Όλα στην κόψη του ξυραφιού λόγω Τρόϊκας και ΠΑΣΟΚ
11/03/2014 14:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα στην κόψη του ξυραφιού λόγω Τρόϊκας και ΠΑΣΟΚ

Οι φόβοι της πολιτικής αστάθειας λόγω της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ είναι ασφαλώς ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Και θα ‘πρεπε να απασχολεί όλο τον κόσμο καθώς μια πολιτική κρίση θα μας φέρει χρόνια πίσω. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου ίσως κάνει κίνηση σύγκρουσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις τράπεζες. Αυτό έλειπε δηλαδή, οι Παπανδρεϊκοί να καταψηφίσουν το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Παπανδρεϊκοί και το ΠΑΣΟΚ που απειλούν την πολιτική σταθερότητα. Το χθεσινό τελεσίγραφο της τρόικας στον Γιάννη Στουρνάρα, να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι την Κυριακή, θέτει πολλά και σοβαρά ερωτήματα για την πορεία της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών με το που θα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα θα ενημερώσει τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο οι οποίοι πρέπει να πάρουν και τις πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα. Και γεννάται αμέσως το ερώτημα «πώς θα κλείσει μια συμφωνία σε πέντε ημέρες όταν εδώ και μήνες οι διαφορές είναι αγεφύρωτες;».

Κι ας υποθέσουμε ότι το θέμα των τραπεζών έχει κλείσει και οι τραπεζίτες θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους με αυξήσει κεφαλαίων και πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τα αγκάθια για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ, οι ομαδικές απολύσεις διά νόμου, οι απαιτήσεις για απολύσεις στο δημόσιο και το 2015 καθώς και το νέο «κοσκινάκι» της τρόικας που θέτει θέμα αλλαγών στα εργασιακά, με καταργήσει τριετιών, επομένως με νέες μειώσεις μισθών, πώς θα περάσουν όλα αυτά;

Το θα κάνει δηλαδή η κυβέρνηση με την απελευθέρωση της πώλησης φαρμάκων; Θα υποχωρήσει; Μα τότε θα γίνει χαμός με τους φαρμακοποιούς; Τι θα κάνει με το γάλα; Θα οπισθοχωρήσει; Τότε θα γίνει χαμός με τους κτηνοτρόφους;

Πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων απολύσεων σε μια χώρα με πάνω από 1,5 εκατ. άνεργους; Πώς θα μπορέσει να σταθεί μια κυβέρνηση αν οι μισθωτοί δουν νέες μειώσεις στους μισθούς τους;

Κι ας πούμε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι συναινούν; Πώς θα περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή; Μια Βουλή η οποία είναι...ημιδιαλυμένη και μια κυβερνητική πλειοψηφία που είναι οριακή; Μην ξεχνάμε ότι η χώρα οδεύει σε διπλές εκλογές με ότι αυτό συνεπάγεται για τις «αντιστάσεις» που μπορούν, θέλουν ή οφείλουν να προβάλουν οι βουλευτές. Οι οποίοι έχουν ήδη διαμηνύσει εδώ και μήνες ότι άλλα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη αδιάλλακτη στάση των δανειστών και σε ένα κολοσσιαίο δίλημμα. Να συγκρουστεί με την τρόικα ή να συμφωνήσει και μέχρι την Κυριακή να υποχωρήσεις στις απαιτήσεις της;

Αν πράγματι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφασίσουν να διατηρήσουν τις κόκκινες γραμμές διότι πιστεύουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη τότε πάμε σε σύγκρουση, σε μια συμφωνία και επομένως σε πάγωμα των δόσεων ύψους 10,1 δισ. ευρώ. Και μην πει κανείς ότι δεν τα έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα η Ελλάδα; Για να τα καλύψει θα πρέπει να πάει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή σε νέες περικοπές. Κομματάκι δύσκολο αυτή την κρίσιμη στιγμή και σε προεκλογική περίοδο.

Η δεύτερη επιλογή είναι η διαπραγμάτευση σ’ αυτήν την κολασμένη εβδομάδα να είναι σκληρή και ότι πάρουμε θα είναι καλό. Δυστυχώς στο παρελθόν τέτοια διλήμματα και τέτοιοι εκβιασμοί της τρόικας κατέληξαν σε σκληρά μέτρα που πέρασαν οριακά από τη Βουλή, με απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και φυσικά με νέα βάρη να επωμίζεται ο ελληνικός λαός.

Είναι έτοιμη η χώρα να πάει σε σύγκρουση με την τρόικα; Κανείς δεν το ξέρει, όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα δεχθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός μέτρα που θα τον τσακίσουν. Αλλά ακόμη κι αν περάσει από το Κοινοβούλιο το κρίσιμο νομοσχέδιο, φανταστείτε τι έχει να γίνει στις εκλογές του Μαΐου. Θα κάνουν πάρτι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί που βρίσκονται έξω από το χορό.

Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύουμε ότι τα πάντα κρέμονται σε μια κλωστή. Η συνήθης φράση «στην κόψη του ξυραφιού» είναι λίγη για να περιγράψει την κατάσταση. Ίσως η Ελλάδα να ζήσει σε μια εβδομάδα την «Κόλαση του Δάντη».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aegean times avatar
  Aegean times 11/03/2014 15:12:51

  Επειδή εδώ εμείς είμαστε καθυστερημένοι Βαλκάνιοι και όχι τόσο προχώ όσο οι τροϊκανοί, εκείνο που καταλάβαμε είναι ότι βάζουν φωτιά - την πυρίτιδα την έχουν ήδη στρώσει - στην κυβέρνηση της χώρας και το θέμα είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το γάλα, γιατί επί της ουσίας οι απολύσεις και τα άλλα τα ψηφίσουν δεν τα ψηφίσουν η αγορά εργασίας έχει ξεπεράσει προ πολλού την σχετική νομολογία..... Μας δικαιολογούν οι τροϊκανοί αν με τις ενέργειες αυτές το δημόσιο θα ωφεληθεί και πόσο? Πρέπει να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για να μας ζητάνε κάτι τέτοιο. Αν λοιπόν τα δημόσια ταμεία θα ωφεληθούν προς όφελος του πλεονάσματος καλώς η κυβέρνηση να συμφωνήσει, αν πρόκειται όμως βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα να ωφεληθούν μόνο εκείνοι που όλοι έχουμε στο μυαλό μας, ας τους αφήσουμε να σκούζουν και άς περιμένει η ΕΚΤ και οι άλλοι να πάρουν τα δισάκια που τους χρωστάμε. Το πιθανότερο είναι να τους τα δώσει ο τσίπρας σε ζωγραφιστά.

 2. blue nile avatar
  blue nile 11/03/2014 15:28:52

  Για να λέμε την αλήθεια η μεγάλη ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο ανήκει στην κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου η οποία υπέγραψε ένα δεύτερο μνημόνιο που δεν έβγαινε με τίποτα και καλείται τώρα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά η σημερινή κυβέρνηση. Που ναι μεν ήξερε ότι πάει να εφαρμόσει τα ανεφάρμοστα αλλά νομίζω ότι κάπου στην πορεία ήλπιζε σε αλλαγή της στάσης των ευρωκρατών και σε μαλάκωμα των μνημονιακών όρων. Δυστυχώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη έχει πάρει τον πολύ λάθος δρόμο και αντί για ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την Κρίση επαφίεται σε προσωρινές και ανεδαφικές λύσεις που αποδομούν συστηματικά την ευρωζώνη... τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Έχουμε στα χέρια ένα πρωτογενές πλεόνασμα οπότε δεν φοβόμαστε ότι θα πέσει ο ουρανός πάνω στο κεφάλι μας ξαφνικά..Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βέτο και να μπλοκάρουμε όλες τις κοινοτικές αποφάσεις. Ή να σταματήσουμε να αποπληρώνουμε την ΕΚΤ για τα ομόλογα μας που είχε αγοράσει. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αποφύγουμε την σύγκρουση. Ψηλά το κεφάλι όμως και όχι φόβο. Λέτε να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και να διαλύσουν έτσι την ευρωζώνη (παραδοχή της Μέρκελ και του Ντράγκι); . Πέστε ότι αποδεχόμαστε τα όλα όσα επιβάλει η τρόικα. Σε λίγους μήνες θα ξαναβρεθούμε στα ίδια αδιέξοδα με την κοινωνική οικονομία σε χειρότερη κατάσταση από ότι είναι τώρα. Οπότε ας δοκιμάσουμε μια φορά την γλώσσα της αλήθειας. Κύριοι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Τόσο απλά...
  • blue nile avatar
   blue nile @ blue nile 11/03/2014 16:48:39

   Όσο για τα εκατό και κάτι δις που χρειαζόμαστε, ουσιαστικά παίρνουμε νέα δανεικά για να αποπληρώνουμε τα παλιά, κάνοντας ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό γιατί το χρέος είναι μη βιώσιμο. Πόσο σοφό είναι κάτι τέτοιο;

  • Y. avatar
   Y. @ blue nile 11/03/2014 17:58:10

   Σωστό για την κυβέρνηση Παπαδήμα-Βενιζέλου. Μήπως όμως ξεχνάς ποιοι στήριζαν αυτήν την κυβέρνηση, και τις απαιτήσεις της φράου για υπογραφή από τον Σαμαρά? (..ή Δεκέμβρη ’11, ή Γενάρη ’12, αν θυμάμαι)

   • riot avatar
    riot @ Y. 11/03/2014 18:10:36

    Πράγματι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις "επιστολές υποτέλειας" από Σαμαρά και Βενιζέλο. Γιατί δεν ζήτησαν τις ίδιες επιστολές και από τον Τσίπρα; Μήπως επειδή δεν τους παίρνει;

    • Qwerty avatar
     Qwerty @ riot 12/03/2014 01:13:45

     Ρε riot αυτά τα κομμουνιστικά που τα έμαθες και τα λες; ε; πιπέρι θα σου βάλω στο στόμα!

   • Qwerty avatar
    Qwerty @ Y. 12/03/2014 01:12:29

    Που πας και τα θυμάσαι αυτα τώρα;

 3. Wolf avatar
  Wolf 11/03/2014 16:14:49

  Εμείς ότι έπρεπε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Τώρα πρέπει και η τρόικα να κάνει αυτό το κομμάτι που της αναλογεί απέναντι την Ελλάδα, με βασικότερο να αποδεχθεί τα λάθη της. Εκτός κι αν θέλουν να βάλουν σε κίνδυνο την ευρωπαική συνοχή.

  • Aegean times avatar
   Aegean times @ Wolf 11/03/2014 16:56:38

   Τα λάθη τα έχουν παραδεχτεί και μάλιστα όλοι ΔΝΤ & Ευρωπαίοι αλλά παρ΄όλα αυτά συνεχίζουμε στην ίδια τεντωμένη κλωστή. Ας είμαστε λίγο πονηροί πιά, δεν θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει, δεν θέλουν να βγει από την κρίση, πως αλλιώς να μας το πούνε πιά, οι άνθρωποι θέλουν να σπάσει η κοινωνική συνοχή να οδηγηθούμε σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις και ακυβέρνητοι. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρυφτούν πιά πίσω από το δάχτυλό τους, εμείς απλώς βαυκαλιζόμαστε ότι επειδή θα πουλιούνται οι βολταρέν στα σούπερ μάρκετ θα μειώσουμε το χρέος μας και θα έρθει η ανάπτυξη.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Aegean times 11/03/2014 18:06:48

    Πέστα βρε Aegean γιατί βαρέθηκα νά τά λέω .Ο στόχος της τρόικας είναι ακριβώς η διάλυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας και μετά θα έρθει η αποικιοποίηση και η λεηλασία .Εκμεταλέυονται λοιπόν το φυλετικό μας ελάττωμα τον διχασμό για να προωθήσουν τα άνομα συμφέροντά τους,σιγά να μη σωθή η οικονομία με τις ασπιρίνες στα μπακάλικα , αν ήταν έτσι δεν θα χρεοκοπούσε κανένας

   • Wolf avatar
    Wolf @ Aegean times 11/03/2014 18:56:13

    Όταν λέω να αποδεχθούν τα λάθη τους, εννοώ στην πράξη και όχι στα λόγια που μέχρι σήμερα, θολά, έχουν κάνει.

  • riot avatar
   riot @ Wolf 11/03/2014 18:22:36

   Το γάλα και τα φάρμακα είναι διαρθρωτικά μέτρα, όχι δημοσιονομικά. Με το μνημόνιο επιφορτιστήκαμε και διαρθρωτικά μέτρα τα οποία ποτέ δεν λάβαμε με αποτέλεσμα να τα ζητούν τώρα όλα μαζί.

   • Naruto avatar
    Naruto @ riot 11/03/2014 21:06:11

    Διαρθρωτικα μέτρα που εντελώς τυχαία είναι απίστευτα ευνοϊκά για συγκεκριμένα ξένα συμφέροντα

    • riot avatar
     riot @ Naruto 11/03/2014 21:09:47

     Όπως λέει ο σοφός λαός την υπογραφή μας και τη .... μας προσέχουμε που τη βάζουμε.

     • Naruto avatar
      Naruto @ riot 11/03/2014 21:30:34

      Σιγά να μη διάβασαν τι υπέγραψαν .

 4. Γιώργης avatar
  Γιώργης 11/03/2014 18:34:09

  Απόλυτα σωστό άθρο και οι διαπιστώσεις του. Επομένως η μόνη λύση που απομένει στον Σαμαρά, αφού οι Γερμανοί δεν τον χρειάζονται πια τώρα που πήραν απ' αυτόν αυτά που ήθελαν, είναι να τους στείλει πλέον στον Τσίπρα για να διαπραγματευτούν μαζί του το κούρεμα του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, τις Γερμανικές αποζημιώσεις με τον Γλέζο, και τον λογιστικό έλεγχο του χρέους με την Σακοράφα που το είχε ξεκινήσει...Μάλιστα θα έλεγα οτι ο αδιαμφισβήτητος πατριωτισμός του τον υποχρεώνει να δηλώσει οτι θα συμπαρασταθεί ανεπιφύλακτα και στα τρία κεφαλαιώδη αυτά θέματα στην νέα κυβέρνηση και να μην ελπίζει κανείς στο διχασμό των Ελλήνων για αλλότρια συμφέροντα...

 5. Îηλιας παπαδοπουλος avatar
  Îηλιας παπαδοπουλος 11/03/2014 20:30:08

  Οταν εχεις αποφασισει να ζεις ως σκουλικι δεν μπορεις να διαμαρτυρεσαι οταν σε πατανε!

 6. George N avatar
  George N 11/03/2014 20:35:17

  Αν και προφανώς θα τα βρουν, το δίλημμα θα μπορούσε να τεθεί ανάποδα. Για το γάλα 5 ημερών και το αν θα μπορούν να πωλούν ΜΥΣΗΦΑ τα σούπερ μάρκετ η Ελλάδα είναι έτοιμη να κηρύξει πτώχευση? Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα θα κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές ή όχι. Εκεί είναι η πραγματική σύγκρουση και το γάλα είναι η αφορμή. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ενιαία τιμή στο βιβλίο όπως ήταν το filioque 1000 χρόνια πριν. Η αφορμή κάνει το όλο θέμα εξόχως διασκεδαστικό αλλά προφανώς δεν έχει καμία πραγματική σημασία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.