20/10/2009 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουν αντιληφθεί τις... παρενέργειες των βιογραφικών;Αυτή η καινοτομία, που χαϊδεύει αυτιά, ότι όσοι ενδιαφέρονται για μια θέση κρατικού αξιωματούχου, γενικού ή ειδικού γραμματέα, συμβούλου, προέδρου δημόσιου οργανισμού, ίσως και τραπέζης, περιφερειάρχη κ.λπ., μπορούν να υποβάλουν το βιογραφικό τους μετά συστάσεων (και τρέχουν από βουλευτή σε βουλευτή για να τους δώσουν συστατικές επιστολές), όπως ανακοίνωσαν, έμπλεοι χαράς για τη μεγάλη πρωτοβουλία και υποβλήθηκαν ήδη 30.000 βιογραφικά (πάλι καλά που δεν ξεπέρασαν τις 100.000), έχουν αντιληφθεί οι εμπνευστές της σε τι αδιέξοδα και παρενέργειες θα οδηγήσει και τι εμπλοκές πιθανόν να δημιουργήσει που ως συνέπεια θα έχουν να παραμένουν κενές θέσεις κρίσιμες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους;
Αν π.χ. ένας αναρχικός έχει άριστα προσόντα και πετυχημένη διαδρομή σε εργασία και σε εμπειρία, και είναι πρώτος σε όλα, θα τον βάλετε διοικητή της ΕΥΠ;
Αν ένας πατεντάτος χουντικός είναι διάνοια και έχει καλό βιογραφικό θα του εμπιστευθείτε τη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας;
Ή ένας του «Ουράνιου Τόξου» είναι ο καλύτερος όλων των υποψηφίων, θα του αναθέτατε τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών;
Και ποιες θα είναι αυτές οι επιτροπές που θα περάσουν από «ιερά εξέταση» τους ενδιαφερόμενους για ένα κρίσιμο πόστο; Και πώς νομιμοποιούνται;
Ερωτήματα και προβληματισμούς θέτουμε, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα έχουν όλα σκεφθεί και δεν θα αιφνιδιαστούν. Όταν μάλιστα σε μια πολιτική θέση, όπως είναι ο γενικός γραμματέας, ο περιφερειάρχης, ο μετακλητός του Γραφείου Τύπου του υπουργού, ο σύμβουλος, πέραν των προσώπων, αυτό που προέχει είναι η σχέση εμπιστοσύνης. Που αν δεν υπάρχει, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο υπουργός, η κυβέρνηση.
Αυτά γιατί μια εξαγγελία που ήχησε ευχάριστα και είχε θετική ανταπόκριση μπορεί να καταλήξει σε διακωμώδηση...

(Από το ΠΑΡΟΝ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 20/10/2009 08:48:48

  Όταν ο λαϊκισμός περισσεύει, μετεξελίσσεται σε "ηλεκτρονική δημοκρατία". Λες και θα τους έψεγε ποτέ κάποιος αν έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή αν έβαζαν στις εν λόγω θέσεις πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους. Και τελικά αυτό θα κάνουν, απλώς αυτή η επίφαση συμμετοχικής νομιμοποίησης θα απαιτήσει περισσότερο (κρίσιμο και χαμένο) χρόνο.

 2. pennyton avatar
  pennyton 20/10/2009 09:19:58

  Αρχικά με την ιδέα υποβολής βιογραφικών για θέσεις κρατικές εγώ συμφωνώ. Γιατί καλύτερα ήταν πριν με όλους τους πολιτικάντες που πέρνανε θέσεις μόνο και μόνο λόγο 'χρώματος' και όχι βάση προσόντων?
  Το ερώτημα για μένα δεν είναι εκεί. Το ερώτημα είναι αν είναι πραγματικό αυτό ή θεαθήναι και εντυπωσιασμός για μια και καλά ανοιχτή κοινωνία...που στην ουσία παραμένει βαθιά κομματική. Ας κάνουμε ένα βήμα έστω προς τα μπρος επιτέλους...η μη ΄χρωματισμένοι' που τελικά είναι το μισό και βάλε των ελλήνων βαρεθήκαμε πλέον το κομματικό κράτος...φτάνει...

 3. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 20/10/2009 10:13:30

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το ΠΑΡΟΝ άρθρο. Γιατί μέχρι τώρα είχαμε αρχάγγελους στις ΓΓ και δεν το ξέραμε. Η θέση του ΓΓ δεν θα έπρεπε να είναι πολιτική θέση αλλά οργανική και εν πάση Θεού είναι σημειολογικά ένα βήμα πιο μπροστά η προτεινόμενη μέθοδος. Προσωπικά θα έλεγα να χρησιμοποιήσουν εταιρείες ευρέσεως στελεχών αν θέλουν να έχουν μια πιό αξιοκρατική διαλογή. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα, αν γινόταν κάτι τέτοιο, τα διάφορα μέσα θα τους κολλήσουν την ρετσινιά των γκόλντεν μπόις και σε αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους καταξιωμένα και ικανά στελέχη της αγοράς δεν θέλουν να εμπλακούν στην διαδικασία της βρώμας και δυσωδίας.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/10/2009 10:17:18

  Έχω διαβάσει ότι πάγιος πόθος της αριστεράς μετά τον εμφύλιο ήταν να πάρει το δικαιοσύνης το εσωτερικών υποθέσεων ή το δημοσίας [κάπως έτσι].

 5. firfirikos avatar
  firfirikos 20/10/2009 10:33:43

  Ο GAP θεώρησε πως μέσα σε μια νύχτα θα μετασχηματίσει τους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς με ανοιχτές διαδικασίες.
  Θέλω να πιστεύω πως οι προθέσεις του ήταν αγαθές, απλά για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως οι καλές προθέσεις δεν φθάνουν.
  Χρειάζεται, κατά κύριο λόγο, να υπάρχει και αποτελεσματικός έλεγχος της ελληνικής πραγματικότητας.
  Και κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν το διαθέτει ο GAP.
  Τουλάχιστον όσο θα έπρεπε σαν πρωθυπουργός.
  Ο δρόμος για την κόλαση εξάλλου είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

 6. SEN avatar
  SEN 20/10/2009 10:59:21

  Απο πότε στις συνεντέυξεις ρωτάνε τα πολιτικά πιστέυω? Απόρια προς τον αρθρογράφο...

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ SEN 20/10/2009 11:23:41

   Και εγώ έχω αυτή την απορία. Εξάλλου ένας αναρχικός στα πιστεύω δεν σημαίνει ότι είναι προδότης για να μην μπορεί να προσληφθεί στην ΕΥΠ π.χ.
   Ασχέτως φυσικά, του ότι ένας σοβαρός και συνειδητοποιημενος αναρχικός δεν θα έκανε αίτηση για να προσληφθεί σε δημόσιες θέσεις.

 7. Duba Expatriate avatar
  Duba Expatriate 20/10/2009 11:07:50

  @Pikaia Gracilens

  Είναι κατεξοχήν πολιτική θέση αυτή του Γ.Γραμματέα.


  Τόσο γι αεθιμικούς λόγους όσο και για ουσιαστικούς.

  Για αυτό και ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνηση να πληρώνει τις θέσεις με άτομα που η ίδια επιλέγει, όπως και να απολύει ή να διορίζει όποιον εκτιμά ανά πάσα στιγμή.

  Με απλά λόγια ο νόμος ξεχωρίζει τη θέση αυτή από τις λοιπές στα υπυργεία.

  Οργανική θέση είναι ο γενικός διευθυντης του εκάστοτε υπουργείου, λόγου χάρη.

  • Pikaia Gracilens avatar
   Pikaia Gracilens @ Duba Expatriate 20/10/2009 11:51:49

   Ομολογώ πως δεν κατέχω καλά το Ελληνικό σύστημα και ίσως καλύτερα (με κάνει πιό ρομαντικό). Αν κατάλαβα καλά είναι εκ πρωιμίου αδύνατον να υπάρξει αξιοκρατικό κριτήριο επιλογής αφού 1ον είναι πολιτική θέση και 2ον δεν είναι εκλεγμένη από το λαό. Με λίγα λόγια όπως οι επίτροποι της ΕΕ (άλλη πανήγυρις εκεί)

   • ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
    ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ @ Pikaia Gracilens 24/10/2009 00:22:31

    ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΛΑΜΟΓΙΑ!!! ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ!!

 8. arkoudi avatar
  arkoudi 20/10/2009 12:29:54

  Η ασχετοσύνη των περισσοτέρων περισσεύει... Αν όλοι και όλες που έκαναν τα βιογραφικά τους είχαν κάνει το κόπο να διαβάσουν το προεδρικό διάταγμα 63/2005 "περί κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά οργανα" που είναι στην ιστοσελίδα www.opengov.gr θα είχαν καταλάβει ότι οι θέσεις αυτές είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και θέλουν συγκεκριμένα προσόντα κατά περίπτωση τα οποία περιγράφονται (π.χ. οι θέσεις των ειδικών συμβούλων θέλουν διδακτορικό, κ.λ.π.). Πολλοί από αυτούς που έκαναν αιτήσεις για τις θέσεις των Γ.Γ. νομίζουν ότι θα προσληφθούν στο δημόσιο και ρωτάνε αν η προϋπηρεσία stage μετράει!!!!! Και είναι και οι ίδιοι άσχετοι οι οποίοι κάνουν κριτική στην ενέργεια της δημοσιοποίησης των προκηρύξεων. Για μένα το ζήτημα είναι ότι ΑΝ η κυβέρνηση θέλει με αυτό το τρόπο μπορούν να βρουν άτομα τα οποία ΔΕΝ είναι του στενού κομματικού μηχανισμού (ή μπορεί και να μην είναι και καθόλου οργανωμένοι) και έχουν και τα προσόντα. Εννοείται όμως ότι πρέπει να συμφωνούν με τη γενική πολιτική γραμμή. Πως αλλοιώς θα αποδώσουν...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ arkoudi 20/10/2009 13:06:24

   Νομίζω ότι πολύ σοφά έπραξες και έγραψες το "αν" με κεφαλαία.

   Καλώς ή κακώς, απαραίτητη προϋπόθεση για μια εύρυθμη συνεργασία σε ένα υπουργείο είναι να "ταιριάζουν τα χνώτα" του υπουργού με το γενικό γραμματέα, γι' αυτό κατά παράδοση και αυτοί συνήθως άλλαζαν όχι μόνο με αλλαγή κυβέρνησης, αλλά και μετά από μια απλή αλλαγή υπουργού. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα ατομικής ευθύνης του ίδιου του υπουργού να μη διαλέξει ως γενικό γραμματέα έναν σκερβελέ που απλώς είναι έμπιστός του, αλλά κάποιον πραγματικά άξιο. Δε νομίζω όμως ότι χρειάζεται και αυτή η άχρωμη, απολιτίκ διαδικασία, γιατί αν η επιλογή δεν τελεί υπό τη συναίνεση του υπουργού, εγκυμονεί τον κίνδυνο να μη μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.