#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/08/2010 18:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχονται κι άλλα μέτρα κυρίως στο Ασφαλιστικό, μαζί με την β΄ δόσηΤα κρατικά ΜΜΕ και οι κυβερνητικές βουβουζέλες μπορεί να πανηγυρίζουν διότι λέει ότι είναι θετικό το μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν για την είσπραξη της δεύτερης δόσης του δανείου, ωστόσο, υπάρχουν σημεία που έχουν κρυφτεί από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η Κομισιόν λέει ότι η Ελλάδα πληροί προς το παρόν τους όρους για να συνεχίσει να παίρνει το δάνειο, ωστόσο, αν χρειαστεί να πάρει κάποια μέτρα, θα πρέπει να το κάνει. Μάλιστα, οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται στο θέμα του ασφαλιστικού για το οποίο λένε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες αλλαγές από το 2011, εφόσον βγει και η αναλογιστική μελέτη που περιμένουν.
Οσοι λοιπόν νομίζατε ότι ξεμπερδέψαμε με το χειρότερο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ιστορίας, κάνατε λάθος. Ερχονται “διορθώσεις” την επόμενη χρονιά. Θα είναι ο Λοβέρδος άραγε αυτός που θα τις κάνει;

Η ανακοίνωση της Κομισιόν έχει ως εξής:

«Το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ελλάδα κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχουν εκλείψει οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι. Η κυριότερη άμεση πρόκληση είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποδεσμευθεί το τεράστιο δυναμικό αύξησης της οικονομικής μεγέθυνσης».
Οι δημοσιονομικές εξελίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2010 υπήρξαν θετικές, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46%, ταχύτερα από τον προγραμματισμό. Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2009, γεγονός που αντικατοπτρίζει περικοπές, τόσο στις πρωτογενείς δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των μισθών στον δημόσιο τομέα), όσο και στις κεφαλαιουχικές. Ο δημοσιονομικός στόχος, όμως, διατρέχει ορισμένους κινδύνους. Τα συνολικά ταμειακά έσοδα αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 5,9%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης κατά 15,6%, παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, λόγω του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τα προσδοκώμενα και της σχετικά μεγάλης βαρύτητας της φορολογίας στη σύνθεση της οικονομικής ανάπτυξης. Πρόσθετους κινδύνους για τον στόχο εγκυμονούν η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι έως τώρα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η κάλυψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πτώσης των δαπανών. Αν χρειαστεί, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Συντελέστηκε σημαντική πρόοδος στο πεδίο των διαρθρωτικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης προχώρησε ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα. Με τις παραμετρικές αλλαγές που επήλθαν στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα βελτιωθεί σημαντικά η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Στα υπόλοιπα πεδία όπου σημειώθηκε πρόοδος συγκαταλέγονται η κατάρτιση του νέου θεμελιώδους νόμου για τον προϋπολογισμό, τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και τα βήματα προόδου προς τη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της επεξεργασίας των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον δημοσιονομικό έλεγχο.
Πέραν των δημοσιονομικών ζητημάτων, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε επίσης όσον αφορά το φιλόδοξο πρόγραμμα ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Θεσπίστηκαν νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα τολμηρές νομοθετικές διατάξεις για την αγορά εργασίας, χάρη στις οποίες θα ενισχυθεί η προσαρμοστικότητα της οικονομίας. Άλλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν νωρίτερα αφορούν τις μεταφορές, όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, και την ενέργεια. Δρομολογήθηκαν μεταρρυθμίσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέτρα για την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής, καθώς και η κατάρτιση οριζόντιας νομοθεσίας για την εφαρμογή της οδηγίας περί υπηρεσιών. Εκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο. Πρέπει να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας.
Συστάθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εντάθηκε η εποπτεία των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα προβλέπεται η θέσπιση νομοθεσίας για νέα σειρά ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ.
Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης που διενεργήθηκε από την Επιτροπή θα συζητηθεί στις συνόδους του Συμβουλίου Eurogroup και ECOFIN της 7ης Σεπτεμβρίου".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 19/08/2010 18:55:05

  Για καλο το ειπανε αυτο;Γιατι τα spread δεν καταλαβαν κατι τετοιο σημερα.Μετρανε την αντοχη του κοσμου ,τι στο καλο...

 2. Ολντ Τραφορντ avatar
  Ολντ Τραφορντ 19/08/2010 19:34:34

  Αυτοί μπορούν να λένε οτι θέλουν, ποσώς τους νοιάζει αν ο ΓΑΠ δεν παρουσιάζει μέτρα πραγματικής ανάπτυξης και διαλύει τη χώρα. Κοιτούν απλά να μην χάσουν οι δανειστές και οι τράπεζες τα λεφτά τους.
  Υποπτεύομαι όμως οτι ο ΓΑΠ είναι ο κατάλληλος ηλίθιος ώστε να δρα και εκβιαστικά εναντίων της Ευρώπης. Ο ΓΑΠ είναι το πιστόλι στο κρόταφο κάποιων είμαι σίγουρος. Το υπερατλαντικά αφεντικά του δεν θα τον διάλεγαν έτσι στη τύχη.

 3. salmonellas avatar
  salmonellas 19/08/2010 21:39:47

  Εχει ο καιρος γυρισματα κυριε Ρεν. Εσυ θα πας στα σκουπιδια, εμεις στο διαολο και καποιοι αλλοι ακομα χειροτερα. Το παιχνιδι μολις αρχισε και σε πολλους που κανουν τους σπουδαιους στην ευρωζωνη δεν θα αρεσει καθολου γιατι το ολο γαιτανακι που αρχισε το 1957 παει για το γκρεμο μαζυ με κοινα νομισματα, ονειρα και προσδοκιες.

 4. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 21/08/2010 13:38:34

  σοσιαλιστικο φιλευλευθερισμο δεν θελαμε? φατε τον τωρα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.