#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/12/2011 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχουμε ήδη χρεοκοπήσει αλλά κάνουμε πως δεν το βλέπουμε
Τεράστια ποσά εισπράττουν κάθε μέρα στην εφορία από τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί, η δημόσια δαπάνη είναι σημαντικά μειωμένη λόγω απολύσεων και απομακρύνσεων – συνταξιοδοτήσεων αλλά τα ταμεία είναι άδεια. Πώς γίνεται αυτό το θαύμα; Και πώς ζητούν καθημερινά όλο και περισσότερα;

Πώς έπεσαν τόσο έξω με το έλλειμμα που τώρα δεν ξέρουν ούτε πόσο θα κλείσει, σίγουρα πάντως πάνω από 10%; Και γιατί παρ’ όλες τις θυσίες είμαστε στα επίπεδα του 2010;

Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι σίγουρα αναπάντητα αλλά εξηγούνται από ένα και μόνο: Έχουμε να κάνουμε με ανίκανους πολιτικούς νάνους. Και τώρα που έσφιξαν τα πράγματα και που το πράγμα δε μαζεύεται με τίποτε, εκτός από τα μέτρα που θα μας φορέσουν ακόμη μια φορά, τι πιστεύετε ότι σκαρφίστηκαν; Δύο πράγματα, δοκιμασμένες συνταγές, αν και μεγάλες ξεφτίλες για το ελληνικό κράτος.

Το πρώτο είναι το πάγωμα όλων των επιστροφών φόρου που έχουν να λαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις. Το οικονομικό επιτελείο έδωσε εντολή στους επικεφαλής των εφοριών να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Έτσι, χιλιάδες εκκαθαριστικά μένουν ανεξόφλητα και την ίδια στιγμή που ζητούν από τον πολίτη να πληρώσει τα χαράτσια αλλιώς έχει προσαύξηση, το ίδιο το κράτος παρακρατά επιστροφές φόρων που θα έπρεπε να έχουν ήδη δοθεί. Η δικαιολογία της πράξης αυτής καινοφανής: για να καταπολεμήσουν φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Έτσι, αν ο πολίτης πρέπει να πληρώσει φόρο και έχει και επιστροφή καλό είναι να μην περιμένει τη δεύτερη και να σπεύσει να κάνει συμψηφισμό. Αλλιώς και προσαυξήσεις θα έχει και δε θα πάρει ποτέ τα επιστρεφόμενα που του έχουν εκκαθαριστεί.

Το δεύτερο σχέδιο είναι ακόμη χειρότερο. Είναι η γνωστή φορολογική ασυλία στους ασυνεπείς φορολογούμενους ή τους μπαταχτσήδες, από άποψη ή από δυσκολία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να υπάρξει ακόμη μια ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και με χρονική διάρκεια… 5 ετών. Οι συνεπείς φορολογούμενοι που έτρεξαν να βρουν για να πληρώσουν θα αισθάνονται πολύ κορόιδα βλέποντας άλλους να κάνουν συμφωνία για να πληρώσουν σε βάθος χρόνου και που σίγουρα θα φεσώσουν με ακόμη περισσότερα χρέη το κράτος.

Η κρυφή βόμβα των δανείων

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποφύγει τον κίνδυνο μιας νέας εσωτερικής δημοσιονομικής βόμβας. Η «κρυφή» αυτή βόμβα έχει να κάνει με τα δάνεια που έχουν πάρει οι επιχειρήσεις με εγγύηση του δημοσίου. Η παράταση που έδωσε χθες  για έξι μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, είναι το τελευταίο όπλο της κυβέρνησης πριν αρχίσουν να «σκάνε» τα δάνεια από επιχειρήσεις. Έτσι μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχίσουν να παίρνουν δάνεια με εγγύηση του δημοσίου και ο... θεός βοηθός αφού άμα χρεοκοπήσει η χώρα τότε τινάζονται στον αέρα και οι επιχειρήσεις. Η εγγύηση που θα παρέχει το Δημόσιο θα έχει μέγιστη διάρκεια 10 ετών, ενώ κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης εγγύησης, η εξόφληση του δανείου θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση και οι δόσεις θα είναι ισόποσες.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι την ίδια στιγμή χιλιάδες δάνεια έχουν καταστεί «κόκκινα» και όσο και να δοθεί παράταση πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι επιχειρηματίες, κυρίως οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν τις δόσεις και να ξεχρεώσουν. Τα δάνεια αυτά εκτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια κι αν «σκάσουν» θα δημιουργηθεί τέτοια «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά που δε θα κλείνει ούτε με νέα μέτρα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει ήδη σε διαδικασία εσωτερικής χρεοκοπίας. Δε δίνει ότι χρωστά (πάνω από 6 δις τα χρέη στους προμηθευτές) σε πολίτες και επιχειρήσεις και από την άλλη κάνει ότι μπορεί για να εισπράξει από παντού.

Όμως το πιθάρι είναι χωρίς πάτο. Όσο το γεμίζουν τόσο το έλλειμμα ξεφεύγει. Ωραία οικονομική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick1975 avatar
  Nick1975 20/12/2011 09:51:38

  Όλοι οι οικονομολόγοι (εκτός ΔΝΤ κ Ε.Ε),έλεγαν απο τον Μάρτιο του 2010 ότι το μνημόνιο δεν θα κάνει απολύτως τίποτα,πως έχουμε χρεοκοπήσει και πως μόνο μια αναδιάρθρωση του χρέους θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας(τότε με χρέος στα 240δις €).Θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε τότε πολύ σκληρά με όλους γιατί δεν είχαν ξεφορτωθεί τα ομόλογά μας οι Γερμανικές κυρίως αλλα κ οι άλλες Ευρωπαικές τράπεζες.Και όσοι φώναζαν οτι θα βγούμε απο τις αγορές τους λέω :τώρα είμαστε στις αγορές;;;;Με κουρεμένο το επαχθές χρέος και με δανεισμό απο την Ε.Ε (οχι ΔΝΤ αν και ο Στος Καν είχε πάντα καλύτερες απόψεις σε σχέση με τους Ευρωπαίουα) για ανάπτυξιακούς λόγους και με μείωση κράτους και της σπατάλης τώρα θα είχαμε μπεί σε τροχιά ανάπτυξης.Βέβαια οι εθνοσωτήρες και το ντόπιο σύστημα διαπλοκής ήξεραν οτι θα είχαν τελειώσει αυτόματα.Τώρα ξέρουν οτι απλά κέρδισαν λίγο χρόνο ακόμα.Οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε γιατι είμαστε Έλληνες(ο σπόρος που δεν πεθαίνει).Οι εθνοπατέρες δεν θα τα καταφέρουν απλά γιατί έπαψαν να είναι Έλληνες!!!!!

  • koinos_nous avatar
   koinos_nous @ Nick1975 20/12/2011 20:25:19

   Θα σε μαλωσω.
   Με πρασινη αναπτυξη, πρασινα αλογα, επανεκκινηση της οικονομιας, θα παμε πολυ καλα, μην αγχωνεσαι.
   Βγαινει ο λογαριασμος, ξαναμετρα τα :) :)

 2. sabi avatar
  sabi 20/12/2011 09:57:33

  AYTH EINAI H ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!
  Κι αυτοί σφάζονται για αυτοδυναμίες και Πρωθυπουργιλίκια...και για να δείξουν στους άλλους ποιοί είναι αυτοί...

 3. anonymous avatar
  anonymous 20/12/2011 10:41:59

  Οι συνεπείς φορολογούμενοι που έτρεξαν να βρουν για να πληρώσουν θα αισθάνονται πολύ κορόιδα

  Δεν υπάρχουν πια συνεπείς και ασυνεπείς. Υπάρχουν αυτοί που έχουν και αυτοί που δεν έχουν. Αυτοί που δεν έχουν πρέπει να διευκολυνθούν για να δώσουν τα χρήματα όποτε τα βρουν χωρίς να βρεθούν με πλασματικά λόγω προσαυξήσεων χρέη.

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 20/12/2011 10:48:38

  Συγνώμη Φάκτορα αλλά το γράφω εδώ και δύο χρόνια.
  Εχουμε ήδη χρεοκοπήσει (από το 2009) και εκεί θα μείνουμε όσο οι πολιτικοί έχουν τα μαγαζάκια τους.
  Υπάρχουν χιλιάδες μαγαζάκια των ΔΣ και των Προέδρων κολλητών που επιχορηγούνται και δανείζονται με εγγύηση του Κράτους. Το ίδιο και Τράπεζες. Το ίδιο και όποιος έχει άκρες...
  Μια βόλτα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ότι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και μάλιστα με ηλεκτρονική δρομολόγηση και διαχείριση - παρακολούθηση εγγράφων όχι μόνο ...αμελλητί ανάρτηση σε ότι ο κάθε Υπουργός γουστάρει)
  Μιλάμε λοιπόν για το συσσωρευμένο χρέος της χώρας; Μα πχ τα Μέγαρα έχουν στοιχίσει πάνω από 1.000.000.000. Οι Δήμοι, Νομαρχίες Περιφέρειες και οι εταιρείες τους; Όχι μόνο ανεξέλεγκτες αλλά ...θα ζαλιστεί ο κόσμος. Οι ΜΚΟ Ιδρύματα και Νομικά πρόσωπα;

  Αλλά ξέχασα φταίει το Δημόσιο και η εφεδρεία όταν το πάρτι συνεχίζεται.
  Οταν το επιδιωκόμενο είναι στο ποιος υπογράφει στην παραχώρηση της κουτάλας.

  ΥΓ

  Το τραγικότερο; Το πάρτι συνεχίζεται και η Συγγρού κοιμάται....ελπίζω, γιατί διαφορετικά όλοι ίδιοι είναι.
  Για αυτό και η απογοήτευση που μεταλλάσσεται σε οργή ή δυσπιστία στον κόσμο και είναι θεατές μέχρι να καταστούμε πυρπολητές..
  Για ρώτα με τους ....καθηγητάδες που έβαλαν από τη ΝΔ στο ΥΠΟΙΟ και στην ΕΚΑΣ Κυβέρνηση : έχουν πάρει χαμπάρι πόσες επιχορηγήσεις και μεταβιβαστικές πληρωμές έφυγαν μετά την 09-12-2011;
  Αλλά ξέχασα έχουμε καθηγητές και θα διαχειριστούν την οικονομία, αν μάθουν ποτέ τι είναι ΣΑΕ ΚΑΕ και ΠΔΕ.... εκτός αν θέλουν ορισμένοι πάλι Οργανισμούς και Προεδρικές καρέκλες ή θέσεις σε ΔΣ.

  • Enzo avatar
   Enzo @ Ο Ιθαγενής 20/12/2011 11:55:38

   ακομα και σημερα αμα εχεις γνωριμιες το δανειο το παιρνεις απο την τραπεζα.
   Εχεις Βυσμα? Εχεις Χρημα!

 5. Greco21 avatar
  Greco21 20/12/2011 11:59:51

  Αυτή η επιστροφή φόρου θα πρέπει να δωθεί μέσα στο 2012 και το 2013 και ούτω...

  άρα θα μπει στις δαπάνες τις επόμενης κυβέρνησης.

  Θα λέμε για δαπάνες που επομίστηκε η επόμενη κυβέρνηση και φυσικά οι Ευρωπαίοι θα τρελαθούν περισσότερο.


  Πρέπει να πέσει ΤΩΡΑ άγρια επίθεση στους εκλογο-λογιστο-μάγειρες του ΠΑΣΟΚ γιατί για μια ακόμα φορά δημιουργούν...

 6. Θηβαίος avatar
  Θηβαίος 20/12/2011 12:25:58

  Τα πράγματα στον ιδιωτικό και παραγωγικό τομέα της χώρας είναι τόσο χάλια πού είναι σαν να έχουμε ήδη χρεοκοπήσει. Μερικά παραδείγματα:

  1. Για την εισαγωγή πρώτων υλών, μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ, όλες οι προμηθεύτριες εταιρείες των εξωτερικού δεν δέχονται άνοιγμα πίστωσης (L/C) από Ελληνική τράπεζα γιατί είναι «αναξιόπιστες», για να μην πω τίποτα πιο βαρύ που το λέμε και το εννοούμε όλοι, αλλά ζητούν προκαταβολή όλου του τιμήματος με την τοποθέτηση της παραγγελίας.

  2 Το κόστος κεφαλαίου κίνησης των Ελληνικών εταιρειών κυμαίνεται στο 10-12 % , ενώ για αντίστοιχες Γερμανικές είναι της τάξης το 3%, πράγμα που σημαίνει ότι για να παράγουν ένα προϊόν οι Ελληνικές επιχειρήσεις, είναι από χέρι ακριβότερες από τους ανταγωνιστές τους κατά 7-9%.

  Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση θα διαλυθεί όλος ο παραγωγικός ιστός της χώρας και θα ζήσουμε απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες καταστάσεις το 2012

 7. JOHN avatar
  JOHN 20/12/2011 18:28:24

  Απλουστατα,οι φοροι και τα χαρατσια πανε στους διεθνεις τοκογλυφους κατα κυριο λογο και στα ντοπια λαμογια και οσο κερδιζουν χρονο τοσο περισοτερο εισπρατουν.Με αυτο το τροπο μας τιμωρουν και μας εξαθλιωνουν!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.