#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2012 17:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχεται η ώρα των μεγάλων αποφάσεωνΤις προηγούμενες ημέρες κρίναμε σκληρά την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί δε βλέπαμε κινητικότητα, παρά μόνο τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Κι όταν ο Τόμσεν έλεγε πως τα πάντα πάνε εξαιρετικά, εμείς είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε. Σκεφτήκαμε: Αφού η τρόικα μας έφυγε και πάει να κάνει τα μπάνια της, φαίνεται ότι κατάφεραν να μας καλουπώσουν για ακόμη μια φορά και φεύγουν ήσυχοι για να επιστρέψουν αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανησυχούσαμε λοιπόν ότι κάτι δεν πάει καλά αφού ξαφνικά ξεχάστηκαν ορισμένες βασικές κι αδιαπραγμάτευτες εξαγγελίες, όπως ισοδύναμα μέτρα, αναπτυξιακά μέτρα, ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι κάτι άρχισε να κινείται και πάλι και οι υπουργοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι χωρίς γενναίες τομές τα μέτρα δε βγαίνουν και η κοινωνία θα αντιδράσει σε μια νέα λαίλαπα.

Ο κ. Σταϊκούρας σήμερα είπε ότι εξασφαλίστηκαν ισοδύναμα μέτρα και θα σωθούν τουλάχιστον για φέτος τα ειδικά μισθολόγια.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να λιγοστέψει κατά 150.000 υπαλλήλους το δημόσιο κι ότι θα ταυτοποιηθούν αυτοί που έπαιρναν τις συντάξεις μαϊμού.

Επίσης, καθημερινά ακούμε ότι λαμβάνονται μέτρα για όσους έπαιρναν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται και το κράτος θα κόψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αυτό και μόνο το κόλπο.

Αλλά και ο Γ. Στουρνάρας σήμερα μας έδωσε να καταλάβουμε ότι κάτι πάει να γίνει, διαφορετικό από περικοπές και τσεκούρια.

Τα νούμερα δε βγαίνουν, αποκάλυψε μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια.  Κι εφόσον δε βγαίνουν τα νούμερα θα ξεκινήσει νέο κύμα εφεδρείας στο δημόσιο καθώς ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων. Αυτό σημαίνει ότι από Σεπτέμβριο μπαίνουμε σε νέο γύρο γκρίνιας στο δημόσιο τομέα για το ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν, σε ποιους φορείς θα γίνουν μετατάξεις και που εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.

Το είχαμε γράψει πριν από μερικές ημέρες. Ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε κατηγορηματικές αναφορές, κυρίως του υπουργού Εσωτερικών, Αντ. Μανιτάκη, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις παρά μόνο μετατάξεις.

Τώρα ανακάλυψαν ξαφνικά ότι με το να αλλάζεις καρέκλες στους υπαλλήλους δε σημαίνει ότι μειώνεις και το κράτος, ότι κόβεις και τις δαπάνες.

Έστω κι αργά το κατάλαβαν, αρκεί όμως από εδώ και πέρα να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Και η εργασιακή εφεδρεία να αποτελέσει εναλλακτικό μέτρο ή αλλιώς ισοδύναμο ώστε να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις κατεστραμμένων ήδη πολιτών.

Για να μη βγαίνουν τα νούμερα, όπως μας λέει ο κ. Στουρνάρας σημαίνει ότι και την εργασιακή εφεδρεία θα δούμε και το γενναίο ψαλίδι θα βιώσουμε και δεν ξέρουμε που φτάνει ο πάτος.

Από την άλλη, είναι επιβεβλημένη η μείωση του κράτους, ειδικά σε υπηρεσίες και φορείς που δεν έχουν αντικείμενο αλλά που έχουν εκατοντάδες υπεράριθμους υπαλλήλους. Υπάρχουν όμως και υπηρεσίες που έχουν αδειάσει, όπως στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Δε μπορεί να θες να μαζέψεις έσοδα αλλά να μην έχεις κόσμο να το κάνεις. Εκεί είναι επιβεβλημένο να γίνουν μετατάξεις υπαλλήλων.

Σε ότι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, αν είναι να γίνει όπως αυτή που έκανε ο Δ. Ρέππας, να λείπει το βύσσινο. Η κοροϊδία τότε πήγε σύννεφο γιατί οι «πελάτες» - ψηφοφόροι είχαν αντιδράσει.

Έχει αυτή η κυβέρνηση τα κότσια να συμμαζέψει το κράτος; Ας το κάνεις λοιπόν με σοβαρότητα κι όχι για τα μάτια του κόσμου.

Από εκεί και έπειτα πρέπει να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις – πρόκληση και για την κυβέρνηση:

Αυτά τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα, τα μέτρα δηλαδή που θα έβρισκαν ώστε να μην υπάρχουν οριζόντιες περικοπές και να μη θιγούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει να μη χαθούν στη διαπραγμάτευση. Και τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να δοθούν ισοδύναμα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, για να ανακουφιστεί ο κόσμος. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ακολουθήσει τακτική ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα κάνουμε όλα γαργάρα.
Πριν τις εκλογές ακούγαμε για νέο μίγμα πολιτικής, για μια οικονομία που δε θα στηρίζεται στις συνεχείς περικοπές και τους φόρους. Ακούγαμε και για κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και φορολογική δικαιοσύνη. Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Αντ. Σαμαράς μας είχε περιγράψει το όραμά του για ένα αναπτυξιακό σοκ. Για μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα έδιναν δουλειές και εισόδημα στο κόσμο και ελπίδα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Άμεσα λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει τέτοιου είδους μέτρα. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι το ένα βήμα. Τα μεγάλα έργα που ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ξεμπλοκάρουν είναι σημαντικό θέμα και το χαιρετίζουμε ως μια καλή προσπάθεια. Χρειάζονται κι άλλα, περισσότερα.
Αν κάνεις μια βόλτα στην επαρχία αυτή την περίοδο θα καταλάβεις την οργή του κόσμου για τους πολιτικούς και θα αντιληφθείς γιατί όλοι στρέφονται στα ψέματα του νέου Ανδρέα, του Τσίπρα. Ας ακούσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και των τριών κομμάτων τι λένε οι πολίτες προτού επιστρέψουν στη Βουλή. Τουλάχιστον να μην πάνε χαμένα τα μπάνια τους. Γιατί αν δεν το κάνουν, το χειμώνα θα βρουν μπροστά τους πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Γράψαμε πρόσφατα για την επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων από την κυβέρνηση η οποία καλά θα κάνει να λέει την αλήθεια στον κόσμο κι όχι να ονειρεύεται εποχές…Ρουσόπουλου. Χρειάζονται έργα κι όχι λόγια.

Υπάρχουν κάποια καλά σημάδια από υπουργούς που κατέχουν το αντικείμενο και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και αρρυθμίες. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν, να παραχθεί έργο και να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτά θα πρέπει να δείξει και ο Σαμαράς στις επαφές του στην Ευρώπη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Heaven avatar
  Heaven 07/08/2012 17:27:13

  εύλογη απορία στο παρακάτω:
  "Επίσης, καθημερινά ακούμε ότι λαμβάνονται μέτρα για όσους έπαιρναν συντάξεις χωρίς να τις δικαιούνται και το κράτος θα κόψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αυτό και μόνο το κόλπο."

  τόσος ντόρος, τόσος εκφοβισμός και μου κάνει εντύπωση πως οι παρανομούντες -(θα κατηγορηθούν για κακούργημα σύμφωνα με τα νεώτερα!!)-, δεν πηγαίνουν από μόνοι τους, μεταμελημένοι να ...κόψουν τις παράνομες συντάξεις!!
  Τι στο καλό συμβαίνει;
  Ελπίζουν σε κάτι;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Heaven 07/08/2012 20:59:21

   Όχι βέβαια! Ίσως ψάχνουν τρόπο να την κάνουν για άλλη χώρα όμως αν ισχύει ότι ακούγεται για δήμευση περιουσίας...

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 07/08/2012 17:33:52

  ''Έχει αυτή η κυβέρνηση τα κότσια να συμμαζέψει το κράτος; Ας το κάνεις λοιπόν με σοβαρότητα κι όχι για τα μάτια του κόσμου.'' Σ'αυτην την προταση συνοψιζεται ολη η στρατηγικη της ληψης δραστικων μετρων .Οταν η Ρουμανια περικοπτει 250.000 θεσεις απο το Δημοσιο και η Κουβα 500.000 θεσεις επισης ερχεται ο καθε Μανιτάκης να κανει παιχνιδι εντυπωσεων με τον Προεδρο της ΑΔΕΔΥ ,''.. ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις παρά μόνο μετατάξεις''.Εδω και τωρα παραιτηση του Μανιτακη και εφαρμογη της εφεδρειας σε υπηρεσιες με εκατοντάδες υπεράριθμους υπαλλήλους!Παρτε ενα παραδειγμα του τι γινεται με τις αδειες του Αυγουστου λειπει το 90 % του προσωπικουτων δημοισων υπηρεσιων αντι να γινει κατανομη 2 εβδομαδων σε ολο το καλοκαιρι για το καθε ΔΥ !Αθανατη Ελλαδα ποτε δεν ξαποσταινει στον χαβαλε πρωτη και καλυτερη !

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ραβινος 08/08/2012 00:32:49

   Από το κοινωνικό συμβόλαιο στη δίαιτα εξυγιάνσεως

   14 Μαρτίου, 2011
   του Κ. Κουτσουρελη

   Ο Παναγιώτης Κονδύλης είχε προβλέψει την ελληνική κρίση από το 1992 και την πτώση του παρασιτικού-καταναλωτικού μοντέλου.
   Την ελληνική κρίση αρκετοί την είχαν προϊδεαστεί. Οχι λίγοι είχαν περιγράψει μάλιστα, από νωρίς και με ακρίβεια, ορισμένα από τα συμπτώματά της, καθώς αυτά πλήθαιναν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Από την «Ελλαδογραφία» του Νίκου Γκάτσου (1976) ώς το «Finis Graeciae» του Χρήστου Γιανναρά (1987), και από τον «Γλωσσικό αφελληνισμό» του Γιάννη Καλιόρη (1984) ώς τους «Κωλοέλληνες» του Διονύση Σαββόπουλου (1989) -αναφέρω εδώ επίτηδες έργα εντελώς ετερόκλητα-, οι διαγνώσεις που προτάθηκαν συνέκλιναν. Στρεβλός εκσυγχρονισμός, νόθος εξαστισμός και περιβαλλοντική υποβάθμιση, παραγωγική αποδιάρθρωση και δανειοδίαιτη ευμάρεια, αισθητικός εκχυδαϊσμός και παρακμή της παιδείας, λαϊκισμός, αναξιοκρατία, κομματισμός, διαφθορά: στα βασικά λίγο-πολύ όλοι συμφωνούν.
   Παρά ταύτα, στην πλειονότητά τους οι διαγνώσεις αυτές έμειναν μερικές, αποσπασματικές. Και αυτό διότι η περιγραφή ενός αρνητικού φαινομένου από μόνη της δεν επαρκεί. Δύο ακόμη στοιχεία απαιτούνται για να της προσδώσουν πληρότητα. Το πρώτο είναι η εύστοχη απόδοση του φαινομένου, εν προκειμένω η υπόδειξη των παραγόντων που οδήγησαν ώς αυτό. Το δεύτερο, η ασφαλής μεσομακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την εξέλιξή του. Με την έννοια αυτή, την πληρέστερη ερμηνεία και περιγραφή της ελληνικής κρίσης την οφείλουμε στον Παναγιώτη Κονδύλη.
   Ο Κονδύλης καταπιάστηκε με το ελληνικό πρόβλημα μόνο σποράδην, σε μια σειρά από κείμενά του δημοσιευμένα ως εισαγωγές ή επίμετρα στις ελληνικές εκδόσεις των βιβλίων του από το 1991 ώς το 1998. Ομως η συνοχή των παρατηρήσεών του είναι τέτοια που έχει κανείς την εντύπωση ότι βρίσκεται εμπρός σε έργο συστηματικό. Στον πυρήνα του προβλήματος, ο Κονδύλης εντοπίζει ό,τι αποκαλεί «καχεξία του αστικού στοιχείου». Η χαλαρή κοινωνική συνομάδωση που ονομάστηκε ελληνική αστική τάξη, δεν κατόρθωσε ποτέ «να δημιουργήσει γηγενή και αυτοτελή αστικό πολιτισμό». Χώρα με ασήμαντη θέση στον διεθνή καταμερισμό της υλικής και πνευματικής εργασίας, και επιπλέον υποπαραγωγική και χρονίως εξαρτημένη από την ξένη προστασία, η Ελλάδα ήταν επόμενο να διολισθήσει στον παρασιτισμό. Ακόμη και η νεοελληνική ιδεολογία, ο τρόπος δηλαδή που κατανοούμε τον εαυτό μας, είναι εν μέρει προϊόν εισαγωγής.
   Το ότι ο παράσιτος μπόρεσε επί τόσες δεκαετίες να είναι συγχρόνως και υπερκαταναλωτής, ο Κονδύλης το εξηγεί επικαλούμενος την ιστορική συγκυρία. Διαρκούντος του Ψυχρού Πολέμου, οργανισμοί όπως η Ατλαντική Συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησαν για τις χώρες της Δύσης ένα θεσμικό και οικονομικό θερμοκήπιο εντός του οποίου η Ελλάδα κατέλαβε οιονεί θέση πτωχού πλην ομοτράπεζου συγγενούς. Η εξωτερική βοήθεια από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ έως εκείνη των ποικιλώνυμων κοινοτικών «πακέτων» συνιστούσε κατά κάποιο τρόπο το υλικό αντίτιμο της γεωπολιτικής της νομιμοφροσύνης. Μόνο που τα τεράστια αυτά ποσά σπανίως διατέθηκαν προς όφελος δραστηριοτήτων πράγματι παραγωγικών, αλλά το συνηθέστερο διέρρευσαν απευθείας στην ιδιωτική κατανάλωση. Το ίδιο συνέβη με τον ιλιγγιώδη εξωτερικό δανεισμό της χώρας. Το σύνολο σχεδόν της ελληνικής «ανάπτυξης» των τελευταίων δεκαετιών προέρχεται από την κατανάλωση, άρα από την αγοραία κατασπατάληση των ξένων μεταβιβάσεων και δανείων.
   Σε οξεία αντίθεση προς όσους τείνουν να επιρρίπτουν την ευθύνη σε μία μόνο κοινωνική μερίδα (τους πολιτικούς, το κράτος, την «πλουτοκρατία», τη δημοσιοϋπαλληλία, τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.ο.κ.), ο Κονδύλης μιλάει ευθέως για ένα «επαίσχυντο κοινωνικό συμβόλαιο». Η νοοτροπία του παρασιτικού καταναλωτισμού, γράφει, αφορά τη «συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όλων των κοινωνικών στρωμάτων». Δεν έχουμε να κάνουμε με «έναν λίγο-πολύ υγιή εθνικό κορμό, ο οποίος έχει αρκετές περισσές ικμάδες ώστε να τρέφει και μερικά παράσιτα ποσοτικώς αμελητέα, παρά για ένα πλαδαρό σώμα που παρασιτεί ως σύνολο εις βάρος ολόκληρου του εαυτού του, ήτοι τρώει τις σάρκες του, συχνότατα και τα περιττώματά του». Με τα δύο τρίτα των προϋπολογισμών του κράτους να κατευθύνονται επί δεκαετίες ολόκληρες σε μισθούς, συντάξεις και αγροτικές επιδοτήσεις, και με ένα επιπλέον 20% να διατίθεται για τοκοχρεολύσια, άρα εν πολλοίς για τον ίδιο σκοπό, η εκτίμηση αυτή του Κονδύλη είναι αμάχητη. Το παράδοξο της ελληνικής περίπτωσης είναι ότι ο παρασιτικός καταναλωτισμός μας ήταν οργανωμένος δημοκρατικά, η διανομή του ξένου χρήματος γινόταν με πνεύμα γνήσιας κοινωνικής δικαιοσύνης…
   Ο Παναγιώτης Κονδύλης εκδήμησε το 1998, μια δεκαετία δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ηδη όμως το 1992 διέβλεπε δύο πιθανές εξελίξεις. Η νέα συγκυρία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πίστευε, θα υποβάθμιζε τον ρόλο της Ελλάδας στους κόλπους της Δύσης. Αυτό θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα τους εταίρους μας, αφενός μεν, στην άρνηση «να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω τον ελληνικό παρασιτικό καταναλωτισμό, επιβάλλοντας στην ελληνική οικονομία αυστηρή δίαιτα εξυγιάνσεως και επαναφέροντας το ελληνικό βιοτικό επίπεδο στο ύψος που επιτρέπουν οι δυνατότητές της». Αφετέρου δε, στην απόφαση να αγνοήσουν «ό,τι οι Ελληνες θεωρούν ως εθνικά τους δίκαια, υιοθετώντας στα αντίστοιχα ζητήματα είτε τη θέση των αντιπάλων της Ελλάδας είτε εν πάση περιπτώσει θέση σύμφωνη με τα δικά τους περιφερειακά συμφέροντα».
   Με το Μνημόνιο της 8ης Μαΐου 2010, το πρώτο σκέλος της πρόβλεψης, η έξωθεν επιβεβλημένη «αυστηρή δίαιτα», επιβεβαιώθηκε πλήρως. Το μέλλον θα δείξει αν το ίδιο θα ισχύσει και για την πορεία των εθνικών ζητημάτων.
   ΠΗΓΗ: Καθημερινή, 13.3.2011 (μέσω http://www.democracycrisis)

 3. Decodex avatar
  Decodex 07/08/2012 17:39:59

  Αυτα τα μεγαλα εργα να δω πως θα συνεχιστουν για να βοηθησουν την οικονομια...Η πλειοψηφια των εργατων ειναι λαθρο και μεταναστες με μαυρα χωρις ασφαλιση και ο μπαγιοκος παει στις τσεπες των γνωστων κατασκευαστικων μεγαλοεργολαβων. Θα γινονται τακτικα ελεγχοι σε αυτα;

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Decodex 07/08/2012 19:23:45

   Μικρόνοες υπουργοί αναμασούν την "κατασκευή μεγάλων οδικών έργων" όταν μιλάνε για ανάπτυξη ή σε απλά ελληνικά "δημόσιο χρήμα στους γνωστούς μεγαλοεργολάβους, εισπράκτορες διοδίων ημιτελών εθνικών (χωματο)δρόμων, όπως η Κορίνθου-Πατρών". Αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε (αυτοί μας υποστηρίζουν με "χορηγίες")!

   Ακούσατε κάποιον να μιλά για κάποιο από τα παρακάτω, λες και αυτά δεν παράγουν ανάπτυξη ή δεν μειώνουν άσκοπες δαπάνες του προύπολογισμού;

   - ψηφιοποίηση διαδικασίας δημοσίων προμηθειών (αυτό κι αν είναι μεγάλο έργο)

   - κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, καθορισμός χρήσεων γης σε όλη την επικράτεια

   - ψηφιοποίηση αρχείων ασφαλιστικών ταμείων, για να μην μετράνε επί διετία τα ένσημα των ασφαλισμένων, όπως σήμερα, και για να ξέρουν ποιοι δικαιούνται σύνταξης και παροχών. Στη σημερινή χαώδη κατάσταση ο (μηχανογραφημένος υποτίθεται) Ε.Ο.Π.Π.Υ. δεν γνωρίζει ποια από τα προστατευόμενα μέλη οικογενειών ασφαλισμένων δικαιούνται παροχών και μέχρι ποιας ηλικίας και οι συνταγογραφούντες δημόσιοι και ιδιωτικοί ιατροί υποχρεούνται να γράφουν στις ηλεκτρονικές συνταγές εκτός από τον Α.Μ.Κ.Α. και τον αριθμό μερίδας (π.χ. 123456/3) του προστατευόμενου μέλους. Δεν αναφέρω καν τα προβλήματα περιπτώσεων διαδοχικής ασφάλισης ή ασφάλισης σε πολλαπλούς φορείς ή την ασυμβατότητα των υφισταμένων μηχανογραφικών συστημάτων μεταξύ ακόμη και των ενοποιημένων ταμείων.

   - ψηφιοποίηση διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων (απαιτούμενες θέσεις, ΑΣΕΠ, διαθέσιμα άτομα, προσόντα, μορφές απασχόλησης, επιμόρφωση, εκπαιδευτικές και αναρρωτικές άδειες, έπαινοι, τιμωρίες, μισθολογική και ιεραρχική εξέλιξη, συνταξιοδοτικά, κόστος δυνητικών ενεργειών/μεταβολών)

   - κωδικοποίηση της πολυδαίδαλης νομοθεσίας, για να δανεισθώ μια πρόταση του κ. akenaton από πρόσφατο άρθρο του

   - υποδομή ψηφιακής υπογραφής, ηλεκτρονικών αιτήσεων, συμβάσεων και τιμολογίων

   - βελτίωση σιδηροδρομικού δικτύου ως ανταγωνιστικό του οδικού και σύνδεσή του με αυτά γειτονικών χωρών

   - επέκταση, αναβάθμιση λιμένων και μαρινών με παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους σε ιδιώτες

   - παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα για τις εργαζόμενες μητέρες, ώστε να πεισθούν κάποιες να κάνουν παιδιά (ή περισσότερα παιδιά)

   Δυστυχώς κάποια από τα παραπάνω δεν ενδείκνυνται για τελετές εγκαινίων (τουλάχιστον πέντε φορές, ως συνηθίζεται στα "άλλα" μεγάλα έργα), κόψιμο γαλανόλευκων ταινιών, τοποθέτηση θεμελίου λίθου μαζί με τις σχετικές θριαμβευτικές εμφανίσεις στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Το κέρδος έρχεται σε βάθος χρόνων και - ω, τι συμφορά - μπορεί να το καρπωθεί ο (μεθ)επόμενος υπουργός. Άρα, ας το αφήσουμε καλύτερα... (Γι' αυτό τους απεκάλεσα μικρόνοες στην αρχή του σχολίου).

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Decodex 07/08/2012 20:52:17

   Όσο δεν υπάρχει ουδέν νεότερον από το μέτωπο της πάταξης της φοροδιαφυγής, όσο δεν μπαίνει πλαφόν στα 1.500 € (ανώτατο) στα μισθολόγια ΟΛΩΝ των ΔΥ-πελατών, όσο δεν μετατάσσονται υποχρεωτικά οι ΔΥ σε οποιονδήποτε τομέα χρειάζονται ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες του Δημόσιου τομέα αντί να λουφάρουν, όσο δεν τιμωρούνται αυστηρά (με φυλάκιση) οι μη εκδίδοντες και οι μη απαιτούντες αποδείξεις κατά τις εμπορικές συναλλαγές τους, όσο βαυκαλιζόμαστε οτι οι αποκρατικοποιήσεις-εκχωρήσεις υπό πίεση (άρα πρόχειρα και αντί πινακίου φακής) προς εξεύρεση εσόδων θα μάς λύσουν το πρόβλημα, όσο η ύφεση καλά κρατεί, όσο οι εργολαβοαπατεώνες θα απασχολούν στα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν αλλοδαπούς αντί Έλληνες και νόμος που να επιβάλλει (την υψηλή ποσόστωση Ελλήνων εργατών) το αυτονόητο δεν θα υπάρχει, όσο η ανάπτυξη θ΄αποτελεί μονάχα μια λέξη από άλφα με 8 γράμματα, τόσο ο βάλτος βαθαίνει και θα βρίθει από μολυσμένα νερά, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει και την ώρα μας χάνουμε. Πάλι σε οριζόντιες περικοπές μισθών - συντάξεων θα οδηγηθούμε, πάλι τους εύκολους-δοκιμασμένους και αποτυχημένους τρόπους θα επιλέξουμε και η άνευ ουσίας κίνησή μας στον ατέρμονα κοχλία της παράνοιας και της στασιμότητας θα διαιωνίζεται...Κινήσεις έμπνευσης, καινοτόμες κι επαναστατικές πέρα από τα αναμενόμενα, δεν έχουν υπ΄όψιν τους οι φωτισμένοι οικονομολογικάριοι, αυτοί οι σοφοί εγκέφαλοι με τις τόσες περγαμηνές;;;; Γιατί αυτά που εφαρμόζουν, κι οι απόφοιτοι Λυκείου τα καταφέρνουν και μάλιστα με περίσσεια ευκολία !!!!!

 4. λαλακης avatar
  λαλακης 07/08/2012 18:34:21

  Η ωρα των μεγαλων αποφασεων ηρθε προ δυο ετων.
  Η χωρα ειναι ατυπα χρεοκοπημενη και παρ ολα αυτα οι ΔΥ και οι συνταξιουχοι των ΔΕΚΟ και των ειδ. μισθολογιων διατηρουν ψηλο βιοτικο
  επιπεδο την ωρα που οι ιδιωτες ξεκληριζονται καθημερινα.
  Οι αλλαγες αν μεινουμε Ευρω θα εφαρμοστουν ο,τι και να γινει απλα
  η πολιτικη ελιτ αργει να τις εφαρμοσει λογω πολιτικου κοστους.
  Απολυσεις ΔΥ ο μονος λογικος δρομος πλεον .

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ λαλακης 07/08/2012 21:00:45

   Ποιος έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο με μείωση αποδοχών από 40% και πάνω και ειδικά όσοι έχουν δάνεια; Ότι θέλετε λέτε πάντως αρκεί να βγει η εμπάθεια...

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ λαλακης 08/08/2012 11:00:25

   Όλοι στη φτώχεια για να υπάρξει ανάπτυξη λες εσύ τώρα;

 5. blue nile avatar
  blue nile 07/08/2012 18:53:48

  Ωραία να απολύσουμε δημόσιους υπαλληλους
  Θυμαστε γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο...
  Γιατι έγιναν οριζόντιες περικοπές...
  Τότε διαλύθηκε ο ιδιωτικός τομέας...
  Δείτε τι έχει να πάθει τώρα με τις απολύσεις

 6. jk avatar
  jk 07/08/2012 19:35:35

  Ας απολυθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ας πουλήσουμε κι έναντι πινακίου φακής ότι έχει στα χέρια του το κράτος, ας πετσοκόψουμε και τις συντάξεις, ας πετσοκόψουμε και τα ειδικά μισθολόγια -ξέρετε πότε, κατά το Νοέμβρη-Δεκέμβρη, όταν η Τρόικα θα διαπιστώσει πάλι καμιά τρύπα 2-3-4 δις- και μετά θα ξυπνήσετε ορισμένοι και θα καταλάβετε ότι οι "λογικοί δρόμοι" που προτείνετε μας οδηγούν στην Ελλάδα του 1880!

 7. vassilis avatar
  vassilis 07/08/2012 19:56:10

  Παντως τοσο τα γυφτοπανηγυρια ,πολιτισμος γαρ,οσο τα προγραμματα βοηθεια στο σπιτι,τρεις διοικουν ενας επιβλεπει,και καποιες επιδοτησεις κτηνοτροφων και συνταξιουχων που δεν ξερουν οτι τα προβατα ειναι θηλαστικα δινουν και παιρνουν!

 8. irida avatar
  irida 07/08/2012 20:23:46

  Για να σώσει τα ειδικά μισθολόγια(αρχιερείς, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί!!!!!!!!!μόνο οι στρατιωτικοί δικαιούνται να μείνουν αλώβητοι) θα κόψει το δικό μου κουτσουρεμένο δώρο, θα με βάλει να εργάζομαι παραπάνω, θα στείλει στην εφεδρεία κόσμο κάμποσο(ανόητο εντελώς μέτρο), θα περικόψει δαπάνες στην υγεία.....και νομίζει πως θα το φάμε τόσο εύκολα! Εύγε... Αν αυτά είναι σωστά μέτρα κι η κυβέρνηση βαδίζει ορθά, τι να πω. Για να δούμε...Μετά αξιολογούμε κι επανατοποθετούμαστε...σίγουρα αρνητικά..
  Κάτι είχε ειπωθεί για μείωση βουλευτών.........και διάφορα τέτοια προεκλογικά...αλλά τι να συζητάμε; Προεκλογικά. Αυτή η λέξη τα λέει όλα. Να δούμε όμως τι αντοχές έχει ο λαός. Πόσο θα αντέξει να τον ξεζουμίζει το σύστημα; Γιατί αυτό γίνεται. Όταν παλεύουν να σώσουν τους υψηλά αμειβόμενους.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ irida 07/08/2012 21:03:06

   Όσα δίκια και να είχες τα έκαψες με το να απαιτείς να υλοποιξεί η μείωση των βουλευτών. Αφού δεν ξέρετε πως γίνεται κάτι, γιατί επιμένετε να ασχολείστε; Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση! Που μπορεί να γίνει από την επόμενη βουλή, ΑΝ αυτή οριστεί ως αναθεωρητική. Επομένως;

   • irida avatar
    irida @ Γεώργιος Τ. 07/08/2012 21:48:30

    Αυτό είναι το πρόβλημα; Ας ξεκινήσουν από αλλού, δεν έχουν περιθώριο βελτίωσης; Έχουν. πχ. Εγώ το αμάξι μου τ αγόρασα μόνη μου. Με μισθό ελάχιστο συγκριτικά με των βουλευτών. Γιατί να πάρουν, και με δικά μου λεφτά, αυτοκίνητα; Υπήρχε λόγος; Δε νομίζω. Η βουλευτική ασυλία; Κι αυτή χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση; πέστο κι αυτό..για να παραχωρήσω και τα άλλα δίκαια που χω...

   • Γρυνη avatar
    Γρυνη @ Γεώργιος Τ. 07/08/2012 23:39:22

    αγαπητε Γιωργο Τ.,
    σε πιανω αδιαβαστο!
    συμφωνα με το ελληνικο συνταγμα ο αριθμος των βουλευτων μπορει να κειμενεται απο 200 εως και (ανωτατο αριθμο) 300!
    δεν χρειαζεται καμμια απολυτως συνταγματικη ρυθμιση παρα ενας απλος νομος!!!!
    (ειχε προεκλογικα καταθεση ερωτηση η ΔΗΣΥ!)

    • Γρυνη avatar
     Γρυνη @ Γρυνη 07/08/2012 23:40:19

     "κυμαίνετε" συγγνωμη για τη διορθωση!!!

     • nestrom avatar
      nestrom @ Γρυνη 08/08/2012 16:06:27

      Πάλι λάθος το έχεις. Είναι σε 3ο ενικό όχι 2ο πληθυντικο.

 9. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 07/08/2012 20:31:20

  Η κεντρική ανάρτηση αναφέρει,αριθμητικά,πέντε καίριες επισημάνσεις,απολύτως ορθές και μεστές.Άραγε ακούν και διαβάζουν εκεί ψηλά που λαμβάνονται οι αποφάσεις;Αντί επαναδιαπραγμάτευσης προκρίθηκε να ληφθούν μέτρα-ΠΕΛΕΚΥΣ πρώτα και κατόπιν θ'ακολουθήσουν συζητήσεις γι'αλλαγές με τους ξένους δανειστές.Ποιες αλλαγές;Όταν η κοινωνία θα έχει σβήσει;Αυτή η πολιτική δεν βγάζει πουθενά.Απέτυχε οικτρά και φρικτά.Οδηγεί σε τραγικό αδιέξοδο.Τίποτα άλλο.

 10. Γρυνη avatar
  Γρυνη 07/08/2012 20:42:26

  αγαπητη Ιριδα,
  σχετικα με τους πανεπιστημιακους ειναι μυθος το "ειδικο" μισθολογιο!
  μετα λογου γνωσης σου λεω οτι αναπληρωτης καθηγητης με περιπου 18 χρονια προυπηρεσιας αμοιβεται με 1700 ευρω! (ο συγκεκριμενος ειναι γιατρος! στα 1700 ευρω δεν περιλαμβανονται τυχον εφημεριες).
  ο πρωτοβαθμιος καθηγητης με 35 χρονια, γιατρος και αυτος, (φετος βγαινει στη συνταξη) μετα βιας φτανει τα 2200 Ευρω! (και οι δυο εχουν εξαετη πανεπιστημιακη εκπαιδευση, ειδικοτητα, διδακτορικο, κλπ., κλπ.)
  συγκρινε το μισθολογιο τους με αυτα των ΔΕΚΟ, και των συμβουλων των Τραπεζων!!!
  (μην αρχισουμε ομως την συζητηση για την ανεπαρκεια του ΔΕΠ και των ελληνικων ΑΕΙ! δεν θα τελειωσουμε ποτε! Ενδεικτικα σου τα γραφω για να εχεις πληρη εικονα)

  συμφωνω ομως, πως αν ειναι να σωθει η χωρα, ας παει και το ...παλιαμπελο!

  • irida avatar
   irida @ Γρυνη 07/08/2012 22:01:04

   Αγαπητή Γρύνη(τί name κι αυτό!!..γνωρίζω την προέλευση του ονόματος) οι πανεπιστημιακοί τα παίρνουν από χιλιάδες μεριές. Δεν ξέρω κανένα φτωχούλη. Αντίθετα γνωρίζω πολλούς μπασμένους σε ατελείωτα κόλπα. Οι γιατροί πανεπιστημιακοί;...εδώ γελάμε.. Μη μένεις στο μισθό. Ας κάνουν έναν έλεγχο σε περιουσίες και εισοδήματα. Πρόσφατα επισκέφτηκα πανεπιστημιακό γιατρό του ΑΠΘ, με ιατρείο, με χορηγούς, πλήρωσα κανονικά, απόδειξη δεν πήρα(δεν είμαι η μόνη)............μη συνεχίσω..
   Αρχιερείς: αν εξαιρέσω φωτεινές εξαιρέσεις, που σπανίζουν είναι η αλήθεια, να δούμε κι εκεί τα μαύρα; Ας κάνουν κι εκεί έλεγχο πόθεν έσχες.
   Τους δύο αυτούς χώρους τους ξέρω καλά. Κι από φίλους πανεπιστημιακούς κι από συναναστροφή.
   Οι αρχιερείς δεν βλέπω το λόγο να αμείβονται με τόσα λεφτά. Κοτζάμ Χριστός κι ήταν λιτός..Οικογενειάρχες τα βολεύουν με ελάχιστα. Ένας αρχιερέας δε μπορεί να τα καταφέρει με λίγο μικρότερο μισθό; Μάλλον δε ζεις Ελλάδα και δεν γνωρίζεις ή κάνεις πως δε γνωρίζεις.
   Για δικαστικούς, δικαιοσύνη..άστο καλύτερα..Οι μόνοι που δικαιούνται είναι οι χαμηλόμισθοι στρατιωτικοί. Οι αστυνομικοί; Ε, όχι.Αστυνόμευση ελάχιστη, η εγκληματικότητα στο φουλ..
   Κι αν το δούμε κι αλλιώς ποια είναι η διαφορά ενός στρατιωτικού με ένα εκπαιδευτικό; Γιατί εγώ να εργάζομαι σχεδόν αφιλοκερδώς κι ο στρατιωτικός να μην κάνει το ίδιο; Γιατί να χει ειδική μεταχείριση; Εγώ που θα χω παιδιά απέναντί μου αύριο δε θα κάνω χειρότερα τη δουλειά μου επειδή αμείβομαι λιγότερο. Θα την κάνω το ίδιο καλά. Το ίδιο ισχύει για όλους. Είπαμε όμως: κάποιες συντεχνίες εξακολουθούν να ναι προνομιακοί συνομιλητές. Μέχρι πότε όμως;

   • Γρυνη avatar
    Γρυνη @ irida 07/08/2012 23:35:31

    Αγαπητη Ιριδα,
    υπαρχουν πολλοι πανεπιστημιακοι, γιατροι εν προκειμενω που δεν εχουν ιατρεια!
    αυτοι που εχουν, εχεις απόλυτο δικαιο, ο μισθος του δημοσιου δεν τους φτανει ουτε για τα ...κοχιμπα τους!
    μην τους τσουβαλιαζουμε ομως ολους!
    τα ιατρεια των πανεπιστημιακων τα ξανανοιξε ο κος. Λοβερδος! ετσι για να ειναι ολοι ευχαριστημενοι! το κρατος που δεν πληρωνει αυτα που πρεπει και οι πανεπιστημιακοι ιατροί, για να μην ειναι ...ποτε στη δουλεια τους!
    υπαρχουν ομως και οι μη γιατροι πανεπιστημιακοι που ζουν αποκλειστικα και μονο απο τον μισθο τους!
    για τους αρχιερεις, τι να πει κανεις! δεν θα εχουν διαβασει προφανως ποτε το "ο εχων δυο χιτωνας..."!
    εν κατακλειδι, για ολα υπαρχουν λυσεις αρκει τα βαρη που γραφει και ο Ακενατόν να κατανεμηθουν και δικαια και ισια!
    δεν θα ανακαλυψουμε εμεις τον τροχο!
    εφαρμοζονται εδω και δεκαετιες σε πολλα ανεπτυγμενα κρατη που σεβονται τους πολιτες τους!!
    (οσο για το όνομα, δεν μπορεις να πεις ...τουλαχιστον πρωτότυπο...)

    • irida avatar
     irida @ Γρυνη 08/08/2012 08:06:45

     Καλά, Γρύνη. Όταν θα χρειαστώ πανεπιστημιακό γιατρό θα σε συμβουλευτώ. Γιατί εγώ δε γνωρίζω κάποιον που να μην έχει ιατρείο. Κι όχι στην εποχή του Λοβέρδου μόνο. Αλλά και πριν και μετά..Τέλος πάντων. Το θέμα με τους γιατρούς είναι αρκετά πολύπλοκο γιατί τα συμφέροντα τα οικονομικά είναι τεράστια.
     Η ουσία είναι μία κι αυτό φαίνεται: πως δεν υπάρχει λογική αντιμετώπιση και πως οι κοινωνικές ομάδες δε σηκώνουν τα βάρη αναλογικά. Κάποιοι πάντα βολεύονται, λέμε τώρα. Πάντα έτσι γινόταν σε αυτή τη χώρα. Θα φανεί σύντομα, νομίζω όμως, και κάθε πολίτης, πως μια τέτοια αδιέξοδη πολιτική θα οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Γιατί ο κόσμος δεν αντέχει και τα προβλήματα είναι πολλά. Δυστυχώς.

 11. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 07/08/2012 21:32:04

  Μεγάλες αποφάσεις μηδαμινών πολιτικών ανδρών... Αυτή είναι η γυμνή (και πικρή) αλήθεια! Όσο για τα ισοδύναμα μετρα περικοπών στις δαπάνες που έχουν γίνει η "καραμέλα" της μόδας τών ημερών, είναι απορίας αξιον το ότι ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό από τους πολίτες ότι το μονο που χρειάζεται περικοπή είναι το δημόσιο χρέος που απλά δεν είναι βιώσιμο (και δεν θα γίνει ποτε βιώσιμο όσο τα μετρα λιτότητας συνεχίζουν να βυθίζουν την οικονομία στην άβυσσο...). Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του GAP και του Παπαδήμου δεν αξιοποίησαν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μονομερή μείωση του χρέους όταν αυτό διέπετο ακόμη από το ελληνικό δίκαιο και οι πιστωτές μας δεν θα τολμούσαν να μας πετάξουν από το ευρώ αφού ήταν εκτεθειμένοι στο χρέος μας. Τώρα οι πιστωτές μας έχουν δέσει "χειροπόδαρα", αφού τα ακούρευτα ομόλογα τις ΕΚΤ που λήγουν σε 2 εβδομάδες έχουν βάλει "φωτιά στα μπατζάκια" της μνημονιακης κυβέρνησης No 3 να ψάχνει εναγωνίως τα μετρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία... Τόσο καλά τα κατάφεραν οι σπιθαμιαίοι πολιτικοί των μνημονίων...

 12. Νατάσσα avatar
  Νατάσσα 07/08/2012 22:04:14

  Και η ώρα του μεγάλου καταποντισμού έρχεται.

 13. λαλακης avatar
  λαλακης 07/08/2012 22:21:18

  Διαβασα πιο πανω φωνασκουντες ΔΥ , θεωρουν εμπαθεις οσους ζητουν
  απολυσεις στο δημοσιο και δραστικες μειωσεις στα ειδ μισθολογια.
  Τα ειδ μισθολογια πρεπει να ενταχθουν στο ενιαιο μισθολογιο ΑΜΕΣΑ.
  Σε οποιον δεν αρεσει ας παραιτηθει.
  Οι απολυσεις στο δημοσιο ειναι επιβεβλημενες και ακρως απαραιτητες για να σωθει η χωρα , να παμε στο 3% ελλειμα και να βγουμε στις αγορες .
  Ο ιδ τομεας δεν δυναται να πληρωνει αλλο με αιμα και πεινα
  το δημοσιο .
  Ζουμε γενοκτονια των ανθρωπων του ιδ τομεα για να σωθουν προνομια
  1 εκ Ελληνων και τελικα ΔΕ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ ουτε αυτα.
  Η αλλη λυση μαγκες ΔΥ ειναι να ψηφισουμε Συριζα και δραχμη μαζικα
  να γινουμε Ζιμπαμπουε.
  Αν ειστε μαγκες εγω ειμαι μεσα .

 14. !@#$%^&*() avatar
  !@#$%^&*() 07/08/2012 22:54:28

  Όταν επί 2 ½ χρόνια:
  1) δεν έχει κλείσει κανένας από τους 200 οργανισμούς που ο Πάγκαλος παπαρολογούσε ότι μελετούσε δήθεν το κλείσιμο,
  2) δεν είχαν ανακαλυφθεί λαμογιές και μαιμού επιδόματα, συντάξεις
  λογικό είναι να γίνονται οριζόντιες περικοπές, άσχετο αν χύνονται κροκοδείλια δάκρυα από κομματοκράτορες πολιτικάντηδες πάσης απόχρωσης.
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Ή ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Ή ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ....

 15. Enzo avatar
  Enzo 07/08/2012 23:48:43

  Ρε παιδια μπορει κάποιος να κλείσει το δημόσιο και να μην πληρώνουμε τόσους φόρους ;
  Αφου θα κερδίσει ένα σωρό ψήφους απο τους νοικοκυραιους Έλληνες οποίος το κάνει

 16. Ιωαννης Τ avatar
  Ιωαννης Τ 08/08/2012 01:47:54

  τι απαισιο πραγμα η μια κοινωνικη ομαδα να στρεφεται εναντια στην αλλη.
  αισθανομαι μονο νροπη.

  ps1
  Την ωρα της καταρρευσης που ειναι λιαν συντομα ολοι στο ιδιο καζανι θα βραζουμε, γιατι αυτοι θα φυγουν. ολοι τα ιδια κανουν. καταστρεφουν τον λαο και μετα φευγουν.
  ps. οποιος πιστευει οτι στην περιοδο οικονομικης παρακμης που βρισκεται η ελλαδα με απωλησεις ,μειωσεις μοισθων και αυξησεις φορων θα μειωσει ελλειμα ,θα εχει πλεονασμα, θα μεινει στο ευρω κτλ. sorry αλλα χαλαλι στην ψυχοθεραπεια που του εχουν συνταγογραφησει. κανει 100% την δουλεια της.
  δημιουργει τις τελειες αυταπατες.

  • Ιωαννης Τ avatar
   Ιωαννης Τ @ Ιωαννης Τ 08/08/2012 01:56:35

   μισθων....
   sorry νευριασα απο τα σχολια και γ@@@@ την ορθογραφια.
   αν ναι... και αισθανομαι μονο ντροπη!!!

  • λαλακης avatar
   λαλακης @ Ιωαννης Τ 08/08/2012 03:02:10

   @ Iωαννη Τ
   Ωραια , να μη πειραξουμε ΔΥ να μην απολυθει κανεις.
   Ποια ειναι τοτε η λυση ας μας πει καποιος .
   Παλι φοροι στους Ιδιωτες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!
   Η κοινωνια καταρρεει.
   Η μονη ''λυση'' ειναι η δραχμη που θα εχει αξια αφρικανικου νομισματος.
   Οταν διαμαρτυρομαστε για κατι ας προτεινουμε ενναλακτικη λυση.

 17. Enzo avatar
  Enzo 08/08/2012 02:14:06

  Γιαννάκη συγνώμη αλλα εγω δεν αισθάνομαι καθόλου ντροπή .
  Τους έβλεπα όλα αυτα τα χρόνια τους ΔΥ τισ διακοπεσ που εκαναν .ήρθε απλα η ώρα της πληρωμής γιαυτους .
  Εμείς απλα την πληρώσαμε πάντα .

 18. DebbyTant avatar
  DebbyTant 08/08/2012 06:29:06

  Toσοι ειδικοι εδω μεσα συνομιλουν και ακρη δεν βρισκουν τοσα χρονια. Οι πολλες οι μαμμες και πολλη δημοκρατια το παιδι το βγαζουν στραβο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.