#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/12/2011 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουν τρελαθεί τελείως; Έρχονται κι άλλα μέτρα!Έχουμε πάθει βέρτιγκο. Ποια μέτρα θα ισχύσουν, πότε και για ποιους; Πριν καλά - καλά ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα των 3 δις ευρώ του προϋπολογισμού του 2011, θα πρέπει να ανακοινωθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και παρεμβάσεις που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο αλλά που ποτέ δεν εξειδικεύτηκαν. Άλλα σίγουρα 4-5 δις ευρώ θα πρέπει να τα υπολογίσουμε. Κι ενώ πιστεύαμε ότι καθαρίσαμε, αυτά που ακούμε για συμφωνία των Βρυξελλών, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, έλλειμμα 0,5% το χρόνο κλπ, να είστε ότι θα συνοδεύονται με νέα μέτρα ύψους 6 δις ευρώ.

Δηλαδή καμιά 15αριά δις ευρώ θα πρέπει η κυβέρνηση Παπαδήμου(;) να δεσμευτεί ότι θα λάβει μέχρι το 2015, ενώ αν δεν πάνε όλα κατ’ ευχήν θα πρέπει να γίνουν και διορθωτικές κινήσεις!.

Έχουμε τρελαθεί τελείως; Σε τρία – τέσσερα χρόνια θα γίνουν όλα αυτά σε μια ελληνική κοινωνία που ήδη βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο;

Η… ικανοποιητική συμφωνία που μας είπε ο κ. Παπαδήμος κρύβει μέτρα 6 δις ευρώ τουλάχιστον. Κι αυτό διότι ο χρυσός κανόνας για έλλειμμα μόνο έως 0,5% κάθε χρόνο θα ισχύσει για την Ελλάδα από το 2016. Μετά από μια τριετία προσαρμογής δηλαδή η χώρα θα πρέπει να έχει φτάσει σε σημείο ώστε να μπορεί να μιλά για διαρθρωτικό έλλειμμα 0,5%. Μάλιστα, οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να ενταχθούν και στο ελληνικό Σύνταγμα, δηλαδή να γίνουν νόμος του κράτους.

Κι αν αναρωτιέστε τι είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα, λέμε ότι πρόκειται για το μέγεθος που μετρά τα έσοδα και τα έξοδα μιας χώρας. Τι μπαίνει, τι βγαίνει και τι μένει στα κρατικά ταμεία. Με όσα έσοδα έχει λοιπόν η Ελλάδα κάθε χρόνο θα πρέπει να τα βγάζει πέρα, αν δεν το κάνει και ξεπερνά το 0,5% τότε έρχονται οι αυστηρές κυρώσεις.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των θυσιών θα πρέπει να δει τα εξής:
Το Μεσοπρόθεσμο για φέτος υπολογίζει έλλειμμα γενικής  κυβέρνησης 19,683 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ υπολογίζει το «διαρθρωτικό έλλειμμα» σε 15,387 δισ. (δηλαδή 6,76% του ΑΕΠ). Αντίστοιχα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις υπολογίζει το «κυκλικά σταθμισμένο έλλειμμα» σε 9,361 δισ. ευρώ (ή 4,3% του ΑΕΠ).

Ετσι, το 2015 το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα είναι αντίστοιχα 9,623 δισ. (ή 4,2% του ΑΕΠ που υπολογίζεται σε 227,5 δισ. για τότε στο Μεσοπρόθεσμο). Αντιστοίχως όμως και το ΔΝΤ υπολογίζει πως το «διαρθρωτικό έλλειμμα» θα φτάνει σε 4,756 δισ. ευρώ (ή 2,09% του ΑΕΠ), προσεγγίζοντας αισθητά το στόχο του 0,5% του ΑΕΠ που θέτει ο κανόνας.

Για το 2016 όμως, οπότε θεωρητικά θα έχουν εκπνεύσει  τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί και πάλι στα 6,753 δισ. ευρώ (δηλ. περίπου 3% του ΑΕΠ) ενώ ο «κανόνας» θα απαιτεί να μην ξεπερνά τα 1,1 δισ. ευρώ το πολύ –και εφόσον ως τότε η χώρα γνωρίζει ρυθμούς Ανάπτυξης με ρυθμούς 2%-3% ετησίως.

Αρα θα έχουμε μαύρη τρύπα κοντά στα 6 δις ευρώ που για να καλυφθεί είτε κάθε χρόνο θα λαμβάνονται μέτρα και θα υλοποιούνται είτε εκείνη τη χρονιά, μόλις λήξει το Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι είσπραξης εσόδων ή μείωσης εξόδων.

Εάν δεν καλυφθούν με άλλον τρόπο τα βάρη αυτά, τότε θα ληφθούν  «αυτόματα μέτρα» μείωσης του  ελλείμματος, όπως προβλέπει ο νέος δημοσιονομικός κανόνας. Ο οποίος προβλέπει ακόμη και αποβολή της χώρας από το ευρώ.

Είπατε τίποτε; Η ικανοποιητική συμφωνία των Βρυξελλών είναι θηλιά στο λαιμό της χώρας ή καλύτερα, η θηλιά υπήρχε μέχρι στιγμής απλά μπήκε από κάτω από τον υποψήφιο να αυτοκτονήσει ένα σκαμνάκι.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια των Μερκοζύ να δώσουν μια κλωτσιά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 10/12/2011 20:56:29

  Σύμφωνοι, υπάρχει ένα 30-40% που έχει ακόμα απόθεμα αδήλωτου χρήματος.

  Το υπόλοιπο όμως 60-70%, που άλλοι ήδη πεινάνε, στην κυριολεξία, άλλοι χρωστάνε τα άντερά τους στα διάφορα τραπεζομάγαζα των διαπλεκομένων νταβατζήδων και άλλοι είναι μισός μήνας μπαίνει, ολόκληρος βγαίνει, τι φταίνε;

  Ο πολύς κύριος Παπαδήμος να πάει με τους γερμανούς σοφούς να βρει ποιοι έχουν απόθεμα μη δηλωθέντος χρήματος και να τους τα πάρουν.
  Σε αντίθετη περίπτωση, εάν οι γερμανοί θέλουν να επαναφέρουν το μέτρο της συλλογικής ευθύνης εν έτει 2011, να βγουν και να το πουν τουλάχιστον.

  Ξέρετε έλληνες καμμιά δεκαριά χιλιάδες συμπατριώτες σας μας έφαγαν κάποια δις (λέμε τώρα γιατί τα έχουν πάρει πίσω τρίδιπλα), γι'αυτό θα την πληρώστε όλοι.

  Τουλάχιστον το '41 είχαν τον αντρισμό να το λένε. Μας σκοτώσατε έναν στρατιώτη, θα σας σκοτώσουμε όλο το χωριό.
  Βάρβαρα αλλά ξεκάθαρα πράγματα. Ξέραμε τουλάχιστον ρε παιδί μου ότι είχαμε να κάνουμε με κτήνη...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Απορία 10/12/2011 21:30:53

   γιατί, τους είδες νάχουν καμιά ντροπή όταν ήταν να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία;

 2. KOKKINOS ANEMOS avatar
  KOKKINOS ANEMOS 10/12/2011 20:57:43

  Το δίλημμα!!!
  http://redwildwind.blogspot.com/2011/12/blog-post_114.html

 3. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 10/12/2011 21:09:11

  Το λέω απ'τον Μάϊο... αν η σύνταξή μου (ΝΑΤ) δεν φτάσει στο 1/3 όσων έπαιρνα πριν 6 μήνες, ΔΕΝ πρόκειαι να ησυχάσουν...

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 10/12/2011 21:18:16

  Οι πατρονες της πολιτικης ξεσπαθωνουν !Η αλλαφουζιαδα του Alexis μετα τον μαθουσαλα Μητσοτακη ξεθαψε το ζομπι Στεφανοπουλο με δηλωσεις για διασωση της Ελλαδας με τον Παπαδημιο !Δεν παμε καλα πανε φυρι -φυρι να γινει Καμπουλ η Ελλαδα απο την αγανακτηση του κοσμου που βλεπει οτι πανε στον βροντο οι θυσιες του !Θα μου πειτε τι αναγκη εχει ο Στεφανοπουλος και ο καθε περαστικος πολιτικος του τυπου του .Εκανε τα παιχνιδικια του με τη ΔΗΑΝΑ νοικιασε και τα ακινητα σε διαχειριστες κουλοχεριδων στην Πατρα εκανε την μπαζα του και τωρα το παιζει τιμητης και πατριδοκαπηλος !Δεν τον νοιαζει που κυβερνα η ΠΑΣΟΚΟΛΑΜΟΓΙΑ του κερατα τον νοιαζει να μεινει ο Παπαδημιος δοτος Πρωθυπουργος για να μην μας κανουν ντα οι δανειστες και η βουληση του λαου ας παει να χαθει !Βρε για κοιτα κατι δημοκρατες πολιτικους που εχουμε !Δεν κοιτανε να περιορισουν τα ευρωπουλα που εισρεουν στις τσεπες τους με συνταξεις και προνομια με τα λεφτα των φορολογουμενων τοσο αυτος ως πρωην Προεδρος οσο και ο νυν εθνικος δανειστης Παπουλιας αλλα κοιτανε πως θα εξασφαλισουν την συνεχεια καταβολης των παχυλων απολαβων τους !

 5. Jimakos avatar
  Jimakos 10/12/2011 21:28:38

  Δεν ειναι νέα μέτρα, τα είχε στο μυαλό του ο Βενιζέλος από παλιά. Ολο παραπληροφόρηση είσαστε...

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ Jimakos 11/12/2011 00:29:38

   Έτσι είναι ...και ο Γαπ μαζί με τον Παπακωνσταντίνου και την Αννούλα πρόβαλαν βέτο για να μην εφαρμοστούν , ενώ ο Παπαδήμος του έδωσε το πράσινο φως............

 6. Απορία avatar
  Απορία 10/12/2011 23:10:07

  Κατά τους γερμανούς, ό,τι είναι προτεσταντικά ηθικό είναι και δίκαιο...

 7. teos avatar
  teos 11/12/2011 00:00:39

  Η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ωστε να πεσει η ανεργία και να αρχισει η εισροή φόρων και εισφορών ξανά στα ταμεία. Θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει πλέον μόνο ο ιδιωτικός τομέας, για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς ακόμα και σημερα η ίδρυση μιας επιχείρησης παίρνει ενάμιση μήνα, αποδυκνύεται μεγαλο φιασκο ολες οι αλλαγες που υποτιθεται εκανε ο ΓΑΠ, οι ουρες στο ΙΚΑ παραμενουν το ιδιο και στην εφορία, η γραφειοκρατία ειναι ακόμα χειρότερη από πριν, η διαφθορά το ιδιο. Ο δημόσιος τομέας βυθίζεται και παρασέρνει μαζί του και τον ιδιωτικό, ο λόγος είναι οτι ο δημόσιος τομέας αρνείτα να αλλάξει να βοήθησει τον ιδιωτικό και την επιχειρηματικότηα οπως σε ολες τις αναπτυγμενες χώρες, οι επιχειρήσει είτε κλείνουν είτε μεταναστεύουν. Η καταστροφή που ζούμε οφείλεται στο οτι κανεις δεν καταφερε να αγγίξει το δημόσιο, πρωτίστως η αλλαγή που επρεπε να γινει ήτανε θεσμική, οι υπάλληλοι ανθρωποι ειναι και αυτοί δεν φταίνε. Σφραγίδα τους δώσανε να χτυπάνε ετσι κάνουν, μεγάλοι απόντες είναι οι νομοθέτες που αδυνατούν να καταργήσουν την πολυνομια και την σχετιζόμενη ατιμωρησία και ασυδοσία.

 8. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 11/12/2011 00:09:12

  Πάρτε το χαμπάρι όσο δεν στριμώχνουμε εμείς τους φοροφυγάδες είτε είναι καταστηματάρχες είτε γιατροί είτε δικηγόροι αύτοι δεν πρόκειτε να ασχοληθούν μόνο διαπιστώσεις θα κάνουν και θα μαδάνε το λαουτζίκο με φόρους και χαράτσια.

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ Πηνελόπη 11/12/2011 00:32:47

   Μήπως να αρχίσουμε και τις καταγγελίες στον τετραψήφιο αριθμό ?

 9. dimis avatar
  dimis 11/12/2011 01:10:19

  teos ακόμη τα ίδια?Αυτά τα λέει ο Λοβέρδος ,ο Πάγκαλος και εσύ.Αει παράτα μας .
  Όλοι οι έλληνες πεινάνε και οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι.
  Το διαίρει και βασίλευε είναι παλιά σάπια ιστορία

  • καθηγητής avatar
   καθηγητής @ dimis 11/12/2011 02:34:48

   Νομίζω ότι πολύ σωστά επισήμανε ότι δεν φταίνε οι άνθρωποι (ΔΥ) αλλά το σύστημα, δηλαδή η πολυνομία και γραφειοκρατία.

 10. φωνη avatar
  φωνη 11/12/2011 02:00:09

  Θα κάνουμε αγώνα ταχύτητας και αντοχής ταυτόχρονα για το χρυσό κανόνα;

 11. pretorian215 avatar
  pretorian215 11/12/2011 14:41:29

  ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. ΠΕΡΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ Ι ΠΟΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ?

 12. Vtheod avatar
  Vtheod 11/12/2011 19:36:02

  Το 11012 το θυμάστε για να καταγγείλετε τους φοροφυγάδες?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.