#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2010 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχονται οι... Κινέζοι (για το χρέος και την δημόσια περιουσία)Έρχονται οι... Κινέζοι. Έτσι θα είναι από εδώ και στο εξής ο τίτλος της κωμωδίας οικονομικού περιεχομένου που θα παιχθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κάποια σενάρια η κυβέρνηση θα αναζητήσει κεφάλαια από 10 έως 25 δισ. ευρώ από Κινέζους επενδυτές οι οποίοι θα αγοράσουν άμεσα ελληνικά ομόλογα.

 Το ταξίδι του Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ασία (road shows σε Τόκιο, Πεκίνο, Σαγκάη, Χονγκ-Κονγκ)  θα έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Να προσελκύσει κινεζικά κεφάλαια στη χώρα μας τα οποία θα καλύψουν μεγάλο μέρος του δανεισμού της χώρας. Αν συμβεί και αυτό θα βγούμε στο λιμάνι (που είναι και Κινεζικό) και θα φωνάξουμε... «καλώς ήρθε» το γιουάν.

 Εκτός όμως όπως το χρέος, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πουλήσει και δημόσια περιουσία, με βάση το πρόγραμμα που θα εγκρίνει τις αμέσως επόμενες μέρες το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σειρά παίρνουν προς πώληση ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λιμάνια και αεροδρόμια, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ κλπ

Την ερχόμενη Τετάρτη, εξάλλου, ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στην Ινδία, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μεγάλων ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών. Λίγες μέρες αργότερα θα μεταβεί στην Ρωσία, με μία ενδιάμεση στάση στο Παρίσι.  

 Πάντως, για να σοβαρευτούμε, θα πρέπει να τεθεί τα εξής ερωτήματα: Αν όντως οι Κινέζοι εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα μήπως έχουν κάνει κάποια υπόγεια συμφωνία για να αναλάβουν όλες τις προβλήτες του ΟΛΠ και να ελέγξουν για πολλά πολλά χρόνια το λιμάνι του Πειραιά; Μήπως σκέπτονται να φτιάξουν διαμετακομιστικό κέντρο διακίνησης κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη με έδρα τον Πειραιά ή το Λαύριο;

Ενημέρωση (12:45)

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των «Financial Times», η  ελληνική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση της Goldman Sachs για την πώληση στρατηγικού μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα. Κατά  την εφημερίδα, η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την Κίνα να αγοράσει ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ, σε μία κίνηση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη ενίσχυση του Πεκίνου ως οικονομικής δύναμης. Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα φέρει την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs να προωθεί την πώληση ελληνικών ομολόγων στο Πεκίνο και στην State Administration of Foreign Exchange, η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας. Το ίδιο δημοσίευμα φέρει ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Goldman Sachs να έχει πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στην Αθήνα, τον περασμένο Νοέμβριο και μέσα στον τρέχοντα μήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Παράλληλα, δημοσίευμα της κινεζικής ιστοσελίδας http://business.sohu.com  αναφέρεται στο σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης για πώληση ομολόγων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ σε Κινέζους επενδυτές και αποκαλύπτει μέρος του παρασκηνίου.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο επενδυτικός όμιλος Goldman Sachs προώθησε την πώληση ελληνικών ομολόγων στην κινεζική Κυβέρνηση και στην Υπηρεσία Διαχείρισης Συναλλαγματικών Αποθεμάτων (State Administration of Foreign Exchange), αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία, καθώς η ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του ομίλου Goldman Sachs για πώληση μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Κίνας (Bank of China) ή στην China Investment Corporation.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 27/01/2010 11:35:35

  http://www.youtube.com/watch?v=b0o0tR6p_zc&feature=player_embedded#

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 27/01/2010 12:18:46

  Πάρε πάρε τώρα που κληρώνει...

 3. Ι Δ. avatar
  Ι Δ. 27/01/2010 13:02:02

  Με τιs καταστροφικέs μαντικέs ικανότητεs που έχειs θα έπρεπε να μαs ενημερώσειs για τα παρακάτω.Σύμβουλοs και για το νέο ομολογιακό δάνειο από τουs Κινέζουs είναι και πάλι η coldman sachs .Με ποιόν συναντήθηκε ο πρωθυπουργόs μαs σε ξενοδοχείο των βορείων προαστείων. μα με τον πρόεδρο τηs ποιό πάνω τράπεζαs.

 4. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 27/01/2010 13:06:55

  Εγώ άλλο δεν καταλαβαίνω αν έβγαινε ένα ετήσιο κρατικό λαϊκό ομόλογο με επιτόκιο 4-5% δεν θα ήταν καλύτερα;

  • El Gekko avatar
   El Gekko @ «Κασσάνδρα» 27/01/2010 14:00:14

   Θεωρώ προφανές πως θα τα μάζευε όλα από την αγορά με δεδομένα τα επιτόκια των 2-2,5%.
   Έχε επίσης υπόψη σου πως πληρώσαμε και 1% επιλέον ως προμήθεια στις συντονίστριες Τράπεζες.
   Η επιλογή προφανώς είναι να μην στραγγίξουν την εσωτερική αγορά, καθώς αν το κράτος αποφασίσει να μαζέψει, ας πούμε 25δις από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις είναι καλύτερα να εξαγοράσει τις Τράπεζες.

   Το βασικό μας πρόβλημα είναι πως χρέος της τάξης του 120% του ΑΕΠ δεν είναι εξυπηρετούμενο από ένα κράτος και εμείς είμαστε στα όρια.

   Πέρισυ μπορούσαμε να δανεισθούμε φτηνά για έτος αλλά ακριβά για 5 έτη και μοιράσαμε τα λεφτά. Εάν δανειζόμασταν μόνο για έτος αντί για πενταετία, φέτος θα έπρεπε να δανεισθούμε 70δισ αντί για 50 και θα είχαμε πάει αύτανδροι.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/01/2010 13:12:32

  Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η χώρα ξεπουλιέται ταχύτατα για το χρέος της.
  Δε μ'ενδιαφέρει ποιος το ξεκίνησε και πότε γιγαντώθηκε το φαινόμενο, αν λέγεται Ενέργεια, Hochtief, ΟΤΕ, Λιμάνια, Νερά, Βουνά, Δημόσια Υγεία, Εφορία, Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, Αστυνομία, Στρατός, Φυλακές ή η Βουλή η ίδια.
  Άφησα κάτι έξω;
  Α, ναι, μπορούν να "δώσουν" και τη μάνα τους, όχι τη δική μου όμως!

  Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι καθολική πλέον!

  • kalimera sas avatar
   kalimera sas @ αλλενάκι 27/01/2010 13:26:51

   Παιδια σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους, γυναίκες και άντρες με όπλα σους ώμους!!!

  • anonymous avatar
   anonymous @ αλλενάκι 27/01/2010 14:48:30

   αλλενάκι
   Κάνεις λάθος. Η χώρα δεν ξεπουλιέται για το χρέος της αλλά για να βρουν λεφτά να πληρώσουν τους κομματικούς τους στρατούς.
   Το σύστημα ΠΑΣΟΚ θα τα φάει όλα και μετά θα φύγει. Αν θέλουμε να περισώσουμε κάτι μάλλον κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να πάρουμε τα όπλα. Έχουμε μπει σε τροχιά εμφυλίου πολέμου.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ αλλενάκι 27/01/2010 16:40:13

   σιγά..μας πιτσίλισαν τα αίματα.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/01/2010 13:17:56

  Ειδικότερα δε όσον αφορά το κινέζικο ζητηματάκι, έπρεπε να είχαμε απαιτήσει ολοκληρωτική εξαίρεση της Ελληνικής αγοράς από τα κινέζικα προϊόντα, χωρίς κανένα παραθυράκι.

  Δεν μπορεί οι "φίλοι" κινέζοι να τα απαιτούν όλα.
  Και εμείς να απαντάμε: "ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΟΛΑ!"
  ΚΑΙ άνοιγμα των διόδων προς την Ευρώπη, ΚΑΙ προβλήτες ΚΑΙ το ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ της Ελληνικής αγοράς!

 7. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 27/01/2010 13:27:59

  Συνέλληνες ετοιμαστείτε και για κινέζικα ωράρια και για κινέζικους μισθούς!

 8. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 27/01/2010 14:44:49

  Ποπο ποπο παράνοια !

  Τους Γερμανούς δεν τους θέλουμε γιατί μας τρώνε τα πολλά μας τα λεφτά , τους Αμερικάνους ούτε γιατί μας τρώνε τη γη , οι Κινέζοι μας χαλάνε την ντόπια παραγωγή και οι Μάγιας εξαφανίστηκαν χρόνια πριν.

  Άντε βρείτε εσείς να δανειστείτε κ να πουλήσετε μέρος του τεράστιου κρατικού μηχανισμού (που αμάν κάνουμε να μειωθεί έστω και λίγο) εκτός των χωρών αυτών κι άμα γυρίσετε με επενδυτές εγω βγαίνω στη πλατεία του antinews γυμνός με δάφνινο στεφάνι.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ greekpoliticalreview 27/01/2010 14:52:54

   Αυτή η πολιτική που ψάχνω νταβά μας έφτασε εδώ που έφτασε μαζί με τις σπατάλες την κακοδιαχείριση και της ρεμούλες.

   Είπαμε υπάρχει πρόβλημα αλλά εδώ πάμε να ξεπουλήσουμε και ψυχή μας.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ greekpoliticalreview 27/01/2010 15:01:43

   Δεν νομίζω ότι είναι τόσο αστείο, στην περιοχή εδώ έχουν ανοίξει τρία κινέζικα υπερμάρκετ με κινέζικα ωράρια και κινέζους υπαλλήλους και έκλεισαν 14 ελληνικά καταστήματα το χρόνο αυτό.

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ greekpoliticalreview 27/01/2010 15:30:53

   Και ποια είναι η ψυχή μας ? ο ΟΠΑΠ,το ΤΤ,και τη Αγροτική ?

   Απ΄πο τη στιγμή που αυτές οι εταιρίες δεν λειτουργούν ως εθνικές (πχ να ανταγωνιστούν τα επιτόκια των ιδιωτικών) παρά μόνο ως προμηθευτές μίζας των εκκάστοτε κυβερνήσεων από που κι ως που ξεπουλάμε τη ψυχή μας?

   Και τι πάει να πει βρε Κασσάνδρα μου νταβάς?Πρέπει ή όχι να αναχρηματοδοτήσεις το χρέος σου?Αν δεν το κάνεις θα χρεοκωπήσεις ή όχι?

   Άλλο νατβάς κι άλλο δανειστής , αν τώρα οι κυβερνήσεις κάνανε τον δανειστή νταβά αυτό έχει γίνει εδώ και 2 αιώνες όχι τώρα. Τώρα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ψάξεις επενδυτές , αλλιώς οι δημόσιοι υπάλληλοι τον επομενο μήνα δεν θα πάρουν μισθό.Καταλαβαίνετε τη διαφορά του ρεαλισμού και του ιδεατού?

   Και ναι δεν είναι για πλάκα βρε αλλενάκι , αλλά το παγκόσμιο εμπόριο κινήται μεν με βάση τους νόμους της παγκοσμιοποίησης αλλά πουθενά δεν είδα να καταστρατηγεί εθνικούς νόμους αν δεν του το επιτρέψει κάποια εθνική κυβέρνηση...

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ greekpoliticalreview 27/01/2010 16:21:13

   Κατανοώ το σκεπτικό σου, αλλά δεν καταλαβαίνω το όποιο ξεπούλημα.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ greekpoliticalreview 27/01/2010 16:42:52

   Δεν ξέρω αν είναι η ψυχή μας ή όχι αλλά ο ΟΠΑΠ, το ΤΤ και η Αγροτική είνια κερδοφόρες και σε καμιά περιπτωση δεν αποτελούν βαρίδια στο δρόμο της εξυγίανσης της οικονομίας.

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ greekpoliticalreview 27/01/2010 16:56:34

   Μα που το δες το ξεπούλημα?Ακόμα δεν έχουν πουλήσει τίποτα.Κάτι ακούστηκε για 2δις τον ΟΠΑΠ αλλά αυτά είναι αρβύλες.

   Υπομονή και θα τα δούμε όλα στη πράξη , η κεντρική πολιτική επιλογή πάντως είναι ακριβώς ίδια με της ΝΔ άρα δεκτή κι από το 70% του εκλογικού σώματος κι αυτή τη φορά όχι με λοβιτούρες.Η πλειοψηφία θέλει μείωση του δημοσιου τομέα στη χώρα και αυτό είναι κ το σωστό.

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ greekpoliticalreview 27/01/2010 16:59:34

   Μα η κερδοφορία τους αγαπητέ δεν πάει σε εθνική ανάπτυξη , ακόμα να το καταλάβεις ότι πάει σε τσέπες ημετέρων,μίζες και σε διαφημιστικά πακέτα για τους εργολάβους-εκδότες?

 9. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 27/01/2010 14:51:14

  Από το καλώς ήρθε το δολάριο, περάσαμε στο μάρκο και τώρα αναμένουμε το γουάν.

 10. Eastrader avatar
  Eastrader 27/01/2010 15:53:06

  Xie xie zhong guo ren.Wo meng wu qian,wu wu ping.Wo meng ma fa.Ni heng fu.
  (Φακτορα δεν βριζω.Καλοσωριζω τους νεους δανειστες).Α και επ ευκαιρια ενα μυνημα προς ολους.Δεν ξερετε εαν δεν το ζησετε τι σημαινει κινεζικο μανατζμεντ μιας επιχειρησης.Ε ρε γλεντια!!

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/01/2010 15:57:09

  China-Miza

  ΠΠ

 12. man8os avatar
  man8os 27/01/2010 19:52:36

  Ειναι εξαιρετικα ταπεινωτικο αυτο που συμβαινει....
  Τι ειναι χειροτερο? Ισοσκελισμενος προυπολογισμος και κοινωνικη αναταραχη η χρεοκοπια και κοινωνικη αναταραχη?

 13. popolaros avatar
  popolaros 27/01/2010 19:56:03

  και όσοι έχουν σκύλους και γάτες να προσέχουν.
  in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1099122&lngDtrID=252

 14. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 27/01/2010 20:02:27

  Λες γι' αυτό να έχει εξαφανιστεί τις τελευταίες μέρες ο γάτος μου; Κι εγώ που νόμιζα πως απλώς γκομενίζει!!!

 15. frog avatar
  frog 27/01/2010 21:00:56

  Δεκα στους δεκα ανεργους παρακαλαει η δεν τον νοιαζει αν η χωρα χρεοκοπήσει.
  Επτα στους δεκα εργατες του ιδιωτικού τομεα παρακαλαει η δεν τον νοιζει αν η χωρα χρεοκωπησει.

  Δεκα στους δεκα δημοσιους υπαλλήλους αγριευουν και μονο στη ιδεα οτι θα κοπει κατι απο τα επιδοματα τους λογω της οικονομικης κρισης.
  Η απλη λογικη τι λεει?Κατα που παμε?
  Και δεν φταιει κανεις παρα μονο εμεις οι ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.