#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/06/2008 00:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουν χάσει τη μπάλα, ή μας δουλεύουν κανονικά;

Σε αυτή την κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν χάσει κάθε μέτρο. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι προκλητικές εμφανίσεις του προέδρου της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλου που ζητάει αυξήσεις στα τιμολόγια πάνω από 23% σε 14 μήνες, και παράλληλα, εν μέσω θύελλας ακρίβειας και εμφανούς δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης για την συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, να έχει το θράσος να λέγει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ιταλία, είναι 86% ακριβότερα από τα ελληνικά. Ποιος φταίει κατά τον πρώην μάνατζερ της «Τογιότα», για όλα αυτά; Μα, και βέβαια οι καταναλωτές που προκαλούν το … φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εκείνοι, λέει, δημιουργούν τη ζήτηση ενέργειας, άρα αυτοί πρέπει να επωμισθούν το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής.

Ας μας απαντήσει όμως ο κ. Αθανασόπουλος, σε κάτι άλλο: Δηλαδή, με τα σχέδιά του για νέους λιγνιτικούς σταθμούς θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων; Διότι, εμείς πιστεύουμε ότι με την άκρως ρυπογόνο τεχνολογία που θέλει να στήσει με τους Γερμανούς, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Και φταίει ο καταναλωτής που η ΔΕΗ επί σειρά πολλών ετών δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό για να περιορίσει τη ρύπανση και τα φουγάρα της εκπέμπουν καρκίνο. Κατά τα άλλα, γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουν γίνει προσφυγές στην ΕΕ από φορείς και οργανώσεις (μεταξύ άλλων από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου) και ότι η ΔΕΗ έχει φάει πολλές κατραπακιές και καταδίκες για το περιβάλλον. Και κάτι ακόμα: Ο κ. Φώλιας, αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, που πρόσφατα διερήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν ευθύνεται αυτός για την ακρίβεια, αλλά ο Αλογοσκούφης, έχει δώσει την έγκρισή του στον κ. Αθανασόπουλο να μιλήσει περί αυξήσεων;  Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε πολύ απλά, αυτή η κυβέρνηση μας δουλεύει, όλη μαζί. Ή, εν πάση περιπτώσει, έτσι νομίζει. Πάντως, είναι να απορεί κανείς πως ο πρόεδρος της ΔΕΗ κάνει συνεχώς λόγο για αυξήσεις (και αυξήσεις γίνονται συνεχώς) και δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια για οικονομία στην κατανάλωση. Μήπως παίζει τον ρόλο του agent provocateur; Τουτέστιν, ανοίγει το δρόμο -για παράδειγμα- για την πυρηνική ενέργεια. Εξάλλου, αυτή δεν είναι η μόνη «καθαρή» ενέργεια, που θα’ λεγε και ο Σουφλιάς;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Basil avatar
  Basil 14/06/2008 07:30:54

  Το θέμα τεράστιο. Καλά όλα αυτά με το λιγνίτη και για την αντικατάσταση είτε με λιθάνθρακα είτε με φυσικό αέριο. Από την άλλη δεν μπορείς να χρησιμοποιείς σταθμούς του 60!! Τι καύση θα κάνουν αυτοί οι σταθμοί? Τρέχα γύρευε. Τι έκανε η ΔΕΗ 50 χρόνια τώρα??

  Το 81 η Ελλάδα εγκατέστησε πειραματικά φωτοβολταικά στοιχεία στην κρήτη. Εκτοτε τι έγινε?
  Γιατί δεν προχώρησε σε ανάπτυξη αυτών της τεχνολογίας και των εφαρμογών της? Εδώ δεν μιλάμε για την κατασκεύη main processors προηγμένων υλικών και εργοστασίων ~10^9 $. Μιλάμε για διόδους p-n, τεχνολογία του 70-80.
  Είναι άσυλληπτο η Γερμανία και η Δανία να έχουν περισσότερη εγκατεστημένη φωτοβολτική ισχύ από ότι η Ελλάδα.


  Εχει ακουσθεί ότι η ΔΕΗ δεν ακολούθησε το δρόμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να ξεστρατίσουν από το τετριμμένο δρόμο του ντιζελ. Είτε ισχύει αυτό είτε όχι η Ελλάδα τρέχει να δημιουργήσει πάρκα τώρα. Αλλο ένα παράδειγμα ευφυούς προσσέγγισης.

  Ολα αυτά προφανώς μέσω έρευνας και ανάπτυξης που αποφέρουν θέσεις εργασίας, κατανόηση των προβλημάτων, εξαγωγή τεχνολογίας κλπ. Αντ' αυτών, ακούμε το τρομερό επιχειρημα της κατσίκας που δεν γεννάει...

  Τέλος μιας που θίγεται το θέμα της πυρηνικής ενέργειας τι θα κάνει η Ελλάδα΄που σε λίγα χρόνια θα βρίσκετε σε πυρηνικό κλείο? Τουρκία Βουλγαρία Vardarska Αλβανία Αίγυπτος κλπ. Atom Kraft/ nein danke? Δεν νομίζω οτι πείθει.

  Και αν πω ναι (έτσι για πλάκα) ποιός είναι σε θέση να το αντικρούση (όχι σαν και αυτά τα επιχειρήματα του Χαραλαμπίδη: είναι κακό, έχει ραδιενέργεια, κάνει τσίζζζ, που είπε σε πρόσφατη ημερίδα στο ΕΙΕ).


  Καλημέρα

 2. arcaheopteryx avatar
  arcaheopteryx 14/06/2008 08:14:45

  Καλημέρα,

  από άλλα είναι γεμάτο το κεφάλι μου, αλλά και αυτό είναι σοβαρό. Η ΔΕΗ δεν βγαίνει, και η Χωρα δεν βγαίνει ενεργειακά.

  Μιά λύση είναι να γυρίσουμε στην σύγχρονη εκδοχή των «παιδιών των λουλουδιών» ή να πούμε «κλείνουμε τις βιομηχανίες» και κάνουμε μόνο ναυτιλία, τουρισμό και μεταπραττικό εμπόριο.

  Περί αυτού πρόκειται κύριοι. 3-5 βιομηχανικοί όμιλοι καταναλώνουν 800 ή 900 MW. Τους κλείνουμε και λύσαμε το πρόβλημα. Ούτε ρύποι, ουτε γκρίνια ούτε λιγνίτες, ούτε πυρηνικά.

  Εισαγωγή το τσιμέντο, εισαγωγή τα σίδερα, έτοιμα, εισαγωγή, τα πάντα. Και τα πληρώνουμε από τους φραπέδες και τα ιταλικά πλακάκια που θα πουλάμε ο ένας στον άλλον και τα κορεάτικα κομπολόγια που θα πουλάμε στις ξανθιές στην Πλάκα. Αυτό είναι το μοντέλο Καραμανλή, αν σας αρέσει.

  Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα: η μεγαλύτερη επιχειρηματική απάτη είναι η υποκατάσταση της ισχύος βάσης (κάρβουνο και, ναι πυρηνική) με αέρια Κοπελουζο-Μυτηλιναίων που είναι στην καλύτερη περίπτωση για ισχύ αιχμής. Ρωτήστε τον «Συνταξιούχο» που και αυτόν έχω επιθυμήσει.

  Μικρότερη απάτη που πιπιλίζεται εύκολα από τον λαό και τα μίντια, αλλά που οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν καταλάβει, είναι οι ΑΠΕ, δηλαδή οι πορ[[ές αγελάδων. Ούτε ισχύς βάσης, ούτε ισχύς αιχμής.

  Η ΔΕΗ πληρώνει παλιές αμαρτίες. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να χάνει λεφτά και εκτός αν τα παίρνει ο Αθανασόπουλος και τα πάει στην Αργεντινή, πρέπει να τιμολογεί πλήρως και ανελέητα.

  Παράλληλα η ΔΕΗ πρέπει να ξεφύγει από τους νταβαντζήδες και να χτίζει μοναδες ΙΣΧΥΟΣ ΒΑΣΗΣ, base power, πως το λένε. (Ο ιδιωτικός τομέας δεν μποεί, δεν ξέρει και δεν θέλει να κτίσει ισχύ βάσης). Ειδεμή, θα είμαστε χώρα μέτριας ποιότητας σερβιτόρων και ψιλικατζήδων, και προορισμός ξεκούρασης πλούσιων εφοπλιστών.

  Τα περί πληρωμής για ρύπους είναι γερμανο-γαλλικό-εοκικκό κατασκέυασμα, δεν ξέρω αν θα αντέξει στην πίεση του χρονου και στην φτώχεια των ανατολικών χωρών.

  Δεν είμαι υπέρ της «ενέργειας» ή της ΔΕΗ ή των βιομηχάνων. Είμαι υπέρ του να τίθεται το ενεργειακό διλημμα στην πραγματική του διάσταση, και από εκέι και πέρα οι επιλογές να είναι «ό,τι θέλει ο λαός».

  Η μέρα είναι τέτοια που μπαίνω στον πειρασμό να υπογράψω με το όνομά μου, αλλά ασε γιατί θα ψάχνω για ψευδώνυμο.

  Με εκτίμηση και αγάπη.

 3. arcaheopteryx avatar
  arcaheopteryx 14/06/2008 08:15:33

  λάθος και στο όνομα... archaeopteryx

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/06/2008 08:18:41

  Nα και κουτσομπολιό, για νε με βρίσουν οι συνδικαλιστές: Πόσα έχουν πάρει οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και από ποιόν για να αντιδρούν στα της ΔΕΗ; Πόσα, ο κάθε ένας; ΠΟΣΑ; H μισή απάντηση στην προηγούμενη αναρτηση. Την άλλη μισή μόνο από τον ΣΔΟΕ.

 5. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 14/06/2008 08:43:22

  to pragma ine poli aplo
  o Takis asholite mono me ta esoda apo tis avksisis revmatos ke tin avksisi tou mishoutou .kamia energia den kani gia tin miosi eksodon ke tis spatalis p.x. ton 1 dis apo tin mi beltisti hrisi tehnologion pragma pou ine antitheto me tin apofasi Ypourgon E.E.
  Pios ine o stohos ousiastika na pari apofasi kefalopiisis tis epihirisis me mia apofasi kataskewis Pirinikou Ergostasiou i kataskewazontas tin stin Akropoli i sta perihora p.x. Boulgaria ,Albania ,Tourkia .Palia mou tehni koskino (p.h. Toyota Ellas)

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/06/2008 08:55:07

  Καλημέρα Συνταξιούχε,

  Εχεις απόλυτο δίκιο. Για το δεύτερο, αναρωτιέμαι αν είναι συνειδητή επίλογή να αγοράζουμε από τους γείτονες (που εξηγείται εν μέρει και από αδυναμία καλωδίων να σηκώσουν 1600. Αν τέτοια απόφαση έχει παρθεί, τι να πω εγώ, θα λυπηθώ αν η ισχύς βάσης παέι εκτός Ελλάδος.

  Για το πρώτο, την μέιωση εξόδων και σπατάλης, φαντάσου να ξεκινήσει καμιά προσπάθεια, θα δεις λαό στον δρόμο με μαύρες σημαίες. Θέλει πολλη αρετή και τόλμη για τέτοια και έχουμε έλλειμα και τολμηρών και ενάρετων. Για την τσεπη του, αν μεν τα πιάνει, τι να πώ άλλος ένας. Αν κοιτάει την σύνταξή του, ξέρεις κανέναν, μη παλαβό, που να μην τι κάνει, εδώ που φτάσαμε;

  Χάρηκα που σε είδα.

 7. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 14/06/2008 08:55:46

  avto katalaban hthes ke i metohi ke ton eriksan tin metohi 13% pezontas tou to poulaki .

 8. nikos avatar
  nikos 14/06/2008 08:57:30

  to shedio tou Folia ,Alogomouri ,Moisi ,Athanasopoulou ine kataskewi Pirinikou Stathmou .Na doume ti tha kami o Kostakis .

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/06/2008 09:10:57

  ο Κωστάκης δεν είναι υπερ των βιομηχάνων που έχουν αναγκή το πυρηνικό. Με φόβο να θεωρηθώ λομπίστας τους, λέω ότι, μέ όλους τους κινδύνους, με όλο το κόστος (φτηνό δεν είναι) με όλες τις υποθήκες, δεν μπορούμε να παριστάνουμε την ανεξάρτητη χώρα άν δεν έχουμε «ισχύ». Και η ισχύς βάσης από αέριο δεν στέκει θεωρητικά και πρακτικά.

  Μακάρι τα φωτοβολταΊκά να είχαν απόδοση 60%, να στοίχιζαν το 1/5 από ότι στοιχίζουν, να δούλευαν με αστροφεγγιά, και οι μπαταρίες να ήταν τσάμπα (και μακάρι να ήμουν νέος, ωραίος, χαριτωμένος, πλόυσιος και 1.95)

 10. Χόρχε avatar
  Χόρχε 14/06/2008 09:53:56

  1) Σε όλους τους θετικούς τομείς και παραμέτρους της ζωής σε μια χώρα είμαστε τελευταίοι ή σχεδόν τελευταίοι στην ΕΕ.
  2) Σε όλους τους αρνητικούς τομείς και παραμέτρους της ζωής σε μια χώρα είμαστε πρώτοι ή σχεδόν πρώτοι στην ΕΕ.

  Γιατί πρέπει οι διάφοροι πολιτικοί και παρατρεχάμενοί τους να προσπαθούν να μας πείσουν κατά καιρούς ότι είναι καλό:

  1) που σε όλους τους θετικούς τομείς δεν είμαστε τελευταίοι γιατί χωρίς αυτούς θα μπορούσαμε και να είμασταν τελευταίοι.
  2) που σε όλους τους αρνητικούς τομείς δεν είμαστε πρώτοι γιατί πάλι χωρίς αυτούς θα μπορούσαμε και να είμασταν πρώτοι.

 11. Theodore avatar
  Theodore 14/06/2008 11:12:17

  Το προβλημα δε λυνεται, γιατι υπαρχουν αντιδρασεις απο πολλες μεριες.
  Απο κατοικους, απο συνδικαλισταδες, απο επιδοξους προμηθευτες της ΔΕΗ και δε συμμαζευεται.
  Βεβαια και ο κοσμος, δεν κανει τιποτα, απ αυτα, που θα μπορουσε, να κανει, αλλα μονο γκρινιαζει.
  Δεν μπορουσε πχ., να βαλει απο τις οικονομικες λαμπες;Δεν το κανει ομως.
  Επρεπε να διδονται τοσο μεγαλοι συντελεστες για χτισιμο οικοπεδων, ωστε να πηζει το συμπαν στο μπετον και να χρειαζεται τοσες χιλιαδες χιλιαδων, αρκουδισια;
  Για την πυρηνικη, οποιος ανοιγει το στομα του, χωρις να εχει σκεφτει το θεμα σφαιρικα, θελει κλωτσες.
  Και κατι για την ιστορια.
  Ο πρωτος, που ξεκινησε κουβεντες γι αυτη, ηταν ο Εβερτ, το 80 νομιζω, και μιλουσαν τοτε για την Κυμη.
  Αλλα τοτε ανεβαινε το Πασοκ και χαλασε η δουλεια, απο τις αντιδρασεις.
  Και το 81, εγινε ο σεισμος, οποτε και σφιξανε οι κωλοι.Ποιος τολμουσε να πει στον κοσμο, να του βαλουν το διαολο, διπλα στο σπιτι του;

 12. Θεσσαλός avatar
  Θεσσαλός 14/06/2008 12:32:59

  Μπορεί κάποιος από τους υπέρμαχους της πυρηνικής να μου εξηγήσει από προκύπτει η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας με την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου. Εισαγόμενη τεχνολογία και τεχνογνωσία (σχεδόν μονοπωλιακά από Γαλλία), εισαγόμενες πρώτες ύλες.

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/06/2008 13:24:59

  Theodore, το έχω σκεφτεί σφαιρικά και για αυτό ανοίγω το στόμα μου.

  Δεν σου λέω «βάλε πυρηνικά» σε ρωτάω όμως τι μοντέλο ζωής θες στην Ελλάδα, και χωρίς να λέω τα ίδια και τα ίδια, καταλήγω , ότι αν θες να έχει φως όποτε ανοίγεις τον διακόπτη, αν θες να υπάρχει η όποια βιομηχανία υπάρχει σήμερα (μην τους βρίσεις όλους έχει μερικόυς που ρισκάρουν, παράγουν, απασχολούν, πληρώνουν, προσθέτουν αξία), αν θές να μην εισάγεις από 100 χλμ πιο βόρεια ρέυμα από ίδια πηγή, τότε φίλε μου πρέπει να το σκεφτείς, γιατί αντίθετα με το 79, δεν βλέπω αντιστροφή των τιμών του πετρέλαιου.

  Οι σεισμοί είναι πρόβλημα αλλά δεν έιναι το μεγαλύτερο. Το μεγαλύτερο, ακούω, και να με δορθώσει ο Συνταξιούχος, είναι ότι σε μη σεισμογενείς περιοχές, δυστυχώς μακρία παό κατανάλωση, το δίκτυο σηκώνει 500-600MW και όχι τα 1600 που θα βγάζει το θηρίο.

  Οι ΑΠΕ φευ, για δημόσια κατανάλωση ψεμμάτων και ιδιωτική κατανάλωση επιδοτήσεων και μιζών.

  Δεν σου ζητώ να με πιστέψεις, ή να συμφωνήσεις ή να μην κλωτσήσεις (ελεύθερα, οι εικονικές κλωτσιές είναι ανώδυνες), σου ζητώ να σκεφτείς τις επιλογές σου, και στις τεχνικές απορίες που σίγουρα θα έχεις, να βρείς μία μηχανολόγο, να σου πεί (λέω «μία» γιατί καλοκάιρι είναι)

  Εγώ προτιμώ το μοντέλο που δεν ανάβει παντα ο διακόπτης, που ζεις με ό,τι βρεις, αλλά είμαι στην μειοψηφία που τους έχει «πειράξει» το καλοκαίρι. Η πλειοψηφία ομως;

 14. espectador avatar
  espectador 14/06/2008 15:14:16

  Ειχε προχθες μια εκπομπη στην ΕΤ3 οπου ολοι-μα ολοι-ηταν υπερ της πυρηνικης ενεργειας. Ηλθε βεβαια ο χθεσινος σεισμος στην Ιαπωνια που ισως θεσει - και παλι - μερικα ερωτηματα, αλλα ποιος θα τα απαντησει?

 15. Χόρχε avatar
  Χόρχε 14/06/2008 17:28:37

  Το μόνο μειονέκτημα που έχει η δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα είναι τα απόβλητα. Εαν αυτοί που το φτιάξουν πείσουν ότι υπάρχει ικανοποιητική τεχνική λύση σε αυτό τότε η πυρηνική ενέργεια, τουλαχιστον προς το παρόν, είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, αφού εξασφαλίζει ενέργεια για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια. Μετά τα 50 χρόνια σίγουρα θα έχουν βρεθεί άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας με μεγάλους συντελεστές απόδοσης.

  Τα περί σεισμών, λοιμών και καταποντισμών είναι απλώς μπούρδες. Ένα σύγχρονο, σωστά φτιαγμένο για την περιοχή, πυρηνικό εργοστάσιο είναι τεχνολογικά, από τα τελειότερα δημιουργήματα που μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος σήμερα. Η δε εισαγωγή τεχνογνωσίας που θα γίνει, εαν υπάρξουν και τίποτα αντισταθμιστικά στη σύμβαση, θα βοηθήσει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές διεθνώς.

  Τα περί ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, κυμάτων κ.ο.κ. τουλάχιστον με τις σημερινές αποδόσεις τους δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Μόνη εξαίρεση εαν πειστούμε όλοι μας να βάλουμε π.χ. και στο ...σαλόνι μας φωτοβολταϊκά τα οποία και θα αλλάζουμε κάθε 15 χρόνια που θα τελειώνει η χρήσιμη ζωή τους.

 16. Basil avatar
  Basil 14/06/2008 18:23:25

  @ Theodore

  Ο archaeopteryx έχει δίκιο. Μάλλον το γνωρίζει το θέμα πολύ καλά.
  Μέχρι το 2006 στην πολυκατοικία που ζούμε υπήρχαν 4 κλιματιστικές μονάδες. Σήμερα έχει 9 με σχεδον υπερδιπλάσια BTU. Προσωπικά δεν μου αρέσει ο κλιματισμός. Είναι όμως απαραίτητος πάνω απο 37C. Η πλειοψηφία ομως του πληθυσμού έχει την άποψη " τι δεν έχει κλιματισμό?". " Βάλε λίγο ψύξη" Η ενέργεια που ξοδεύεται κατά αυτό τον τρόπο είναι τεράστια. Ολοι αυτοί επίσης είναι της άποψης οχι εδώ ο ΧΥΤΑ όχι σε εργοστάσια, όχι ανεμογεννήτριες, όχι φωτοβολταικά, και βέβαια όχι πυρηνικά. ΟΧΙ. Είναι η λέξη συμβολο του Ελληνα. Θέλει όμως SUV, Θελει θέρμανση, ψύξη και κανά δυο δούλους... και τα μυαλά στα κάγγελα.

  Και να σε ρωτήσω κάτι και μην μας αρχίσεις στις κλωτσές. Η Ελλάδα θα βρεθεί σε πυρηνικό κλοίο. Τι θα κάνεις εσύ διαδηλώσεις στα Τίρανα και στα Σκόπια και στη Σόφια? Θα πάμε και στην Αγκυρα? Και στο Κάιρο? Ετσι όπως πάμε μάλλον θα γίνουμε waste yiard της περιοχής. Και οι άλλοι θα έχουν και τα μέσα και την ισχύ να στο επιβάλουν. Εκτός αν μας σώσει πάλι το "οικόπεδο". Η σύγχρονη εποχή θέλει κάτι παραπάνω από ένα βροντερό ΟΧΙ. Θέλει γνώση και αναληψη του ρίσκου. Η σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις. Αλλιώς θα καταλήξουμε στο γνωστό "όταν οι αλλοι τρώγαν βελανίδια εμείς κάναμε Παρθενώνες" "μολών λαβέ" κλπ κλπ. Αυτά τα θεωρώ ΘΛΙΒΕΡΑ.
  Συμπερασματικά: πιά είναι η εκτίμηση κινδύνου ενός πυρηνικού ? Ας γίνει αυτό και μετά βλέπουμε.

  Τα ΟΧΙ ας τα κρατήσουμε για τους ξένους.

  Νομίζω ότι οι ΑΠΕ έχουν υποστηρικτικό ρόλο και όχι κυρίαρχο.


  @ archaeopteryx
  Πρώτη φορά διαβάζω τέτοια είδους ανάλυση για την ενέργεια. Ημούν λίγο απότομος χθές. Ζητώ συγγνώμη. Συμβαίνουν αυτά.

 17. ηλεκτρολόγος avatar
  ηλεκτρολόγος 15/06/2008 03:26:22

  Δε ξέρω αν το θέμα είναι η πυρηνική ενέργεια, η επάρκεια ισχύος ή οι αυξήσεις.

  Για τις αυξήσεις να πω ότι με ρυθμό αύξησης ισχύος 4% το χρόνο έχετε ιδέα τι γίνεται στα νησιά? Πόση εγκατεστημένη ισχύς χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες αιχμής το καλοκαίρι? Η Κρήτη πάει σε λίγο για 1000MW εγκατεστημένη ισχύ (λόγω εφεδρείας στρεφόμενης αλλά και μονάδων που συντηρούνται κλπ) με μονάδες που καίνε πετρέλαιο. Ακόμα κι οι αεριοστρόβιλοι κι ο συνδ. κύκλος στα Χανιά καίνε DIESEL, ενώ τα Η/Ζ μαζούτ. Φαντάζεστε πόσο στοιχίζει στη ΔΕΗ η αύξηση του πετρελαίου? Κι επειδή παντού πληρώνουν τα ίδια οι καταναλωτές, εμείς πληρώνουμε για τα ακριβά νησιά λόγω κοινωνικής πολιτικής. Κι όσο αυξάνονται οι αιχμές του συστήματος τόσο αυξάνεται κι η εφεδρεία και τόσο θες μονάδες αιχμής με ακριβό καύσιμο. Πως να μην έχουμε αυξήσεις λοιπόν στα τιμολόγια?

 18. Θεσσαλός avatar
  Θεσσαλός 15/06/2008 10:30:24

  Εάν ακολουθηθεί μία αυστηρή πολιτική στα κτίρια η εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση ψύξη κλπ θα ξεπεράσει το 50%. Αυτό σε συνδυασμό με τη σωστή ενεργειακή συμπεριφορά του πολίτη και την ικανοποίηση των βιομηχανικών αναγκών από πετρέλαιο,φυσικό αέριο, λιγνίτη κλπ αρκεί για να εξισσοροπηθεί το ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Κανένας δεν είπε ότι οι ΑΠΕ μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν εργοστάσια μπορούν όμως να βοηθήσουν τις εποχές που έχουμε το μεγαλύτερο ενεργειακό έλλειμά (Ιούνιο- Ιούλιο μεσημεριανές ώρες και όχι το βράδυ...). Ορθώς αυξάνονται οι τιμές της ΔΕΗ γιατί επιτέλους πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει". Ίσως με τον τρόπο αυτό, όλοι εκείνοι που αγοράζουν κινέζικα ενεργοβόρα κλιματιστικά επειδή είναι φθηνά να το ξανασκεφτούν όταν απαιτούν θερμοκρασία δωματίου 23 βαθμούς το καλοκαίρι και 28 το χειμώνα...

 19. Basil avatar
  Basil 15/06/2008 13:03:25

  Πάντως, εκτός από τις παραμέτρους που δίνουν οι ηλεκτρολόγος και Θεσσαλός ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η ανάπτυξη (εντός ή εκτός εισαγωγικών) που δίνει η ενασχόληση με αυτές τις τεχνολογίες. Αυτό είναι θετικό επειδή σε βγάζει από την αντίληψη του χρήστη και την λογική του plug and play, την λογική της διαχείρησης και κατασκευάζεις τουλάχιστο κάτι.

  http://news.pathfinder.gr/finance/business/463174.html

 20. ηλεκτρολόγος avatar
  ηλεκτρολόγος 15/06/2008 13:09:16

  Οι ΑΠΕ δε βοηθούν το μεσημέρι εκτός από τα Φ/Β αλλά και πάλι δε μπορείς να στηριχτείς στις ΑΠΕ. Αν μια μέρα δε φυσάει και δεν έχεις εφεδρεία τότε black-out? Οι ΑΠΕ μπορούν απλά να εξοικονομούν καύσιμα και ρύπους οπότε είναι απαραίτητες, αλλά μέχρι εκεί. Δε στηρίζεσαι σε καμία περίπτωση σε αυτές. Συμφωνώ απόλυτα στην εξοικονόμηση, αν και το 50% είναι υπερβολή. Πάντως σε κλιματισμό, συσκεύες και φωτισμό (δημόσιο ή μη) χωράει τεράστια εξοικονόμηση. Κι επειδή αυτή δίνει καθαρό όφελος στη χώρα και το περιβάλλον πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή.

  Όσο για τα τιμολόγια κι εγώ πιστεύω ότι το ρεύμα πρέπει να ακριβύνει αρκετά ώστε να σκεφτόμαστε όταν καταναλώνουμε. Να αλλάξουμε λάμπες κι όχι να βασιστούμε στο φτηνό ρεύμα καταστρέφοντας το περιβάλλον επειδή σκεφτόμαστε μερικά euro. Όσο το ρεύμα είναι φτηνό, δεν έχεις λόγο να σκεφτείς πόσο καταναλώνεις. Όταν ακριβύνει να δείτε που όλοι θα χρησιμοποιούν σωστά το A/C, θα αλλάξουν όλοι λάμπες, θα κλείνουν συσκευές, θα βάλουν ηλιακό. Όσο κάνεις 15 χρόνια να αποσβέσεις τον ηλιακό (λόγω φτηνής ενέργειας) γιατί να βάλεις?

 21. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/06/2008 01:42:27

  πες τα ηλεκτρολόγε γιατί έχει μαλιάσει η γλώσσα μου. Οι ΑΠΕ δεν έιναι ούτε για ισχύ βάσης, ούτε για ισχύ αιχμής. Είναι βιοτεχνία επιδοτήσεων και μιζών, που κατα σύμπτωση προϋποθέτει περίπου τσαμπα γη.

  Όσο για τα αποβλητα των πυρηνικών, δυσάρεστα, επικίνδυνα κλπ, θα τα παίρνει αυτός που προμηθέυει το κάυσιμο, πακέτο.

  Το φυσικό αέριο είναι εφήμερο καύσιμο. Καλό για ισχύ αιχμής σε αστικά κέντρα με περιβαλλοντολογικές ανάγκες. Καλό για πρώτη ύλη σε πλαστικά. Κακό για ισχύ βάσης.

  Η ιστορία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επαναλαμβάνεται και δεν έχει υπάρξει τεχνολογική μεταβολή μεταξυ 1979 και τώρα, με εξάιρεση τα συστήματα ελέγχου των πυρηνικών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.