#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/09/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έτσι κατέστρεψαν τα ταμεία με το "κούρεμα"

[caption id="attachment_177663" align="alignnone" width="600" caption="Οι υπεύθυνοι"][/caption]

Κάποτε μιλούσαμε για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που οδήγησε σε βίαιη ανακατανομή του εισοδήματος, που χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ και που οι φταίχτες είναι ακόμη ελεύθεροι κι ωραίοι.

Όμως, υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα σκάνδαλα που μέσα στη δίνη της κρίσης περνούν απαρατήρητα. Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας είναι συγκλονιστικά και θα πρέπει να σταθούμε για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί.

Οι Έλληνες πολίτες που καθημερινά χάνουν εκατομμύρια ευρώ από περικοπές και φόρους, είδαν να γίνονται καπνός μέσα σε λίγους μήνες άλλα 12 δις ευρώ. Πρόκειται για τα χρήματα από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εν μια νυκτί κουρεύτηκαν και από τα 18,7 δις ευρώ που υπήρχαν το Μάρτιο, έμειναν κάτι… ψιλά ύψους 6 δις ευρώ τα οποία δε φτάνουν ούτε για τα βασικά των ταμείων.

Είναι ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έχει γίνει στην Ελλάδα καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία, το τελευταίο αποκούμπι όλων των Ελλήνων, δεν υπάρχουν πια. Έχουν καταρρεύσει με μια και μόνο απόφαση, αυτή του κουρέματος χωρίς ανακεφαλαιοποίηση, όπως γίνεται επιλεκτικά για τις τράπεζες και δη τις ιδιωτικές.

Ταμεία άλλοτε κραταιά, πολλά εκ των οποίων δεν στηρίζονταν σε κρατικό χρήμα, βρίσκονται σε αδιέξοδο αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμη και συντάξεις ενώ έχουν κόψει τα πάντα από την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Τα Ταμεία αυτά, πολλές φορές χωρίς να ερωτηθούν, άλλες με τη διακριτική… ενοχή των διορισμένων διοικήσεων, είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους δις ευρώ σε τοξικά ομόλογα που κουρεύτηκαν στο όνομα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Μιλάμε ότι το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων επί ΝΔ είναι παρονυχίδα μπροστά σ’ αυτή τη λεηλασία που έχει συντελεστεί.

Και τώρα τι θα κάνουν οι Έλληνες; Που θα ακουμπήσουν για την ασφάλισή τους; Για τα φάρμακα και τα νοσοκομεία τους και το κυριότερα για τη σύνταξή τους, αν φτάσουν ποτέ να την πάρουν; Γιατί θα πρέπει να χάσουν το εφάπαξ τους, αν και το πλήρωναν κάθε μήνα οι περισσότεροι από αυτούς;

Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη απώλεια για την Ελλάδα, να μην έχει ταμεία να στηρίξουν τους έτσι κι αλλιώς πένητες Έλληνες. Γι’ αυτό το έγκλημα θα δώσει ποτέ λόγο κανείς;

 Έμειναν… ψίχουλα

Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα δεδομένα, όπως αυτά περιγράφονται σε επίσημο έγγραφο της ΤτΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν συνολικά 18,7 δισ. ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία -με βάση το νόμο- τα είχε τοποθετημένα σε ΟΕΔ. Μετά το «κούρεμα» της 12ης Μαρτίου 2012, η ονομαστική αξία τους, δηλαδή το ποσό το οποίο μπορούν οι ασφαλιστικοί φορείς να εισπράξουν μετά τη λήξη τους (κάποια ομόλογα λήγουν μετά το 2020 και τα περισσότερα μετά το ’30), μειώθηκε φτάνοντας στα 10 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση και του δεύτερου «κουρέματος» (της 11ης Απριλίου 2012) που αφορούσε στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό Δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη μια περαιτέρω μείωση 1,2 δισ. ευρώ (επιμερίστηκε στους φορείς ανάλογα με τα μερίδιά τους) φτάνοντας στα 8,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, εάν σήμερα, υποθετικά, οι κάτοχοι αυτών των ΟΕΔ, δηλαδή τα Ταμεία, ρευστοποιήσουν αυτούς τους τίτλους, τότε (με βάση την αποτίμηση της 31ης Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με την ΤτΕ) το εισπραττόμενο ποσό δεν θα ξεπεράσει τα 4,74 δισ. ευρώ.

«Βουτιά»

Ανάλογη περικοπή έχει υποστεί και η αξία των ΟΕΔ, στα οποία είχαν επενδύσει με δική τους πρωτοβουλία οι διοικήσεις των Ταμείων κατά το παρελθόν (θεματοφύλακας και αυτών των τίτλων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ήταν και είναι η ΤτΕ). Η ονομαστική αξία αυτών των ομολόγων πριν από το «κούρεμα» ήταν 6,3 δισ. ευρώ. Μετά το PSI έφτασε στα 2,91 δισ. ευρώ και εφόσον οι κάτοχοι τους, τα Ταμεία, τα «έσπαγαν» σήμερα δεν θα εισέπρατταν περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ, η τρέχουσα αξία των ΟΕΔ τα οποία ανήκουν στα Ταμεία, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, «υπολείπεται ουσιωδώς της ονομαστικής τους αξίας».

ΑΡΙΘΜΟΙ

27.589 ευρώ από 47.640 ευρώ είναι πλέον η ονομαστική αξία των ομολόγων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ

13.075 από 22.577 ευρώ είναι η ονομαστική αξία των τίτλων του ΟΑΕΔ που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ

46,1 εκατ. ευρώ από 79,7 εκατ. ευρώ είναι η ονομαστική αξία των «κουρεμένων» τίτλων του ΜΤΠΥ που ανήκουν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ

654,9 εκατ. ευρώ είναι μετά το «κούρεμα» η ονομαστική αξία των ΟΕΔ του ΙΚΑ (από 1,4 δισ. ευρώ)

274,6 εκατ. ευρώ θα εισπράξει, το ΙΚΑ αν «σπάσει» τα ομόλογα αυτά σήμερα

176,4 εκατ. ευρώ ήταν η τρέχουσα αξία των ομολόγων του ΟΓΑ για τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης στις 31 Ιουλίου 2012

3,5 εκατ. ευρώ μόλις… ήταν η αξία των ομολόγων του ΕΤΕΑΜ στις 31 Ιουλίου.

 Antinews με πληροφορίες από Ε.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 05/09/2012 10:50:56

  Ο Παπαδήμος με τον Βενιζέλο εγκλημάτισαν με το PSI. Βέβαια δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ γι'αυτό τους το έγκλημα , εδώ ο ΓΑΠ με το έγκλημα του μνημονίου Ι στις πλάτες του κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος...
  Τι έκαναν ο Μπένυ και ο τραπεζίτης με το PSI;
  Κατάφεραν να χρεωκοπήσουμε (μέχρι και τα CD's ενεργοποιήθηκαν) αλλά με το περιορισμένης κλίμακας κούρεμα, έτσι όπως τους το υπαγόρεψαν οι εταίροι για να μην έχουν ουσιαστικές απώλειες η ΕΚΤ και η Γερμανία, το εναπομείνων χρέος εξακολούθησε να είναι μη βιώσιμο.
  Δηλαδή είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρεωκοπήσαμε αλλά δεν λύσαμε το πρόβλημα του χρέους.
  Παράλληλα τα ταμεία καταληστεύτηκαν όπως και τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  Το μνημονιακό έγκλημα είναι ένα διαρκές έγκλημα.
  Που όταν τελειώσει με την άνοδο του Τσίπρα στην εξουσία θα ...δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι...

 2. Sabmarine avatar
  Sabmarine 05/09/2012 11:20:26

  ΚΑΛΑ ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ

 3. Tινα avatar
  Tινα 05/09/2012 11:25:35

  Κάπου μάλλον έχω χάσει επεισόδεια.Ο Σαμαράς το Νοέμβριο δεν δικαιολόγησε τη συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση λέγοντας ότι το PSI είναι απαραίτητο για να γίνει το χρέος βιώσιμο;Γι'αυτό δεν πήγαν πίσω οι εκλογές;Τι έγινε ρε παιδιά;Και κερατάς και δαρμένος;Δεν του ταιριάζει αυτό,πολύ παραπάνω όταν ακόμα και τώρα συνεχίζεται η ίδια πολιτική.Τι πραγματικά συνέβη τότε το Νοέμβριο,θα μας πει κανείς;Αυτά λουζόμαστε τώρα.

 4. Περαστικος avatar
  Περαστικος 05/09/2012 11:30:04

  Ο Σαμαρας δεν την στηριξε την κυβερνηση Παπαδημου;

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ Περαστικος 05/09/2012 11:36:54

   Πες τα χρυσοστομε ! Και το εγkλημα δεν περιοριζεται μονο στα ασφαλιστικα ταμεια, αλλα και σε νοσοκομεια και πανεπιστημια, που εχασαν εν μια νυκτι ολα τα αποθεματικα τους.

   • niknikopol avatar
    niknikopol @ Μ.Γ 05/09/2012 16:10:16

    και μάλιστα το μεγαλύτερο ποσό χάθηκε με απόφαση του Παπαδήμου, μία (1) ημέρα πριν το κούρεμα, όταν μετέτρεψε όλα τα αποθεματικά σε ομόλογα.

 5. TasosC avatar
  TasosC 05/09/2012 11:57:04

  Και μετά απ' αυτό θα βγουν οι γνωστοί συνσχολιαστές να λένε τα δικά τους, όπως ''Δεν κατέβαλλαν αυτά που έπρεπε οι εργαζόμενοι΄΄ ή ''Πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι όσα έχουν τα ταμεία ΄΄ και άλλες αηδίες.
  Βέβαια το συγκεκριμένο άρθρο δεν θίγει και τις κατ΄εντολή κυβερνήσεων επενδύσεις σε διάφορα δομημένα και λοιπά ομόλογα του παρελθόντος.
  Λέω κατ΄εντολή γιατί οι διοικήσεις ήταν διορισμένες από τον εκάστοτε Υπουργό και μόνο συμβολική συμμετοχή είχαν οι εργαζόμενοι στα ταμεία.
  Τέλος θα πω ότι και η παρουσιαζόμενη κατάρρευση του ΤΤ είναι ακριβώς ίδιας φύσης με των ταμείων.
  Το ΤΤ όταν το παρέδωσε η ΝΔ το 2009 είχε κέρδη 170 εκ. € (παρόλα τα λάθη του Φιλιππίδη ) .Το τι έγινε στη συνέχεια με τις επιλογές του στα ομόλογα και την απορρόφηση της ΑΣΠΙΣ είναι ένα σκάνδαλο που έχει μόνο κυβερνητικές προεκτάσεις.
  Όταν λοιπόν η εκάστοτε κυβέρνηση ομολογεί την χρεοκοπία ενός κρατικού φορέα - οργανισμού -εταιρείας , μπορεί να αιτιολογείται να την ξεπουλήσει, αλλά πριν το κάνει αυτό ΟΦΕΊΛΕΙ να στείλει στον εισαγγελέα τους Υπουργούς που τον είχαν χρεωμένο (πρώτα και αυτούς) και μαζί του τις διοικήσεις.
  Αλλά τι λέω τώρα; Σε λίγο καιρό μέχρι κι ο Άκης θα βγει αγωνιστής.
  Άσε που θα΄χει και δίκιο όταν βλέπει τους Τσουκάτους, Βερελήδες, Μαντέληδες , κ.λ.π να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

 6. makis avatar
  makis 05/09/2012 12:18:06

  Όλοι τα ίδια είναι... Ο Τσίπρας διόρισε στη Βουλή τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας του http://shar.es/7Vz3P

 7. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 05/09/2012 12:23:02

  Μην ξεχνάμε τόσο εύκολα πως ο Σαμαράς βρέθηκε προ τετελεσμένων λόγω της εγκληματικής ανικανότητας (?) της κυβέρνησης ΓΑΠ , και , καλώς ή κακώς , αναγκάστηκε να διαλέξει το μικρότερο κακό.

 8. αγθ avatar
  αγθ 05/09/2012 14:02:51

  Φυσικά, εκτός του προφανούς καταστρεπτικού PSI, τα ταμεία καταληστεύθηκαν με τα δομημένα ομόλογα (με κύρια ευθύνη ΝΔ, μη το ξεχνάμε...) και από πολύ παλαιότερα με διασπάθιση των αποθεματικών τους σε ..."αντιστασιακούς", "ρωσοπόντιους", και κάθε άλλον πικραμένο, επί Ανδρέα του Μεγαλοπρεπούς...

  Πρακτική που ΚΑΝΕΙΣ δεν τόλμησε να ανατρέψει!

  Και τώρα, τα κάθε λογής τρολλ, φωνασκούν ότι οι συνταξιούχοι, που ΚΑΤΕΘΕΤΑΝ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ τις εισφορές τους, πρεπει να ...συμμορφωθούν με την παρούσα κατάσταση της Απερίφραστης Ληστείας, ότι οι συντάξεις δίνονται μόνο από τις εισφορές, άρα δεν μπορεί καμία σύνταξη να είναι πάνω από τον τρέχοντα μισθό, κλπ κλπ. καταπληκτικά.

 9. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 05/09/2012 14:03:28

  Εγώ θα εξακολουθώ αφέλως να περιμένω το Βενιζέλο να εκχωρήσει κρατική περιουσία στα ταμεία όπως μας διαβεβαίωνε με στόμφο όταν έγινε το PSI.

 10. Νικος avatar
  Νικος 05/09/2012 15:15:24

  Αν δεν κανω λαθος οταν υπογραφει το PSI ο Σαμαρας στηριζε την κυβερνηση Παπαδημου;αντεδρασε και με ποιο τροπο;Κανονικα θα επρεπε,στο θεμα της οικονομιας,να δηλωσει ουδεις αναμαρτητος και στους ΓΑΠ,Παπακων/νου,Βενιζελο για την προθεση που ειχε,τουλαχιστον φαινομενικα,μεχρι τις εκλογες να ζητησει εξεταστικη για τα μνημονια.

 11. nik avatar
  nik 05/09/2012 16:36:22

  Ποιός ανάγκασε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων να τοποθετηθούν σε κρατικά "τοξικά" ομόλογα; Το γνώριζαν το έγκλημα και οι κυβερνήσεις του πασοκ και της ΝΔ...Κατά συνέπεια, αν αυτά τα ομόλογα δεν "κουρεύονταν" υπήρχε ποτέ περίπτωση να εισπραχθούν ή να πουληθούν; Από ποιούς και σε ποιούς...το δημόσιο πτώχευσε...το πρόβλημα είναι οτι οι μεν τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν και να διασωθούν μέσω της ΕΚΤ, ενώ τα Ταμεία όχι, γι' αυτό και αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι κρίσιμο...

 12. nik avatar
  nik 05/09/2012 16:44:45

  Επίσης να μην ξεχνάμε οτι ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων αφορά εισφορές του ίδιου του κράτους είτε ως εργοδότης (δημόσιο) είτε ως επιδοτήσεις των ασφαλιστικών εισφορών άλλων Ταμείων όπως στο ΙΚΑ, άρα Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Και οταν δεν έχει λεφτά ούτε κερνάει αλλά ούτε και πίνει...

 13. EL CID avatar
  EL CID 05/09/2012 17:50:11

  Να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, αφού και το Νοσοκομείο όπου εργάζομαι υπέστη μεγάλες απώλειες από την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν.2469/97 , όλα τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεώθηκαν να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στο Κοινό Κεφάλαιο (ομάδα περιουσίας που ανήκει εξ αδιαιρέτου στους συμμετέχοντες Οργανισμούς), το οποίο ανέλαβε να διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ενεργητικό του κοινού κεφαλαίου επενδύθηκε (βάσει του νόμου) σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Μετά την ολοκλήρωση του PSI, οι συμμετέχοντες Οργανισμοί υπέστησαν δύο ειδών απώλειες: 1) απομείωση της ονομαστικής αξίας του ενεργητικού τους, λόγω του haircut των ομολόγων που είχαν αγοραστεί, και 2) απομείωση των προσόδων διαχείρισης, λόγω μεταβολής της τρέχουσας (αγοραίας) αξίας των χρεωγράφων εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Η δεύτερη απώλεια αντανακλά τις συνθήκες της αγοράς και τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας και δέν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Τί γίνεται όμως με τη μείωση της ονομαστικής αξίας, που συντελέσθηκε λόγω του PSI και ρήμαξε κυριολεκτικά τα διαθέσιμα των Ταμείων και ΝΠΔΔ; Κατά τη γνώμη μου μπορούσε να αποφευχθεί. Με ποιόν τρόπο; Θα σας εξηγήσω αμέσως. Η παράγραφος 11.στ' του άρθρου 15 του προαναφερθέντος Ν.2469/97 προβλέπει το εξής: «Τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ασφαλιστικοί Φορείς που συμμετέχουν σε αυτό (δηλ. στο Κοινό Κεφάλαιο) δύνανται να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος την ανάληψη συγκεκριμένων χρηματικών ποσών και μέχρι της αξίας της καταθέσεως τους στο Κοινό Κεφάλαιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος καταβάλλει το αιτούμενο ποσό στο Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., μειουμένης αναλόγως της μερίδας συμμετοχής του αιτούντος στο Κοινό Κεφάλαιο». ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ!!! Εάν δηλαδή, κάποιος αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος της τότε κυβέρνησης Παπαδήμου, ειδοποιούσε τα ΝΠΔΔ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να απαιτήσουν τις καταθέσεις τους στο Κοινό Κεφάλαιο προτού ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του PSI, τότε οι εν λόγω φορείς θα ελάμβαναν τουλάχιστον την ονομαστική αξία των εισφορών τους, μειωμένη κατά τη διαχειριστική ζημία από τις μεταβολές στην τρέχουσα αξία των τίτλων. Έτσι, οι συνολικές απώλειες των συμμετεχόντων θα περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό. Δέν δέχομαι ως δικαιολογία ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου αγνοούσε τις συγκεκριμένες διατάξεις. Πιστύω ότι γνώριζε και σκοπίμως δέν ενήργησε τα δέοντα. Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι απολύτως ΕΝΟΧΗ!

 14. greg avatar
  greg 05/09/2012 19:09:09

  ΤΟ ΦΕΒ 2009 ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑ ΠΕΝΤΑΕΤΕΣ ΟΕΔ ΑΞΙΑΣ 10.000 € ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 5,5%.
  ΤΟ 2010 ΚΑΙ 2011 ΕΛΑΒΑ ΤΟΚΟΥΣ ΑΠΟ 550€ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ.
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ PSI TO 2014 ΘΑ ΕΛΑΜΒΑΝΑ 11.650 € (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10000 € ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ 1650 €.
  Η ΝΕΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΤΗΣ 2-4-12 ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 2.400 € ΚΑΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΒ ΤΟΥ 2042.
  ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 90%.
  ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.

  • nik avatar
   nik @ greg 05/09/2012 20:49:31

   Η πολιτική τους συμπικνούται στο δόγμα "οτι (γίνεται) νόμιμο είναι και ηθικό" Αλλά αν αυτό απαλύνει λίγο την κατάσταση..θα μπορούσατε να είχατε αντίστοιχα αγοράσει το 2009, 500 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας με 20 ευρώ εκάστη = 10.000 ευρώ και τώρα να είχατε χαρτοφυλάκιο αξίας 500Χ1,40=700 ευρώ.....

 15. Γιώργος Δ. avatar
  Γιώργος Δ. 06/09/2012 08:01:24

  Παπαδήμος και Βενιζέλος; "Ξεχνάτε" ότι το PSI εγκρίθηκε από τη βουλή, με τους ψήφους ΠαΣοΚ και ΝΔ (α, ναι, και της κας. Μπακογιάννη που τότε δεν ήταν στη ΝΔ); "Ξεχνάτε" ότι η ΝΔ στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου που είχε ως βασικό στόχο την ολοκλήρωση του PSI - άλλωστε όταν ολοκληρώθηκε το PSI αμέσως προκηρύχθηκαν εκλογές;
  Η καταστροφή των ταμείων ήταν λοιπόν έργο και της ΝΔ, και φυσικά με προσωπική απόφαση και ευθύνη του αρχηγού της κ. Σαμαρά.

 16. greg avatar
  greg 06/09/2012 10:03:44

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ
  ΚΑΙ ΕΧΩ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΤΟ ΝΙΚ ΟΤΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΚΑΛΛΥΨΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΤΥΧΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΣΩ ΧΑΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.