#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2010 11:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας

Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας και με τη βούλα της κυβέρνησης. Αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο διακύβευμα για την κοινωνία η οποία βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Το νομοσχέδιο  που θα ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο προβλέπει ότι στις επιχειρήσεις θα δίνεται η δυνατότητα των ευέλικτων μορφών εργασίας, των ελαστικών ωραρίων ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Με λίγα λόγια, όταν μια επιχείρηση έχει δουλειά θα μπορεί να απαιτεί από τον εργαζόμενο να δουλέψει πέραν του 8ώρου χωρίς να τον πληρώσει υπερωρίες.

Οι επιπλέον ώρες θα μειώνονται κάποια άλλη περίοδο όπου δεν θα υπάρχει δουλειά, θα μπορεί δηλαδή κάποιος να δουλεύει λιγότερο ή να παίρνει ρεπό. Θα τηρούνται τα στοιχειώδη της συλλογικής σύμβασης, λέει το υπουργείο, αλλά ποιος είναι αυτός που θα εποπτεύει το σύστημα;

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως από κλάδους που πλήττονται από την κρίση, ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με αντίστοιχη περικοπή του μισθού. Κάποιοι άλλοι ζητούν επιπλέον δουλειά χωρίς υπερωρίες με υπόσχεση για μελλοντικό ρεπό που ποτέ δεν τηρείται φυσικά.

Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε οσονούπω στον ιδιωτικό τομέα κι όποιος αντέξει με τα ωράρια λάστιχο και τους μισθούς πείνας.


Στο υπουργικό συμβούλιο
Με άξονα τη βασική σύνταξη που θα ισχύσει από  το 2018 , το σχέδιο νόμου για το νέο  ασφαλιστικό εγκρίνεται σήμερα Πέμπτη από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο  με την ελπίδα να περάσει με καλό βαθμό και τις εξετάσεις των  κοινοτικών που θα έρθουν για έλεγχο στα μέσα Μαϊου. Η βασική σύνταξη  συζητείται να χορηγείται είται με τη συνταξιοδότηση είτε στα 65. Αν υιοθετηθεί το 65ο έτος, χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι  του ΙΚΑ που σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60, με 35ετία, όσοι υπάγονται στα βαρέα και οι  μητέρες ανηλίκων που στο εξής θα συνταξιοδοτούνται στα 55.  Αυτές οι κατηγορίες θα παιρνουν την ανταποδοτική σύνταξη  βαση των εισφορών τους σε μικρότερη  ηλικία και τη βασική στα 65. 
 
Πάντως ηλικία ορόσημο θα είναι τα 63 .  Αν κάποιος φεύγει νωρίτερα θα παίρνει μικρότερη σύνταξη καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι  ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξηθεί κατά δύο χρόνια . 
 
Το νέο σύστημα θα προβλέπει συντελεστες υπολογισμού της σύνταξης από τα 15 εως τα 40 χρόνια ασφάλισης ( 0,8% εως 1,7%) ,κάτι που θα επιφέρει σύμφωνα με εκτιμήσεις  περικοπές σε πολλές κατηγοριες  μεσαίων και υψηλών συντάξεων . 
 
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης ποινή ( αναστολή χορήγησης ή περικοπή ποσού  ) για τους συνταξιούχους του δημοσίου που εργάζονται  κάτι που ήδη ισχύει για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ ,θα  βελτιώνει από το 2011 τις συντάξεις των ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση , θα καθιερώνει  ένα τέλος τύπου ΛΑΦΚΑ για τις υψηλές συντάξεις ενώ θα προβλέπει και την ενοποίηση των κλάδων υγείας που θα υπαχθούν στο ΕΣΥ .

ΣΧΟΛΙΑ

 1. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 15/04/2010 11:31:22

  Και τι γίνεται με τη διαχείριση των πόρων των ταμείων ? Θα συνεχιστεί το τζογάρισμα, τα δομημένα αδιαφάνεια οι μίζες στις προμήθειες και τα ρουσφέτια ? Τί νόημα έχει να έχει η ασφαλιστική κάλυψη αν τη διαχείριση έχουν κοινά λαμόγια κομματόσκυλα που χαίρουν ατιμωρησίας ? Δεν πρέπει να απαιτήσουμε να γίνει προαιρετική η ασφάλιση και να κόψουν το λαιμό τους να φέρουν τα κλεμμένα πίσω ? Δουλοπάροικοι είμαστε ?

 2. άστεγος avatar
  άστεγος 15/04/2010 11:53:54

  Τί εννοείς έρχεται εργασιακός μεσαίωνας;
  Έρχονται ΠΟΛΥ χειρότερα από αυτά που περιγράφεις.
  Η εργατική νομοθεσία αφορά τους εργαζόμενους, προφανώς.
  Όμως, πόσοι από τους σημερινούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα είναι ακόμη εργαζόμενοι του χρόνου;
  Ευτυχώς που ψηφίσαμε Γιωργάκη και τα πράγματα πάνε από το καλό στο καλύτερο (είδες τί όμορφος είναι ο εικονικός κόσμος;)
  No woories, που λένε και οι Αυστραλοί.
  Όλοι πίσω στο χωριό.

 3. ΠΑΝΑΓΟΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΟΣ 15/04/2010 11:54:29

  ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ? μα τι λόγια είναι αυτά ? εδώ κινδυνεύει η πατρίς ,πιτσιρίκια σπάνε τον κουμπαρά τους και πάνε τα λεφτά στον πετσάλνικο,το γαπ έχει σκάσει από την στενοχώρια του για τα μέτρα πΟυ παίρνει η κυβέρνηση του...
  ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ,ΑΠΛΗΣΤΟΙ,ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ,ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ..μας τελείωσε η ισχυρή Ελλάδα του ευρώ και της ονέ..τώρα βουρ για δντ και μαστίγιο...και δουλειά μέχρι θανάτου.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ ΠΑΝΑΓΟΣ 15/04/2010 12:26:23

   Αν αντιληφθούν ότι ο θάνατος θα αρχίσει να αποτελεί λύτρωση θα αρχίσουν να μας συνδέουν ηλεκτρόδια στα γεννητικά όργανα για να keep walking σαν τα νεκρά βατράχια στα εργαστήρια βιολογίας.

   Αλλά δίκιο έχεις, αχάριστοι Έλληνες, τι πιο ωραίο από το να γυρνάς σπίτι σου στις 10 το βράδυ από τη δουλειά προσπαθώντας να αναπληρώσεις καμιά ώρα ύπνο από την κούραση της σαββατοκυριακάτικης εργασίας...

 4. ataktos avatar
  ataktos 15/04/2010 12:43:12

  Μα είναι δυνατόν τα παιδιά μας ηλικίας 30 χρονών να «εργάζονται» ανασφάλιστα .Αυτό και αν είναι παπατζηλικη ….το ανώτατο στάδιο του ευρωπαϊκού ελληνισμού

 5. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 15/04/2010 13:10:02

  Η κόρη μου,27 ετών, πριν 40 μέρες περίπου έκανε μια λεπτή επέμβαση στην καρδιά της. Ήταν στο χειρουργείο για 6 ώρες. Το ΙΚΑ της έδωσε ...4 μέρες αναρωτική άδεια και την 5η μέρα τα αφεντικά της την ανάγκασαν να δουλέψει επί 10 ώρες,χωρίς να αμοιφθεί υπερωριακά εννοείται. Περαστικά μας.

 6. KNWD avatar
  KNWD 15/04/2010 16:32:59

  Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και των αποφάσεων που παίρνονται κεντρικά στην ΕΕ. Τα συγκεκριμένα μέτρα ψηφιίστηκαν ήδη από το 2008 και τώρα τα ενσωματώνουν και στην εθνική νομοθεσία.

  Για του λόγου το αληθές http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,id=78327816,84121992,41822280,89545192

  Και που να ξέρατε δηλ. ότι ο νόμος που πήγαιναν να ψηφίσουν στην αρχή ήταν ακόμη σκληρότερος Περισσότερα για το θέμα, εδώ http://greekrider.blogspot.com/2008/11/cercas.html

 7. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 15/04/2010 18:12:16

  Μίση προδοσίες καί αγχόνες
  πώς νά βαστάξουν πές μου οί λαοί
  γίναν εφιάλτες οί αιώνες
  κι έχει ή καρδιά σάν κάρβουνο καεί
  μίση προδοσίες καί αγχόνες
  δέ μας θυμούνται ούτε κι οί θεοί

  Κλείνουν τά παράθυρα οί μανάδες
  νά μήν κυττάνε τ΄άμυαλα παιδιά
  γέμισαν οί δρόμοι από φονιάδες
  τά βήματά τους άκου τά βαριά
  κλείνουν τά παράθυρα οί μανάδες
  κι έχουν μιά μαύρη πέτρα στήν καρδιά.

  Φίλε τό τραγούδι μου σ΄τό είπα
  είναι γραμμένο μ΄άλιωτη μπογιά
  στείλε τής εκδίκησης τόν γύπα
  ν΄ανάψει τής οργής τήν πυρκαγιά
  φίλε τό τραγούδι μου στό είπα
  κάν΄το δικό σου τώρα κι έχε γειά.

  Κυρά-ζωή σκοτεινή μητέρα
  άχ δέ μάς πήγες πάρα πέρα
  κυρά-ζωή τού καυμού δασκάλα
  σβήνεις τό ένα έρχονται άλλα.

  Γκάτσος,"Σκοτεινή μητέρα".

 8. Dimitris D avatar
  Dimitris D 15/04/2010 19:03:18

  Τα χειρότερα είναι ότι θα καταργήσουν την ανεργία. Είχαν πει ότι θα βγάλουν κάρτες-κουπόνια που θα αγοράζουν οι εργοδότες από την εφορία, κάθε προσωρινό εργαζόμενο θα του δίνουν το κουπόνι και θα πληρώνεται από την εφορία.
  Έτσι κανένας δεν θα είναι άνεργος. Όλοι θα εργάζονται 1-2 ημέρες το μήνα και δεν θα θεωρούνται άνεργοι. Την ανεργία την μετράνε σε μήνες.

 9. χωριατης avatar
  χωριατης 15/04/2010 21:07:09

  για την ελευθερία των αγορών ρε γαμώτο
  ίσως έτσι καταλάβουμε πως τρώγαμε από τα έτοιμα
  κάποιοι είχαν αγωνιστεί για οκτάωρα και άλλα χαζα εργατικά δικαιώματα
  τώρα που τους αφήσαμε να τα πάρουν όλα πίσω για να χορτάσουν οι αγορές, θα νιώσουμε στο πετσί μας τι θα πει νεοφιλελευθερισμός (είτε σοσιαλιστικός είτε συντηρητικός)

 10. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 16/04/2010 08:58:57

  Είπαμε, όταν η συμμετοχή μας στα δρώμενα του τόπου μας εξαντλείται στο να απαντάμε σε γκάλοπ για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός και μιά-δυό φορές κάθε τέσσερα χρόνια μπροστά από μια κάλπη, μας αξίζουν αυτοί που μας κυβερνάνε.
  Τα κεφάλια μέσα και κουπί στην γαλέρα με την ελπίδα να βρεθεί ένας Καραμανλής,Παπανδρέου,Καρατζαφέρης,Παπαρήγα,Σαμαράς ή οποιοσδήποτε άλλος επίδοξος μεσσίας για να μας σώσει με το αζημίωτο φυσικά.
  Στην επόμενη συγκέντρωση για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά μας δικαιώματα,την παιδεία ή την υγεία όλοι στις δουλειές τους μην χάσουν κανά μεροκάματο ή μην τους βάλει στο μάτι το αφεντικό.
  Και εννοείται γκρίνια για τους ασυνείδητους διαδηλωτές που δεν μας αφήνουν να προλάβουμε έγκαιρα να πάμε να τραβήξουμε το καθημερινό μας κουπί στην γαλέρα.
  Μόνο συμμετοχή σε μαζικές κομματικές συγκεντρώσεις ή ομιλίες για να δώσουμε το παρόν και να καταφέρουμε να διπλαρώσουμε κανά επίδοξο βουλευτή προκειμένου να μας κάνει μελλοντικά κανένα ρουσφέτι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.