12/10/2009 13:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ή εκλογή αρχηγού από την βάση, ή τη …ΝτόραΌπως επισημαίνει σήμερα και η «Ελευθεροτυπία» σε δύσκολη θέση περιέρχεται πλέον η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιμένει για εκλογή προέδρου είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα  είτε από το έκτακτο συνέδριο της 7/11 με τη δέσμευση να οδηγήσει το κόμμα σε τακτικό συνέδριο και εκλογή από τα μέλη εν ευθέτω χρόνω. 

Αντιθέτως, οι κ.κ. Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης ζητούν η νέα ηγεσία να προκύψει από την κομματική βάση. Με διαφοροποιήσεις στις λεπτομέρειες, επιδιώκουν το Συνέδριο να περιοριστεί σε τροποποίηση του καταστατικού και να οριστεί σύντομα (έως το τέλος Νοεμβρίου) η ημερομηνία διεξαγωγής καθολικής ψηφοφορίας με τη συμμετοχή των οργανωμένων μελών και των φίλων του κόμματος.
 

«Ακούστηκαν απόψεις που θέλουν την εκλογή αρχηγού είτε από τους 4.800 συνέδρους είτε από τους 91 βουλευτές της Κ.Ο.», ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά. «Αντί να πάμε στους πολλούς, πηγαίνουμε όλο και σε πιο λίγους» πρόσθεσε και επανέλαβε την πρότασή του για «καθολική ψηφοφορία από εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκράτες».

Οι κομματικοί φίλοι των Αβραμόπουλου και Σαμαρά κατηγορούν την Ντόρα Μπακογιάννη ότι θέλει ένα περιορισμένο εκλεκτορικό σώμα διότι εκτιμά ότι μπορεί να το ελέγξει. Οι δικοί της κομματικοί φίλοι απαντούν ότι κάποιοι θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν τους στρατούς που δεν είχαν, ενώ με την άρον άρον εκλογή από τη βάση ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχουν ενστάσεις που θα επιτείνουν τα διαλυτικά φαινόμενα και επίσης να προσέλθει μικρός αριθμός ψηφοφόρων, γεγονός που θα μετρήσει αρνητικά μπροστά στο ένα 1.000.000 ή τις 700.000 του ΠΑΣΟΚ, όπως τονίζουν.

Η οργανωτική επιτροπή παραπέμπει για όλες τις αποφάσεις στο έκτακτο Συνέδριο, αλλά είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, στο οποίο δεν έχει δοθεί λύση, ανακύπτει από την απόφαση του Κων. Καραμανλή να αποχωρήσει στις 8 Νοεμβρίου από τη Ρηγίλλης. Η πλευρά της κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι το κόμμα «δεν μπορεί να μείνει ακέφαλο» γιατί θα καταρρακωθεί η αξιοπιστία του ακόμη περισσότερο, επιδιώκοντας έτσι την εκλογή ελεγχόμενου μεταβατικού προέδρου ή ακόμα και της ιδίας, μέσα στην αναμπουμπούλα. Σαμαράς και Αβραμόπουλος αντιπροτείνουν την εκλογή μεταβατικού αρχηγού, ο οποίος όμως δεν θα είναι

υποψήφιος στην καθολική ψηφοφορία.  Για τον ρόλο αυτό ο Πάνος Παναγιωτόπουλος πρότεινε τον Δημ. Σιούφα, αλλά αυτός αρνείται να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Η προσπάθεια επιτελικών στελεχών του κόμματος για να τον μεταπείσουν συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Φυσικά η κ. Μπακογιάννη αντιπροτείνει ο μεταβατικός αρχηγός να εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά να μην αποκλείεται στη συνέχεια η υποψηφιότητά του στο Συνέδριο ή στην ψηφοφορία της βάσης – προφανώς περνάει τους άλλους για ηλίθιους.

 Σημειώνεται ότι παρόμοιες θέσεις με την κ. Μπακογιάννη για την μεταβατική ηγεσία έχει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ενδεχομένως επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του μεταβατικού αρχηγού. Γι αυτό βγήκε χθες και δήλωσε ότι ενδεχομένως δεν θα είναι υποψήφιος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mpaxalo avatar
  mpaxalo 12/10/2009 13:21:53

  Για να καταλάβετε σε πόσο δύσκολη θέση είναι η Ντόρα, τα παπαγαλάκια της διαφημίζουν σημερα οτι την πλησίασε και η ...Φεβρωνία Πατριανάκου. Η ίδια που τα ίδια παπαγάλια έβριζαν προεκλογικά για την προσωπική περιουσία της και επειδή έφαγε τον Καραχάλιο απο την γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Προφανώς επειδή κανένας καραμανλικός δεν πλησιάζει τη Ντόρα ανακάλυψαν την Φεβρωνια....Ουουουου

 2. anagnostis avatar
  anagnostis 12/10/2009 13:25:16

  Να μην εγκλωβιστούμε στις αποφάσεις Καραμανλή – Τσιτουρίδης στον «Κόσμο του Επενδυτή»

  Ο Σάββας Τσιτουρίδης σε συνέντευξή του στον Άκη Παυλόπουλο για τον «Κόσμο του Επενδυτή», τονίζει ότι μετά την συντριβή της ΝΔ στις κάλπες, πρέπει η παράταξη να πάει σε ανοιχτό συνέδριο για την επανίδρυσή της. Παράλληλα, αφήνει και αιχμές προς πάσα κατεύθυνση για τις «αντιλήψεις του παρελθόντος», ενώ για μια ακόμα φορά δηλώνει κατά της απόφασης του κ. Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τέλος, εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να προχωρήσει σε «οργανωτική επανίδρυση και επαναπροσδιορισμό» για να επανέλθουν όσοι ψηφοφόροι απογοητεύτηκαν, χωρίς όμως να "εγκλωβιστούμε στην απόφαση του απερχόμενου προέδρου, ακόμα κι αν αυτή είναι απόλυτα σύννομη με το καταστατικό μας, αλλά σήμερα βρίσκεται σε δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα", λέει χαρακτηριστικά.

 3. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 12/10/2009 13:29:37

  Τολμάνε να λένε ότι δε θα προσέλθουν οι νεοδημοκράτες στην κάλπη; Λίγο τσίπα! Προφάσεις εν αμαρτίαις (Μητσοτακικές).

 4. adv avatar
  adv 12/10/2009 13:49:57

  Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους όλα αυτά που ακούγονται από Σαμαρά και Αβραμόπουλο δεν είναι τίποτε άλλο από απλές δικαιολογίες για την επερχόμενη επικράτηση της Ντόρας...

  Και από την βάση να γίνει η εκλογή πάλι κάτι θα βρουν να πουν. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις και οι 2 παίρνουν ποσοστά κάτω του 15%...

  Έλεος πια με τους δελφίνους... έλεος με τις "πονηριές" τους.

  Όχι δεν θα εκλέξουμε αρχηγό το 2010 μπας και φτάσουν στο 20%!!!

  Η Ν.Δ. θα υπάρχει και στο μέλλον είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι!

  • osaperas avatar
   osaperas @ adv 12/10/2009 14:03:55

   Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Ντόρα παίρνει κάτω από 30%. Δηλαδή ένα 70% δεν την θέλει. Η για την ακρίβεια θέλει οτιδήποτε άλλο εκτός από τη Ντόρα.

   • Jimmy Daras avatar
    Jimmy Daras @ osaperas 12/10/2009 18:59:06

    If Mrs. Bakoyanni is going to be elected, Nea Dimokratia can "kiss good bye" to win another election for the next EIGHT YEARS, at least.
    This time, the Greek people WILL NEVER FORGET !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Tηλέμαχος avatar
   Tηλέμαχος @ adv 12/10/2009 15:30:52

   Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με τ' όνομά τους

   1. Η Ντόρα, ναι, προηγείται καθαρά. Τα ποσοστά όμως που εμφανίζει (στις δημοσκοπήσεις με βάση τους ψηφοφόρους της ΝΔ) δεν έχουν καμία σχέση με το "περπάτημα" που μας προϋπάντιζαν όλοι. Το 30% δεν προοιωνίζει καμία άνετη επικράτηση.

   2. Η Ντόρα, ναι, φαίνεται να κερδίζει στους βουλευτές και ίσως ακόμη και στους συνέδρους (πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη λακίσει προς ΛΑΟΣ!!). Το γεγονός όμως ότι αρνείται πεισματικά τη διεύρυνση του σώματος και τη συμμετοχή των πάντων, καθώς και το γεγονός ότι επιθυμεί εκλογή στις 8 Νοεμβρίου και δεν δέχεται καθυστέρηση ούτε και 3 εβδομάδων, δείχνει ότι και η ίδια δεν είναι καθόλου σίγουρη για την επικράτησή της.

   Συνεπώς

   3. Τα πράγματα είναι ακόμη πολύ ρευστά. Και αυτό είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Από τη μία οι δελφίνοι πλην Ντόρας θέλουν να αυξήσουν την πιθανότητα εκλογής, ακόμα κι αν την πάνε από το 20% στο 30%. Από την άλλη η Ντόρα δεν θέλει να μειώσει την πιθανότητα εκλογής, ακόμα κι αν την πάει από το 65% στο 55%. Αυτά είναι ΘΕΜΙΤΑ, ΘΕΜΙΤΟΤΑΤΑ. Το θέμα είναι να μην κρύβεται κανείς κάνοντάς το. Και αυτός που κρύβεται είναι η Ντόρα. Οι άλλοι δύο δέχονται την πραγματικότητα.

   4. Η "απειλή" ότι δεν θα υπάρχει το "κόμμα" δεν ευσταθεί. Η να το πω αλλιώς. Δεν την χρησιμοποιεί κανείς. Αν ΕΝΑΣ την χρησιμοποιήσει στο μέλλον, αυτός θα είναι η Μπακογιάννη.

   Το συνολικό συμπέρασμα είναι πως ακόμη όλα είναι ρευστά, όλα είναι αναστρέψιμα.

 5. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 12/10/2009 14:09:06

  Αν καταφέρουν αμερικάνοι και οικονομικοί νταβάδες να έχουν 2 στα 2 μέσα σε ένα μήνα είμαστε άξιοι την μοίρας μας ως λαός, όχι ότι υπάρχουν και σοβαρές εναλλακτικές λύσεις αλλά είναι άλλη κουβέντα.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Κασσάνδρα 12/10/2009 19:25:55

   @Κασσάνδρα.
   Ο Παπανδρέου εκλέχτηκε από τα μέλη και τους φίλους του κόμματός του.
   Η Ντόρα αν εκλεγει θα εκλεγεί με τον ίδιο τρόπο.
   Αμερικανοί και οικονομικοί νταβάδες καθοδηγούν όλους μας?
   Εκτός και αν ζούμε στο Matrix οπότε κάποιοι κλικάρουν πάνω μας...

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 12/10/2009 14:23:15

  Όταν άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου οι άνεμοι δεν ξαναμαζεύονταν.
  Όταν ο ένας πυλώνας του δικομματισμού έχει καθιερώσει εκλογή αρχηγού από την βάση δεν στέκεσαι με πρακτικές κλειστού κλαμπ εξουσίας.

  Ακόμα και αν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ είναι εν πολλοίς επικοινωνιακό τέχνασμα, ακόμα κι αν η πρώτη φορά με τον μοναδικό υποψήφιο ήταν γελοιότητα, ακόμα κι αν τη δεύτερη φορά υπήρξε νοθεία, ο ασκός άνοιξε.

  Ο κόσμος, αποκομμένος από κάθε μορφή άσκησης εξουσίας, "διψάει" να συμμετάσχει ακόμα και στην επιλογή του παίκτη που θα αποχωρήσει από το reality ή στην επιλογή του σκουπιδιού που θα μάς "εκπροσωπήσει" στην Eurovision.
  Στην ψευδαίσθηση συμμετοχής βασίζεται η τηλεοπτική δημοκρατία της εποχής.

  Και με εμπορικούς όρους όμως, όταν ο απέναντι έμπορος προσφέρει στην πελατεία του διευκολύνσεις εσύ είσαι καταδικασμένος ή να τον ακολουθήσεις ή να σβήσεις.

  Για τα κόμματα εξουσίας, η συμμετοχή πλατειών μαζών στην ψηφοφορία για τον αρχηγό, προοιωνίζει την ευρεία αποδοχή του αυριο ως μελλοντικού πρωθυπουργού.
  Και δημιουργεί στον ψηφοφόρο ψυχολογικό δεσμό, ώστε αυτόν που ψήφισε για αρχηγό να τον επιλέξει αύριο για πρωθυπουργό.
  Αρκεί πάντα να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

  Για την ΝΔ λοιπόν η εκλογή αρχηγού από τη βάση είναι όρος συνέχισης της ύπαρξης.

  Κατ' επέκταση για τον δικομματισμό, αφού η κατάρρευση του ενός θα επιφέρει την διάλυση και του άλλου, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει κάποιος στον οποίο να στραφεί ο κόσμος όταν απογοητευθεί από την υπάρχουσα κυβέρνηση.

  Που κολλάει;
  Στους μισητούς.
  Σε αυτούς που δεν έχουν τύχη όταν εκδηλώνεται η μαζική βούληση, παρά μόνο με νοθεία.

  Στις κρίσεις επιστρέφεις στις βασικές αρχές.
  Αρκετά οι περίτεχνες αναλύσεις.
  Μισητός άνθρωπος δεν εκλεγεται πρωθυπουργός σε αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
  Η λυσσαλέα αξίωση της σιχαμερής οικογένειας να επιβάλλει τον γόνο της αντιστρατεύεται τη Φύση.
  Και ό,τι αντιστρατεύεται τη Φύση πεθαίνει.
  Ας το καταλάβουν -οι άλλοι, κι ας το επιβάλλουν- ή ας πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.

 7. Factorx avatar
  Factorx 12/10/2009 14:47:46

  Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Έγινε εκτενής συζήτηση για τα διαδικαστικά του συνεδρίου και ο Σαμαράς επανέλαβε τη θέση του για εκλογή του νέου προέδρου από την βάση. Ο Μεϊμαράκης εμμένει στην αποχώρησή του από την οργανωτική επιτροπή, πράγμα που την αποδυναμώνει

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ Factorx 12/10/2009 15:27:34

   Θα πέσει η βάση και θα τους πλακώσει...

 8. mikesot avatar
  mikesot 12/10/2009 16:31:15

  Αν κάποιοι πιστεύουν ότι σε 3 εβδομάδες μπορεί το κόμμα να κάνει εσωκομματικές εκλογές τότε σημαίνει ότι έχουν χρόνια να πατήσουν σε τοπική οργάνωση και δεν ξέρουν την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών. Εδώ μία προεκλογική εκστρατεία δεν μπόρεσαν να κάνουν οι τοπικές, σιγά μη μπορέσουν και μηχανογραφηθούν και δικτυωθούν σε τόσο λίγο χρόνο και μάλιστα χωρίς ηγεσία. Προφάσεις εν αμαρτίαις...

 9. Κώστας Θ. avatar
  Κώστας Θ. 12/10/2009 19:29:52

  Tην είδατε? Και προς τα δεξιά και προς το κέντρο.. Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Αρκεί να γίνει αρχηγός.
  Ασε που όταν μιλάει για ηθική και αξιοκρατία,βγάζω σπυράκια...
  Ακόμα θυμάμαι τι λέγανε τα παπαγαλάκια της μές το κόμμα όταν βγήκε ο Καραμανλής. Πρώτα να τους μαζέψει και μετά να μιλάει για ηθική.

 10. Υ. avatar
  Υ. 12/10/2009 19:31:36

  Να ζητήσουμε από τον Σουφλιά να αναλάβει ως μεταβατικός πρόεδρος. Έχει όλα τα προσόντα.
  1.Δίνει σωστές συμβουλές
  2.Πάντοτε έβαζε στη κρίση των ψηφοφόρων την εκλογή του
  3.Όταν χάνει η ομάδα του, και γενικότερα στα δύσκολα δεν την κάνει
  4.Δεν έχει φατριάσει ποτέ, και ειδικά με όσους έχουν χρηματίσει ΥΠΕΞ
  5.Ως υπουργός στα δημόσια έργα, δεν τα βρήκε ποτέ με τους μιντιοεργολαβονταβατζήδες
  6.Δεν παραβαίνει ποτέ τους νόμους και ειδικά αυτούς που καθορίζουν τον ΓΟΚ

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ Υ. 12/10/2009 19:48:01

   Ξέχασες το πιο βασικό, ΔΕΝ ακούει κανέναν.
   Πλάκα πλάκα ένας τέτοιος χρειάζεται στη ΝΔ τώρα, στην κυριολεξία!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.