#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/06/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ήρθε η ώρα των ιδιωτικών καναλιών και των συχνοτήτωνΟφείλω εκ προοιμίου να αναφέρω πως δεν γνωρίζω το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο όσον αφορά την νομή των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων και το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των «ομίλων» που αυτή την ώρα τις χρησιμοποιούν για επιχειρηματικούς λόγους.

Δεν ισχυρίζομαι άρα μετά βεβαιότητας πως υπάρχει κάτι άνομο, παράνομο ή έστω αυθαίρετο στον τρόπο που έχουν αυτές διαμοιρασθεί και στα εύλογα ανταλλάγματα που θα έπρεπε (κατά τη γνώμη μου πάντα) να εισπράττει το κράτος από τις άδειες νομής και εκμετάλλευσης αυτής της άυλης κρατικής περιουσίας προς όφελος ιδιωτών επιχειρηματιών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Εκείνο που  λέω (εντελώς λογικά και αφελώς καλόπιστα) είναι, πως ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας όλα τα «δεδομένα», τα «ειωθότα», τις «εξυπηρετήσεις», τους ανομολόγητους «φόβους», τους φανερούς ή κρυφούς «εκβιασμούς» και τις επονείδιστες «δουλείες» και «διαπλοκές» του πολιτικού συστήματος με τους ισχυρούς – ανίσχυρους μιντιάρχες – εργολάβους.

Ήρθε η ώρα μετά την δημόσια ραδιοτηλεόραση και την αναδιοργάνωσή της, να ασχοληθούμε ως κυβέρνηση, ως Πολιτεία και ως κοινωνία με τις συχνότητες ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τον τρόπο διανομής και νομής τους, τον τρόπο αδειοδότησης με εντελώς καινούριο νομοθετικό και οικονομικό πλαίσιο των επιχειρήσεων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που θα επιθυμούσαν να τις χρησιμοποιούν στο μέλλον, καθώς και με το κανονιστικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει μια τέτοια χρήση.

Οι συχνότητες αυτές αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και άρα θα έπρεπε το κράτος να φροντίσει να αποκομίσει τις δυνατόν υψηλότερες αντιπαροχές για την χρήση τους από ιδιώτες επιχειρηματίες. Αυτό ισχύει, τόσο όσον αφορά το υλικό μέρος, όσο και το γενικότερο κοινωνικό μέρος ενός τρόπον τινά «ενοικίου» που θα έπρεπε κανονικά αυτοί να πληρώνουν. Κι αυτό, δεδομένου πως η επιχειρήσεις αυτού του είδους (ΜΜΕ) θα πρέπει εκτός του χρηματικού ανταλλάγματος για την χρήση ενός ισχυρότατου δημόσιου μέσου όπως οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, να εκπληρώνουν επίσης και εύλογες απαιτήσεις εκ μέρους της κοινωνίας ως προς την τήρηση ενός είδους κοινωνικού συμβολαίου που να αφορά την ποιότητα και το είδος της χρήσης που θα επιχειρήσουν, αποδεχόμενες εκ των προτέρων τον κοινωνικό έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή που θα έχει και την αρμοδιότητα να επιβάλλει τις αντίστοιχες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, κυρώσεις που να μπορούν να φθάνουν έως και την ανάκληση της αδείας λειτουργίας.

Οι μεγαλύτεροι «όμιλοι» που δραστηριοποιούνται τούτη την ώρα με τα αντίστοιχα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια σε πανελλήνια κλίμακα, είναι υπερχρεωμένοι και άλλοι έχουν ήδη κλείσει, διακρατώντας όμως το δημόσιο αγαθό που λέγεται συχνότητα και θεωρώντας το (κακώς κατά την γνώμη μου) ίδιον περιουσιακό στοιχείο. Η ισχύς που τους προσδίδει η κατοχή μιας πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικής συχνότητας, καθιστά πολλούς από αυτούς τους καναλάρχες – εργολάβους «δύσκολους» αντίπαλους σε θεωρητικό επίπεδο. Από την άλλη, τα χρέη και οι δυσοίωνες προοπτικές του μέλλοντος, τους αποδυναμώνουν μπροστά σε κάποιον που είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία» στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και τους προσωρινούς «νομείς» τους, που προσομοιάζουν με κοινούς «καταληψίες» τύπου «Βίλλα Αμαλία». Μονάχα που στην συγκεκριμένη περίπτωση, το διακύβευμα για την κοινωνία και την κυβέρνηση είναι πολλαπλασίως ισχυρότερο και κρισιμότερο.

Μόλις λυθούν οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα της αναμόρφωσης και αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, φρονώ πως το επόμενο βήμα για την (δικομματική πλέον) κυβέρνηση είναι η «διευθέτηση» με παρόμοιο κάθετο και αποφασιστικό τρόπο του χρονίζοντος ζητήματος των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Μια τέτοια κίνηση, θα ολοκληρώσει την μεταρρυθμιστική παρέμβαση συνολικά στον τομέα του ηλεκτρονικού τύπου και θα ανοίξει τον δρόμο για επιπλέον μεταρρυθμίσεις και διευθετήσεις σε ένα σωρό χρονίζοντα θέματα σε άλλους τομείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, δικαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο και τους χειρισμούς στο θέμα της ΕΡΤ που (κακώς κατ’ εμέ) φάνηκαν να ξενίζουν ακόμη και κάποιους εντός της ΝΔ.

Akenaton   

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 24/06/2013 10:55:19

  Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα. Πρέπει να μπούνε τα πράγματα σε μια σταθερή και σωστή βάση. Το ρόλο των μέσων ως προπαγανδιστικά ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να τον καταργήσει κάποιος, όμως πρώτιστα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Ισονομία και σίγουρα εξόφληση των χρεών προς το δημόσιο. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε νταβατζιλίκια με δημόσιο χρήμα. Εάν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση ο Σαμαράς, θα έχει πετύχει ένα ισχυρό χτύπημα στον αντίπαλο που χρόνια τώρα προσπαθεί να επηρεάσει και να ελέγξει, πολλές φορές ίσως να το έχει καταφέρει, την εκάστοτε εξουσία. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς πλέον δεν μπορούμε να το ανεχτούμε. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και πυγμή και ας αδιαφορήσει για τις φωνές που θα τον κακοχαρακτηρίσουν ως αυταρχικό ακροδεξιό. Πλέον αυτά τα διχαστικά συνθήματα δεν πιάνουν, έχει τη στήριξη της κοινωνίας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MantisKalhas 24/06/2013 12:30:54

   Κοινωνικός έλεγχος από ανεξάρτητη αρχή, πληρωμή "ενοικίου για την συχνότητα το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με πλειστηριασμό και τέλος, επιστροφή της άδειας λειτουργίας στην Πολιτεία αν και εφ' όσον ο σταθμός πάψει να εκπέμπει για οποιονδήποτε λόγο. Σεμνά και Ταπεινά!

 2. parsifal avatar
  parsifal 24/06/2013 10:57:41

  Σεβαστή η πρωτοβουλία να γράψετε επ'αυτού του λίαν ευαίσθητου θέματος. Θα συνεχίσωμε την συζήτηση μόλις γίνει ο ανασχηματισμός. Εγώ γνωρίζω και για τις συχνότητες και πως εδόθησαν και πως ... διατηρούνται με τηλέφωνα, παρέες απο το κολλέγιο και τον "τραπεζικό τομέα", με κολλητιλίκια στα "μαγαζιά" και τα βλαχομπαρόκ γκουρμέ ρεστωράν κλπ.
  Και θα συνεχίσωμε την συζήτηση οταν δούμε ποιός θα αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα των Επικοινωνιών... Γιατί οι περί τον Βενιζέλο, 'δημιουργό" του ομώνυμου νόμου είναι υποπτοι για "απιστία περί την Υπηρεσία" μέχρις ενός, γιατί μόνον ΑΣΧΕΤΟΣ με το θέμα, αφθαρτος, ΑΓΑΡΜΠΟΣ στις "επικοινωνιακές" του κινήσεις μπορεί να μπουκάρει στον οίκο ανοχής των συχνοτήτων και να πεί το αναγκαίο "π@υτάνες στα κρεβάτια σας"...
  Εχει κάνα δυο τέτοιους ο Σαμαράς, εναν κομάντο σκέπτομαι, ας τους χρησιμοποιήσει και θα ξεβρωμίσει ο σταύλος που στήθηκε απο το 89 (και λίγο πρίν απο την "φωτισμένη δεξιά" του Εβερτ και των "συναινετικών αριστερών" του 98.4...)
  Εδώ εφθασαν να μετακινήσουν το ΣΕΖΜ "ΕΡΜΗΣ" στο φάσμα για να πωλήσουν φάσμα στην κινητή και την ψηφιακή και εσείς ερχεστε χαρωπά να θέσετε θέμα συχνοτήτων ;
  ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ στα παράσιτα, στους καναλάρχες και τους παρατρεχαμένους τους, στους γλοιώδεις συνδικαλιστές του ραδιοτηλεοπτικού λαθροχώρου, στις "φίρμες" δημοσιογραφούντες, στους σαλονάτους "προοδευτικούς" οργανικούς και καλά διανοούμενους. Το κοπριστήριο της ΕΡΤ ηταν μόνον η αρχή...

  • akenaton avatar
   akenaton @ parsifal 24/06/2013 12:33:54

   Γιατί με ειρωνεύεστε; Πιστεύετε πως είναι έλασσον θέμα ή δεν είναι η ώρα να το θέσουμε; Μην νομίζετε ότι είμαι τόσο άσχετος όσο φαίνομαι. Δεν πιστεύω πως χρειάζεται δημόσια συζήτηση εις βάθος αλλά βαθιές τομές και ρήξεις χωρίς πολλά λόγια. Με την τελευταία σας παράγραφο συμφωνώ απόλυτα!

   • κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες avatar
    κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες @ akenaton 24/06/2013 12:51:49

    O Elias Mossialos είναι πιθανότερο να αναλάβει την υπουργική καρέκλα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΑΝΤ κάνει επενδύσεις μαζί με τον Μέρντοχ στα Σερβικά μέσα χωρίς να έχει άδεια στην Ελλάδα. Κάπου βασίζεται...

   • parsifal avatar
    parsifal @ akenaton 24/06/2013 18:35:31

    Δεν σας ειρωνεύθηκα κύριε. Διεφώνησα με το "χαλαρό" τρόπο προσεγγίσεως του πιθανώς υπ'αριθ. 1 εθνικού σκανδάλου και χαίνουσα πληγή επι 25 χρόνια.
    Αρσιτα επράξατε που το θέσατε, αλλά δεν είναι η ωρα του διαλόγου (πια...). Είναι η ωρα της εφόδου στο "εποικοδόμημα", αλλο εννοούσε ο Γκράμσι οχι αυτό το σκουπιδαριό "διανοουμένων", πορνιδίων και νταβατζήδων δημοσιογράφων.
    Αφού συμφωνείτε με το φωτιά και τσεκούρι, αμ επος αμ εργον λοιπόν !

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ akenaton 25/06/2013 00:12:32

    Εύγε ΑΚΕΝΑΤΟΝ

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/06/2013 11:58:23

  ....όταν εισπραχθεί ποτέ ο φόρος επί των διαφημιστικών εσόδων
  ...όταν πληρώσουν οι "επώνυμοι" για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν

  Τότε μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να μιλήσει και όχι να τραυλίζει ελέω σκοπιμοτήτων.

  ...προς το παρόν ας μιλούν για τρύπες 2,5 δις στον ΕΟΠΥΥ και κινητικότητα και εκσυγχρονισμό .....για ισοδύναμα μέτρα κάλυψης τρυπών (;) όσοι συνομιλούν και συνδιαπραγματεύονται με τον κ .Βενιζέλο για καρέκλες.

 4. Simon Bolivar II avatar
  Simon Bolivar II 24/06/2013 12:06:48

  Αυτό θα ήταν το τέλειο χαρακίρι . Η κυβέρνηση δεν έπεσε για την ΕΡΤ αλλά για το MEGA θα πέσει σίγουρα . Ο συγγραφέας μας εύχεται με το τρόπο του πως θα ήθελε να είναι τα πράγματα αλλά ξεχνά ότι το μόνο αντιπολιτευόμενο κανάλι στην Ελλάδα ήταν η ΕΡΤ και όλα τα άλλα σχεδόν δικά μας .

  • MantisKalhas avatar
   MantisKalhas @ Simon Bolivar II 24/06/2013 12:45:59

   Η κυβέρνηση αυτή δεν πέφτει γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης.

   • Simon Bolivar II avatar
    Simon Bolivar II @ MantisKalhas 24/06/2013 13:49:07

    Ας είμαστε σοβαροί .

 5. ΒΜ avatar
  ΒΜ 24/06/2013 12:07:08

  Καταργώ την ΕΡΤ και την πετάω αυτόματα έξω από τον διαγωνισμό που θα γινόταν λίγες μέρες μετά, για την εκχώρηση των δικτύων διανομής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στη χώρα μας. Αποτέλεσμα, η Digea, δηλ. το κονσόρτσιουμ των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών (που παρεμπιπτόντως, επί 23 χρόνια λειτουργούν χωρίς κανονική άδεια, δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ για το δικαίωμα εκπομπής μέσα από τις συχνότητες που ανήκουν στο Κράτος και χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους σε ασφαλιστικά ταμεία και αλλού χωρίς κανείς να τους τα ζητά…) που ήδη έχει κατ’ αποκλειστικότητα το δικαίωμα παροχής ψηφιακού σήματος, θα αποκτήσει χωρίς αντίπαλο και τα δίκτυα διανομής του. Στην οικονομία αυτό λέγεται μονοπώλιο και θεωρητικά τιμωρείται. Στην πολιτική αυτό λέγεται καραμπινάτη διαπλοκή εκτελεστικής-νομοθετικής (στην Ελλάδα είναι δύο σε ένα) εξουσίας και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
  Συμπέρασμα: Τα ιδιωτικά κανάλια είναι πάντα στο μυαλό και κυρίως, οι ιδιοκτήτες τους στην καρδιά των κρατούντων!...

 6. Albert avatar
  Albert 24/06/2013 12:19:26

  Φίλε Akenaton οφείλω να πω ότι μου έκανε κακή εντύπωση η αρχή του άρθρου. Μπορούσατε να κάνετε μια στοιχειώδη έρευνα και μια μικρή αναδρομή σε μια παράγραφο.
  Το άρθρο απο την Ε/τυπία είναι αρκετά κατατοπιστικό.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=56037

  • akenaton avatar
   akenaton @ Albert 24/06/2013 13:34:57

   Ήταν μια απλή παραπλάνηση αγαπητέ Albert. Όπως γράφω και στον φίλο Parsifal δεν είμαι τόσο άσχετος όσο θέλω να φαίνομαι. Ας πούμε πως είναι ένα σημείωμα που ζητά σεμνά και ταπεινά κάποια στοιχειώδη πράγματα, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες και εξεζητημένες αναλύσεις εν μέσω τριημέρου κιόλας! Τα στοιχειώδη θα τα βρείτε κωδικοποιημένα στην απάντησή μου στον φίλο μάντη Κάλχα. Το μότο της χώρας πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι: "δεν χρειάζονται πολλά για την επιτυχία". Χρειάζεται απλώς αυτά που επιχειρούμε να τα φέρνουμε κιόλας εις πέρας. Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

 7. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 24/06/2013 12:25:44

  Ας ξεκινήσουν από τούτο πρώτα:
  "Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από συμβούλους της Μέρκελ πρότεινε να μπει έκτακτο χαράτσι μόνο στους πλούσιους Έλληνες"

 8. ΛΜ avatar
  ΛΜ 24/06/2013 16:18:11

  Τι του ζητάς; Δε γίνεται να επιδείξει κανείς κάτι που -όπως καταλαβαίνεις- δεν έχει!

 9. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 25/06/2013 23:48:30

  Χαίρομαι που το έθεσες Ακενατόν. Δεν με ενδιαφέρει η νομικίστικη πλευρά του θέματος διότι ούτε την Νομική Επιστήμη κατέχω, ούτε έχω χρόνο για εμβάθυνση επί του θέματος (καθότι ακόμη και αυτήν την ώρα, εργάζομαι). Δεν είναι αλήθεια ότι το μεγκάλο κανάλι είναι ισχυρότερο της κυβέρνησης. Εδώ κοτζάμ Μπερλουσκόνι με μέντιασετ και πλήθος άλλων μιντιακών σετ και έφαγε κόκκινη από τρεις δικαστίνες, θα δεχτούμε εμείς ως συλλογική οντότητα έναν αποτυχημένο γόνο να ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ισχύ επί των "οθονών" μας (να προβάλλει και μόνο, καθότι αληθινή ισχύ δεν έχει, τουλάχιστον όχι όπως την εννοούσε και την εννοεί ο υπέργηρος μπαμπάς).

  Επίσης: θα ήταν υπερβολή ή όχι η υποχρέωση για μεταγλώττιση εις την Ελληνική σε ώρες υψηλής τηλεθέασης στα διάφορα αλλοδαπά σκουπιδοσίριαλ και σκουπιδοταινίες των ιδιωτικών σκουπιδοκάναλων; Οι Ιταλοί είναι πιο βλάκες από εμάς; Υπάρχει ή όχι υποχρέωση όσων εκμεταλλεύονται τις συχνότητες για προαγωγή του Ελληνικού Πολιτισμού; (έστω και με τον σακατεμένο αυτόν τρόπο). Υπάρχουν ή όχι Έλληνες ταλαντούχοι ηθοποιοί που αυτοκτονούν, κάνουν τους καραγκιόζηδες σε διαφημίσεις ή ετεροαπασχολούνται; Υπάρχει ή όχι ρήτρα πώλησης για τα μεμετοσίριαλ η οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την μεταγλώττιση τους; (ή κάνουνε προπαγάνδα, ή δεν κάνουνε).

  Ειλικρινώς, υμέτερος._Κ.Π.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.