#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2012 07:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έπιασε το στόχο η επαναγορά, άνοιξε ο δρόμος για την δόσηΣτα 31,8-32,5 δισ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ύστερα και από τη μικρή παράταση της διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στις 2 μ.μ. Το δε ύψος του χρέους που διαγράφηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται στα 21,1-21,2 δισ. ευρώ. Έτσι, το εγχείρημα κρίνεται «τεχνικά επιτυχημένο και περιμένουμε την πολιτική επικύρωση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

 

Ικανοποίηση  στις Βρυξέλλες

Ικανοποιητικό χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα και στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν επίσημες δηλώσεις, καθώς πρέπει προηγουμένως να γίνει διαβούλευση με το ΔΝΤ και ο διεθνής οργανισμός πρέπει να τηρήσει και τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες.

Το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι κατά πόσον οι δανειστές μας θα θεωρήσουν και επισήμως πως η επαναγορά θα επιτρέψει να μειωθεί το δημόσιο χρέος στον επιθυμητό βαθμό. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι από την επαναγορά θα προκύψει μείωση χρέους κατά 9,5%, έναντι του επιδιωκόμενου 11% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η μέση τιμή επαναγοράς των ομολόγων διαμορφώθηκε στα 33,5 λεπτά του ευρώ, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις και δημιουργώντας μια «τρύπα» περίπου 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα τονίζουν ότι η προαναφερθείσα υπέρβαση δεν αποτελεί πρόβλημα και θα μπορούσε να καλυφθεί από την ίδια την Ελλάδα με εκδόσεις κρατικών τίτλων. Κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διαβεβαίωναν επίσης πως η επαναγορά πέτυχε το στόχο της, εφόσον διαγράφεται χρέος ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, και πρόσθεταν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθεί η εκταμίευση της δανειακής δόσης των 34,4 δισ. ευρώ στο αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η αποδέσμευση του ποσού αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα - κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.

 

Ανακοίνωση ΟΔΔΗΧ

Η επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τα αποτελέσματα της επαναγοράς αναμένεται να εκδοθεί σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών στη διαδικασία με σχεδόν το 100% του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η ένταξη hedge funds που διακρατούσαν κρατικούς τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ ήταν οι δύο συνισταμένες που αύξησαν το συνολικό ύψος των συγκεντρωθέντων ομολόγων από τα 26,5 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία είχαν προσφερθεί προς επαναγορά μέχρι την περασμένη Παρασκευή, στα 31,8 δισ. ευρώ χθες.

Κύκλοι του ΟΔΔΗΧ σημείωναν χθες ότι σημασία δεν έχει μόνο η συνολική ονομαστική αξία των ομολόγων που συγκεντρώθηκαν, αλλά και το αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης ωρίμανσης τίτλους, παράμετρος η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά την αυριανή αξιολόγηση του Eurogroup.

Σχολιάζοντας την αποχή σημαντικής μερίδας των ξένων κατόχων ελληνικών ομολόγων από την επαναγορά, αναλυτές αποδίδουν τη στάση αυτή στην εκτίμηση των συγκεκριμένων ομολογιούχων ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους της και πως η τιμή των ομολόγων θα είναι μακροπρόθεσμα υψηλότερη από την προσφορά της επαναγοράς. Χαρακτηριστικά, έκθεση της Eurobank αναφέρει: «Οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ήταν είτε αυτοί που δεν ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν ελληνικό κίνδυνο γιατί πιστεύουν ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν θα βελτιωθεί είτε αυτοί που αγόρασαν τους ελληνικούς τίτλους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη μόνο».

 

Έντοκα 5 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, η καθυστέρηση σε σχέση με τον προ μηνών σχεδιασμό για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς τη χώρα μας ανάγκασε το Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει λήξεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ με την… προσφιλή -πλην όμως τσουχτερή- μέθοδο της αναχρηματοδότησης. Ετσι, χθες ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά 4,388 δισ. ευρώ από δύο δημοπρασίες βραχυπρόθεσμων τίτλων: μία μηνιαίων εντόκων γραμματίων και μία εξαμηνιαίων.

Από τα έντοκα διάρκειας 4 εβδομάδων το Δημόσιο συγκέντρωσε 2,763 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,99% (έναντι 3,95% στην αντίστοιχη έκδοση του περασμένου Νοεμβρίου) και συντελεστή κάλυψης 1,30. Από τους τίτλους διάρκειας 26 εβδομάδων αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ με απόδοση 4,38% (από 4,41% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση) και βαθμό υπερκάλυψης 1,54. Μαζί με τις πρόσθετες μη ανταγωνιστικές προσφορές που μπορούν να υποβληθούν έως αύριο στις 12 το μεσημέρι, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά 5,4 δισ. ευρώ.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.