλιν στην Πολωνία, χρηματοδότηση των ίδιων τραπεζών από ΗΠΑ στα δύο στρατόπεδα μέχρι την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο), Φυσική με την δημιουργία του σύμπαντος, Μηχανική με τον Τέσλα, Ιατρική με τα εμβόλια, ανθρωπολογία με το Δαρβίνο, Ψυχολογία με θεωρίες διαπαιδαγώγησης που κατέστρεψαν γενιές και πόσα άλλα.

   Η διαφορά με την οικονομική "επιστήμη" (που ουσιαστική μοιάζει πολύ στην ουσία της με την κοινωνιολογία) των παραπάνω είναι πως ενώ στις παραπάνω αν δεν υπάρξει σκοπιμότητα θα υπάρξουν αντικειμενικά αποτελέσματα μη αμφισβητήσιμα, στη οικονομική δε θα υπάρξει ποτέ θεωρία να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις λόγω τεράστιου αριθμού αλληλεπιδρούντων παραγόντων με μεγαλύτερο την ανθρώπινη ψυχολογία που επηρεάζει απίστευτα πολύ την κατάσταση με απρόβλεπτες και δραματικές αλλαγές.

 2. odysseus avatar
  odysseus 11/01/2012 14:17:18

  MΠΡΑΒΟ Nik, TA EIΠΕΣ ΟΛΑ!
  Δεν χρειάζονται άλλες εμβριθείς αναλύσεις.
  Και το δικό μου συμπέρασμα από την αρχή της κρίσης το 2007 ήταν αυτό.
  Μετά ήρθε και η διαπίστωση της βασίλισσας της Αγγλίας για τα ΒΟΔΙΑ που βγάζει το LSE και με επιβεβαίωσε...Καλή χρονιά φίλε μου και καλή τύχη σε όλους μας,
  αφού αυτή καθορίζει τα πάντα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ odysseus 11/01/2012 18:25:55

   Η τύχη καθορίζει τα πάντα; Θα μας τρελάνετε εσείς! Τους οίκους αξιολόγησης δε τους κινεί καμιά σκοπιμότητα δηλαδή που χορεύουν στο ταψί κυβερνήσεις και κοινωνίες; Το ΔΝΤ που εφαρμόζει στη χώρα μας το ίδιο καταστροφικό σχέδιο με της Αργεντινής; Πολύ αφελές σχόλιο για να είναι ειλικρινές...

 3. odysseus avatar
  odysseus 11/01/2012 21:11:09

  Αγαπητέ Γεώργιος Τ.,
  Με συγχωρείς έχεις δίκιο, ήμουν βιαστικός στο σχόλιο.
  Ναι η σκοπιμότητα που υπονοείς υπάρχει πάντα πίσω από την Αυτοκρατορία του χρήματος και είναι μία και τυφλή: Δώστε όλο και περισσότερο χρήμα και μάλιστα πραγματικό. Η σκοπιμότητα-απληστία του Κεφαλαίου είναι σαν την ατμόσφαιρα. Είναι ο καμβάς της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στον οποίο εξελίσσονται οι "καιρικές συνθήκες".
  βεβαίως οι καιρικές συνθήκες μακροπρόθεσμα είναι τυχαίες και απρόβλεπτες.
  Ομως η επιστήμη (Μετεωρολογία) σήμερα, τουλάχιστο βραχυπρόθεσμα, κάνει σχεδόν ακριβείς προβλέψεις και σίγουρα 100% προβλέπει τους τυφώνες. Το ίδιο θα έπρεπε να είναι σε θέση να κάνουν οι οικονομολόγοι στα οικονομικά φαινόμενα λόγω της τεράστιας υπολογιστικής ισχύος των Κομπιούτερς και τον τεράστιο αριθμό πληροφοριών που φτάνουν σ' αυτούς με ταχύτητα φωτός. Ομως δυστυχώς βρίσκονται ακόμα στο 1900 αφού δεν πρόβλεψαν τον "τυφώνα" Lehman Brothers πχ. Φυσικά και δεν έχω την απαίτηση να προβλέψουν οι οικονομολόγοι την οικονομική κατάσταση πχ του Βελγίου σε 10 χρόνια αν και κάποιοι αυστηροίν καθηγητές οικονομίας θα την είχαν φαντάζομαι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.