17/05/2010 21:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχονται και οι περικοπές στον Ιδιωτικό Τομέα

Λίγες ώρες αφ' ότου γράφαμε ότι έρχονται νέα μέτρα με βασικότερο τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, λες και ο Ντ. Στρος Καν διαβάζει antinews, αποφάσισε να μας επιβεβαιώσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι η μείωση μισθών είναι επώδυνο μέτρο αλλά αναγκαίο για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία της Ελλάδας και να μπορεί να πουλάει πάλι τα προϊόντα της.

Είπε επίσης ότι η χώρα είναι “ακριβή” γι' αυτό δεν είναι ανταγωνιστική για ίδια προϊόντα και υπηρεσίες με άλλες χώρες.

Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια; Μα φυσικά οι περικοπές που έρχονται στον ιδιωτικό τομέα, στους μισθούς και τις συντάξεις εκατομμυρίων συνταξιούχων και μισθωτών.

Το ΔΝΤ αποφάσισε να μας γονατίσει, να μας κάνει Αργεντινή και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Όσο για την κυβέρνηση, φανερώθηκε ότι η συμφωνία κάτω από το τραπέζι είχε και το “φάγωμα” των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οι λεονταρισμοί ότι έδωσαν αγώνα για να πείσουν το ΔΝΤ είναι αν μη τι άλλο ψεύτικοι και κινούνται καθαρά στη σφαίρα του εντυπωσιασμού.

Εκτός φυσικά κι αν όντως έδωσαν μάχη, πέτυχαν την παράταση ζωής για μερικούς μήνες, αλλά η κυβέρνηση του ΔΝΤ τώρα έρχεται να “διορθώσει” το... λάθος  και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε παρά να υπακούσει στις διαταγές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 17/05/2010 21:51:15

  Δεν θα βαρεθώ να το λέω διαβάστε το μνημόνιο ...εκτός αν έρθει ο Μέρλιν τα μέτρα είναι και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και απολύσεις και ξεπούλημα ...συγνώμη ιδιωτικοποιήσεις

 2. αντισταση avatar
  αντισταση 17/05/2010 21:54:52

  http://www.youtube.com/watch?v=49Z1iMZGmwk

 3. Σαος avatar
  Σαος 17/05/2010 22:46:56

  Χαχα, αν κάνει και αυτό ο ΓΑΠ, δεν θα βρίσκει ούτε ελικόπτερο για να φύγει!!!

  • nospam avatar
   nospam @ Σαος 17/05/2010 23:00:55

   Καλά μην το λές... θα κανουμε 2-3 απεργίες, θα φωνάξουν κάποιοι στα blogs και αυτό ήταν τέρμα. Ο καναπές, το μουντιάλ και η Ευρωvision. Αν τα μέτρα μπουν Αύγουστο κλάψε μάνα ... κλάψε... τα μπάνια του λαού βλέπεις!

   Το μέτρο θα προταθεί ως εξης:
   ΤΡΕΜΗ: κόβονται ο 13-14ος μισθός από τους ιδιωτικούς
   ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ειναι κοινωνικά άδικο το μέτρο αλλά ο ΓΑΠ πιέζει το ΔΝΤ για καλύτερους ορους

   Τελικά μετά από μια βδομάδα ο ΓΑΠ θα αναγγείλει ότι δεν κόβονται αλλά θα γίνουν 200 + 200 + 200 μετά από ολονύχντιες μαραθώνιες διαβουλεύσεις...

   και εμείς θα πουμε ... ΟΥΦ πάλι καλά.... θα στήσουμε κώλο και θα το φάμε και αυτό

 4. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 17/05/2010 23:18:57

  Η πρόβλεψη είναι σωστή. Έχει εξαγγελθεί μόνο το πρώτο πακέτο μέτρων από όσα έχουν συμφωνηθεί. Και αυτό το έχουν υπονοήσει, ή δηλώσει ξεκάθαρα, πολλοί αναλυτές αλλά και αξιωματούχοι, τόσο της ΕΕ, όσο και του ΔΝΤ.

  Για παράδειγμα, δέστε το παρακάτω βίντεο των FT, όπου L. Smaghi, διευθύνον στέλεχος της ECB, δηλώνει ξεκάθαρα για την Ελλάδα "there are other measures to be implemented next year".

  http://www.ft.com/cms/885d7916-e3aa-11dc-8799-0000779fd2ac.html?_i_referralObject=15649664&fromSearch=n

  Όσο για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, το ΔΝΤ τους το είπε καθαρά ότι θεωρεί μεσοπρόθεσμα ως το υπ αριθμ 1 πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας το έλλειμμα ισοζυγίου και συνεπώς την χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Στο φάρμακαο του αποπληθωρισμού που προτείνεται σαφώς συνεπάγεται μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

  Αναμένουμε την μεθόδευση με την οποία θα γίνει. Υποπτεύομαι ότι μέτρα θα εξαγγελθούν μέσα στο καλοκαίρι, με τα μπάνια του λαού.

 5. petros avatar
  petros 18/05/2010 00:19:07

  Μια πρόβλεψη . Αυτό θα είναι το δεύτερο κύμα μέτρων που θα επιβληθεί. Θα ακολουθήσει η τρίτη φάση (αίσθηση μου τον Οκτώβριο) όπου η ύφεση φυσικά θα κτυπάει κόκκινο πολύ πάνω από την πρόβλεψη του -4% και θα ακυρώνει στην πράξη όλα τα μέτρα. Τότε με τις ευλογίες και της ΕΕ θα μας επιβληθεί ως μονόδρομος η έξοδος από το ευρώ .
  Έτσι γίνεται πιο αποτελεσματικά φτηνότερη η χώρα που τώρα ''είναι “ακριβή” γι’ αυτό δεν είναι ανταγωνιστική για ίδια προϊόντα και υπηρεσίες με άλλες χώρες.''
  Πολύ δε περισσότερο γιατί το ίδιο το ΔΝΤ ΤΟ ΈΧΕΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ σαν μονόδρομο και μάλιστα υπό την μορφή αυτοκριτικής για την περίπτωση της Αργεντινής:

  ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ
  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
  ΤΟΥ ΑΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ 15 Μαρτίου, 2010

  Το «τραύμα» για το ΔΝΤ από τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Αργεντινής ήταν πολύ μεγάλο, καθώς μάλιστα η ίδια η χώρα θεώρησε το Ταμείο ως τον βασικό υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή της, που οδήγησε την ανεργία πάνω από το 20% και 15 εκατομμύρια πολιτών της, περίπου το μισό πληθυσμό της, στη φτώχεια.

  Τον Ιούλιο του 2004, το Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας έρευνας που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν για την αξιολόγηση του ρόλου του στην Αργεντινή την περίοδο 1991-2001. Με την έκθεση αυτή, ΤΟ ΔΝΤ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕΙΡΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ, αν και έριξε στην κυβέρνηση της Αργεντινής την κύρια ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας της, επειδή προχώρησε στην κήρυξη της χρεοκοπίας, δηλαδή στην παύση αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους, χωρίς την έγκριση του Ταμείου.

  ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ που δημοσιοποιήθηκε και στο Διαδίκτυο, ήταν
  • Η ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ, ώστε να αμβλυνθούν οι συνθήκες ύφεσης στην οικονομία της Αργεντινής,
  • η έλλειψη σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία,
  • η χαλαρή παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής
  • και η εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους του χρέους που είναι διατηρήσιμο στην περίπτωση μιας αναπτυσσόμενης χώρας, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ.
  Να σημειωθεί ότι το ύψος του χρέους της Αργεντινής, που θεωρήθηκε εκ των υστέρων ως μη διατηρήσιμο, αντιστοιχούσε μόνο στο 50% του ΑΕΠ της.

  Φυσικά σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, καθώς αυτή η εξέλιξη θα επικυρώσει και τυπικά την οριστική ήττα του πολιτικού και οικονομικού μπλοκ που μας μίλαγε 10 χρόνια πριν για το θαύμα της σύγχρονης ισχυρής Ελλάδας. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν μέσα από τον αιφνιδιασμό και τον πανικό που θα προκαλέσει μια τέτοια εξέλιξη να διασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

  Ίσως και με νέο όνομα.
  ΠΑ.ΛΑ.ΜΗ. ( ΠΑΣΟΚ- ΛΑΟΣ -ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ).
  Το μπλοκ των υγειών δυνάμεων που λέει και ο ΓΑΠ.

  Έχω την αίσθηση ότι ο Σαμαράς κάτι ψιλιάζεται γι αυτό έσπευσε από σήμερα να προσδιορίσει την εκκίνησή της διαδικασίας αξιολόγησής -επιλογής των υποψηφίων βουλευτών.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ petros 18/05/2010 00:41:05

   ΠΑΛΑΜΗ, καλό.

   Μην ξεχνάς ότι καρδιά της ΕΕ είναι πολιτική.
   Γι' αυτό δεν άντεχε να επιβάλει αυτή τα μέτρα.

   Αν μάς διώξουν από το €, με χιλιάδες στους δρόμους να καίνε τράπεζες και πρεσβείες της Γερμανίας για την απώλεια των καταθέσεων, κινδυνεύει ΟΛΗ η Ευρώπη γιατί μεταδίδεται σαν σπίθα η εξέγερση που σε άλλες χώρες θα προκληθεί από διαφορετική αφορμή.

   Πειραματόζωο κοινωνικής μηχανικής είμαστε.
   Γύρισαν μια κοινωνία 50 χρόνια πίσω και την φόρτωσαν και σύμπλεγμα ενοχής για να μην εξεγείρεται.

   Κράτα και μια φράση, άσχετα αν την είπε ο Γλύξμπουργκ :
   στην Ελλάδα δεν υπάρχει γκρίζο. Ή μαύρο ή άσπρο.

   Δες http://www.antinews.gr/?p=43718

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Προφήτης 18/05/2010 01:10:45

    Προφήτη, άσχετο, αλλά σου αφιέρωσα μια ανάρτηση που συνδέει την Πράσινη Ανάπτυξη με την Λέσχη Μπιλντ... τι όνομα είναι αυτό... χαχαχαχα.. για να έχω παρέα στις ..επιθέσεις.

   • Petros avatar
    Petros @ Προφήτης 18/05/2010 07:49:21

    Φοβάμαι ότι η ενωμένη Ευρώπη μας τελείωσε.
    Είναι ήδη αποδυναμωμένη πολιτικά και οικονομικά ενώ υποβαθμίζεται διαρκώς και γεωπολιτικά.
    Εξαιρετική η ανάλυση περί τούτου του Σαμαρά χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Λυγερού.
    Τα σενάρια ήδη γραφονται και αλλού :

    ''Ένα άρθρο με τίτλο Η Εναλλακτική Λύση – Die Alternative- που δημοσιεύεται στη Frankfurter Allgemeine, πλάθει ένα “φανταστικό σενάριο” σύμφωνα με το οποίο μέσα από μια διαδικασία κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης στις χώρες της περιφέρειας κατά την τριετία 2010-2013, σερβίρεται όμορφα η εναλλακτική λύση ενός νέου “σκληρού” νομίσματος μόνο για: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Τσεχία, και Πολωνία – αλλά χωρίς τη Γαλλία''
    http://www.antinews.gr/?p=46130

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ petros 18/05/2010 09:24:41

   Γράφεις: "...αυτή η εξέλιξη θα επικυρώσει και τυπικά την οριστική ήττα του πολιτικού και οικονομικού μπλοκ που μας μίλαγε 10 χρόνια πριν για το θαύμα της σύγχρονης ισχυρής Ελλάδας."

   Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτούν την ήττα τους. Απεναντίας, θα τα φορτώσουν στην "ανωριμότητα του ελληνικού λαού", που "δεν στάθηκε ικανός να διακρατήσει τα οφέλη από την είσοδο στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ". Ήδη ο αχαμνός λογιστάκος το είπε ακροθιγώς στη συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα". Και ήδη έχουν αρχίσει μαζικά να το περνάνε τα ΜΜΕ, κατηγορώντας συλλήβδην τον ελληνικό λαό για τη σπάταλη ζωή που έκανε με δανεικά...

   • Πετρος Μ. avatar
    Πετρος Μ. @ Αυριανιστής 18/05/2010 10:24:14

    Δεν διαφωνούμε. Αυτό θα προσπαθησουν να κάνουν.
    Η δική μου παρατήρηση είναι πολιτική. Δεν αφορά το τι θα
    επιχειρήσουν αυτοί.
    Αλλά την επανομιμοποίηση τους μέσω εκλογων δεν μπορουν να την αποφυγουν.
    Η κατασταση κοινωνική και πολιτική θα το απαγορευει.
    Εκτος αν τους βγει κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή προσωπικοτητων.

 6. Orestios avatar
  Orestios 18/05/2010 00:34:09

  Αναμενόμενο.

 7. mar avatar
  mar 18/05/2010 03:09:24

  Δείτε και αυτό το blog http://taairetika.blogspot.com/

 8. TopGunZ avatar
  TopGunZ 18/05/2010 09:00:14

  Δυστυχώς, η μείωση στον ιδιωτικό τομέα των αποδοχών δε θα ξυπνήσει τα κοινωνικά ένστικτα έναντι των κυβερνώντων, αλλά θα ανάψει τελικά φωτιές ανάμεσα σε εργοδότες και υπαλλήλους. Και δεν μιλάω για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που μπορεί και να μην "πατάνε" στους χώρους εργασίας, αλλά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που είναι και οι ίδιοι υπάλληλοι της "επιχείρησής" τους.

 9. Sceptic avatar
  Sceptic 18/05/2010 09:11:25

  Και η Ελλάδα είναι ακριβή γιατί οι εργαζόμενοι παίρνουν μεγάλους μισθούς και όχι γιατί είναι γεμάτη ολιγοπώλια και κερδοσκόπους επιχειρηματίες...γαμώ τα σχολεία και τις σπουδές που έχει κάνει ο Στρος Καν και κάθε στρος σκαν.....

 10. Sceptic avatar
  Sceptic 18/05/2010 09:20:15

  Και κάτι άλλο ...όποιος συνδέει την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας με το ύψος των μισθών του ιδιωτικού τομέα η καλύτερη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει είναι να καθαρίζει παρμπύζ στα φανάρια....

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Sceptic 18/05/2010 09:59:24

   Αναλόγως που θέλει να κινηθεί μια χώρα. Αν στοχεύει σε υψηλή εκβιομηχάνιση, καθαρά εντάσεως εργασίας και εξαγωγικό προσανατολισμό, καλώς ή κακώς το κόστος εργατικού δυναμικού είναι ένα θέμα. Στην Ελλάδα όμως το πρόβλημα είναι κυρίως τα δευτερογενή κόστη όπως εφορία, ασφαλιστικές εισφορές, δημοτικά τέλη κλπ.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ TopGunZ 18/05/2010 10:05:44

    Τα δευτερογενή κόστη όμως είναι αδύνατο να πέσουν, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσουν οι δημόσιοι και δημοτικοί πόροι. Όταν δεν παράγεις (ώστε η ανάπτυξη να "γεννά" περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους), τότε οι φορομπηχτικές πολιτικές είναι μονόδρομος για ένα κράτος που ξέρει ότι το παίρνει να αποφασίζει και να διατάσσει.

 11. TopGunZ avatar
  TopGunZ 18/05/2010 10:28:54

  Αν και θα φανώ λαικιστής, μια χαρά μπορούν να πέσουν, αν "μοιράζονται" δικαίως, αν όμως ένας χρωστάει στην εφορία όσο είναι ο ετήσιος τζίρος μου (και μερικές δεκάδες φορές πάνω από το κέρδος μου) λογικό δεν είναι να επιβαρύνομαι περισσότερο από ότι θα έπρεπε? Αντιλαμβάνομαι ότι ουσιαστικά συμφωνούμε, αλλά δεν μπορεί παρά να με πνίγει το παράπονο ότι τελικά βγάζω λιγότερα από τους υπαλλήλους μου με 1,5 φορά την εργασία και με ένα οικτρό ασφαλιστικό φορέα!

 12. Sceptic avatar
  Sceptic 18/05/2010 11:11:40

  Μιλάμε για τα Ευρωπαικά δεδομένα όπου ο Ελληνας είναι από τους χαμηλότερα αμοιβόμενους και περισσότερες ώρες εργαζόμενους της ζώνης του ευρώ κύριοι.
  Εκτός εάν εννοείται την αναταγωνιστικότητα να την επιτύχουμε με το φθάσουμε σε μισθούς Κίνας & Ινδίας.....
  Για το ολιγοπώλια και την μη υγιεί επιχειρηματικότητα που βρίθει στην χώρα μας ,για τις συντεχνίες και τις συμπράξεις των επιχειρήσεων που είναι και είναι η αιτία των υψηλών τιμών και υπηρεσιών στην χώρα μας όλα αυτά θα εξαφανιστούν ώς δια μαγείας με ντιρεκτίβα του ΔΝΤ ,εάν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα γίνουν φτωχότεροι;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Sceptic 18/05/2010 11:59:23

   Οι μισθοί στην ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία είναι 300 Ευρώ και πολλά λέω. Για να πάρεις κάτι παραπάνω πρέπει να παράγεις κάτι που δε μπορούν να παράγουν αυτοί. Εμείς δεν παράγουμε κάτι τέτοιο. Μέχρι να το καταφέρουμε οι μισθοί θα διολισθαίνουν και ναι αυτό είναι το νόημα της παγκοσμιοποίησης να τους ρίξουν σε επίπεδο Κίνας και Ινδίας.

 13. Sceptic avatar
  Sceptic 18/05/2010 13:14:33

  Για να τελειώνουμε την συζήτηση ας μου πεί κάποιος ότι για τις υψηλές τιμές των προιόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα φταίνε οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.