#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα ανοικτά με την τρόικα και... τα σκυλιά δεμέναΣοβαρές είναι πλέον οι διαφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα, όχι μόνο για τα εργασιακά, που θα ανοίξει όπου να’ ναι το ασφαλιστικό καθώς τα ταμεία είναι υπό διάλυση. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τον προϋπολογισμό του 2014 και μετά από 4 ώρες διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε σύγκλιση.

Τα βασικά θέματα που μένουν ανοικτά και θα ξανασυζητηθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν:

* το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014

* τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία (στη σημερινή συνάντηση ήταν παρούσα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας)

* τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

Παράλληλα η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να κλείσει «κλείσει» όλα ή κάποια από τα 4 προαπαιτούμενα που συνδέονται με το υπόλοιπο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ: αμυντικές βιομηχανίες, διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων και χρέη προς ΕΥΑΘ - ΕΥΔΑΠ. Και τα τέσσερα «καίνε» και θα πρέπει να περάσουν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.  Η συμφωνία  για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών παραμένει προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και άρα, όποια καθυστέρηση, σημαίνει και «καθυστέρηση στην δόση».

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ».

Από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πάντως ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» η φημολογία ότι υπάρχει κενό 5 δισ. ευρώ για το 2014, που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% («είμαστε πολύ συντηρητικοί στις εκτιμήσεις», σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα), ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή οριακά αν και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον… Θεοχάρη και πότε θα πάρουμε τα εκκαθαριστικά για να πληρώσουμε τους φόρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία ώστε να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο, γεγονός αρκετά θετικό.

Το Σάββατο θα υπάρξει νέο ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα το οποίο θα ακολουθήσει της επίσκεψης της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου (έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί). Άγνωστη είναι, τέλος, η ημερομηνία αναχώρησης από την Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επανέλθουν μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. regeneration avatar
  regeneration 28/09/2013 09:37:33

  Ωρα για να παρουν ποδι οι Τροϊκανοι.

 2. Nic avatar
  Nic 28/09/2013 10:44:15

  Ώρα για νέα μέτρα.

 3. Ήσκιος avatar
  Ήσκιος 28/09/2013 10:48:28

  Ακόμα εδώ είναι αυτοί;

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/09/2013 13:44:36

  "υπήρξε συμφωνία ώστε να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο"

  Αυτά είναι τα νέα μέτρα; Θέλω κι άλλα αν είναι για καλό. Για να μη χάνουμε και το χιούμορ μας αλλά και τη λογική μας, καλό είναι τα θετικά να τα τονίζουμε όσο και τα αρνητικά (τουλάχιστον). Μπούχτισε ο λαός μας 4 χρόνια τώρα με μαύρες ειδήσεις. Ας αρχίσουμε να βλέπουμε το φως, έστω και αδύναμο ακόμη. Εκτός αν αρρωστήσαμε στο μυαλό και την ψυχή μας και μας αρέσει το σκοτάδι. Τότε, δεν υπάρχει γιατρειά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.