14/11/2008 14:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουν χάσει κάθε μέτρο

Ο Πρόεδρος της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Μηλιάκος, κλήθηκε  στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της, για την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας στην Γαλλική Groupama. Για να υποστηρίξει, λοιπόν, την απόφασή του, ο γνωστός πρωθυπουργικός κουμπάρος, ανέπτυξε δύο επιχειρήματα :

Πρώτον, παρουσίασε την προς πώληση, ΑΤΕ Ασφαλιστική σε μαύρα χάλια. «Τον τελευταίο καιρό γίνονται συνεχείς αναφορές σε «κερδοφόρα» εταιρεία, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.». «Η Ασφαλιστική κατέχει μόλις την 8η θέση στις Γενικές Ασφαλίσεις και επίσης, μόλις την 8η θέση στις Ασφαλίσεις Ζωής. Ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα συρρικνωθεί και άλλο το μερίδιό της....».

Δεύτερον, έπλεξε το εγκώμιο της αγοράστριας γαλλικής εταιρείας. «Η GROUPAMA είναι εξειδικευμένη ασφαλιστική εταιρεία και δη συνεταιριστικού χαρακτήρα, που σημαίνει ότι έχει εμπειρία.....αξιολογείται με Α+....».

Στη συνέχεια ο κ. Μηλιάκος τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για το τίμημα, συνεχίζονται.

Μα καλά, με τι επιχειρήματα ο εν λόγω κύριος θα επιδιώξει μεγαλύτερο τίμημα από τον αντισυμβαλλόμενο, όταν οι θέσεις που πήρε δημόσια - από το βήμα της Βουλής - είναι τέτοιες που θα τις ζήλευε ακόμα κι ο επικεφαλής της Groupama ; «Είσαστε μεγάλοι και οι πρώτοι, σας πουλάω μια εταιρεία χάλια»

Ο χώρος και τα πρόσωπα της Ν.Δ του κ. Καραμανλή έχουν χάσει κάθε μέτρο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 14/11/2008 14:33:00

  Οι τράπεζες πουλάνε τις ασφαλιστικές τους επειδή τους το επιβάλλει η Συνθήκη της Βασιλείας ΙΙ.

 2. Καπσουλης avatar
  Καπσουλης 14/11/2008 14:35:58

  Ασχετο αλλα το εγκλημαπου γινεται στην Γαζα συνεχιζεται.Την ημερα των αμερικανικων εκλιγων το Ισραηλ παραβιασε μια συνθηκη ανακωχης και απο ελικοπτερα σκοτωσε 6 παλαιστινιους.
  Η χαμας απαντησε την επομενη μερα με τις γνωστες στρακαστρουκες.
  Κανενας δεν σχολιασε την παραβιαση της ανακωχης απο το Ισραηλ το οποιο εκλεισε και την διελευση πετρελαιου προς τον μοναδικο σταθμο ηλεκτρικης ενεργειας με αποτελεσμα η Γαζα να βυθισθει σε μπλακαουτ.Τροφιμα δεν υπαρχουν, φαρμακα δεν υπαρχουν ρευμα δεν υπαρχει και ο διαμεσολαβητης Μπλαιρ ποιει την νησσαν.Οδηγουν ενα ολοκληρο λαο στην μαζικη τρελλα.Και αυτο επειδη αισθανονται και ειναι παντοδυναμοι.

 3. NΡ avatar
  14/11/2008 14:37:26

  Καμιά Βασιλεία και κανένας ...βασιλιάς δεν επιβάλλει την πώληση των ασφαλιστικών. Ο Μηλιάκος την πουλάει για να καλύψει κεφαλαιακά την Τράπεζα και να κλέισει τις τρύπες που άνοιξαν οι ζημιές απο τα δομημένα ομόλογα που αγόρασε 2005-2006.
  ΄Ολα τάλλα είναι παραμύθια...

 4. τιραμολα avatar
  τιραμολα 14/11/2008 14:56:45

  Εχει κατι κουμπαρους ο Καραμανλης...αλλο πραγμα.
  Τον υποχρεωνει η Βασιλεια ΙΙ?
  Τα δομημενα που αγορασε μηπως τον υποχρεωνε η Βασιλεια ΙΙΙ?
  ...........

 5. Lara avatar
  Lara 14/11/2008 15:35:01

  O Nick πολυ σωστος

 6. vromopasokos avatar
  vromopasokos 14/11/2008 16:12:16

  Μάλλον κάτι παραπάνω ξέρει ο Τιραμόλα...

 7. Η ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ avatar
  Η ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ 14/11/2008 17:17:50

  Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ !...

  Σε μια καθαρή προσπάθεια απαξίωσης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, ο Πρόεδρός της κ. Δ. Μηλιάκος είπε, μεταξύ άλλων και τα εξής τρομερά, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής :
  ΜΗΛΙΑΚΟΣ, (Εισαγωγική ομιλία) : «…Τον τελευταίο καιρό γίνονται συνεχείς αναφορές σε « κερδοφόρα» εταιρεία, ( Σ.Σ. εννοεί την ΑΤΕ Ασφαλιστική), που δεν έχουν καμία σχέση µε την πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. Καταθέτω στην Επιτροπή σας πίνακες µε τις εισροές και εκροές της τράπεζας, σε σχέση µε την Ασφαλιστική. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά, για να προσδιοριστεί η καθαρή παρούσα αξία σε σχέση µε µία αντίστοιχη εναλλακτική τοποθέτηση…».
  Και πιο κάτω :
  «…Με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2008 η Ασφαλιστική κατέχει μόλις την 8η θέση στις Γενικές Ασφαλίσεις και επίσης, μόλις την 8η θέση στις Ασφαλίσεις Ζωής. Αυτή την Ασφαλιστι-κή θέλουν οι 36.400 περίπου μικρομέτοχοί της, οι οποίοι επί πολλά χρόνια δεν λαμβάνουν μέρισμα και οι 88.000 μέτοχοι της Αγροτικής Τράπεζας; Ποιος διασφαλίζει ότι δεν θα συρρικνωθεί και άλλο το μερίδιό της όταν καλείται να αντιμετωπίσει…». (Σ.Σ. Τα Πρακτικά σταματούν σ' αυτό το σημείο…).
  Και παρακάτω :
  «…Ελέχθη ότι πρόκειται περί κερδοφόρου εταιρείας από την ίδρυσή της µέχρι σήµερα. Μάλιστα αναφέρθη ότι έχει 125 εκατ. € κέρδη και πωλείται. Ερχόµενος εδώ, στην λεωφόρο Συγγρού είδα αφίσες που έλεγαν γιατί πωλείται η Αγροτική Ασφαλιστική που είναι κερδοφόρα. Ανέφερα ότι οι ζηµιές την διετία του 2002 -03 ήταν 62 εκατοµµύρια. Επανήλθε στην οργανική κερδοφορία η ασφαλιστική. Θα ήθελα όµως να κάνω µια αναδροµή σε όλα αυτά, τα περί κερδοφορίας, από ιδρύσεως µέχρι σήµερα. Υπήρχαν τυπικά κέρδη, γιατί υπήρχαν ασφάλιστρα 60 εκατοµµυρίων ευρώ τα οποία τα πλήρωνε η Τράπεζα για λογαριασµό των πελατών της και τα οποία ουδέποτε εισέπραξε η Τράπεζα…».
  Η επιχειρηματολογία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών :

  ΚΟΥΣΕΛΑΣ : «…Από τα στοιχεία των Ισολογισµών τεκµαίρεται αβίαστα ότι η εταιρία, από της ιδρύσεως της το 1980 µέχρι σήµερα, είναι κερδοφόρα, µε εξαίρεση την περίοδο της συγχώνευσης µε την ΑΑΕΖΥ, όπου η διαγραφή µετοχικού κεφαλαίου της ΑΑΕΖΥ από την ΑΕΕΓΑ πέρασε στο αποτέλεσµα χρήσης, γι' αυτό και παρουσιάστηκε η ζηµιά η οποία εξαλείφθηκε πλήρως, όπως φαίνεται από τα δικά σας στοιχεία, στις δύο επόµενες χρήσεις. Η ερώτηση είναι πού βρήκατε τα 96 εκατ. ευρώ µε βάση τα οποία δυσφηµίζεται κυριολεκτικά η Εταιρία. της οποίας τυγχάνεται Πρόεδρος; Σηµειώνω ότι η Εταιρεία είναι εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο, µε ό,τι µπορεί να σηµαίνει αυτό σε βάρος της εταιρίας. Γιατί, λοιπόν, τροφοδοτείτε τους Υπουργούς µια τέτοια στοιχεία, µε αποτέλεσμα να πλανάται η Βουλή και ο ελληνικός λαός ;…».

  ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : «…Κύριε Διοικητά, άκουσα µε έκπληξη και θα ήθελα να το διευκρινίσετε, την αξιολόγησή σας για την εταιρεία, ότι δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται από το Σωµατείο, τους εργαζόµενους, αλλά και από τους εκπροσώπους των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, ότι είναι µια εταιρεία, η οποία είναι περίπου στο χείλος του γκρεµού και µαζί της θα παρασύρει και την ΑγροτικήΤράπεζα και ότι αν δεν την πουλήσετε, τότε τα δεινά και για τους ασφαλισµένoυς θα είναι πολλά. Νοµίζω ότι αυτό δεν στέκει και πρέπει να το διευκρινίσετε, γιατί δεν ευνοεί και τη δική σας στρατηγική. Διαπραγµατεύεστε την πώλησή της - αυτές οι συνεδριάσεις, όπως ξέρετε, είναι δηµόσιες - και όπως αντιλαµβάνεστε µε αυτούς τους οποίους διαπραγµατεύεστε, δεν βοηθάτε έτσι όπως αξιολογείτε την εταιρεία…».

  Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι έκανε στη Βουλή ο μεγάλος manager, την ώρα που διαπραγματεύεται την πώληση της Ασφαλιστικής ?... Δικαιολόγησε το ευτελές τίμημα, που ετοιμάζεται να δεχθεί !...

  http://www.seate.gr/paratakseis/disye/ntoyntoyka_new_page_1.htm

 8. Τσε avatar
  Τσε 14/11/2008 19:09:39

  αυτόν τον γελοίο κουμπάρο πρέπει να τον χώσουν φυλακή...

 9. Nick avatar
  Nick 14/11/2008 21:22:54

  Η Βασιλεία ΙΙ την οποία όλες οι τράπεζες παγκοσμίως είναι υποχρεωμένες να υιοθετήσουν υποχρεώνουν και τις ελληνικές τράπεζες να λάβουν μέτρα για τις ασφαλιστικές τους εταιρίες. Η υποχρεωτική μεγάλη δέσμευση κεφαλαίων ώστε να μπορεί να συνεχίσει την παραγωγική της δραστηριότητα (αύξηση ασφαλίστρων) υποχρεώνει τις τράπεζες να υποχρεώνονται σε λύσεις ανάλογα με την στρατηγική ή την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών τους θυγατρικών.

  Η διατήρηση ασφαλιστικής εταιρίας από τράπεζα αποτελεί μια δαπανηρή για τα κεφάλαια διαδικασία ενώ ταυτόχρονα το προσδωκόμενο κέρδος είναι περιορισμένο.

  stocks.pathfinder.gr/news/638099.html

  Τελικά κάποιοι συνδικαλιστές με γαλάζιους, πράσινους, κόκκινους και ρόζ κόκκους με το που βλέπουν ότι χάνουν εξουσίες αφρίζουν.

 10. Lara avatar
  Lara 14/11/2008 21:35:32

  Ναι! οι Τραπεζες ασφαλιζουν κεφαλαιο ενω το ρισκο αναθετουν σε καποια ασφαλιστικη, που ειναι επικαλυμμενη με καποια Rückversicherung στα νωτα.

 11. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 14/11/2008 21:51:27

  Κατά τη γνώμη μου οι κρατικές ασφαλιστικές δεν έπρεπε και δεν πρέπει να πουληθούν στο σύνολό τους. Όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο καιρό θα μας υποχρεώσουν να κάνουμε ιδιωτικές ασφάλειες σύνταξης διότι τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία δε θα μπορούν να δώσουν περισσότερα από μια σύνταξη πείνας. Απαιτείται λοιπόν μια ισχυρή ασφαλιστική εταιρία που θα ελέγχεται από Έλληνες. Επειδή δε οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αποδειχτεί μακρυχέρηδες θα έπρεπε αυτή η ασφαλιστική εταιρία να ανήκει στο κράτος και παράλληλα να υπάρχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές για να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Ελπίζω να το καταλάβουν αυτό και να κρατήσουν μια ισχυρή εταιρία με εξαγορά από τράπεζα. Ήδη έχουν φύγει ο Φοίνιξ και φεύγει και η Αγροτική. Τουλάχιστον ας μείνει η Εθνική ασφαλιστική στο κράτος.

 12. Nick avatar
  Nick 14/11/2008 23:42:40

  Αν ο Φοίνικας δεν λεηλατόνταν από τους διάφορους γαλαζο-πράσινους φρουρούς, σίγουρα θα ήταν ο leader των Βαλκανίων.

  Γιατί είχαν μυαλά μέσα σε αυτή την εταιρεία και τη πέταξαν στα Τάρταρα.

 13. vromopasokos avatar
  vromopasokos 15/11/2008 09:21:57

  Ακόμα κι αν δεχτεί κάποιος να συζητήσει τη σκοπιμότητα χωρισμού Τράπεζας - Ασφαλιστικής, παραμένει μια βασική αλήθεια. ΑΛΛΟ ΠΟΥΛΗΜΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ μέσω της δημόσιας και συνεχούς απαξίωσης του προϊόντος που πουλάει κάποιος...
  Αυτό λέγεται ΑΠΙΣΤΙΑ λη κάνω λάθος;

 14. Χ avatar
  Χ 15/11/2008 13:06:30

  Μά, ἄν ὁ ἄνθρωπος λαμβάνει άμοιβὴ κάτω ἀπὸ τὸ τραπέζι ἀπὸ τὸν ἀγοραστή, εἶναι πολὺ φυσικὸ νὰ ὑποτιμᾶ σκοπίμως τὴν ἀξία τῆς ἑταιρείας. Μἠπως δικιά του εἶναι;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.