#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/08/2013 15:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έργο εμπρηστών οι μισές πυρκαγιέςΌ,τι δεν κάηκε ολόκληρο το καλοκαίρι, πήρε φωτιά μέσα σε λίγες ημέρες, ειδικά στην Αττική. Απανωτές φωτιές, με βασικότερη τη χθεσινή στην Πάρνηθα, αλλά κι εκείνη στον Μαραθώνα, πλήγωσαν για ακόμη μια φορά την αττική γη η οποία πλέον είναι καμένη από τη μια άκρη στην άλλη. Καταστράφηκαν περιουσίες ενώ ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών που τις περισσότερες φορές εκμεταλλεύονται είτε τους ανέμους είτε κάποιο ατύχημα, όπως αυτό που έγινε με το τζιπάκι του Λιμενικού στον Μαραθώνα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας μετά από σύσκεψη που είχε στην Πυροσβεστική άφησε αιχμές ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Ο κ. Δένδιας, χαρακτήρισε «ύποπτες» τις περισσότερες πυρκαγιές, ενώ δήλωσε πως για όσες υπάρχουν στοιχεία, «τουλάχιστον οι μισές είναι από εμπρησμό» και ζήτησε από τους πολίτες να γίνουν όλοι εθελοντές πυροσβέστες, λόγω και των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και την διευκόλυνση του έργου της. Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνεται η επιστράτευση της ΕΛ.ΑΣ η οποία θα κάνει περιπολίες στα περιαστικά δάση. Παράλληλα στις ίδιες περιοχές θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας από την δύση έως την ανατολή για πεζούς και οχήματα, ενώ ενδέχεται ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης να ισχύσει η απαγόρευση και για τις πρωινές ώρες.

Δεν ξέρουμε αν οι εμπρηστές έχουν βάλει στο στόχαστρο φιλέτα και θέλουν να τα κάνουν οικόπεδα. Όμως, θα μπορούσε να είναι και σχέδιο αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Μια οργανωμένη προσπάθεια να καεί όλη η χώρα θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το πώς θα πάει η κατάσταση με τις φωτιές κι ευχόμαστε να μη ζήσουμε εφιάλτες του παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 06/08/2013 15:27:38

  Βρε, καλώς τον Στρατηγό Άνεμο!!!!

  Ρόλος του εκάστοτε Υπουργού ΠΡΟΠΟ είναι να ανακοινώνει στατιστικά στοιχεία ή να προβλέπει και να προετοιμάζει την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;

  • απορία avatar
   απορία @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 06/08/2013 18:54:05

   αν εργαζόταν σωστά το δεύτερο... αλλά προφανώς μέσα σε όλα τα άλλα (πράξεις και παραλείψεις) είναι και η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων....΄
   Κάπως πρέπει να δικαιολογήσει το μισθό του ...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 06/08/2013 15:56:49

  Σιχαίνομαι τις θεωρίες συνωμοσίας.
  Αλλά κάθε χρόνο ξυπνά μέσα μου η απορία, γιατί αρχίζουν σχεδόν κάθε φορά συχνές πυρκαιές γύρω στις 4 του Αυγούστου.
  Αντιστέκομαι στη σκέψη. Αλλά ξέρω επίσης, ότι άβυσσος η ψυχή ορισμένων ανθρώπων. Ξέρω επίσης ότι ο άνθρωπος με φανατική και ολοκληρωτική νοοτροπία, άν και είναι κοινότοπος ως τύπος χαρακτήρα (και πολύ ποικίλων πολιτικών "αποχρώσεων"), έχει συνήθως ορμέμφυτες ροπές προς την καταστροφή, τη θανατολαγνεία και τη φωτια.
  Οι νοοτροπίες είναι πιό "βαθύ" και σκληρό πράγμα απο τις ιδεολογίες (οι δεύτερες είναι μόνον επιφανειακός "χρωματισμός")

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Uncle Stgm 06/08/2013 23:28:56

   Τελικά ἕνα δίκιο πρέπει νά τό ἔχεις.Καί μάλιστα τίς καυτές αὐγουστιάτικες τσάρκες στάς ἐξοχάς,τίς διαδέχονται οἱ θερμές νύχτες,ἐκεῖ κατά τίς 17 τοῦ Νοέμβρη..Ὅπως λέμε κι ἀπό Αὔγουστο χειμῶνα...

   • kat avatar
    kat @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 07/08/2013 12:49:36

    Σωστός.

 3. τέστε avatar
  τέστε 06/08/2013 18:36:59

  Σε δημοσίευση γνωστής εφημερίδας ,υπήρχε πίνακας που παρουσίαζε τι
  απέγιναν μετά από τις πυρκαγιές ,οι καμμένες εκτάσεις ,τα τελευταία 10-12 χρόνια.
  Πρώτο σε ποσοστό έδειχνε ότι οι περισοτέρες καμμένες εκτάσεις μετατράπηκαν σε χωράφια ,φυσικά από το ίδιο το κράτος ,για να τις μοιράσουν σε αγρότες και να τις καλλιεργήσουν μήπως και ενισχυθεί η οικονομία,
  δεύτερο σε ποσοστό ,έδειχνε ότι τις κάνανε αναδάσωση και τρίτον σε ποσοστό έδειχνε ότι χτίστηκαν οικοδομές,χιονοδρομικά κτλ .
  Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις ήταν εμπρησμοί.

 4. tak avatar
  tak 06/08/2013 19:00:23

  Αν δεν εφαρμοσθούν οι νόμοι για την πυροπροστασία και αν δεν μπουν σε ειδικό καθεστώς προστασίας τα δάση, λύση μη περιμένετε...
  Και πάνω από όλα αυτά, να σοβαρευτούν και άνθρωποι και αρχές...
  Πού βρίσκονται τα περισσότερα δάση της χώρας;
  Γιατί εκεί έχουμε τις λιγότερες πυρκαγιές;
  Επειδή όποιος συλληφθεί χωρίς άδεια στο δάσος ιδιαίτερα τις απαγορευμένες ώρες, πάει σιδηροδέσμιος στους εισαγγελείς της Ηπείρου...

  • tak avatar
   tak @ tak 06/08/2013 19:03:34

   Διαβάσαμε πως ο Δένδιας απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στα δάση...
   Τώρα θυμήθηκε;

   • airman avatar
    airman @ tak 06/08/2013 20:57:29

    Πολλά θα έπρεπε να έχει απαγορεύσει ήδη αλλά είναι και κάτι ''καλόπαιδα'' που περιμένουν με το ..... σπίρτο στο χέρι!

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 06/08/2013 19:29:17

  Και οι άλλες μισές, τίνο έργο είναι ;

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ roadrunner 06/08/2013 23:32:00

   Ἐξ' ἀμελείας ὑποτίθεται...,ἐγκληματικῆς σίγουρα!

 6. helios avatar
  helios 06/08/2013 21:17:15

  ποσες φωτιες και καταστροφες θα μπορουσαμε να ειχαμε αποφυγει αν αυτοι οι αθλιοι δημαρχοι και περιφερειαρχες αντι να πετανε εκ. ευρω σε διαφορες σπαταλες τα ειχαν επενδυσει σε τεχνολογια τοποθετωντας ανιχνευτες προειδοποιησης φωτιας σε διαφορα σημεια των περιοχων τους.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ helios 06/08/2013 23:36:56

   Πολύ σωστά,ἀλλά τό καλοκαίρι βλέπεις,προτεραιότητα ἔχουν τά πανηγύρια καί οἱ πολιτιστικές ἐκδηλώσεις...

 7. Σς avatar
  Σς 07/08/2013 00:30:39

  Όσοι νόμοι και απαγορεύσεις γίνουν, εάν δεν γίνει ριζική αναδιάρθωση του τρόπου λειτουργίας εν γένει της ΠΥ δεν πρόκειται να σταματίσει το κακό αυτό.Τι γίνεται μέχρι σήμερα; Γίνεται ο εμπρησμός και μετα τρέχουν τα παιδιά μας (Πυροσβέστες) για να σβύσουν την φωτιά, όσπου να φθάσουν έχει επεκταθεί και έτσι γίνεται δυσκολη η κατάσβεσή της. Κύριοι εάν εν τη γενέσει δεν προλάβεις κλάψτα Χαράλαμπε. Είμαι σ'ένα Νομό που νομίζω πως έχει 4 Υπηρεσίες της Πυρ/κής.Εάν στη πρωτεύουσα του κάθε Νομού υπήρχε μια κεντρική υπηρεσία και έστελνε περιπολία αντίστοιχα αυτ/τα της ΠΥ θά προλάβαινε αμέσως οποιάδήποτε εστία στο αρχικό της στάδιο.Τα λειτουργικά έξοδα θα ήταν πολύ λιγότερα απο είναι σήμερα,καθότι αποφευγονται ενοίκια διοικιτικές δαπάνες και το σπουδαιότερο σε κάθε συμβάν θα υπήρχε η δυνάτότητα να πηγαίνουν περισσότεροι πυροσβέστες, μ' αποτέλεσμα και η φωτιά να σβύσει γρήγορα και τα παιδιά να μην κινδνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.Επ' ευκαιρία τους πρέπει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν. Στα δάση μας πρέπει να είναι επισκέψημα και από άλλες υπηρεσίες π.χ Δασική (εκεί είναι και κάτι αγροφύλακες, αλήθεια γιατί τους αφομίωσαν με τους δασοφύλακες και έγιναν και αυτοί σαν αυτούς;) Όσο για την ΕΛ.ΑΣ, καλά κρασιά.Αστους είναι ατσαλάκωτοι, τους παρακολουθώ. Με σκαρπίνι και στα συμβάντα δεν γίνεται βρε παιδί μου. Αυτά πηγάζουν απ'εμένα επειδή διαθέτω κοινό νου και τήποτα παραπάνω, δεν έχω καμιά σχέση με Π.Υ .Υπάλληλος του Δημοσίου υπήρξα και αυτές τις απορίες είχα πάντα. Κ. Δένδια επειδή σας εμπιστεύουμε για την σοβαρότητα σας και την εντιμότητά σας, φτιάξτε τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας σύμφωνα με δική σας άποψη.Διότι εάν αφήσετε να φτιάξουν την υποδομή αυτη σαν του τύπου του Φούρλα,βλέπω σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει όχι μόνο δάσος αλλά ούτε πουρνάρι.

  • ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
   ΠΙΛΟΤΟΣ @ Σς 07/08/2013 07:15:59

   Στο σώμα υπάρχει έλλειψη 500 πυροσβεστών και αν κανείς υπολογίζει τις αποχωρήσεις μέχρι τέλος του έτους τα κενά θα ανέλθουν στα 1000 !
   Την ίδια στιγμή κάποιοι διανοούνται να σκεφτούν "διαθεσιμότητα" σε αυτή την υπηρεσία !

 8. Nik avatar
  Nik 07/08/2013 01:35:16

  Φτάνει πια με αυτή την καραμέλα των εμπρηστών-οικοπεδοφάγων!

  Είναι επιστημονικά αποδειγμένο πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το Μεσογειακό κωνοφόρο δάσος καίγεται ανά 25ετία. Αν δεν θέλουμε να καεί το διαχειριζόμαστε σωστά ή το αλλάζουμε με άλλη φυτοσύνθεση. Απλά τα πράγματα και χιλιοειπομένα από πραγματικούς επιστήμονες, όπως πχ τον καθηγητή Ράκαμ του Κέημπριτζ.

  Επίσης δασοκτόνα είναι η ανόητη νομοθεσία και νομολογία που πέρασε το ανεκδιήγητο "άπαξ δάσος πάντα δάσος" και ωθεί δασάρχες και δασοπόνους σε μια φοβική στάση απέναντι στο δάσος. Το βρίσκουν πιο εύκολο να αρνηθούν κάθε μορφή διαχείρισης και αποψιλωσης της καύσιμης ύλης που συσσωρεύεται παρά να βρεθούν αντιμέτωποι με την δικαστικά κατοχυρωμένη δασολαγνεία.

  Εκτός λοιπόν από την πυρόφιλη φύση του Μεσογειακού δάσους έχουμε την επιβεβλημένη συσσώρευση καύσιμης ύλης που καθιστά τις φωτιές θερμότερες και φοβερά καταστροφικές. Ας τολμήσει κανείς να μιλήσει για το μέτρο της προληπτικής φωτιάς, όπως γίνεται πχ στην Αμερική, όπου στη μέση του χειμώνα καίγεται εσκεμμένα η χαμηλή θαμνώδης βλάστηση, και δείτε τι θα εισπράξει από τους δήθεν φυσιολάτρες.

  Ε, λοιπόν, αφού δεν θέλετε να γίνεται διαχείριση, και προτιμάτε να ζείτε στον Μεσαίωνα της ιδεοληψίας και της εύκολης οικολογίας, φάτε φωτιές.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Nik 07/08/2013 01:50:50

   "...ότι το Μεσογειακό κωνοφόρο δάσος καίγεται ανά 25ετία..."
   Τι έχεις να πεις για την περίπτωση της Χίου, που καίγεται κάθε, μα κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς ;

   • Nik avatar
    Nik @ roadrunner 08/08/2013 09:22:42

    Ετήσιες φωτιές στη Χίο; Απόδειξε το με στοιχεία.

 9. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 07/08/2013 03:03:16

  Σημερα ανδρες της Ασφαλειας Αττικης, κινουμενοι προφανως με συμβατικο αυτοκινητο, επιασαν επ'αυτοφορω μετα απο παρακολουθηση, ατομο που ειχε μαζεψει ξερα στιβα χορτα σε περιοχη με πευκα (!!!) και ετοιμαζοταν να βαλει φωτια, νομιζω στη Βαρυμποπη.

  Ειχε μαζι του μπιτονι βενζινη, αναπτηρα, και κινουταν με αμαξι χωρις πινακιδες. Ειναι κατ' επαγγελμα οδηγος φορτηγου. (Τι να λεμε, δεν φτανουν οι ομολογιες του Τουρκων οτι χρηματοδοτουσαν εμπρηστες, εχουμε και τους αλλους που βαζουν φωτιες και μετα πουλανε τρελα). Ισοβια ριχτε στο ΚΑΘΑΡΜΑ, μπραβο στα παιδια της ασφαλειας Αττικης.

  Αυτα περι διαταραγμενης προσωπικοτητας ειναι αστεια, σκληρη ανακριση θελει να φτυσει το γαλα της μανας του, για να πει ποιοι των πληρωσαν να βαζει τις φωτιες. Αντε με το καθε λαμογιο, που καει το κοσμο και μετα πουλαει τρελα...

  • Aspetos avatar
   Aspetos @ Μικρασιάτης 07/08/2013 11:14:06

   Γιατί ισόβια; Άλλη μεγαλύτερη ποινή δε γίνεται;

 10. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 07/08/2013 07:10:22

  Αίτια πυρκαγιών:

  Φυσικά αίτια 3%
  Εμπρησμοί αμέλεια 50%
  Εμπρησμοί πρόθεση 30%
  Άγνωστα 7%

  (πηγή : Καταστολή πυρκαγιών. Βορίσης Διον.)


  Πυροσβεστικό Σώμα κενά 500.

  • Nik avatar
   Nik @ ΠΙΛΟΤΟΣ 08/08/2013 09:26:03

   Σε πιο οργανωμένες χώρες από την Ελλάδα, αλλά επίσης Μεσογειακές, πχ Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, πως είναι η κατανομή αιτίων πυρκαγιών;

   Δεν εννοούμε οι Μεσογειακοί να καταλάβουμε ότι με κωνοφόρα δάση που επιμένουμε να διατηρούμε και να φυτεύουμε στις αναδασώσεις θα έχουμε φωτιές.

 11. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 07/08/2013 07:11:23

  διόρθωση
  Άγνωστα 17 %

 12. dem avatar
  dem 07/08/2013 13:06:06

  Σωστή η απόφαση Δένδια για απαγόρευση της κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση. Εαν όλα αυτά τα χρόνια το κράτος λειτουργούσε δεν θα υπήρχαν ούτε πυρκαϊές στα δάση ούτε και αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν μετά σαν τα μανιτάρια. Ο Ελληναράς δυστυχώς χρειάζεται βούρδουλα. Πως όμως εξηγείται οτι και επί χούντας τα προκατ αυθαίρετα κατασκευάζονταν κατά χιλιάδες;;πως εξηγείται οτι η νεοΕλληνική διαφθορά είναι διαχρονική ανεξαρτήτως κυβερνήσεων; μήπως τελικά μας χρειάζονταν τα ...τρία της τρόϊκας για να βάλουμε μυαλό;

  • Ιάκωβος avatar
   Ιάκωβος @ dem 07/08/2013 15:52:42

   Απόφαση που δείχνει το πόσο συνένοχο είναι το κράτος στην καταστροφή των δασών και πως στόχος όλων τους (κράτους, εμπρηστών και αφεντικών των εμπρηστών) είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η ¨ανάπτυξη σε όφελος των τελευταίων. Έχει μια σημασία πέρα από το πόσα στρέμματα έγιναν οικόπεδα, πόσα αναδασώθηκαν κ.λπ. να δούμε και τη σημασία κάθε κομματιού. Για παράδειγμα η Ολύμπια οδός που δεν φτιάχτηκε για εμάς αλλά για να μεταφέρουν κάποιοι τα εμπορεύματά τους με μεγαλύτερη άνεση και μικρότερο κόστος, πατάει στα καμένα της Πελοππονήσου, το κομμάτι που θα γίνει από την έξοδο (τώρα σε αναμονή) 3 της Αττικής οδού πατάει στα καμένα της ευρύτερης περιοχής της Πάρνηθας κ.λπ.
   Επί ΠΑΣΟΚ καταργήθηκε σε μια νύχτα η δασική υπηρεσία. Μαζί με τις εκατοντάδες θέσεις σταθερής εργασίας που χάθηκαν, χάθηκε και το πιο έμπειρο σώμα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δεν είναι τυχαίο πως είχες πολλαπλάσιους θανάτους έμπειρων πυροσβεστών (άπειρων όμως σε ότι αφορά το πως αντιμετωπίζεται η φωτιά σε ένα δάσος) και πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στον περιορισμό των φωτιών. Επίσης τώρα με τους εποχικούς, πέρα από ουσιαστικά ανειδίκευτο προσωπικό, δεν έχεις το βασικότερο μέτρο πρόληψης, τον καθαρισμό των δασών κατά τους χειμερινούς μήνες.
   Και τώρα η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απαγορεύει στον μοναδικό παράγοντα που μπορεί και έχει συμφέρον να προστατέψει το δάσος, τον Ελληνικό λαό, να κυκλοφορεί στα δάση... Έτσι για να κάνουν οι συνάδελφοί τους εμπρηστές την δουλειά τους ανενόχλητοι. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε και τους δασοκτόνους νόμους των τελευταίων δεκαετιών το παζλ έχει συμπληρωθεί...

   Το γελοίο, δε, είναι πως από την μια η κυβέρνηση απολύει κατά εκατοντάδες, θέτει χιλιάδες σε διαθεσιμότητα, ξεγυμνώνει υπηρεσίες μέσα στις οποίες και την πυροσβεστικη και μετά μας ζητάει να πάμε ως εθελοντέπυροσβέστες, εμάς που μας απαγορεύει να πάμε στο δάσος για βόλτα...

   • dem avatar
    dem @ Ιάκωβος 07/08/2013 22:03:45

    Αυτό που γράφετε αποδίδεται σωστά με μία μόνο λέξη. Εθνική Προδοσία. Σε οτι αφορά το περιβάλλον τουλάχιστον.

   • Nik avatar
    Nik @ Ιάκωβος 08/08/2013 09:29:48

    Η πιο δασοκτόνα διάταξη είναι η ανοησία του "άπαξ δάσος πάντα δάσος" που καθιστά την βλακεία "δασική έκταση" κυρίαρχο μέσο διαχείρισης.

    Δεν θέλει πολλή εξυπνάδα να καταλάβει κανείς ότι η δυνατότητα του δασάρχη να χαρακτηρίζει όποια ΙΔΙΩΤΙΚΗ έκταση θέλει "δασική έκταση" δίνει αντιδασικά κίνητρα σε όλους τους ιδιοκτήτες γης.

  • ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
   ΠΙΛΟΤΟΣ @ dem 07/08/2013 19:20:47

   Το μέτρο ισχύει εδω και χρόνια...

   • Ιάκωβος avatar
    Ιάκωβος @ ΠΙΛΟΤΟΣ 07/08/2013 20:19:23

    Δεν είπα το αντίθετο. Διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων. Εσύ (αν είσαι στα πυροσβεστικά) θα τα έχεις ζήσει και στο πετσί σου...

 13. Nik avatar
  Nik 08/08/2013 09:20:04

  Χωρίς διαχείριση το μεσογειακό δάσος καίγεται σε τακτά διαστήματα. Αυτό είναι πασιφανές σε όλη την Μεσόγειο, πχ Γαλλία, όπου το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι απόλυτα ελεγχόμενο με το πιο άρτιο κτηματολόγιο της Ευρώπης.

  Ο κατάλογος με τα αίτια πυρκαγιών που βάζει τα φυσικά αίτια στο 3 τοις εκατό είναι κατασκεύασμα δασικών υπαλλήλων, που παρά την ονομασία δεν είναι οι πιο ειδικοί στο θέμα.

  Η δασολαγνεία που έχει περάσει στην εθνική μας συνείδηση είναι προφανής στα σχόλια που γίνονται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.