30/05/2008 22:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έφοδος εισαγγελέα στα γραφεία της Ζήμενς Ελλάς

Έφοδο στα γραφεία της Ζήμενς Ελλάς στο Μαρούσι έκανε σήμερα το απόγευμα, ο αρμόδιος για το θέμα εισαγγελέας, κ. Π. Αθανασίου. Αργά το απόγευμα, συνοδεία αστυνομικών με συμβατικά οχήματα, μπήκε στα γραφεία της εταιρείας, όπου έμεινε τρεις ώρες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πήρε πέντε φακέλους, οι οποίοι περιέχουν στοιχεία με "διευκολύνσεις" και "δωράκια" που έκανε η Ζήμενς Ελλάς σε διάφορα πρόσωπα στην Ελλάδα. Παραμένει άγνωστο εάν οι φάκελοι αφορούν και πολιτικά πρόσωπα. Την Πέμπτη πάντως, είχαν καταθέσει στον εισαγγελέα πρωτοκλασάτα στελέχη του λογιστηρίου της Ζημενς. Επίσης, καταθέσεις έχουν κάνει η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, η οποία, όπως και δύο ακόμα στελέχη της Ζημενς Ελλάς έχουν μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων που η ίδια η Ζημενς έχει εξαγγείλει για όσα στελέχη της ανοίξουν το στόμα τους. Για να μπουν όμως στο πρόγραμμα προστασίας και ασυλίας σημαίνει ότι έδωσαν στοιχεία που διευκόλυναν και την μαμά Ζήμενς και τους ανακριτές. Και όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν απλούς θνητούς. Αφορούν κυρίως αγίες οικογένειες και τις κοινωνικές εκδηλώσεις τους. Ως «κοινωνικές εκδηλώσεις» αναφέρονται τελευταία στην ποινική ορολογία, οι γάμοι, τα βαφτίσια και οι προεκλογικές εκστρατείες.

Και φυσικά ή είδηση είναι αποκλειστική.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 31/05/2008 00:39:08

  Τι νέα από το δικαστήριο αυτού του Σίκατσεκ στην Γερμανία; Για ποιους πολιτικούς μίλησε και σβήσανε (Ζήμενς μητρική) τα ονόματά τους από τα έγγραφα που έδωσε ο Λικουρέζος στον ανακριτή; Τόσο δύσκολο είναι να πάρει κάποιος τα πρακτικά της δικασίμου;

 2. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 31/05/2008 01:31:34

  Στο “Τα «ανταλλακτικά», οι μίζες και τα ορυκτέλαια”, ένα σχόλιο έγραφε:

  «ΤΕΣΤΙΚΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΕ, ΚΟΥΝΑΤΚΒΕ ΧΑΪΝΤΟΝΙΣ»!!!

  "Τα πράγματα είναι απλά. Η Ζήμενς μητρική παραδέχτηκε ότι δωροδοκούσε για να κλείνει συμβόλαια. Πλήρωσε, τελείωσε και τώρα λέει στους Χριστοφοράκο, Μαυρίδη “και τ’ άλλα παιδιά” ότι, αυτοί εισέπραξαν τα χρήματα για τις μίζες ΚΑΙ, ΑΝ δεν παρουσιάσουν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ “πού”- σε “ποιον” τα έδιναν, θα κατηγορηθούν, αυταπόδεικτα, ότι τα κράτησαν οι ίδιοι και θα ζητηθούν πίσω.
  Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον, γιατί, ΑΝ η συνηθισμένη στις συγκαλύψεις ελλ. Δικαιοσύνη συνεχίσει την ίδια τακτική, η υπόθεση θα πάει στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη που υπουργοί αυτοκτονούν για σκάνδαλα, ή κλείνονται στην φυλακή.

  ΑΝ, ΑΝ, ΑΝ, λοιπόν, ο Χριστοφοράκος, (τυχαία η αναφορά των ονομάτων), πει ότι τα έδινε στον Μαντέλη και ο Μαντέλης πει ότι τα έδινε στο ΠΑΣΟΚ, ποιος θα πρέπει να πάει φυλακή, αφ’ ενός, και να ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ τα λεφτά στην Ζήμενς, αφ’ ετέρου; Το αντίστοιχο ισχύει και για την ΝΔ.

  Από δω και κάτω δεν έχω γνώσεις του τι συμβαίνει. Το βασικό που δεν ξέρω είναι πόσο πολύ θέλει η Ζήμενς να προχωρήσει την υπόθεση.

  Επίσης, ΑΝ η κίνηση αυτή της Ζήμενς έχει και προεκτάσεις εξωτερικής πολιτικής. ΑΝ, δηλαδή, χρησιμοποιείται από του Γερμανούς για να επηρεάσουν τις πολιτικές (= οικονομικές, πλέον, κυριολεκτικά) εξελίξεις στην Ελλάδα. Γιατί γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσουν, προετοιμάζεις το νικηφόρο διάδοχο σχήμα με “φρέσκα και άσπιλα” στελέχη, αλά …”σεμνά και ταπεινά” με την γνωστή συνέχεια: “ΑΡΠΑΞΕ, ΝΑ ΦΑΣ, και ΚΛΕΨΕ, ΝΑ ‘ΧΕΙΣ”.

  Αλήθεια, η Ζήμενς τι ρόλο να έπαιξε άραγε στο σκάνδαλο των υποκλοπών; Γιατί αυτή είχε την αρχική ευθύνη του λογισμικού, νομίζω. Μήπως έχει και μαγνητοφωνημένες τις δοσοληψίες Ζήμενς Ελλάς και πολιτικών; Γιατί εμείς, αν είμαστε Ζήμενς, θα καταγράφαμε ΟΛΕΣ τις συνομιλίες, ΟΛΩΝ των υπαλλήλων μας, και όχι μόνο των διευθυντικών στελεχών. Χμμμμ!..".

  Και μόλις είδα ότι σήμερα γράφει το «Greece-Salonika”:

  "Παρακολουθήσεις ατόμων και λογαριασμών από τη Deutsche Telekom!"

  Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου το σκάνδαλο των υποκλοπών της Deutsche Telekom δεν περιορίζεται στη διασταύρωση των αριθμών κλήσεων δημοσιογράφων και μελών του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας από άλλη ιδιωτική εταιρεία του Βερολίνου, αλλά έχει ευρύτερες διαστάσεις..

  Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Deutsche Telekom παρακολουθούσε όχι μόνο τις τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και τις μετακινήσεις στελεχών της και δημοσιογράφων, μέσω του σήματος των κινητών τους τηλεφώνων!
  Γνώριζαν δηλαδή σε ποια πόλη, σε ποιο σημείο, σε ποια γειτονιά ήταν τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν. Ο όμιλος ήθελε να γνωρίζει εάν οι πληροφοριοδότες συναντώνται με δημοσιογράφους και αυτό στη βάση στοιχείων του τμήματος κινητής τηλεφωνίας.

  Άκρως ενδιαφέρουσα και η αποκάλυψη της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία η Deutsche Telekom παρακολουθούσε και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των δημοσιογράφων και μελών του εποπτικού συμβουλίου.

  Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρενέ Όμπερμαν, χαρακτήρισε «εικοτολογίες» τις εν λόγω κατηγορίες, παραπέμποντας στις εισαγγελικές έρευνες..

  πληροφορίες Ντόιτσε Βέλε".

  Χμμμμ + Χμμμμ...

 3. Ν.Δ.Σ.(ΑΤΑΚΤΟς ) avatar
  Ν.Δ.Σ.(ΑΤΑΚΤΟς ) 31/05/2008 10:18:25

  Γ αυτό επιμένω ότι τώρα που έχει κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση ξεπουλήματος του ΟΤΕ στους Γερμανούς εμείς οι χρήστες κοσμοτε ,οτε (δηλ. μικρομέτοχοι ουσιαστικά) να αρνηθούμε!!!! να πληρώσουμε!!!! τους λογαριασμούς που μας στέλνονται στα σπιτάκια μας και μας τρομοκρατούν !!!! ,μιας και είχαμε υπογράψει ο κάθε ένας μας συμβάσεις με ελληνικό δημόσιο .Να δούμε τι σκατά θα μας κάνουν οι Γερμανοί .Θα μας πάνε στα διεθνή δικαστήρια η διαιτησία όλους και καθένα μεμονωμένα .

 4. Le canard avatar
  Le canard 31/05/2008 10:23:09

  "νήπιος γέρων":
  "Αλήθεια, η Ζήμενς τι ρόλο να έπαιξε άραγε στο σκάνδαλο των υποκλοπών; Γιατί αυτή είχε την αρχική ευθύνη του λογισμικού, νομίζω".

  Προς "νήπιος γέρων": Το κυρίως μέρος του λογισμικού για το C4i θα το έφτιαχνε η αμερικανική SAIC. Γνωστή για τις σχέσεις της -και- με την κυβέρνηση Μπούς-Τσέϊνι. Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι υπό την ιδιότητα -δήθεν- του υπαλλήλου της SAIC περνούσαν σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις μέλη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Υπάρχουν και σχετικές εκθέσεις Ελλήνων αξιωματικών που αναφέρουν και ονόματα και περιστατικά. Ασχετα, εάν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ το έχουν κάνει τουμπεκί.

  Η Σημενς ήταν υπερεργολάβος του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας(C4i). Μάλλον δεν μπήκε στο έργο του λογισμικού. Ισως αν έμπαινε, να μην μας πουτλούσαν άχρηστο πράμα και να μην εξετίθεντο οι αμερικάνοι. Να σημειωθεί ότι με την "νοου χαου" που απέκτησε η Σημενς στο C4i τών Ολυμπιακών της Αθήνας, πήρε μόνη της κατόπιν το C4i στους πανασιατικούς αγώνες (Κατάρ, 200 εκ.δολλάρια) και σε άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Μουντιάλ, κ.λ.π.)

  Η Σημενς όμως, όπως αποκλαύφθηκε στη Γερμανία συνεργαζόταν με τη γερμανική μυστική υπηρεσία BND για να κάνει παρακολουθήσεις και υποκλοπές πολιτικών και λοιπών παραγόντων στις χώρες όπου εγκαθιστούσε συστήματά της. Ποιός ήταν ο "σύνδεσμος" της Σημενς με την BND; Ο κ.Γιούνγκ. Από τις "γάτες", όπως χαρακτηρίζεται της Σημενς Γερμανίας, πρόεδρος προ ετών στη Σημενς Ελλας και κατόπιν μέλος του ΔΣ της Ιντρακομ.

  Ενδιαφέρον;

 5. Le canard avatar
  Le canard 31/05/2008 10:34:53

  Από τα σημερινα Νέα


  Τίτλος: Φωτογράφισαν πολιτικό τζάκι

  Καλοκαίρι του 2006 δόθηκαν χρήματα υπό τη μορφή χορηγίας από τη Ζίμενς
  Κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο φωτογράφισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις καταθέσεις που έδωσαν στον εισαγγελέα οι δύο υπάλληλοι της Siemens στο πλαίσιο της έρευνας για τα μαύρα ταμεία της εταιρείας.

  Η γραμματέας του πρώην διευθυντή της Siemens Ελλάδας Μιχάλη Χριστοφοράκου και ο προϊστάμενος του λογιστηρίου, ωστόσο, απέφυγαν να κατονομάσουν το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο φέρεται ότι το καλοκαίρι του 2006 διατέθηκαν χρήματα υπό τη μορφή χορηγίας από την εταιρεία. Τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι μάρτυρες- όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές- δεν θεωρούνται τουλάχιστον προς το παρόν αρκετά για να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή πολιτικού προσώπου.

  Εξετάστηκαν από Αμερικανούς.

  Το γεγονός, όμως, ότι οι δύο υπάλληλοι της Siemens, οι οποίοι έχουν εξεταστεί και στο πλαίσιο των (εσωτερικών ανακρίσεων) στην εταιρεία από τους εκπροσώπους του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου DevedoiseΡlimpton, φωτογραφίζουν πολιτικό πρόσωπο υποχρεώνει τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου να διασταυρώσει τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη του. Για τον λόγο αυτό ο εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται να καλέσει τον πρώην διευθυντή της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκο, καθώς και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση να δώσουν προφορικές διευκρινίσεις μετά τον νέο κύκλο των καταθέσεων.
  Ιδιαίτερα, ο κ. Χριστοφοράκος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το αν πράγματι έφυγαν τα χρήματα αυτά από τα ταμεία της εταιρείας με δική του εντολή, ποια χρονική περίοδο, ποιος ήταν ο αποδέκτης τους και ποια η αιτία της χορηγίας.
  Επιπλέον, θα πρέπει να απαντήσει αν τέτοιου είδους χορηγίες ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στην εταιρεία. Ο Μ. Χριστοφοράκος, όμως, έχει δικαίωμα από τον νόμο να μη δώσει απαντήσεις επί της ουσίας σε αυτή τη φάση της έρευνας και να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του περιμένοντας να δει αν το όνομά του θα είναι στη λίστα των κατηγορουμένων, ώστε να απολογηθεί εφ΄ όλης της ύλης στον ανακριτή. Την ίδια τακτική εξάλλου είχε ακολουθήσει και την πρώτη φορά όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα περιοριζόμενος να αρνηθεί τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι τα περί χρηματισμού υπουργών και πολιτικών από τη Siemens είναι ανυπόστατα.

  Εισαγγελικοί κύκλοι πάντως ανέφεραν ότι το περιεχόμενο των επίμαχων καταθέσεων σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να αξιολογηθεί ποινικά και να επηρεάσει την πορεία της δικογραφίας, που εκτός απροόπτου θα καταλήξει σε εφέτη- ειδικό ανακριτή. Όπως εκτιμάται, μάλιστα, η φωτογραφική αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο δεν είναι αρκετή για να το συνδέσει με τη διακίνηση άνομου χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα χρήματα αυτά υπάρχουν και σχετικά παραστατικά.

  Αν τελικά ο εισαγγελέας δεν συγκεντρώσει άλλα στοιχεία, η δικογραφία δεν θα διαβιβαστεί στη Βουλή. Ωστόσο, αν στο επόμενο στάδιο της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός σκοντάψει σε πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τότε οφείλει ακόμα και σε αυτό το στάδιο να στείλει τον φάκελο στη Βουλή.

  ΣΧΟΛΙΟ:
  Ως φαίνεται, και αναφέρι το "αντινιούς", με βάση τις καταθέσεις του κ.Μικέ (γ.δ.λογιστηρίου) και Τσακάλου (γραμματέας Χριστοφοράκου), ο εισαγγελέας έκανε την "εισβολή" χτές στη Σημενς. Με αυτούς τους φακέλλους που πήρε,ενδεχομένως θα συγκέντρωσε περισσότερα στοιχεία για γάμους, βαφτίσια, δεξιώσεις και λοιπά δωράκια προς "σημαίνοντα" πρόσωπα.

  Για ποιό πολιτικό τζάκι πρόκειται; Με πολλά είχε στενότατα πάρε-δώσε η Σημενς. Ενα φαίνεται πάντως, ότι παραείναι στο στόχαστρο.

  Θυμάμαι ότι πρίν δυό-τρείς εβδομάδες το "Αντινιους" είχε γράψει για το γάμο του Κωστή Μπακογιάννη, όπου, μεταξύ των άλλων της οικονομικής ελίτ, παρίστατο και ο Χριστοφοράκος. Λέτε να είναι γι'αυτό;

  Α, σήμερα κάνει και τα βαφτίσια του παιδιού του!

 6. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 31/05/2008 13:47:08

  ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΩΡΑ, ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ!!!!

 7. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 31/05/2008 14:13:28

  Εδώ στη ΔΕΗ πραγματοποιείται τώρα το μεγαλύτερο «πλύσιμο» φαυλότητας και ο Τάκης λακέδων μας ανακοινώνει σβήσιμο από Δευτέρα .Και τα παιδία του μπάρμπα Γιάννη πλένουν τα αρχ…. Του στη Χαλκιδική .Τι ψάχνεις …ΚΑΡΒΕΛΙΑ !!!!

 8. Anonymos avatar
  Anonymos 31/05/2008 15:16:17

  16/04/2006
  Πού καταντήσαμε, Μπαϊρακτάρη
  Ιδού οι «νταβατζήδες», κύριε πρωθυπουργέ
  Ένας δικός σας, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, τους «δίνει» με ονόματα και διευθύνσεις


  Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ, ΤΟΥ ΜΙΖΑΝ, ΤΟΥ ΜΑΙΣΗ...
  ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΙΟΥΦΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ..

  Στημένοι είναι όλοι οι διαγωνισμοί που γίνονται στη ΔΕΗ! Και κατευθύνουν τα αποτελέσματα προς τον επιθυμητό ανάδοχο, αφού προηγουμένως έχουν αποκλεισθεί μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού και οι προδιαγραφές αποκλείουν τους ανεπιθύμητους…

  Και φυσικά τα νήματα κινεί η διαπλοκή, που στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας βασιλεύει… Και σήμερα και χθες…

  Οι μεθοδεύσεις είναι σατανικές. Ξεπερνούν τον νου το τι σκαρφίζονται για να κατευθυνθεί ένα έργο σ' εκείνον που θέλουν. Και κατά σύμπτωση προνομιούχος είναι ο κ. Μυτιληναίος, που έχει και τους ανθρώπους του μέσα στη ΔΕΗ! Άνω-κάτω για άλλη μια φορά τα φέρνει ο Γιάννης Παλαιοκρασάς, με τα όσα φοβερά καταγγέλλει στο υπόμνημα που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, ο οποίος διεξάγει την έρευνα μετά τους φακέλους που είχε παραδώσει ο κ. Παλαιοκρασσάς ως πρόεδρος της ΔΕΗ. Φωλιά της διαπλοκής η ΔΕΗ. Κι όχι μόνο. Ο κ. Παλαιοκρασσάς εντάσσει και το υπουργείο Ανάπτυξης. Από το 1999 πρωταγωνιστούσε και κάλυπτε τις κομπίνες και τα σκάνδαλα. Και βέβαια ο χαμένος ο ελληνικός λαός και η χώρα με την πληρωμή παραπάνω δισεκατομμυρίων, απ΄ όσο πραγματικά κόστιζε το έργο! Ο κ. Παλαιοκρασάς αποκαλύπτει τον ρόλο των εφημερίδων και συγκεκριμένα του Συγκροτήματος Λαμπράκη, αλλά και του Μπόμπολα!

  «Το υπόμνημα αυτό είναι και έκφραση της αγωνίας μου, ως έλληνα πολίτη, για τα όσα κατά την εκτίμησή μου ανήθικα και εν πολλοίς αξιόποινα τεκταίνονται σήμερα στον χώρο της ενέργειας, με μοναδικό στόχο τον περαιτέρω πλουτισμό των διαπλεκομένων και την, ως εκ τούτου, πτώχευση της ΔΕΗ και καταδολίευση της περιουσίας των μετόχων και κατ' ακολουθίαν του ελληνικού λαού», τονίζει ο κ. Παλαιοκρασσάς και προσθέτει:

  «Προσπάθησα και ελπίζω ότι πέτυχα να καταδείξω το υποχθόνιο, κατά την άποψή μου, σχέδιο των δυνάμεων της διαπλοκής. Σχέδιο που μεθοδεύει τη σταδιακή αποδυνάμωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, με τελικό στόχο όχι την, με διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες, ιδιωτικοποίησή της, που θα αποτελούσε ενδεχομένως θεμιτό σκοπό, αλλά την άλωσή της από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, που επί μακράν σειρά ετών την λυμαίνονταν ως αποκλειστικοί ʽʽανάδοχοιʼʼ των έργων της.

  Φτάσαμε στο σημείο οι εισηγήσεις των υπηρεσιών της ΔΕΗ και του διευθύνοντος συμβούλου της, αποφάσεις του Δ.Σ. της επιχείρησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις της ʽʽανεξάρτητηςʼʼ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, διαγωνισμοί του ΔΕΣΜΗΕ και τέλος ακόμη και νόμοι του ελληνικού κράτους, να έχουν κοινή συνισταμένη την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της διαπλοκής! Φτάσαμε επίσης στο τραγελαφικό σημείο να δικάζεται, μετά από αυτεπάγγελτο δίωξη, το προηγούμενο Δ.Σ. της ΔΕΗ για απιστία σε βαθμό (sic) πλημμελήματος σε βάρος της επιχείρησης και η ΔΕΗ να είναι παρούσα με νομικούς του Νομικού Τμήματος ως συνηγόρους των κατηγορουμένων, αλλά απούσα ως πολιτική αγωγή! Πράγμα που επίσης πρέπει ποινικώς να διερευνηθεί».

  Και ο πρώην υπουργός και για λίγο διάστημα πρόεδρος της ΔΕΗ, που τον τοποθέτησε προσωπικά ο Καραμανλής, κλείνει το υπόμνημα ως εξής: «Βαθύτατα απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των υπευθύνων φορέων της πολιτείας καταγγέλλω τα τεκταινόμενα εις βάρος της ΔΕΗ, ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, ως υστάτου υπερασπιστού της ηθικής και του δικαίου, με την ελπίδα ότι θα επιτύχει να προασπίσει από τους αρπακτικούς όνυχες της διαπλοκής τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού».  Η δομή της διαπλοκής
  «Η διαπλοκή στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενεργεί ως άτυπος και αφανής μηχανισμός προώθησης οικονομικών συμφερόντων ορισμένων επιχειρηματιών, με τη συνεργασία κρατικών παραγόντων και μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), που τη στηρίζουν είτε με δημοσιεύματα είτε με συγκάλυψη και σιωπή. Κατά την παρούσα περίοδο, οι συγκεκριμένοι παράγοντες είναι:

  α. Από πλευράς κράτους και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) και δευτερευόντως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και η ΔΕΗ.

  β. Από επιχειρηματικής πλευράς, η ανάλυση των αναδόχων των έργων της ΔΕΗ αναδεικνύει τη ΜΕΤΚΑ Α.Ε., που ανήκει στον Όμιλο Μυτιληναίου, ως κατ' εξοχήν ωφελουμένη.

  γ. Από πλευράς ΜΜΕ, η στατιστική ανάλυση των επισυναπτόμενων δημοσιευμάτων δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από τις εφημερίδες ʽʽΒήμαʼʼ και ʽʽΝέαʼʼ και δευτερευόντως από το ʽʽΈθνοςʼʼ.

  Ενδεικτική των διασυνδέσεων που υπάρχουν είναι η συνιδιοκτησία της εταιρείας επικοινωνίας PREMIUM Α.Ε. από τους κυρίους Γρηγόρη Νικολόπουλο, διευθυντή σύνταξης στο ʽʽΒήμαʼʼ, Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, και Παναγιώτη Ψυχάρη, υιό του Σταύρου Ψυχάρη, εκδότη του ʽʽΒήματοςʼʼ. Εφ' όσον επιβάλλεται πλέον, πρέπει η Εισαγγελική Αρχή να ζητήσει τους καταλόγους της Γ. Γ. Τύπου, οι οποίοι δείχνουν τους δημοσιογράφους που αμείβονται από το ΥΠΑΝ και την, εποπτευομένη από το ΥΠΑΝ, ΔΕΠΑ Α.Ε., για να διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσεων με ομόρροπα συμφέροντα και άλλων συγκεκριμένων προσώπων. Τίθεμαι δε στην διάθεση της Εισαγγελικής Αρχής για την υποβοήθηση της σχετικής έρευνας. Είναι πολύ σοβαρό να εντοπισθούν και να αποκαλυφθούν οι διαμορφωτές της ʽʽκοινής γνώμηςʼʼ, την οποία εν συνεχεία επικαλούνται ως επιχείρημα οι εμπλεκόμενοι. Επειδή η διαδικασία μετοχοποίησης της ΔΕΗ, που άρχισε το έτος 2000 με τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία, αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της επιχείρησης, το παρόν υπόμνημα ξεκινά την ανάλυση της ερευνωμένης δράσης της διαπλοκής από την ίδια χρονική αφετηρία. Στον ίδιο περίπου χρόνο τοποθετείται και η έναρξη της προσπάθειας του ΥΠΑΝ για τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που στη χώρα μας προχωρεί πολύ αργά και ιδιόμορφα, έναντι των άλλων κρατών-μελών της (Ευρωπαϊκής Ένωσης) ΕΕ. Η ιδιομορφία συνίσταται αφ' ενός στην πολιτική επιβολής ασύμμετρων ρυθμίσεων σε βάρος της ΔΕΗ και αφ' ετέρου στην επιλογή ενός πολύπλοκου συστήματος ημερήσιας «αγοράς», που εφαρμόζεται μόνο στις Ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Ενώ η πρώτη Οδηγία της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς χρονολογείται από το 1992, το ΥΠΑΝ δεν έκανε απολύτως τίποτε για τη μεταφορά της στο εσωτερικό δίκαιο, μέχρι το τέλος του 1999, οπότε ψήφισε τον Ν. 2773/99. Η επόμενη πράξη του ΥΠΑΝ, εντός του 2001, ήταν η χορήγηση αδειών ηλεκτροπαραγωγής, σε 6 εταιρείες ιδιωτικού δικαίου. Υπογραμμίζεται ότι το ΥΠΑΝ έσπευσε να χορηγήσει τις άδειες, ενώ ακόμη δεν είχαν εκδοθεί οι προβλεπόμενοι από τον Ν. 2773/99 και αναγκαίοι για τη λειτουργία της αγοράς Κώδικες και Προεδρικά Διατάγματα. Ο Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος τελικά εγκρίθηκε με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Δ5-ΗΛ/Β/ οικ./8311/09-05- 2005, μόλις τον Μάιο του 2005! Με τον νόμο 3175/2003, άρθρο 23 παράγραφος 9, εισάγεται ο θεσμός συμβάσεων αγοράς ή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και παραγωγών, κατόπιν διαγωνισμού, για ισχύ 900 MW που αντιστοιχεί σε μονάδες οι οποίες εντάσσονται μέχρι την 1.7.2007. Με την παρ. 12 του αυτού άρθρου απαγορεύεται n συμμετοχή της ΔΕΗ στον διαγωνισμό αυτό και της χορηγείται άδεια παραγωγής μόνο «για την ανανέωση και αντικατάσταση του δυναμικού παλαιών μονάδων συνολικής ισχύος μέχρι 1.600 MW». Με τον Ν. 3426/2005, άρθρο 30 παρ. 4 η απαγόρευση παρατείνεται μέχρι 31.12.2010.


  Σελίδες: 1 2 3 4 Επόμενη σελίδα

 9. MURGOS avatar
  MURGOS 02/06/2008 20:15:12

  Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΛΤΑΡΕΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΝΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
  ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ 3 ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΝΩΤΑ ΤΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ SHOW
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΑΦΕΛΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ Η ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΛΑΠΑ ΕΞ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ-ΤΖΑΚΙ- ΙΧΝΟΣ ΤΣΙΠΑΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.