#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/11/2013 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έτοιμη η κοινωνία να επιβραβεύσει αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότηταΗ αλήθεια είναι πως την περασμένη Κυριακή, οι περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντοςπλημμύρισαν από πολίτες οι οποίοι θέλησαν, τόσο να συνδυάσουν την Κυριακάτικη βόλτα τους μαζί με κάποια ψώνια, όσο και να επιβραβεύσουν -μετά της αποδοχής και της συμμετοχής- μια πολιτική απόφαση. Παρόλη την πολεμική που ασκήθηκε, από οργανωμένες μειοψηφίες οι οποίες, ως γνωστόν, αντιδρούν συστηματικά απέναντι σε όλα. Οι πολίτες δείχνουν έτοιμοι να αγκαλιάσουν αλλαγές που, πέρα από τα όποια οικονομικά οφέλη, τους προσφέρουν περισσότερες και πιο ευέλικτες επιλογές, ενώ δυνητικά μπορούν να συνεισφέρουν στην ψυχολογική ανάταση αγοράς και πολιτών.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι επιχειρήσεις οφείλουν να δραστηριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνονται. Επομένως, βάση κλάδου και τοποθεσίας, μια επιχείρηση μπορεί να συμφέρει να είναι ανοικτή μόνο πρωί, μόνο βράδυ, όλο το 24ωρο, συγκεκριμένες μέρες ή / και συγκεκριμένες ώρες.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που απευθύνεται στον μέσο εργαζόμενο (μισθωτό, με δεδομένο ωράριο, κυρίως καθημερινές από πρωί ως απόγευμα) είναι απόλυτα λογικό να θέλει να στοχεύσει τις ημέρες και ώρες που ο εργαζόμενος δεν θα είναι δεσμευμένος στην εργασία του, θα είναι ξεκούραστος και θα μπορεί να χαρεί τη βόλτα και τις αγορές με την οικογένεια ή τους φίλους του.

Το σοβαρό κράτος επομένως οφείλει να παρέχει αυτή την ευελιξία στις επιχειρήσεις, όχι για να καταπιέσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά για να βοηθήσει τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Δηλαδή την έμμεση διασφάλιση θέσεων εργασίας και δυνητικά τη δημιουργία νέων θέσεων, έστω ημιαπασχόλησης, που θα καλύψουν πιθανές ανάγκες σε εργατοώρες.

Όσο μάλιστα στο 7ήμερο η αναλογία εργασίας / ρεπό δεν αλλάζει, και οι σχετικές κλίμακες πληρωμών τηρούνται (σύμφωνα με τις διατάξεις του εργατικού δικαίου) οποιοσδήποτε αντίλογος είναι είτε εκ του πονηρού, είτε από μειωμένη αντίληψη, είτε από σύνδρομα χρόνιας αντιδραστικότητας.

Ομολογουμένως, δεν έχω γνωρίσει πολλούς που θα αρνούνταν να πληρωθούν επιπρόσθετα το 75% του ημερομισθίου για να δουλέψουν κάποιες Κυριακές, εφόσον τα αντίστοιχα ρεπό των Κυριακών θα τα πάρουν μεσοβδόμαδα. Πολλοί το επιδιώκουν! 
Μάλιστα, προς εξυπηρέτηση (και δικαίωση) των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ίσως είναι καιρός η κυβέρνηση να εξετάσει την εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων, όπως η απογευματινή βάρδια, και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως όλα άλλωστε συνηγορούν, η Ελληνική κοινωνία όχι μόνο είναι έτοιμη να αγκαλιάσει ριζοσπαστικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη, πέρα και έξω από κομματικές ιδεοληψίες, αλλά το κυριότερο, είναι έτοιμη να τις αποδεχθεί και να τις επιβραβεύσει!

Νίκος Μπατσικούρας

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stathis08 avatar
  stathis08 06/11/2013 08:21:47

  'Η αλήθεια είναι πως την περασμένη Κυριακή, οι περιοχές εμπορικού ενδιαφέροντοςπλημμύρισαν από πολίτες οι οποίοι θέλησαν, τόσο να συνδυάσουν την Κυριακάτικη βόλτα τους'.
  Έτσι η μισοί δουλεύουν για τους άλλους που μπορουν να κάνουν την βόλτα τους.
  Για άλλους υπάρχει Κυριακή και για άλλους όχι.
  Έτσι λοιπόν πρέπει η αλλαγή αυτή την οποία έχει επιβραυευτεί από την κοινωνία να πάει ένα επίπεδο ποιο πέρα.
  Γιατί ο Χ που δουλεύει καθημερινά πρωί να πρέπει να πάρει κανονική άδεια για να πάει να κάνει μια δουλειά σε μία τράπεζα, στο ΙΚΑ, στην εφορία, να ρωτήσει πως τα πάει το παιδί του στο σχολείο κ.α.
  Πρέπει λοιπόν δικαίως να μένουν ανοιχτά τα Σάββατα και τις Κυριακές όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες ( Εφορίες - ΙΚΑ - Νοσοκομεία) , τα σχολεία, οι τράπεζες, οι Δήμοι, οι Νομαρχίες, τα συνεργεία αυτοκινήτων, ο μπακάλης, και μάλιστα και τα απογεύματα.

  • Hawk avatar
   Hawk @ stathis08 06/11/2013 10:41:13

   Και γιατί όχι να μην επεκταθεί το μέτρο των επτά ημερών και στους ιδιώτες γιατρούς, στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, γενικά παντού , και για να δείξει το καλό παράδειγμα νομίζω ότι η αρχή πρέπει να γίνει από την Βουλή των Ελλήνων να λειτουργεί και αυτή 365 ημέρες τον χρόνο και οι Βουλευτές να εργάζονται τουλάχιστον οκτάωρο αντί να τρέχουν πέρα δώθε στα κανάλια, και φυσικά με επέκταση σε όλο το φάσμα του δημοσίου ....... Γιατί μόνο τα παιδιά του κατώτερου Θεού οι υπάλληλοι των καταστημάτων?

   • Tassos avatar
    Tassos @ Hawk 06/11/2013 13:17:46

    Είσαι Χαυγίτης, είσαι και Δημόσιος Υπάλληλος. Γιατί αν δεν ήσουν θα ήξερες ότι οι κατηγορίες που αναφέρεις δεν έχουν ωράριο. Και Κυριακές δουλεύουν και βράδυα δουλεύουν...

    • nick avatar
     nick @ Tassos 09/11/2013 10:24:32

     Είσαι χιμπατζής. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να κολλάς ταμπέλες στους ανθρώπους αγαπητέ. Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του σωστή ή λανθασμένη.

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 06/11/2013 09:36:26

  Ολοι κιμας στο μπλεντερ της παγκοσμιοποιησης.....
  Οταν στο στοχαστρο μπαινει και η Κυριακη, η ημερα του Κυριου, της Αναστασης Του, τοτε να περιμενουμε και εμεις σαν εθνος να μπουμε στο στοχαστρο. Οχι απο αλλους λαους, αυτο παντα συνεβαινε και το αντιμετωπιζαμε αλλα απο τον ιδιο το Χριστο που περιφρονουμε και "φοβερον το εμπεσειν εις χειρας Θεου ζωντος".....

  Χριστοδουλε, λειπεις πολυ απο την Ελλαδα....

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 06/11/2013 11:15:59

  Η μισή Ελλαδα πηδαει η πηδιεται μπεκροπινει τεμπελιαζει υβριζει τα θεία κ´ τους συνανθρώπους τους δεν παει εκλησια κλέβει η ξέρω εγώ τί, κ´ μας πείραξε τώρα οι 5 κυριακές που θα είναι τα καταστήματα ανοιχτά αυτο λέγεται υποκρισία

 4. tk avatar
  tk 06/11/2013 11:49:49

  Ε όχι και η μισή ρε φίλε, δεν μπορώ να δεχτώ ότι η μισή Ελλάδα κάνει όλα αυτά που γράφεις. Μια μερίδα ναι οκ ζει έτσι αλλά κι αυτή θα σβήσει σιγά σιγά διότι οι εποχές αλλάζουν και υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που αντιστέκονται και πολεμάνε αυτη την αλητήρια νοοτροπία!
  Μετά από 1700 χρόνια καταργείται η αργία της Κυριακής, της ημέρας του Χριστού της προσευχής και της οικογένειας! Ο αφελληνισμός πάει σύννεφο και ο πολεμος στην Ορθόδοξη πίστη μας σκληραίνει, κατα τα άλλα χαρίστε μας.....wi-fi !

 5. Παιχνίδι πολέμου avatar
  Παιχνίδι πολέμου 06/11/2013 12:22:09

  Πολύ σωστά. 365 ημέρες να εργάζονται οι Βολευτές και οι ...βολεμένοι κολλητοί τους και μάλιστα με μισθούς του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου, άπαντες.
  Να μπει επί τέλους μία τάξη από ...επάνω έως κάτω.
  Έτσι μονάχα κερδίζονται και οι εντυπώσεις και η ουσία.

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 06/11/2013 12:59:17

  Το μέτρο είχε τρομερή επιτυχία.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος τής αγοράς της αγοράς την Κυριακή που μας πέρασε ήταν απείρως μεγαλύτερος από τον τζίρο των προηγούμενων Κυριακών.

 7. Ρηνα avatar
  Ρηνα 06/11/2013 13:18:43

  Οσον αφορα στις διαπιστωσεις σου, δεν διαφωνω αλλα μοιαζει σαν να βλεπουμε το κακο και επειδη γενικευτηκε να μην το λεμε η σαν το παιδι μας να πορνευει η να πεφτει στα ναρκωτικα και να μην το συνεφερουμε επειδη κι αλλα παιδια το κανουν στο σχολειο. Ετσι ξεκινανε ολα, απο αδιαφορια και συνηθεια. Καποιος δεν πρεπει να υποδεικνυει το σωστο; ασχετως αν κινδυνευει να ειναι μειοψηφια η να χαρακτηριστει καπως.
  Οι αληθειες της Εκκλησιας παντως ειναι αδιαμφισβητητες μεσα στους αιωνες. Πολλα ηλθαν και παρηλθαν αλλα η αληθεια του Χριστου παραμενει και δεν παραλασσει ουτε μια κεραια.....Απο κει και περα ολοι σε καποια φαση της ζωης τους θα κληθουν. Μακαριοι οσοι το καταλαβουν και ακολουθησουν, οι υπολοιποι θα υποστουν το τιμημα τον πραξεων τους, αλλωστε κανεναν δεν υποχρεωνει με το ζορι ο Χριστος. Οστις θελει.....
  Οσοι ομως γνωριζουν και δεν μιλουν, "πολλα δαρησονται".

 8. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 06/11/2013 15:54:25

  Αυτονόητο και πρέπει φυσικά να επεκταθεί σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις Κυριακές του χρόνου με δικαίωμα φυσικά των εργαζομένων να αρνηθούν για θρησκευτικούς λόγους. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να βγούμε για ψώνια και να ψάχνουμε τις υπουργικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους για το ποιες ακριβώς είναι αυτές οι 5 ή 7 Κυριακές !! Επιπλέον ιδού μερικές ακόμα ιδέες για να βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα: (Α) πλήρες άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος, εν ανάγκη και με διάκριση ανάμεσα σε φαρμακοπωλεία και φαρμακεία κατά το γερμανικό πρότυπο. Όποιος θέλει να πάει να του φτιάξουν ειδική αλοιφή για την φαλάκρα να πηγαίνει στο φαρμακείο (στον "φαρμακοτρίφτη" που λέγανε παλιά), το 99.99 % των υπολοίπων που θέλουμε να πάρουμε ένα σιρόπι ή προφυλακτικό σε φαρμακοπωλείο, (Β) πλήρης κατάργηση της ένοιας του συμβολαιογράφου κατά το αγγλοσαξωνικό πρότυπο. Ο νόμος να αναγνωρίζει μόνο την ένοια του "δικηγόρου" και φυσικά να μπορούν να συντάσσουν οιουδήποτε είδους συμβόλαια με εντελώς ελεύθερες και διαπραγματεύσιμες αμοιβές, (Γ) να μπει ένα τέλος στο χάλι με τους επαίτες, λαθρομετανάστες και ναρκομανείς που διακινούνται δωρεάν με τα ΜΜΜ και δεν τολμάει να τους αγγίξει κανένας, (Δ) πρατήρια βενζίνης με πιστωτική κάρτα ή αυτόματο μηχάνημα που να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και χειρισμό της αντλίας από τον καταναλωτή όπως γίνεται στο εξωτερικό - είναι γελοιωδώς πανεύκολο και ρίχνει το κόστος.

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Μανώλης Πετράκης 07/11/2013 18:11:58

   και πως θα διασφαλιστεί ότι ο εργαζόμενος δεν θα απωληθεί όταν θα επικαλεστεί θρησκευτικούς λόγους να μην δουλέψει την Κυριακή;βλέπεις τι γίνεται στη Βρετανία με τις αντιχριστιανικές διώξεις και όχι μόνο;δηλαδή εσύ θα είσαι ικανοποιημένος ακόμα και η Κυριακή του Πάσχα να είναι εργάσιμη;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.