29/09/2009 18:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουν πραγματικά μέλλον τα ευρωπαϊκά Πειρατικά Κόμματα;Στη Γερμανία, το κόμμα των Πειρατών έλαβε το 2% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής. Στη Γαλλία, τα αντίπαλα κινήματα ενώθηκαν και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένας υποψήφιός τους με επικυρωμένη εξουσία από αυτά. Και στη Σουηδία οι πειρατές έχουν ήδη τον ευρωβουλευτή τους. Μήπως όμως, η πολιτικοποίηση των οπαδών ενός διαδικτύου χωρίς περιορισμούς, είναι επικίνδυνη και μπορεί να χάσουν ένα μέρος των ιδανικών τους;

1. Εκλογική Επανάσταση στη Γερμανία

Αυτή είναι μία από τις εκπλήξεις των γερμανικών εκλογών της Κυριακής. Λιγότερο εντυπωσιακή από το ιστορικά χαμηλό ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών βέβαια, αλλά όμως έκπληξη: το κόμμα των Πειρατών έλαβε το 2% των ψήφων. Ποσοστό που δεν είναι αρκετό για να καταλάβουν έδρα στο κοινοβούλιο, ωστόσο αρκετό για να στείλουν ένα μήνυμα.

Το κίνημα αυτό δεν έλαβε παρά το 0,9% των ψήφων στις ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά, όμως άγγιξε ακόμη και το 3% σε ορισμένες μεγάλες πόλεις. Μάλιστα προσέλκυσε τους νέους ψηφοφόρους, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα λάμβανε το 13% των ψήφων από αυτούς που ψήφιζαν για πρώτη φορά.

"Οι Πειρατές θα πρέπει να ευγνωμονούν το CDU" εξηγεί το Spiegel. Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού για τους δικτυωμένους υπολογιστές. Και στο όνομα της μάχης εναντίον της παιδοφιλίας ο υπουργός επί των Κοινωνικών Θεμάτων συνέταξε μία λίστα απαγορευμένων ιστοσελίδων. Δύο απειλές, σύμφωνα με τους Πειρατές, για την ελευθερία των φίλων του διαδικτύου.

2. Ενοποίηση στη Γαλλία

Στη Γαλλία, η κατάσταση αρχίζει και ξεκαθαρίζει. Την Πέμπτη το γαλλικό Πειρατικό κόμμα ανακοίνωσε τη διάλυσή του, μερικούς μήνες με τη δημιουργία του από ένα φοιτητή ηλεκτρονικών επιστημών. Αυτός ο μικρός σχηματισμός κάλεσε τα 60 μέλη του να επανενταχθούν στο Κόμμα των Πειρατών, αφού πρώτα το ίδιο συμφιλιώθηκε με τους διαφωνούντες του Κόμματος Πειρατών Κανάλι Ιστορικό.

Όπως και στη Γερμανία, οι γάλλοι πειρατές αποφάσισαν να βγουν από την εικονική πραγματικότητα και να μπουν στην πολιτική. Στις 20 Σεπτεμβρίου ένας 23χρονος φοιτητής της Πληροφορικής πήρε ποσοστό 2,1% στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών της Yvelines. Ο στόχος τώρα: οι περιφερειακές του 2010.

Παράλληλα, όπως και στη Γερμανία, η κυβέρνηση παρέχει πολλά επιχειρήματα για την προεκλογική εκστρατεία. Οι νόμοι για το διαδίκτυο από τη μία, αλλά και ο νόμος Loppsi από την άλλη για την εσωτερική ασφάλεια, μέσω των οποίων ενισχύεται η παρακολούθηση του διαδικτύου. Μην ξεχνάμε και την δυσπιστία αρκετών πολιτικών προς το ιντερνετ...

3. Ένας ευρωβουλευτής από τη Σουηδία


Οι γερμανοί και γάλλοι Πειρατές έχουν ένα μοντέλο: το σουηδικό κόμμα πειρατών. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου έλαβε το 7% των ψήφων και κατάφερε να στείλει τον πρόεδρό του, Christian Engström, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επιτυχία του συνοδεύθηκε από αυτή της ιστοσελίδας Pirate Bay (πειρατικός κόλπος), ένας παγκόσμιος ιστός για την ανταλλαγή αρχείων. Τώρα αντανακλά την ανησυχία των χρηστών του Διαδικτύου: ύστερα από χρόνια σχετικής ανοχής, οι δημιουργοί του Pirate Bay έχουν καταδικαστεί, η ιστοσελίδα πωλήθηκε και η Σουηδία έχει επίσης υιοθετήσει έναν αντι-πειρατικό νόμο.

Το φαινόμενο είναι σημαντικό, αλλά για να προσελκύσουν εκ των προτέρων ψηφοφόρους και να φανούν ως ένα πραγματικό πολιτικό κόμμα, θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να κάνουν επιλογές. Με το ρίσκο βέβαια, να μετατραπούν σε ένα ακόμη παραδοσιακό πολιτικό κόμμα.

Τελικά οι χρήστες του διαδικτύου έχουν ανάγκη από το δικό τους πολιτικό κόμμα; Η ομάδα "La Quadrature du Net", που αντιτίθεται έντονα στο νόμο Hadopi για τον έλεγχο του διαδικτύου, δεν το πιστεύει αυτό. " Το ζήτημα των ατομικών ελευθεριών στο ψηφιακό περιβάλλον διαπερνά όλα τα κόμματα" μας εξηγεί ο εκπρόσωπος της ομάδας, Jérémie Zimmermann.

Άλλο ερώτημα: η πειρατεία είναι δεξιών ή αριστερών πεποιθήσεων; "Δεν βρισκόμαστε ούτε στα δεξιά ούτε στα αριστερά" μας διαβεβαίωσε ο δημιουργός του γαλλικού Κόμματος των Πειρατών.
Στο ευρωκοινοβούλιο, ο σουηδός Christian Engström πάντως, επέλεξε να ενταχθεί στο κόμμα των Πρασίνων.

 Rue89

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 29/09/2009 18:39:52

  Είμαστε λοιπόν μάρτυρες της γέννησης ενός νέου πολιτικού κινήματος ή, απλώς, μιας διαμαρτυρίας ενός μέρους της κοινωνίας που δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα;

  Φαίνεται πως είμαστε κοντά, παραφράζοντας και τον Κλαούζεβιτς, στο να ορίσουμε το διαδίκτυο -πέρα από όλα τα άλλα-, ως τη συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.

  • donaE avatar
   donaE @ Βανζέτι 29/09/2009 19:29:56

   Ωραια η παρατηρηση για τον Κλαουζεβιτς.

 2. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 29/09/2009 21:01:53

  Thanks

 3. kanis avatar
  kanis 29/09/2009 22:22:41

  Υπάρχει κόμμα , που να διαμαρτήρεται για την νομική κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων, που αφορούν ΓΟΝΙΔΙΑ;

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/09/2009 02:45:08

  Κομματίδια γεννημα-θρέμα τής Διάλυσης τής Συλλογικότητας και υπερτίμησης τών λεγομένων γενικώς και αορίστως ΄Ατομικών Δικαιωμάτων΄..
  Τι να τά κάνει τά δήθεν δικαιώματα τό πολυδιασπασμένο ΄Ατομο΄όταν το μονον πού μπορεί να δεί είναι ένα ΄θρυματισμένο΄ειδωλο του κατακερματισμένου Εαυτού του στον Καθρέφτη του?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.