#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το χρέος…του Γιώργου Χαρβαλιά

Με την εξαίρεση ενός γραφικού, που υποδύεται τον επιστημονικό αναλυτή ελληνικής συστημικής τράπεζας, διασύροντάς τη, με τις «εβδομαδιαίες»… προγνώσεις του, δεν νομίζω πως υπάρχει έστω και ένας οικονομολόγος στον πλανήτη που να μπορεί να ισχυριστεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Και δεν πιστεύω πως υπάρχει οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί ποτέ να αποπληρωθεί, έστω και σε βάθος δεκαετιών, από τα δήθεν… περισσεύματα του Προϋπολογισμού, χωρίς πρώτα να κουρευτεί δραστικά.

Η δαιμονοποίηση ενός νέου «κουρέματος», αυτή τη φορά στο επίσημο διακρατικό χρέος της Ελλάδας, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις προεκλογικές ανάγκες της κυρίας Μέρκελ και κάποιων ακόμη Γερμανών πολιτικών. Αλλά ούτε και στην ίδια τη Γερμανία δεν εξετάζεται ως ρεαλιστική προοπτική η «θεραπεία» του ελληνικού προβλήματος χωρίς νυστέρι στο χρέος. Απλώς επιλέγεται ως προτιμότερη πολιτική για τα συμφέροντα του Βερολίνου η παράταση της… διασωλήνωσης με ένα «δάνειο-γέφυρα». Και μετά βλέπουμε…

Υπάρχουν και στην Ελλάδα πολιτικοί που ξορκίζουν το κούρεμα. Είτε επειδή βλέπουν ως μέσον επιβίωσης το… παπαγάλισμα των γερμανικών θέσεων (Στουρνάρας) είτε επειδή αγνοούν βασικούς κανόνες οικονομικής θεωρίας (Βενιζέλος). Όλες ανεξαιρέτως όμως οι σοβαρές πολιτικές φωνές μιλούν για την ανάγκη επανεξέτασης της βιωσιμότητας του χρέους. Ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όχι προφανώς χωρίς κάποιο νεύμα από το Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε με προσεκτικές διατυπώσεις για την αναγκαιότητα σοβαρής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τηρεί σιγήν ιχθύος, μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία. Είναι προφανές ότι έχει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οικονομικά γνωρίζει σε βάθος και από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του επιβίωση δεν θα κριθεί από τα… παλαμάκια των Γερμανών.

Προσωπικά δεν είμαι βέβαιος ότι το Βερολίνο θα υιοθετήσει μετεκλογικά διαφορετική θέση για το «κούρεμα» από αυτήν που διατύπωσε προεκλογικά. Εξαρτάται όμως τι θα ακούσει και από την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται σε κάποιους συνομιλητές του έτοιμος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι. Όχι ασφαλώς εγείροντας παράλογες αξιώσεις. Αλλά ζητώντας πραγματικές λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα και όχι νέα «μπαλώματα» που θα συνοδεύονται από υποχρέωση λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα.

Στη «φαρέτρα» του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει ίσως και ένα μεγάλο όπλο. Το διαφαινόμενο πρωτογενές πλεόνασμα που παρά τα λογιστικά «στραμπουλήγματα» για πρώτη φορά προβάλλει ως… μη ουτοπική προοπτική.

Εκτός από όπλα ο κ. Σαμαράς πρέπει να έχει έτοιμα και… δώρα. Κι οι Γερμανοί πρέπει να «πουλήσουν» στο εκλογικό τους σώμα τυχόν υποχώρηση στο θέμα του κουρέματος.  Τα πιθανά ανταλλάγματα της ελληνικής πλευράς σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Προσωπικά βλέπω ως απαράδεκτη τη συζήτηση για μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, τιτλοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, δέσμευση κρατικών αποθεμάτων χρυσού υπό τη μορφή collaterals κ.λπ.

Η εκχώρηση εθνικής περιουσίας για την απομείωση του δημόσιου χρέους προς ξένους παραπέμπει ευθέως σε αποικιοκρατικές λογικές και αποτελεί ασυγχώρητη «εκποίηση» έναντι των επόμενων γενιών Ελλήνων. Με απλά λόγια, δεν «σκοτώνεις» το χρυσό σταυρό του πατέρα σου για να σου κάνει σκόντο ο… δοσατζής.

Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει την από κοινού επιχειρηματική εκμετάλλευση μελλοντικών πλουτοπαραγωγικών πηγών όπως π.χ. τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Υπό την αυτονόητη όμως προϋπόθεση πλήρους και ρητής εγγύησης των ανατολικών μας συνόρων από ξένη επιβουλή. Γεγονός δηλαδή που θα μας επέτρεπε να ψάξουμε και στα δεξιότερα τμήματα του Αιγαίου…

Αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός εξαιρετικού πολιτικού deal, μιας προσωπικής δηλαδή διαπραγμάτευσης σε πρωθυπουργικό επίπεδο που θα έδινε ουσιαστική υπόσταση στην ελπίδα για απαλλαγή από το δυσθεώρητο χρέος. Γιατί κακά τα ψέματα. Θεραπεία με μείωση επιτοκίων και μεταθέσεις των ωριμάνσεων δεν υπάρχει. Χρειαζόμαστε κούρεμα και μάλιστα… crew cut για να βγούμε στις αγορές. Αυτό υποστηρίζουν όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι και ας τους λέει ο γραφικός αναλυτής… «μικρόψυχους»!

(δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αλέξανδρος Ξυλοτάς avatar
  Αλέξανδρος Ξυλοτάς 08/09/2013 12:14:32

  Μα αν το χρέος δεν βγαίνει χωρίς κούρεμα, γιατί να υποχωρήσουμε στο θέμα του κουρέματος; Βγαίνει χωρίς κούρεμα ή όχι τελικά κύριε Χαρβαλιά;

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 08/09/2013 12:56:37

  "Χρειαζόμαστε κούρεμα....για να βγούμε στις αγορές" καί...νά ξαναδανειστούμε από απατεώνες τοκογλύφους!

 3. Petronius avatar
  Petronius 08/09/2013 13:43:35

  Δηλαδή, κατά τον κ. Χαρβαλιά, είναι "απαράδεκτο" να πληρώσω έναν δανειστή μου "εκχωρώντας" του ένα χωράφι μου. Αυτό που πρέπει να κάνω, και μάλιστα "χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι", είναι να απαιτήσω από στο δανειστή μου να σκάψει το χωράφι μου ψάχνοντας φυσικό αέριο (εγώ δεν έχω λεφτά για γεωτρήσεις) και αν "μελλοντικά" (σε καμμιά δεκαπενταριά χρόνια) αποδειχτεί ότι αέριο υπάρχει και ότι είναι εκμεταλλεύσιμο, να δεχτεί να του δώσω μέρος των εικαζόμενων κερδών. Επιπλέον, πρέπει να του ζητήσω "ρητή και πλήρη" εγγύηση προστασίας μου από τους γείτονές μου, όσον καιρό θα περιμένουμε το θησαυρό. Τέλος, πρέπει να του θυμίσω ότι τα παραπάνω προκύπτουν από "βασικούς κανόνες οικονομικής θεωρίας", τους οποίους δεν πρέπει να αγνοεί αν θέλει να είναι "σοβαρός".

  • ΣΠΥΡΟΣ avatar
   ΣΠΥΡΟΣ @ Petronius 09/09/2013 10:37:25

   Αγαπητέ Petronius αν αυτός ο δανειστής, σου έχει χώσει το χρέος εν πλήρει αγνοία σου, μέσω πλαστογράφησης επιταγής σου και "πληρεξουσίου σου" τύπου Τσοχατζόπουλου εσύ θα το αποδεχτείς ως νόμιμο, χωρίς καν να ζητήσεις έστω και "μία και μοναδική εξεταστική επιτροπή" για να μην πώ και εξονυχιστικό λογιστικό έλεγχο?
   Αν αύριο σου πεί μια τράπεζα οτι η πιστωτική σου κάρτα βρέθηκε χρεωμένη με 1000000 ευρώ θα της δώσεις αμέσως το χωράφι σου χωρίς να ρωτήσεις πώς και ποιός σου την χρέωσε?
   Διότι στην περίπτωση του Ελληνικού χρέους, το μόνο σίγουρο που ξέρουμε, είναι οτι το μεγαλύτερο μέρος του το έγραψαν άνθρωποι σαν τους Τσοχατζόπουλο, Χριστοφοράκο, Τσουκάτο, Μαντέλη και σία, σε αγαστή συνεργασία με τους τέσσερις μεγάλους τραπεζίτες (Societe Generale, Bundesbank, BNP Paribas, Deuche Bank) και τους νταβατζήδες"-προμηθευτές...
   Τις υπόλοιπες λεπτομέρειες δεν τις ξέρουμε, δεν έγινε ακόμα βλέπεις και η περίφημη " μια και μόνη εξεταστική"...

   • Petronius avatar
    Petronius @ ΣΠΥΡΟΣ 09/09/2013 12:51:19

    Σπύρο, δεν είμαι σίγουρος αν οι εξετάστικές της βουλής, ή και η ίδια η βουλή, μπορούν να διαγάφουν μονομερώς χρέη του κράτους. 'Ισως ο Αλέξης και ο Πάνος ξέρουν περισσότερα...

    • ΣΠΥΡΟΣ avatar
     ΣΠΥΡΟΣ @ Petronius 09/09/2013 17:18:39

     Ούτε εγώ πιστεύω οτι μπορούν να διαγραφούν μονομερώς χρέη του κράτους στη βουλή, εκτός αν γίνει απο 181 βουλευτές.
     Μπορούν όμως να το διερευνούν και να μαθαίνουμε έστω και τα μισά. Τώρα πληρώνουμε χωρίς να βγάλουμε κιχ, λες και το βάλαμε μόνοι μας το χρέος και ο Τσοχατζόπουλος νάβαλε κι αυτός απο την τσέπη του για την Budensbank και τη Ferrostahl.
     Και βεβαίως την ” μια και μόνη εξεταστική" για το χρέος δεν την πρότειναν ο Αλέξης και ο Πάνος, για να ξεφύγουμε απ το αμείλικτο ερώτημα ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ????? αλλά ο ιδιος ο Σαμαράς που την ξέχασε, όπως και τη λίστα Λαγκάρντ...

 4. blue nile avatar
  blue nile 08/09/2013 13:59:02

  O Xαρβαλιάς λέει αλήθειες.

  Ένα μόνο δεδομένο αρκεί για να καταλάβουμε όλοι γιατί το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο,
  Από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2015 πρέπει να δώσουμε στην τρόικα 26-27 δις που αυτή τη φορά δεν θα τους τα δώσουμε παίρνοντας δανεικά αλλά αντλώντας τα από την κοινωνική οικονομία.
  Κάτι που είναι εντελώς αδύνατο.

  Το κούρεμα είναι απαραίτητο και μάλιστα με την μορφή της απομείωσης του χρέους και όχι μόνο με αλάφρυνση των επιτοκίων ή την πλήρη αποτοκοποίηση του χρέους .

  • George avatar
   George @ blue nile 08/09/2013 17:31:45

   Εξοφληση χρεους δεν κανει κανενα κρατος. Θα μας δανεισουν μεσω εκτ, efsf για να πληρωθουν τα παλια. Θα το κανουν οσο βγαζουμε πρωτογενη. Αγορες δεν εχει για χρονια περα απο συμβολικα ποσα.....

 5. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 08/09/2013 18:59:10

  Εάν κλείσει ο χρόνος με πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Συμφωνήθηκε και δεν χρειάζεται να το πούμε χίλιες φορές. Τα υπόλοιπα είναι λόγια κούφια...

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 08/09/2013 20:42:51

  Ὁ Σόϊμπλας σοῦ 'σκασε τό μυστικό;

  • MantisKalhas avatar
   MantisKalhas @ Κυθήριος 09/09/2013 05:13:13

   Όχι αγαπητέ, το δήλωσε ο πρωθυπουργός.
   Ο έχων ώτα ακούειν....
   Εάν αυτό το συνδυάσεις με το πάγιο σύνθημα 'ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΣΑΜΑΡΑ' νάτο βγήκε το αποτέλεσμα.
   Η σωστή πρόβλεψη δεν είναι απαραίτητα μαγεία, μπορεί να είναι πολύ απλά αποτέλεσμα ΜΝΗΜΗΣ και ΠΙΣΤΗΣ.

 7. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 08/09/2013 21:14:23

  Καλά τα λες.

  Στις τελευταίες όμως δύο παραγράφους ανοίγεις μεγάλα θέματα.

  Παραχώρηση υδρογονανθράκων στους Γερμανούς δεν λογίζεται ως σοβαρή κίνηση. Πρώτον, διότι οι Γερμανοί αποτελούν γεωπολιτικό νάνο. Οικονομικά μπορεί να φαίνονται ισχυροί, γεωπολιτικά όμως και στρατιωτικά, όπου η στρατιωτική ισχύς αποτελεί το μέσον προβολής της γεωπολιτικής ισχύος μιας χώρας, οι Γερμανοί είναι ανύπαρκτοι. Εκτός αν κανείς νομίζει ότι με πέντε υποβρύχια, δέκα φρεγάτες και καμιά εκατοστή αεροπλάνα, θα προβάλουν την ισχύ τους στην Αν. Μεσόγειο. Θα γελάει ο πλανήτης

  Δεύτερον, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Ελλάδα μαζί με τους Γερμανούς χωρίς συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με τους Τούρκους, δεν παίζει. Οι Γερμανοί στο ζήτημα Ελλάς ή Τουρκία στη γεωπολιτική σκηνή, έχουν εδώ και δεκαετίες επιλέξει παίκτη. Και δεν είμαστε εμείς. Εμείς ανήκουμε, καλώς ή κακώς, δεν είναι ώρα να το εξετάσουμε τώρα, στις θαλάσσιες δυνάμεις. Η Γερμανία είναι ηπειρωτική δύναμη και ανέκαθεν στον δρόμο προς τη Βαγδάτη, περνούσε τα συμφέροντά της μέσα από την Πόλη.

  Τρίτον, θα είχε ενδιαφέρον να δει κανείς την Ελλάδα να εξορρύσει υδρογονάνθρακες και να επιχειρεί κάποια στιγμή, υπό την προστασία των Γερμανών (Αχαχαχαχαχα, δεν μπορώ, με πιάνουν τα γέλια) να τους εμπορευτεί σε … Ευρώ. Δε νομίζω. Δε νομίζω. Κάτι τέτοια έλεγε και ο Σαντάμ, ο Μουαμάρ και κάτι άλλοι που τώρα κοιτάν τα ραδίκια ανάποδα.

  Τα πράγματα είναι απλά, για όποιον θέλει να τα δει.

  Η Γερμανία, δεν είναι επιλογή. Ειδικά για αυτό το ζήτημα.

  Ο Πρωθυπουργός πρέπει να προστατευτεί στις επιλογές του. Προστατεύοντας τον Πρωθυπουργό, προστατεύουμε τη χώρα.

  • to_telos avatar
   to_telos @ Ιεροφάντης 09/09/2013 07:27:47

   Πες τα αρχηγε.

  • ΣΠΥΡΟΣ avatar
   ΣΠΥΡΟΣ @ Ιεροφάντης 09/09/2013 10:14:10

   "Παραχώρηση υδρογονανθράκων στους Γερμανούς δεν λογίζεται ως σοβαρή κίνηση. "
   Εκτός αν γίνεται καθ' υπόδειξιν των Αμερικανών.
   Αλλοιώς καταλήγει όπως το success story με τη ΔΕΠΑ στους Ρώσους...

 8. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 08/09/2013 21:23:50

  ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40%, ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ........

  • ΝΙΚΟΣ avatar
   ΝΙΚΟΣ @ Σαρακατσανος 09/09/2013 10:56:29

   Ακριβώς.
   Τα ανταλλάγματα πρέπει να είναι τέτοια που δεν θα βγάζουν Τσίπρα Πρωθυπουργό, αλλοιώς θα πάει στράφι και το κούρεμα 40%...

 9. rally monkey avatar
  rally monkey 09/09/2013 00:30:44

  το αρθρο κλεινει στο σημειο που επρεπε να ξεκιναει η συζήτηση

  δηλ. ποιες είναι οι 'αναγκαίες και ικανές συνθήκες'
  (μειωση επιτοκίων και 'μετάθεση ωριμάνσεων')
  οι οποίες εξασφαλιζουν ουσιαστικά ο'τι ακριβώς θα εξασφάλιζε και μια άμεση μειωση του κεφάλαιου αποπληρωμής (κουρεμα)

  Η κατασταση πρεπει να εχει καπως έτσι - κουρεμα αυτη τη στιγμή μπορει να είναι όντως hard sell στην κοινή γνώμη της Γερμανίας (με τοσες χώρες να περιμενουν στην ουρά..) και απο την άλλη κατι το οποιο δεν θα ισοδυναμει πρακτικα με κουρεμα καταδικάζει την Ελλάδα

  πρεπει να δουμε την ουσία και όχι τη φόρμα
  αν δεν δεχονται κουρεμα - βασικα οι μεταθέσεις ωριμάνσεων πρεπει να ειναι΄'γενναίες' και τα επιτοκια έστω εξισου χαμηλα

  Τις τελευταίες δόσεις απο τις επανορθώσεις του Α' ΠΠ η Γερμανία επρεπε να τις καταβάλει στα τελη της δεκαετίας του '80 - για να περνουμε ιδέες ...

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/09/2013 01:31:21

  Δεν υπαρχει μη βιωσιμο χρεος.Ολα εξαρτωνται απο το επιτοκιο.
  Ας υποθεσουμε οτι εχω μισθο 1.000 ευρω και χρωσταω 1.000.000 ευρω.Ειναι το χρεος μου μη βιωσιμο;
  Eάν το επιτόκιο είναι 1% ο τόκος είναι 10.000 ευρω ήτοι 800 ευρω το μηνα και δεν βγαινω μόνο με 200 ευρω που μου μένουν το μηνα.Εαν ομως το επιτοκιο παει στο 0,5% ο τόκος παει στα 400 ευρω και τα 600 ευρω το μηνα βγαινουν με ζορι.
  Εάν παει στο 0,3% το χρέος γίνεται "βιώσιμο".
  Αυτο θα πει "επιμήκυνση" και μειωση επιτοκίων.Ειναι πολυ πιο ευκολο να πεις στα ξενα κοινοβουλια οτι δεν χαριζεις λεφτα σε άλλη χωρα αλλά απλώς της μειωνεις το επιτοκιο γιατι εχει δυσκολιες και ειναι εταιρος.

 11. monomaxos avatar
  monomaxos 09/09/2013 07:55:32

  Πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά!!!!!????

  Μάλλον αγαπητέ δεν έχετε καλή ενημερώση. Αν διαβάσετε εδω:

  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=443048

  θα δείτε ότι η Ελλάδα είχε ήδη πετύχει από το β' εξάμηνο του 2011 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 831 εκατ. Το BBC της εποχής μάλιστα ανέφερε για πλεόνασμα 1,2 δις στην Ελλάδα.

  Αν αναρωτιέστε γιατί δεν είχαμε πλεόνασμα όλο το 2011 είναι διότι φρόντισε ο Παπακων/νου να δώσει εκείνες τις τρελλές επιστροφές φόρου με τις αποδείξεις ώστε να βουλιάξουν σκόπιμα ακόμη περισσότερο τα έσοδα της Ελλάδα.

  Γιατί δεν είχαμε πλεόνασμα και το 2012 !!!????

  Ρωτήστε τον Παπαδήμο με το δεύτερο μνημόνιο και το PSI που κάνανε τι επιπτώσεις είχε.

 12. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 09/09/2013 09:51:40

  Aγαπητέ Γιώργο, υπάρχει και η άλλη περίπτωση.
  Να κληθούν να πληρώσουν το κούρεμα οι ΑΡΧΙΚΟΙ κυριώτεροι δανειστές της Ελλάδας (Societe Generale, Bundesbank, BNP Paribas, Deuche Bank) που διασώθηκαν απο την κρίση πουλώντας το Ελληνικό χρέος μέσω της Τρόικας στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και μάλιστα στο 100% της αξίας του!!! ενώ στις αγορές δεν έπιανε ούτε 12%!!! Και φυσικά επειδή μάλλον δεν θα δεχθούν, θα πρέπει να εκβιασθούν, όπως έγινε και στις ΗΠΑ και εκεί οι τράπεζες που διασώθηκαν, επέστρεψαν και επιστρέφουν ταχέως την κρατική ενίσχυση.
  Ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό έχει υποδειχθεί απο το κόμμα της Γερμανικής Αριστεράς Die Linke και συνίσταται στο να ληφθεί απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κούρεμα όλων των δανείων των κρατών της ΕΕ για το υπερβάλλον, σε πρώτη φάση, ποσοστο τους άνω του 60% του ΑΕΠ της αντίστοιχης χώρας.
  Φυσικά αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να μειώσουν τα κέρδη των τραπεζών "τους"
  και αποδεχτούν γι αυτό να μας χαρίσουν το υπόλοιπο χρέος, που ούτως ή άλλως είναι προφανώς παράνομο, δεδομένου οτι δημιουργήθηκε με συνέργεια αυτών των τραπεζών και των Τσοχατζόπουλων, Siemens κλπ. προμηθευτών του Ελληνικού πολιτικού συστήματος, σύμφωνα με τη δεύτερη πρότασή σου, εμείς δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε, υπο τον όρο ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου θα γίνεται μόνο κατα τι χρονιές που θα υπάρχει επαρκής ανάκαμψη ώστε να μην ξαναμεγαλώσει το χρέος.
  Αν όμως αποτύχει η διαπραγμάτευση, δηλαδή οι "εταίροι" επιμείνουν να πληρώνουμε τις τράπεζές τους μέχρι θανάτου της Ελληνικής οικονομίας, είναι προφανές πως αν δεν τους πεί επιτέλους το ΟΧΙ ο Σαμαράς, θα τους το πεί κάποιος άλλος εκ μέρους του Ελληνικού λαού, πλην Λακεδαιμονίων...
  Τώρα πλέον μπορούμε να βάλουμε και εμείς όρους, αφου δεν έχουμε (πλην των "λιπαρών" υπευθύνων για το χρέος που πρέπει να τιμωρηθούν) ΤΙΠΟΤΕ να χάσουμε...

 13. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 09/09/2013 11:04:47

  Ούτε υπάρχει "κόφτης" στην είσοδο των αγορών που να αποκλείει όσα κράτη περνάνε το 120% του ΑΕΠ τους σε χρέος. Η πλειοψηφία των κρατών του κόσμου αυτή τη στιγμή το περνάει, αλλά δεν τα απέκλεισε κανείς απο τις αγορές.
  Αλλωστε και εμάς μας υποσχέθηκαν οι "δανειστές" οτι το 2021 θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές και με 121% του ΑΕΠ σε χρέος. Το κόψιμο στα 120% ίσχυε μόνο για το 2009 ώστε να μπούμε στά μνημόνια και να εισπράξουν οι Παγκόσμιες τράπεζες το Πραγματικό χρήμα των PIIGS και με τη μόχλευσή του να πάψουν να σκάνε, όπερ και εγένετο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.