#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2013 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρευνα MRB: Μια κοινωνία στα όρια τηςΑν κανείς μπει στον κόπο να διαβάσει επιμελώς και σε λεπτομέρεια (και να μην μείνει στην πρόθεση ψήφου και κατά πόσο (αντι)δημοφιλείς είναι οι παράγοντες της δημόσιας ζωής) τη συγκεκριμένη έρευνα θα καταλήξει σε ορισμένα «παγιοποιημένα» στοιχεία  της ελληνικής πραγματικότητας.

1. Το 90,8% αδυνατεί πλήρως ή ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία (67,2%) στις βασικές προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Το 22% είναι ουσιαστικά εκτός οικονομικής ζωής, ενώ ένα ποσοστό περί το 7,7 % αντιπροσωπεύει την ελίτ, η οποία όπως έδειξαν άλλες έρευνες έγινε πλουσιότερη μέσα στην κρίση.

2. Το 72% περίπου δεν πιστεύει ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο, ότι θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία και ότι θα βελτιωθούν τα οικογενειακά εισοδήματα.

3. Παράλληλα σε ποσοστό 63% η κοινή γνώμη είναι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου και εφαρμογή κι άλλων μέτρων που θα επηρεάσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής του πολίτη.

4. Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την κοινωνία η ανάπτυξη έρχεται τέταρτη. Προηγείται με διαφορά η καταπολέμηση της ανεργίας και έπονται η προστασία του εισοδήματος, η Δημόσια Υγεία και το ικανοποιητικό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών, η ανάπτυξη της οικονομίας, η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου συντάξεων, η οικονομική σταθερότητα, η κοινωνική σταθερότητα και ηρεμία, η δημόσια εκπαίδευση, η προστασία από την εγκληματικότητα , η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, η προστασία της ακίνητης περιουσία των πολιτών, η αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου υπέρ της κοινωνίας. Η εξασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό  (πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση) έρχεται 13η στις απαντήσεις των πολιτών.

5. Ένα συντριπτικό ποσοστό 84,4% λέει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Τους κινδύνους της ρήξης συμμερίζεται πλέον μόνο το 8%.

6. Στην (υποθετική) ερώτηση για το αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 28% απαντά (σίγουρα ή μάλλον) καλύτερη ενώ το 40,7%  χειρότερη. Η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πείσει το 26,8% και το 27,4% αξιολογεί θετικά τη στάση του Προέδρου του.

7. Το 26,8% αξιολογεί θετικά τον Πρωθυπουργό, ενώ το 42% θέλει εξάντληση τετραετίας από την παρούσα Κυβέρνηση.

8. Το 82,4% αξιολογεί ως κακή την πορεία της κυβερνητικής συνεργασίας, ενώ μόλις το 14,4% την αξιολογούν θετικά. Σχεδόν παρεμφερή τα ποσοστά  (79% έναντι 19%)και στην αξιολόγηση των χειρισμών της Κυβέρνησης συνεργασίας.

9. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοψηφούν στη δυνατότητα διακυβέρνησης.

Μετά από αυτά τα «ποιοτικά στοιχεία», έχει πραγματικά ελάχιστη σημασία η παράσταση νίκης, το 0,9% ή το 1,2% της διαφοράς.

Το πολιτικό εκκρεμές ισορροπεί, ενώ η κοινωνία απογοητευμένη και χωρίς ελπίδα για το αύριο προσπαθεί να επιβιώσει. Η Κυβέρνηση έχει φθαρεί, η κυβερνητική συνεργασία δεν πείθει, οι προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες διαφέρουν από αυτές των πολιτικών κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη δυναμική, προηγείται οριακά εκμεταλλευόμενος τη φθορά του αντιπάλου και ενδεχομένως να αλλάξει και στρατηγική, προσερχόμενος στους θιασώτες της θεωρίας του «ώριμου φρούτου».

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. θηραία avatar
  θηραία 17/12/2013 22:52:17

  Νέα ατζέντα προτεραιοτήτων υποβάλει η έρευνα…
  1. Κάθε φορολογικό μέτρο, διάταξη, έρευνα, πρόστιμο… θα πρέπει πλέον, να στοχεύει το 7.7% που αντιπροσωπεύει την ελίτ, η οποία όπως έδειξαν άλλες έρευνες έγινε πλουσιότερη μέσα στην κρίση. Οι άλλοι …δώσανε!
  2. Να ληφθούν άμεσα μέτρα βελτίωσης του οικογενειακού επιπέδου διαβίωσης, ώστε να πειστεί το 72%, ότι οι θυσίες δεν πάνε χαμένες. Αυτή η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, την αγορά, το πετρέλαιο ..δεν έχει πάτο πιά!
  3. Υπογραφή από την τρόικα, ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο. Μόνο εκείνοι θα εκβιάζουν για υπογραφές!!!
  4. Εμφαση στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εδώ ο ποιητής μπορεί να κεντήσει..άμα θέλει.
  5. Κόκκινες γραμμές όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και με έργα. Ε, μετά από τόσα χρόνια,τόσους φόρους, απολύσεις, περιορισμούς κι απαγορεύσεις,…ε,δεν μπορεί να συμφωνούμε και σε όλα με τους ξένους.
  6. Ποιοτική ανάλυση πάνω στα σημεία που πιστεύει το 26% , ότι η κυβέρνηση συρ θα ήταν καλύτερη. Το επίπεδο ας δοκιμάσουμε και κανέναν άλλο, λειτουργεί καλύτερα στα σαμπουάν, ή τα σήριαλ.
  7. Ποιοτική ανάλυση αρνητικών σημείων Πρωθυπουργού. Τι άρεσε κι έπαψε να πείθει πιά; Μήπως φταίνε οι γραβάτες, το κούρεμα , οι παρέες , η υπομονή του απέναντι στους ξένους, ή τι;
  8. Αναζήτηση ενδοκοινοβουλευτικών συμμαχιών σε άτομα, ώστε να ανανεωθεί το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι εκλεγμένοι, ωραίοι, ορεξάτοι, αξιόλογοι και πρόθυμοι…!

  ….αλλιώτικα, τι τις θέλουμε τις ακριβοπληρωμένες έρευνες, αν δεν λειτουργούν σαν πυξίδα στο μονοπάτι της αισιοδοξίας ;

 2. δημης avatar
  δημης 17/12/2013 23:04:17

  "1. Το 90,8% αδυνατεί πλήρως ή ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία "
  Οι αχάριστοι ....δεν μας φτάνει που δείχνουμε σημεία ζωής...
  "Το 72% περίπου δεν πιστεύει ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο,"
  Άκου τώρα τι υποστηρίζουμε :ότι στη χώρα νεκροταφείο τα μνήματα δεν πιάνουν τόπο...
  " 63% η κοινή γνώμη είναι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει ανάγκη για υπογραφή νέου μνημονίου"τώρα που συνηθίσαμε στη νεκροφάνεια θέλουμε κι άλλα μνημόνια...

 3. TopGunZ avatar
  TopGunZ 18/12/2013 09:01:40

  Αλήθεια, πως και δεν αναφέρουμε ότι το 3,7% μπροστά της ΝΔ με δημογραφική στάθμιση στην εν λόγω έρευνα έγινε 0,9% πίσω με στάθμιση πολιτικών κριτηρίων? (κοινώς επειδή δεν "βγαίναν" τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012, κάνανε αναγωγή!)

 4. Avariel avatar
  Avariel 18/12/2013 11:42:45

  Μα είναι λογικό να είναι αυτά τα ευρήματα σε οποιαδήποτε έρευνα. Ο μέσος πολίτης, είναι ένας άνθρωπος, που με την οικονομική κρίση αναγκάστηκε να κλειστεί στο σπίτι του καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν. Συνέπεια όλου αυτού είναι να έχει όλη τη μέρα ανοιχτή την τηλεόραση, που έχει βαλθεί να του μαυρίσει την ψυχή. Τα νούμερα αυτά κρίνονται επιεικώς κολακευτικά κατά την άποψή μου με βάση αυτές τις παραμέτρους!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.