#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/11/2012 18:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχει η Αθήνα ατζέντα για την επικείμενη επίσκεψη Λαβρόφ;Η σημερινή συνάντηση, του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Βλαντίμιρ Τιτόφ, πέρα από τα τετριμμένα περί  ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το ουσιαστικό που απέφερε, είναι η είδηση, ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, τους πρώτους μήνες του 2013, αποδεχόμενος την πρόσκληση Αβραμόπουλου.

Σε μια εποχή που στην Αθήνα, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το Μνημόνιο, είναι καλό να θυμόμαστε ότι εκτός από οικονομικά παιχνίδια, παίζονται και γεωστρατηγικά –κυρίως στην πλάτη μας-.

Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, στην ευρύτερη γειτονιά μας, γίνεται όλο και πιο δραστήρια, οι συμμαχίες της διευρύνονται και η παρουσία της στη "ζεστή" Μεσόγειο, μοιάζει να την ενδιαφέρει περισσότερο από ποτέ. Οι σχέσεις της Μόσχας, με την Λευκωσία, όσο και να αναπτυχθούν, ποτέ δεν θα μπορέσουν αποκτήσουν "στρατηγικό εύρος", χωρίς τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Το ζήτημα, όμως είναι, όχι τι θέλουν ή εποφθαλμιούν οι Ρώσοι του Πούτιν, αλλά τι θέλουμε και εμείς. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αβραμόπουλο, καθώς ο Λαβρόφ, παρότι διπλωμάτης, δεν εντυπωσιάζεται και πολύ από τα πρωτόκολλα και τις στημένες δηλώσεις και φωτογραφίες, αλλά από την ουσία.

Σχολιάζοντας,πάντως, την ανάρτηση του antinews, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι η χώρα έχει πολυεπίπεδη  εξωτερική πολιτική, τιμά τις συμμαχίες της και είναι ανοιχτή σε κάθε επίσκεψη που της δίνει τη δυνατότητα να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ανάκτορο avatar
  ανάκτορο 02/11/2012 18:27:52

  " Έχει η Αθήνα ατζέντα Ξέρει τι θα ζητήσει και πως;"
  Το ερώτημα μάλλον απευθύνεται στον Τσίπρα...(Υποψιάζομαι γι' αυτό δεν εχει ονόματα και λέει "η Αθήνα " γενικώς) και καλό θα ήταν να μας απαντήσει κάποιος δικός του. Ας το θέσουμε και υποθετικά. Αν ο Λαβρόφ δεχτεί να δει και τον Τσίπρα ως αρχηγό έστω της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τί θα του ζητήσει?

  • Γιώργος1 avatar
   Γιώργος1 @ ανάκτορο 02/11/2012 18:35:35

   Να βγάλει τις Pussy Riot από την φυλακή...

 2. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 02/11/2012 19:10:19

  Πως και δεν έχει αντζέντα: Διεκπεραίωση της επίσκεψης χωρίς στρατηγικές αλλαγές και επιστροφή στη συνήθη καθημερινότητα των σχέσεεων υποτέλειας προς τις ΗΠΑ, όπως άλλωστε φάνηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις.

 3. Φανη avatar
  Φανη 02/11/2012 19:37:12

  Μας θυμηθηκε και το "ξανθο γενος"....

 4. parsifal avatar
  parsifal 02/11/2012 21:50:42

  Οπως πολύ σοφά λέγει ο κ. Κοκκαλάκης παραπάνω, τι ατζέντα να εχει ;
  Οταν στην παρούσα συγκυρία η χώρα δεν παίζει το γεωπολιτικό χαρτί π.χ. την Σούδα οπου αγγλο - αμερικανο - γάλλοι αλωνίζουν προετοιμάζοντας κτύπημα στην Συρία, τι να πεί στον ΛΑβρώφ ο "αψογος" ΥΠΕΞ ;
  Οταν αρνούνται να παραλάβουν ακόμη και αμερικάνικα αρματα για να μήν στεναχωρήσουν την ... Ευρώπη (τους Γερμανούς δηλαδή), φαντασθείτε που εχουν κρύψει τις συμφωνίες με τους Ρώσσους που εκαμε ο Καραμανλής... Τι να του πούν του Λαβρώφ ; Οτι αν τους ζητηθεί - μπορεί και πρίν ! - να "φιλοξενήσουν" εκτός απο την ναυτική συνιστώσα της "αντιπυραυλικής ασπίδος του ΝΑΤΟ" και την χερσαία ;
  Οτι οι κατακραγμένοι, ξεφτιλισμένοι απο τις πάσης φύσεως BILD ελληνες πολιτικοί αισθάνονται ακόμη οτι ευρίσκονται στις... επάλξεις του "ελευθέρου κόσμου" και "ανήκουν εις την Δύσιν" ;
  Ατζέντα σημαίνει παίγνιο. Γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό παίγνιο. Αλλά αυτά είναι "παίγνια" που δεν επαιξαν ποτέ "ηγέτιδες τάξεις" και "ελίτ" κομπραντόρικων κοινωνιών.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 02/11/2012 23:09:51

  Tο Διπλωματικό Στιλέττο της Κοντολίζα Ράϊς

  Το νέο βιβλίο της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπους του νεώτερου, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα. Αφορά την άσκηση της Διπλωματίας και τη προθυμία της Ράϊς, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, να παραβιάσει το Πρωτόκολλο, σε σημαντικό βαθμό.

  Τον Αύγουστο 2008, και μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας, η κυβέρνηση Μπους επεδίωξε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως μεσολαβητής. Μια μέρα, λέει η Ράϊς, και «Χωρίς Ανώτατες Τιμές», έλαβα μία τηλεφωνική κλήση από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος μου είπε ότι οι Ρώσοι είχαν τρία αιτήματα:

  Τα δύο πρώτα αιτήματα, η Ράϊς, τα θεώρησε εφικτά: (1) η Γεωργία θα πρέπει να υπογράψει υποσχετικό ότι θα σταματήσει τη χρήση βίας (2) η Γεωργία θα πρέπει να στείλει τα στρατεύματά της πίσω στους στρατώνες.
  Το τρίτο αίτημα, ήταν αναμφισβήτητα, το πιό περίπλοκο. Και ο Σεργκέϊ συνέχισε:

  -"Η τρίτη απαίτηση, αφορά εμάς τους δυό.
  Ο Μίσα Σαακασβίλι, ο Γεωργιανός πρόεδρος, πρέπει να φύγει.”

  "Δεν μπορούσα να πιστέψω τ’ αυτιά μου. Γι αυτό κι εγώ αντέδρασα από ένστικτο και όχι κατόπιν ανάλυσης”, λέει η Ράϊς.

  -“Σεργκέϊ, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν συνομιλεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ για την ανατροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου”, του είπα. "Η τρίτη προϋπόθεση έχει μόλις γίνει δημόσια, διότι πάω να καλέσω όσους περισσότερους μπορώ και να τους ενημερώσω ότι η Ρωσία απαιτεί την ανατροπή του προέδρου της Γεωργίας."

  -"Είπα ότι αυτό ήταν μόνο μεταξύ μας”, επανέλαβε o Σεργκέϊ .
  -"Όχι, δεν είναι μεταξύ μας. Οι πάντες θα το μάθουν."

  Στη συνέχεια, λέει η Ράϊς, πήρα το τηλέφωνο και άρχισα να τηλεφωνώ στον κόσμο –τηλεφώνησα στον Σύμβουλο Εθνικής ασφαλείας Στήβεν Χάντλεϊ και στη συνέχεια, στους Βρετανούς, Γάλλους και όλους τους άλλους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επίσης ενημερώθηκε.

  Η κίνηση αυτή της Ράϊς, μπορεί να μην ήταν πολύ διπλωματική, ήταν όμως, αρκούντως δαιμόνια.

  Η αντίδραση Ράϊς, φέρνει στο νου μία παρατήρηση του συναδέλφου μας Glenn Kessler, ο οποίος έγραψε το δικό του βιβλίο για την ΥΠΕΞ και μια φορά περιέγραψε τη σχέση Ράϊς – Λαβρόφ.

  "Οι Διπλωμάτες λένε ότι ο Λαβρόφ, έχει τελειοποιήσει τη τέχνη εκνευρισμού της Ράϊς, σε τέτοιο βαθμό, ώστε συχνά αυτή ν’ ανταποκρίνεται με πολύ απότομο, οξύ, ακόμα και με συναισθηματικό τρόπο," έγραψε ο Kessler. Kαι προσθέτει:
  “O Λαβρόφ, έχει ακονίσει τις διαπραγματευτικές του ικανότητες κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του, ως Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, και είναι ένας σόουμαν, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το Διπλωματικό στιλέττο."

  Αρκούντως, αληθές.

  Αν όμως, η μνήμη της Ράϊς για τη συνομιλία του 2008 αποτελεί μια κάποια ένδειξη, μπορούμε να πούμε ότι κι εκείνη είχε το δικό της Δπλωματικό στιλέττο.

  ~ΤheWashingtonPost.com: “Condoleezza Rice’s diplomatic stiletto”
  by Jason Ukman – Posted at 04:52 PM ET, 10/28/2011
  (μτφρ: η Dimi)

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ η Dimi 03/11/2012 03:38:13

   Και τί (υποτίθεται) έβγαλε η Κοντολίζα ή το αφεντικό της; Μετά από λίγο καιρό, η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δυο περιοχών. Ή μήπως ο γραβατοφάγος Σαακασβίλι ήτανε δα τόσο σημαντικό πιόνι (ενώ πήρε στο λαιμό του τα αφεντικά του) για να το θυσιάσουν;

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ΚΜ 03/11/2012 03:42:59

    (Συνεχίζω γιατί πάτησα το «έντερ» κατά λάθος)

    Ένα τηλεφώνημα αρκούσε («Παραιτήσου!»), ούτε αίματα ούτε ανατροπές. Εδώ κάνουν άλλα κι άλλα οι αμερικάνοι, εκεί θα κόλλαγαν; Τί «δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος» και φερετζέδες; Με πορτοκαλί επανάσταση («τριανταφυλλί» για την ακρίβεια) δεν τον ανέβασαν στην εξουσία;

    Υπάρχει πιο απλή εξήγηση: δεν τα υπολόγισαν καλά και αυτή τη διπλωματική μάχη την έχασαν.

  • ανεμος avatar
   ανεμος @ η Dimi 03/11/2012 09:00:08

   H Kοντολίζα Ράις ήταν η πιο χρήσιμη ηλίθια ever υπαλληλίσκος που υπηρέτησε γλοιωδέστατα τα λευκά "γεράκια"του Σικάγο λόγω του φοβερού κόμπλεξ που είχε ως νέγρα. Τό μόνο που δεν έκανε (σαν τον Μάικλ Τζάκσον) ήταν που δεν προχώρησε σε μεταμόσχευση λευκού δέρματος...
   Πολύ πιό άσχετη με την πραγματικότητα και χειρότερη κι απο τη Μέρκελ.
   Οπως τα λέει κι ο φίλος ΚΜ παρακάτω όλο τρύπεε στο νερό έκανε. Πιστεύω οτι ήταν απο τους βασικούς συντελέστές της κατάρρευσης της κυβέρνησης Μπούς (Ευτυχώς).
   Η κλασσική περίπτωση της υπερκομπλεξικής σπασίκλας που τρώει τους βαθμούς και τα πτυχία με το κουτάλι έτσι που το εκκρηκτικό βιογραφικό της μπαίνοντας στα κομπιούτερ σου προτείνει αμμέσως να την προσλάβεις χωρίς να καταλαβαίνει την ασχετοσύνη της με την πραγματικότητα!

 6. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 02/11/2012 23:10:35

  ..."Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αβραμόπουλο, καθώς ο Λαβρόφ, παρότι διπλωμάτης, δεν εντυπωσιάζεται και πολύ από τα πρωτόκολλα και τις στημένες δηλώσεις και φωτογραφίες, αλλά από την ουσία"....
  Μα πως αδικείτε έτσι τον Υπουργό. Ακούς εκεί πρωτόκολλα, στημένες δηλώσεις και φωτό. Μην αδικείτε έτσι αυτή τη φλεγόμενη βάτο για τα εθνικά συμφέροντα. Και αν δεν φάνηκε ακόμα το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν σας φθάνει το έργο του, έπί 3,5 χρόνια, στο Υπουργείο Υγείας;
  Αν δεν είχε αυτός έγκαιρα συγκρουσθεί με τα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας, φαντάζεστε που θα βρίσκονταν σήμερα τα δημόσια οικονομικά; Αν θέλετε θυμηθείτε και το γεύμα στο Διόνυσο το 2000, που εξασφάλισε στο Σημίτη τη δεύτερη τετραετία. Και εδραιώθηκε η "ισχυρή Ελλάδα".

 7. Γιάννης avatar
  Γιάννης 02/11/2012 23:48:37

  Η Αθήνα κι η Αθήνα... η Αθήνα μάς έκαψε... όλον τον Ελληνισμό η Αθήνα τον πρόδωσε και τον εξευτέλισε.

  Τι ατζέντα να έχουν τα κανίς τής Μέρκελ και της Λαγκάρντ;
  Μόνο την ατζέντα με τα τηλέφωνα των νταβατζήδων έχουν...

 8. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 03/11/2012 01:39:08

  O Λαβρόφ έρχεται για business.. ....Μην έχεται αυταπάτες.

  .... business που λέγεται επιθυμία απόκτησης ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, μιάς και θα προσφέρεται έτσι, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως άλλο ένα κέντρο διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη...υπό Ρωσικό όμως έλεγχο,

  ......εγχείρημα το οποίο αποτελεί εξ άλλου, σπόνδυλο μιας ευρύτερης ομόλογης Ρωσικής εκστρατίας απόκτησης δικτύων, εγκαταστάσεων και συνεργασιών σε όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων που εκτυλίσσεται τώρα μέσω πολλών τοπικών θυγατρικών τόσο της Gazprom όσο και της Gazpromneft....

  .....business που λέγεται επίσης, εμπλοκή στην επερχόμενη προκύρυξη, μέσα στο 2013, διαγωνισμών ανεύρεσης/παραγωγής υδρογονανθράκων σε χερσαία Ελληνικά οικόπεδα (σε στρατηγική συμμαχία μάλιστα με δεύτερη μη κρατική Ελληνική εταιρεία πετρελαίου, πέραν της γνωστής Προμηθέας Gas στο φυσικό άεριο)....

  .....όπως business είναι και η σίγουρη προοπτική συμμετοχής, το 2014,στους διαγωνισμούς γιά υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης....συμπληρωμα εδώ στα δικαιώματα εξερευνησης/παραγωγής σε φερέλπιδο οικόπεδο κατά το τελευταίο διαγωνισμό παραχωρήσεων οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κύπρου, που (μόλις προχθές) κατόρθωσαν οι Ρώσοι να αποκτήσουν......ενώ λίγο πριν ήλθαν σε συμφωνία σύμπραξης (JV) με σημαντική Ισραηλινή πετρλαική εταιρία γιά ανάλογς ερευνές σε νερά του Ισραηλινού ΑΟΖ.

  Και όλα αυτά γιά να θωρακισθούν - με όποιον τρόπο προσφέρεται - οι Ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου (κυρίως) προς την Ευρώπη από τους κινδύνους ενός σφοδρού ανταγωνισμού που δημιουργεί η αναφυόμενη υδρογονοανθρακική προοπτική της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.

  Οι προσπάθειες αυτές έχουν μεν επίφαση γεωστρατηγική και έτσι εκλαμβάνονται από πολλούς.....αλλά η ουσία τους είναι οικονομική, σύνθετη και ζωτικής σημασίας για την Ρωσία μεν, αλλά μόνο τέτοια .

  Ο Λαβρώφ έρχεται λοιπόν να ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες, να τις εμπεδώσει.......ασχετα κι' αν αυτές έρχονται σε απ'ευθείας αντίθεση με το ενεργειακό συμφέρον της Ευρώπης.

  Το κεντρικό ερώτημα λοιπόν που τίθεται για μάς είναι τί ανταλλάγματα προσφέρει ο Ρώσος ΥΠΕΞ.......ικανά να μας αποστασιωπίσουν από την μέχρις τούδε Ευρωπαική μας ρότα και κατεύθυνση.

  .....Αν φυσικά επιμένουμε να αναζητούμε σε τι αντιστοιχεί σήμερα το υψος ενός τιμήματος 30 αργυρίων.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Σταύρος Πετρολέκας 04/11/2012 00:45:26

   Το μελό στο τέλος σε μάρανε, τρομάρα σου! Σε θυμάμαι του λόγου σου, γκρούπι του Στέφανου Μάνου είσαι (τώρα και του Τζήμερου!) και υπερασπιζόσουνα εδώ μέσα έναν άλλον φαιδρόν που έλεγε ότι πρέπει να αγοράζουν τα νησιά μας ρεύμα από τους Τούρκους! Να δηλώνεις τί είσαι, γιατί αλλιώς υπάρχει περίπτωση να σε πάρει κάποιος στα σοβαρά!

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 03/11/2012 11:14:59

  Eκ των υστέρων πανεύκολα κρίνουμε, και μετά Χριστόν προφήτες γινόμαστε. Χωρίς να γνωρίζουμε τα επί μέρους αίτια, ούτε τις επί μέρους λεπτομέρειες, ούτε τη συγκεκριμένη στιγμή, με τους συγκεκριμένους πρωταγωνιστές, με τους συγκεκριμένους ΥΠΕΞ Ράϊς και Λαβρόφ (αμφότεροι με βαρύτατα βιογραφικά), τον Ρώσο πρόεδρο, το "πιόνι" Σαακασβίλι και βεβαίως, τον τότε πολύ πρόθυμο αμερικανό "μεσολαβητή". Ο οποίος, με τις πλάτες του πατρός, δύο φορές πλανητάρχης “εξελέγη” και ως ολίγιστος, μακελάρης που ήταν, μέσω πολέμων, την επιβεβαίωση (μάταια) αποζητούσε. Kαι αυτό το οποίο ίσως μας διαφεύγει είναι ότι ο ανιστόρητος αυτός ασεβής, την πιο ακατάλληλη στιγμή επέλεξε, και από του Βήματος Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων (Πεκίνο, Ολυμπιακοί 2008), κι αυτό ακόμα το Ολυμπιακό Πνεύμα της Ειρήνης, τόλμησε και σύλησε.

  Κι επειδή στη πολιτική, τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Κατά τη γνώμη μου, το μήνυμα πολέμου του αμερικανού προέδρου, από το Πεκίνο προς τη Ρωσία, το "φλερτ" Μπους-Σαακασβίλι, με την επίφαση της "επανάστασης" στη Γεωργία, τη συγκεκριμένη Ιερή Ολυμπιακή Στιγμή, είχε πολλούς αποδέκτες.. (Για την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η αντίστροφη μέτρηση το 2008 άρχισε και μέχρι σήμερα αποδομητικά, συνεχίζεται). Συμπερασματικά, ο έμπειρος ΥΠΕΞ Ρωσίας, κ. Σεργκέϊ Λαβρόφ, είναι ένας πρώτος μεταξύ ίσων Διπλωμάτης καριέρας, τον οποίο αντί του επιφανειακού Φαίνεσθαι, τον ενδιαφέρει το ουσιαστικό Είναι. Και αυτό, η Ελληνική Διπλωματία, μαθαίνοντας από τα λάθη της, οφείλει πολύ σοβαρά να το λάβει υπ' όψη της.

 10. Κώστας Ε. Χριστοδούλου avatar
  Κώστας Ε. Χριστοδούλου 03/11/2012 17:05:01

  Η οποιαδήποτε ατζέντα, γιά οποιαδήποτε συνάντηση, Έλληνα "αξιωματούχου"μέ ξένο ,δέν καταρτίζεται πιά εδώ .Η τελευταία φορά πού συνέβη αυτό ήτανε στή διάσκεψη τού Βουκουρεστίου τό 2008 άν θυμάμαι καλά .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.