#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2013 17:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχετε εμβάσματα στο εξωτερικό; Πείτε ότι είναι... δώρα γάμουΔεν είναι αστείο, ούτε κάποια φάρσα του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, απέστειλε σε χιλιάδες πολίτες με εμβάσματα στο εξωτερικό έναν... οδηγό για το πώς θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα χρήματα αυτά. Μάλιστα, θα μπορούν να το κάνουν ακόμη κι αν δηλώσουν ότι τους τα έδωσαν στο... γάμο ως δώρο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσοι επικαλούνται χρηματικά ποσά που προέρχονται από λίστες γάμου - δώρα γάμου, ελέγχεται αν ο ισχυρισμός είναι αληθής και ότι πράγματι τα λεφτά αυτά μπήκαν στο λογαριασμό από τρίτους, μέσα στους τελευταίους δύο μήνες προ του γάμου τους.

Το βάρος της απόδειξης το φέρει ο δικαιούχος του εμβάσματος, προσκομίζοντας κάθε νόμιμο μέσο, όπως π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου και αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, για διάστημα μέχρι δύο μηνών πριν, έως και ενός μήνα μετά την τέλεση του γάμου.

Από την άλλη, όσοι ισχυρίζονται πως βρήκαν λεφτά επειδή πούλησαν μετοχές (εισηγμένες ή μη), κρατικά ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς ελέγχους «πόθεν έσχες». Ουσιαστικά καταργείται η απαλλαγή από το πόθεν έσχες αγοράς μετοχών και ομολόγων του δημοσίου για τους φορολογούμενους που επικαλούνται έσοδα από την πώληση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων για να δικαιολογήσουν εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό. Ως προϋπόθεση τίθεται ότι «η εκποίηση τους έχει λάβει χώρα πριν από την ημερομηνία του εμβάσματος και εφόσον βέβαια προκύπτει από νόμιμα παραστατικά (πινακίδια αγοράς - πώλησης, βεβαίωση χρηματιστηριακής εταιρίας - χρηματιστηρίου, δήλωση απόδοσης του οικείου φόρου) στα οποία απεικονίζονται οι σχετικές πράξεις».

Όσοι πέσουν στην παγίδα της εφορίας και δεν προσκομίσουν τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία, απειλούνται με κατάσχεση του 30% τουλάχιστον των ποσών που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Η εγκύκλιος ανοίγει το δρόμο για την επιβολή φόρου άτυπης δωρεάς στα ποσά τα οποία βρίσκονται σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Εφόσον ένας από τους δικαιούχους του λογαριασμού έκανε χρήση μέρους του ποσού χωρίς να δικαιολογείται το ποσό που δαπάνησε από τις φορολογικές του δηλώσεις, τότε θα πρέπει να επιβληθεί φόρος άτυπης δωρεάς που ανέρχεται στο 10% επί του ποσού.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tasos avatar
  Tasos 22/02/2013 18:26:11

  Δηλαδή αν ένας πατέρας στέλνει λεφτά σε λογαριασμό του γιού του που είναι πχ φαντάρος στην επαρχία ή φοιτητής θα πέσει φόρος 10% σε λεφτά που προφανώς έχουν ήδη φορολογηθεί? Τί πάει να πεί άτυπη δωρεά? Τα χαρτζιλίκια είναι άτυπη δωρεά?
  Όταν πχ ένας συγγενής θέλει δανεικά από κάποιον και του τα βάζει σε λογαριασμό, είναι άτυπη δωρεά? Και αν όχι πώς δικαιολογείται? Θα φτιάχνει γραμμάτιο σε συμβολαιογράφο?
  Δηλαδή όλες οι τραπεζικές κινήσεις πρέπει υποχρεωτικά να κρύβουν αγοραπωλησία ή επαγγ. δραστηριότητα?
  Δε πάνε καλά...

  • Thalis avatar
   Thalis @ Tasos 22/02/2013 19:04:04

   To κάνουν για να τιμωρήσουν τις τράπεζες. Και δεν έχουν άδικο. Aφου αυτές προκάλεσαν την κρίση, δεν πρέπει να ξαναπατήσουμε στην πότρα τους . Οι συναλλαγές μόνο χέρι -χέρι ή μέσω ιντερνετ, κούριερ, ελτα, κτελ, ταξί, όπως παληά...Και μάλιστα με εναλλακτικό-τελείως αφορολόγητο χρήμα. Μέχρι την πλήρη απο-Καπιταλοποίηση της κοινωνίας και της ζωής. Ο Μάρξ είχε πει οτι ο Σοσιαλισμός είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού. Οταν ο Καπιταλισμός καταρρεύσει κάτω απο την Τραπεζική κρίση, ο Σοσιαλισμός θα είναι γεγονός, χωρίς επανάσταση και χωρίς αίμα...
   Ανταλλακτική οικονομία, μηδενική υπεραξία για τους καπιταλιστές. Μεροδούλι-μεροφάι και τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους. Δεν βρίσκουν έτοιμα για να γίνονται λαπάδες...Πολύ διδακτική αυτή η κρίση. Λες και οι Τραπεζ'ιτες να ασπάστηκαν το Μαρξισμό ...

   • Tasos avatar
    Tasos @ Thalis 22/02/2013 21:57:22

    Μέσω ίντερνετ? κούριερ? ελτά? γιατί εκεί δεν έχουν πρόσβαση στις συναλλαγές? Αυτό που περιγράφετε μόνο με ανταλλακτική οικονομία χωρίς χρήματα μπορεί να γίνει. Όσο υπάρχουν λεφτά κάποια στιγμή αποταμιεύονται ή επενδύονται ή ξοδεύονται κάπου οπότε και σε τσιμπάνε πανεύκολα. Σε λίγο το παιδάκι του δημοτικού θα κουβαλάει τη φοροκάρτα για να μπορεί να δικαιολογήσει ότι το 20άρικο που του δωσε η μάνα του πήγε όντως σε πίτσα από το κυλικείο.

 2. αλέξανδρος παύλιος avatar
  αλέξανδρος παύλιος 22/02/2013 18:52:12

  Δηλαδή εάν δανείστηκες από φίλο ή συγγενή χρήματα για να στείλεις στο παιδί σου που σπουδάζεις στο εξωτερικό ποια είναι τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία?
  Έχουν τρελαθεί εντελώς και πάνε να μας τρελάνουν και εμας.

 3. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 22/02/2013 19:48:44

  Κάποιος από την λίστα , έθεσε το θέμα , έγινε και υπουργική απόφαση !
  Έτσι απλά .
  ΕΝΩ δεν μπόρεσε να εξαιρεθεί από το χαράτσι μια φίλη , επειδή δεν ήταν συνεχώς άνεργη , αλλά δούλεψε δυο μήνες και πήρε 600 ευρώ .
  Μάλιστα ο έφορος ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Κακώς ΔΟΥΛΕΨΕ ΑΦΟΥ ΤΟ Κέρδος ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΘΑ ήταν μεγαλύτερο .
  ΝΑΙ αυτή είναι η Ελλαδα .

 4. Νικ avatar
  Νικ 22/02/2013 22:13:58

  Θα έχει πλάκα η αντιμετώπιση ξένων υπηκόων και ημεδαπών που φέρνουν εδώ εισοδήματα αποκτηθέντα και φορολογημένα στο εξωτερικό, όπως πχ συντάξεις και εισόδημα από καταπιστεύματα.

  Ηδη κάποια τζίνια στο υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν πιστοποιητικά ξένων εφοριών με την ατάκα "αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε". Εχει μπει μπροστά κάποια νέα θεωρία "παγκοσμίου εισοδήματος" που βγήκε από κάποιο ξερό κεφάλι που δεν διάβασε τα περί συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας.

  Ενας πχ Ελληνοαυστραλός που έχει σύνταξη από την Αυστραλία, και εισόδημα από διαμερίσματα που ενοικιάζει στο Σίντνεϊ θα πρέπει να πληρώσει φόρο, σύμφωνα με τους εφοριακούς, στην Ελλάδα, άσχετα αν έχει ήδη φορολογηθεί στην Αυστραλία.

  Με τέτοια κόλπα δεν θα μείνει και δεν θα έλθει κανείς συνταξιούχος΄, από αυτούς που υποτίθεται ότι θέλουμε για το νέο είδος τουρισμού καλοβολεμένων συνταξιούχων. Σύν όλα τα άλλα που σημειώνονται παραπάνω.

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 24/02/2013 11:39:51

  Λόγω της αποτυχίας εύρεσης φοροφυγάδων ( κανένας χωρίς καταγγελία πολίτη) οι θλιβεροί γελοίοι του ΥΠΟΙΚ προχωρούν τώρα στην κατασκευή φοροφυγάδων.
  Αν αυτοί οι κύριοι αναγκαζόντουσαν να προσκομίσουν δικαιολογητικά εικοσαετίας τι θα έκαναν;
  Είναι δυνατόν να υπάρχει ηλεκτρονικό αρχείο από το 2004 και μετά, και οι εφορίες να έχουν καταστρέψει τις έγγραφες δηλώσεις; Σε ποιά δικαστήρια θα στηρίξουν , ποιά κατηγορία και με τι στοιχεία;
  Για δοκιμάστε να πάρετε χαρτί περασμένης δεκαετίας από τράπεζα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.