#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2010 08:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ή υποκύπτετε στις απαιτήσεις των εργοδοτών, ή πάτε για το ταμείο ανεργίαςΜε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε όλα τα άρθρα μας για συμφωνία νταβατζήδων και μεγάλων συμφερόντων με την κυβέρνηση για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, βασικός υπαίτιος των δεινών που υφίσταται η χώρα, καθώς πρόκειται για τον βασικό ταλιμπάν του Γ. Παπανδρέου, επέλεξε το Βήμα της Κυριακής για να μιλήσει για το τι περιμένει τους εργαζόμενους. Την παραδοσιακά διαπλεκόμενη εφημερίδα, η οποία λίγο έλειψε να μη βγει διότι ανακοίνωσαν απεργία οι εργαζόμενοι μόλις ο Σταύρος Ψυχάρης πήρε το μαχαίρι και έκοβε κεφάλια. Εκεί δηλαδή που γίνονται απολύσεις και μειώσεις μισθών πήγε ο κ. Παπακωνσταντίνου να μας μιλήσει για τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι εταιρείες.

«Μειώσεις μισθών ή απολύσεις» είναι ο τίτλος του χθεσινού Βήματος. Ξεκάθαρο μήνυμα και στους εργαζόμενους στον ΔΟΛ οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε.

Πήραν λοιπόν τον κ. Παπακωνσταντίνου να τους πει τα εξής: «Εδώ και μήνες, βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους για μειώσεις μισθών. Δεν είναι ούτε εύκολες ούτε και ευχάριστες αυτές οι καταστάσεις, αλλά απαντούν στο δίλημμα πολλών επιχειρηματιών και εργαζόμενων “μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας”; Αυτές οι εξελίξεις δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο με το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο δεν έχει καν κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή. Το νέο πλαίσιο θα θεσπιστεί στις επόμενες εβδομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ούτε το τέλος των κλαδικών συμβάσεων, ούτε το τέλος των συνδικάτων, τα οποία προφανώς θα συνεχίσουν να έχουν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων».

Αυτά μας είπε ο κ. υπουργός ο οποίος αν τον ρωτήσει κανείς πόσους υπαλλήλους έχει το υπουργείο του και πόσους παρατρεχάμενους πληρώνει δεν θα ξέρει να σου απαντήσει.

Εν πάση περιπτώσει, το Βήμα ήθελε έναν τέτοιον να μιλήσει για την αναγκαιότητα των μειώσεων μισθών και να περάσει στον κόσμο το εκβιαστικό μήνυμα: Ή υποκύπτετε στις απαιτήσεις των εργοδοτών, ή πάτε για το ταμείο ανεργίας.

Η διαπλοκή ξεκάθαρη. Ενας εκδότης, βασικός εκπρόσωπος των μεγάλων συμφερόντων που θέλουν μείωση κόστους εργασίας, κι ένας υπουργός πειθήνιο όργανο αυτών δηλαδή με τους οποίους έκλεισε συμφωνία η κυβέρνηση πίσω από την πλάτη του λαού.

Το Βήμα και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που τόσα χρόνια ζούσαν με το κρατικό χρήμα, το οποίο κατά μεγάλο ποσοστό πήγε στις τσέπες ολίγων, τώρα κλαίει και οδύρεται για τη σωτηρία της χώρας. Οποία υποκρισία.

Την στιγμή που  έλευση των κυβερνητών της Ελλάδας, του Στρος Καν και το Ολι Ρεν δηλαδή, θα βάλει τη σφραγίδα στην διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, των μισθών αξιοπρέπειας και του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/12/2010 08:18:51

  Υπουργέ μας, ξέρεις, υπάρχει και κάτι άλλο που κάνουν πολλές υγιείς επιχειρήσεις, αντί να μπαίνουν σε τέτοια διλήμματα: Κλείνουν! Πολύ απλά, κλείνουν! Οι επιχειρηματίες, αντί να μπουν μέσα για να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, προτιμούν να κρατήσουν το μετρητό που έχουν βγάλει τα προηγούμενα χρόνια.

  Τόσο απλά. Και ξέρεις γιατί Υπουργέ μας; Επειδή έτσι κάνει ο κόσμος όταν αποφασίσεις να τον τρομοκρατήσεις... Συγχαρητήρια λοιπόν που 'σώζετε' την Ελλάδα από την καταστροφή που 'έφερε ο Καραμανλής' και να δούμε πού θα βρεθείτε εσείς αύριο.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/12/2010 09:25:27

  Να θυμίσουμε εδώ και ορισμένα μόνο από τα χθεσινά εμέσματα κυνισμού της επίσημης φυλλάδας του νεοφιλελευθερισμού και του ΔΝΤ.

  -Ό,τι και να κάνετε, οι μισθοί θα μειωθούν χωρίς όρους και χωρίς όρια, επειδή έτσι γουστάρουμε εμείς:
  "...Η τρόικα, με μήνυμα, που απέστειλε προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη της ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την συζητούμενη θέσπιση περιοριστικών όρων στην εφαρμογή της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ως εκ τούτου ο θόρυβος γύρω από το εάν και κατά πόσο συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι στο να μειωθούν οι βασικοί μισθοί αποδεικνύεται μια συζήτηση άνευ ουσιαστικής σημασίας."

  -Η ανέχεια τελικά... δεν είναι και τόσο κακό πράγμα:
  "...Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι κορώνες της καταστροφολογίας ότι θα επιστρέψουμε στη μιζέρια της δεκαετίας του '50. Ισως κάποιοι να λησμονούν ότι «ανέχεια» δεν σημαίνει απαραίτητα και μιζέρια· έστω όμως."

  -Στην εποχή της υποταγής σας στις δυνάμεις μας, όταν κάτι σας χαλάσει μπορεί να μη μπορείτε να αγοράσειτε καινούργιο, αλλά ούτε η επιδιόρθωση του παλιού μπορεί να σας συμφέρει:
  "...για τον σημερινό Ελληνα της δεκαετίας του 2010 ίσως παύσει σιγά σιγά να είναι τόσο αυτονόητο το «χαλάει κάτι - αγοράζω ένα καινούργιο», που κυριάρχησε στην εποχή της επίπλαστης ευμάρειας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πια οι φθηνοί τσαγκάρηδες και οι μοδίστρες του '50 και του '60. Το να ράψεις ένα ρούχο ή να επιδιορθώσεις ένα παπούτσι συνεχίζει να μην είναι μία και τόσο συμφέρουσα επιλογή..."

  -Αφήστε τις κλάψες για δήθεν ομαδική κατάθλιψη επειδή χάνετε τις δουλειές σας. Όποιος κακομαθημένος καταθλίβεται, πρέπει να πληρώνει κιόλας:
  "...Κατά τους πρώτους μήνες του 2010, όταν φούντωσαν οι συζητήσεις περί κρίσης και ένα πρώτο κύμα πανικού και κατάθλιψης σάρωσε πολλά σπίτια, ακούστηκε ευρέως ότι οι ψυχίατροι - ψυχαναλυτές, οι ψυχολόγοι κ. λπ. αύξησαν τα έσοδά τους. Υπάρχει μια υπερβολή εδώ· εξάλλου, όσοι κατέφυγαν σε ψυχαναλυτικά ντιβάνια και ηρεμιστικά με συνταγή ήταν απλώς μια σπασμωδική κίνηση που δεν είχε συνέχεια. Η ψυχανάλυση έχει διάρκεια και, φυσικά, κοστίζει πολύ."

  -Το λεγόμενο do it yourself σε κάνει να αισθάνεσαι... δημιουργικός μέσα στον εφιάλτη της ανεργίας που σας επιφυλάσσουμε:
  "...Ανδρες αγοράζουν εργαλεία και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους ως μάστορες και γυναίκες επιστρέφουν δειλά δειλά σε ραπτομηχανές. Αν μη τι άλλο, ξεδίνεις, ο χρόνος κυλάει, ενώ αισθάνεσαι και πιο δημιουργικός σε μια εποχή που σε θέλει παγωμένο από τον φόβο και την αγωνία. Και αυτό δεν είναι λίγο."

  -Τι τα θέλετε τα οικογενειακά κειμήλια; Πουλήστε τα αν θέλετε να ζήσετε:
  "...«Τα κοσμήματά μου είναι», λέει. «Δεν τα λυπάστε να τα πουλήσετε;». «Τα λυπάμαι, αλλά τι να κάνουμε;». Εχει να τα φορέσει χρόνια, μου εξηγεί, και η ζωή άλλαξε. (...) Η Μαρία που απαντάει στο τηλέφωνο παντρεύτηκε τον Νοέμβριο. Τώρα εκείνη και ο άνδρας της έχουν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο και τις δόσεις για τα έπιπλα. «Τι να το κάνω το νυφικό;». Εδώ και τρεις μήνες, λέει η Μαρία, το τι είναι χρήσιμο και το τι άχρηστο άρχισε να ορίζεται με διαφορετικό τρόπο. (...) Ενας άνδρας άνεργος, ένα παιδί ανήλικο, μια μάνα με σύνταξη 400 ευρώ, και η Ιωάννα να κρατάει το σπίτι με ένα μισθό. «Τι θα τα κάνετε τα 500 ευρώ;» τη ρωτάω. «Θα ξεπληρώσω δύο μήνες απ' την κάρτα. Θα χρωστάω μόνο τρεις». Τη ρωτάω πού είναι τα κεντήματα τώρα. «Στο τραπέζι, στο γραφείο, στο σύνθετο… το καθένα είναι και κάπου στο σπίτι». Η Ιωάννα θα τα μαζέψει και θα αφήσει τα έπιπλα γυμνά. Δεν τη στενοχωρεί αυτό. «Μόνο που δεν θα φτάσουν τα λεφτά με νοιάζει», λέει. «Και που μετά έχουν σειρά τα ασημικά»."

  Αυτά γράφουν, ξετσίπωτα, τα κτήνη του νεοφιλελευθερισμού. Και κυκλοφορούν ακόμα ανενόχλητα, κάνοντας μάλιστα τρελές πωλήσεις ελέω των CD που μοιράζουν!

 3. kiki avatar
  kiki 06/12/2010 10:40:02

  Μας τρομοκρατουν, οι εργοδοτες. τα ΜΜΕ, οι διαπλεκομενοι εκδοτες.
  Μην υποκυπτετε, μην υπογραφετε εργασιακες η προσωπικες συμβασεις, αν το κανουν ολοι δεν θα περασει.
  Αντισταθειτε. Στο χερι μας ειναι να τους ανατρεψουμε, τους τρομοκρατες.
  Μην φοβαστε, μην σκυβετε το κεφαλι.

 4. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 06/12/2010 12:24:15

  Αγαπητή kiki το πρόβλημα είναι ότι δε θα το κάνουν όλοι!και ξέρεις γιατί? Διότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο κίνημα με ισχυρό ηγέτη για να παρασύρει τις μάζες! Ποιος μικρομεσαίος εργαζόμενος θα θυσιάσει τον μισθό του για το κοινό συμφέρον από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα όραμα, ένα κίνημα αντίστασης?Πως θα πει στα παιδιά του ότι θα στερουθούν έστω και τα ελάχιστα για την αντίσταση? Γιατί πλέον μιλάμε για αντίσταση και πάλη! Έχουμε πόλεμο παιδιά και σε κάθε πολεμο υπάρχει και ηγέτης!Ποιος θα είναι αυτός?Και μη μου πείτε ο Σαμαράς ή οποιοςσδήποτε άλλος Ψευτοέλληνας πολιτικός!

  • kiki avatar
   kiki @ Μπάμπης 06/12/2010 14:36:15

   @ Μπαμπη αυτοοργανωση.Εσυ με τον διπλανο σου.Ο επομενος με τον παραδιπλα.
   Ετσι γιναν τα σωματεια.Ολοι μαζι μια γροθεια, και δεν μπορουν.Μονο μην φοβαστε.
   Για ηγετης δεν συζηταω, ολιγοι.
   ας γινουμε εμεις , ο καθεις χωριστα.

 5. tassos avatar
  tassos 06/12/2010 12:40:09

  μάλλον το ρόλο του "τρομοκράτη" των εργαζομένων τον έχουν αναλάβει κατ' αποκλειστικότητα τα "μεγάλα" ξεπουλημένα κανάλια των Αθηνών. Τελευταίο και τρανταχτό παράδειγμα η ορχηστρωμένη επίθεση κατά του συνόλου των εργαζομένων στον ΟΣΕ. Βγήκε ο πονηρός δημοσιογράφος , πήρε το ποσό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων πήρε και το σύνολο των εργαζομένων έκανε μια διαίρεση!!!!!!!!! και έβγαλε το μέσο όρο των αποδοχών. Μεγάλε Οικονομολόγε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Φτού σου χαμένο κορμί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. tiramola avatar
  tiramola 06/12/2010 14:32:01

  Για να δούμε θα "αυτορυθμιστεί" και η αγορά όπως μέχρι πρότινως μας βεβαίωναν ότι συμβαίνει με αυτόματο πιλότο ή αυτό ισχύει μόνο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα?
  Το έχω απορία...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 06/12/2010 14:51:38

   όσο παίρνεις δάνεια για χρηματοδότηση πρωτογενούς ελλείματος, και να σε λαδώνουν για να χρησιμοποιείς μέρος της προσόδου του δανείου για να αγοράζεις υπερτιμολογημένα και μάλλον άχρηστα πράγματα, δεν τίθεται θέμα να μιλάς για "αγορά" ή "αυτορύθμιση".

   • tiramola avatar
    tiramola @ archaeopteryx 06/12/2010 15:08:35

    Εντάξει αλλά μέχρι τώρα το όλο οικοδόμημα στήριζε η διαρκής κατανάλωση.
    Τώρα μειώνεται δραματικά η κατανάλωση εξαιτίας της μείωσης των μισθών.
    Μιά επιχείρηση για να επιβιώσει δεν πρέπει λογικά να ρίξει τις τιμές για να έρθει το πράγμα ίσα βάρκα ίσα νερά?

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ tiramola 06/12/2010 18:46:06

     Αυτό σας έχουν πει να λέτε ότι θα συμβεί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.